Onafhankelijk Radionieuws Oostkust
Radio Paradijs
KNOKKE-HEIST & ZEEBRUGGE BELGIUM
Radio Contact
Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
Weekend
ORO Archief
 NieuwsPortaal
HavenNieuws
KustWeer
BazielMoppen
Today's Joke
Uit Eten
ORO Email
KustPortaal
Intern.& Ships.
Movies & L.A.
UK & London
Pop News
Asia & China
Financial News
Intern. Sport
NIEUWSARCHIEF 2005-2006
Lokaal Nieuwsarchief 2006:
JAN
FEB
MRT
APR
MEI
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
Lokaal Nieuwsarchief 2005: 
JAN
FEB
MRT
APR
MEI
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
NIEUWSARCHIEF 1998 - 2004
Lokaal Nieuwsarchief 2004:
JAN
FEB
MRT
APR
MEI
JUNI
JULI
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
Lokaal NieuwsArchief 2003:
JAN
FEB
MRT
APR
MEI
JUNI
JULI
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
Lokaal NieuwsArchief 2002:
JAN
FEB
MRT
APR
MEI
JUNI
JULI
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
Lokaal NieuwsArchief 2001:
JAN
FEB
MRT
APR
MEI
JUNI
JULI
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
Lokaal NieuwsArchief 2000
Lokaal NieuwsArchief 1999
Lokaal NieuwsArchief 1998
Scheepvaart Archief
ARCHIEF 2006 * SEPTEMBER
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
donderdag 28 september 2006
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° Het Belgisch Netwerk voor Ondernemers klaagt over vertragingen bij het afleveren van bouwvergunningen in de badstad.
° De veiligheidszone rond een besmettingshaard van het blauwtongvirus in Sluis reikt tot in Knokke-Heist.
° Zaterdag kan men in het Cultuurcentrum Scharpoord naar een unieke opvoering van het stuk ’Candide en zijn Zeeuwen’.  
° In het kader van "Vrijdag Bloemendag" worden trams en bussen van De Lijn fleurig aangekleed. 
° Oostendenaar Johan Van de Lanotte pakte op Canvas uit met foute visserijcijfers om Zeebrugge in een kwaad daglicht te stellen.  
° Donderdag is ook in restaurants en viswinkels in Knokke-Heist het nieuwe oesterseizoen gestart.
° De grootste delegatie van Midden-Amerikaanse fruittelers ooit bezocht de haven van Zeebrugge. 

En verder in ORO Nieuwsmagazine:

° Wereld Natuur Fonds kant zich tegen lekkere visgerechten!
° Vandaag -tig jaar geleden
° Baziel
 

Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Jeugdig Amusement, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond: BBC1: 22u Ancient Rome (Caesar),  BBC2: 22u Extras, Canvas: 23.45 Sinatra, Dark Star
SCHOLENVELDLOOP KNOKKE-HEIST
VERTRAGING BOUWVERGUNNINGEN  

Het Belgisch Netwerk voor Ondernemers beklaagt zich over de lange wachttijden voor het afleveren van bouwvergunningen in Knokke-Heist. Volgens sommigen duurt het momenteel meer dan 6 maanden voor een bouwvergunning rond is. Volgens directeur Jan Van Coillie van de dienst Stadsontwikkeling heeft elke gemeente op dit moment te maken met vertragingen. Dat is een gevolg van bijkomende wetgeving. Ook zijn er in de badstad veel meer bouwaanvragen dan in de meeste andere gemeenten. Verder had men tijdelijk met personeelstekort te kampen. Recent werden dan ook twee nieuwe medewerkers aangeworven.  Tenslotte heeft het gerechtelijk onderzoek in de zaak van de smeergeldaantijgingen eveneens voor enige extra vertraging gezorgd.        
   

BLAUWTONGZONE REIKT TOT IN KNOKKE-HEIST 

De veiligheidszone rond een besmettingshaard van het blauwtongvirus reikt tot in Knokke-Heist. Op een perceel van een hobbyschapenhouder in de polder tussen de Sluise dorpskernen IJzendijke en Schoondijke is gisteren bij een schaap het blauwtongvirus geconstateerd. Het is het eerste vastgestelde geval van de herkauwersziekte in onze buurprovincie Zeeland. Ruimen van de dieren is niet nodig. De voor mensen ongevaarlijke ziekte wordt immers niet door herkauwers onderling verspreid, maar door insecten. 

De Nederlandse Minister Cees Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft een twintig kilometergebied rond het besmette bedrijf ingesteld. Deze zone strekt zich uit tot in ons land. Onder meer vallen Knokke-Heist, delen van Damme, Eeklo en Zelzate volgens onze noorderburen binnen het gebied. In een straal van twintig kilometer rond het getroffen bedrijf moeten herkauwers van één uur voor zonsondergang tot één uur na zonsopgang in de stal worden gehouden. Veehouders die niet over een geschikte stalruimte beschikken, worden van deze verplichting uitgezonderd. 

Koeien, schapen en runderen moeten (inclusief hun stallen) worden behandeld met insectenwerende middelen om ziekteverspreidende insecten te weren. Vervoer van herkauwers naar locaties buiten de twintig kilometerzone is verboden. Uitzonderingen daarop zijn het vervoer van slachtdieren en kalveren. Binnen de zone mogen herkauwers wel vrij worden verplaatst. Het Federaal Voedselagentschap heeft Knokke-Heist en Damme inmiddels toegevoegd aan de lijst van gemeenten waar de maatregelen ivm het blauwtongvirus gelden. 
    

CANDIDE 

Zaterdag kan men in het Cultuurcentrum Scharpoord naar de opvoering ’Candide en zijn Zeeuwen’.  Het gaat om een theaterstuk dat geschreven werd door grensbewoner Peter de Lijser uit Cadzand.  De 68- jarige De Lijser gebruikte Voltaires romanfiguur Candide als inspiratie voor een nieuw, eigen verhaal. Zo heeft hij aan de oorspronkelijke wereldomzwervingen nog een paar zeehelden uit zijn vaderlandse geschiedenis toegevoegd, namelijk Michiel de Ruyter en Piet Hein.  Naast toneelspelers, zangers, balletdansers en koren laat de Operettegroep Zoma ook de djembégroep For Fun los op de Scharpoordplanken.  ’Candide en zijn Zeeuwen’ begint zaterdag om 20.30u. 
   

FLOWER POWER 

De reizigers én de voertuigen van De Lijn zelf zullen er vanaf eind deze maand fleurig uitzien voor "Vrijdag Bloemendag". Het plan is om de trams tussen Knokke en De Panne, en ook zo'n 400 bussen in het hele land te versieren met een speciale Vrijdag Bloemendag- raamsticker. Er zijn stickers voor allerlei soorten bloemen. Telkens wordt ook het logo "Vrijdag Bloemendag" erbij vermeld. De bedoeling is om de mensen aan te sporen om in de maand oktober hun huis op te fleuren met bloemen zoals azalea's en chrysanten. De actie loopt in samenwerking met Vlam, het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing. 
  

VAN DE LANOTTE LIEGT OVER VISSERIJCIJFERS 

Volgens de Zeebrugse Visveiling heeft Oostendenaar Johan Van de Lanotte in het TV programma Terzake 06 op Canvas uitgepakt met compleet foute cijfers.  Op die manier werd de Zeebrugse visserij in een verkeerd daglicht gesteld. Van de Lanotte had het bijvoorbeeld over het marktaandeel van de vismijnen van Zeebrugge en Oostende, dat elk zo´n 50 % zou bedragen. Volgens de officiële cijfers van het Ministerie van Landbouw en Visserij bedraagt het marktaandeel van de Zeebrugse Visveiling momenteel echter 60,50 % tegenover 38,00 % voor Oostende. Ook de verliezen van de vismijn van Oostende blijven veel groter dan wat Van de Lanotte aangaf.
   

NIEUW OESTERSEIZOEN 

Donderdag is ook in restaurants en viswinkels in Knokke-Heist het nieuwe oesterseizoen gestart. De eerste exemplaren werden woensdag opgevist in Yerseke. Volgens kenners zijn de nieuwe oesters lekker vlezig, zilt en sappig, zoals het hoort. Men had echter wekenlang gevreesd voor de oogst.  Op sommige percelen zijn namelijk nogal wat van de schelpdieren gestikt door zuurstofgebrek tijdens de hete julimaand. Nu komt bijna de helft van de Nederlandse oesters naar België.  Dat quotum moet omhoog. De Zeeuwse oesterkwekers willen namelijk de Franse oesters vinniger gaan beconcurreren.  Men bereidt in dat verband voor ons land dan ook een publicitair charmeoffensief voor. 
   

BELANGRIJKE WEEK VOOR ZEEBRUGGE 

Het blijkt een belangrijke week voor de toekomst van Zeebrugge. Eerst was er het nieuws over de Chinese investering in onze kusthaven.  Nu verwelkomt het havenbestuur ook één van de grootste delegaties ooit uit Midden-Amerika. De Ambassadeurs en de zaakgelastigden van 8 Centraal Amerikaanse landen zijn te gast in Zeebrugge. De reden is een mogelijke deal inzake fruittransport. Vanuit Centraal- en Latijns-Amerika komen al enige tijd belangrijke ladingen met bananen en ander exotisch fruit aan in Zeebrugge. In de toekomst moeten deze fruitladingen en andere bederfbare goederen nog meer toegevoegde waarde opleveren in onze kusthaven.
   


Wereld Natuur Fonds kant zich tegen lekkere visgerechten!

Populaire visgerechten in Europa hebben een vieze bijsmaak. Dat stelt het Wereld Natuur Fonds (WNF) in een woensdag verschenen rapport. Het document stelt volgens de organisatie "de destructieve vispraktijken" aan de kaak die schuilgaan achter de geliefde zwaardvissteak, de Britse fish and chips, sushi, schol, Noorse kreeft en paella. 

Het WNF zegt dat veel consumenten geen idee hebben dat hun visgerechten "verborgen kosten" hebben, bijvoorbeeld omdat de vangst van hun geliefde vis allerminst duurzaam is. Zo vallen haaien ten prooi aan de vissers die op zwaardvis uit zijn. 
De hoogste sterfte - twee haaien per zwaardvis - is aangetroffen aan de haken van de kilometerslange vislijnen van Europese vissers uit landen rond de Middellandse Zee en Ierland, aldus het rapport. 

Ook Marokkaanse vissers hebben bij het vangen van zwaardvis veel bijvangst van haaien. Zij maken gebruik van verboden drijfnetten. Dat kost 100.000 haaien per jaar het leven. Vissers uit Frankrijk, Italië en Turkije gebruiken ook die verboden drijfnetten. 

Fish and chips, gebakken kabeljauw met friet, heeft de meest overbeviste vissoort als ingrediënt. De kabeljauwvangst is de afgelopen dertig jaar wereldwijd met 70 procent afgenomen, weet het WNF. Als de visstand in het huidige tempo blijft afnemen, zal er binnen vijftien jaar geen Atlantische kabeljauw meer op het menu staan. 

Volgens het WNF zijn schol en tong - gewild om de lekkere smaak van het witte vlees - afkomstig van de verspillendste vorm van visserij van Europa. De helft van de in de Noordzee gevangen schollen wordt dood of stervend overboord gegooid, omdat ze te klein zijn om aan te mogen landen. Ook ander zeeleven wordt weer overboord gezet. Voor 450 gram verhandelbare tong wordt zeven kilo zeeleven gedood. Schol en tong worden vooral door Nederlandse vissers gevangen. 

De natuurbeschermingsorganisatie heeft de Europese Unie al eerder dit jaar opgeroepen per direct de vangst te verbieden van blauwvintonijn in de Middellandse Zee. De soort staat daar aan de rand van de afgrond, net als in het noordoosten van de Atlantische Oceaan. Het WNF rept van plundering door overbevissing en illegale visserij om onder meer de borden te vullen van liefhebbers van sushi en sashimi. 

Toeristen die nog nagenieten van hun paella tijdens de afgelopen zomervakantie, moeten wat het WNF betreft ook eens nadenken. De ingrediënten komen veelal uit de wateren voor de westkust van Afrika die op grote schaal, zowel legaal als illegaal, worden leeggevist. Dat heeft niet alleen gevolgen voor het natuurlijk evenwicht, maar ook voor Afrikaanse vissers die minder vangen en West-Afrikaanse gemeenschappen die in toenemende mate kampen met tekorten in hun traditionele voedselvoorziening. 

Het WNF wijst erop dat het een "viswijzer" heeft gemaakt die consumenten kunnen helpen een verantwoorde keuze te maken. Er bestaat bovendien net als voor "goed hout" ook een internationaal keurmerk voor verantwoorde aankopen van vis, het zogeheten MSC-keurmerk. Algemeen directeur Johan van de Gronden van het WNF in Nederland: "In een land als Zwitserland zijn al zestig MSC-gecertificeerde visproducten op de markt. Nederland bungelt helemaal onder aan het lijstje met slechts vier producten." 
   

Op 28 september 1066 landt Willem de Veroveraar bij Brixham in Zuid-Engeland (plaatselijke vissers moesten hem aan land dragen).
28.09.1934 Geboorteverjaardag van Brigitte Bardot, Frans filmactrice 
28.09.1938 Geboorteverjaardag van Ben E. King, Amerikaans zanger 
28.09.1946 Geboorteverjaardag van Helen Shapiro, Engels zangeres Op 28 september 1985 krijgen de mensen achter Radio Paradijs te horen dat hun ten onrecht in beslag genomen zendschip door de Nederlandse overheid wordt gegeven. Het zendschip werd vervolgens in Brugge afgebroken. 
28.09.1970 Overlijdensverjaardag van Gamal Abd-al Nasser, president van Egypte 
28.09.1991 Overlijdensverjaardag van Miles Davis, Amerikaans jazz-trompettist 
Op 28 september 1994 vergaat de Estse veerboot Estonia voor de kust van Finland waarbij slechts 137 van de meer dan duizend opvarenden worden gered.
28.09.2003 Overlijdensverjaardag van Elia Kazan, Amerikaans filmregisseur 
 Happy Birthday
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
woensdag 27 september 2006
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° Vanaf komende zondag zal de Provincie het vogelpark Het Zwin effectief zelf uitbaten.
° Voor het eerst zal iedereen in Knokke-Heist het tellen van de stemmen met eigen ogen kunnen meebeleven.
° Komend weekend wordt in het Cultuurcentrum een poëzieboek voorgesteld over de badstad.
° Maandag en dinsdag staan voor de kleuters in Knokke-Heist spelnamiddagen op het programma. 
° Havenuitbater Forth Ports overweegt het opstarten van een nieuwe vrachtverbinding tussen Zeebrugge en de Schotse Oostkusthaven Rosyth. 
° Volgende week doen leden van de Knokke-Heistse wielervereniging "De Bumpers" een aanval op de Mont Ventoux. 
° Er is een onderzoek aan de gang naar de omstandigheden van een ongeval aan boord van het fregat Westdiep.

En verder in ORO Nieuwsmagazine:

° REM-eiland naar laatste rustplaats
° Garnalen van slag door vervuiling 
° Mosselen in de kroket 
° Forth Ports freight ferry plan sparks fears passenger service 'could sink' (The Scotsman)
° Vandaag -tig jaar geleden
° Baziel
 
Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Jeugdig Amusement, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond: BBC2: 20u Comedy Doubles, 21u Rick Stein, 22u Anatomy of a Crime, 23u TWO PINTS OF LAGER AND A PACKET OF CRISPS (om te gieren), Canvas: 21.15 The Unbearable Lightness of Being, VT4 : 22.10 Bulletproof Monk, BBC1: 22u Who do you think you are!

PROVINCIE BAAT VOGELPARK UIT 

Vanaf komende zondag zal de Provincie het vogelpark Het Zwin effectief zelf uitbaten. Eind augustus nam het provinciebestuur het park over van de Compagnie het Zoute voor een totaal bedrag van 1,5 miljoen euro. Zo verwierf de Provincie de gronden, de vogelcollectie, de koninklijke villa, het cafetaria en de bijhorende dienstgebouwen die gelegen zijn in een 16 ha groot duinbos. Ook het personeel van het park stapt over naar de nieuwe eigenaar. In een eerste fase zal het park in de werking van de Provincie worden in gepast. Vervolgens zal een plan worden opgemaakt voor de vernieuwing van het Zwin.  Vast staat dat men van het park een volwaardig, eigentijds Natuurcentrum wil maken. Dat betekent dat het vogelpark zowel aan natuureducatieve als aan toeristische noden tegemoet zal komen. In de verkoopsovereenkomst is de toegang tot het natuurgebied vanuit het Natuurcentrum verzekerd, zodat dit nieuwe Provinciaal domein de toegangspoort tot de grote Zwinvlakte zal blijven. Mogelijk kan het in de toekomst uitgebouwd worden tot een infocentrum waar alle natuur en natuurontwikkelingsprojecten aan de oostkust, aan een breed publiek kunnen worden voorgesteld.
 

STEMMEN TELLEN KIJKEN 

Voor het eerst zal iedereen op de verkiezingsdag het telgebeuren in Knokke-Heist met eigen ogen kunnen meebeleven. Vroeger vond het tellen van de stemmen plaats in de Stormmeeuw. Steeds werden daarbij echter de ramen van het cafetaria met bruin papier afgeplakt.  Dit keer zal de telverrichting z'n beslag krijgen in het compleet vernieuwde sportcentrum Laguna. Woensdagmorgen werd op een vergadering beslist dat dààr de ramen van het cafetaria niet zullen worden afgeplakt, zodat het publiek kan neerkijken op het tellen van de stemmen.  Verder zullen in de Laguna de officiële resultaten op groot scherm geprojecteerd worden van zohaast deze beschikbaar zijn.  Het cafetaria van de Laguna zal op 8 oktober uiteraard voor iedereen vrij toegankelijk zijn. 
 

35 GEDICHTEN 

Zondag 1 oktober wordt in Knokke-Heist een poëzieboek voorgesteld over de badstad. Het wordt gepubliceerd onder de titel "35 Gedichten uit Knokke-Heist". Het literaire kunstboek is meteen het bewijs dat dichters de zaken anders zien dan de modale mens. Vandaar ook dat er naast foto's over kunstvolle aspecten van de badstad gedichten in het boek werden opgenomen over onder meer de badkaruitbater, de postbode, vuilnismannen en kelners. De presentatie van het boek is zondag om 15u in het Cultuurcentrum Scharpoord. 
 

SPELNAMIDDAG 

Maandag en dinsdag is het andermaal feest voor de kleuters die school lopen in Knokke-Heist. Dan staat namelijk een spelnamiddag op het programma in de avontuurlijke speeltuin van Kinders Siska aan het Oosthoekplein. Ten einde de speeldrukte wat te verdelen werden de kleuterklassen in de badstad in twee groepen verdeeld.  Kort na de middag worden de kleuters telkens met bussen naar de speeltuin gebracht. Rond 16 uur zijn ze terug op school. Tijdens de twee spelnamiddagen zullen in totaal ruim 800 kleuters bij Kinders Siska te gast zijn.  Het gaat om een jaarlijks initiatief van het gemeentebestuur en het Cultuurcentrum. 
 

VRACHTVERBINDING ZEEBRUGGE-ROSYTH? 

Het bedrijf Forth Ports dat havens in Schotland en ook Tilbury bij Londen uitbaat overweegt het opstarten van een nieuwe vrachtverbinding tussen Zeebrugge en de Schotse Oostkusthaven Rosyth.  Tussen beide havens onderhoudt Superfast Ferries reeds enige jaren een vaste verbinding met een passagiers-en-vrachtveerboot. Een jaar geleden werd het aantal afvaarten op de route echter gehalveerd naar drie per week. Ook verhuist de veerboot die momenteel op de route wordt ingezet per eind dit jaar naar een andere verbinding van Superfast. Over het schip dat in de plaats komt bestaat nog geen zekerheid. Omdat Forth Ports het vrachtaanbod dat in Schotland voor de bestemming Zeebrugge aanwezig is wil blijven accommoderen, wordt nu ernstig gedacht over het inleggen van een vrachtroro naar onze kusthaven. Eén en ander zou echter het einde kunnen betekenen van de passagiersdienst tussen Zeebrugge en Rosyth, omdat de inkomsten van Superfast grotendeels door het vrachtvervoer gegenereerd worden; aldus een bericht vanmorgen in de Scotsman. 
 

DE BUMPERS

Nu zondag vertrekken 20 leden van de Knokke-Heistse wielervereniging "De Bumpers" op hun eerste buitenlandse trip.  Die gaat richting Carpentras. Het is de bedoeling dat ze maandag reeds de strijd aangaan met de bekende kale koersberg, de Mont Ventoux.  De leden hebben de voorbije zomer driemaal in de week getraind in de hoop het Franse wieleravontuur met succes te kunnen bekronen. 
 

ONGEVAL WESTDIEP 

De Zeemacht en het Federaal parket onderzoeken momenteel de omstandigheden van een ongeval aan boord van het fregat Westdiep. Voor de kust van Zeebrugge is dinsdag aan boord een militair gewond geraakt bij een explosie. Het ongeval gebeurde tijdens een oefening. De militair stond op de brug van het schip toen een partij munitie ontplofte. De man raakte zwaargewond en werd per helikopter naar een ziekenhuis gebracht. De militairis niet in levensgevaar, maar verloor een hand bij het ongeval. 
 

 

REM-EILAND NAAR LAATSTE RUSTPLAATS

Na de bovenbouw is inmiddels ook het onderstel van het legendarische REM-eiland versleept naar Vlissingen . Dat gebeurde op het groot kraanponton Rambiz van de Vlaamse bergingsmaatschappij Scaldis. Het transport werd dinsdagavond op de Boulevard in Vlissingen bekeken door tientallen belangstellenden en zeezenderfans. In 1964 werden op het REM-eiland commerciële televisieprogramma's uitgezonden. Nadat de overheid een einde aan de uitzendingen had gemaakt, werd het platform door de Nederlandse Rijkswaterstaat als meetpost ingericht. Twee jaar geleden is de meetpost ontmanteld. Het is nog onduidelijk wanneer de resten van het REM-eiland in Vlissingen zullen gesloopt worden. 

Garnalen van slag door vervuiling 

De Westerschelde is zo vervuild met hormoonverstorende stoffen dat garnalen ervan in de war zijn geraakt. Dat blijkt uit een studie naar aasgarnaaltjes van de Universiteit van Gent. De stoffen die onder meer afkomstig zijn van scheepsverf veroorzaken dat meer vrouwtjes worden geboren dan mannetjes. Ook blijken heel wat mannetjes vrouwelijke kenmerken te 
vertonen. Mogelijk zijn de stoffen ook schadelijk voor vissen die de garnaaltjes eten. 

Mosselen in de kroket 

Zeeuwse mosselen zijn vanaf november ook verkrijgbaar als kroket. De mosselsector probeert op allerlei manieren te vernieuwen, zowel in de kweekmethoden als bij de consument. De ’ontwikkelaar’ van de mosselkroket is kok Gerard de Groot (restaurant De Bruiloft, Vianen).  Zijn mosselkroket bestaat uit een ragout met 25 procent mosselvlees van de Zeeuwse hangcultuur, wat bleekselderij, tijm en nog enkele ingrediënten die de maker voor zich houdt. De Groot verrichtte vijf jaar marktonderzoek naar de mosselkroket en ontwikkelde uiteindelijk een mosselragout als vulling voor de kroket. Deze heeft hij de afgelopen maanden door collega’s laten testen, waarna het publiek van de Zeeuwse Visserijdag aan de beurt was.  De Groot testte de mosselbitterbal met een krokante maar dikkere paneerlaag en de mosselkroket met een zeer dunne paneerlaag. ,,Mede door de reacties van het publiek heb ik besloten dat het de dunne paneerlaag wordt“, vertelt De Groot. ,,De kroket wordt minder populair, maar uit marktonderzoek blijkt dat een culinaire kroket nieuwe consumenten aantrekt.“ De mosselen komen van de Zeeuwse hangcultuurkweker Neeltje Jans, waarmee De Groot in zijn promotieactiviteiten nauw samenwerkt. De mosselkroket is vanaf 1 november verkrijgbaar. 

Forth Ports freight ferry plan sparks fears passenger service 'could sink'

Forth Ports is to launch a rival to the Rosyth to Zeebrugge ferries in a move which has raised concerns about the future of the passenger services. The new ferries will only take freight and may only operate on the days when the existing Superfast ferry sails. But Superfast, which runs Scotland's only direct passenger route to mainland Europe, relies on its freight business to sustain the service. The Greek firm cut its daily Rosyth to Zeebrugge service back to three times a week a year ago, saying a lack of demand for freight traffic meant a daily route was no longer viable. But now port operator Forth Ports has announced it is in talks with other ferry companies to run a freight-only service. The port operator said it was not yet in a position to say whether the new service would run daily or less frequently. In its half-year results to the end of June, Forth reported that freight traffic on the Zeebrugge route had remained steady, sparking questions about where the extra freight would come from to supply two ferries on the route. Gavin Scott, head of policy in Scotland for the Freight Transport Association, said: "I don't think the market at Rosyth has changed much over the past year. Superfast certainly pulled out of a daily service last September because the demand wasn't there. "I don't know if anyone else thinks they could provide a better service, or something different. "However, freight is not going to just appear from nowhere. If somebody wants to put a service on, they will have to make their own consideration as to whether the demand for freight transport is there. I am all for the idea of competition, but the concern is that if someone else is running on the same route and the freight is shared between the two, both ferry companies could end up folding and there would be no service at all. "There's a possibility that it could just make a huge mess of everything and Rosyth could lose its passenger ferry too." Yannis Criticos, director of corporate marketing for Attica, which owns Superfast, said: "We have some knowledge that Forth Ports is exploring the possibility of putting on another freight service. "However, we are at the very early stages at the moment and are not in a position to comment until we know what their plans are. "However, if there was a demand for freight services on a daily basis, we would be the first to know. It is unclear to me at the moment where the extra freight would come from."  A spokesman for Forth Ports Plc said: "Thanks to the efforts of Superfast in working with us to develop the Rosyth-Zeebrugge route we have created a hugely successful marine connection to Scotland's main trading area in central Europe.  "This has been of major benefit to the haulage industry and Scottish manufacturing and we look forward to continuing our successful partnership with Superfast.  "The Superfast decision to redeploy their fleet has led to a position where there is a shortfall in shipping capacity to meet the demands of the freight market and we are currently exploring ways to address this issue. "We believe a freight-only service would enable us to continue the strong growth of the Rosyth-Zeebrugge route and grow the freight market in line with projections."
 

 
27.09.1931 Geboorteverjaardag van Freddy Quinn, Oostenrijks zanger en acteur 
27.09.1947 Geboorteverjaardag vanMeatloaf, Amerikaans zanger 
In Frankrijk gaat op 27 september 1981 de eerste TGV (hogesnelheidstrein) rijden.
27.09.1983 Overlijdensverjaardag van Tino Rossi, Frans operettezanger en acteur 
Happy Birthday: 
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
dinsdag 26 september 2006
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN
° Immobiliënkantoren vrezen dat een buitenlandse bende probeert crimineel geld wit te wassen via de aan- en verkoop van dure eigendommen in de badstad. 
° Een echtpaar uit Knokke-Heist is zwaar gewond geraakt bij een bezoek aan Zeeland.
° Er wordt opgetreden tegen de geluidsoverlast die in Heist-West en Zeebrugge veroorzaakt wordt door werken aan de meest landwaartse sluisbrug. 
° Een vrouw uit Knokke-Heist die herhaald haar taxirekening weigerde te betalen is bij verstek tot 3 maanden cel veroordeeld.
° Na de bovengrondse sanering van Carcoke volgt binnenkort ook de ondergrondse gezondmaking van de voormalige Zeebrugse cokesfabriek.
° De incompetente afstelling van de verkeerslichten tijdens de werken bij het kruispunt tussen de Duinbergenlaan en de Elizabetlaan in Duinbergen zorgt voor problemen.
° Ook aan onze kust loopt het cruiseseizoen stilaan op z'n eind. 

En verder ORO Nieuwsmagazine:

° Euroluchthaven in Noordzee
° SPORT: Basketheren IBS blijven ongeslagen
° Op deze dag -tig jaar geleden
° Baziel
 

Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Jeugdig Amusement, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond: BBC2 20u Who Do You Think You Are, 22u Life of the Manic Depressive, Canvas: 23.20 Speer & Hitler
IMMO WAST SCHONER WIT 

Immobiliënbedrijven in Knokke-Heist en omstreken maken zich zorgen over de praktijken van wat ze noemen "een bende buitenlanders".  De personen in kwestie bellen eigenaars van gronden of huizen op onder het mom dat ze een eigendom willen aankopen.  De contacten verwerven ze via het internet. Onder meer maken ze daarbij gebruik van Immoweb, die zegt de grootste vastgoedsite van ons land te zijn. De contactnemer tracht vervolgens eigenaars naar het buitenland te lokken omdat de koper niet naar Belgie kan komen. Ze beloven dat een notaris  zal present zijn om op een publieke plaats het compromis te wettigen. De bedoeling van de koper is vlug eigendom te verwerven en het vervolgens zo snel mogelijk weer van de hand te doen. Volgens makelaars gaat het zo goed als zeker om een methode om crimineel geld via ons land wit te wassen. 
 

ZWAAR GEWOND

Een echtpaar uit Knokke-Heist is zwaar gewond geraakt bij een bezoek aan Zeeland. Dat gebeurde toen een jonge vrouw in Zierikzee bij een foute stuurcorrectie de weghelft opreed voor het tegemoetkomend verkeer. Ze kwam met haar wagen frontaal in botsing met de wagen uit Knokke-Heist. In totaal zijn drie ziekenwagens en een traumahelikopter ter plaatse gekomen. De drie gewonden werden per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd waar zij op de afdeling Intensieve Zorg zijn opgenomen. Alle slachtoffers hebben botbreuken en mogelijk inwendig letsel opgelopen. Door het ongeval werd het verkeer bij de Zeelandbrug gedurende twee uur omgeleid.
 

GELUIDSHINDER 

Er wordt opgetreden tegen de geluidsoverlast die in Heist-West en Zeebrugge veroorzaakt wordt door het verwijderen van oude verf van de meest landwaartse brug over de nieuwe zeesluis. De NV Iris uit Schaarbeek, die belast is met de werken, moet alle lawaaierige activiteiten concentreren tijdens de dag en mag deze werken niet uitvoeren op zaterdag en zondag. De milieuvergunning voor de werken, die op 22 september afliep, zal pas verlengd worden tot eind oktober als het bedrijf op voorhand kan aantonen dat door akoestische afscherming van de brug de geluidshinder voor de woonomgeving aanzienlijk wordt teruggedrongen. Eerdere beloftes werden door de firma namelijk niet nagekomen. 
 

TAXI NIET BETAALD 

Een 54-jarige vrouw uit Knokke-Heist is in Brugge bij verstek tot 3 maanden gevangenis veroordeeld. Dat gebeurde nadat ze tot twee keer toe weigerde de door haar bestelde taxi te betalen. De vrouw had zich in september en oktober vorig jaar in de badstad laten rondrijden zonder de rekening te voldoen. De rechter noemde het "verregaand profitariaat" en gaf de vrouw naast een celstraf ook nog een boete van 1.100 euro. 
 

VERDERE SANERING 

Na de bovengrondse sanering van Carcoke volgt nu ook de ondergrondse gezondmaking van de voormalige Zeebrugse cokesfabriek. De bovengrondse sanering heeft 10 miljoen euro gekost.  Verse kredieten gaan nu naar nieuwe opdrachten. Om te beginnen komt er een studie om de vervuilingskernen in kaart te brengen. Daarna zal de grond er mogelijk tot 1,5 meter diep moeten worden uitgegraven. Dat wordt gekoppeld aan de grondwaterzuivering, die vijftien jaar zal duren. Het afgraven van de grond kost zo'n 4 miljoen euro. 
 

INCOMPETENT AFGESTELDE VERKEERSLICHTEN 

De incompetente afstelling van de verkeerslichten tijdens de werken bij het kruispunt tussen de Duinbergenlaan en de Elizabetlaan in Duinbergen zorgt voor problemen. Vorige week had men enkel het oranje knipperlicht geactiveerd. Toen liep alles gesmeerd. Vanaf het weekend werken de verkeerslichten net alsof er geen werken aan de gang zijn. Dit betekent echter dat alle verkeer richting Knokke ook bij groen licht gestremd wordt van zohaast er één wagen in de rij links moet afslaan, en dus op de groene pijl wacht. Dat komt omdat er maar een rijvak beschikbaar is, en de verkeerslichten rekening houden met een dubbele rijweg. 
 

SILVER CLOUD

In Zeebrugge en Oostende loopt het cruiseseizoen op z'n eind. In meer noordelijke havens is trouwens reeds een punt gezet achter de bezoeken van de zeekastelen. In Amsterdam werd zopas de Silver Cloud als laatste cruiseschip uitgewuifd.  Het ruim 155 m lange vaartuig is dinsdagmorgen vervolgens de haven van Zeebrugge binnengelopen.  Voor internationale toeristen biedt onze kusthaven de gemakkelijkste toegang tot de vele historische steden in ons land. Elk jaar brengen ongeveer 45 cruiseschepen zowat 70.000 passagiers naar Zeebrugge. De Silver Cloud doet straks nog de Franse haven Honfleur aan. 
 

 

SPORT: Basketheren IBS blijven ongeslagen.

Voetbal - 4de speeldag

1ste provinciale

Knokke FC - Deerlijk 4-1   In de tweede helft kon Knokke afstand nemen. Boey zorgde voor de 1-0 ruststand en verdubbelde ook de score. Sinnaeve en Vlaminck maakten de klus af. Knokke staat gedeeld derde met 9 punten. Ieper en Oostnieuwkerke gaan aan de leiding met 10 punten.

3de provinciale B

Beernem - VV Westkapelle 2-1. Het tegendoelpunt van Torresan was niet voldoende om de thuisploeg een halt toe te roepen. 

Sijsele - FC Heist 1-4. Heist kwam op voorsprong maar de thuisploeg sloeg terug. In de tweede helft maakten Bogaert en Benny Devinck met twee benutte strafschoppen het verschil. 
Spermalie is leider met 12 punten. Heist staat derde met 8 punten, Westkapelle is zesde met 5. 

4de provinciale B

Daring Brugge - Zeebrugge 2-1. Zeebrugge gaf in de slotfase een voorsprong uit handen.

Moerkerke - Koolskamp 1-1. Moerkerke miste een penalty bij de stand 1-1.
Lissewege telt nog steeds het maximum, 12 punten. Moerkerke staat zevende met 5 punten, Zeebrugge volgt met 4.

Basketbal  3de speeldag

Heren
1ste landelijke

IBS Knokke-Heist - Erembodegem 58-55 (rust 27-33)  IBS opende goed maar moest bij de rust toch een achterstand toestaan. Na het derde kwart stond Knokke-Heist nog drie punten in het krijt (43-46) en in een bloedstollende slotfase bleken driepunters van Minne en Aelter cruciaal. IBS staat gedeeld aan de leiding met 9 punten.

3de provinciale

Desselgem - Duinbergse 72-67. De eerste nederlaag van het seizoen betekent dat Duinbergse naar de vijfde plaats zakt met 7 punten.

Dames
1ste landelijke

IBS Knokke-Heist - Mercurius 50-73 (27-35). Bij de rust leek nog alles mogelijk maar een 0-12 maakte een einde aan de illusies. IBS kwam, zonder de zieke Veerle Vantorre, op alle fronten tekort. IBS staat op een gedeelde 8ste plaats met 5 punten. 

Volleybal
2de speeldag 
Heren

2de provinciale B
Torhout - Knokke-Heist 3-0.

Dames
4de provinciale B
Ruddervoorde - Knokke-Heist 3-0. 

Krachtbal
Eerste nationale
2de speeldag

KBC Heist - Beitem 15-23. Eerste nederlaag van het seizoen voor Heist. 

