Onafhankelijk Radionieuws Oostkust
Radio Paradijs
KNOKKE-HEIST & ZEEBRUGGE BELGIUM
Radio Contact
Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
Weekend
ORO Archief
 NieuwsPortaal
HavenNieuws
KustWeer
BazielMoppen
Today's Joke
Uit Eten
ORO Email
KustPortaal
Intern.& Ships.
Movies & L.A.
UK & London
Pop News
Asia & China
Financial News
Intern. Sport
NIEUWSARCHIEF 2005-2006
Lokaal Nieuwsarchief 2006:
JAN
FEB
MRT
APR
MEI
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
Lokaal Nieuwsarchief 2005: 
JAN
FEB
MRT
APR
MEI
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
NIEUWSARCHIEF 1998 - 2004
Lokaal Nieuwsarchief 2004:
JAN
FEB
MRT
APR
MEI
JUNI
JULI
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
Lokaal NieuwsArchief 2003:
JAN
FEB
MRT
APR
MEI
JUNI
JULI
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
Lokaal NieuwsArchief 2002:
JAN
FEB
MRT
APR
MEI
JUNI
JULI
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
Lokaal NieuwsArchief 2001:
JAN
FEB
MRT
APR
MEI
JUNI
JULI
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
Lokaal NieuwsArchief 2000
Lokaal NieuwsArchief 1999
Lokaal NieuwsArchief 1998
Scheepvaart Archief
ARCHIEF 2007 * JANUARI

 
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
woensdag 31 januari 2007
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

 ° Burgemeester Lippens heeft een dringende oproep gericht aan de Knokke-Heistste bevolking om donderdagvanavond gedurende 5 minuten ALLE lichten te doven in de badstad.
° Duurdere tabakswaren in ons land hebben de laatste weken het op gang komen van tabakstoerisme naar Sluis in de hand gewerkt. 
° De Knokke-Heistse karate-acteur Jean-Claude Van Damme onthulde in een Brits blad een slippertje met Kylie Minogue. 
° Na de Nederlandse TV brengt nu ook VTM de Heistse reeks "De Kavijaks" op het scherm.
° Volgens de gemeente komt de volksgezondheid niet in het gedrang nu er tijdelijk opnieuw gesport wordt in De Speelman waar eerder de aanwezigheid van legionella was vastgesteld.
° Eind maart komt in Zeebrugge het eerste van twee nieuwe fregatten in de vaart.

En verder in ORO Nieuwsmagazine:

° Vandaag -tig jaar geleden
° Baziel
 
Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Jeugdig Amusement, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond:  ITV: 17u Morse, BBC1: 20u Holiday 2007, 0.50 Deadly Currents, BBC2: 21u Ray Mears' Wildfood, Canvas: 22.35 Churchill's Girl, KaII: 21.10 Lethal Weapon 2

LIPPENS MAAKT GROENE U-BOCHT

Burgemeester Lippens van Knokke-Heist, die vroeger milieu- en natuurbeschermers groene Ayatholahs noemde, is sedert enige maanden meer en meer op de groene toer. Geheel onverwacht heeft hij woensdagmorgen een dringende oproep gericht aan de Knokke-Heistste bevolking om donderdagvanavond gedurende korte tijd ALLE lichten te doven in de badstad. 

Dat gebeurt omdat op 1 februari in Parijs het nieuwe rapport verschijnt van de klimaatexperten van de Verenigde Naties. De "Alliantie voor de Planeet", een groep van milieuverenigingen, vraagt om op donderdag 1 februari tussen 19.55 en 20 uur de verlichting in woningen, winkels en bedrijven te doven. Via een interne nota heeft het Gemeentebestuur alvast alle diensten opdracht gegeven om de verlichting in en rond de gemeentelijke gebouwen in de mate van het mogelijke te doven. In Parijs zal trouwens de verlichting van de Eiffeltoren even worden gedoofd 

Het Knokke-Heistse College wil trouwens tijdens deze legislatuur absolute prioriteit geven aan een rationeel energiebeleid. Waar vroeger in de badstad slechts 1 schepen bevoegd was voor ecologische materies, is sedert een extra college eind vorige week de helft van het schepencollege belast met deze taak. Naast de burgemeester die "Duurzaam leven" voor zijn rekening neemt, is er nog een schepen van "Natuur", een schepen van "Groenbeheer en Energie" en een schepen van "Milieu". Eerstdaags wordt ook een gemeentelijke projectgroep opgestart die een energiebeleidsplan zal uitwerken.
 