Hockey
Heren
Derde nationale C

Knokke - Doornik 2-6

Dames
3de nationale C

Indiana - Knokke 3-2
 

Euroluchthaven in Noordzee

Er komt een onderzoek naar een megaluchthaven op de Noordzee, die zowel Schiphol als drie naburige vliegvelden moet vervangen. De internationale superhub zou ook Heathrow (Londen), Charles de Gaulle (Parijs) en Zaventem overbodig moeten maken.  Hoewel de luchtvaartsector het plan als bizar van tafel veegt, wordt de variant serieus bestudeerd in een verkenning in opdracht van de provincie Noord-Holland. Daarbij worden voor de zeer lange termijn tien mogelijke ontwikkelingen voor het vliegveld in kaart gebracht, waarbij verdere ontwikkeling van het huidige Schiphol de meest eenvoudige is. "We willen in deze verkenning alle denkbare opties meenemen. We sluiten niets uit ", is de toelichting die Marjan Lansdaal namens de provincie geeft. "Of de plannen realistisch zijn, wordt nu niet bekeken. Nadat alle voor- en nadelen geïnventariseerd zijn, gaan we schiften. Pas in een volgende fase bekijken we onder meer of er steun is voor de plannen."  Onlangs opperde ook de VVD het idee om Schiphol naar zee te verhuizen. Dat plan werd jaren geleden door de landelijke politiek al verworpen. Lansdaal: " Wij gaan het wiel niet opnieuw uitvinden. Bestaand onderzoeksmateriaal zullen we beslist weer gebruiken." De verkenning van de tien varianten is bedoeld om goed voorbereid te zijn op toekomstige ontwikkelingen. De onderzochte aspecten wegen mee in de plannen van de provincie op het gebied van ruimtelijke ordening. "Dan kunnen we ruimte reserveren voor bijvoorbeeld wegen, start- en landingsbanen of gebouwen", heeft gedeputeerde Ton Hooijmaijers de studie toegelicht. Hij wil voorkomen dat sommige ontwikkelingen onmogelijk worden door de ruimte een andere bestemming te geven. Maar de vliegwereld reageert lacherig op het idee van een gecombineerde luchthaven. "Wij zien er helemaal niets in", is de niet mis te verstane reactie van Bart Koster, woordvoerder van KLM. Verbindingen met het vasteland, bereikbaarheid voor hulpdiensten en vliegtechnische aspecten maken het plan praktisch onuitvoerbaar. Er is vooral grote twijfel over de veiligheid voor het vliegverkeer op zo'n locatie. Een veelgehoorde reactie is ook dat een vliegveld in zee indruist tegen het belang van de reizigers, die grote afstanden extra moeten afleggen. Toch begint Noord-Holland op korte termijn met de studie, die eind volgend jaar klaar moet zijn. 
 

 
26.09.1881 Geboorteverjaardag van T.S. Eliot, Engels schrijver 
De slag om Arnhem wordt op 26 september 1944 afgebroken wegens te sterke Duitse tegenstand.
6.09.1945 Geboorteverjaardag van Bryan Ferry, Engels popmuzikant 
6.09.1948 Geboorteverjaardag van Olivia Newton John, Engels zangeres 
Gregory Kingsley, een Amerikaanse jongen van 12 jaar, spant een scheidingsproces aan tegen zijn natuurlijke moeder; op 26 september 1992 geeft de rechter hem gelijk: hij mag zich voortaan Shawn Russ noemen als zoon van zijn pleegouders George en Lizabeth Russ.
De Taliban nemen op 26 september 1996 Kaboel in.
Sinds het Europees Jaar van de talen in 2001 is 26 september uitgeroepen tot 'Europese dag van de talen'.
Bij een bootramp voor de kust van Senegal komen op 26 september 2002 950 mensen om.
26.09.2003 Overlijdensverjaardag van Robert Palmer, Brits popmuzikant 
Gelukkig Verjaardag
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
maandag 25 september 2006
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° In het Casino Knokke werd afgelopen weekend de Cultuurdragerprijs uitgereikt aan de 74-jarige André Vandierendonck. De Bibliotheekprijs en Levensloop-award gingen respectievelijk naar regisseur Jan Charles en Meester André D'hont. 
° Zeebrugs kraanschip haalde tv-eiland van z'n poten. 
° In de Stormmeeuw won Maaseik zaterdagnamiddag de Supercup Volleybal van titelverdediger Roeselare. Zondagavavond rijfde landskampioen Oostende in Knokke de Supercup Basketball binnen door nipt bekerwinnaar Bergen-Henegouwen te verslaan. 
° Het gaat steeds beter met de bescherming van de zwaluwpopulaties in Knokke-Heist. 
° Bij de voorbereiding van de stembusgang wordt in Knokke-Heist in elk kieslokaal een stemhokje voorzien dat geschikt is voor mindervaliden. 
° In Cadzand wil een campinghouder z'n terrein uitbreiden met ondermeer een pluktuin voor zacht fruit.
° De senioren van de Tennis Club Duinbergen wonnen het Belgisch Kampioenschap. 
° In het zondagvoetbal was er in onze regio winst voor Knokke en Heist, en verlies voor Westkapelle en Zeebrugge. 

En verder:

ORO Nieuwsmagazine:

° Prijs voor kweek mossel op land
° Op deze dag -tig jaar geleden
° Baziel
 

Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Jeugdig Amusement, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond: BBC2: 22u Nuremberg, VT4 22.20 Life, Ka II 21.10 Exit Wounds VTM 21.40 Aspe, Canvas: 21.15 Het vonnis van Nürenberg. 
Zeebrugs kraanschip haalt REM-eiland van z'n poten

Nog even en het roemruchte TV-eiland voor de kust van Noordwijk is niet meer. Het bovendek is zaterdag aan het einde van de middag door het gigantisch Zeebrugse kraanschip Rambiz van het jacket – onderstel – gehaald. Zondag is het aangekomen in Vlissingen waar het verder wordt gesloopt. ,,Het werk verloopt voorspoedig’’, zegt Esther Filon van Rijkswaterstaat. ,,Het aanbrengen van de stroppen om het bovendek af te kunnen voeren, kostte wel iets meer tijd dan verwacht. Maar dat is dan ook een precisiewerkje.’’ De overige ontmantelingswerkzaamheden lopen hierdoor geen vertraging op. Naar verwachting wordt dinsdag ook het jacket afgevoerd. ,,De poten van het platform worden tot zes meter onder de zeebodem afgezaagd’’, weet Filon. In 1974 is het eiland overgenomen door Rijkswaterstaat. Tot 5 juli van dit jaar werden op het eiland hydrologische en meteorologische gegevens zoals wind, watertemperatuur, zoutgehalte en golfhoogte gemeten. Deze gegevens werden gebruikt door de scheepvaart en het KNMI. Rijkswaterstaat doet tegenwoordig metingen op een olieplatform in zee voor Callantsoog en heeft het REM-eiland daarom niet meer nodig. Het wordt gesloopt omdat verkoop door de aangescherpte regelgeving niet meer mogelijk bleek. Als alles volgens plan verloopt, wordt het onderstel van het REM-eiland morgen op een ponton afgevoerd en wordt de zeebodem in een straal van 250 meter rondom het eiland schoongemaakt. Het werk wordt uitgevoerd door een Nederlands-Belgische combinatie van bedrijven. Zij hopen het werk komende woensdag te hebben geklaard. ,,En dan is het einde REM-eiland.’’ Het REM-eiland is ruim veertig jaar beeldbepalend geweest voor de Noordwijkse horizon. Het platform is in 1963 gebouwd en in 1964 in gebruik genomen door de Radio Exploitatie Maatschappij (REM), die vanaf het eiland de eerste commerciële radio- en televisieuitzendingen verzorgde van Radio en TV Noordzee.  Stichting de Noordzee heeft in samenwerking met de Tros – waarvan de wieg op het REM-eiland staat – nog geprobeerd de ontmanteling van het platform te voorkomen. Dit heeft niet mogen baten. 
 

GOD AFGEPRIJSD

Vandaag verschijnt in Groot-Brittannië het absoluut schitterende boek "The God Delusion". Het is van de hand van de wereldberoemde professor Richard Dawkins (één van 's werelds drie meest intelligente mensen!).  Meesterlijk geniaal legt deze bekende atheïst uit waarom god niet bestaat. Het woord "delusion" in de titel van het boek verwijst naar het feit dat mensen geloven niettegenstaande er geen greintje bewijs is voor het bestaan van een godheid. In BBC2's Newsnight verduidelijkte Dawkins ook dat godsdiensten het grootste kwaad zijn dat de mensheid ooit is overkomen. Geniaal boek. Iedereen zou het moeten lezen. Bij Amazon UK kun je momenteel het boek bestellen tegen de helft van de prijs.
 

CULTUURGALAPRIJZEN

Tijdens het allerleerste Cultuurgala werd afgelopen weekend in het Casino Knokke de Cultuurdragerprijs uitgereikt aan de 74-jarige André Vandierendonck.  Hij begon in 1945 als muzikant/trompettist bij de Heistse Ceciliaharmonie. In 1962 werd hij ook bestuurslid en is dat nog steeds. Vorig jaar kreeg de gelauwerde van Vlamo reeds de medaille "60 jaar muzikant". In opdracht van de gemeente heeft André Vandierendonck verder op 11 november 42 jaar lang de ‘last post’ geblazen tijdens de plechtigheid op het Heldenplein. De Cutluurdragerprijs bestond uit een humoristische beeld dat door de plaatselijke kunstenaar Nico Billiau werd vervaardigd. 

De Bibliotheekprijs en Levensloop-award gingen afgelopen weekend respectievelijk naar regisseur Jan Charles en Meester André D'hont. Jan Charles verdiende ondermeer z'n sporen met improvisatie- en jongerentoneel. In het Lyceum en bij Appassionata was hij jarenlang de stuwende kracht. André D'hont, die in Knokke-Heist beter bekend is als "meester Dhont" zette 6 jaar geleden een punt achter z'n journalistieke carrière.  Hij is inmiddels 88. 35 jaar lang gaf hij les in het eerste studiejaar, ook tijdens de oorlogsjaren.  Bij de bevrijding gaf hij een eigen krantje uit dat de naam Victorie kreeg.  Gedurende 55 jaar was André D'hont vervolgens correspondent voor diverse kranten, waaronder Het Brugsch Handelsblad, La Dernière Heure, en Het Laatste Nieuws.  Hij is verder reeds vele tientallen jaren een van de bezielers van de Heemkring Cnock is Ier, waarvoor hij onder meer diverse heemkundige boekwerken schreef. Het was z'n vrouw Claire Ziegler die de prijs, een beeldje van Johan Beuckels, in ontvangst nam. Volgens Claire volgt André, ondanks z'n hoge leeftijd, het nieuws uit Knokke-Heist nog steeds op de voet. 
 

SUPERCUPS 

In de Stormmeeuw in Knokke won Maaseik zaterdagnamiddag met 3-1 cijfers verdiend de Supercup Volleybal van titelverdediger Roeselare. Met in totaal 7 nieuwkomers op het terrein, waren het alvast niet de speelconfiguraties die men gewend is van deze ploegen.  Roeselare toonde zich alvast niet de succesploeg van eind vorig seizoen. Zondagavond rijfde landskampioen Oostende vervolgens de Supercup Basketball binnen door in de Knokse sporthal in een "zinderende wedstrijd" nipt bekerwinnaar Bergen-Henegouwen te verslaan. Dat gebeurde met 64-61. Bij de rust was de stand 41-23. Het was meteen de 7de keer dat Oostende de Supercup won. 
 

ZWALUWEN 

Het gaat steeds beter met de bescherming van de zwaluwpopulaties in Knokke-Heist. Het was meteen voor het vierde jaar op rij dat de gemeente subsidies verstrekte aan bewoners die zwaluwen “asiel” verlenen tijdens hun zomerverblijf in de badstad.   Boerenzwaluwen nestelen zich heel graag in boerderijen en stallingen.  De huiszwaluw voelt zich meer aangetrokken tot plekken midden in de bebouwde kom.  Dus naast de landbouwers komen ook eigenaars of huurders van huizen in woonwijken in aanmerking voor deze subsidie.  Tussen 15 juni en 31 augustus werden 66 zwaluwadressen gecontroleerd door de Milieudienst: 31 op particuliere adressen en 35 bij landbouwers.  Voor hun bekommernis om het natuurbehoud werden de contractanten beloond met een totale subsidiepot van ruim 11.000 euro.
 

STEMHOKJES 

Bij de voorbereiding van de stembusgang wordt in Knokke-Heist in elk kieslokaal een stemhokje voorzien dat geschikt is voor mindervaliden.  Dit betekent dat in de badstad 39 stembureaus worden uitgerust met een nagelnieuw stemhokje dat speciaal is aangepast zodat men ook vanuit een rolwagen zonder problemen de kiesplicht kan vervullen. In totaal worden in Knokke-Heist tegen 8 oktober 234 stemhokjes geplaatst. 
 

UNIEKE CAMPING 

Vlak over de grens in Cadzand wil de eigenaar van camping De Wielewaal op een unieke manier uitbreiden.  Niet alleen wil hij 160 extra kampeerplaatsen creëren maar ook een pluktuin voor z'n gasten.   Het gaat om een grote tuin met zacht plukfruit plus 6,5 hectare boomgaard met hoogstamfruit. Uniek is eveneens dat in de boomgaard plaatsen zullen voorzien worden om te picknicken en te barbecuen.  Slim bekeken. Want door zelf op de camping extra groen te voorzien ontloopt de eigenaar meteen het betalen van 34.000 euro natuurcompensatie voor de geplande uitbreiding. 
 

BELGISCH KAMPIOEN 

In de badstad werd afgelopen weekend ook een stukje tennisgeschiedenis geschreven. De heren 55+ van de Tennis Club Duinbergen hebben zondagnamiddag namelijk de finale van het Belgisch kampioenschap gewonnen  Dat gebeurde door op de valreep Roelandtsveld te verslaan; een club uit het Brusselse Dilbeek.  De uitslag was 3-3, maar de TCD-senioren hadden één set meer gewonnen.   De 55+ ploeg bestond uit  Robby Debaere, Roland Mortier, Raymond Mathijsen, Leon Neyts en George Breuer. 
 

VOETBAL 

In het zondagvoetbal versloeg een technisch beter FC Knokke de ploeg van Deerlijk met 4-1.   In het klassement van Eerste Provinciale staat Knokke op de 4de plaats. In Derde Provinciale B versloeg FC Heist op verplaatsing het elftal van Sijsele met een overtuigende 1-4.  VVWestkapelle moest in Beernem met 2-1 het onderspit delven. In het klassement staat Heist op de derde plaats en Westkapelle op de zevende. In Vierde Provinciale B verloor Zeemeeuw Zeebrugge met 2-1 van Daring Brugge. Moerkerke speelde 1-1 gelijk tegen Koolskamp. Moerkerke staat 7de en Zeebrugge 8ste in de rangschikking. 
 

 VERKIEZINGSDEBAT wordt uitgezonden door RADIO PARADIJS KNOKKE-HEIST
maandag 2 oktober van 9 tot 10
en donderdag 5 oktober van 18 tot 19u.
  Bezoek de sites van Paradijs Knokke-Heist
Radio Paradijs (tk)  of    Radio Paradijs (be)

Prijs voor kweek mossel op land

De Stichting Zeeschelp heeft zaterdag tijdens de Dag van de Zeeuwse Visserij in Vlissingen de eerste Zeeuwse Visserij Award gewonnen. De stichting heeft de afgelopen jaren onderzoek gedaan naar de kweek van mosselen op het land. In juli werden de eerste resultaten gepresenteerd. In het gerenommeerde restaurant Oud Sluis van kok Sergio Herman in Sluis werd voor het eerst het eindresultaat geserveerd en gedoopt tot commissarismossel. Herman: „Het is een hele mooie grote mossel. Vol van vlees en zuiver en zacht van smaak.” Biologen Marco Dubbeldam en Jaap Postma van Stichting Zeeschelp hebben hun proefstation aan de Oosterschelde bij het Noord-Bevelandse Kamperland. Hier worden mossellarven ontwikkeld tot mosselbroed en dat wordt verder gekweekt tot mosselzaad. Dat kan weer worden gebruikt voor de verdere kweek tot mossel.  De initiatiefnemers werden tijdens deze kweek continu geconfronteerd met scepsis van de traditonele mosselkwekers. Dubbeldam: „We hadden hier bakken staan met miljoenen larven. Die zouden vast niet blijven hangen aan de touwen in de Oosterschelde. Toen ze dat toch deden, zeiden ze weer dat ze waarschijnlijk niet zouden uitgroeien tot zaad. Daarna zouden de zaadjes weer niet gaan groeien, maar ze bleken zelfs harder te groeien. Uiteindelijk zouden ze ook niet lekker zijn. En ook dat is inmiddels niet waar gebleken.”  Het doel van de twee is mosselen helemaal op het land te laten uitgroeien tot consumptiemosselen. Nu zijn die nog niet te vinden in hun proefstation in de Jacobapolder. Het mosselzaad groeit nu nog uit tot mossel in de Oosterschelde bij Neeltje Jans. „Als het uiteindelijk lukt de mossel aan land te laten opgroeien, heb je helemaal geen last meer van externe omstandigheden”, aldus Dubbeldam.  Het toekomstbeeld bestaat voor de initiatiefnemers uit koeienstallen waarin mosselen worden opgeslagen en weilanden die kweekvijvers worden. „We lopen nu nog een beetje ver voor de muziek uit, maar de agrarische sector heeft er zeker belangstelling voor”, zegt Postma terwijl Dubbeldam met een akkerbouwer aan de telefoon hangt. De eerste oogst van zo'n 4000 kilo is momenteel aan de gang, maar de prijs is nog vrij hoog. De stichting is nu bezig het rendement te verhogen, naast het verder optimaliseren van het kweekproces. Wanneer de twee dat helemaal in de gaten hebben, voorzien ze een „blauwe revolutie” in het groene Zeeland. Dubbeldam: „Landbouwers zijn immers veel innovatiever dan traditionele mosselkwekers en kijken altijd naar wat voor hen het meest rendabel is.” Ook voor de kweek van kokkels en tapijtschelpen is mogelijk toekomst op land. 
 

 
 
25.09.1858 Geboorteverjaardag van Emmeline Pankhurst, Brits feministe 
25.09.1952 Geboorteverjaardag van Christopher Reeve, Amerikaans acteur {Superman} 
25.09.1968 Geboorteverjaardag van Will Smith, Amerikaans zanger en acteur 
Op 24 en 25 september 1972 zeggen de Noren met een 53,9 procent 'nee' tegen toetreding tot de Europese Economische Gemeenschap.
Boven de Californische stad San Diego komt op 25 september 1978 een Boeing in botsing met een privé-vliegtuigje waarna ze neerstorten op een woonwijk: 151 doden.
25.09.1983 Overlijdensverjaardag van Leopold III, koning van België 
Op 25 september 1992 wordt de laatste Belgische kolenmijn gesloten.
Gelukkig Verjaardag: 
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
WORLD CLOCK
vrijdag 22 september 2006
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° Op zee wordt het oude tv-eiland afgebroken en zondag vaart het de Scheldemonding binnen op weg naar Vlissingen. 
° In Heist-West zijn lang vertraagde werken gestart om de haven van Zeebrugge beter voor het zicht vanuit de deelgemeente te verbergen. 
° Komende woensdag organiseert de Atletiekvereniging Knokke-Heist voor de 21ste maal zijn scholenveldloop.
° In Knokke-Heist heeft men minder inwoners moeten aanschrijven om op 8 oktober hun burgerplicht te vervullen.
° Zopas is gestart met de afbraak van de Z99, het grootste vissersvaartuig uit de reeks van 10 kotters die momenteel uit de Vlaamse visserij weggesaneerd worden. 
° In de deelgemeente Knokke mogen Telenet-abonnees zich de komende dagen aan onderbrekingen van internet en kabel-tv verwachten.
° Door werken aan de telefooncentrale is de politie in de zone Damme-Knokke-Heist maandag op bepaalde momenten telefonisch niet te bereiken. 
° Een nieuwe onderafdeling van Fluxys gaat waarschijnlijk de LNG-Terminal in Zeebrugge beheren. 

En verder in ORO Nieuwsmagazine:

° Zwanenzang voor Vlaamse saneringsvaartuigen 
° WMS-software in Zeebrugge regelt distributie Evian in UK
Magazijnen van 2XL worden hub voor heel Verenigd Koningkrijk
° REM-eiland bij Noordwijk vanaf zaterdag gesloopt 
° Bevolking: Geboorten, Huwelijken en Overlijdens
° Vandaag  -tig jaar geleden
° Baziel
 

Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Jeugdig Amusement, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond: BBC2  20u A Wild Cornish Summer,  KaII: 20.10 The 4400, 21.10 Out for a kill, 22.55 Python, VT4 20.30 The Horse Whisperer, Canvas: 21.15 The Tribe
EILAND KOMT AAN LAND 

Mensen van boven de 55 zullen het zich wellicht nog herinneren. In het najaar van 1964 kon men ook in Knokke-Heist en elders langs de kust plots commerciële TV bekijken.  Dat gebeurde toen vanaf het kunstmatige REM-eiland op zee de uitzendingen van TV Noordzee van start gingen op het VHF-kanaal 11. De meeste mensen hadden toen nog een draaibare tv-antenne op het dak staan. Het mooie liedje duurde echter niet lang. Eind 1964 maakte een nieuwe wet een einde aan de uitzendingen van de REM, de Reklame Exploitatie Maatschappij. De legale Nederlandse zendgemachtigde de TROS is een uitvloeisel van het REM-avontuur op zee. Al die jaren is het eiland voor de kust blijven staan.Het is lange tijd gebruikt als meetpost, maar door allerlei nieuwe technieken is het overbodig geworden.  De afbraak is ondertussen in een beslissende fase. Rijkswaterstaat heeft net bekend gemaakt dat het bovenstuk van het kunstmatig eiland zondag de Scheldemonding wordt binnengevaren en afgeleverd in Vlissingen.  Het onderstel volgt enkele dagen later. De sloop wordt uitgevoerd door het bedrijf Hoondert uit 's-Heerenhoek. 
 

WERK VERFRAAIINGSDAM BAAI VAN HEIST GESTART

In Knokke-Heist zijn lang vertraagde werken vlakbij de Zeebrugse voorhaven gestart. Bedoeling is de oostelijke strekdam en de betonnen omheining te verbergen voor het zicht vanuit Heist.  Ook het natuurreservaat Baai van Heist wordt daardoor visueel een stuk aantrekkelijker. 

De dam zal bestaan uit een kleikern, afgedekt met een laag zand van een halve meter.  Hij wordt beplant met helmgras en hagen in rijshout om zandverstuiving te beperken.  De hoogte bedraagt 3 m boven de rijweg naar de LNG-terminal, of een 4-tal meter boven de Baai.  De kostprijs wordt geraamd op 72 000 EUR, geheel ten laste van de Vlaamse Gemeenschap.  Het gemeentebestuur van Knokke-Heist heeft nog geijverd voor een wandelpad bovenop de aarden dam. Dat werd echter door de dienst voor natuurbescherming Aminal geweigerd. De dienst vreest dat een wandelpad de rust in het reservaat zou kunnen verstoren. Wel zou het kunnen dat aan het uiteinde van de dam een vogelkijkhut van zo'n 10 m lang wordt ingericht.
 

SCHOLENVELDLOOP

Komende woensdag werd door de Stichting Vlaamse Schoolsport tot topdag van de Vlaamse Veldloopweek uitgeroepen.  Naar aanleiding daarvan organiseert de Atletiekvereniging Knokke-Heist voor de 21ste maal zijn scholenveldloop. Jongens en meisjes vanaf het derde leerjaar tot en met het zesde middelbaar kunnen op het “Schuttersplein” aan de Jan Devischstraat in Knokke verschillende afstanden lopen. De eerste vijf van elke reeks van het lager en de eerste drie van elke reeks van het middelbaar ontvangen een trofee.  De eerste start voor het lager onderwijs is om 14.30 u. Deelnemers uit het middelbaar volgen een uur later. Inschrijven kan in de Knokke-Heistse scholen, of ter plaatse voor wie buiten de badstad school loopt. De deelname is gratis.
 

BURGERPLICHT 

In Knokke-Heist heeft men minder inwoners moeten aanschrijven om op 8 oktober hun burgerplicht te vervullen. Dat komt omdat de stem- en telbureaus in de badstad voornamelijk zullen bemand worden door vrijwilligers en door mensen die bij de gemeente werkzaam zijn. Van de 39 stembureaus worden er maar liefst 14 voorgezeten door gemeente- en OCMW-personeel. Daarnaast zijn ook 10 van de 14 telbureauvoorzitters werkzaam bij het Gemeentestuur en OCMW. Dit zal onder meer ook de efficiëntie en het rendement van de kiesverrichtingen sterk bevorderen. 
 

AFBRAAK TERRA NOVA

Zopas is gestart met de afbraak van het grootste vissersvaartuig uit de reeks van 10 kotters die momenteel uit de Vlaamse visserij weggesaneerd worden.  Het totaal van de saneringspremie voor de 10 vissersschepen bedroeg 7,8 miljoen euro, waarvan de helft Europees geld. Het grootste vaartuig, de Zeebrugge 99 Terra Nova, is slechts 15 jaar in bedrijf geweest. De kotter werd in 1991 afgebouwd bij Scheepswerf De Graeve voor de BVBA Terra Nova uit Zeebrugge. Het vaartuig mat 462 bruto ton en had een lengte van ruim 40m.  In de lente werd de visserij gestaakt en werd het schip opgelegd. Het vaartuig werd inmiddels aangekocht door slopersbedrijf Treffers in Haarlem.  In IJmuiden worden momenteel de hoofdmotor en de masten verwijderd. Daarna maakt de Terra Nova haar laatste tocht naar de sloperij.
 

WERKEN TELENET 

In Knokke mogen Telenet-abonnees zich de komende dagen aan storingen verwachten. De internet-, telefoon en tv-provider voert namelijk tot 27 september verbeteringswerk uit aan het netwerk. Dat is nodig om de data-overdracht beter en sneller te doen verlopen. Het bedrijf stelt alles in het werk om zo weinig mogelijk onderbrekingen te veroorzaken. Deze kunnen echter toch af en toe voorkomen tussen 7.30u en 16 u.  Op die momenten is er geen kabel-tv, en voor Telenet-abonnees ook geen internet- of telefoonverbinding. Het GSM-verkeer ondervindt uiteraard géén hinder. 
 

POLITIE 

Nu maandag wordt er gewerkt aan de telefooncentrale van de Lokale Politie Damme/Knokke-Heist. In de loop van de dag bestaat daarom de kans dat de Politiediensten in de zone Damme-Knokke-Heist op bepaalde momenten telefonisch niet te bereiken zullen zijn via de traditionele nummers of het noodnummer 050 619 619.  Voor dringende hulp blijft de Lokale Politie vanzelfsprekend steeds bereikbaar op het nummer 101. 
 

LNG TERMINAL 

Een nieuwe onderafdeling van de Belgische gasnetbeheerder Fluxys zou in de toekomst de LNG-opslagplaats in de Zeebrugse voorhaven gaan beheren. Dit is een van de stappen om de fusie van de Franse energiegroep Suez met Gaz de France voor Europa aanvaardbaar te maken. Twee andere nieuwe afdelingen zouden dan instaan voor het beheer en de commercialisering van het Fluxys-netwerk. Deze zouden niet langer door Suez worden gecontroleerd. De Europese Commissie zal zich nu waarschijnlijk binnenkort akkoord verklaren met een fusie tussen de Franse energiegroepen. 
 

 

Zwanenzang voor Vlaamse saneringsvaartuigen 

Zopas is gestart met de afbraak van het grootste vissersvaartuig uit de reeks van 10 kotters die momenteel uit de Vlaamse visserij weggesaneerd worden.  Na de saneringsronde dit voorjaar in België, die 26 aanvragen opleverde, zijn tien aanvragen goedgekeurd. Onze vissersvloot, de kleinste van Europa, telt nu nog 104 eenheden. Net als in Nederland zijn er zeven grote kotters bij, gebouwd in de jaren 1980 tot 1991. Van 1980 is de Z 92 Aude Audenda, uit 1983 dateren de Z 90 Oosthinder en Z 185 Emerald Star, uit 1985 de Z 91 Noordhinder, uit 1990 de Z 200 Wagram, uit 1991 de Z 99 Terra Nova en uit 1993 de  Z 54 Bounty. Van de kleine vloot zijn drie kotters gesaneerd met een motorvermogen van 300 pk. Ook in België geldt, dat gesaneerde kotters niet meer als visserijvaartuig mogen worden ingezet. Dit beperkt de verkoopmogelijkheden van dit soort grote kotters en de meeste zullen dan ook worden gesloopt. Het totaal van de saneringspremie bedroeg 7,8 miljoen euro, waarvan de helft Europees geld. De grootste gesaneerde kotter is slechts vijftien jaar in bedrijf geweest. Het is de Z 99 Terra Nova. In 1991 kwam deze bij Scheepswerf De Graeve in Zeebrugge gereed voor BVBA Terra Nova in Zeebrugge. Ze is met haar 462 bruto ton en een lengte van 40,57 meter een grote kotter. De Z 99 heeft een 1196 pk sterke MaK-diesel en viste tot dit voorjaar voor dezelfde rederij. Na sanering werd ze opgelegd, maar 8 september kwam ze IJmuiden binnen en meerde af aan de Loggerkade. Ze is aangekocht door sloperij Treffers in Haarlem en in IJmuiden worden eerst de hoofdmotor en masten verwijderd.  Nadat op de scheepshelling schroef en straalbuis zijn verwijderd, maakt de kotter haar laatste tocht naar de sloperij aan het Spaarne.

WMS-software in Zeebrugge regelt distributie Evian in UK (IT Professional)
Magazijnen van 2XL worden hub voor heel Verenigd Koningkrijk

Valentijn 2005, Danone besluit in zee te gaan met 2XL om het Evian-water voor heel Groot-Brittannië rechtstreeks te laten verdelen vanuit Zeebrugge. Daarmee zou het water drie overslagplaatsen vermijden. Het magazijn van Zeebrugge zou de hub worden voor het hele Verenigd Koninkrijk. Het enige probleem was dat er nog geen magazijn stond, laat staan dat er al Warehouse Management System-software was om het magazijn te organiseren. Dertien maanden later zou het eerste pallet al verscheept worden. 

Het concept van 2XL is efficiënt door zijn eenvoud. De distributie van Evian naar het Verenigd Koninkrijk vanuit Zeebrugge regelen, om water via zeetransport te leveren in het juiste deel van het eiland. Daarmee wordt een doortocht door verschillende overslagplaatsen overbodig. Bovendien moeten er geen centrale en lokale magazijnen meer zijn in Groot-Brittannië, waar opslagplaats vijf keer duurder is. 

Danone, producent van Evian, had op voorhand duidelijke eisen gesteld aan het verwerkingsproces. 2XL moest paletten ontvangen, opslaan en weer uitpikken om ze te transporteren. Naast deze klassieke eisen moest het magazijn af en toe opnieuw geteld en opnieuw geordend worden. 

Maar Danone stelde ook specifieke eisen: skimming bijvoorbeeld. "Bij een aantal klanten van Danone zijn de rekken minder hoog. Dan moet de toplaag van een pallet worden gehaald, dat heet skimming', zegt Luc Van Neder, directeur van IBS, 'Het probleem daarbij was dat Danone eiste dat de productcode van het pallet dezelfde bleef. We hebben het WMS-pakket dus moeten aanpassen." Het systeem gebruikt data afkomstig uit het ERP van Danone, maar het werkt anders: met zeven 'sleutels' die informatie over een product kunnen bevatten. Die sleutels kan men vrij parametriseren; men kan dus zelf beslissen welke soort informatie in de sleutel zit. Dat kan de productcode van een geskimd pallet zijn, of welke bewegingen het pallet al gemaakt heeft. 

Om een magazijn te beheren, moet de software twee soorten gegevens bijhouden. Eerst en vooral is er de categorie statische data. Dat zijn namen van klanten, met alle bijhorende details: de maximumhoogte van een pallet, bijvoorbeeld, of de minimale houdbaarheid. Die gegevens worden maar één keer per etmaal toegevoegd. Daarnaast is er ook een continue stroom gegevens over de goederen die behandeld worden. Een bericht van aankomst, bericht van levering, etc. 

Een aantal van die gegevens moeten ook aan Danone bezorgd worden: ontvangst van een pallet of blokkering van een lot, bijvoorbeeld. Hoewel het WMS-systeem data krijgt aangeleverd uit het ERP van Danone, loopt die gegevensstroom van en naar Danone niet altijd van een leien dakje. Danone gebruikt bijvoorbeeld op de etiketten van sommige producten een oud EAN-nummer, in plaats van de nieuwere EDI-code. De EAN-code moest dus worden omgezet om ook in het systeem te passen. Bovendien moesten printers voorzien worden die de oude etiketten kunnen drukken. 

In het magazijn werken orderpikkers via WiFi hun orders af. Ze scannen de paletten en de vrachtwagen waarop ze gedeponeerd worden. Het systeem stuurt hen automatisch naar het volgende pallet en de plaats waar ze het kunnen vinden. Ideale reisroutes worden er niet uitgestippeld, maar wel zorgt het systeem ervoor dat de goederen aan een loskaai in de buurt kunnen worden geleverd.

Het WMS-systeem van 2XL draait op een SQL-server. Belangrijk is dat de software van het magazijn van 2XL via EDI kan communiceren met het SAP-systeem van Danone. Dat is niet vanzelfsprekend, volgens Luc Van Neder van IBS, omdat Danone zo'n 22 EDI-boodschappen kent, waarvan een groot deel bedrijfsspecifiek is. Daarover moesten duidelijke afspraken gemaakt worden: "Soms vergat Danone zelfs door te geven dat er een nieuwe klant was en gebruikte het daar dan een code voor die wij niet kenden." 

Het systeem voor 2XL is een licht aangepast Dynaman WMSpakket van IBS. 'Om dit project uit te voeren, hadden we 140 mandagen nodig, waarvan er 26 bedoeld waren om te programmeren op maat van de klant,' zegt Luc Van Neder, director bij IBS. Jos Vanhoutte van IBS voegt daaraan toe: "Een wijziging, zoals de tolerantie voor vervaldata, hebben we dan als feature in ons pakket bij ingebouwd. De mogelijkheid om oude EAN-codes te lezen was specifiek voor deze case." Het magazijn van 22.000 is voorzien van 37 antennes, zodat de heftruckchauffeurs altijd informatie over hun orders kunnen krijgen en sturen. De metingen werden uitgevoerd in een leeg magazijn. IBS moest daarbij rekening houden met het water, dat de WiFi-golven absorbeert. Nu het magazijn voor drie vierde vol is, is de ontvangst nog steeds gegarandeerd. 

2XL hoopt nog op andere klanten dan Danone. Ontex plant om de leveringen aan één klant te laten gebeuren door 2XL als testcase. Het warehouse was van in het begin opgevat als een multi-owner warehouse, wat wil zeggen dat goederen van verschillende bedrijven in eenzelfde ruimte opgeslagen en behandeld worden. De software is er dus al op voorzien dat 2XL goederen behandeld van bijkomende klanten. 

REM-eiland bij Noordwijk vanaf zaterdag gesloopt 

Het voormalige REM-eiland wordt vanaf morgen gesloopt. Dat meldt het ministerie van Verkeer en Waterstaat. De sloop van het platform, dat tien kilometer uit de kust bij Noordwijk ligt, moet woensdag klaar zijn.

Het platform maakte deel uit van het Meetnet Noordzee en werd gebruikt voor het verkrijgen van hydrologische en meteorologische gegevens zoals wind, watertemperatuur, zoutgehalte en golfhoogte. Het eiland wordt gesloopt omdat Rijkswaterstaat de meetpost op het eiland niet meer gebruikt. 

Bij de sloop zal eerst het bovendek worden gehesen, daarna wordt het onderstel verwijderd. Ook maakt de aannemer, een Nederlands-Belgische combinatie van bedrijven, de zeebodem in een straal van 250 meter rondom het eiland schoon. Het bovendek wordt zondag afgevoerd naar de haven van Vlissingen. Enkele dagen later volgt het jacket.

Het platform is in 1964 gebouwd en in gebruik genomen door de Radio Exploitatie Maatschappij (REM), die vanaf het eiland de eerste commerciële radio- en televisie uitzendingen verzorgde. Rijkswaterstaat kocht het eiland in 1974 en nam het in gebruik als Meetpost Noordwijk.
 

 Een TUNNEL onder de nieuwe ZEESLUIS in ZEEBRUGGE is de enige oplossing
voor een permanente ONTSLUITING van de haven en een LEEFBAAR dorp
Geboorten

Yenthe Peere, dochter van Bart en Sofie De Grande, Brugge, Krekenstraat 18
Henry Vanherp, zoon van Ghislain en Helen Graham, Blankenberge, Weststraat 143/402
Victor Desloovere, zoon van Tom en Katarina Lippens, K-H, Polderstraat 59
Xander Lips, zoon van Ignace en Sofie Vandeputte, K-H, Zonnebloemstraat 13

Aangifte Huwelijk

Wim Vandierendonck, Zuienkerke, Blankenbergse Steenweg 58/202 en Jaimie Daelman, K-H, Jonckheerestraat 1

Huwelijken

Olivier Deweer met Barbara Marechal, K-H, Paul Parmentierlaan 220/51 
Brand Jonckheere met Stephanie Bert, K-H, Kalfstraat 20 
Paul Convents met Rosita De Koninck, K-H, Elizabetlaan 102/31 
David Decuyper met Leen De Soete, Brugge, Jakob Reyvaertstraat 68 
Michel Desmedt met Nadia Boerjan, K-H, Bayauxlaan 34/14

Overlijdens

Maria Danylec, 80 j., wed. van Eugène Elbers, K-H, Rustoordstraat 1 
Nera De Jaeger, 79 j., wed. van Alfred De Vestele, K-H, Bremlaan 5 
Janina Grabska, 83 j., wed. van Maurice Lainé, K-H, Winston Churchilllaan 27/32 
Jacoba Verhoeven, 83 j., wed. van Cyr Laurier, K-H, Noordhinder 31 
Constant Depré, 85 j., echt. van Maria Van Achter, Stabroek, Beukenlaan 60/1
 

22.09.1885  Geboorteverjaardag van Erich von Stroheim, Amerikaans-Oostenrijks filmacteur 
22.09.1958 Geboorteverjaardag van Andrea Bocelli, Italiaans zanger 
Pas vele jaren later werd bekend dat Zuid-Afrika met Israelische hulp op 22 september 1979 een kernproef heeft genomen in het zuiden van de Indische Oceaan.
Op 22 september 1981 opent president Mitterrand de eerste lijn van de 'train à grande vitesse' (TGV): Parijs-Lyon.
22.09.1989 Overlijdensverjaardag van Irving Berlin, Amerikaans musical-componist 
Op 22 september 1992 bereiken de Europese milieu-ministers in Parijs overeenstemming over een verdrag dat bepaalt dat er vanaf 1993 15 jaar lang geen radioactief afval mag worden gestort in de Noordzee.
22.09.2002 Overlijdensverjaardag van Jan de Hartog, Nederlands romanschrijver 
Gelukkig Verjaardag
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
donderdag 21 september 2006
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° Volgens Economische Zaken trekken in de badstad weinig vreemdelingen maar veel ouderen op 8 oktober naar de stembus. 
° Het gemeentepersoneel van Knokke-Heist fietst in het kader van de Kyoto-actie 20.000 km méér dan oorspronkelijk gepland. 
° Zaterdag en zondag draait in de Stormmeeuw in Knokke voor volleybal- en basketballiefhebbers alles rond het Supercup Weekend. 
° Burgemeester Lippens praat in het Canvasprogramma Ter Zake over gemeentebelastingen. 
° Bij de golf in Oostburg kan men niet alleen een partij spelen maar nu ook een villa op de kop tikken. 
° Zaterdag pakt de Cultuurraad voor de eerste keer uit met een Cultuurgala in het Casino Knokke.
° Voor de tweede maal dit jaar wordt in een paar scholen in Knokke-Heist gewaarschuwd voor een luizenplaagje. 
° Sluis wil aansluiting op een mogelijk verbeterde vaarweg tussen Zeebrugge en Gent. 

En verder in ORO Nieuwsmagazine:

° Vandaag -tig jaar geleden
° Baziel
 

Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Jeugdig Amusement, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond: BBC1: 21u Vet Safari, 22u Ancient Rome (Nero), KaII: 21.10 Disclosure, BBC2: 22u Extras, Canvas: 23.40 Sinatra, Dark Star
STEMBUSGANG 

Volgens statistieken van het Ministerie van Economische Zaken trekken in Knokke-Heist straks 27.824 mensen naar de stembus.  Daaronder bevinden zich 112 kiezers uit de Europese Unie en 4 kiezers van elders in de wereld. In totaal hadden in Knokke-Heist 1.055 niet-Belgen kunnen stemmen, maar de belangstelling bij deze groep inwoners is duidelijk minimaal.  Meer dan een kwart van de mensen die op 8 oktober in de badstad hun stem zullen uitbrengen is 65 jaar of ouder. 
 

MEER DAN DE WERELD ROND

Wanneer vrijdagavond een punt gezet wordt achter de campagne “Fietsen naar Kyoto” zal het gemeentepersoneel van Knokke-Heist ruim 56.000 km gefietst hebben. Dat is de wereld rond en nog 8 keer naar Nice en terug. De campagne begon op 11 mei. In de badstad namen 104 personeelsleden er aan deel. Zelfs gemeenteraadsleden trokken voor de zomer met de fiets van Knokke naar het Stadhuis van Heist.  Eigenlijk komt het er op neer dat het gemeentepersoneel tegen vrijdagavond op amper 4 maanden tijd gemiddeld 545km per fiets per persoon zal hebben afgelegd.  Tenzij zich in de eerstvolgende uren een collectieve kettingbreuk voordoet. 
 

SUPERCUP WEEKEND 

Zaterdag en zondag draait in de Stormmeeuw in Knokke alles rond het Supercup Weekend. Zaterdag strijdt kampioen en bekerhouder VT Knack Randstad Roeselare om 20.30u om “the Belgian Supercup Volleybal” met verliezend bekerfinalist Noliko Maaseik.  Vooraf spelen de hele dag andere Liga-ploegen demonstratiewedstrijden. Zondag is basketdag. Dan wordt The Belgian Supercup Basketbal betwist tussen bekerwinnaar Dexia Bergen en kampioen Telindus BC Oostende. Beide ploegen hebben de vorige competitie gedomineerd en waren mekaar gewaagd. De supercupwedstrijd start om 15.00 uur.   In de voormiddag kan de basketballiefhebber zich al opwarmen aan de competitiewedstrijden van de lokale dames en heren. De Dames van IBS Knokke-Heist nemen het daarbij op tegen Damme, terwijl op de middag de One van IBS in het strijdperk treedt tegen Erembodegem. Coach Hans Dewispelaere ziet deze wedstrijd met vertrouwen tegemoet. Hij zegt dat de huidige "One" met de nieuwe aanwinsten een stuk sterker is dan vorig jaar. 
 

TER ZAKE 

Burgemeester Lippens werd door de VRT uitgenodigd om donderdagavond in het Canvasprogramma "Ter Zake" mee te debateren over het onderwerp "Gemeentebelastingen". De burgervader verdedigt  onder meer de nul-optie van Knokke-Heist en het feit dat de badstad de nodige inkomsten op een andere manier verwerft dan de meeste gemeenten. Eerder stelde hij reeds dat 62% van de inkomsten in de badstad afkomstig zijn van de tweede verblijvers. Ook doet hij de 111 miljoen euro schuld van de gemeente af als een normale zaak voor een badstad als Knokke-Heist. 
 

VILLA'S BIJ DE GOLF

Omdat er in Knokke geen plaats is trekken steeds meer golfspelers naar Oostburg om er hun holes te slaan. Zelfs de Blankenbergse burgemeester Monset doet dat. In golfclub "De Brugse Vaert" zijn nu al 850 leden en geen wachtlijst zoals in de badstad. De Oostburgse Golf werd in 1988 opgericht. In 1994 werd de baan uitgebreid van negen tot achttien holes. Nu wil men er nog 9 bij! Om dat te financieren komen er bij het golfterrein dan ook 35 riante villa's.  Volgens directeur Alex de Vos werd voor het uitzicht van de villa's inspiratie opgedaan bij de gevelbouwtrant in Middelburg. De gemeente Sluis staat achter het villaproject zodat volgend jaar al met de bouw kan begonnen worden. 
 

LUIZENPLAAGJE 

In een aantal kleuter- en basisscholen in Knokke-Heist heeft het Centrum voor Leerlingen Begeleiding ouders gewaarschuwd dat in sommige klassen andermaal luizen werden vastgesteld. Dat gebeurde begin dit jaar ook al. In een brief wordt uiteengezet dat overal waar kinderen samen zijn deze vervelende insecten kunnen worden doorgegeven. Het is van het grootste belang dat een besmetting vroeg wordt opgespoord en behandeld. Aan de ouders wordt gevraagd om het hoofdhaar van de kinderen regelmatig te controleren. Zowel de luizen als de neten, dat zijn de eieren, moeten zorgvuldig verwijderd worden. Dat kan onder meer door het gebruik van een zeer fijne kam en een speciale spoeling die bij de apotheker te koop zijn.
 

CULTUURGALA 

Komende zaterdag organiseert de Cultuurraad voor de eerste keer een groot Cultuurfeest in het Casino Knokke. Op dit Cultuurgala worden ook diverse personen gelauwerd. De raad wil met het uitreiken van de 'cultuurdragerprijs' personen of verenigingen huldigen voor hun jarenlange inzet in Knokke-Heist. Er zijn 16 genomineerden.  De laureaat ontvangt een humoristische beeld dat door kunstenaar Nico Billiau werd vervaardigd. Daarnaast worden op het Cultuurgala ook de Bibliotheekprijs uitgereikt en de prijs voor de Cultuurlevensloop. Voor het waarderen van hun levenswerk werden André Dhondt en Gilbert Decock genomineerd.
 

IMPULS SLUIS 

Nu er sprake is van plannen voor een drastische verbetering van de vaarweg tussen Zeebrugge en Gent wil ook Sluis daarvan meeprofiteren. In de grensgemeente gaan dan ook stemmen op om het kanaal Brugge-Sluis aan te laten sluiten op het kanaal tussen Zeebrugge en Gent.  Dat zou een belangrijke economische impuls kunnen betekenen voor Sluis. Politici in het winkelstadje hopen in dat verband op een Europese subsidie. 
 


Geen berichten
21.09.1866 Geboorteverjaardag van H.G. Wells, Brits schrijver (War of the Worlds)
21.09.1920 Geboorteverjaardag van Vico Torriani, Italiaans zanger 
21.09.1931 Geboorteverjaardag van Larry Hagman, Amerikaans acteur {J.R.} 
21.09.1947 Geboorteverjaardag van Stephen King, Amerikaans thrillerschijver
Op 21 september 1979 wordt de wrede keizer Jean-Bédel Bokassa met medewerking van de Franse regering door zijn neef David Dacko ten val gebracht.
De videobanden met het verhoor van President Clinton in de zaak Lewinsky worden op 21 september 1998 over de hele wereld uitgezonden.
21.09.1996 Overlijdensverjaardag van Piet van de Pol, Nederlands biljarter 
 Happy Birthday
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
woensdag 20 september 2006
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
Ook LOST gezien? Wat gebeurt er in Seizoen 3? Is het LOST-eiland een tijd-ruimte-cocoon veroorzaakt door een foutgelopen experiment aan boord van Starship Pegasus in Startrek? So, beam jezelf up Scottie en klik HIER
HOOFDPUNTEN

° Het Vlaams Belang stelt voor om Stadion Olivier in Knokke af te breken om plaats te maken voor sociale woningen. 
° Komende zondag staat Knokke-Heist in het teken van de jaarlijkse koetsentocht van het Men-Team Ramskapelle.
° Op de dag van de verkiezingen zijn de stadhuizen van Knokke en Heist bemand om kiezers op te vangen die hun oproepingsbrief zijn kwijtgeraakt.
° Het gemeentebestuur onderzoekt momenteel de mogelijkheid om opnieuw een zebrapad aan te brengen ter hoogte van het station van Knokke.
° De reddingsdiensten in onze provincie en Zeeland zullen in de toekomst nauwer samenwerken. 
° Raadsleden in de badstad vinden het moeilijk om facturen te controleren voor werken die werden uitgevoerd in het Roemeense adoptiedorp Dumbravita. 
° Knokke-Heist trekt 120.000 euro uit om de straten en de zeedijk net te houden tijdens de weekends en vakantieperiodes.
° Er was weinig publieke belangstelling voor de grote militaire oefening die vanuit Zeebrugge van start ging. 

En verder in ORO Nieuwsmagazine:

° Nederlandse garnaalvangers leveren hun vergunning in.
° Vandaag -tig jaar geleden
° Baziel
 
Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Jeugdig Amusement, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond: BBC2: 20u Comedy Doubles, 21u Rick Stein, 22u Anatomy of a Crime, KaII: 21.10 Contact (sf), VT4 : 21.10 The path to 9/11, VijfTV: 21.10 Cold Creek Manor, BBC1: 22u Who do you think you are!

"STADION OLIVIER AFBREKEN"

Het Vlaams Belang in Knokke-Heist beschuldigt de huidige meerderheid ervan dat de voorbije 6 jaar niks gedaan werd om het tekort aan sociale woningen op te lossen. De partij is nu met een eigen oplossing op de proppen gekomen, die even origineel als onthutsend is. Het voorstel is om de hele sportinfrastructuur rond Stadion Olivier in Knokke af te breken en het gebied van zo'n 80.000 m² te verkavelen. Dat zou volgens de partij ruimte bieden voor 400 tot 500 sociale woningen in het centrum van Knokke Dorp.  Het Vlaams Belang stelt aanvullend voor om vervolgens een nieuw sportstadion te bouwen in het gebied dat vlakbij de Put van Decloedt staat aangemerkt voor een toekomstige tweede Golf. 
 

HERFSTRALLY 

Komende zondag staat Knokke-Heist in het teken van de jaarlijkse koetsentocht. Het is voor de zesde keer dat de koetsenrally wordt ingericht door het Men-Team Ramskapelle.  Bij elke editie wint het evenement aan belang. Vorig jaar telden de initiatiefnemers 163 koetsen en een 15-tal ruiters; samen goed voor 570 deelnemers. De tocht begint in Ramskapelle.  Om het aanrijden van de deelnemers met vrachtwagens geladen met koetsen en paarden vlot te laten verlopen, wordt in de Ramskapellestraat tijdelijk eenrichtingsverkeer ingevoerd. De tocht start zondagmorgen om 10 uur. In Heist wordt langs het strand naar Knokke gereden. Via het Zwin gaat het vervolgens over dijken en door de polder naar het grensgehucht St-Anna-Ter-Muiden. Na zo'n 35 km wordt de koetsenwandeling beëindigd bij de Knotwilgenhoeve in Ramskapelle.
 

VERKIEZINGEN

Knokke-Heist is klaar voor de verkiezingscampagne, die elke dag wat feller gevoerd wordt. Op 16 locaties op het grondgebied staan de officiële witte aanplakborden opgesteld. Vooraf werden ze met hoge druk afgespoten en volledig herschilderd, zodat geen herinneringen aan de vorige verkiezingen bleven hangen. Omdat er voor de provincieraadsverkiezingen nog 3 politieke partijen een lijst hebben neergelegd, werden inmiddels ook 48 extra panelen bijgeplaatst. Deze bleven tot nog toe echter grotendeels ongebruikt. Het blijkt ondertussen echter dat de plakploegen van sommige partijen zich niet strikt houden aan de afspraken in verband met verkiezingspubliciteit.  Hier en daar werden namelijk panelen van andere partijen overplakt.  Verder is het nuttig om weten dat op de dag van de verkiezingen de stadhuizen van Knokke en Heist tijdens de stemverrichtingen bemand blijven. Dat is nodig om kiezers op te vangen die hun oproepingsbrief zijn kwijtgeraakt.
 

ZEBRAPAD? 

Het gemeentebestuur onderzoekt momenteel de mogelijkheid om opnieuw een zebrapad aan te brengen ter hoogte van het station van Knokke. Daarop werd onder meer reeds aangedrongen door raadslid De Smet. Bij het inrichten van de nieuwe verkeersrotonde van het Maurice Lippensplein werd de voetgangersoversteek bij het station afgevoerd. Vooral de handelszaken tegenover het station voelen zich gedupeerd. Een studie moet uitwijzen wat kan gedaan worden. Men wil namelijk vermijden dat een zebrapad met lichten voor de voetgangers het verkeer op de parkrotonde doet vastlopen. 
 

SAMENWERKING REDDINGSDIENSTEN 

In het verleden verliep de samenwerking bij tussen de Belgische Kustwacht en de Koninklijke Reddingmaatschappij in Zeeland niet altijd even gestroomlijnd.  Daar komt straks verandering in. Binnenkort wordt namelijk het samenwerkingsverband tussen beide instanties bekrachtigd. Onze Kustwacht beschikt niet over reddingstations oostelijk van Zeebrugge. Operaties in de monding van de Schelde vallen derhalve onder de bevoegdheid van reddingstations in Cadzand, Breskens en Westkapelle Walcheren. Die reddingsdiensten kunnen in de toekomst zo nodig ook in Knokke-Heist worden ingezet. Alle noodmeldingen voor onze kust blijven echter wel in Oostende gecentraliseerd.
 

ROEMEENSE FACTUREN

Een aantal gemeenteraadsleden in Knokke-Heist heeft moeite met de hulp die de badstad heeft verstrekt in het Roemeense Dumbravita.  Het feit dat er op kosten van het gemeentebestuur een sanitair blok werd gerealiseerd in een school in het adoptiedorp wordt niet in vraag gesteld; de afrekening wèl. Raadsleden vinden het onder meer onmogelijk om de facturen die in het Roemeens zijn opgesteld te controleren.  Ook stelt men vragen bij uitgaven waarvoor de Roemeense leveranciers geen geldige kwitantie hebben afgeleverd.  Wèl positief was het feit dat het werk ruim 13.000 euro goedkoper was dan oorspronkelijk werd geraamd. 
 

VEGEN UITBESTEED 

Knokke-Heist trekt 120.000 euro uit om de straten en de zeedijk net te houden tijdens de weekends en vakantieperiodes. Het werk wordt uitbesteed bij middel van een raamcontract met een duur van 1 jaar. De partij Groen! meent dat dergelijke werkzaamheden beter door mensen uit de eigen badstad kunnen worden uitgevoerd. Dat zou tenminste zorgen voor meer tewerkstelling. Burgemeester Lippens stelt echter dat men dan duur materiaal zou moeten aankopen, dat snel veroudert.  Door het werk uit te besteden valt die kost ten laste van de aannemer in kwestie. 
 

NO RESPONSE 

Slechts een handvol kijklustigen uit Knokke-Heist en Zeebrugge waren bij de marinebasis present toen enkele honderden militairen met amfibievaartuigen aan land kwamen. Weinig publieke belangstelling dus voor de spectaculaire troepenlanding die kaderde in de oefening Quick Response waaraan ruim 8.000 militairen en 2.000 voertuigen en zestig rupsvoertuigen deelnemen. Ook zeven schepen, elf helikopters en enkele vliegtuigen werden bij de ontplooiing ingezet. Woensdag speelde een groot deel van deze militaire oefening zich nog af in onze provincie.  Daarna is het binnenland aan de beurt. 
 

 
 Zaterdag 23 september: Dag van de Klant

Nederlandse garnaalvangers leveren hun vergunning in.

Dertien vissers hebben hun vergunning om op garnalen te vissen ingeleverd. Ze zien de garnalenvisserij niet als belangrijkste bron van inkomsten en willen met meer pk’s blijven varen om onder meer platvis te vangen. Het motorvermogen van de garnalenkotters mag sinds 2005 maximaal 300 pk zijn. „Garnalenvisserij is voor deze vissers een tweede tak. Zij hebben de afweging gemaakt om alleen op platvis te blijven vissen", aldus een woordvoerster van het ministerie van Landbouw.  Voorzitter Johan Nooitgedagt van de Nederlandse Vissersbond is verbaasd over het lage aantal van dertien. ,,Er zijn in totaal 225 vergunningen, ik had verwacht dat veertig tot vijftig vissers ze in zouden leveren.'' Of veel vissers zonder hun motorvermogen onder de 300 pk te hebben gebracht nog gewoon op garnalen vissen, durft Nooitgedagt niet te zeggen. ,,Dat is net alsof je de voorzitter van de ANWB vraagt hoeveel van zijn leden te hard rijden''.  Landbouw is in ieder geval de schepen aan het controleren om te zien of het motorvermogen correct is.  Volgens Nooitgedagt is het op dit moment kommer en kwel in de garnalensector. Minder concurrentie op het water is daarom zeker welkom.
 

 
20.09.1934 Geboorteverjaardag van Sophia Loren, Italiaans actrice 
Op 20 september 1976 opent koning Boudewijn het eerste stuk metro in België, elf kilometer in Brussel.
Bij de Amerikaanse ambassade in Beiroet ontploft op 20 september 1984 een autobom.
20.09.1995 Overlijdensverjaardag van Hans Mondt, Nederlands radio-maker (Veronica)
20.09.200 Overlijdensverjaardag van German Titov, Russisch kosmonaut {tweede man in de ruimte}
Happy Birthday: 
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
dinsdag 19 september 2006
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° Het pilootproject "betalend parkeren per SMS" kan het betalen van parkeergeld in Knokke-Heist een stuk makkelijker maken, maar zal het huidige parkeerprobleem niet oplossen. 
° Sufers' Paradise mag nog minstens tot maart volgend jaar op z'n huidige locatie blijven. 
° In de bibliotheek van het Willemsfonds in Knokke kan men terecht voor een tentoonstelling over "80 jaar gemeenteraadsverkiezingen". 
° Komende zaterdag vieren de Scouts van Knokke-Heist hun 50-jarig bestaan met ondermeer een generatieoverschrijdend spel.
° Het Vlaams Instituut voor de Zee en het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek gaan hun krachten bundelen. 
° Schilderijen uit het Museum Sincfala en de stadhuizen zijn uitgeleend voor een reizende schooltentoonstelling. 
° De mindere aardappeloogst in onze polders kan leiden tot een duurder bakje friet zegt McCain. 

En verder ORO Nieuwsmagazine:

° Vlaamse zee instituten bundelen krachten
° SPORT: Perfecte score voor Knokke-Heistse voetbal- en basketbalploegen.
° Op deze dag -tig jaar geleden
° Baziel
 

Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Jeugdig Amusement, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond: KaII: 21.10 Cliffhanger, BBC1: 22u Football's Dirty Secrets, BBC2 20u Who Do You Think You Are, 22u Life of the Manic Depressive, Canvas: 23.15 Speer & Hitler
BETALEND PARKEREN PER SMS LOST PARKEERPROBLEEM NIET OP 

Ondervraagd over de parkeerproblemen en de nood aan bewonersparkeren en randparkings toverde burgemeester Lippens tijdens het verkiezingsdebat plots "betalend parkeren via GSM" als oplossing uit zijn hoge hoed. Binnenkort wordt Knokke-Heist, na Antwerpen, de tweede gemeente in West-Europa die dergelijk betalingsysteem invoert.  Betalen voor je parkeerplaats per SMS zal echter het parkeerprobleem zoals het nu bestaat niet oplossen. Wèl is het zo, dat als men in de badstad dan toch een parkeerplaats heeft gevonden, het makkelijker wordt om parkeergeld te betalen.  De automobilist moet het nummer dat op de parkeerautomaat staat, samen met zijn nummerplaat SMS’en naar een geëigend nummer (3311 in Antwerpen). Bij vertrek stuurt de parkeerder een ‘stop’-bericht naar hetzelfde nummer. Vergeet men dit zogeheten Q-bericht te versturen, dan onderbreekt het systeem automatisch de tijd wanneer de maximale tijd voor de parkeerzone bereikt is. Ook wanneer men de maximale parkeertijd bijna bereikt heeft, word men per SMS verwittigd.  De kosten, 0,15 euro per sms en het parkeergeld, worden voor Proximus-gebruikers automatisch in rekening gebracht op de maandelijkse factuur of onmiddellijk bij een prepaid kaart. Voor gebruikers van andere netwerken worden de parkeerkosten maandelijks gefactureerd door Mobile-for. De controle op straat door parkeerwachters van het parkeerbedrijf gebeurt via de handterminals.  Door het nieuwe systeem zal zelfs kortparkeren trouwens een stuk duurder worden, gezien ook bij de kost voor amper 10 minuten parkeren nog eens 0,30 euro sms-kosten moet bijgeteld worden.  (Tenzij de parkeerbeheerder de SMS-kosten voor eigen rekening neemt...) 
 

WEER ENIG RESPIJT VOOR SURFERS' PARADISE 

Surfers' Paradise op het strand van de Lekkerbek in Knokke mag nog zeker tot maart volgend jaar openblijven. Aminal wil vanaf een willekeurig getrokken lijn het strand vrij van structuren. Het komt erop neer dat de leefmilieuadministratie van de Vlaamse overheid eist dat de surfclub verdwijnt. De rechtbank heeft nu om advies gevraagd bij de Hoge Raad voor Herstelbeleid. Als die advies heeft uitgebracht, komt de zaak opnieuw voor de correctionele rechtbank. Dat gebeurt wellicht in maart volgend jaar. 
 

OKTOBERFEESTEN

Vanaf woensdag kan men in Knokke in de bibliotheek van het Willemsfonds terecht voor "80 jaar gemeenteraadsverkiezingen".  Cnoc is ier en het Willemsfonds Knokke organiseren onder de ietwat ironische titel "Oktoberfeesten" een heel toepasselijke tentoonstelling over de stembusgang in de badstad. Dat gebeurt aan de hand van zorgvuldig bewaarde lokale verkiezingspropaganda voor de gemeenteraadsverkiezingen van 80 jaar geleden tot nu. De oude kiespropaganda roept trouwens niet alleen herinneringen op.  Het is ook intessant om te zien hoe de stijl, slogans en de programmapunten zich hebben aangepast aan een modernere wereld. In de aanloop naar de bolletjeskermis van 8 oktober kan men in de Willemsfondsbibliotheek op het Gemeenteplein elke woensdag-, zaterdag, en zondagmorgen gratis deze tentoonstelling bekijken. 
 

50 JAAR SCOUTS 

Komende zaterdag vieren de Scouts van Knokke-Heist hun 50-jarig bestaan. De jeugdvereniging werd 50 jaar geleden opgericht in de badplaats naar aanleiding van het bezoek van Scouts-stichter Baden Powell aan ons land. Het eerste werkingsjaar 1956-57 liep onder het jaarthema "Durf en Doe".  Het werd destijds gelanceerd in aanwezigheid van 'vader Lippens". De lokalen boven de school van de Dumortierlaan werden ongeveer 20 jaar geleden uitgebreid met de zolderverdieping van de Branding.  Daardoor beschikt de vereniging over schitterende activiteitslokalen. Na een academische zitting en receptie in de Branding nemen de oud leiding met familie zaterdag samen met de huidige scoutsleden na de middag deel aan een groot spel om en rond Knokke-Heist. Zaterdagavond is een groot reüniefeest gepland voor alle oud leidingleden.
 

ZEE EN VISSERIJ VINDEN MEKAAR 

De visserij- en zee-instituten in ons land gaan hun krachten bundelen. Komende vrijdag wordt in dat verband in aanwezigheid van gouverneur Paul Breyne een samenwerkingsakkoord ondertekend tussen het Vlaams Instituut voor de Zee en het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek.  Het doel is de realisatie van een vergaande samenwerking rond informatieuitwisseling en databeheer. Beide partijen zullen verder onder meer ook gezamenlijke activiteiten op het getouw zetten, zoals de organisatie van colloquia en workshops. 
 

SCHILDERIJEN OP SCHOOLREIS

Schilderijen uit het Museum Sincfala en de stadhuizen in de badplaats zijn uitgeleend aan GeoArt vzw.  Dat is een organisatie die al verschillende jaren in de gemeenschapsscholen educatieve kunstprojecten en tentoonstellingen samenstelt.  Dit en volgend schooljaar organiseren GeoArt een reizende tentoonstelling "Lucht, aarde, water en vuur", waarin de Zwinstreek als rode draad fungeert.  Naast materialen uit Sincfala wordt de tentoonstelling aangevuld met schilderijen.  Het gaat meer bepaald om de werken:  Visser te Hoeke-Vaart van Pierre-Henri Bayaux, Zeezicht en golfbreker van Door Boerewaard, Stormlucht - Zeezicht van Adolf Gorgini, alle drie uit het stadhuis Knokke, en Boten op het strand van Willem Delseaux uit de Heistse raadzaal.  Dit schooljaar doet de tentoonstelling 6 scholen aan, in Wetteren, Jette, Genk, Peer, Waregem en Ruddervoorde. 
 

DUURDERE FRIET? 

In de polders rond Knokke-Heist hebben heel wat landbouwers over het weekend nog koortsachtig gewerkt om de aardappeloogst van het veld te halen. Dat moest liefst gebeuren voor de hemelsluizen dinsdagmorgen werden opengezet. Heel wat boeren in de streek hebben het over een aardappelopbrengst die zo'n 15 procent beneden het normale gemiddelde ligt. Dat blijkt ook buiten onze regio zo te zijn. Frietfabrikant McCain verwacht dan ook dat de kiloprijs voor friet de komende maanden met een kwart omhoog gaat. Volgens directeur Edwin Pardon van McCain is het aan frituren en snackbars om te beslissen of ze hun prijzen straks eveneens optrekken. 
 

 

Vlaamse zee instituten bundelen krachten

Op vrijdag 22 september 2006 is het zover. Dan ondertekenen Paul Breyne, gouverneur van West-Vlaanderen en Voorzitter van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ: www.vliz.be) en Erik Van Bockstaele, de administrateur-generaal van het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO: www.ilvo.vlaanderen.be), een formeel samenwerkingsakkoord tussen het onderzoeksdomein ‘Visserij’ van het ILVO en het VLIZ. 

Het doel is de realisatie van een vergaande samenwerking rond informatieuitwisseling en databeheer. 

Daarmee komt een einde aan een lang proces van toenadering dat reeds van start ging met de oprichting van het VLIZ in 1999. Het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) verkreeg immers als specifieke opdracht van de Vlaamse en provinciale overheden om een samenwerkingsovereenkomst af te sluiten met het toen nog federale Departement voor Zeevisserij van het Centrum voor Landbouwkundig Onderzoek (DvZ-CLO). 

Gesprekken rond samenwerking kwamen in een stroomversnelling nadat in 2002 eerst de bevoegdheid landbouw gedefederaliseerd werd en het CLO onder voogdij van de Vlaamse overheid kwam om vervolgens begin dit jaar te worden opgenomen in het nieuwe Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek. 

Beide instellingen zijn toonaangevend in hun competenties en sterk complementair qua activiteiten zodat een krachtenbundeling tot een belangrijke meerwaarde kan leiden. Het VLIZ doet zelf geen onderzoek, maar fungeert als het infoloket, het datacentrum en het internationaal aanspreekpunt voor zeewetenschappelijk onderzoek in Vlaanderen. 

De visserijspecialisten van ILVO verrichten dan weer onderzoek en monitoringsopdrachten om een wetenschappelijke basis te geven voor een duurzame exploitatie van de levende mariene rijkdommen, de bescherming van het mariene milieu als habitat voor deze rijkdommen en een kwaliteitscontrole en –garantie van visserijproducten in de Zuidelijke Bocht van de Noordzee. 

Via het ondertekende samenwerkingsverband worden ILVO-Visserij en VLIZ bevoorrechte partners rond vulgarisering van onderzoeksresultaten, de ontwikkeling en het beheer van databanken voor monitoringsgegevens en visserijbiologische data, en voor literatuurgegevens. 
Concreet zal VLIZ ondersteuning bieden bij het maken van databanken, de datasets van ILVO-Visserij documenteren en toegankelijk maken, en fungeren als datacentrum en archief voor de monitoringgegevens van ILVO-Visserij. 

Naar nationale en internationale verplichtingen van ILVO-Visserij op het vlak van beheer en uitwisseling van data, zal VLIZ fungeren als zogenaamd “primair of secundair data warehouse”. Daarnaast onderzoekt VLIZ hoe het de publicaties van ILVO-Visserij meer zichtbaarheid kan geven, en hoe de bibliotheek van ILVO-Visserij kan worden opgenomen in de collectie van het VLIZ. ILVO-Visserij zal op zijn beurt het VLIZ ondersteunen met wetenschappelijke expertise.  Beide partijen zullen, waar zinvol, gezamenlijke activiteiten op het getouw zetten, zoals de organisatie van colloquia en workshops. 

Perfecte score voor Knokke-Heistse voetbal- en basketbalploegen.

Voetbal - 3de speeldag
1ste provinciale

Steenbrugge - Knokke FC 0-4  Tegen promovendus Steenbrugge had Knokke het in de eerste helft knap lastig. Nadat bij de thuisploeg een speler was uitgesloten met twee gele kaarten volgde Knokkenaar Decru diens slechte voorbeeld. Rust 0-0. In de tweede helft scoorde Baert de openingstreffer en na het tweede doelpunt van Boey zakte Steenbrugge ineen. Sinnaeve en Boey scoorde nog in de slotfase. Knokke staat op de vierde plaats met 6 punten. Leiders Ieper, Oostnieuwkerke en Boezinge hebben 7 punten.

3de provinciale B

VV Westkapelle - Sijsele 6-3. Het eerste gevaar kwam van Sijsele. Doelman Demuinck van Westkapelle stopte een penalty en daarna kwam de thuisploeg onder stoom. Met doelpunten van Depauw, Devlieghe en Corty werd de ruststand op 3-0 gebracht. De tweede helft was gelijkopgaander maar Torresan op strafschop, Depauw en Corty scoorden nog voor Westkapelle. 

FC Heist - Bredene 4-1. Bij de rust keek Heist tegen een achterstand aan. Benny Devinck op strafschop, Bogaert, Kyndt en Vanfraechem hielpen Heist nog aan een comfortabele zege. 
Spermalie gaat aan de leiding met 9 punten. Westkapelle en Heist staan gedeeld derde met 5 punten. 

4de provinciale B

Zeebrugge-Wenduine 0-0. Zeebrugge staat vijfde met 4 punten. Lissewege leidt met het maximum van 9 punten.

Basketbal  2de speeldag

Heren
1ste landelijke

Lummen - IBS Knokke-Heist 60-67 (rust 36-27)

Na een mindere eerste helft keerde IBS sterk terug. Minne, de broers Vandekerckhove en Depauw eindigden in de dubbele cijfers, met Dimitri Vandekerckhove als topschutter met 18 punten. IBS staat gedeeld aan de leiding met 6 punten.

3de provinciale

Wibac - Duinbergen 74-80. Duinbergen staat op een gedeelde eerste plaats met 6 punten.

Dames
1ste landelijke

Haantjes Leupegem - IBS Knokke-Heist 52-63. De dames namen revanche voor de nederlaag van een week eerder en staan op een gedeelde 6de plaats. 

Volleybal  1ste speeldag 

Heren
2de provinciale B

Knokke-Heist - Lichtervelde 3-1. Na een 2-0 voorsprong even een hapering, maar zonder veel erg. 

Dames
2de provinciale B

Knokke-Heist - De Haan 2-3. Setstanden 25-27, 25-23, 25-19, 10-25 en 12-15. 

4de provinciale B

Knokke-Heist - Sijsele 0-3

Krachtbal
Eerste nationale 1ste speeldag

Koekelare - KBC Heist 21-24.

Hockey
Heren
Derde nationale C

Beerschot - Knokke 3-1

Dames
3de nationale C

Knokke - Leopard 2-6
 

 
19.09.1911 Geboorteverjaardag van Wiliam Golding, Brits auteur 
19.09.1922Geboorteverjaardag van Emil Zatopek, Tsjechisch lange-afstandloper 
19.09.1934 Geboorteverjaardag van Brian Epstein, manager van de Beatles 
Frankrijk schaft op 19 september 1981 de guillotine af als middel om doodvonnissen te voltrekken.
19  .09.2005 Overlijdensverjaardag van Simon Wiesenthal, Oostenrijks Nazi-jager 
Gelukkig Verjaardag
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
maandag 18 september 2006
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° Afgezien van de verkiezingskandidaten was er in Knokke-Heist vrij weinig interesse vanwege het gewone publiek voor het Grote Verkiezingsdebat in Zaal Ravelingen. 
° De jarenlange bestrijding van muskus- en bruine ratten heeft succes in de Zwinstreek. 
° Het Samenwerkingsinitiatief Thuiszorg Oostkust organiseert zaterdag 30 september de beurs ‘Zorgen voor Morgen” Het wordt een informatiedag over alle vormen van hulp aan huis. 
° Zelfs privé-parkings in Knokke-Heist zijn niet meer veilig voor dieven die het gemunt hebben op dure gps-toestellen. 
° Woensdag komt een bekend schilderij van Sluis rond het jaar 1700 onder de veilinghamer. 
° Wie overdag werkt en in boeken geïnteresseerd is kan nu ook 's avonds in een leesclub terecht in de bibliotheek van Scharpoord. 
° In Knokke heeft de Federatie voor Open Scoutisme intrek genomen in de nieuwe lokalen in de Smedenstraat. 
° Het zondagvoetbal betekende een ware puntenkermis voor de Knokke-Heistse ploegen. 

En verder:

ORO Nieuwsmagazine:

° EU: Basisprincipes vastgesteld voorstellen vangstmogelijkheden voor 2007
° Op deze dag -tig jaar geleden
° Baziel
 

Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Jeugdig Amusement, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond: BBC2: 22u Genghis Khan, VT4 21.05 LOST, Ka II 21.10 Virus, VTM 21.40 Aspe, Canvas: 21.10 Opec 1975. 
Het verkiezingsdebat van de Jonge Kamer en Marnixring in Knokke-Heist
LIPPENS KWAAD IN VERKIEZINGSDEBAT 

Afgezien van de verkiezingskandidaten was er in Knokke-Heist weinig interesse vanwege het gewone publiek voor het Grote Verkiezingsdebat in Zaal Ravelingen.  Het evenement was georganiseerd door de Jonge Kamer en Marnixring De Blinckaert. VRT-journalist Lieven Verstraete confronteerde de kopstukken van de diverse partijen met de meest dringende vragen in de badstad. Daarbij waren het vooral Staf Dujardin, lijstduwer van Groen, en Kathleen van de Hooft, lijsttrekker van de VLD, die duidelijke, geïnspireerde en eerlijke taal spraken. Burgemeester Lippens verdedigde de toeristische kaart van Knokke-Heist maar bracht verder weinig nieuws. Wel maakte hij zich bijzonder kwaad op de VRT-interviewer, toen deze een vraag stelde in verband met belangenvermenging.  Onder meer werd gedebateerd over betaalbaar wonen, het Casino, werkgelegenheid, belastingen en de verkiezingsambities van de partijen.  Het verkiezingsdebat wordt begin oktober tweemaal uitgezonden via Radio Paradijs. 
 