TABAKSTOERISME

Rokers uit Knokke-Heist en andere plaatsen dicht bij de grens slaan de laatste weken massaal hun voorraad sigaretten in bij onze noorderburen. Voor populaire merken als Bastos en Marlboro bedraagt het prijsverschil 3,6 tot 5 euro per slof. Een jaar geleden was er slechts een miniem prijsverschil. Maar  door de zware concurrentieslag daalde de prijs per pakje vorig jaar in Nederland met tien cent, terwijl er bij ons op 1 januari plots een halve euro bijkwam. Het prijsverschil is nu groter dan ooit. Vooral in Sluis is het tabakstoerisme inmiddels goed op gang gekomen. Dat lijkt voorlopig ook zo te blijven. De Nederlandse regering heeft namelijk in de begroting met geen woord gerept over een verhoging van de tabaksprijzen.
 

SLIPPERTJES

De Knokke-Heistse Hollywood-ster Jean-Claude Van Damme heeft dinsdag in het Britse blad 'Empire' onverwacht onthuld dat hij destijds de lakens heeft gedeeld met Kylie Minogue. De twee waren een liefdeskoppel toen ze in 1994 samen de film 'Street Fighter' opnamen.  De mini-affaire gebeurde in Australië, ondermeer omdat de opnames zo oersaai waren, zegt de bekende actie-acteur.  Op dat moment was Van Damme gescheiden van zijn eerste vrouw, Gladys Portugues, met wie hij in 1999 hertrouwde in Knokke. Vorig jaar in september kwam Van Damme nog in het nieuws toen hij in Westkapelle met de wagen van zijn ouders slipte, tegen een boom reed en een ademtest weigerde. 
 

KAVIJAKS NU OOK OP VTM 

Na de Nederlandse TV brengt nu ook VTM de Heistse reeks "De Kavijaks" op het scherm. De eerste aflevering wordt komende maandag uitgezonden.  “De kavijaks” brengt het verhaal van de telgen van een arme vissersfamilie uit Heist-aan-Zee, tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog. Het is een kroniek van samenspannen om te kunnen overleven tijdens de Duitse bezetting. Maar het verhaal gaat ook over familierelaties en over volwassen worden. Soms ontroerend en schrijnend, soms hilarisch. VTM zendt de reeks iets minder laat uit dan de Nederlandse TV dat deed, maar het aanvangsuur is toch nog 21.50u. Te laat, zeggen velen in Heist. 

HET VERHAAL

1939, een loodzware lucht weegt op de Noordzee. In een klein vissershuis wonen ‘de kavijaks’, een naam als een kasseisteen. Ze zijn met dertien, zonder pa en ma te rekenen. Ze hebben honger en pa vooral veel dorst. En dan vallen de Duitsers binnen. Pa (Jan Decleir) regeert als een Generaal over zijn gezin. Ma ondergaat lijdzaam en wordt ziek. De dochters moeten verdragen dat de Generaal niet van hen kan afblijven. En bovendien verkoopt pa de rantsoenbonnen voor zijn gezin in ruil voor drank.
Piften, Bolle, Spille en Jeanne zijn nog erg jong, maar ze komen in opstand. Ze richten het Bloedgenootschap van de Heilige Viervuldigheid op. ‘Eén voor allen ... allen voor de kavijaks!’ 
Ze willen niet alleen hun eigen armoede bestrijden, maar ook hun pa dwingen om ma te respecteren en van zijn dochters af te blijven. Het Genootschap boekt al snel succes. Ze verdienen geld door toneel te spelen, sluiten deals af met de Duitse bezetter en stelen van ‘de rijken’. De Generaal krijgt echter klachten over zijn kinderen. Hij probeert hen klein te krijgen, maar  at lukt niet. Het uithoudingsvermogen, de levenslust en de creativiteit van het Genootschap zijn niet kapot te krijgen. Na de oorlog, zijn de jo nge kavijaks volwassen geworden ... en rijk. Maar dan komt de liefde hen parten spelen ... “de kavijaks” brengt het verhaal van de telgen van een arme vissersfamilie uit Heist-aan-Zee, tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog. Het is een kroniek van vallen en opstaan, van samenspannen om te kunnen overleven tijdens de Duitse bezetting. Maar “de kavijaks’ gaat ook over familierelaties en over volwassen worden. Soms ontroerend en schrijnend, soms hilarisch. 