GPS-DIEVEN

Ook Knokke-Heist ontsnapt niet aan de golf van inbraken in wagens die momenteel het land teistert. Waar vroeger vooral autoradio's werden buitegemaakt hebben dieven het in de badstad vooral gemunt op dure gps-toestellen. Deze apparaten zijn makkelijker te verwijderen uit de wagens en brengen ook meer op. De politie raadt dan ook aan om gps-toestellen niet in de auto achter te laten. De autokrakers worden namelijk steeds driester. Zelfs afgesloten privé parkeerterreinen ontnappen niet aan de gps-rooftochten in Knokke-Heist. Zo was het afgelopen weekend ondermeer raak op de parking van La Réserve. De dieven waren er enkel geïnteresseerd in navigatietoestellen, de rest van de wageninhoud bleef meestal ongemoeid. 
 

SUCCESVOLLE RATTENVANGST 

De jarenlange bestrijding van muskus- en bruine ratten heeft succes in de Zwinstreek. Dat heeft het Regionaal Comité ter Bestrijding van de Muskusrat, regio Noord-Oost bekend gemaakt. Het comité is een samenwerkingsverband van overheden en instellingen uit de Zwinstreek, aan beide kanten van de rijksgrens.  De rattenvangers komen voor vorig jaar met bijzonder gunstige cijfers naar buiten.  De "besmettingsgraad" is in 2005 gedaald tot 0,55 voor muskusratten en 0,54 voor bruine ratten.  Het jaar ervoor was dat nog respectievelijk 0,75 en 0,83!  De besmettingsgraad wordt berekend door het aantal gevangen dieren te delen door het aantal mandagen van de rattenvangers.  Een bijzonder gunstige evolutie dus.  Men gaat ervan uit dat hoe meer ratten er effectief in het gebied verblijven, hoe meer er bij een vergelijkbare inspanning in een bepaalde periode gevangen worden. 
 

THUISZORGBEURS 

Het Samenwerkingsinitiatief Thuiszorg Oostkust, dat vooral in Knokke-Heist en Blankenberge actief is, organiseert eind deze maand voor de vijfde maal een thuiszorgbeurs. Dat gebeurt dit keer onder de naam 'Zorgen voor Morgen'. Die vlag dekt alle mogelijke dienstverleningen die 'het langer thuisblijven' ondersteunen. Ruim 30 standhouders zijn er vertegenwoordigd. Op de beurs kunnen geïnteresseerde informatie krijgen over alle mogelijke diensteverleningen in de thuiszorg. Het gaat dus niet alleen over thuisverpleging, gezinszorg, poetshulp en ziekenvervoer.  Ook materie als dienstencheques, premies, uitleenmateriaal, diensteverlening voor kankerpatiënten en multiple sclerose, senioreninformatie en palliatieve thuiszorg komen aan bod. De beurs wordt gehouden op zaterdag 30 september in het Dienstencentrum De Bollaard in Blankenberge. 
 

SLUIS ONDER DE HAMER

Woensdag wordt in Middelburg een bijzonder schilderij van rond 1700 geveild. Het schilderij geeft een panoramisch zicht op de stad Sluis. Weergegeven wordt onder meer het Kasteel van Sluis, gebouwd in 1386. Het was gebouwd om de handel tussen Brugge en Engeland te controleren. Het kasteel is verwoest door oorlogsgeweld in 1794. Een ander belangrijk afgebeeld gebouw is het oude stadhuis met het enige Belfort van Nederland. Men vermoedt dat het schilderij is gemaakt door een van de zonen van Hendrik Minderhout die geruime tijd in Brugge woonde. Mogelijk kan het schilderij op de veiling een bedrag van 25.000 euro halen. 
 

AVONDLEESCLUB 

De leesclub van de Oostkustacademie is reeds enkele jaren met succes aan de gang in de bibliotheek van Scharpoord. De literaire club komt steeds de maandag - en  dinsdagvoormiddag bijeen. Voor mensen die overdag werken was dit echter een probleem.  Daar is nu een mouw aan gepast. Vanaf dit najaar kan iedereen die geïnteresseerd is lid worden van de leesclub Markant. Deze leeskring komt op donderdagavond om 20u bijeen in Scharpoord. Het eerste boek dat besproken wordt is “Een korte geschiedenis van de tractor in de Oekraïne“ door Maria Lewycka. Het gaat om een bijzonder grappige roman over twee Engels-Oekraïnse zusters die plots verplicht zijn hun eeuwige geruzie opzij te zetten. Ze moeten namelijk hun excentrieke vader beschermen die hertrouwt met een vijftig jaar jongere vrouw, die op z'n geld belust is. Leesclubbegeleider is de germanist Jan Devynck. 

Voor meer inlichtingen : Leen Baert (bibliotheek) tel.050/630 400 of Annie Sabbe (Markant) tel.050/51 38 83.
 

RAVOTJE 

Met de nodige feestelijkheid werd zaterdagavond in de Smedenstraat in Knokke het scoutspand 't Ravotje officieel in gebruik genomen door de Federatie voor Open Scoutisme. De nieuwe pleisterplaats van de scoutsgroep 102e Fos Albatros Knokke telt twee verdiepingen en werd gerealiseerd voor rekening van het gemeentebestuur. Het project heeft zo'n 570.000 euro gekost. De bovenste verdieping zal exclusief worden gebruikt door de scouts. De rest van het gebouw moet gedeeld worden met de speelpleinwerking. 
 

JAN MAAT

Op 19 september komt Nederlands europarlementslid Jan Maat naar de zaal Ravelingen in Knokke-Heist. Op uitnodiging van Unizo Heist-Duinbergen en de commissie Visserij van de centrale raad voor het bedrijfsleven komt deze visserij-specialist zijn mening verkondigen over de europese visserij-politiek onder het thema "Waarheen met onze visserijsector?".Gezien de Nederlandse en Vlaamse visserij nogal gelijklopende trekken vertonen en er geen specifieke belgische visserij-specialist in het Europees Parlement zetelt,is deze uiteenzetting vanzelfsprekend bijzonder belangrijk en interessant voor onze reders en vissers.De avond begint om 20.30 uur en eindigt met een receptie aangeboden door het diversifiërend landbouwbedrijf uit onze badstad de "Zoete Polders". De toegang is vrij. 
 

VOETBAL

Het zondagvoetbal is uitgedraaid op een ware puntenkermis voor de Knokke-Heistse ploegen. In Eerste Provinciale veegde FC Knokke op verplaatsing de vloer aan met de ploeg van Steenbrugge. De eindstand 0-4.  Knokke staat daarbij 6de in het klassement. In Derde Provinciale B won FC Heist met 4-1 van Bredene. Vooral in de tweede helft dan. Want bij de rust had enkel Bredene gescoord. VVWestkapelle versloeg Sijsele met 6-3. Heist en Westkapelle staan op een gedeelde derde plaats in het klassement. In Vierde Provinciale B eindigde de wedstrijd tussen Zeemeeuw Zeebrugge en Wenduine op 0-0 gelijkspel, terwijl Doomkerke de ploeg van Moerkerke versloeg met 1-0. Moerkerke staat 6de en Zeebrugge 7de in het klassement. 
 

 VERKIEZINGSDEBAT wordt uitgezonden door RADIO PARADIJS KNOKKE-HEIST
maandag 2 oktober van 9 tot 10
en donderdag 5 oktober van 18 tot 19u.
  Bezoek de sites van Paradijs Knokke-Heist
Radio Paradijs (tk)  of    Radio Paradijs (be)

EU: Basisprincipes vastgesteld voorstellen vangstmogelijkheden voor 2007

De Europese Commissie heeft een mededeling goedgekeurd waarin de principes worden vastgesteld voor de vaststelling van de jaarlijkse vangstmogelijkheden voor 2007. Zoals gewoonlijk worden deze voorstellen gebaseerd op het meest recente wetenschappelijke advies (beschikbaar in oktober). Het algemene streefdoel is het tot stand brengen van een duurzame visserij in alle visserijtakken waarbij Europese vissers zijn betrokken, overeenkomstig de doelstellingen van het gemeenschappelijke visserijbeleid. Daarom worden gemeenschappelijke beginselen voorgesteld die zijn afgestemd op de noodzakelijke instandhouding van de betrokken visbestanden, zonder daarbij uit het oog te verliezen dat enige billijkheid vereist is ten aanzien van de belanghebbenden en de visserijgemeenschappen. 

De aanpak zal geleidelijk maar duurzaam zijn, behalve in die gevallen waarin stringentere maatregelen dringend vereist zijn. Deze mededeling maakt deel uit van de maatregelen van de Commissie voor een beter overleg inzake het beheer van de Europese visserij, zoals vastgelegd in de eerdere mededeling van de Commissie van 24 mei 2006. Dankzij deze nieuwe procedure, in het kader waarvan de Commissie elk voorjaar een nieuwe overlegronde zal starten, komt er meer tijd voor overleg voordat de Raad in december een definitief besluit neemt over de vangstmogelijkheden. 

“Deze mededeling verschaft een gemeenschappelijke basis voor het overleg met alle belanghebbenden over de wijze waarop op de lange termijn de stabiliteit in de visserij het best kan worden gegarandeerd zonder op de korte termijn onnodige schade te veroorzaken. Ik heb er alle vertrouwen in dat met de betrokkenen een constructief debat kan worden gevoerd over dit cruciale onderwerp.” Aldus Joe Borg, Europees commissaris voor Visserij en maritieme zaken, naar aanleiding van de voorstelling van deze mededeling.

De Commissie stelt voor beheersmaatregelen te treffen die in verhouding staan tot het betrokken biologische risico. Daartoe worden de visbestanden ingedeeld in categorieën op basis van het biologische risico. Voor alle visbestanden in elk van deze categorieën worden onderling vergelijkbare beheersmaatregelen voorgesteld. Zodoende wordt een eerlijke en billijke aanpak gegarandeerd. Er zijn zes categorieën: 1) bestanden die momenteel met de maximale duurzame opbrengst (MDO) worden bevist, 2) ten aanzien van de MDO overbeviste bestanden die zich nog wel binnen biologisch veilige grenzen bevinden, 3) bestanden die zich buiten biologisch veilige grenzen bevinden, 4) bestanden waarvoor een langetermijnplanning wordt gemaakt, 5) van nature kort levende soorten, 6) bestanden waarvan de status onbekend is, maar die geen hoog biologisch risico lopen.

Centraal in de besluitvorming over de visserij staan de langetermijnplannen, met de vaststelling waarvan de EU is begonnen in aansluiting op de hervorming van het gemeenschappelijk visserijbeleid in 2002. De voorstellen inzake jaarlijkse vangstmogelijkheden en aantal dagen op zee moeten sporen met de desbetreffende langetermijnplannen zodat de visbestanden zich kunnen herstellen, wat ten goede moet komen aan de visserij. 

Dit is vooral van belang met betrekking tot de herstelplannen voor bestanden die bijna volledig zijn uitgeput. Tot nu toe zijn herstelplannen vastgesteld voor vier kabeljauwbestanden, voor noordelijke heek en zuidelijke heek en voor langoustines. Voorts heeft de Commissie ook plannen voorgesteld voor kabeljauw in de Oostzee, tong in het westelijk Kanaal en schol en tong in de Noordzee; deze plannen worden momenteel besproken in de Raad van Ministers en in het Europees Parlement.

Om de situatie in de visserij te verbeteren, moet de visserijdruk worden verminderd, maar dat dient geleidelijk te gebeuren om de werkgelegenheid niet in gevaar te brengen. Daarom heeft de Commissie, na overleg met de visserij-industrie, besloten een ruimer gebruik te maken van de bepaling dat de aanpassingen van de TAC’s beperkt moeten blijven tot 15 % (plus of min) ten opzichte van het voorafgaande jaar. 

Hoewel in sommige gevallen van deze regel zal moeten worden afgeweken wanneer dringende maatregelen vereist zijn om te voorkomen dat de visbestanden verder afnemen, stelt de Commissie toch voor deze richtsnoer, voor zover dat mogelijk is, toe te passen voor alle betrokken Europese visbestanden.

De aandacht van de Commissie gaat niet alleen naar de zes genoemde visbestanden, maar ook naar de kabeljauwbestanden waarvoor een herstelplan geldt en waarvoor blijkt dat de bestaande maatregelen moeten worden aangescherpt omdat de vissterfte tot nu toe niet significant is gedaald. Daarom worden deze maatregelen momenteel opnieuw bezien. 

Voorts wordt ook verwezen naar de vangstmogelijkheden en de visserij-inspanningen voor diepzeesoorten, waarvoor de Commissie binnenkort een voorstel zal indienen voor 2007. De mededeling betreft ook andere soorten zoals langoustines en blauwe wijting, en verder ook de gemengde visserij (zie bijgevoegde MEMO).

De voor elk jaar vastgestelde TAC’s en quota zijn ook afhankelijk van de internationale verbintenissen die de EU heeft aangegaan. Het gaat hierbij om regelingen waarover afspraken zijn gemaakt met Noorwegen en andere buurstaten, en met andere overeenkomstsluitende partijen in het kader van regionale organisaties voor visserijbeheer.

Tot nu toe werd met de jaarlijkse exercitie voor de vaststelling van de TAC’s en quota pas formeel begonnen eind november, wanneer de Commissie haar voorstel indiende. Daardoor bleef er slechts weinig tijd om de belanghebbenden op bevredigende wijze bij de besluitvorming te betrekken. 

Daarin komt nu verandering. Voorts is de Commissie ook voornemens om de TAC voorstellen vroeger in het jaar in te dienen, teneinde te vermijden dat in de aanloop naar de jaarlijkse Visserijraad van december op zeer korte tijd een groot aantal belangrijke knopen moeten worden doorgehakt. Vorige week heeft de Commissie haar voorstel voor de TAC's voor de Oostzee reeds vastgesteld, en het voorstel voor diepzeesoorten wordt later deze maand ingediend. Deze twee voorstellen zijn opgesteld met inachtneming van de in de onderhavige mededeling vastgestelde principes.
Bron: Europese Commissie.
 

 
 
18.09.1905 Geboorteverjaardag van Greta Garbo, Amerikaans filmster van Zweedse origine 
De Britse onderzeeboot HMS Tradewind torpedeert op 18 september 1944 het met dwangarbeiders en krijgsgevangenen gevulde Japanse vrachtschip Junyo Maru wat aan 5620 mensen het leven kost.
18.09.1970 Overlijdensverjaardag van Jimi Hendrix, Amerikaans popmuzikant 
18.09.1971 Geboorteverjaardag van Lance Armstrong, Amerikaans wielrenner 
18.09.1997 Overlijdensverjaardag van Johan Maasbach, Nederlands evangelist (o.a. op Mi Amigo)
Gelukkig Verjaardag: 
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
WORLD CLOCK
vrijdag 15 september 2006
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° Dichtbevolkte plaatsen zoals Knokke-Heist, Oostende en De Panne zullen in de toekomst beter beschermd worden tegen de zee dan dunbevolkte gebieden. 
° Naar aanleiding van een artikel over de bloeiende vastgoedmarkt in Het Zoute werd de krant Le Soir zopas op de vingers getikt door het Centrum voor Gelijkheid van Kansen. 
° Het Buurtcomité Casino verzet zich nu ook bij middel van een eerste nieuwsbrief tegen Hoogbouw in de deelgemeente Knokke. 
° De Knokke-Heistse Woestijnrallyrijder Steven Vandenberghe mag op de valreep dan toch deelnemen aan de wedstrijd Parijs-Dakar 2007. 
° Het Zeebrugse voorhavengebied wordt geteisterd door een onbekende insectenplaag. 
° Sedert enkele dagen wordt door het Vlaamse Agentschap Natuur en Bos op grote schaal gemaaid in de Baai van Heist. 
° Met verkenningsoperaties zijn onder meer in Zeebrugge de voorbereidingen gestart voor de grootste militaire oefening in de geschiedenis van onze provincie.

En verder in ORO Nieuwsmagazine:

° CGKR berispt Le Soir over Joden in Het Zoute 
° Bedrijven investeren twee miljard in windenergie op zee
° Engels Kanaal was ooit Europese superrivier
° Bevolking: Geboorten, Huwelijken en Overlijdens
° Vandaag  -tig jaar geleden
° Baziel
 

Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Jeugdig Amusement, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond: BBC2  20u In the Footsteps of Churchill, 21.30 Gardeners' World, 23u Grumpy Old Women, KaII: 20.10 The 4400, 21.10 Malevolent, VT4 20.30 Dreamcatcher, Canvas: 22.45 The Man without a Past
KUSTBEWONER NIET OVERAL EVEN BESCHERMD

Dichtbevolkte plaatsen zoals Knokke-Heist, Oostende en De Panne zullen in de toekomst beter beschermd worden tegen de zee dan dunbevolkte gebieden.  Minister Peeters wil in de toekomst de Noordzee- en Scheldekusten op een andere manier gaan beschermen. De huidige norm van 1 overstromingskans in 1000 jaar wordt daarbij losgelaten. Een en ander wordt momenteel in een nieuw kustveiligheidsplan uitgewerkt. Dat zei de bewindsman donderdag tijdens een gesprek met de Zeeuwse Commissaris van de Koningin Van Gelder in Middelburg. Tijdens het onderhoud kwam ook ter sprake dat men in de Lage Landen in het licht van de stijging van de zeespiegel zoet en zout beter anders gaat benaderen. Ondernemers moeten zich realiseren dat in de toekomst één hectare oesters meer gaat opleveren dan één hectare suikerbieten. 
 

NIEUWSBRIEF TEGEN HOOGBOUW 

In een eerste nieuwsbrief die in bussen in Knokke-Heist bedeeld werd verzet het Buurtcomité Casino zich tegen "hoogbouw in Knokke". Ook worden de leden van het comité voorgesteld. Het gaat om mensen die in de Casinobuurt een eigendom hebben. De meesten hebben echter een contacttelefoonnummer van buiten de gemeente. Het buurtcomité vraagt bijdragen van minstens 30 euro om de actie tegen de hoogbouw in de buurt Casino en Reserve te kunnen verder zetten.  Het doel is volgens het comité om "Knokke mooi, rustig en leefbaar te houden door het vermijden van Hoogbouw". 
 

NIET ALLE JODEN ZIJN RIJK MAANT GEDACHTENPOLITIE

Naar aanleiding van een artikel over de bloeiende vastgoedmarkt in Het Zoute werd de krant Le Soir zopas op de vingers getikt door de Belgische gedachtenpolitie. Het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding viel over het feit dat "Le Soir Magazine" schreef dat dure eigendommen in Het Zoute meestal gekocht worden door "Duitsers, Vlamingen, rijke Antwerpenaren en ook de Joden, die traditioneel gehecht zijn aan Het Zoute".  Het Centrum maakt bezwaar tegen een dergelijk formulering omdat het artikel kan doen geloven dat alle Joden rijk zijn, hetgeen een klassiek vooroordeel is. Anderzijds omdat de aanduiding van Joden als specifieke groep tot de conclusie zou kunnen leiden dat deze personen geen Duitsers, Vlamingen of Antwerpenaars kunnen zijn. De Schotse stand-up comedian Billy Connolly zei vorige week op de BBC tv reeds dat de politieke correctheid in onze maatschappij zodanig is geworden dan men enkel nog ongestraft iets negatief kan zeggen over één groep, namelijk de heterosexuele mannen... 
 

TOCH DAKAR 2007

De Knokke-Heistse Woestijnrallyrijder Steven Vandenberghe gaat dan toch deelnemen aan de wedstrijd Parijs-Dakar 2007.  Eerder kregen Vandenberghe en zijn co-piloot Patrick Hillewaere van de inrichters te horen dat ze samen met 65 andere wagens geweigerd waren voor de volgende editie van de bekende rally.  Ons land kreeg trouwens maar 5 startplaatsen toebedeeld. Tijdens een vlugge tocht naar de Franse hoofdstad is de Knokke-Heistenaar z'n dossier nog eens gaan bepleiten.  Het resultaat bleef niet uit.  Het hoofdbureau van de TSO in Parijs heeft zopas telefonisch laten weten dat Berghes Racing toch een plaats krijgt in de Dakar 2007.  Onmiddellijk werd in Heist terug gestart met de voorbereidingen voor de zware rally. 
 

ALLEMAAL BEESTJES 

Het Instituut voor Tropische Geneeskunde werd op de hoogte gebracht van een geheimzinnige insectenplaag in het Zeebrugse havengebied. Dat gebeurde uit voorzorg. Men weet namelijk niet waar de insecten vandaan komen die het Zeebrugs Ontmoetingscentrum en de kinderopvang teisteren. Het centrum moest noodgedwongen de deuren sluiten. Het verdelgen van de diertjes is inmiddels reeds twee keer mislukt.  Ondertussen worden de bijna onzichtbare diertjes onderzocht. Het is onzeker of de insecten uitheems zijn. Wel is bekend dat de voorbije jaren ruim 100 havens van Nieuw-Zeeland tot Californië problemen kregen met vreemde insecten. 
 

BAAI VAN HEIST 

Sedert enkele dagen wordt door het Vlaamse Agentschap Natuur en Bos op grote schaal gemaaid in de Baai van Heist.  Op het schor overheerst daar momenteel de zogeheten strandkweek.  Dat is een ruige begroeiing die uit weinig soorten bestaat. Het is de bedoeling om in dat natuurgebied meer kans te geven aan diversiteit in plantengroei.  De enige oplossing is het maaien van overheersende soorten die de andere verstikken.Het maaien gebeurt met een tractor op lagedrukbanden, die geen schade aan de bodem kan aanrichten.  Het werk duurt tot eind september, en zal de komende twee jaar herhaald worden.  Daarna komt er een evaluatie.
 

MILITAIRE OEFENING

Met verkenningsoperaties door duikers zijn in Zeebrugge en Nieuwpoort de voorbereidingen gestart voor de grootste militaire oefening in de geschiedenis van onze provincie. Aan de operatie "Quick Response" nemen vanaf maandag een goeie 7000 Belgische troepen deel. Ook een 8OO-tal soldaten van eenheden uit Frankrijk, Luxemburg, Nederland en Oostenrijk zijn van de partij. Volgende week worden onder meer vanaf de Godetia amfibielandingen uitgevoerd met Nederlandse landingsvaartuigen.  Ook worden in de regio para's gedropt. 
 

WOONWIJK UIT 15DE EEUW IN SLUIS 

Op een bouwterrein in de Brugstraat in Sluis zijn archeologen gestuit op fundamenten van een woonwijk uit de vijftiende eeuw. Ook hebben zij twee goed bewaard gebleven skeletten van mensen aangetroffen, die waarschijnlijk rond 1830 zijn gestorven. Het gebied krijgt een nieuwe invulling met de bouw van De Smeedtoren, een complex met 44 appartementen. Het terrein wordt op verzoek van opdrachtgever Bouwbedrijf De Delta uit Middelburg onderzocht door archeologen van Archeo Media uit Nieuwerkerk aan de IJssel. „We hebben twee skeletten gevonden, die onderdeel uitmaakten van een kerkhof van de rooms-katholieke kerk. De skeletten zijn vanuit archeologisch oogpunt niet zo interessant, maar we hebben ook een aantal muurresten en een oud straatje kunnen blootleggen. Die vondsten zijn een stuk belangrijker“, zegt de projectleider.  „In de veertiende en vijftiende eeuw was op deze plek een woonwijk gesitueerd. Met een proefsleuvenonderzoek zullen we bekijken of de muren nog helemaal gaaf en intact zijn." 
 

 De politieke correctheid in dit land is inmiddels zodanig dat men enkel nog ongestraft
heterosexuele mannen kan beschimpen (Billy Connolly)

CGKR berispt Le Soir over Joden in Het Zoute 

Het CGKR heeft de Franstalige krant Le Soir terechtgewezen wegens het versterken van vooroordelen tegen een bevolkingsgroep. En nee, het ging niet over Vlamingen. De gewraakte passage stond in de wekelijkse glossy bijlage van de krant, "Le Soir Magazine". Op 30 augustus verscheen daar een artikel van redacteur Bernard Meeus met als titel "Zoute, ma chère!", een ode aan het Vlaamse kustgehucht Knokke-Zoute. Het ging onder meer over de bloeiende vastgoedmarkt. En wat lezen we daar (vertaald)?  Wie koopt er zoal? Duitsers, Vlamingen, meer bepaald rijke Antwerpenaren die er elk weekend toestromen, en ook de Joden, die traditioneel gehecht zijn aan Het Zoute.

Iemand voelde zich blijkbaar gestigmatiseerd door deze woorden, schreef een lezersbrief en diende blijkbaar ook klacht in bij het CGKR. Le Soir Magazine publiceerde gisteren volgende verklaring (vertaald): Het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding wenst onze aandacht te vestigen op een ongelukkige formulering in het artikel van onze medewerker Bernard Meeus. Ziehier de reactie van het CGKR: 

Wij vinden inderdaad dat de vermelding "Joden" tot verwarring kan leiden. Enerzijds omwille van de context van het artikel die kan doen geloven dat alle Joden rijk zijn, hetgeen een klassiek vooroordeel is. Anderzijds omdat de aanduiding van Joden als specifieke groep tot de conclusie zou kunnen leiden dat deze personen geen Duitsers, Vlamingen of Antwerpenaars kunnen zijn.

Noot van de redactie van Le Soir: wij hadden absoluut niet de bedoeling om welke gemeenschap dan ook te stigmatiseren. Met onze excuses voor wie dit als dusdanig zou begrepen hebben.

Onze bedenking: waar zijn we in god(die niet bestaat)snaam mee bezig? Met dergelijke klachten en met dergelijke terechtwijzingen van het CGKR aan het adres van de media wordt de verzuring alleen maar verder in de hand gewerkt. Trouwens geldt Knokke-Zoute niet als een geslaagde multiculturele omgeving, waar Vlamingen, Franstaligen, Arabische oliesjeiks, andere buitenlanders en ook Joden - euh sorry, ik bedoel Joodse Vlamingen, Joodse Franstaligen, Joodse Brusselaars, Joodse Belgen, Joodse buitenlanders en andere Joodse mensen, zonder enig probleem coëxisteren? (LVB)

Bedrijven investeren twee miljard in windenergie op zee

Binnen vier à vijf jaar moeten bijna 900.000 gezinnen elektriciteit krijgen die afkomstig is van niet minder dan 136 windturbines in zee. Drie bedrijven zullen in dit ambitieuze project meer dan twee miljard euro investeren. Woensdag werd een infoavond georganiseerd over de bouw van drie windmolenparken in zee, onder de titel Wind in West werkt . Het bedrijf C-Power is momenteel het verst gevorderd met zijn plannen voor de bouw van 60 windturbines op de Thorntonbank, een dertigtal kilometer voor de kust van Zeebrugge. ,,De voorbereidingen zijn volop aan de gang'', vertelt Filip Martens, algemeen directeur van C-Power. ,,In de zomer van volgend jaar moeten de eerste windturbines geplaatst en in dienst zijn. Dit gaat gepaard met een investering van 800 miljoen euro.'' Ook het bedrijf Eldepasco, waarin onder andere Colruyt en bouwonderneming Despriet participeren, wil windmolens plaatsen. Tegen 2009 of 2010 moeten op de Bank Zonder Naam, 38 kilometer in zee, 36 windmolens staan. ,,De molens zullen elk een vermogen van 6 megawatt hebben, de grootste en krachtigste die momenteel beschikbaar zijn'', zegt Jan Dewulf van Eldepasco. ,,De rotor heeft een diameter van 127 meter, dat is groter dan een voetbalveld, en een mast van 126 meter. Wij investeren ongeveer 500 miljoen.'' De derde speler, Belwind, hoopt zijn turbines een jaar later te kunnen plaatsen. ,,Wij plannen 66 windmolens 46 kilometer ver in zee, een project dat op 800 miljoen euro wordt geraamd'', legt directeur Frank Coenen uit. Eenmaal gerealiseerd moet windenergie 6 procent van de totale elektriciteitsbehoefte uitmaken en aan 900.000 gezinnen stroom leveren.

Engels Kanaal was ooit Europese superrivier

Het Europagevoel was zo'n 20.000 jaar geleden al enigszins aanwezig, althans in geologisch opzicht. Alle grote West-Europese rivieren kwamen toen tijdens de laatste ijstijd samen in een Europese superrivier die via het Engelse kanaal naar de Golf van Biskaje stroomde. Een abrupte stijging van de zeespiegel maakte aan deze zoetwatertoevloed een einde. Deze conclusies trekken onderzoekers van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) en Franse wetenschappers uit analyses van modder uit de oceaanbodem. Hun bevindingen publiceren zij in Science van deze week. Het bewijs voor de Europese superrivier vonden de onderzoekers in een sedimentkern. Deze werd vanaf een Frans onderzoeksschip op twee kilometer diepte geboord op een continentale helling waar het Engelse Kanaal overgaat in de Golf van Biskaje. Deze kern bevat sedimentlagen uit de laatste ijstijd, een belangrijke geologische periode die duurde van 17.000 tot 23.500 jaar geleden. Het Europese continent werd toen bedekt door een enorme ijskap. De zeespiegel was toen veel lager dan nu en de Noordzee lag droog. Dat had grote invloed op de loop van alle grote West-Europese rivieren, zoals de Rijn en de Theems.  De onderzoekers analyseerden twee soorten organische stoffen uit de sedimentkern. Eén is afkomstig van op het land levende bodembacteriën, die door uitspoeling van de bodem via rivieren naar zee werden gevoerd. De andere is afkomstig van in zee levende oerbacteriën. De verhouding van deze stoffen is een maat voor aanvoer van materiaal vanaf het land. Tussen 17.000 jaar en 19.500 jaar geleden blijkt er veel meer materiaal vanaf het land te zijn afgevoerd naar de plaats waar de sedimentkern zich oorspronkelijk bevond. Dat ontdekten de onderzoekers bij hun analyses op het NIOZ, een instituut van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Volgens hen wijst dat op de ligging van een Europese superrivier. In die periode warmde het klimaat namelijk weer op en begonnen de ijskappen te smelten. Dit resulteerde in de vorming van grote hoeveelheden smeltwater, bodemerosie en afvoer van organisch materiaal via de Kanaalrivier naar de Golf van Biskaje. Doordat de zeespiegel op het hoogtepunt van de laatste ijstijd veel lager was dan nu, lag de positie van de sedimentkern toen heel dicht bij de riviermonding. Maar in de sedimentlagen jonger dan 17.000 jaar troffen de onderzoekers ineens nauwelijks meer organische stoffen van landbacteriën aan. Zij concluderen daaruit dat met het stijgen van het zeeniveau de riviermonding zich terugtrok door het Kanaal in de richting van de huidige Noordzee. Daardoor viel de rivierinvloed plotseling weg. Die transformatie van superrivier naar een zee zonder veel rivierinvloed heeft zich binnen een eeuw voltrokken. Volgens de onderzoekers is dat ongekend snel voor zulke geologische processen.
 

 Een TUNNEL onder de nieuwe ZEESLUIS in ZEEBRUGGE is de enige oplossing
voor een permanente ONTSLUITING van de haven en een LEEFBAAR dorp
Geboorten

Wietse Bonte, zoon van Hans en Eveline Vermeulen, Maldegem, Aardenburgkalseide 394
Citlali Van Canneyt, dochter van Kurt en Virginia Hernandez Diaz, Maldegem, Karrewegel 55
Atit Subedi, zoon van Susela Subedi, Leuven Brouwersstraat 56/1
Anouk en Angie Claeys, dochters van Ronny en Bianca Baert, K-H, Vissersstraat 14
Dion De Deyne, zoon van Filip en Karen Cools, Maldegem, Bezembindersstraat 5
Bengt Claeys, zoon van Ward en Vanessa Regelbrugge, Maldegem, Karreweg 7
Henri Denys, zoon van Jan-Pieter en An Teerlynck, K-H, Dumortierlaan 60/11
Iluna Maes, dochter van Didier en Melissa Floréal, Blankenberge, Zeedijk 120/ap21
Camille Cnudde, dochter van Bert en Veerle Beirens, De Haan, Gerard Walschaplaan 8
Matisse Snauwaert, zoon van Michaël en Sibylle Devos, K-H, Heistlaan 78
Simon Vereecke, zoon van Stefaan en Charlotte Van Nevel, Damme, Veldstraat 36
Raymond-Junior Reith, zoon van Frédérik en Marie-Claire Uwikunda, Brugge, Astridlaan 228
Isa Vermeire, dochter van David en Sygrid van ?t Westeinde, Sluis (Ndl), Herendreef 23
Tiago Dejaegher, zoon van Luc en Anje Ackx, K-H, Bovendekplein 3
Senne Van Noorwege, zoon van Frederik en Kelly Boeckaert, Maldegem, Konduit 27

Aangifte Huwelijk

Daniel Croon en Ingeborg Aerts, K-H, Duindistelstraat 17/51 
Philip Himschoot en Marie Lowet de Wotrenge, K-H, Cassiersstraat 7/1

Huwelijken

Overlijdens

Albertus Snauwaert, 91 jaar, echt. van Elisabeth Lescrauwaet, K-H, Kemmelbergstraat 3/41 
Rosa Billiau, 81 jaar, wed. van Germain D?Hooghe, K-H, Koningslaan 125/1 
Carlos Van Hyfte, 76 jaar, echt. van Monique Rotsaert, K-H, de Vrièrestraat 17 
Simone Valère-Gille, 98 jaar, wed. van Marcus Wittock, K-H, Zwinlaan 34 
Gilbert Verlinde, 62 jaar, echt. van Madeleine Samijn, Brugge, Kustlaan 61/103 
Antoinette Van den Bossche, 79 jaar, echt. van Andreas Van Moeffaert, Brugge, Tijdokstraat 3/403 
André Devlieger, 81 jaar, echt. van Alice Haesebrouck, K-H, Westkapellestraat 454 
Rachel Vanhoorickx, 85 jaar, wed. van Victor Swimberghe, K-H, Seb. Nachtegaelestraat 35/Ver1
 

15.09.1890  Geboorteverjaardag van Agatha Christie, Engels detectiveschrijfster
Op 15 september 1916 zetten de Britten bij de slag aan de Somme voor het eerst een nieuw wapen in: tanks.
15.09.1919 Geboorteverjaardag van Fausto Coppi, Italiaans wielrenner 
Een luchtrooster brengt op 15 september 1954 de lichte jurk van Marilyn Monroe aan het wervelen.
Op 15 september 1964 begint in Amerika de tv-serie Payton Place.
15.09.1984  Geboorteverjaardag van Prince Henry Windsor, lid van de Britse koninklijke familie 
15.09.1859 Overlijdensverjaardag van Isambard Kingdom Brunel, Brits ingenieur 
Gelukkig Verjaardag
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
donderdag 14 september 2006
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° In het grootste buurtonderzoek van Vlaanderen scoort Knokke-Heist het best op bijna alle vlakken.
° Garnaalvangers verkopen hun Purus-garnalen niet langer in Zeebrugge vanwege een oud Brugs politiereglement. 
° Het contract voor de Eneco-tour étappe van volgend jaar tussen Knokke-Heist en Terneuzen wordt donderdag getekend. 
° Het artiestencollectief Gifant speelt eind deze maand zijn tweede theaterproductie in het Cultuurcentrum in Knokke-Heist.
° Er komt alsnog een studie voor een drastische verbetering van de vaarweg tussen Zeebrugge en Gent. 
° Volgende maand doet een Zuid-Afrikaanse delegatie uit de Overberg-regio Knokke-Heist aan op zoek naar een Twinning Partner.
° Vooruitlopend op de provinciale inzamelweek in november kunnen inwoners van Knokke-Heist nu reeds bij de politie wapens inleveren waar ze van af willen. 

En verder in ORO Nieuwsmagazine:

° More work in Russia for Jan de Nul
° Vandaag -tig jaar geleden
° Baziel
 

Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Jeugdig Amusement, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond: BBC1: 21u Vet Safari, BBC2: 22u Extras, KaII: 21.10 Sphere,  Canvas: 22.20 De Wereld van Tarantino, 
MONSTERSCORE VOOR LIPPENS

In het grootste buurtonderzoek van Vlaanderen scoort Knokke-Heist het best op bijna alle vlakken. De resultaten van het VUM-onderzoek werden donderdag gepubliceerd.  Met 7.45 op 10 kreeg burgemeester Lippens een van de beste cijfers van Vlaanderen. Ook het gemeentebestuur zèlf scoort ver boven het Vlaams gemiddelde. Geen wonder dat de burgemeester extatisch is over het resultaat. De beste punten kreeg de badstad van de bevolking voor het onderhoud van de wegen, het aanbod van sport en cultuur, de bewakingscamera's, de klantvriendelijkheid van de gemeentediensten en de buitenschoolse opvang.  Minder goed waren de cijfers voor onder meer de betaalbaarheid van woningen, de parkeermogelijkheden en werk in eigen gemeente. 
 

PURUSPROBLEMEN 

Er zijn plots problemen voor de garnaalvangers aan onze kust. De Purus, dat is de Vlaamse grijze garnaal met streeklabel, wordt voortaan alleen nog in de vismijn van Oostende aan land gebracht. De Vlaamse Visserijvereniging, die de Purus-garnaalvissers groepeert, spreekt van een boycot door de Zeebrugse visveiling. Dat klopt echter niet. De ZV is verplicht zich te houden aan een politiereglement uit de tijd toen de vismijn werd uitgebaat door Stad Brugge. In Zeebrugge moeten vis en garnalen verplicht de veilingklok passeren. In Oostende kunnen de garnalen onmiddellijk gepeld worden en verpakt. Dat is financieel interessanter voor de garnaalvissers. 
 

ENECO TOUR

Er is inmiddels meer duidelijkheid over de Eneco Wielertour die volgend jaar Knokke-Heist aandoet. De tour in kwestie stond vroeger bekend als de Ronde van Nederland. Het is nu zo goed als zeker dat de renners op vrijdag 24 augustus in de badstad aankomen. 's Anderendaags wordt gestart voor een rit naar Terneuzen.  Het parkoers van de etappe Knokke-Terneuzen zal voor het grootste deel over Zeeuws-Vlaams grondgebied worden gereden. Voor de hand ligt dat de renners kort na de start bij Sluis de grens over gaan en zo veel mogelijk plaatsen aandoen. Het contract voor deze etappe wordt vrijdag getekend. De Eneco Tour behoort tot de ProTour en is daardoor verzekerd van de komst van alle Pro Tourploegen. Dit jaar werd de Duitser Stefan Schumacher eindwinnaar. Tom Boonen was de gevierde sprinter.
 

GIFANT

Het artiestencollectief Gifant speelt eind deze maand zijn tweede theaterproductie in het Cultuurcentrum in Knokke-Heist. “Storm before silence” is een voorstelling over mensen die zo goed mogelijk proberen te overleven in een steeds sneller evoluerende wereld. Een dementerende grootvader, een poolse pianist, een werkloze jongeman, een feministische vrouw en een neger proberen elk op hun eigen manier hun hoofd boven water te houden. Uiteindelijk verdrinken ze allemaal in hun eigen ellende, verborgen voor de toch zo perfecte buitenwereld.  Gifant noemt het een licht verteerbaar huis-tuin-keuken-gezinsdrama met een subtiel vleugje humor en veel muziek. Het stuk komt op de planken op vrijdagavond 29 september in Scharpoord. 
 

BETERE VAARWEG ZEEBRUGGE-GENT? 

De plannen voor een drastische verbetering van de vaarweg tussen Zeebrugge en Gent zijn andermaal uit de ijskast gehaald. In het verleden werden ze met een kost van één miljard als te duur terzijde geschoven. Vlaams minister Peeters van Openbare Werken wil nu echter aanhaken bij de aanleg van het Seine-Scheldekanaal en Zeebrugge daar op laten aansluiten. Op verzoek van het havenbestuur van Zeebrugge is inmiddels een studie gestart. Die omvat onder meer de verbreding van het huidige Schipdonkkanaal in de grensstreek bij Eeklo en Maldegem. Peeters zet vaart achter de plannen omdat de Fransen over twee jaar al de eerste spa in de grond willen steken voor het Seine-Scheldekanaal dat 106 kilometer lang wordt en geschikt is voor schepen tot 4400 ton.
 

ZUID-AFRIKAANSE DELEGATIE 

Volgende maand doet een Zuid-Afrikaanse delegatie Knokke-Heist aan. Het gaat om de Economische Ontwikkelingscommissie van het district Overberg. De leden zijn op handelsmissie in Europa en zoeken onder meer een gemeente om mee te verbroederen. De Zuid-Afrikanen vinden dat er op tal van vlakken, zoals toerisme en natuurbehoud, veel gelijkenissen zijn tussen Knokke-Heist en hun regio. Er zijn ook veel verschillen. Overberg, dat uit een handvol deelgemeenten bestaat, is bekend om zijn wolschapen en de blauwe kraanvogel. In Gansbaai zwemmen tussen juli en december de walvissen vlak voor de kust. Overberg is verder een nieuw wijndistrict waar de meest zuidelijk Kaapse wijngaarden liggen. Een koele bries vanuit de Atlantische Oceaan zorgt voor goede omstandigheden voor de productie van Sauvignon Blanc, Chardonnay en de Pinot Noir. In het gebied zijn er trouwens nog velen die Afrikaans praten. Dr A. Sookl, ambassadeur voor Zuid-Afrika in Brussel, districtburgemeester Johan Januarie, Riaan Warie, economisch ontwikkelaar voor het District Overberg,  Ricardo Hansby, bedrijfsleider Senzenina Consultants voor strategische economische ontwikkeling en Carlo Schots, core member of the Overberg Economic Development Board vormen het gezelschap dat naar de badstad komt. Op 5 oktober wordt de Zuid-Afrikaanse delegatie in het stadhuis Knokke ontvangen door burgemeester Lippens.  Achteraf wordt voor de gasten een toeristische rondleiding verzorgd.
 

WAPENS INLEVEREN

De provincie West-Vlaanderen houdt een inzamelweek voor wapens van maandag 20 tot zaterdag 25 november.  Burgers kunnen tijdens die week de wapens waarvan ze afstand willen doen, bij de politie inleveren.  In Knokke-Heist hoeft men echter niet tot dan te wachten om wapens in te leveren. Dat dat nu al.  Men kan daartoe liefst op afspraak terecht bij inspecteur Jacques Danneels in het hoofdcommissariaat in de Van Steenestraat. 

Tel 050 619 546
 


More work in Russia for Jan de Nul

Codralux, a part of the Jan De Nul Group, has signed a contract for the Ust Luga Port dredging and reclamation project. The client is Northern Dredging Company Ltd of Russia (NDC) which is a subsidiary of 'Company of Ust Luga', the company responsible for constructing the port. Ust Luga Port, 155km west of Saint Petersburg, is a new port which is currently under development and already has an operational coal terminal. It is currently the western-most port in Russia. The project involves reclamation of 3.0 million m3 of material for a future fertilizer terminal of some 500,000m³ and and oil cargo terminal of some 2,500,000m³. The borrow areas are located in front of the reclamation areas and are, at a later stage, will be transformed into the basin areas for the terminals. Jan De Nul Group will mobilize its cutter suction dredger Vesalius to execute the project, and said work was expected to start on September 1st and be completed by December 2006. 
 

14.09.1924Geboorteverjaardag van Jaap van de Merwe, Nederlands cabaretier en tekstschrijver 
In het Amsterdamse Rijksmuseum kerft op 14 september 1975 een geestelijk gestoorde man met een tafelmes dertien keer in 'De Nachtwacht'.
14.09.1982 Overlijdensverjaardag van Grace Kelly, Amerikaans filmster en prinses van Monaco
Op 14 september 2003 zeggen de Zweden per referendum 'nee' tegen de euro.
 Happy Birthday
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
woensdag 13 september 2006
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° Ook de partij Groen! heeft in de badstad haar programma en de lijst met kandidaten bekend gemaakt voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. 
° De familie Laseure uit Knokke-Heist, die voor een reality-programma van VTM in het regenwoud van Ecuador vertoefde, is weer thuis. 
° In Heist komen de populaire voetbalspelers van weleer volgende maand opnieuw onder de aandacht met een tentoonstelling rond de Oud Gloriën.
° Appassionata, het theaterproject van het Cultuurcentrum, is in de badstad op zoek naar jeugdig toneeltalent.
° In onze buurgemeente Sluis staan 3300 waardevolle bomen. 
° In Knokke-Heist maant de politie wapenbezitters aan zich zo snel mogelijk in regel te stellen met de nieuwe wapenwet. 
° Wegeniswerken maken binnenkort Zeebrugge-Dorp ruim een maand lang moeilijk bereikbaar via de gebruikelijke invalsweg. 

En verder in ORO Nieuwsmagazine:

° Vandaag -tig jaar geleden
° Baziel
 
Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Jeugdig Amusement, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond: BBC2: 20u Comedy Doubles, 21u Rick Stein, 22u Al Qaeda: Turning the terrorists, BBC1: 22u Who do you think you are (Robert Lindsay), VijfTV: 21.10 Veronica Guerin, Canvas: 22.10 Secretary

GROEN! MAAKT LIJST BEKEND 

Ook Groen! in Knokke-Heist heeft zopas de lijst van kandidaten bekend gemaakt voor de verkiezingen van 8 oktober. Het is geen volledige lijst gezien de partij heeft ingezet op kwaliteit en niet op kwantiteit. Toch bevat de lijst ook heel wat jonge krachten. In haar programma pleit Groen! voor minder privatisering van gemeentelijke diensten en een meer eerlijke milieubelasting. De vervuiler moet betalen. De badstad moet ook een stuk fietsvriendelijker worden. Vooral wat betreft het woon/school/werk-verkeer, waarbij onveilige oversteken moeten aangepakt worden. Groen! wil verder dat jonge mensen in Knokke-Heist kunnen blijven wonen.  Voor de jeugd dringt de partij aan op volwaardige repetitieruimtes en een tussenkomst in het openbaar vervoer voor scholieren. Ook vindt men dat het geld van de vele dure studies die de gemeente laat uitvoeren beter kan gebruikt worden voor het invullen van de echte noden van de toekomst: meer serviceflats en rusthuiskamers. 
 
 

DE KANDIDATEN

1   Ann Croeckaert 
2   Liebrecht Lierman
3   Séverine Magy
4   Maarten Berkers
5   Tanja Gryspeert
6   Adriaan Strubbe
7   Carine Goosens
8   Jos Devynck
9   Marijke De Vent
10 Ronald Goigne
11 Nadine Vandamme
12 Miet Vanroose
13 Staf Dujardin
 

 
TOAST KANIBAAL 

De familie Laseure uit Knokke-Heist is weer thuis. Het gezin leefde 18 dagen lang bij de Huaoranistam in het regenwoud van Ecuador. Dat deden ze in het kader van het VTM-programma Toast Kannibaal.  Ze hebben er alvast veel geleerd. Geen moment hebben ze de westerse luxe gemist. Ook komen de 15-jarige Nikky en haar 19-jarige broer Jeffrey veel beter overeen sinds hun avontuur.  Het gezin speelt met de gedachte om ooit eens terug te gaan. "Of dat praktisch haalbaar is, is een andere vraag" zegt vader Rik Laseure, die dokwerker is in Zeebrugge. De reeks "Toast Kannibaal" loopt momenteel nog elke maandag om 20.40 u op VTM.
 

OUD GLORIËN 

In Heist komen de populaire voetbalspelers van weleer volgende maand opnieuw onder de aandacht. De Oud Gloriën, dat zijn de oud-spelers van KFC Heist, vieren dit najaar namelijk hun 60-jarig bestaan. Momenteel wordt in Sincfala dan ook een tentoonstelling voorbereid. Daarin belicht men naast de stichting en het bestuur ook de ploegen door de jaren heen.  Verder komen nog de tornooien en voetbalreizen aan bod, tot in het exotische Afrika toe. De tentoonstelling loopt van 22 oktober tot 3 december. 
 

TALENT GEZOCHT 

Appassionata, het theaterproject van het Cultuurcentrum Knokke-Heist, is op zoek naar jonge mensen tussen de 12 en 18 jaar die geen blijf weten met hun fantasie. Het gaat niet enkel om toneel spelen, maar in groepsverband worden ook teksten geschreven. De audities vinden plaats op zaterdag 7 oktober. Begin mei 2007 wordt de nieuwe productie opgevoerd in de schouwburg van Scharpoord. Geïnteresseerden doen er goed aan om vóór 1 oktober contact op te nemen met het Cultuurcentrum. 

Telefonisch: 050/630 430 Schriftelijk: Cultuurcentrum Scharpoord, Meerlaan 32, 8300 Knokke-Heist
E-mail: cc.ticket@knokke-heist.be 
 

3300 WAARDEVOLLE BOMEN 

In onze buurgmeente Sluis heeft men alle bomen geïnventariseerd. Het blijkt dat op het grondgebied van de gemeente 3300 waardevolle bomen staan. Deze bomen zijn zeldzaam of door leeftijd en verschijning onvervangbaar voor het karakter van de omgeving. Andere bomen, die niet als waardevol zijn aangemerkt, mogen zonder kapvergunning worden omgezaagd. Het dagelijks gemeentebestuur heeft dat besloten, om een aantal bureaucratische regels te schrappen. Momenteel is voor vrijwel iedere boom een kapvergunning nodig. Van zohaast de gemeenteraad de nieuwe bomenverordening goedkeurt hoeft dat niet meer.
 

WAPENWET 

De politie in Knokke-Heist deelt mee dat wapenbezitters nog slechts tot 9 december de tijd hebben om zich in regel te stellen met wapenwet. Deze wet schaft de indeling van wapens in oorlogs-, verweer-, jacht- en sportwapens af.  Alle wapens worden voortaan ondergebracht in drie categorieën: verboden wapens, vrij verkrijgbare wapens en vergunningsplichtige wapens. Een brochure en formulieren zijn beschikbaar bij de lokale politie. 

Alle info kunt u vinden op de website van de provincie West-Vlaanderen (http://www.west-vlaanderen.be ) .  De brochure  De nieuwe wapenwet en de vereiste formulieren om uw wapens te regulariseren kunt u downloaden Voor alle bijkomende inlichtingen kunt u terecht bij de wapendienst van de lokale politie Damme/Knokke-Heist, inspecteur Jacques Danneels, iedere werkdag  tussen 8 en 12 en tussen 13.30 en 16 uur (050 619 546).
 

WEGENISGEKLUNGEL IN ZEEBRUGGE 

In Zeebrugge wordt al 5 maanden geklungeld bij fase 1 van de heraanleg van de Evendijk-Oost. Dat is de weg tussen Sporthal De Landdijk en de Ter Duinen Campus. De weg is al maanden onbruikbaar, en de omwonenden zijn het meer dan beu. Volgens een bericht van Stad Brugge zullen de werken eind deze week worden afgerond. Dat lijkt echter zeer onwaarschijnlijk. Komende maandag moet fase 2 starten. Dat is de heraanleg van het kruispunt met de Ploegstraat en de rest van de Evendijk-Oost. Gedurende een maand of meer zal het centrum van Zeebrugge-Dorp enkel via omleggingen te bereiken zijn. 
 

 
 

Geen berichten
 
13.09.1814 Geboorteverjaardag van Nicolaas Beets, Nederlands schrijver {Hildebrand} 
13.09.1916 Geboorteverjaardag van Roald Dahl, Brits schrijver 
Op 13 september 1959 maakt de Russische Loena 2 als eerste ruimtevaartuig een harde landing op de maan.
13.09.1971 Geboorteverjaardag van Goran Ivanisevic, Kroatisch tennisser 
13.09.1977 Overlijdensverjaardag van  Leopold Stokowski, Brits dirigent 
De single 'Candle in the wind' van Elton John wordt in september 1997 de meest verkochte single aller tijden.
Happy Birthday: 
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
dinsdag 12 september 2006
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° De gemeenteraad heeft de aanleg van de wegenis goedgekeurd voor een verkaveling van T' Heist Best langs de Breed Veertien. 
° JCI en de Marnixring pakken vrijdagavond in zaal Ravelingen uit met een Verkiezingsdebat gemodereerd door VRT-journalist Lieven Verstraete. 
° De politie van Knokke-Heist heeft een Noord-Franse dievenbende ingerekend. 
° In Heist is een controverse ontstaan over de bloemperken die bij de renovatie van het Matrozenplein werden weggenomen. 
° Een beperkt aanbod dure Vlaamse mosselen is vanaf woensdag beschikbaar in een paar viswinkels aan onze kust. 
° Het Streekmuseum Sincfala in Heist is op zoek naar foto's en documenten over de visserij en 100 jaar Haven van Zeebrugge. 
° In de badstad werd gevierd dat het rusthuis in Westkapelle 50 jaar bestaat en dat in Heist 25 jaar. 
° De fusiegemeente Sluis heeft in het grensstadje zelf en bij de stranden behoefte aan 2.500 extra parkeerplaatsen.

En verder ORO Nieuwsmagazine:

° SPORT: Eerste overwinning voor Knokke FC - basketheren IBS stunten tegen Koekelare
° Veer Breskens tot 1 november in uurdienst
° Op deze dag -tig jaar geleden
° Baziel
 

Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Jeugdig Amusement, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond: BBC2 20u Who Do You Think You Are, 22u Egypt, Canvas: 20.50 The Spy Who Sole My Life
VERKAVELING T' HEIST BEST 

De gemeenteraad heeft het tracé van de wegenis goedgekeurd voor een verkaveling gelegen langs de Breed Veertien in Heist. Het gaat hier om het noordwestelijk deel van het project Heulebrug. In dit gebied beschikt de sociale bouwmaatschappij T' Heist Best over 26 loten voor eengezinswoningen en 1 lot voor meergezinswoningen. Na oplevering van de werken zullen de openbare wegenis en de nutsvoorzieningen in kwestie kosteloos worden overgedragen aan de gemeente. 
 

VERKIEZINGSDEBAT 

Twee a-politieke organisaties, JCI en de Marnixring, pakken komende vrijdagavond in zaal Ravelingen uit met een Verkiezingsdebat. VRT-journalist Lieven Verstraete zal de vertegenwoordigers van alle lijsten op de rooster leggen over actuele thema’s die de politiek in de badplaats beheersen. In Knokke-Heist stapte de VLD uit de Lijst Gemeentebelangen. Het Vlaams Belang wil haar opmars voortzetten en gaat met VLOTT in zee. SP.a en Groen! verdedigen hun zetels. R@@k vormt kartel met Spirit. En alle lijsten geven ruim plaats aan jongeren. Er beweegt dus wat in het politieke landschap in Knokke-Heist. Het doel van het gratis debat is de kiezer informeren. Volgende thema’s komen zeker aan bod: 1. 
Woonproblemen voor jeugd en senioren, 2. Het toerisme en haar grenzen, 3. Mobiliteit en parkeren, 4. Veiligheid, 5.Rechtstreeks en onrechtstreekse belastingen, 6. Milieu- en natuurbehoud. Het publiek krijgt de kans om vragen te stellen aan het panel. De avond start vrijdag om 19u met enkele korte debatten tussen kandidaten jonger dan 30 jaar. 
 

DIEVENBENDE INGEREKEND 

De politie in Knokke-Heist heeft een Franse inbrekersbende in de kraag gevat. Toen een verdacht voertuig met grote snelheid wegreed werd het achtervolgd en klemgereden. Daarbij kon men drie Noord-Franse dieven inrekenen. In de wagen werden gestolen juwelen aangetroffen. Die bleken afkomstig uit een appartement in de Elizabetlaan. Daar waren de inbrekers ongemerkt binnengedrongen terwijl de bewoners op het terras aan het zonnen waren. De dieven hadden ook geprobeerd zich toegang te verschaffen tot een appartement in de Jef Mennekenslaan. Het trio werd inmiddels aangehouden. 
 

MATROZENPLEIN 

In naam van de bewoners van het Matrozenplein en omliggende straten pleit de SP.a in de badstad voor aanpassingen aan het pas gerenoveerde plein.  De bewoners wensen namelijk dat de bloemperken die er vroeger waren terug worden aangelegd. Sedert jaar en dag zorgen de bewoners namelijk zelf voor het onderhoud van deze plantsoenen.  Bij de renovatie werd het complete pleintje echter geplaveid. Volgens de omwonenden lijkt het nu op een rode woestijn. De meerderheid voert aan dat er bloembakken staan, maar dat de bloempérken niet worden heraangelegd vanwege de nutsleidingen. Dat argument werd door de minderheid weggelachen. 
 

DURE VLAAMSE MOSSELEN BEPERKT IN DE WINKEL

Woensdag worden voor het eerst Vlaamse mosselen verkocht aan particulieren. Vanwege de beperkte aanvoer zullen echter slechts weinige viswinkels aan onze kust het Vlaamse zeebanket in huis hebben. De mosselen kosten 6 euro per kilogram. Zondag en maandag hebben duikers manueel de eerste mosselen geplukt op de kweekplaats, voor de kust van Nieuwpoort. De vraag is volgens initiatiefnemer Willy Versluys bijzonder groot. ,,In totaal is deze zomer al 2.500 kilogram Vlaamse mosselen geplukt'', aldus nog Versluys. 
 

ZOMERTENTOONSTELLING OVER HAVENS IN 2007 

In verband met de zomertentoonstelling van volgend jaar is het Streekmuseum Sincfala in Heist op zoek naar foto's en documenten.  Het thema van de tentoonstelling wordt "Havens". Volgend jaar is het namelijk 100 jaar geleden dat de verhuizing van de Heistse vissers begon naar de toen gloednieuwe haven van Zeebrugge. De tentoonstelling wordt gebouwd op basis van materiaal dat het museum in de loop van de jaren heeft verzameld. Maar bijkomend materiaal zou het gebeuren nog een stuk aantrekkelijker kunnen maken. Vandaar een oproep vanwege het museum naar de bevolking en in het bijzonder de vissersgemeenschap. Inmiddels loopt in Sincfala tot 15 oktober nog de huidige zomertentoonstelling "Hoeven in de Zwinstreek".

Beschikt u over origineel materiaal dat de link tussen de Heistse vissers en de haven van Zeebrugge verduidelijkt, neem dan contact op met Estelle Slegers, Erfgoedcoördinator gemeente Knokke-Heist: Tel. 050 630 873 of sincfala@knokke-heist.be
 

RUSTHUISVERJAARDAGEN 

In de Mardyck in Heist werden de verjaardagen gevierd van twee rusthuizen in de badstad. Het rusthuis in Westkapelle bestaat namelijk 50 jaar. Het is ook 25 jaar geleden dat de Noordhinder in Heist werd in gebruik genomen. Zes jaar terug werd vanuit het OCMW de Autonome Vereniging 'Het Dak' opgericht waarin beide rustoorden werden geïntegreerd. Voor de toekomst staan voor de Noordhinder trouwens verbouwingsplannen op het programma. Die zullen in de volgende legislatuur worden gerealiseerd. 
 

PARKEERNOOD IN SLUIS 

Onze buurgemeente Sluis heeft nood aan 2500 extra parkeerplaatsen. Vijfhonderd in de Belfortstad zelf en tweeduizend in de buurt van de stranden. Een Adviesbureau doet deze aanbeveling in het conceptrapport van de parkeerbeleidsvisie van de grensgemeente. Daarnaast moet volgens het bureau het parkeren aan de kust buiten het seizoen van 1 april tot eind september gratis zijn. Op drukke dagen komen meer dan vijftigduizend bezoekers per dag naar Sluis. Het parkeeraanbod is dan niet toereikend. Naast de structurele vergroting van de parkeercapaciteit met vijfhonderd plaatsen moeten bezoekers op bijzondere dagen, zoals de Belgische feestdagen, hun auto op een weiland kunnen parkeren.
 

 

Eerste overwinning voor Knokke FC - basketheren IBS stunten tegen Koekelare

Voetbal - tweede speeldag

1ste provinciale

Knokke FC - Gistel 2-1
Knokke kwam al na vier minuten op achterstand maar lukte rond het halfuur de gelijkmaker via Vlerick. In de tweede helft bleef het spannend tot invaller Van de Velde in de laatste minuut de partij besliste. Knokke staat gedeeld zevende met 3 punten. Oostende en Meulebeke leiden met 6. 

3de provinciale B

Ichtegem - VV Westkapelle 1-1. Zonder de gekwetste Dewaele leek Westkapelle na een blanco ruststand op de overwinning af te gaan toen een kwartier voor tijd een vrije trap door een Ichtegemnaar in eigen doel werd verwerkt maar twee van de drie verdiende punten gingen nog teloor. 

Gits - FC Heist 1-1. Devinck op strafschop bezorgde Heist een kwartier voor tijd nog een puntendeling. 

Spermalie gaat aan de leiding met het maximum van 6 punten, Heist en Westkapelle staan tiende met 2 punten.

4de provinciale B

Zeemeeuw Zeebrugge - Hertsberge 3-2. Bauwens, Scherrens en Verdickt gaven de eerste Zeebrugse overwinning van het seizoen vorm. Zeebrugge staat op een gedeelde zesde plaats met 3 punten, de helft van leiders Ruddervoorde, Lissewege en Wenduine.

Basketbal

1ste speeldag  Heren  1ste landelijke

IBS Knokke-Heist - Koekelare 70-59 (rust 28-34)

In het eerste kwart deed Knokke het uitstekend (14-10) tegen één van de topploegen uit de reeks. Ondanks een alley oop van Aelter toonde Koekelare in het tweede kwart waar het op stond. Na rust begaf IBS niet maar diende het onder impuls van Minne en Depauw Koekelare integendeel een klinkende nederlaag toe. 

2de provinciale

Duinbergen - Bredene 63-56. Kreps en Bonte werden geciteerd als uitblinkers bij de thuisploeg. 

Dames

1ste landelijke

IBS Knokke-Heist - Aalst 42-48 (rust 20-17)

De bezoeksters begonnen ontstuimig (0-7) maar Knokke zette de achterstand na 7-9 om in een voorsprong bij rust. Na het derde kwart leek alles mogelijk, maar te zeldzame flitsen van Simoens en Vantorre en een zwak algemeen shotpercentage, ook vanop de vrijworplijn, deden de deur dicht. 

Veer Breskens tot 1 november in uurdienst

De Fast Ferry Vlissingen-Breskens blijft zeker nog tot 1 november beperkt tot een uurdienst. De reparatie van de tweede boot blijkt enkele weken langer te duren dan verwacht. Gedeputeerde M. le Roy maakte dit gisteren bekend.
Het provinciebestuur laat ondertussen onderzoeken of de twee veerboten, waarmee de fiets- en voetverbinding wordt onderhouden, voldoende bedrijfszeker zijn. „Hebben we te maken met opeenvolgende pechgevallen of voldoen de schepen niet?“, zo luidt de vraag die de provincie beantwoord wil zien.

Statenfracties deden de suggestie een reserveboot aan te schaffen voor het geval de twee ferry’s mankementen blijven vertonen. Maar ze legden zich uiteindelijk neer bij het dringende verzoek van de gedeputeerde te wachten op de uitkomsten van het onderzoek. Die worden in november verwacht. 
 

 
12.09.1888 Geboorteverjaardag van Maurice Chevalier, Frans zanger 
Schooljongens ontdekten op 12 september 1940 prehistorische schilderingen in de grotten van Lascaux.
Op last van president Nixon hervatten de imperialistische Amerikanen op 12 september 1969 zware bombardementen op Vietnam.
Op 12 september 1971 stort in Mongolië onder mysterieuze omstandigheden een Chinees vliegtuig neer waardoor vermoedelijk de opvolger van Mao Tse-toeng, Lin Piao, om het leven komt.
Op 12 september 1974 wordt de keizer van Ethiopië, Haile Selassie, na een 58-jarige regeringsperiode afgezet.
12.09.1977 verjaardag van de moord op Steve Biko, Zuid-Afrikaans oppositieleider
12.09.2003 Overlijdensverjaardag van Johnny Cash, Amerikaans country en western musicus 
Gelukkig Verjaardag
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
maandag 11 september 2006
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° Leden van de de Vlaamse Vereniging voor Watersport hebben zondag bezit genomen van het nieuwe eiland "De Kletskop", dat bij springtij droog valt voor de kust van Heist. 
° Het mooie nazomerweer bezorgde de badstad onverwacht een bijzonder druk weekend. 
° Het nieuwe mobiele commissariaat van de Lokale Politie Damme-Knokke-Heist werd officieel in gebruik gesteld.
° Zon en het thema “Import-Export” hebben van de Open Monumentendag in de badstad een geslaagd evenement gemaakt.
° Een echtpaar uit Knokke-Heist staat in Gent terecht op beschuldiging het fortuin van een 94-jarig familielid te hebben doen verdwijnen. 
° In het Casino werd de 23 jarige regentes lichamelijke opvoeding Nathalie Vincent gekozen tot allereerste Miss Knokke-Heist.
° In Engeland werden de duikers gehuldigd die hun leven riskeerden bij het zoeken naar mogelijke overlevenden in het wrak van de gekapseisde Zeebrugge 122 Noordster. 
° In het zondagvoetbal was er winst voor FC Knokke en gelijkspel voor zowel FC Heist als VV Westkapelle. 

En verder:

ORO Nieuwsmagazine:

° Vijf resterende historische Vlaamse visserijhengsten in Nederlandse handen. 
° Op deze dag -tig jaar geleden
° Baziel
 

Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Jeugdig Amusement, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond: BBC2: 21.30 The path to 9/11, VT4 21.05 LOST, Ka II 21.10 Airspeed, VTM 21.40 Aspe, Canvas: 23.05 The Falling Man 9/11. 
Invasie van de "Kletskop van Heist", de zandbank die bij springtij vrijkomt voor de kust van Heist (zie hieronder meer). 
Golden Princess deed zondag andermaal de Zweedse Kaai aan.
KLETSKOP IN BEZIT GENOMEN 

Met het planten van een zwaard en twee vlaggen hebben een 80-tal mensen zondagmorgen "officieel" bezit genomen van een nieuw eiland dat zich voor de kust van de badstad aan het vormen is. De zandbank, die zo'n 200 m verwijderd ligt van de normale laagwaterlijn, valt met het huidige springtij tweemaal per etmaal helemaal droog. Voor de in bezitname van het eiland werden met bootjes tafels, strandstoelen en mondvoorraad aangevoerd, zodat op het eiland voor het eerst het ontbijt kon genomen worden. 

Het ludieke gebeuren heeft echter ook een serieuze kant. De zandbank, die al jaren de naam "Kletskop van Heist" draagt, wordt steeds groter.  Al naar gelang de verlaging van het zeepeil bij kranktij heeft het eiland een lengte van een kleine kilometer en een breedte van zo'n 350m.  Bij extreem laag water, zoals zondag en maandag kunnen badgasten er makkelijk naartoe waden. Dit is niet zonder gevaar gezien springtij ook betekent dat de stroming veel krachtiger is. 

De ontwikkeling van de zandbank bezorgt het gemeentebestuur van Knokke-Heist de nodige kopbrekens. Als de zandbank onder invloed van de haven van Zeebrugge verder blijft aangroeien dan moet men in Heist straks een kilometer lopen over het strand om bij de zee te komen. Eerder heeft Schepen Daniel Despiegelaere de Dienst van de Kust verzocht om de kwestie te onderzoeken. Pleziervaartuigjes die bij de Vlaamse Vereniging voor Watersport Heist in zee steken kunnen vanwege de zandbank steeds moeilijker naar open zee.  "De zandbank strekt zich nu al uit van Zeebrugge tot Duinbergen en groeit steeds verder aan met zand dat van de stranden wordt weggeslagen,” zegt Despiegelaere.  De Vlaamse Vereniging voor Watersport Heist kijkt met belangstelling uit naar de resultaten van het onderzoek dat in verband met de zandbank gevoerd wordt door Taakgroep Geïntegreerd Kustzonebeheer. Besluiten in dat verband worden volgende maand verwacht. Het betrokken gebied ligt vlakbij  beschermd Mariene Gebied, doch maakt er geen deel van uit zegt woordverder Ewald Deloof van de Vlaamse Vereniging voor Watersport. Natuurpunt vindt de aanwezigheid van de zandbank een goeie zaak. De "Kletskop" zorgt er namelijk voor dat heel wat jonge visjes in deze rustiger wateren beschutting en bescherming vinden. 
 

ZON ZORGT VOOR DRUKTE

Het mooie nazomerweer heeft de badstad onverwacht een bijzonder druk weekend bezorgd. Zaterdag kenden de hotels in Knokke-Heist een volledige bezetting. De dienst Toerisme moest dan ook veel mensen teleurstellen die nog een kamer zochten. Naast verblijfstoeristen deden ook veel dagjesmensen de zonovergoten badstad aan. Bij de terrassen, op de zeedijk en op het strand was er twee dagen lang gezellige drukte. Beslist een opsteker voor de middenstanders die, na een niet al te beste augustusmaand, hopen op een mooie nazomer. Het zijn vooral de Belgen die in laatste instantie nog beslist hebben om een weekendje aan zee door te brengen. 
 

MOBIEL COMMISSARIAAT 

Vrijdagmiddag werd het nieuwe mobiele commissariaat van de Lokale Politie Damme-Knokke-Heist officieel in gebruik gesteld. Het gaat om een voertuig dat volledig is omgebouwd tot een mobiel secretariaat en voorzien is van alle mogelijke technische snufjes. Het politiecommissariaat op wielen zal ingezet worden bij grootscheepse alcohol-, drugs- en grenscontroles. Het kan ook fungeren als communicatie- en dispatchingcentrum bij rampen of grote manifestaties. 

Met het rijdende politiecommissariaat gaat het om een Mercedes-Benz Vario 615D CC met een lengte van ruim 7 meter.   Het commandovoertuig met opbouw werd verwezenlijkt door de firma Terberg Specials Belgium NV in Genk. De wagen is voorzien van een dodehoekspiegel, een camerasysteem met bijkomende dodehoek camera, en   een achteruitrijcamera.  Verder heeft het een GPS-navigatiesysteem en communicatie via het nieuwe Astrid-systeem. Daarnaast ook nog ademanalyseapparatuur, kantooruitrusting, keuken en toilet. Bij calamiteiten kan ten slotte een mast met verlichting worden uitgeschoven en kunnen bevelen via luidsprekers worden gegeven. In het kader van de interzonale politiesamenwerking zal dit voertuig met chauffeur en operator ook aan de naburige korpsen worden uitgeleend.
 

OPEN MONUMENTENDAG

Zondag heeft het thema “Import-Export” de mensen aangesproken om van de Open Monumentendag in Knokke-Heist een geslaagd evenement te maken. Door het goede weer waren de wandel- en fietstochten in. Het aantal bezoekers aan de gebouwen en monumenten bleef ongeveer gelijk met een 1.000 deelnemers. Wel was er een verschuiving.  Zo verdubbelde in Ramskapelle het aantal bezoekers aan de Molen van Callant ten opzichte van vorig jaar. Opmerkelijk is dat heel wat meer mensen van buiten de gemeente deelname aan de activiteiten, zelfs uit Schotland. De Pajerotrein die de hele zondag tussen de deelgemeenten af en aan reed vervoerde 200 personen.
 

SCHOONSTE STRANDEN 

De gemeente Sluis had afgelopen zomer opnieuw de schoonste stranden van Nederland. Daarom mag het voor het tweede achtereenvolgende jaar een Gouden Wimpel in de vlaggenmasten laten wapperen.  Van de 12 stranden in de fusiegemeente Sluis vond de inspecteurs het Zwinstrand het best onderhouden. Burgemeester Sala, die aanwezig was bij de bekendmaking in Amsterdam, reageerde uitgelaten. „Dit is toch wel een verrassing. Eén keertje winnen is mooi, twee keer achter elkaar een grote bevestiging van hoe goed we bezig zijn.“  Sala prees vooral de mensen die de stranden schoonhouden.
 

FORTUIN VERDUISTERD 

Een bejaard echtpaar uit Knokke-Heist staat in Gent terecht op beschuldiging het fortuin van een 94-jarig familielid te hebben doen verdwijnen. De twee 70-ers worden ervan beschuldigd de voorbije jaren bijna 400.000 euro van hun tante uit Wachtebeke te hebben verduisterd. Volgens de 2 beschuldigden diende het geld als vergoeding voor het verzorgen van de oude vrouw. Dat argument werd door de procureur weggelachen. Hij vordert dan ook een gevangenisstraf van 1 jaar en een geldboete. De uitspraak wordt op 22 september verwacht. 
 

MISS KNOKKE-HEIST 2007 

Zaterdagnacht werd in het Casino werd 23 jarige regentes lichamelijke opvoeding Nathalie Vincent uit Wenduine gekozen tot allereerste Miss Knokke-Heist 2007. Ook de persprijs én de publieksprijs werden door haar in de wacht gesleept. Uit handen van burgemeester Lippens ontving Nathalie Vincent onder meer het exclusieve Miss Knokke-Heist juweel dat door Frank De Maere werd gerealiseerd.  Eerste Eredame werd Kelly De Vos uit Heusden en de titel van Tweede Eredame ging naar Protima Devriendt uit Zedelgem. De avond was met een valse noot gestart toen bekend raakt dat kandidate Sofie Baert vrijdagavond tijdens de repetities ten val kwam en met een open enkelwonde naar het ziekenhuis was afgevoerd.
 