SCENARIST MARC DIDDEN OVER ‘DE KAVIJAKS’

“Wijlen Herman de Coninck, met wie ik in die dagen op de redactie van Humo zat heeft me, kort na het verschijnen, meer dan dertig jaar geleden dus, “De Kavijaks” van Jozef Vantorre aanbevolen. Hij zei er ook bij dat de grote Louis Paul Boon er gek van was en dat was voor mij ook een doorslaggevend argument om naar de boekhandel te trekken. Ik heb het boek dezelfde avond nog, in één ruk, uitgelezen. Ik vond het machtig en meeslepend, brutaal en poëtisch tegelijk, glashelder èn verwarrend, maar vooral vitaal. En ik dacht niet : “iemand zou dit eens moeten verfilmen”. Ook al omdat het me absoluut niet verfilmbaar leek.  Tot die conclusie moest ik tien jaar later – we zaten ondertussen midden in de jaren’80 – ook komen toen ik op verzoek van een filmproducent een eerste poging ondernam om uit Vantorres werk een film te puren die zich zou toespitsen op het liefdesverhaal tussen Piften en Belinda. Ik ontdekte dat de grote kracht van het boek net lag in het onvoorspelbare, in het niet-gepolijste, in het chaotische, in het vrij zijn van alle literaire pretenties en spelletjes. En ik ontdekte ook dat Jozef  antorre een grote en authentieke mijnheer was en dat ik in elk geval geen sleutel vond om zijn werk te ontsluiten.  Maar er gingen nog een aantal jaren voorbij toen zo rond het begin van deze eeuw weer aan mijn deur werd geklopt met de vraag voor een bewerking naar een tv-miniserie toe. Ik was intussen ouder en wijzer en vooral grijzer geworden en ook wat meer ervaren en ik was nog steeds onder de indruk van de avonturen van de familie Kavijak zoals Jozef Vantorre die had geschreven, met al zijn kracht en fantasie.  Bij het voor de zoveelste maal herlezen van het boek vond ik de sleutel waar ik als mogelijke scenarist van dit – ook bij Vantorre – fictieve verhaal dat desondanks via sterke roots in de werkelijkheid was verankerd : “de kavijaks” is van alles maar vooral een liefdesroman. Liefde voor het leven, liefde voor de zee, maar in het geval van protagonist Piften ook vooral liefde voor de vijf opeenvolgende vrouwen in zijn leven : zijn moeder, zijn oudere zus, zijn eerste vermeende verloofde, zijn buurvrouw, zijn eerste échte meisje, Esther. Ik besloot iedere aflevering van de serie rond één van deze vrouwen op te bouwen en ontdekte zo een zekere orde in de prettige chaos van dat op zich nog steeds “onverfilmbare” boek, waar ik natuurlijk regelmatig van moest afwijken, omdat elk medium zijn eigen wetten heeft en we ook gekozen hadden voor een vrije bewerking, net zoals Vantorre vrij omgegaan was met zijn herinneringen. Het gaat hier dus wel degelijk om fictie, laat dat voor iedereen duidelijk zijn, en niet om een docu-soap over een welbepaalde familie aan zee. Ik heb daarom de serie ook een tijdlang graag “Onder De Wolken” genoemd, om enige afstand te nemen van het boek en om te tonen hoe klein en nietig een mens kan zijn als je hem afmeet tegen de hemel die ons allemaal boven het hoofd hangt.  Maar ik kan als scenarist - en dat is niet altijd het geval, geloof me vrij – alleen maar tevreden zijn met hoe de regisseur, de producent en de hele cast & crew dit mooie verhaal omgesmeed hebben tot een prachtige tv-reeks.” 
 

SPEELMAN 

In Knokke-Heist zijn raadsleden ongerust over het feit dat Sporthal De Speelman opnieuw gebruikt wordt.  Eerder was in 2 douches legionella-besmetting vastgesteld. Dat zorgde voor een snelle verhuis naar het nieuwe Laguna Sportcentrum. Het opnieuw gebruiken van de Speelman heeft volgens sportschepen Daniël De Vlamynck verschillende oorzaken. Door de vertraging van het Sportcentrum De Molenhoek moesten ondermeer mini-voetbal en de hockey uitwijken naar de Speelman.  Door de vernieling van de tennisballon bij het TCD in Duinbergen wordt tijdelijk ook tennis gespeeld in de Speelman. Maar er is geen gevaar voor de volksgezondheid gezien de besmette douches dicht blijven. De andere stortbaden worden constant gecontrolleerd door Aqua Domo. 
 

FREGAT IN AANTOCHT 

Eind maart komt in Zeebrugge het eerste van twee nieuwe fregatten in de vaart. Ons land kocht het schip van de Nederlandse marine. Het multi-purpose fregat Karel Doorman zal in onze kusthaven worden omgedoopt tot Leopold I.  Het fregat wordt één van de publiekstrekkers bij de viering van het 100-jarig bestaan van de haven van Zeebrugge tijdens de Vlootdagen op 7 en 8 juli.  Volgend jaar zal in onze kusthaven nog een Nederlands fregat aankomen.  De Willem van der Zaan zal hier worden omgedoopt tot Louise-Marie. 
 

 

Geen berichten
 
De Duitsers zetten op 31 januari 1915 voor het eerst in de wereldoorlog gifgas in; dat gebeurde in Polen tegen de Russen.
31.01.1921 Geboorteverjaardag van Mario Lanza, Amerikaans tenor 
31.01.1938 Geboorteverjaardag van Beatrix, koningin van Nederland 
31.01.1974 Overlijdensverjaardag van Samuel Goldwyn, Amerikaans filmproducent 
Een van de Libische verdachten van de aanslag in 1988 op een Boeing boven Lockerbie wordt op 31 januari 2001 schuldig bevonden aan moord, de andere wordt vrijgesproken.
Happy Birthday: 
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
dinsdag 30 januari 2007
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° De zwaardere Europese windnorm maakt straks het bouwen langs de Zeedijk ook in Knokke-Heist een stuk duurder. 
° In de badstad werd het Gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan voor de Knokse wijk Berkenlaan goedgekeurd. 
° Een voorstel van het Vlaams Belang om een examen uit te schrijven voor het ambt van Voorzitter van de Dienst Toerisme werd door het gemeentebestuur afgewezen. 
° Het project van Minister Peeters voor later lossen en laden in Zeebrugge ressorteert mogelijk een effect op de havenverkeersdrukte in Westkapelle. 
° Het gemeentebestuur in de badstad waarschuwt voor het fenomeen “diefstal met list”, dat steeds vaker voorkomt in onze regio. 
° Meisjes met klasse kunnen zich momenteel inschrijven voor de tweede editie van de Miss Knokke-Heist wedstrijd.
° Steeds meer en grotere zeeschepen varen benoorden Knokke-Heist de monding van de Schelde binnen.

En verder ORO Nieuwsmagazine:

° Nederlandse vissers lopen niet warm voor verdere proeven met elektrisch vissen
° Controle op diepzeevisserij schiet tekort
° Op deze dag -tig jaar geleden
° Baziel
 

Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Jeugdig Amusement, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond: ITV: 17u Morse, BBC1: 22u Five Days, 0.35 Talk of Angels, BBC2: 21u Don't Die Young, Canvas 20.50 De gekozen dood, 22.15 Poirot, 23.10 Smack the Pony
BOUWEN VOLGENS ZWAARDERE WINDNORM 

Een zwaardere windnorm voor nieuwbouw in kustlocaties kan binnenkort ook gevolgen hebben voor het nieuwe Casino in Knokke-Heist. De nieuwe rekenregels uit de Eurocode voor windbelasting worden straks namelijk van toepassing op de eerste rij gebouwen die over het water uitkijken en tot 100 meter uit de kust komen te staan. De nieuwe regels gelden onder meer langs de Noordzee. Bruggen, viaducten en gebouwen moeten over een paar jaar voldoen aan zwaardere windnormen. Immers boven het water wordt de wind niet afgeremd door de ruwheid van het terrein. Die wetenschap bleef tot nog toe buiten beschouwing. Sterker bouwen zal meteen ook de prijs van constructies aan de kust fors verhogen. 
 