DUIKERS GEHULDIGD

In het Engelse Portsmouth werden 2 duikers van de Royal Navy gehuldigd, die hun leven riskeerden bij het zoeken naar mogelijke overlevenden in het wrak van de gekapseisde Zeebrugge 122 Noordster. De duikers krijgen de Queen's Gallantary Medal. Leading Seaman Gary 'Nobby' Hall en Lieutenant Jason White daalden tot driemaal toe af in de langzaam wegzinkende vissersboot omdat men binnenin geklop hoorde. Het bleek echter te gaan om tuigage dat tegen de wand de boot stootte. Bij de ramp met de Zeester overleefde enkel de 19-jarige Hendrik Vlietinck uit Zeebrugge. 
 

VOETBAL

In het zondagvoetbal versloeg FC Knokke thuis de ploeg van Gistel met 2-1.  In het klassement staat Knokke op de 10de plaats. In derde Provinciale B was er 1-1 gelijkspel in de wedstrijd tussen Gits en FC Heist. Dezelfde uitslag was er ook voor  het treffen tussen Ichtegem en VVWestkapelle. Heist en Westkapelle delen de 10de plaats in het klassement. Dan Vierde Provinciale B nog: Zeemeeuw Zeebrugge versloeg Herstberge met 3-2, terwijl Moerkerke met 4-1 won van Oedelem. Moerkerke en Zeebrugge staan respectievelijk op de 5de en 6de plaats in het klassement. 
 

 "Wie met het zwaard anderen z'n wil oplegt, schrikke niet als zijn huis wordt in as gelegd" Xanderus
  Bezoek de sites van Paradijs Knokke-Heist
Radio Paradijs (tk)  of    Radio Paradijs (be)

Vijf resterende historische Vlaamse visserijhengsten in Nederlandse handen.

Van de honderden hengsten die ooit langs de kust en op de Schelde voeren, zijn er vijf over. De vereniging Tolerant heeft de D’n Bruinen (PI 77) en de Pegasus (verwaarloosd gevonden in een sloot bij Leiden; registratienummer is nog niet achterhaald). Een derde hengst, de Jan Korneel (TH 5) - in particulier bezit - is door de vereniging geadopteerd met de bedoeling volgend jaar de restauratie aan te vatten. De stichting Behoud Hoogaars bezit de vierde hengst, De Drie Gebroeders (TH 49). Die is afgelopen tijd ingrijpend onder handen genomen (in de oude timmerfabriek van de Schelde te Vlissingen) en onlangs feestelijk te water gelaten. Een vijfde hengst, de Jonge Joseph (CLN 68), is in particulier bezit.  De vijf schepen werden begin jaren 1900 gebouwd in opdracht van Vlaamse vissers en later voor de visserij verkocht richting Zeeland. Waren ze uitgediend, dan kwamen ze doorgaans in particuliere handen. 
 

 
 
11.09.1935 Geboorteverjaardag van German Titov, Russisch kosmonaut {tweede man in de ruimte}
11.09.1937 Geboorteverjaardag van Paola, koningin van België 
F11.09.1962 Geboorteverjaardag van ilip Dewinter, Belgisch politicus {Vlaams Belang} 
11.09.1971 Overlijdensverjaardag van Nikita Kroetsjov, Russisch staatsman en partijleider 
Op 11 september 1973 wordt president Allende van Chili in opdracht van de Amerikaanse CIA vermoord tijdens een gewelddadige coup onder leiding van generaal Augusto Pinochet.
11.09.1987 Overlijdensverjaardag van Lorne Greene, Canadees-Amerikaans acteur {Bonanza} 
In New York boren op 11 september 2001 twee vliegtuigen zich kort na elkaar in de twee torens van het World Trade Center in New York; beide torens storten in. Ook op het ministerie van Defensie (het Pentagon) net buiten Washington is een toestel neergekomen.
Gelukkig Verjaardag: 
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
WORLD CLOCK
vrijdag 8 september 2006
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

De Lokale Nieuwshoofdpunten:

° Unizo in Knokke-Heist heeft aandachtspunten voor het toekomstig beleid overhandigd aan de gemeenteraadsleden van alle partijen. 
° Volgens burgemeester Lippens schendt de Dienst 100 in de badstad voortdurend de privacy van slachtoffers die ze verzorgen door de pers in te lichten. 
° Donderdagavond werd in Heist het nieuwe ondersteuningsvoertuig van de brandweer voorgesteld.
° Meerderheid en SPa hebben het nieuwe Ruimtelijk Uitvoeringsplan voor de site Reserve-Zegemeer goedgekeurd. 
° De fysieke toegang tot de GasHub in Zeebrugge wordt makkelijker gemaakt voor de LNG-handel. 
° Een 19-jarige toneelstudent uit Knokke-Heist brengt in primeur de solovoorstelling van ‘El Tigre’ in Scharpoord.
° Het vernieuwde sportcentrum Laguna zal mogelijk pas tegen eind december volledig zijn afgewerkt. 
° Zwemmers aan onze kust moeten dit weekend uitkijken voor de sterkere stroming bij springtij. 

En verder in ORO Nieuwsmagazine:

° More work for Flander's Jan de Nul in Uruguay
° Bevolking: Geboorten, Huwelijken en Overlijdens
° Vandaag  -tig jaar geleden
° Baziel
 

Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Jeugdig Amusement, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond: BBC2  20.30 In the Footsteps of Churchill, 21.30 Gardeners' World, 23u Grumpy Old Women, KaII: 20.10 The 4400, VT4 20.25 The Last Castle, Canvas: 22.45 C'est quoi la vie?
BELEIDSPUNTEN UNIZO 

De Unizo-afdelingen Knokke-Heist-Duinbergen en Westkapelle hebben met het oog op de komende gemeenteraadsverkiezingen het beleid van de lopende legislatuur onder de loep genomen.  Dit resulteerde in een memorandum met verschillende aandachtspunten voor het toekomstig beleid.  Het document werd donderdagavond voorgesteld en overhandigd aan leden van het gemeentebestuur. Unizo pleit onder meer voor een apart loket voor ondernemers, waar ze met vragen terecht kunnen over complexe dossiers. Verder wil de organisatie de afschaffing van de bedrijfsbelasting op afval, het inrichting van randparkings, en het opstarten van de derde fase van de ambachtelijke zone. 
 

VECHTPARTIJEN 

In antwoord op een interpellatie van Raadslid Naessens van de partij Raak heeft burgemeester Lippens gezegd dat er tegenwoordig niet meer vechtpartijen zijn in de badstad dan vroeger. Wel is het zo dat er meer ruchtbaarheid wordt aan gegeven. Volgens Lippens schenden de mensen van de Dienst 100 continu de privacy van hun patiënten, door steeds weer de pers in te lichten over slachtoffers van vechtpartijen en ongevallen. De pers klopt het gebeuren in Knokke-Heist dan op tot "grote artikels die overal aandacht krijgen". De camera's in de badstad vormen volgens de burgemeester een efficiënt wapen tegen de vechtersbazen. "Velen van hen konden door camerabeelden reeds geïdentificeerd worden. Het aantal camera's in Knokke-Heist zal dan ook worden uitgebreid". Niet alleen zullen zo 's nachts de uitgangsbuurten beter in het oog gehouden worden, maar ook overdag zal men gevallen van verkeersagressie kunnen filmen. Lippens zegt dat het bij vechtpartijen vaak inwoners uit Knokke-Heist zijn die de eerste aanleiding geven. Afgelopen zomer waren er onder meer zware gevechten tussen een groepje Heistenaars en Russische horecawerkers uit Genk die in de badstad het seizoen deden. 
 

NIEUWE BRANDWEERWAGEN 

Donderdagavond werd in Heist het nieuwe ondersteuningsvoertuig van de brandweer voorgesteld. Het gaat om een mulitfunctioneel voertuig van het merk Mitsubishi dat kan worden ingezet bij de meest uiteenlopende interventies.  De nieuwe brandweerwagen biedt plaats aan 7 personen en heeft een laadvermogen van ruim 3 ton. De laadklep kan zo nodig lasten van 1 ton opheffen. Bij wateroverlast in de badstad kunnen onmiddellijk op diverse punten brandweermannen met de nodige pompen worden afgezet. Verder dient het voertuig ook voor het aanbrengen van persslangen en adembeschermingstoestellen bij een brand. Woensdag werd de nieuwe wagen trouwens al ingezet voor het verwijderen van een oliespoor op een stuk parcours van de Zwintriathlon.  De Mitsubishi brandweerwagen heeft ruim 96.000 euro gekost. 
 

RUP RESERVE GOEDGEKEURD, MAAR...

De gemeenteraad heeft het nieuwe Ruimtelijk Uitvoeringsplan voor de site Reserve-Zegemeer goedgekeurd.  Die goedkeuring kwam er echter niet zonder slag of stoot. Dit ondanks het feit dat de Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening de bouwmogelijkheden voor de nieuwe Reserve in het aangepaste BPA had teruggschroefd van 9 naar 6 bouwlagen.  Groen stemde tegen omdat er peperdure exclusieve appartementen zullen worden neergepoot die allerminst zullen bijdragen tot de betaalbaarheid van het wonen in Knokke-Heist. Het Vlaamse Belang en Raak onthielden zich onder meer omdat de bouwheer van de nieuwe Reserve niet langer zal moeten instaan voor het onderhoud van het Zegemeer.  Die kost zal nu ten laste zijn van de gemeente. 
 

ZEE-PLATFORM 

Op de LNG-terminal in Zeebrugge heeft Fluxys zijn nieuwe dienst 'ZEE-platform' voorgesteld. De nieuwe dienst vereenvoudigt de fysieke toegang tot GasHub in Zeebrugge. Verder biedt het platform verschepers een maximale flexibiliteit in het gebruik van het Fluxys-net om aardgas naar en vanuit Zeebrugge te vervoeren.  De internationale gashandel had eerder bij Fluxys aangedrongen om de toegang makkelijker te maken door een gescheiden vervoerssysteem voor gas in de regio Zeebrugge te creëren.  Een en ander moet de gasdraaischijf in onze kusthaven helpen "volwassen" worden. 
 

EL TIGRE 

Het Cultuurcentrum Scharpoord presenteert eind september talent van eigen bodem. De 19-jarige Rik Verheye uit Knokke-Heist trakteert geïnteresseerden dan namelijk in primeur op de solovoorstelling van ‘El Tigre’.  Het stuk werd geschreven naar een verhaal uit de reeks ‘Obscene Fabels’ van Dario Fo. Het is een amusante vertelling met een ontwapenende, brutale vorm van humor. Rik Verheye, de vertolker van het verhaal, studeert aan het Herman Teirlinck Instituut / Toneelklas Dora van der Groen in Antwerpen. De voorstelling vindt plaats in de schouwburg van het Cultuurcentrum op vrijdag 22 en zaterdag 23 september. Nadien zal het solotheater nog hernomen worden in verschillende andere cultuurcentra in ons land. 
 

LAGUNA 

Volgens de partij Groen! is er ook momenteel nog allerhand mis met de vernieuwde Lagunasporthal in de badstad. Het gebouw heeft nog steeds last van doorsijpelend water, stofoverlast, en een gevaarlijk terras.  Volgens sportschepen Daniël De Vlamynck worden alle resterende problemen systematisch aangepakt. Het hele sportcentrum en de omgeving zullen tegen eind december volledig zijn afgewerkt, aldus nog de schepen.  Ook de gevraagde aftakking voor het fietspad naar het centrum wordt gerealiseerd. 
 

SPRINGTIJ 

Zwemmers moeten aan onze kust de komende dagen rekening houden met sterke stroming. Deze wordt veroorzaakt door het hoge springtij dat zich zondag voordoet. Bij springtij komt het hoogwater hoger dan normaal en het laagwater lager.  Het grote verschil leidt tot hogere stroomsnelheden. Niet alleen op de dag van het springtij, maar ook in de dagen ervoor en erna.  Het springtij van zondag rond 4u in de ochtend is het hoogste uit de getijdetabel van dit jaar.
 

 

More work for Flander's Jan de Nul in Uruguay

Jan De Nul’s activities in Uruguay have been boosted by the award of the dredging and reclamation works for the expansion of the Terminal Cuenca de la Plata container terminal in Montevideo. During the course of this yer, Jan de Nul has been dredging the access channel to the port of Montevideo to a depth of -11.5m. Now that this contract is coming to an end, the company has obtained a follow-on contract in the same port. The new contract will be executed for the operator of the container terminal (TCP) with Katoennatie in Belgium as principal shareholder. The works consist of dredging a trench in the quay area, where soft soil will be removed and replaced by sand, and in the reclamation of the container stacking area.
The work will be executed by the trailing such hopper dredger James Ensor, which is currently operating in Argentina. The work is likely to start towards the end of this year and is scheduled to be completed in 14 months.
 

 Een TUNNEL onder de nieuwe ZEESLUIS in ZEEBRUGGE is de enige oplossing
voor een permanente ONTSLUITING van de haven en een LEEFBAAR dorp
Geboorten

Morgane Dhondt, dochter van Bernard en Vicky Questier, Alfred Verweeplein 4, Kn-H
Chelsey van Dierendonck, dochter van Jeffry en Angelique Overeem, Grotendam 5, Sluis (Ndl)
Hanne Volckaert, dochter van Bart en Isabelle Slegers, Kustlaan 112, Brugge
Gaëtan Kerckenaere, zoon van Joeri en Virginie Dumont, Zwankendammestraat 19, Brugge
Lars Vandenbosch, zoon van Kevin en Daisy Vanhaeren, Groenestraat 55, Blankenberge
Julien Van Holsbeke, zoon van Peter en Claudine De Moor, Meulekreek 8, Maldegem
Charlotte Fourier, dochter van Luc en Conny Van Den Eeckhout, Mingerslaan 12, Blankenberge
Amélie Vandamme, dochter van Dirk en Kathy Derycke, Waterkasteelstraat 1/glvl., Blankenberge
Yara Dekker, dochter van Edwin en Marie de Koning, Laurierstraat 20, Kn-H
Ziva Dobbelaere, dochter van Mario en Katie Bonne, Bloemendaelelaan 4/B, Maldegem
Glenn Volkers, zoon van Louis en Lucinda Martens, Sirius 26, Sluis (Ndl)
Romy Mussche, dochter van Patrick en Monique de Maat, Roeselaerestraat 45, Sluis (Ndl)

Aangifte Huwelijk

Geert Vermeulen, Heidestraat 58, Gent en Julie van der Hooft, Korenbloemdreef 16, Kn-H 
Frank Verstraete, Dorpsstraat 111, Kn-H en Cathy Van Acker, Emile Verhaerenlaan 24, Kn-H

Huwelijken

Peter De Sloovere en Valerie Boerjan, Hoekestraat 61, Kn-H 
Vincent Daese en Lies Desoete, Graaf Jansdijk 4/11, Kn-H 
Olivier Tack en Lieselot Vanmullem, Steenstraat 90/21, Kn-H

Overlijdens

Margaretha Huyghe, 105 jaar, wed. van Vandecasteele Georgius, Rustoordstraat 1, Kn-H
 

08.09.1925  Geboorteverjaardag van Peter Sellers, Engels acteur 
08.09.1932  Geboorteverjaardag van Patsy Cline, Amerikaans country-zangeres 
08.09.1948  Geboorteverjaardag van Jean Pierre Monsere, Belgisch wielrenner 
Op 8 september 1974 geeft de nieuwe Amerikaanse president Ford algehele gratie aan zijn voorganger Nixon die wegens de Watergate-affaire was afgetreden.
08.09.1983 Overlijdensverjaardag van Wim Kan, Nederlands cabaretier 
Op 8 september 1994 verlaten de geallieerde legers definitief Berlijn.
08.09.2003 Overlijdensverjaardag van Leni Riefenstahl, Duits cineaste 
Gelukkig Verjaardag
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
donderdag 7 september 2006
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° Mario Vanhoenacker won woensdag de Zwintriathlon. Luc Vanmaele werd de eerste Knokke-Heistenaar. 
° De badstad pleit voor een hogere correctiefactor voor restafval, vergelijkbaar met die van andere kustplaatsen.
° Filmster Jean-Claude Van Damme zal voor de politierechter in Brugge moeten verschijnen en riskeert een zware boete en rijverbod.
° In het kader van de komende gemeenteraadsverkiezingen is in Knokke-Heist de zogeheten waakhondsite op internet vernieuwd. 
° Knokke-Heist heeft plannen klaar voor de heraanleg van de Vossenhul in Duinbergen.
° Komend weekend beginnen een aantal jeugdverenigingen in de badstad aan hun nieuwe werkingsjaar. 
° Woningen zijn ook in onze provincie weer een stuk duurder geworden. 

En verder in ORO Nieuwsmagazine:

° Uitbreiding moet Zwin redden (07.09.06 BN/De Stem)
° Vandaag -tig jaar geleden
° Baziel
 

Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Jeugdig Amusement, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond: BBC1: 21u Vet Safari, BBC2: 22u Extras, KaII: 21.05 Basic Instinct,  Canvas: 22.20 De Wereld van Tarantino, 
ZWINTRIATHLON

Marino Vanhoenacker, de sterke atleet uit Brugge, heeft woensdag de grensoverschrijdende Zwintriathlon tussen Sluis en de zeedijk in Knokke gewonnen. Ruim negenhonderd deelnemers baanden zich over smalle polderwegen een weg naar de badstad. Vanoenacker is met Luc van Lierde en Rutger Beke één van de Belgische favorieten voor de zege in de Iron Man, die over zes weken op Hawaii wordt gehouden. Marino Vanhoenacker domineerde de Zwintriathlon van meet af aan. Hij kwam in Sluis als tweede uit het water, maar had na twee kilometer fietsen de koppositie al overgenomen. Die stond hij niet meer af. Uiteindelijk volbracht hij de wedstrijd ruim drie minuten sneller dan vorig jaar. De Spanjaard David Castro legde drie minuten na Vanhoenacker beslag op de tweede plaats. Jim Beuselinck werd derde. Bij de vrouwen kreeg de Zwintriathlon een verrassende wending. Mieke Suys, vorig jaar de onbetwiste nummer één, stapte bij het ingaan van de laatste ronde lopen uit de wedstrijd. Françoise Wellekens behaalde verrassend de zege voor het aanstormend talent Joke Coysman.  Luc Vanmaele was met een 63ste plaats in de algemene rangschikking de eerste Knokke-Heistenaar. Bij de dames was dat Ann Thomas. 

Door de strenge beveiliging mocht de vrouw van Vanhoenacker niet binnen in het VIP-gedeelte. Dus moest hij na de wedstrijd noodgedwongen door de afrastering heen met z'n vrouw praten. Daar wist hij te vertellen dat hij zondag naar Oaho vertrekt, een eilandje in de buurt van Hawai.  "Ik wil nog drie keer zwaar op de fiets trainen en drie keer een zware looptraining afwerken. Verder wil ik vooral rusten.’’ 
 

HEREN KNOKKE-HEIST

1 VANMAELE Luc  00:18:58 01:06:52 00:38:42 02:07:06 
 163  11   172 77 49 
2 DE MAESSCHALCK Jan  00:19:41 01:05:33 00:42:34 02:10:58 
 221  54   213 53 112 
3 SAVELS Mario  00:19:33 01:09:08 00:41:47 02:13:31 
 156  22   204 117 94 
4 DEVLIEGHE Danny  00:18:03 01:09:25 00:43:43 02:14:17 
 93  27   113 124 144 
5 VANTORRE Rik  00:18:54 01:06:30 00:46:25 02:15:01 
 164  28   167 70 223 
6 DEJAGHERE Rudy  00:19:54 01:13:31 00:38:45 02:16:11 
 181  78   222 245 51 
7 STOCKMAN Jan  00:16:43 01:12:05 00:44:35 02:16:45 
 199  81   69 204 169
8 BLONDEEL Thijs  00:22:31 01:10:29 00:40:39 02:17:31 
 343  12   396 148 79 
9 DELEENER Bernard  00:19:39 01:09:09 00:46:53 02:19:03 
 227  40   211 118 240 
10 DELODDERE Jean  00:18:35 01:05:17 00:51:35 02:19:28 
 142  89   143 50 426 
11 VANLEENHOVE Frank  00:17:46 01:09:30 00:49:00 02:20:22 
 123  42   102 126 319 
12 VANRYSSELBERGHE Philippe  00:23:23 01:07:38 00:46:51 02:21:12 
 524  45   458 88 239 
13 DE CLERCQ Johan  00:17:47 01:13:54 00:46:31 02:21:24 
 87  101   103 255 228 
14 MATTHYS Thierry  00:20:05 01:12:23 00:46:19 02:22:35 
 238  48   232 215 215 
15 DEPAUW Piet  00:17:58 01:14:01 00:44:03 02:23:05 
 92  7   110 258 153 
16 BOUSSY Frederik  00:18:44 01:08:13 00:53:44 02:23:56 
 133  113   153 101 515 
17 VERWILST Jordaan  00:22:52 01:10:35 00:47:49 02:25:02 
 394  10   412 155 275 
18 BOEHME Christian  00:20:48 01:15:26 00:45:02 02:25:02 
 212  58   282 325 181 
19 TRENSON Sander  00:19:58 01:12:07 00:49:35 02:25:16 
 248  17   226 206 340 
20 VAN LANCKER Philippe  00:20:53 01:10:34 00:49:49 02:25:31 
 386  12   291 153 355 
21 DEVLIEGHE Dirk  00:18:54 01:15:20 00:48:19 02:26:05 
 94  61   165 320 292 
22 TAFFEIREN Peter  00:21:37 01:13:51 00:46:42 02:26:07 
 381  62   339 252 236 
23 CORNILLE Michael  00:22:29 01:10:29 00:47:45 02:26:56 
 351  20   393 149 274 
24 BUIDIN Vincent  00:19:04 01:15:53 00:49:02 02:27:33 
 214  134   178 342 323 
25 ALLAERT Piet  00:20:25 01:12:40 00:50:12 02:27:38 
 210  73   256 222 368 
26 MAES Olivier  00:20:54 01:13:09 00:49:47 02:27:39 
 325  74   293 235 352 
27 CASTELEIN Tom  00:18:10 01:08:37 00:57:01 02:27:52 
 174  137   118 111 589 
28 GOETHALS Eddy  00:25:44 01:07:39 00:51:03 02:28:15 
 449  78   594 89 407 
29 DECLERCK Jan  00:20:54 01:14:41 00:50:53 02:30:06 
 501  150   292 289 399 
30 STEFFEN Alexandre  00:23:03 01:15:12 00:48:01 02:30:48 
 470  90   426 314 282 
31 JANSSENS Peter  00:22:05 01:12:01 00:53:36 02:31:12 
 414  92   360 202 512 
32 PROOT Anthony  00:20:23 01:15:36 00:50:19 02:31:30 
 513  158   253 331 377 
33 PROVOOST Geert  00:26:26 01:14:14 00:46:43 02:31:43 
 514  94   649 269 237 
34 DEBLAUWE Nicholas  00:21:16 01:15:58 00:50:35 02:32:11 
 499  163   321 345 383 
35 DECORTE Frank  00:20:25 01:14:23 00:53:04 02:32:29 
 311  99   256 275 491 
36 REUBENS Francis  00:18:57 01:13:29 00:56:02 02:32:40 
 155  100   171 244 564 
37 LEFEVERE Jan  00:23:36 01:16:19 00:48:48 02:32:47 
 322  101   470 357 313 
38 CASSELMAN Dirk  00:26:09 01:15:53 00:46:11 02:33:26 
 489  169   622 341 213 

39 THAI-THUC Yann  00:23:10 01:15:21 00:49:11 02:34:00 
 472  22   438 321 327 
40 HENDRICKX Francis  00:23:46 01:16:18 00:49:10 02:34:10 
 451  175   486 355 325 
41 MERGAERT Pieter  00:25:49 01:19:51 00:42:10 02:34:26 
 595  109   603 510 99 
42 MORBEE Jan  00:21:13 01:19:01 00:50:51 02:35:15 
 328  114   316 475 397 
43 DECEUNINCK Gino  00:20:40 01:19:04 00:51:10 02:35:24 
 500  184   273 478 414 
44 VERFAILLIE Jürgen  00:23:55 01:14:50 00:51:06 02:35:44 
 391  187   499 296 408 
45 TRENSON Marnix  00:22:35 01:17:03 00:51:07 02:36:10 
 689  118   400 395 409 
46 VAN DEN BROUCKE Thierry  00:28:15 01:12:22 00:51:03 02:36:33 
 520  194   703 213 406 
47 DE MAERE Frank  00:20:58 01:11:55 00:59:15 02:36:45 
 180  122   298 198 621 
48 BOUSSEMAERE Roland  00:27:55 01:17:41 00:44:06 02:36:52 
 574  4   695 424 156 
49 DANNEELS Jacques  00:24:18 01:17:12 00:50:54 02:37:01 
 402  124   527 403 400 
50 VAN EEGHEM Philip  00:23:51 01:20:42 00:48:45 02:37:17 
 728  198   497 542 310 
51 BATTEAUW Philippe  00:22:14 01:17:34 00:51:43 02:37:19 
 340  17   372 417 431 
52 DIELTIENS Luc  00:25:53 01:17:55 00:47:42 02:37:44 
 620  199   608 439 271 
53 BOONE Alex  00:28:15 01:13:52 00:51:24 02:37:46 
 484  126   704 253 422 
54 DE GROOTE Geert  00:22:56 01:16:52 00:53:17 02:37:48 
 670  127   416 388 502 
55 GOVAERT Eddy  00:23:01 01:16:51 00:51:44 02:37:54 
 587  128   421 387 432 
56 BRACK Erik  00:23:46 01:16:27 00:53:59 02:38:57 
 575  133   485 364 525 
57 CLAEYS Karel  00:20:27 01:17:15 00:55:59 02:39:11 
 217  212   258 405 563 
58 VERLEYE Frank  00:23:48 01:18:12 00:53:18 02:39:26 
 478  136   490 447 504 
59 MAELFAIT Marc  00:22:33 01:16:40 00:55:57 02:39:49 
 236  138   398 376 561 
60 VAN HUFFEL Pieter  00:27:23 01:14:30 00:50:57 02:39:51 
 790  216   683 280 401 
61 BRUSSELLE Claus  00:23:03 01:20:43 00:51:03 02:39:59 
 348  26   427 544 405 
62 VERSTRAETE Stefan  00:24:07 01:20:05 00:50:11 02:40:26 
 566  220   517 520 365 
63 REUBENS Sam  00:18:32 01:22:03 00:49:41 02:40:34 
 635  27   140 586 346 
64 HARRAK Said  00:27:09 01:17:54 00:49:35 02:40:34 
 365  223   676 438 339 
65 LANDUYT Patrick  00:30:50 01:12:14 00:52:25 02:41:02 
 714  21   754 208 461 
66 ZUTTERMAN Patrick  00:25:06 01:21:53 00:48:35 02:41:04 
 529  22   564 582 304 
67 KORTBEEK Pieter  00:23:04 01:19:56 00:53:09 02:41:24 
 368  28   428 516 496 
68 DEKLERCK Christophe  00:26:49 01:17:51 00:52:00 02:42:08 
 676  147   671 436 441 
69 JODTS Kurt  00:23:27 01:17:37 00:56:38 02:42:11 
 367  231   460 422 575 
70 PROOT John  00:25:50 01:22:18 00:48:35 02:42:14 
 463  232   604 594 305 
71 DE BRUIJNE Erwin  00:23:46 01:17:15 00:56:51 02:42:29 
 355  235   488 404 582 
72 SCHOLLAERT Peter  00:19:16 01:20:18 00:57:08 02:42:31 
 194  148   187 529 591 
73 GRASSI Patrick Junior  00:20:57 01:16:25 01:01:24 02:43:19 
 233  240   297 361 655 
74 BRUSSELLE Joeri  00:23:39 01:21:40 00:53:13 02:43:23 
 304  30   475 575 497 
75 DE COCK Bart  00:29:26 01:18:51 00:50:47 02:43:50 
 669  32   735 467 395 
76 KREPS Bernard  00:22:12 01:19:07 00:57:36 02:44:06 
 276  24   370 481 596 
77 DE LANGHE Marc  00:25:29 01:21:18 00:51:37 02:44:14 
 357  243   578 557 427 
78 BRUSSELLE John  00:22:19 01:25:28 00:52:47 02:44:15 
 305  244   378 667 475 
79 DE LILLE Tom  00:20:49 01:17:08 01:02:27 02:44:30 
 268  154   283 398 667 
80 BOEDT Luc  00:26:12 01:18:05 00:52:56 02:44:36 
 663  25   627 444 487 
81 DE GROOTE Jan  00:28:29 01:19:35 00:49:55 02:45:02 
 671  157   709 496 357 
82 DE LOVE Dries  00:23:21 01:21:23 00:55:35 02:45:26 
 405  250   455 565 553 
83 DHONDT Frederik  00:23:50 01:17:10 00:59:42 02:45:36 
 362  253   496 399 628 
84 ROELENS Axel  00:25:57 01:21:37 00:53:47 02:46:28
 422  259   612 572 516 
85 JACOBS Hendrik  00:23:05 01:17:33 01:01:25 02:46:44 
 413  163   429 415 656 
86 SABBE Nicolas  00:28:29 01:17:50 00:55:09 02:46:46 
 602  164   710 435 542 
87 VANDERKEILEN Peter  00:21:53 01:22:06 00:58:50 02:47:22 
 252  265   350 588 614 
88 MARTONY Peter  00:20:30 01:13:52 01:08:42 02:47:33 
 237  167   261 253 731 
89 DE BUCK David  00:25:46 01:23:04 00:52:51 02:47:55
 747  270   600 611 482 
90 VANTORRE Robin  00:29:10 01:17:30 00:53:52 02:47:59 
 735  33   725 412 519 
91 VERHEECKE Rudi  00:20:46 01:19:17 01:02:30 02:48:01 
 392  171   280 486 668 
92 MAENHOUDT David  00:26:30 01:22:27 00:53:06 02:48:38 
 511  273   653 597 492 
93 VERLEYE Dirk  00:21:18 01:25:02 00:58:16 02:48:38 
 295  174   322 658 603 
94 GOETHALS Frederik  00:31:35 01:11:07 00:58:26 02:48:45 
 761  274   758 174 605 
95 DE BISSCOP Gregory  00:20:32 01:17:10 01:00:56 02:48:51 
 220  275   262 400 649 
96 DEVOS Stephane  00:26:11 01:19:36 00:59:18 02:49:17 
 447  277   623 497 622 
97 DE COCK Ken  00:29:24 01:18:55 00:52:50 02:49:25 
 704  34   734 470 480 
98 VIAENE Michel  00:26:53 01:23:33 00:54:06 02:49:28 
 567  7   673 622 526 
99 RALET Bruno  00:23:57 01:20:19 01:01:04 02:50:19 
 464  281   503 531 653 
100 VERHAEGHE Hendrik     02:51:23 
 696  36 
101 ROTSAERT Dirk  00:26:20 01:16:23 01:02:15 02:51:49 
 636  186   640 360 666 
102 BRACKMAN Pascal  00:23:38 01:25:10 00:57:59 02:52:59 
 346  189   473 662 600 
103 VERHELST Jan  00:19:00 01:20:39 01:08:22 02:53:08 
 207  30   173 540 729 
104 MADRY Sébastien  00:28:12 01:21:52 00:56:18 02:53:16 
 547  292   702 581 568 
105 DELL' ANNO Claudio  00:24:55 01:23:41 00:53:23 02:53:19 
 618  38   553 623 508 
106 DE VLIEGHERE Jan  00:27:05 01:24:02 00:56:48 02:53:20 
 497  39   675 632 580 
107 DE VOOGT Freddy  00:33:07 01:21:48 00:52:38 02:53:20 
 674  31   769 577 470 
108 HUNGENAERT Bart  00:23:19 01:20:19 01:04:53 02:53:52 
 320  295   451 530 700 
109 PYPERS Jan  00:28:04 01:23:09 00:54:47 02:54:15 
 599  296   700 614 537 
110 VERSIEREN Peter  00:19:18 01:31:22 00:58:29 02:54:17 
 255  297   190 737 606 
111 FRANCOIS Laurent  00:21:16 01:23:25 01:03:33 02:55:12 
 543  300   320 621 682
112 MARTENS Johan  00:31:21 01:24:28 00:53:01 02:56:06 
 717  32   757 644 489 
113 TROUVE Andre  00:26:11 01:19:21 01:03:50 02:56:07 
 428  33   624 489 687 
114 LANTSOGHT Rik  00:28:36 01:25:20 00:58:35 02:57:00 
 455  305   714 666 608 
115 WILLEMARCK Patrick  00:26:45 01:20:37 01:02:47 02:57:19 
 608  195   667 539 675 
116 VAN DE VELDE Pierre  00:24:20 01:21:23 01:05:10 02:57:32 
 642  196   528 566 707 
117 DEPAUW Pieter-Jan  00:29:13 01:26:18 00:51:41 02:57:33 
 707  40   727 677 429 
118 TROUVE Stephane  00:27:23 01:22:24 01:01:53 02:57:53 
 332  41   684 595 661 
119 WISSE Johan  00:32:04 01:18:28 01:00:06 02:57:57 
 797  198   763 455 636 
120 MATTHEEUWS Koen  00:21:00 01:24:14 01:05:36 02:58:16 
 370  309   301 641 708 
121 VANDEPITTE Reinout  00:24:55 01:26:07 01:00:08 02:58:35 
 695  42   554 673 638 
122 VAN DE SOMPELE Koen  00:32:16 01:27:13 00:49:01 02:58:53 
 786  200   765 693 322
123 VERBURGH Jacques  00:32:09 01:27:13 00:53:52 02:58:54 
 736  8   764 694 518 
124 GOETHALS Jan  00:26:25 01:30:23 00:55:50 02:59:02 
 507  201   647 728 560 
125 WOUSSEN Olivier  00:20:47 01:28:50 01:04:30 03:00:04 
 568  316   281 715 692 
126 STANDAERT Chris  00:19:14 01:25:14 01:10:41 03:01:10 
 196  319   185 663 742 
127 DOBBELAERE Kurt  00:25:03 01:21:56 01:04:38 03:03:29 
 621  43   561 583 695 
128 MATTHEEUWS Gilbert  00:29:35 01:15:21 01:09:50 03:04:14 
 772  10   738 321 738 
129 MATTHYS Frank  00:28:52 01:35:30 00:52:50 03:06:32 
 681  34   718 754 478 
130 DE CRAEMER Hans  00:30:08 01:33:40 00:52:49 03:06:32 
 748  35   743 749 477 
131 WARNIER Henk  00:25:45 01:21:14 01:15:53 03:10:42 
 699  214   598 555 754 
132 DUMORTIER Dirk  00:30:37 01:27:34 01:06:31 03:12:13 
 755  215   751 697 714 
133 HOLVOET Karel  00:30:24 01:31:30 01:03:35 03:15:06 
 589  45   746 738 683 
134 VANDENBERGHE Steve  00:23:10 01:24:30 01:21:09 03:16:13 
 792  341   439 648 761 
135 TACK Frank  00:24:01 01:28:51 01:14:37 03:16:28 
 640  342   509 716 748 
136 DOBBELAERE Ernest  00:32:23 01:19:51 01:15:36 03:16:58 
 754  12   767 512 752 
137 SCHAEPDRYVER Willy  00:32:53 01:35:26 01:10:39 03:25:44 
 783  14   768 753 741 
138 MAENHOUDT Bertrand  00:33:57 01:41:31 01:05:06 03:29:08 
 771  15   773 766 705 
139 DECLERCQ Steven  00:26:15 
 502     631 
140 DEMEY David  00:28:31 01:28:01 
 677     711 704 
 

DAMES KNOKKE-HEIST

1 THOMAS Ann  00:18:46 01:12:07 00:45:56 02:20:44 
 1027  2   154 207 205 
2 VAN BIERVLIET Sophie  00:18:32 01:16:09 00:47:25 02:25:28 
 1028  7   140 352 260 
3 OBRENO Nancy  00:18:28 01:16:27 00:50:17 02:28:27 
 1019  5   134 363 374 
4 VERHELST Catherine  00:23:49 01:14:48 00:51:14 02:33:52 
 1076  15   493 295 416 
5 AERTS Martine  00:20:01 01:19:01 00:52:04 02:34:53 
 1003  10   229 474 446 
6 TRIO Kelly  00:25:20 01:16:07 00:50:11 02:36:01 
 1119  4   572 350 366 
7 MAERTENS Kathleen  00:18:53 01:20:13 00:54:25 02:38:26 
 1017  14   164 526 528 
8 PETITAT Sylvie  00:21:11 01:23:08 00:51:41 02:39:56 
 1020  22   315 613 430 
9 BOUSSY Tania  00:23:47 01:19:43 00:53:18 02:40:51 
 1041  16   489 505 505 
10 VERSTAPPEN Nancy  00:27:18 01:17:12 00:52:13 02:41:17 
 1127  17   681 402 454
11 TRENSON Bieke  00:22:08 01:20:12 00:55:11 02:42:47 
 1069  7   365 525 543 
12 ROSSEEL Martine  00:21:51 01:23:00 00:53:39 02:42:49 
 1023  18   349 609 514 
13 DEWEERDT Michelle  00:25:37 01:21:12 00:52:18 02:43:24 
 1097  19   586 554 459 
14 CAMERLYNCK Nathalie     02:44:05 
 1045  24 
15 VELGHE Greet  00:25:26 01:21:21 00:52:40 02:44:27 
 1075  26   575 563 472 
16 POTVLIEGHE An  00:26:14 01:24:34 00:47:24 02:44:36 
 1116  27   628 649 257 
17 DEPREZ Annick  00:25:35 01:19:36 00:55:17 02:45:08 
 1056  20   584 498 544 
18 VANDAEL Carine  00:23:41 01:21:18 00:56:49 02:46:32 
 1073  21   477 559 581 
19 DE WISPELAERE Millie  00:26:36 01:18:56 00:59:00 02:49:58 
 1094  33   659 471 617 
20 FLAMAND Christel  00:24:24 01:21:56 00:57:27 02:50:04 
 1100  34   532 584 594 
21 DE GROOTE Annick  00:25:39 01:22:55 00:55:38 02:50:20 
 1052  25   588 607 556 
22 VAN DEN BORRE Sophie  00:29:12 01:25:00 00:52:00 02:52:11 
 1121  36   726 657 440 
23 NEYT Nathalie  00:26:51 01:24:01 00:56:09 02:52:16 
 1063  37   672 631 566 
24 STEVENS Caroline  00:27:41 01:23:03 00:59:04 02:55:06 
 1117  39   686 610 618 
25 DE GROOTE Johanna  00:23:38 01:23:06 01:04:33 02:56:11 
 1088  27   472 612 694 
26 DE WAEL Conny  00:27:17 01:24:28 01:01:28 02:59:16 
 1093  28   680 643 657 
27 DE GROOTE Lindsay  00:25:39 01:24:11 01:03:47 02:59:27 
 1051  9   589 639 686 
28 VERMEIRE Sabine  00:23:58 01:25:44 01:04:51 03:01:17 
 1077  42   505 668 699 
29 GOBERT Miet  00:25:44 01:34:29 00:57:50 03:06:56 
 1101  31   596 752 597 
30 DELODDERE Sophie  00:25:16 01:22:26 01:07:09 03:07:14 
 1055  32   568 596 720 
31 VERCAUTEREN Mieke  00:31:06 01:26:20 01:02:44 03:08:27 
 1126  46   755 679 672 
32 TROUVE Charlotte  00:28:16 01:35:36 01:17:20 03:27:27 
 1120  11   705 755 757 
33 WIJNE Nina  00:32:19 01:37:29 01:15:41 03:32:56 
 1130  52   766 759 753 
 
AFVALCORRECTIE 

Knokke-Heist pleit voor hogere correctiefactor voor restafval. Momenteel is het streefcijfer maximaal 150 kg restafval per inwoner tegen 2007.  Overschrijden van de norm kan voor een gemeente zware financiële gevolgen hebben.  De norm is uiteraard niet realistisch voor gemeenten die naast de eigen inwoners ook veel andere afvalproducenten op hun grondgebied krijgen. Toeristen zijn vaak ook minder geneigd dan de inwoners om afval volgens de voorschriften te scheiden. Dat heeft nog meer restafval tot gevolg. Knokke-Heist telt momenteel 18.000 woningen van tweedeverblijvers en ontvangt jaarlijks ongeveer 4 miljoen dagjestoeristen. Op basis van deze cijfers meent het Gemeentebestuur dat Knokke-Heist minstens een correctiefactor moet krijgen die op het niveau ligt van de andere badplaatsen, die schommelt tussen 1,6 en 1,8.  De badstad is niet akkoord met een cijfer van anderhalf procent. In 2005 bedroeg het restafval in Knokke-Heist 188 kg per inwoner. Door aan de bevolking nog meer faciliteiten aan te bieden om afval selectief aan te bieden en mits het verkrijgen van een eerlijke correctiefactor is Knokke-Heist vastbesloten om vanaf 2007 de norm van 150 kg te halen. 
 