RUP BERKENLAAN 

In de badstad is het Gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan voor de Wijk Berkenlaan goedgekeurd. Het betreft het gebied dat begrensd wordt door de Zoutelaan, de golf en het Koningsbos. Door het nieuwe RUP wordt het onmogelijk om nog grote percelen te verkavelen. Zo vermijdt men dat de eigenheid van het Zoute verder wordt aangetast. Meteen wordt in het gebied ook de aanleg van ongewenste parkeerkelders tegengegaan. Volgens Eerste Schepen Maxim Willems zullen in de gemeente op termijn nog andere uitvoeringsplannen in die zin worden aangepast. 
 

GEEN EXAMEN VOOR TOERISMEVOORZITTER

Namens het Vlaams Belang heeft raadslid Anne Van Hoof voorgesteld om een examencommissie te laten oordelen over het aanstellen van de opvolger van Paul Geerinckx als voorzitter van Toerisme Knokke-Heist.  De bedoeling is volgens haar voor de toekomst een professioneel en actiever toeristisch beleid zeker te stellen.  Het zou verkeerd zijn de belangrijkste motor van de Knokke-Heistse economie in te vullen uit politieke overwegingen.  Burgemeester Lippens antwoordde geen examen te zullen laten afnemen en dat de nieuwe toerismevoorzitter Daniël Despiegelaere beslist over voldoende capaciteiten beschikt.
 

LATER LOSSEN EN LADEN

Vlaams minister Kris Peeters van Openbare Werken heeft dinsdag een proefproject gelanceerd waarbij vrachtwagens tot 10 u 's avonds kunnen lossen en laten in de havens van Zeebrugge en Antwerpen. Havenzitter Coens meent dat de infrastructuur in onze kusthaven dat zeker toelaat. Het probleem zal volgens hem eerder liggen bij de toeleveringsbedrijven. Met het proefproject wil Peeters nagaan of men zo de grote files overdag kan terugschroeven. De proef zal verder ook uitwijzen of later lossen en laden effect heeft op de havenverkeersdrukte in Westkapelle. 
 

MEER EN GROTERE ZEESCHEPEN

Benoorden Knokke-Heist zijn vorig jaar weer meer zeeschepen de monding van de Schelde in en uit gevaren. Het gaat om bijna 16.000 vaartuigen. Dat waren er 500 meer dan het jaar ervoor. Daar zijn de kleinere kustvaarders en binnenschepen niet bijgeteld. Andere vaststelling is dat de schepen die onze kust passeren gemiddeld elk jaar een stuk groter worden. Dat heeft vooral te maken met het inzetten van steeds grotere containerschepen.
 

DIEFSTAL MET LIST

Het gemeentebestuur van Knokke-Heist waarschuwt voor het fenomeen “diefstal met list”, dat steeds meer opduikt in de regio.  Een onbekende belt daarbij aan bij woningen van vooral senioren en geeft zich uit voor politieagent of medewerker van de water- of elektriciteitsmaatschappij. Onder dit vals voorwendsel raakt de onbekende in de woning en laat eventueel nog een kompaan binnen voor het plegen van de diefstal. De gemeente raadt de inwoners daarom aan de deur gesloten te houden, de identificatiekaart te vragen als een onbekende aanbelt, en geen grote sommen geld of juwelen thuis te bewaren. Medewerkers van de preventiedienst, de seniorenverenigingen en de verschillende raden in de badstad verspreiden binnenkort trouwens folders met interessante tips terzake. 
 

TWEEDE MISS KNOKKE-HEIST 

Er wordt gewerkt aan een tweede uitgave van de Miss Knokke-Heist wedstrijd. Vorig jaar werd Nathalie Vincent verkozen als eerste ambassadrice van de badstad. Volgens wedstrijdorganisator Christophe Trio kunnen "meisjes met klasse" zich nu inschrijven voor de tweede editie.  De deelnemers mogen uit heel Vlaanderen afkomstig zijn. Meisjes tussen 18 en 28 jaar kunnen inschrijven tot vrijdag 20 maart. Uit de aanvragen wordt vervolgens een eerste selectie gemaakt. De finalisten mogen eind augustus naar het gloednieuwe resort Sixth Sense, in het Thaise Phuket. Dat is ook de plaats waar vice-premier Freya Van den Bossche recent in het huwelijksbootje stapte.
 

VEERUITVAL

Wie uit onze regio van Breskens naar Vlissingen wil oversteken met het fietsvoetveer kijkt de komende weken tegen heel wat vertraging aan.  Het fietsvoetveer Willem-Alexander is namelijk tot half maart uit de vaart. Sinds eind vorige week ligt de boot aan de wal. Uit een inspectie blijkt dat één van de twee hoofddieselmotoren kapot is. De motor heeft ernstige schade opgelopen en moet voor reparatie uit het schip worden gehaald. Voorlopig wordt een éénuursdienst gevaren. Bij lange wachttijden worden eventueel bussen ingezet die via de Westerscheldetunnel rijden. 
 

 
  Bezoek de sites van Paradijs Knokke-Heist
Radio Paradijs (tk)  of    Radio Paradijs (be)

 
 

Nederlandse vissers lopen niet warm voor verdere proeven met elektrisch vissen

De proef met de pulskor voor de Noordzeevissers is voorlopig opgeschort. De vissers willen dit project met het zogenaamde elektrisch vissen niet ondersteunen met een bijdrage van €100.000. De stuurgroep Pulskor, waarin visserij en het ministerie van landbouw zitting hebben, beraadt zich nu op een nieuw onderzoeksprogramma. Tot die tijd wordt de proef opgeschort. Lange tijd was de pulskor de hoop in bange dagen voor de schol? en tongvissers. Deze visserij kampt nu met hoge brandstofprijzen en afnemende vangstquota. Met de pulskor kan het brandstofverbruik met circa 40 procent teruggebracht worden. Een ander groot voordeel is dat de bijvangst van ondermaatse vis veel lager uitvalt. Het grote nadeel is echter dat de opbrengsten in de wintermaanden teleurstellend zijn. Het systeem om met stroomstootjes de platvis op te schrikken werkt blijkbaar niet in koud water. Een oplossing voor dit probleem is nog niet voorhanden.

Controle op diepzeevisserij schiet tekort

De controle op de diepzeevisserij vertoont ernstige gebreken. Betere controle en verdergaande vangstbeperking zijn onvermijdelijk, stelt een rapport dat de Europese Commissie gisteren openbaar maakte.De visvangst in de diepe oceanen is de laatste jaren sterk toegenomen. Vissers gooien hun netten uit op honderden meters diepte, omdat ze in de gewone zeeën weinig meer vangen. Maar vissoorten in donkere en koude oceanen herstellen zich extreem traag. Dat kan tientallen of honderden jaren duren. De EU-landen besloten in 2002 tot vangstlimieten, vergunningen en sluiting van bepaalde zeegebieden voor diepzeevissers. Volgens het rapport zijn dringend meer steekproeven en minder vergunningen nodig om soorten voor uitsterven te behoeden.
 

30.01.1882 Geboorteverjaardag van Franklin Delano Roosevelt, Amerikaans president 
30.01.1927 Geboorteverjaardag van Olof Palme, Zweeds sociaal-democratisch politicus
30.01.1937 Geboorteverjaardag van Vanessa Redgrave, Engels actrice 
Op 30 januari 1933 komt Adolf Hitler in Duitsland bij verkiezingen aan de macht.
30.01.1948 Overlijdensverjaardag van Orville Wright, Amerikaans luchtvaartpionier 
Op 30 januari 1948 wordt de Indiase geestelijk leider Gandhi in New Delhi doodgeschoten.
Op 30 januari 1968 beginnen Noordvietnamese troepen en het bevrijdingsfront het Tet-offensief op steden in Zuid-Vietnam. 30.01.1999 Overlijdensverjaardag van Dolf v. d. Linden, Nederlands musicus 
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
maandag 29 januari 2007
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° Na anderhalf jaar blijkt het selectief inzamelen van luiers duidelijk een succes in Knokke-Heist. 
° Door de oppositie in Knokke-Heist werd in de gemeenteraad sterk aangedrongen op het bekendmaken van de donderdag aangepaste bevoegdheden binnen het schepencollege. 
° De VLD in Knokke-Heist wil de belasting op tweede verblijven verhogen om met het geïnde geld een grondbank op te zetten. 
° Ondanks het feit dat Nederland de ondertekening van het Scheldeverdrag heeft uitgesteld wordt het milieu-effectonderzoek voor de uitbreiding van het Zwin gewoon verdergezet.
° Burgemeester Lippens heeft beloofd dat er samen met de oppositiepartijen snel een evaluatie komt van de voorbije kerstsfeer in de badstad. 
° Voor het eerst in de geschiedenis van de Miss Belgian Beauty zullen er op de voorselectie 25 kandidates weerhouden worden. 