VOOR POLITIERECHTER 

Filmster Jean-Claude Van Damme zal voor de politierechter in Brugge moeten verschijnen en riskeert een boete van minstens 1100 euro en een rijverbod. Dat komt omdat hij na zijn ongeval afgelopen weekend geweigerd heeft een blaastest of een bloedproef te ondergaan. Dat zegt de procureur des konings Jean-Marie Berkvens. Van Damme had net het feest voor het gouden huwelijksjubileum van zijn ouders verlaten toen het ongeval zich voordeed. Na het ongeval bleek dat de karateheld z'n rijbewijs niet bijhad.  De politie in Knokke-Heist verzuimde om het ongeval onmiddellijk te melden bij het parket.  Inmiddels is ook duidelijk dat de donker blauwe BMW waarmee Van Damme tegen een knotwilg vlamde niet meer kan hersteld worden. 
 

WAAKHONDSITE 

In het kader van de komende gemeenteverkiezingen is in Knokke-Heist de zogeheten waakhondsite op internet vernieuwd.  Op deze site vermelden de initiatiefnemers heel wat zaken die sommigen liever niet in de openbaarheid brengen. Via krantenberichten, artikels uit weekbladen, en nieuwsuitzendingen krijgt men inzicht in het Knokke-Heistse reilen en zeilen.  De site wordt dagelijks aangepast.  Men kan de inhoud bekijken op www.knokke-waakhond.com 
 

VOSSENHUL

Het gemeentebestuur van Knokke-Heist heeft plannen klaar voor de heraanleg van de Vossenhul in Duinbergen. Binnenkort zal opdracht gegeven worden voor een openbare aanbesteding en het uitvoeren van de werken. De kosten worden geraamd op zo'n 77.000 euro. 
 

JEUGDVERENIGINGEN STARTEN WEER 

Op het begin van het nieuwe schooljaar volgt traditiegetrouw ook de start van het nieuwe werkingsjaar van de jeugdverenigingen. Komende zondag is het onder meer startdag voor de KSJ in Knokke en voor de Chiro in Heist. Bij de KSJ beginnen de activiteiten om 14u bij het jeugdcentrum De Marge in Knokke. Vanaf 16u zijn zelfs ook de ouders welkom.  In het Chirolokaal in Heist wordt het werkingsjaar zondag om 16.30u officieel geopend. Alle lagere schoolkinderen uit Heist kregen inmiddels een flyer in hun schoolagenda met uitleg over de jeugdvereniging.

www.ksjknokke.be 
www.chiroheist.be
 

WONINGEN DUURDER 

Volgens het financieel-economisch weekblad Trends zijn woonhuizen opnieuw 10 procent duurder geworden. In West-Vlaanderen kost een huis nu gemiddeld 150.000 euro. Toch is dat goedkoper dan elders in Vlaanderen. Appartementen stegen dan weer met 13 procent. Aan zee kost een flat gemiddeld 196.000 euro. Op dat vlak spant onze provincie de kroon. Villa's daarentegen werden goedkoper met een prijsdaling van 6 procent en een gemiddelde prijs van 315.000 euro. Het fenomeen van de extreem hoge bedragen, vooral typerend voor Knokke-Heist, deint nu al uit tot Damme. Ook woningen in gemeenten langs de E40 en de E403 worden duurder.
 


Uitbreiding moet Zwin redden (07.09.06 BN/De Stem)

Een duurzame oplossing voor het Zwin. Een robuust natuurgebied, dat zichzelf in stand kan houden en waarin de mens niet voortdurend moet tuinieren. Dankzij het Natuurpakket Westerschelde ligt een groter, mooier en waardevoller Zwin binnen bereik. Over een paar maanden worden de mogelijkheden gepresenteerd. Alvast een vooruitblik.

Er is Vlaanderen zeer veel aan gelegen om het Zwin als gezond getijdengebied te behouden. Projectleider Miguel Berteloot van het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, afdeling Kust, laat daar geen twijfel over bestaan. Maar dan zijn wel ingrepen nodig, anders verlandt het Zwin tot een droge vlakte met bijvoorbeeld brandnetels en vlier. De natuurwaarden daarvan zijn geringer dan van het veel zeldzamere getijdengebied met slikken en schorren, dat bij hoogwater, springtij of stormvloed overspoeld wordt.

Voor de Vlamingen is het mooi meegenomen dat ook Nederland prijs stelt op een duurzaam Zwin. Berteloots Zeeuwse collega Milou de Kort, projectleider Natuurpakket Westerschelde, onderschrijft de noodzaak om actie te ondernemen. Belangrijke maatregel is vergroting van het nu 183 hectare grote gebied (waarvan 160 hectare in Vlaanderen). Er kan dan meer water in en uit en ook meer zand naar buiten. Door gebrek aan dynamiek blijft dat nu veelal liggen. Niet uitbreiden betekent blijven tuinieren.

„We willen de zout-zoet overgang behouden, verstevigen en uitbreiden door een deel van de Willem-Leopoldpolder te betrekken bij de komberging, dus bij het zoute getijdengedeelte“, legt Berteloot uit. „Je kunt zeggen: laat de natuur haar gang gaan, maar dan weet je zeker dat de verlanding verder gaat. Zeker in Vlaanderen is het Zwin een bijzonder gebied, vooral door het zoute karakter en ook als vogelrustplaats en onderdeel in de trekroute noord-zuid is het belangrijk.“

Het Zwin is aangewezen als gebied dat valt onder de Europese vogel- en habitatrichtlijn. Daar hebben Vlaanderen en Nederland de plicht er goed voor te zorgen, dat wil zeggen: de natuurwaarden in stand houden. De Kort wijst er op dat aan de achteruitgang van het gebied wel degelijk wat te doen is. „Het is makkelijker dan bijvoorbeeld het instandhouden van de Oosterschelde.“ 

Met hoeveel hectares het Zwin kan worden uitgebreid, moet worden onderzocht. Er zijn drie opties: met 80, 120 of 180 hectare van de internationale Willem-Leopoldpolder. Het overgrote deel ligt in Vlaanderen. In een optimistische bui is nog wel eens 240 hectare genoemd, maar dat is van de baan. Het betekent in alle gevallen verlegging van de huidige zogenaamde internationale zeedijk en aanleg van een nieuwe zeewering rond het vergrote Zwin. Dan gaat het al snel om drie tot vijf kilometer nieuwe dijk op (Nederlandse) deltahoogte. Uitbreiding is niet de enige maatregel die wordt onderzocht om van het Zwin een duurzaam natuurgebied te maken. Het vergroten van de komberging wordt ook bevorderd door grootschalig afgraven (plaggen) van aangeslibde delen. Het herstel van de natuurlijke afwatering van het achterliggende poldergebied heeft ook een positieve invloed.

Er wordt, omdat de spelregels dat nu eenmaal voorschrijven, ook onderzocht wat met het Zwin gebeurt als er niks gedaan wordt. Miguel Berteloot: „Dan verdwijnt in elk geval het Zwin als slikkengebied dat biologisch erg interessant is, ook met het oog op voedsel voor vogels. Het wordt dan een moerasgebied.“ Met minder kansen voor kleine zilverreiger, lepelaar, kluut, kemphaan en trekvogels als rosse grutto en zilverplevier. En geen zoutminnende pioniersplanten als zeekraal, schorrekruid, zilte schijnspurrie en zulte. De redding van het Zwin als getijdengebied is ondergebracht in het natuurpakket dat onderdeel is van de ontwikkelingsschets voor het Scheldebekken. In Zeeland bestaat dat pakket uit 600 hectare nieuwe getijdennatuur, waarvan ongeveer tien hectare in het Zwin. De kosten van het Nederlandse deel van de herinrichting worden uit het natuurpakket Westerschelde (200 miljoen euro) betaald. Over de precieze kostenverdeling moeten Nederland en Vlaanderen nog nadere afspraken maken. De Kort neemt een diplomatiek voorschotje: „Kijkend naar de oppervlakte lijkt het logisch dat Vlaanderen een grotere financiële inspanning levert.“
 

07.09.1930 Geboorteverjaardag van Boudewijn, koning van België 
07.09.1936 Geboorteverjaardag van Buddy Holly, Amerikaans popmuzikant 
07.09.1978 Overlijdensverjaardag van Keith Moon, Engels drummer {Who} 
07.09.1997 Overlijdensverjaardag van Mobutu Sese Seko, Zaïrees dictator 
 Happy Birthday
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
woensdag 6 september 2006
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° Na de zomerse proefperiode blijkt dat fundamentele aanpassingen zich opdringen aan de nieuwe parkrotonde van het Maurice Lippensplein. 
° deKunstAcademie in de badstad breidt de Musicalopleiding verder uit en begint ook met een cursus digitale fotografie en beeld. 
° In het kader van de strijd tegen kanker is in Knokke-Heist een grote inzamelactie voor taxussnoeisel gestart.
° Onder de titel "Getrouwd" opent zaterdagavond in het Cultuurcentrum Scharpoord een opgemerkte modetentoonstelling rond bruidskledij. 
° In een tuin in Westkapelle werd een menselijke schedel aangetroffen. 
° Zondag staat ook in Knokke-Heist alles weer in het teken van de Open Monumentendag. 
° Met franstalige namen van paden in Knokke-Heist gaat het volgens de gemeente uitsluitend om verwijzingen op privé terrein naar achterin gelegen villa's. 
° Voor de 5e maal wordt komend weekend in Sluis de koetsenparade gereden.

En verder in ORO Nieuwsmagazine:

° Dewinter vergeet Heist
° EU: Minder kabeljauw en zalm uit Oostzee (Reformatorisch Dagblad)
° Vandaag -tig jaar geleden
° Baziel
 
Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Jeugdig Amusement, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond: BBC2: 20u Comedy Doubles, 21u Rick Stein, 22u Lost cities of the ancients, BBC1: 20.30 Open All Hours, 22u Who do you think you are (Barbara Windsor!), KaII: 21.10 Speed, VT4 22.25 Metro, Canvas: 22.10 Henry and June

PROBLEMEN PARKROTONDE 

Na de zomerse proefperiode blijkt dat fundamentele aanpassingen zich opdringen aan de nieuwe parkrotonde van het Maurice Lippensplein.  De verkeersdoorvloeiing is over het algemeen vrij goed. Zelfs na afloop van de vuurwerkavonden verliep de massale uittocht over het algemeen vlot. Minder opgetogen is men over de veiligheid van voetgangers en fietsers die het verkeersklaverblad oversteken. Automobilisten kunnen namelijk niet zien of het groen of rood is voor de voetgangers. Daar zullen uiteraard nieuwe verkeerslichten binnenkort uitkomst moeten brengen. Voor de toekomst zal de gemeente nagaan of het fietspad moet verlegd worden. Ook wordt met de gedacht gespeeld om voor voetgangers en fietsers alsnog een ondergrondse doorsteek te realiseren. Eerste Schepen Maxim Willems geeft toe dat men afgelopen zomer veel geluk gehad heeft dat er zich op het rond punt geen ernstig ongeval heeft voorgedaan. Dat komt hoofdzakelijk omdat er op dat punt traag gereden wordt. 
 

DIGITALE MEDIA 

Bij het begin van het nieuwe schooljaar is ook de KunstAcademie in Knokke-Heist in het nieuws. Zo blijkt dat de jazzafdeling inmiddels is uitgegroeid tot de grootste afdeling in Vlaanderen. Verder heeft minister van onderwijs, Frank Vandenbroucke, aan deKunstAcademie de toelating gegeven om de musicalafdeling verder uit te bouwen. Hiermee is deKunstAcademie Knokke-Heist de enige school binnen het Deeltijds Kunstonderwijs die een opleiding musical aanbiedt.  Binnen dit aanbod worden dans, theater en zang aangeboden. Het zijn de drie pijlers eigen aan een musicalopleiding.  Nieuw vanaf dit schooljaar is de cursus fotografie en beeld, waarbij resoluut de kaart van de digitale media wordt getrokken. Het nieuwe aanbod staat open voor jongeren én volwassenen.
 

SNOEIEN TEGEN KANKER

Knokke-Heist start met een grote inzamelactie voor taxussnoeisel. Het jonge snoeisel bevat de stof baccatine. Het is niet alleen een afweerstof voor de plant zelf, maar baccatine vormt ook de basisgrondstof voor de aanmaak van geneesmiddelen ter bestrijding van diverse vormen van kanker. Vers, zuiver en droog taxussnoeisel kan voortaan gratis worden afgeleverd op het recyclagepark van Knokke-Heist.  Enkel taxussnoeisel bestaande uit takjes met een maximale lengte van 30 cm wordt verzameld. Hoe verser het snoeisel, hoe beter.  Daarom moet het snoeisel binnen 12 uur na afknippen worden afgeleverd op het recyclagepark. Voor iedere m³ schenkt het bedrijf dat de afweerstof verwerkt bovendien 10 euro aan "Kom op tegen Kanker". Het gaat om een proefproject dat nog loopt tot 30 september.
 

GETROUWD

Zaterdagavond opent in het Cultuurcentrum Scharpoord een opgemerkte modetentoonstelling onder de titel 'Getrouwd'. Dit jaar toont men bruidskledij van Belgische en buitenlandse stilisten zien. Het gaat om creaties van ondermeer Célestina Agostino, Pierre Gauthier, en Jean-Paul Knott.  Verder zullen nog bruidskleren tentoongesteld worden van: Art of Vanity, Mieke Cosyn, Yves Dooms, Ann Huybens, Yvette Lauwaert en Jan Welvaert.  Aan de tentoonstelling werd ook een wedstrijd voor vormgeving gekoppeld, uitgeschreven voor juweeldesigners met als opdracht een originele ‘huwelijksring of liefdesring’ te ontwerpen. De tentoonstelling loopt nog tot 4 november. 
 

SCHEDEL AANGETROFFEN 

In de achtertuin van een kantoor in de Dorpsstraat in Westkapelle werd een menselijke schedel aangetroffen. De politie heeft inmiddels de menselijke resten door een gespecialiseerd labo laten ophalen. Vermoedelijk gaat het om een macabere grap. Het is waarschijnlijk dat de schedel afkomstig is van het nabijgelegen kerkhof.
 

OPEN MONUMENTENDAG

Komende zondag draait ook in Knokke-Heist alles rond de Open Monumentendag. Daarbij staat een deel van het erfgoed in de badstad centraal. Het thema dit jaar is "Import-Export". Van de gelegenheid maken de initiatiefnemers gebruik om de visserij en het werk van binnen- en buitenlandse architecten en kunstenaars te belichten. Dit gebeurt aan de hand van wandelingen en een fietstocht. Ook het streekmuseum Sincfala en de beschermde orgels staan die dag in het voetlicht. In Ramskapelle kan men verder terecht in de Molen van Callant. Bezoek aan de gebouwen en deelname aan de activiteiten is gratis. 
 

ENKEL NEDERLANDSTALIGE STRAATNAMEN 

Na opmerkingen over franstalige benamingen van paden in het Zoute benadrukt de gemeente dat alle officiële straatnamen van openbare wegen en pleinen in de badstad uitsluitend in het Nederlands zijn. Wel blijkt dat hier en daar bordjes verwijzen naar anderstalige namen van villa's die dieper in private opritten gelegen zijn. Dat is onder meer het geval langs de Zoutelaan waar men bijvoorbeeld het pad "Clos du Silence" tegenkomt. 
 

KOETSENPARADE 

Voor de 5e maal wordt komend weekend in Sluis de koetsenparade gereden. Zo'n 35 rijtuigen nemen zondag deel aan een tocht van zo'n 30 km door de Zwinstreek. Dat zijn 10 rijtuigen meer dan vorig jaar. Diverse paardenrassen van Friezen en Gelderse tot Fjorden trekken de meest uiteenlopende koetsen. De menners zijn daarbij geheel in nostalgische kledij uitgedost. 
 

 

Dewinter vergeet Heist?

Leefbaar Vlaanderen’ is de slogan waarmee de rechts-nationalistische volkspartij Vlaams Belang campagne gaat voeren voor de gemeenteraadsverkiezingen op 8 oktober. ‘Daarvoor zijn we over de grens gaan kijken in steden als Amsterdam en Rotterdam’, aldus Filip Dewinter, lijsttrekker in Antwerpen.  De nieuwe leuze zal ook lokale varianten krijgen, zoals ‘Leefbaar Antwerpen’ en ‘Leefbaar Knokke’. Het begrip leefbaar brengt volgens Dewinter (in de Nederlandse Volkskrant) alle speerpunten ‘onder één positieve noemer’. 

Dewinter: ‘Heel Vlaanderen kent het woord uit Nederland. Het is een passe-partout voor onze thema’s als veiligheid, immigratie, verloedering, drugs, criminaliteit en de problematiek van illegalen en asielzoekers. Wat mij aan Nederland bevalt, is dat deze problemen niet meer los worden aangepakt, maar in samenhang.’ Dat is volgens hem de verdienste van Pim Fortuyn en diens politieke erfgenamen. Dewinter betreurt het dat de rechtse kopstukken in Nederland verdeeld zijn. ‘Politici als Pastors, Nawijn en Wilders hebben te grote ego’s. Ze maken een beginnersfout door te denken dat de kiezers aan hun voeten liggen. Niet dus. Hun boodschap zal verloren gaan, nu ze onderlinge verdeeldheid tonen en slecht georganiseerd zijn.’  Met een miljoen kiezers is het Vlaams Belang nu al de grootste partij van Vlaanderen. De peilingen wijzen op verdere groei. De andere politieke partijen hebben de onderlinge afspraak dat ze geen bestuurscoalities met het Vlaams Belang zullen aangaan.  ‘Het doorbreken van het cordon sanitaire is voor ons geen doel op zich’, zegt partijbestuurder Gerolf Annemans. ‘Maar we houden er wel rekening mee dat het hier of daar kan gebeuren.’  Annemans voorziet dat de ‘wereldpers’ zich dan verzamelt in dat dorp of die gemeente, om te zien wat het Vlaams Belang ervan bakt. ‘Het risico bestaat dat we dan in juni 2007 bij de landelijke verkiezingen worden afgerekend op wat er daar is gebeurd.’
Daarom zijn er voor die potentiële Vlaams Belang-burgemeester of wethouder negen richtlijnen voor een gemeentelijk beleid. Zo moet de koers Vlaamsgezind zijn. Annemans: ‘Allerlei Belgicistische symboliek en lippendienst moet achterwege blijven.’ Bestuurders moeten volgens deze richtlijnen eerlijk, sober en open zijn. ‘Hun levensstijl moet dat onderstrepen.’ Verder dienen ‘vreemdelingen’ zich aan te passen en moet de belastingdruk omlaag.

EU: Minder kabeljauw en zalm uit Oostzee (Reformatorisch Dagblad)

Vissers in de Oostzee mogen minder kabeljauw en zalm vangen, zo heeft de Europese Commissie dinsdag voorgesteld. De soorten doen het slecht. Kabeljauw mag volgend jaar 15 procent minder worden gevangen, zalm ruim 20 procent minder. 
Wetenschappers hadden Brussel voorgesteld de kabeljauwvangst geheel te stoppen. De Europese Commissie vindt dat echter niet acceptabel voor de vissers. De haring doet het wel goed in de Oostzee, tussen Zweden en Finland. De vangst mag 15 procent toenemen. De ministers van Visserij van de EU–landen beslissen in oktober over de vangstquota. In december doen ze dat voor de Noordzee.
 

 
06.09.1888 Geboorteverjaardag van Joseph Kennedy, Amerikaans diplomaat (vader van oa JFK)
06.09.1915 Geboorteverjaardag van Franz Josef Strauss, Duits christen-democratisch politicus 
De Zuid-Afrikaanse premier Hendrik Verwoerd wordt op 6 september 1966 in het parlement door een klerk doodgestoken.
Op 6 september 1970 kaapt de PLO vier vliegtuigen om de vrijlating af te dwingen van gevangengenomen Palestijnen.
06.09.1990 Overlijdensverjaardag van Tom Fogerty, Amerikaans popmuzikant {Creedence Clearwater Revival} 
Happy Birthday: 
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
dinsdag 5 september 2006
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° In Knokke-Heist werden de lijst en het programma van de plaatselijke partij Raak-Spirit voorgesteld. 
° De omstreden aanleg van de AX-weg bij Westkapelle zou volgens minister Peeters over drie jaar kunnen van start gaan. 
° De aangekondigde werken aan het verkeersplateau op het kruispunt van de Knokkestraat en de Polderstraat in Heist worden met meer dan een maand uitgesteld. 
° Op zaterdag 16 september wordt het nieuwe scoutslokaal 't Ravotje officieel in gebruik genomen in de Smedenstraat in Knokke.
° Een helicopter uit Koksijde heeft in de duinen een vermiste Duitser teruggevonden en naar Ter Linden afgevoerd. 
° Er is onvrede over het feit dat het Politiek Debat van de provincie enkel nationale partijen toelaat, zodat politiekers zoals burgmeester Lippens niet aan bod kunnen komen.
° Knokke-Heist stond plots weer wereldwijd in de belangstelling door een nachtelijke krachtmeting tussen een boom en filmster. 

En verder ORO Nieuwsmagazine:

° ’Nederland faalt met zee- en visbeleid’ (Trouw 05.09.06)
° Zeeuwse kust ongeschikt voor mosselkweek op zee (PZC 05.09.06)
° Op deze dag -tig jaar geleden
° Baziel
 

Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Jeugdig Amusement, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond: KaII 21.10 The Specialist, BBC1 22u Jill Dando's Murder!, BBC2 22u Lost Cities of the Ancients,  Canvas: 22.15 One Day In September (9/11)
LIJST EN PROGRAMMA R@@K-SPIRIT VOORGESTELD 

Eerder kondigde de lokale partij R@@K reeds aan dat ze in kartel met Spirit naar de gemeenteraadsverkiezingen zou trekken. Dat gebeurt onder het motto ‘een duurzaam beleid in een buurt vol goesting’. Zopas zijn ook de kandidaten op de lijst bekend gemaakt. Er staan 23 namen op, waaronder 4 leden van Spirit.  Lijsttrekkers zijn de uittredende gemeenteraadsleden Linda Naessens en Stefaan Van de Wal.  Lijstduwer is Luc Van Rillaer.  De partij wil ondermeer een herwaardering van de gemeenteraad door het maatschappelijk debat centraal te stellen. Verder ijvert R@@K voor een meer dynamisch werkgelegenheidsbeleid, randparkings en de verdere uitbouw van het openbaar vervoer. De partij keert zich tegen megalomane bouwprojecten, en wil de rem zetten op de verdoken verhoging van de lasten, zoals deze die werd ingevoerd op het verbruik van het water. 
 

Kartellijst R@@K-SPIRIT

1 Linda Naessens
2 Stefaan Van de Wal
3 Dirk Schrauwen
4 Maria De Witte
5 Luc Dupont
6 Filip Jonckheere
7 Martine Floreal
8 Myriam Floreal
9 Laurette Galle
10 Daisy Cordenier
11 Danny Proot
12 Alain Van Geeteruyen
13 Hubert Denys
14 Frank Cooman
15 Bernadette De Bouvere
16 Oswald Plasschaert
17 Natalie Sneppe
18 Marie Jeanne Dupont
19 Ann Dupont
20 Jesse Billiau
21 Jos Odeurs
22  Sonia Keyen
23 Luc Van Rillaer

De partij R@@k-Spirit wil in Knokke-Heist:

1. Met  positief idealisme en enthousiasme alsook met weldoordachte maatregelen en strategieën wil R@@K de politiek terug geloofwaardig maken voor alle burgers.

2. Een herwaardering van de gemeenteraad door het maatschappelijk debat centraal te stellen.
Wij zijn nog altijd voorstander van een beslissend referendum, geen zogenaamde inspraakvergaderingen, maar echte inspraak. Een goede communicatie tussen bestuur en inwoners via een ombudsfunctie.  Tevens vragen wij een gemeentelijke contactpersoon die de vragen van bewoners centraliseert bij grote infrastructuurwerken.

3. Een sterke en consequente bestuurlijke decentralisatie brengt politiek dichter bij de mensen. Daarom het belang van een sterke gemeente gedragen door haar bevolking, een gemeente die daardoor een maximale verantwoordelijkheid krijgt voor het stimuleren van de lokale werkgelegenheid, gezondheidszorg, sociale dienstverlening, ruimtelijke ordening, veilig verkeer, enz…

4. Gemeentelijke instellingen efficiënt en transparant maken is een belangrijk punt voor R@@K.
Geen betutteling meer van bovenaf, maar optimale benutting van de creativiteit  van de administratie. Geen vriendjespolitiek bij benoemingen of openbare aanbestedingen, geen zwijgplicht, maar spreekplicht voor de ambtenaar die onregelmatigheden vaststelt.

5 Een verantwoord dynamisch werkgelegenheidsbeleid.
Rekening houdend met de typische seizoenarbeid moet er ook geijverd worden voor meer permanente tewerkstelling in onze badstad door de uitbouw van de toeristische activiteiten buiten het seizoen. Hierbij moeten we zorgen dat de horeca niet vergeten wordt. Een goede uitbouw van hotels, restaurants en cafés.

6. Dienstverlening in de sociale sector.
Knokke Heist moet een gemeente zijn waar iedereen zich thuisvoelt, zowel rijk als arm, oud of jong. 
Een goede gemeente is een gemeente waar er evenwicht is tussen de verschillende bevolkingsgroepen.  Wij willen sociaal zwakkeren en jonge gezinnen in de gemeente houden.
Er moet oog zijn voor de ouderen en andere alleenstaanden die vereenzamen.
Ook voor onze andersvalide jongeren moet iets gedaan worden. Ook zij kunnen in de zomer een zinvolle studentenjob verrichten.  In plaats van hen te laten solliciteren, moeten zij via bvb Oranje opgezocht worden om ingeschakeld,te worden in het normale circuit.

7. Ondersteuning van bijzondere initiatieven.  De gemeente moet via alle mogelijke middelen ondersteunend werken naar privé initiatieven die een heel specifieke, maar kwetsbare doelgroep willen bereiken.  Bvb sociaal restaurant 

8. Knokke Heist moet een bruisende stad zijn:
Geen dichtgeslibde stad waar geen plaats is om te parkeren. Daarom ijveren wij al zes jaar voor randparkings en verdere uitbouw van het openbaar vervoer. R@@k vraagt een duidelijke visie inzake mobiliteit. Daarbij in  het bijzonder aandacht voor respect voor het openbaar vervoer door aangepaste bushaltes, deskundig aangelegde rotondes, goed doordachte infrastructuuringrepen voor nieuwe wegen, ook in de nieuwe verkavelingen. 
Bij aanleg van nieuwe fiets- en voetpaden wordt nog al te weinig rekening gehouden met de gebruiker en worden te hoge dorpels aangelegd die later moeten aangepast worden.

Opvolging van de verschillende schadegevallen rond rotondes en in nieuw aangelegde straten. Veelal wordt het een bos van verkeersborden, een slagveld van omvergereden paaltjes omdat de rotonde te klein uitvalt voor het normale verkeer.

9. Geen rampenstad op gebied van ruimtelijke ordening, maar een duidelijke visie voor de verdere uitbouw van de gemeente. Geen megalomane projecten, maar projecten op maat van de stad en de mensen. Geen grijsgroen van hoge gebouwen, maar groen waar iedereen van kan genieten.  Alleen een sterk uitgebouwde dienst urbanisatie kan deze doelstelling helpen realiseren.

10. Onze gemeente moet leven in al zijn dynamiek, creativiteit, diversiteit, schoonheid, maar met  bijzondere aandacht voor verkeersveiligheid, sociale huisvesting en zeker bijzondere aandacht voor alle deelkernen. Ze moeten bereikbaar zijn en de middenstand moet overal vertegenwoordigd zijn. Nieuwe grote verkavelingen mogen geen slaapwijken zijn, maar een levendige gemeenschap waar ook de middenstand vertegenwoordigd is.

11. Veel meer aandacht voor het milieu. Het huidige bestuur kan geen inzicht geven in het totale energiegebruik van verlichting in de gemeente.Ook als bruisende stad moet zorgzaam omgesprongen worden met onze energie.  Een energiebeleidsplan is meer dan noodzakelijk.
De gemeentelijke overheid moet meer dan een ander voorbeeld zijn in het volgen van de verschillende milieu- en andere wetgevingen. 

12.  R@@k wil een transparant bestuur. Daarom moet het toezicht op de verschillende gemeentelijke vzw’s via verslaggeving door een revisor garant staan voor een correcte en efficiënte werking. Een degelijke controle op de begrotingswijzigingen.

13. R@@k wil aandacht en respect voor de gewone dingen om de verschillende deelgemeenten geen verwaarloosde en verweesde indruk te geven.  Duidelijke voorbeelden zijn het gebrek aan onderhoud van de luifel aan Ravelingen, het eindeloos uitstellen van de afwerking van de onmiddellijke omgeving van het stadhuis op het Verweeplein.

14. Efficiënter maken van de gemeentelijke administratie: al te vaak blijft de burger in het ongewisse over het verloop van zijn vraag of dossier.  Een eenvoudige ontvangstmelding  met vermelding van referenties en referentiepersoon zou wonderen kunnen doen.

15. Rem zetten op verhoogde gemeentebelastingen zoals deze die onlangs werd ingevoerd op het verbruik van het water.  Dergelijke belastingen treffen vooral de laagste inkomens voor wie deze kosten geen fiscale aftrekposten zijn.

16. R@@k ijvert voor een zwembad in de gemeente, het kan niet dat men 20 jaar beloftes doet en deze niet nakomt.
 

 
AX OVER 3 JAAR? 

Vlaams minister van Openbare Werken Kris Peeters zal eerstdaags het bestek voor de uitvoeringsstudie van de omstreden AX-weg vrijgeven. De verbindingsweg tussen de N49 en de Expresweg naar Zeebrugge zal over het grondgebied van Westkapelle lopen.  Er zijn drie tracées mogelijk. Knokke-Heist wil dat voor het tracée gekozen wordt dat het verst verwijderd ligt van de Westkapelse dorpskern. De AX is van groot belang voor de ontsluiting van de Zeebrugse haven. De studie alleen al zal 4 miljoen euro kosten.  Peeters verwacht dat de eerste werken op het terrein over drie jaar kunnen beginnen.
 

VERKEERSPLATEAU LATER

De aangekondigde werken aan het verkeersplateau op het kruispunt van de Knokkestraat en de Polderstraat in Heist worden uitgesteld tot na 27 oktober.  Vanaf die datum zal De Lijn namelijk klaar zijn met werkzaamheden op het kruispunt Elizabetlaan/Krommedijk.  Ook het Waterbedrijf zal tegen die tijd het werk op het kruispunt Duinbergenlaan/Elizabetlaan beëindigd hebben. Al deze werkzaamheden samen uitvoeren met soms 4 afgesloten kruispunten zou teveel verkeersproblemen hebben opgeleverd. Ook voor de hulpdiensten zou de bereikbaarheid van Heist te problematisch geweest zijn. In principe kan het verkeersplateau nog steeds klaar zijn tegen de eindejaarsvakantie.
 

RAVOTJE 

Op zaterdag 16 september wordt in de badstad het nieuwe scoutslokaal 't Ravotje officieel in gebruik genomen in de Smedenstraat. Het wordt de honk van de scoutsgroep 102e Fos Albatros Knokke. Het gebouw met twee verdiepingen werd gerealiseerd voor rekening van het gemeentebestuur. Het project heeft zo'n 570.000 euro gekost. De bovenste verdieping zal exclusief worden gebruikt door de scouts. De rest van het gebouw moet gedeeld worden met de speelpleinwerking.  Daardoor zal de Marge gedeeltelijk kunnen ontlast worden.  De scoutsbeweging 102de FOS is in 1930 ontstaan uit het spontane spel van jongeren in de toenmalige duinen aan de achterzijde van de Lippenslaan.  Over de jaren is de beweging verder uitgegroeid en ging in de jaren 70 deel uitmaken van de Federatie voor Open Scoutisme. 
 

HELI VINDT VERMISTE DUITSER 

Maandag heeft een reddingshelicopter uit Koksijde het duingebied tussen Knokke en Nieuwvliet afgezocht naar een vermiste Duitser. Van de autistische jongeman was men sedert zaterdagavond het spoor bijster. De 22 jarige man logeerde met een aantal geestelijk gehandicapten in Nieuwvliet. De man wist daar zaterdagavond te ontsnappen aan de aandacht zijn begeleider. De hele zondag werd de omgeving vruchteloos afgezocht. Een helicopter uit ons land vond de man maandag vrij snel in de duinen. Hij is met onderkoelingsverschijnselen ter observatie opgenomen in het Ter Linden ziekenhuis in Knokke.
 

PROVINCIAAL NUMMERRACISME 

Er is onvrede over het feit dat het Politiek Debat van de provincie enkel nationale partijen toelaat, zodat politiekers zoals burgmeester Lippens niet aan bod kunnen komen. Het debat wordt op 26 september door het provinciebestuur georganiseerd in het Boeverbos. Het politiek debat heeft plaats op kosten van de belastingsbetaler. Maar de provincie houdt er geen rekening mee, dat het om lokale verkiezingen gaat.  In heel wat gemeenten komen zelfs alléén lokale partijen op. De provincie West-Vlaanderen heeft als leuze ´gedreven door mensen´, maar blijkbaar hoort men enkel tot die categorie als men een nationaal verkiezingsnummer heeft.
 

BADSTAD IN DE BELANGSTELLING 

Knokke-Heist stond de voorbije uren plots wereldwijd in de belangstelling. Het ongeval met Jean-Claude Van Damme zondagmorgen bleek namelijk weergaloos krachtvoer te zijn voor dagbladen, magazines en radio- en tv stations in zowat de halve wereld. In het Nederlands waren het er niet minder dan 42 publicaties die uitpakten met het nieuws. Satirische bladen hadden het over "stunten met bomen" en het zoeken van "close contact" met struikgewas. Zelfs een radiostation in Madrid contacteerde onze omroep voor een interview over het gebeuren. 
 

 
 

’Nederland faalt met zee- en visbeleid’ (Trouw 05.09.06)

Plattelandsontwikkeling en duurzame landbouw staan in vrijwel ieder verkiezingsprogramma. Maar over de toekomst van de zee? ,,Het beleid is armzalig en ambitieloos.”  Dat vindt Frans Evers, voorzitter van de Europese adviesraad voor duurzame ontwikkeling (EEAC) en voormalig directeur van Natuurmonumenten. „Het ontbreekt ons aan een langetermijnperspectief”, vindt Evers. Hij sprak gisteren op een congres van Imares, het instituut voor ’marien biologisch onderzoek’ van de Wageningen Universiteit. Hij krijgt bijval van onder andere het Wereld Natuur Fonds. 

Evers' kritiek richt zich op beleidsmakers en politici in Brussel, maar vooral ook in Den Haag. „Er is een enorme koudwatervrees om met alle belanghebbenden een visie voor een termijn van tien, vijftien jaar neer te zetten voor de zee en visserij. Dat is tragisch, want zo worden kansen gemist.” Zo kwam de herstructurering van de landbouwsector vorige eeuw pas goed op gang toen boeren beseften dat niet ieder bedrijf toekomst heeft, meent Evers. In de visserij leeft het besef nog onvoldoende breed dat er iets moet veranderen. „Terwijl de belangen van iedereen, milieubeweging maar ook visserij en industrie, in dezelfde richting wijzen. Er is ook voldoende onderzoek gedaan. Het is nu vooral de kunst om al die belangen aaneen te smeden tot een beleid dat over 15 jaar ook nog overeind staat.”

Typerend voor het huidige ’armzalige beleid’ is volgens Evers het jaarlijkse getouwtrek om visquota en de wijze waarop ministers daar aan het thuisfront op worden afgerekend. Want die quota zijn in de praktijk niet veel meer dan ’slappe compromissen’ tussen wat wetenschappers aanbevelen en wat politici bekokstoven. Met alle gevolgen van dien, voor visstand én vissers. Evers: „Het is een systeem van collectieve domheid, waarbij men denkt te doen wat goed is voor het bedrijfsleven. Of dat zo is, is nog maar de vraag.” Want een brede visie op de exploitatie van de zee en haar rijkdom, waarbij milieu en duurzaamheid een prominente rol spelen, zijn onmisbaar, meent Evers. „Voorop lopen loont. Kijk maar naar Hoogovens. Dat is in de jaren tachtig zwaar gesaneerd, maar bestaat nog steeds.” Bovendien is het quotumsysteem voor vissers onzeker. „Daarop kun je nauwelijks een onderneming runnen. En de echt grote bedrijven hebben al lang hun visgronden veilig gesteld: zij vissen elders op de wereld.”

Evers is er vooral teleurgesteld over hoe de Nederlandse overheid het laat afweten. „Engeland was ooit the dirty old man, zo traag implementeerde dat de Europese milieurichtlijnen. Maar daar is onlangs door een commissie wel een voortreffelijk rapport opgesteld over het beheer en bescherming van de zee.” Nederland loopt nu zelfs helemaal achteraan, meent Evers. „Het is zelfs zo erg dat Duitse collega's mij bezorgd vragen wat er toch met ons aan de hand is.” Hij vindt dat schrijnend omdat Nederland ook weet, hoezeer het loont eerste viool te spelen. „Milieuministers als Winsemius en Nijpels, nota bene beiden van de VVD, liepen destijds voorop in de ontwikkeling van het milieubeleid. Zoiets geeft een klein land aanzien, maakt het belangrijk.”

Zeeuwse kust ongeschikt voor mosselkweek op zee

Uitvinder P. Buizer uit Rotterdam heeft zijn proef met mosselkweek op zee uitgebreid naar de Waddenzee. De locatie waar hij twee jaar geleden zijn kweekproject begon, vijf kilometer uit de Brouwersdam op de Noordzee, is achteraf één van de minst geschikte plekken op zee gebleken. Berichten over gebrek aan mosselzaad en mosselen brachten Buizer op het idee naar de Noordzee te gaan om te proberen mosselen te kweken. De Rotterdammer, die onbekend was met de mosselsector, ontwierp een dobber die in zee met de golven kan meebewegen én waaraan mosselbroed zich kan hechten. Het broed kan dan later uitgroeien tot consumptierijpe mosselen. Buizer kreeg de mogelijkheid zijn vinding te testen in de Voordelta voor de Brouwersdam. Elf dobbers van zijn hand drijven daar momenteel in en op het water. Ze houden zich staande in de woelige Noordzee en dat is al iets wat veel Zeeuwse mosselkwekers voor onmogelijk hielden. Het is niet gemakkelijk mosselen kweken op zee, onderkent Buizer, maar het kan. Wat ter plekke vooral tegenvalt is de mosselaangroei. Buizer: „Waarmee ook de economische mogelijkheden beperkt zijn.“  Onderzoek door het visserijkundig instituut Imares (voorheen Rivo) heeft inmiddels Buizers bevindingen bevestigd. Het voedselaanbod in het zeewater voor de kust van Zeeland en de Zuidhollandse eilanden is het kleinst, blijkt uit dit onderzoek, en het best voor de Hollandse kust en de Waddenzee. Buizer wil dit ook proefondervindelijk vaststellen. Hij heeft inmiddels één dobber geplaatst in het Malzwin, een stroomgeul tussen de Noordzee en Waddenzee voor Den Helder.  Buizer denkt erover zijn proef voor de Brouwersdam te beëindigen. Hij is ook door zijn geld heen. Op een bijdrage van de provincie na heeft hij tot nu toe alles zelf gefinancierd. Buizer zet zijn project voorlopig op beperkte schaal voort. „Ik neem eind volgend jaar het besluit of ik doorga of stop. Uit de proeven weet ik dan of het winstgevend kan worden of niet.“  Voor de Vlaamse kust wordt ook gewerkt aan mosselkweek, door stichting duurzame visserijontwikkeling. 
 

 
05.09.1940 Geboorteverjaardag van Raquel Welch, Amerikaans filmster, producente en schrijfster 
05.09.1946 Geboorteverjaardag van Freddy Mercury, Brits popzanger {Queen} 
Op 5 september 1972 overvallen Palestijnse terroristen het woonblok van de Israelische sportploeg in het Olympisch dorp in München.
Op 5 september 1980 wordt tussen Italië en Zwitserland de Gotthardtunnel voor het autoverkeer geopend.
Op 5 september 1995 veroorzaakt Frankrijk wereldwijd protest na de eerste van een reeks kernproeven op het atol Mururoa.
29.08.1998 Overlijdensverjaardag van Willem Drees jr, Nederlands politicus {DS '70} 
Gelukkig Verjaardag
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
maandag 4 september 2006
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° De film- en karateheld Jean-Claude Van Damme was betrokken bij een eenzijdig ongeval in Knokke-Heist. 
° De pas afgesloten ooievaarsexpeditie heeft gezorgd voor een beter inzicht in het vlieggedrag van de Vlaamse ooievaars die bij het einde van de zomer naar het zuiden trekken. 
° In het weekend is Margareta Huyghe overleden. Met bijna 106 jaar, was ze de oudste inwoner van Knokke-Heist. 
° Ondanks twee doden vrijdag langs de N49 blijkt dat extra controles de voorbije 6 maanden ervoor gezorgd hebben dat het aantal ongevallen met doden en zwaar gewonden fors is gedaald.
° Uit een voor-verkiezingsonderzoek van Het Nieuwsblad blijkt dat de inwoners van Knokke-Heist tevreden zijn over hun huidige bestuur. 
° Binnenkort kan de politie in de badstad bij grootscheepse controles en calamiteiten een mobiel politiecommissariaat inzetten. 
° Tussen Knokke-Heist en De Panne hebben afgelopen zomer minder mensen gebruik gemaakt van de kusttram. 
° In het zondagvoetbal moest FC Knokke de duimen leggen bij Hoger Op Oostende. Heist en Westkapelle speelden gelijk tegen respectievelijk Beernem en Gits.

En verder:

ORO Nieuwsmagazine:

° Jan de Nul awarded Peruvian LNG contract
° Op deze dag -tig jaar geleden
° Baziel
 

Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Jeugdig Amusement, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond: BBC2: 19u Animal Park, 22u Lost Cities of the Ancients, VT4 20.15 LOST SPECIAL & LOST, 22.45 Screamers (SF), Ka II 21.10 Asteroid, VTM 21.40 Aspe: Moord in ZEEBRUGGE, Canvas: 23.05 Geheim van de Inca's. 
"MUSCLES FROM BRUSSELS" GEWOND IN EENZIJDIG ONGEVAL

Filmster Jean-Claude Vandamme raakte zondagmorgen rond 5u betrokken was bij een eenzijdig ongeval in de badstad.  Langs de Kalvekeetdijk tussen Restaurant Ter Dijken en Schapebrug (op de weg naar Sluis) is hij volgens getuigen, die zijn grijze BMW X5 hebben zien wegslepen, tegen een boom terecht gekomen en vervolgens door een haag gegaan. De boom heeft men nadien uit veiligheidsoverwegingen moeten afzagen. Ook een paar verkeerspaaltjes zijn daarbij gesneuveld. Het heeft trouwens weinig gescheeld of hij was met de wagen (eigendom van z'n ouders) in het huis nummer 27 binnengereden. De film- en karateheld die volgende maand 46 wordt (18 oktober) werd met schaafwonden aan het gezicht afgevoerd naar het Ter Linden Ziekenhuis in Knokke. Het ongeval gebeurde op slechts korte afstand van Ter Dijken, het bekende restaurant waar Van Damme een paar jaar geleden hertrouwde met zijn eerste vrouw. Er werd een ademtest en een bloedproef afgenomen. Het rijbewijs van de filmster werd echter niet ingenomen. 

Jean-Claude Camille François Van Varenberg, zoals hij eigenlijk heet, was al een aantal dagen gesignaleerd in de badstad. Hij was op bezoek bij zijn vrouw en kinderen die in Knokke-Heist woonachtig zijn. Hij deed ook een aantal trainingsessie in de Dynamic Gym fitness in Heist. De laatste paar dagen was er nogal wat kritiek op de nieuwe film "Til' Death", waarvan de trailer zopas op het internet is verschenen. In de film neemt JC o.a. een vrouw op z'n hondjes. 
 

OOIEVAARSEXPEDITIE AFGESLOTEN

De pas afgesloten ooievaarsexpeditie heeft gezorgd voor een beter inzicht in het vlieggedrag van de Vlaamse ooievaars die bij het einde van de zomer naar het zuiden trekken. Het bleek dat de bezenderde vogels dit jaar veel trager het traject aflegden dan de voorbije jaren. Verder werd duidelijk dat de ooievaars ook jaren later onderweg nog dezelfde slaapplaatsen terugvinden, ondanks het feit dat het landschap sterk is verander. Enerzijds heeft men in Frankrijk de grote uitbreiding van de maïsvelden. En anderzijds zijn in Spanje enorme infrastructuurwerken aan de gang.  Positieve ontwikkeling is alvast dat de afvalstorten in Spanje nu grotendeels zijn afgedekt. Dat was nog niet het geval tijdens de vorige expeditie 6 jaar geleden.  De leden van de ooievaarsexpeditie waren vooral onder de indruk van de slimheid van de trekvogels die uit het Zwin en Planckendael zijn vertrokken. 
 

OUDSTE INWONER OVERLEDEN 

In het rusthuis in Westkapelle is Margaretha Huyghe overleden. Met bijna 106 jaar, was ze de oudste inwoner van Knokke-Heist. Ze was op 23 september van het jaar 1900 geboren in Oudenburg. In 1918 trouwde ze in Snaaskerke met Georges Vandecasteele. Ze kreegen drie kinderen waaronder voormalig schepen Betty Vandecasteele. Verder waren er ook 6 kleinkinderen en 13 achterkleinkinderen.  Margaretha Huyghe was onder meer ook de grootmoeder van Schepen Maxim Willems.  Haar hobbies waren dansen en zingen. De oudste inwoner van Knokke-Heist wordt dinsdag om 10u begraven in de kerk te Snaaskerke. 
 

TOCH MINDER ONGEVALLEN 

Ondanks twee doden vrijdag langs de N49 blijkt dat extra controles de voorbije 6 maanden ervoor gezorgd hebben dat het aantal ongevallen met doden en zwaar gewonden fors is gedaald. Op 18 november vorig jaar hijsten de burgemeesters van Damme en Knokke- Heist op hun grondgebied vijftig witte vlaggen voor de doden en zwaargewonden.  Het was meteen ook de start van de verkeersactie. Het afgelopen half jaar werden een kleine 150.000 voertuigen gecontroleerd langs de drukke invalsweg. De flitspalen hebben in dezelfde periode de snelheid van een miljoen chauffeurs gemeten. Volgens commissaris Jan Bonneure is het aantal ongevallen met doden en zwaar gewonden met 70 procent gedaald. Ook waren er 21 procent minder ongevallen met licht gewonden op het traject . 
 

BADSTAD TEVREDEN 

Uit een voor-verkiezingsonderzoek van Het Nieuwsblad blijkt dat de inwoners van Knokke-Heist tevreden zijn over hun burgervader. Burgemeester Lippens staat met 7,45 punten op 10, op de 12de plaats in de top 307 van gemeenten. Meteen de eerste grote gemeente in de lijst. Wèl heeft het onderzoek Lippens te boek staan als lid van de CD&V in plaats van de partij Gemeentebelangen.  Ook het bestuur in het algemeen komt goed uit het onderzoek. Met 7,38 punten staat Knokke-Heist in die lijst zelfs op de 9de plaats. 
 

MOBIEL COMMISSARIAAT 

Komende vrijdag wordt in de badstad het nieuwe mobiele commissariaat van de Lokale Politie Damme-Knokke-Heist officieel in gebruik gesteld. Het gaat om een voertuig dat volledig is omgebouwd tot een mobiel secretariaat en voorzien is van alle mogelijke technische snufjes. Het politiecommissariaat op wielen zal ingezet worden bij grootscheepse politiecontroles en kan ook fungeren als communicatie- en dispatchingcentrum bij rampen.
 

DALENDE LIJN 

Tussen Knokke-Heist en De Panne hebben de voorbije vakantiemaanden minder mensen de kusttram genomen dan in juli en augustus vorig jaar. Het gaat om een daling met 14 procent. De Lijn heeft aan de kust 3,2 miljoen mensen vervoerd. In juli namen 11 procent minder mensen de kusttram, in augustus 16 procent minder. Dat komt vooral door het weer. In juli was het zo warm dat de toeristen aan zee bleven en in augustus regende het te veel, waardoor er minder volk naar de kust kwam. Het is negen jaar geleden dat er nog een daling van het aantal reizigers op de kusttram was.
 

EERSTE KLEINVERPAKTE OESTERZWAMMEN NAAR KNOKKE-HEIST

De REO Veiling van Roeselare heeft voor het eerst oesterzwammen verkocht in potjes van 250 gram. Ze werden aangevoerd door producent Frans Gryp uit Lichtervelde onder het Flandria-label. De zwammen zijn losgemaakt en vertonen vrijwel geen scheurtjes. Op de veilingklok haalde de primeur een gemiddelde prijs van 1,195 euro/potje of 4,78 euro/kg. Ze werden aangekocht door de Fruitboetiek uit Knokke-Heist en Parmin uit Evergem. In de REO Veiling worden het hele jaar door oesterzwammen aangevoerd. In 2005 heeft de veiling bijna een kwart miljoen kg oesterzwammen verkocht.
 

WEEKEND SPORT

Gemiste competitiestart voor Knokke FC – dubbelslag voor de basketdames

Voetbal Eerste speeldag

1ste provinciale
Hoger Op Oostende - Knokke FC 4-1 

Opdoffer van formaat voor het ambitieuze Knokke, dat bij de rust 2-0 in het krijt stond. In de tweede helft werd het eerst 4-0 vooraleer Kim Van den Bergh de eerredder kon aantekenen en Jan Decru zijn tweede gele kaart kreeg en dus van het veld moest. 

3de provinciale B

FC Heist – Beernem 0-0. Heist kreeg enkele kansen, maar gescoord werd er niet.

VV Westkapelle – Gits 1-1. Na een blanke ruststand kwam Westkapelle op achterstand nadat de bezoekers een strafschop benutten. Eveneens op penalty, omgezet door Torresan, kwam Westkapelle op gelijke hoogte.

4de provinciale B

Sint-Joris – Zeemeeuw Zeebrugge 3-2. Zeebrugge stond met nog 10 minuten te spelen 2-0 achter. Verdickt bracht hoop en Van Paemele had de verdienste het laatste doelpunt te scoren, maar toch geen punt voor Zeebrugge.

Basketbal

Twee wedstrijden in twee dagen voor de dames van IBS Knokke-Heist. Beide werden winnend afgesloten. 

Beker van West-Vlaanderen

IBS Knokke-Heist – BT Kortrijk 66-39

De bezoeksters spelen in eerste provinciale, twee reeksen lager dan IBS. De tien punten voorgift van Kortrijk waren bij de rust weggewerkt (32-30). Daarna ging het via 54-35 rustig naar het einde.

Beker van België

IBS Knokke-Heist – Monceau 53-43

Tegen deze Waalse tegenstander, die ook in eerste landelijke aantreedt, werd het een pittige partij. Bij de rust leidde IBS met 26-21, om die voorsprong uit te bouwen tot 42-28 na 30 minuten. De bezoeksters keerden in het vierde kwart sterk terug, maar IBS had het laatste woord.
 

 
  Bezoek de sites van Paradijs Knokke-Heist
Radio Paradijs (tk)  of    Radio Paradijs (be)

Jan de Nul awarded Peruvian LNG contract

Flemish Jan De Nul Group, together with SAIPEM and Constructora Norberto Odebrecht (CNO), has been awarded a contract by Peru LNG for Marine Export Facilities at the Pampa Melchorita LNG facility, which is located 200km south of Lima, Peru. The contract is valued at US$247 million, of which Jan De Nul's share is 20 per cent. The project will be take 40 months to complete and consists of the engineering, procurement and construction of a 1,350m  approach trestle; LNG ship loading facilities comprising LNG platform and dolphins; an approach channel; and a 800m offshore breakwater. 11,500 tons of piles will be installed, 6,000 tons of steel structure will be erected, more than 2.5 million tons of rock will be placed offshore and 3.6 million cubic metres of material dredged during the project. Peru LNG Company is a Peruvian registered company created in 2003 to develop a natural gas liquefaction facility utilizing Peru’s abundant gas reserves, for export to Mexico and the west coast of North America. Peru LNG is owned by Hunt Oil Company of Dallas, Texas, SK Corporation of South Korea and Repsol YPF of Spain. 
 

 
 
04.09.1900 Geboorteverjaardag van Cornelis Verolme, Nederlands ondernemer (Bouwer REM-eiland)
04.09.1915 Geboorteverjaardag van Rudolf Schock, Duits tenor 
Britse troepen bevrijden op 4 september 1944 Antwerpen.
Salvador Allende wordt op 4 september 1970 gekozen tot president van Chili.
04.09.1989 Overlijdensverjaardag van Georges Simenon, Belgisch-Frans schrijver 
Gelukkig Verjaardag: 
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
WORLD CLOCK
vrijdag 1 september 2006
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° Als gevolg van een studie door de Technische Dienst neemt Knokke-Heist extra maatregelen tegen wateroverlast in de gemeente. 
° In de badstad wordt de JGS-dienst van de politie verder uitgebouwd tot een aanspreekpunt voor geweld op school, in de zin van de nieuwe wetgeving. 
° Donderdagavond is de politie moeten optreden voor een geval van 'steaming'.  Er zijn twee aanhoudingen verricht.
° Groene Zebrapaden maken de oversteek naar alle scholen in Knokke-Heist een stuk veiliger. 
° Gasdistributeur Fluxys gaat fors investeren in het aanleggen van een tweede gasleiding op de as Eynatten-Zeebrugge. 
° Prettige gestoorde deelnemers moeten van de Zwintriathlon ook een feest voor kinderen maken. 
° Donderdag ochtend heeft zich op het Industrieterrein 't Walletje in Westkapelle een gaslek voorgedaan.

En verder in ORO Nieuwsmagazine:

° Bevolking: Geboorten, Huwelijken en Overlijdens
° Vandaag  -tig jaar geleden
° Baziel
 

Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Jeugdig Amusement, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond: BBC2  20.30 In the Footsteps of Churchill, 21.30 Gardeners' World, 23u Billy Connolly, KaII: 21.05 Dark Blue, VT4: 20.25 Catch me if you can
KNOKKE-HEIST NEEMT VERDERE MAATREGELEN TEGEN WATEROVERLAST

In Knokke-Heist heeft het Technisch Bureau van de gemeente een studie gemaakt over de recente wateroverlast.  Hoewel de hoeveelheid neerslag bij de wolkbreuken op 11, 12 en 13 augustus in bepaalde wijken hoogst uitzonderlijk was, komen uit de studie toch een aantal infrastructurele knelpunten naar voor die voor verbetering vatbaar zijn. Deze problemen worden nu onmiddellijk aangepakt om in de toekomst het grondgebied maximaal te vrijwaren.

De wateroverlast in Schildeken, Acht-Meilaan en Logenhoek zal verholpen worden door de bouw van een bergingsbekken aan het treinstation in Duinbergen te bespoedigen.  De onteigening van de gronden is nu rond en de aanleg van het bufferbekken begint in de loop van volgende maand. De wateroverlast in het centrum van Knokke moet opgelost worden door de bouw van een bergingsbekken in de Nieuwstraat ter hoogte van de Isabellavaart. De bouw van dit wachtbekken met een capaciteit van 2500 kubieke meter is voorzien maar werd door Aquafin reeds verscheidene keren uitgesteld. Het bedrijf werd in gebreke gesteld. De gemeente zal er nu strikt op toezien dat Aquafin haar verantwoordelijkheden nakomt. 

Knokke-Heist wil ook controleren of de nv Aquafin eigenhandig waterpeilen heeft verhoogd. Het bedrijf wilde dat doen bij de uitbreiding van de Rioolwaterzuiveringsinstallatie in Heist. De gemeente adviseerde toen negatief, omdat voor wateroverlast gevreesd werd.  In opdracht van het Schepencollege zal het Technisch Bureau het niveau van de waterstanden nu gedurende een maand controleren ter hoogte van de collector Natiënlaan, de Far West en de Evendijk. Indien blijkt dat de peilen verhoogd werden, zal Knokke-Heist bij de hogere overheden en instanties aandringen om de waterpeilen zodanig te verlagen dat de veiligheid van de bevolking maximaal gegarandeerd wordt.
 

AANSPREEKPUNT GEWELD OP SCHOOL 

Vrijdag 1 september was niet alleen de eerste schooldag. Ook heel wat nieuwe regels en wetten werden van kracht. Treinreizigers hebben voortaan recht op compensatie als hun trein vertraging heeft. Verder mogen kinderen jonger dan 18 en kleiner dan 1,35 meter enkel in een aangepast zitje in de auto. Elke politiezone moet over een aanspreekpunt beschikken waar ouders, leerlingen en directies terecht kunnen voor geweld op school. In Knokke-Heist wordt die taak bij de politie waargenomen door de dienst JGS.  Die afkorting staat voor Jeugd, Gezin en Slachtofferbejegening.  Het is de bedoeling om in de loop van volgende week hierbij ook voor elke deelgemeente een wijkagent in te schakelen.  Het gaat om mensen die vertrouwd zijn met de schoolomgeving.  Het wordt hun taak om te proberen signalen op te vangen in verband met pesten en geweld op school. Ze zullen ook contact houden met leerkrachten die daartoe door de schooldirectie worden aangeduid. 
 

STEAMING IN DE LIPPENSLAAN

Donderdagavond hebben zich bij de Zeedijk en in de Lippenslaan gevallen van 'steaming' voorgedaan. Ter hoogte van een ijssalon probeerden jongeren een slachtoffer af te persen door een dreigende houding aan te nemen. De feiten deden zich voor rond 22u. Iemand slaagde er evenwel in de politie te verwittigen. Deze kwam met verschillende patrouilles ter plaatse om de orde te herstellen. Met één van de jeugdige afpersers ging het om een inwoner van Knokke-Heist die goed bekend is bij het gerecht. Er was ook een minderjarige bij betrokken. Er werden twee aanhoudingen verricht. Ook vorige zomer moest de politie in de badstad al diverse keren optreden bij gevallen van 'steaming'. Toen gebeurde dat onder meer met jongeren op de Zeedijk en het Van Bunnenplein.

Wat is 'Steaming' eigenlijk?

Ingrid Van Welzenis (KULeuven): «'Steaming' is geen nieuw probleem, alleen een nieuwe naam voor iets wat vroeger 'afpersing met geweld' heette. Het Strafwetboek gebruikt nog altijd deze term. Steaming is een vorm van geweld die een groep personen - meestal - over een individuele persoon uitoefent. Gewoonlijk zijn zowel de daders als de slachtoffers jongeren, vooral jongens. We gebruiken de term eigenlijk niet voor volwassenen. Het is een vorm van afpersen: een individu afdreigen, vernederen of intimideren totdat hij geld of een goed afgeeft.» 

Bij steaming in de meest enge zin gaat een groepje rond een persoon staan en maakt hem zo bang dat hij akkoord gaat met wat ze van hem eisen. De groep stoomt hem als het ware klaar of gaar om iets te doen. Als hij zich medeschuldig maakt, bijvoorbeeld een winkeldiefstal pleegt om zijn afpersers te kunnen geven waar ze om vragen, is het moeilijk voor hem om er met volwassenen over te spreken.

Volgens de slachtoffers zijn er per groep van steamers meestal drie à vier daders. Nagenoeg alleen mannen, tussen 8 en 35 jaar, minstens de helft minderjarig. Hun aantal per groep wordt gemiddeld iets groter. Ze zijn te voet, vrijwel nooit met (brom)fiets of wagen. Bijna nooit toont de dader een wapen (mes, knuppel, traangas) of maakt hij er gebruik van. Er is altijd verbale interactie tussen daders en slachtoffer(s) en meestal dreigen de daders met geweld. In één op twee gevallen gaan ze ook effectief tot fysiek geweld over. In één op vier gevallen doet één dader dat, in één op vier verschillende daders. In 93 procent van de gevallen kennen dader en slachtoffer elkaar vooraf niet, in 7 procent wel. 

De Vlaamse slachtoffers die zich hierover uitspreken zeggen in twee op drie gevallen dat de daders van Noord-Afrikaanse origine zijn. Waalse slachtoffers getuigen meer van groepen van daders met een lichte huidskleur. In Wallonië is er vaker meer geweld en zijn meer meisjes slachtoffer. 

Steaming gebeurt op een openbare plaats: 94 procent op straat, verder op speelplaatsen en pleinen, in parken, in het openbaar vervoer. De daders maken zich schuldig aan afpersen of diefstal met geweld. Hun gewelddadig gedrag is niet altijd bedoeld om iets buit te maken, soms om woede te uiten of als kick. In 92 gevallen op 100 maken ze iets buit: geld of portefeuilles (46 procent), geld en sigaretten of sieraden (21 procent), tassen (17 procent). De waarde van het afgeperste geld of goed en het geweld nemen toe. De leeftijd van de slachtoffers neemt af. Een kwart van de steamings gebeurt na de schooluren (tussen vier en acht), een kwart tussen acht uur 's avonds en middernacht. In niet meer dan 14 procent van de bij de politie geregistreerde steamings zijn er getuigen. 
 

 
GROENE ZEBRA'S IN KNOKKE-HEIST

Groen is steeds duidelijker de kleur die automobilisten in Knokke-Heist wijst op schoolgaande jeugd. De groene Knuffelstroken die twee jaar geleden in de badstad bij de scholen werden aangebracht hebben er namelijk sedert een paar dagen een broertje bij.  De Zebrapaden bij ALLE scholen in Knokke-Heist werden namelijk van een groene ondergrond voorzien, net zoals de knuffelzones.  Door de groene fluo wegbedekking valt de voetgangersoversteek bij de scholen veel beter op dan de gewone zebrapaden.  De hoop is dat dit automobilisten en andere weggebruikers zal aanzetten om extra voorzichtig te zijn.  Veel bestuurders hebben een soort zebrablindheid ontwikkeld en stoppen niet of nauwelijks om voetgangers over te laten. De groene zebra's moeten ook dat soort bestuurder doen opmerken dat het bij een school niet om een gewone oversteek gaat, maar dat kinderen plots kunnen komen aanzetten. 
 

PRETTIG GESTOORDE ZWINTRIATLON 

Ook voor kinderen wordt kijken naar de Zwintriatlon komende woensdag een leuke happening. Niet alleen zien ze 900 atleten zich uitsloven maar er zit ook een prettig gestoorde kant aan het gebeuren. De organisatoren willen van de wedstrijd namelijk andermaal een echt feest maken.  Dat doen ze door de triatlon open te stellen voor 12 ludieke deelnemers en niet minder dan 11 muzikale en ludieke attracties langsheen het parcours.  Onder meer maken woensdag een lokale “baigneur” en een "garçon” hun opwachting.  Daarnaast ook een meer exotische “Chiquita” en de stripfiguren Jommeke, Annemieke & Rozemieke.  Zelfs Felix the cat verschijnt aan de start.
 

GASLEK

Donderdag heeft zich op het Industrieterrein 't Walletje in Westkapelle een gaslek voorgedaan. Dat gebeurde even over 9 in de ochtend toen bij werken een gasleiding beschadigd werd ter hoogte van het bedrijf Interdrinks. De brandweer was snel ter plaatse om de buurt veilig te maken. Bedrijven op de ambachtelijke zone hadden een tijdlang last van een doordringende gaslucht. Persoonlijke ongevallen deden zich niet voor. 
 

FLUXYS 

Gasdistributeur Fluxys heeft een budget van € 400 miljoen gereserveerd voor nieuwe projecten. Het gaat daarbij onder meer om het aanleggen van een tweede leiding op de as Eynatten-Zeebrugge.  Verder wordt ook een compressiestation gebouwd in Zelzate. Fluxys realiseerde tijdens de eerste zes maanden van het jaar een netto winst van € 37,7 miljoen. Dat is 10 % meer dan in dezelfde periode vorig jaar.
 

ZWERFVUIL 

Dinsdag 29 augustus mocht een dame uit de Leopoldlaan een kist wijn ontvangen.  Ze had het dichtst het gewicht ingeschat van het ingezameld zwerfvuil dat stond tentoongesteld op het Van Bunnenplein op 7 augustus.  Ze schatte het gewicht op 607 kg, en er was precies 600 kg ingezameld. Op de tweede plaats eindigde een 13-jarig meisje uit Madrid.  Die had 638 kg opgegeven. Er werden 91 formulieren ingediend.
 

 

Geen berichten
 
 Een TUNNEL onder de nieuwe ZEESLUIS in ZEEBRUGGE is de enige oplossing
voor een permanente ONTSLUITING van de haven en een LEEFBAAR dorp
Geboorten

Elias Vanderbruggen, zoon van Kristof en Els Braet, Damse Steenweg 17, Brugge
Roos Vermeire, dochter van Cornelis en Helga Onghenae, Roeselarestraat 6, Sluis (Ndl)
Babette De Witte, dochter van Jan en Veronique François, Butswervestraat 60, Maldegem
Xander Vanlerberghe, zoon van Kurt en Barbara Hemschoote, Oude Hoogweg 73, Brugge
Noah Dalle, zoon van Hendrik en Jill Van Roosbroeck, Urselweg 9, Maldegem
Nigel van den Bekke, zoon van Samantha van den Bekke, Vrijstraat 16, Sluis (Ndl)
Arthur Leliaert, zoon van Kristof en Vanessa Rausch, Stationsstraat 96, Damme
Lara-Bonnita de Bakker, dochter van Coen en Alena Ushakova, Finlandstraat 9, Sluis (Ndl)
Zita Dewitte, dochter van Kurt en Scarlet Lambrecht, Kerkstraat 37/11, Kn-H

Aangifte Huwelijk

Huwelijken

Patrick Schoonooghe en Benedikte Vandenberghe, Fochlaan 2, Kn-H 
Filip Denys en Stefanie Neirynck, Hoekestraat 26, Kn-H 
Thierry Pourveur en Vicky Stuer, Lippenslaan 68/51, Kn-H 
Marie-Paule De Vil en Yasmine Geukens, Charles de Costerlaan 6, Kn-H

Overlijdens

Elisabeth Broeckaert, 89 jaar, wed. van Herman Tytens, Felix Timmermansstraat 43/1, Kn-H 
Marcel Hotte, 83 jaar, echtg. van Julietta Caes, Zeedijk-Albertstrand 564/13, Kn-H 
Cornelia Verschage, 64 jaar, echtg. van Jeroom Deceuninck, Smedenstraat 26/2, Kn-H 
Angèle Thienpont, 96 jaar, wed. van Marcellus Rombaut, Bremlaan 5, Kn-H 
Roland Schoutteet, 66 jaar, echtg. van Rita van Loon, Heiststraat 73/101, Brugge 
Diana Vercoutter, 79 jaar, echtg. van Arthur Heyneman, Edward Verheyestraat 1/13, Kn-H 
Rosa Bailyu, 84 jaar, wed. van Jacobus Vlietinck, Nieuwpoortstraat 155, Lokeren 
Martin Defrène, 72 jaar, echtg. van Odette Deunynck, Koningslaan 116/12, Kn-H
 

01.09.1920  Geboorteverjaardag van Hubert Lampo, Vlaams romanschrijver en essayist 
Op 1 september 1939 begint de Tweede Wereldoorlog met de Duitse inval in Polen.
01.09.1957  Geboorteverjaardag van Gloria Estefan, Cubaans-Amerikaans zangeres 
Na de start op 29 juli 1964 van Radio Noordzee, verzorgt het REM-eiland vanaf 1 september 1964 ook officieel televisieprogramma’s. De 16mm banden worden zeven dagen voor de geplande uitzending naar de studio gebracht. Het station TV Noordzee zal in een minimum van tijd enorm populair worden. 
In Libië plegen officieren onder leiding van kolonel Kadhaffi op 1 september 1969 een staatsgreep.
Na maanden van tegenslag beginnen op 1 september 1970 eindelijk de officiële uitzendingen van Radio Capital vanaf de ‘mv King David’. Oprichter Timothy Thomasson verzorgt het openingsuur. Het format bestaat uit licht klassieke muziek die met publiciteit wordt afgewisseld. 
Op zondag 1 september 1974 wordt het zendschip ‘Jeanine’ van Radio Atlantis met de tender ‘Onrust’ naar de haven van Vlissingen gebracht.
Op diezelfde zondag worden de bemanning en de omroepers van Radio Nordsee International met de Mebo 1 naar de tweede binnenhaven in Scheveningen gebracht. Daar staan honderden luisteraars hen op te wachten. 
01.09.1981 Overlijdensverjaardag van Albert Speer, Duits oorlogsmisdadiger en architect 
Op 1 september 1983 schiet de Sovjet-luchtmacht om raadselachtige redenen een uit de koers geraakte Zuid-Koreaanse Boeing 747 (vlucht KAL 007) neer.
Gelukkig Verjaardag
Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
Weekend
KustPortaal
NieuwsPortaal
HavenNieuws
KustWeer
BazielMoppen
Today's Joke
Uit Eten
ORO Yahoo!
ORO Email
ORO Archief
Archief99
Arch.2000-01
Specials
Sport
RadioContact
RadioParadijs
Intern.& Ships.
Movies & L.A.
UK & London
Pop News
Asia & China
Financial News
Intern. Sport
boven