En verder in ORO Nieuwsmagazine:

° België schaft decreet uit 1547 af
° Op deze dag -tig jaar geleden
° Baziel
 

Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Jeugdig Amusement, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond: ITV 17u Morse, 22u Trial and Retribution, BBC1: 20.30 TRAWLERMEN (herh), 22u Waking the Dead, 23.35 The Royle Family, Canvas: 20.50 Monumentenstrijd, 23.05 The Fast Show, VT4: 20.30 Minority Report, 22.30 The Naked Gun, KaII: 21.10 The Pledge
SUCCESVOL GELUIER IN KNOKKE-HEIST

Het selectief inzamelen van luiers blijkt een duidelijk succes in Knokke-Heist. Sedert juni 2005 heeft de wekelijks ophalingsronde van luiers en ander incontinentiemateriaal ruim 65 ton huisvuil opgeleverd. Luiers betekenen dus een flinke vermindering voor de restafvalberg. Daarenboven zijn ze volledig recycleerbaar naar nieuwe grondstoffen zoals papierpulp en plastic.  Goed nieuws is verder ook dat de gemeenten binnenkort een subsidie krijgen als ze luiers selectief inzamelen. In Knokke-Heist gebeurt collecteren van luiers en ander incontinentiemateriaal op donderdag. Inwoners gebruiken daarvoor een speciale, witte huisvuilzak en moeten zich op voorhand inschrijven. Met een kostprijs van 0,60 euro per 60l-zak en 0,40 euro per 40l-zak zijn de witte huisvuilzakken een flink stuk goedkoper. 

Voor aankoop, inschrijving en voor meer informatie kunt u terecht bij Horizon Net, Gemeenteplein 22, 8300 Knokke-Heist, tel. 050/472440.  Zie ook www.horizonnet.be.
 

GRONDBANK EN BETAALBAAR WONEN

De VLD in Knokke-Heist wil de belasting op tweede verblijven verhogen om met het geïnde geld een grondbank op te zetten. Raadslid Marc Verwilghen stelde voor om de belasting met 80 euro op te trekken  Dat zou volgens de partij jaarlijks anderhalf miljoen euro extra opleveren voor de badstad. Met het geld zou niet alleen een grondbank kunnen worden gespijsd, maar zouden ook maatregelen kunnen genomen worden voor meer betaalbaar wonen in de badstad. Burgemeester Lippens stelt echter dat er geen plannen zijn om momenteel belastingen te verhogen, maar dat de nieuwe schepen van woonbeleid zeker werk zal maken van het probleem van de betaalbare huisvesting in Knokke-Heist. 
 

BEVOEGDHEDEN SCHEPENEN 

Door de oppositie in Knokke-Heist werd in de gemeenteraad sterk aangedrongen op het bekendmaken van de donderdag aangepaste bevoegdheden binnen het schepencollege. Dat is maandagmorgen dan gebeurd. Opvallend is wel het feit dat de bevoegdheid "milieu-natuur" verdeeld is onder de burgemeester en diverse schepenen. Verder is het zo dat Paul Geerinckx, naast Patrimonium, Concessies, Technisch Uitvoerende Dienst, en een stuk Milieu ook het Woonbeleid in z'n portefeuille krijgt. De 7de schepen Piet De Groote heeft de verantwoordelijkheid voor Personeel en Tewerkstelling.  Tenslotte valt nog op dat in de nieuwe taakverdeling Preventie niet meer apart voorkomt. 

Burgemeester Graaf Leopold Lippens Veiligheidszorg, Economische expansie, Beleidsplanning, Toerisme en locale economie, Externe communicatie, Duurzaam leven
1e schepen Maxim Willems Financiën, Vrijetijd, Jeugd, Cultuur en senioren, Informatica, Gemeente in uitbouw, Ontwikkelingssamenwerking
2de schepen Ingrid Reubens Burgerzaken, Sociale zaken, Basisonderwijs en Kunstonderwijs
3de schepen Daniel De Vlamynck Sport, Waterbedrijf, Landbouw en visserij, Europese zaken, Mobiliteit, Natuur
4de schepen Danny Lannoy Stedenbouw, Ruimtelijke ordening, Erfgoed
5de schepen Luc Lierman Openbare werken, Groenbeheer, Energie
6de schepen Paul Geerinckx Patrimonium, Concessies, Technisch Uitvoerende Dienst, Woonbeleid, Milieu
7de schepen Piet De Groote Personeel, Tewerkstelling
 
GETOUWTREK ROND HET ZWIN

Ondanks het feit dat de Nederlandse Tweede Kamer de ondertekening van het Scheldeverdrag met ons land heeft uitgesteld wordt het milieu-effectonderzoek voor de uitbreiding van het Zwin gewoon verdergezet. Wel vraagt onze buurprovincie Zeeland meer tijd en ruimte voor onderzoek naar de aanleg van getijdennatuur.  Tien hectaren van het Zwin liggen op Nederlands grondgebied. Daarnaast wordt bij onze noorderburen het standpunt benadrukt "dat voor ontpolderen vrijwillige grondafstand een eis is".  In ons land wil de overheid echter landbouwers in het buffergebied bij het Zwin uiteindelijk dwingen hun gronden af te staan. 
 

EVALUATIE EINDEJAARSSFEER 

Zowel de VLD als het Vlaams Belang hebben bij het schepencollege aangedrongen om snel een evaluatie te maken van de voorbije kerstsfeer in Knokke-Heist. Die liet nogal wat te wensen over. De burgemeester voerde aan dat de gemeente 400.000 euro heeft gespendeerd aan de eindejaarsverlichting en animatie.  Toch was de bijzonder sobere sfeerverlichting in met name de Lippenslaan geen succes. Opvallend was ook het feit dat heel wat middenstanders minder inspanningen deden om kerstsfeer te scheppen dan sommige privé personen. Burgemeester Lippens heeft nu toegezegd sfeer, animatie en evenementen in de eindejaarsperiode te zullen bespreken tijdens een commissievergadering samen met leden van de oppositie. 
 

MEER MISSEN 

Voor het eerst in de geschiedenis van de verkiezing van Miss Belgian Beauty zullen er op de voorselectie liefst 25 kandidates weerhouden worden.  De geselecteerde dames zullen het erelint ontvangen van ‘bronzen finaliste’ kortweg ‘de bronzen 25’ genoemd. In mei volgt een afzonderingsweek op een geheime locatie. Daar zal echter elke dag één kandidate uitgeschakeld worden. Na die week zullen 'de Zilveren 20' overblijven. In september worden vervolgens de 12 finalistes gekozen. Zij zullen het dan op zaterdag 20 oktober in het Casino van Knokke tegen mekaar moeten opnemen.

Op vrijdag 11 mei 2007 zullen zij de koffers pakken en een week in afzondering gaan naar de mysterieuze bestemming X, gedurende zes dagen het afzonderings-oord in het kader van de Miss Belgian Beauty-academie. Voor het tweede opeenvolgende jaar wilorganisator Ignace Crombé een Missen opleiding aanbieden waarbij getalenteerde lesgevers de finalistes op diverse domeinen zullen begeleiden. De diverse coaches zullen workshops organiseren voor media coaching, fashioncoaching, taalcoaching, bodylanguage en style-coaching. De kandidaten krijgen op één week een stoomcursus om de 'kwaliteits-Miss' te worden.  Het feit dat de finalisten en de organisatie een hele week samen in afzondering zijn, biedt de mogelijkheid om de academielessen af te wisselen met ontspanning bestaande uit sport, adventure, bedrijfs -of cultureel bezoek, entertainment, gastsprekers,... Pijnlijk aan deze afzonderingsweek is dat er elke dag één finaliste (6 in het totaal) naar huis wordt gestuurd en zodoende uitgeschakeld is voor verder deelname. Maar er blijft hoop, want eén van de zes afvallers wordt door de resterende 19 meisjes teruggeroepen, teneinde 'De zilveren 20' kompleet te maken. Diverse opdrachten zullen beslissen wie naar huis moet en dagelijks gaat het om de 2 meisjes met de slechtste score waarbij de overige kandidaten zullen stemmen wie van beiden moet vertrekken. Eén kandidate zal bij het ingaan van de Academieweek te weten komen dat ze een wildcard krijgt en sowieso geplaatst is voor ‘De Zilveren 20’ en dan ook de afvallingsproeven niet moeten ondergaan. Uiteraard krijgt ze deze wildcard in functie van de beste resultaten, die ze haalde tijdens de weken voorafgaand aan deze afzondering. Tijdens de maand augustus worden met de 'De Zilveren 20' ook een aantal stunts gerealiseerd in een ware Fata Morgana-stijl, waarbij organisator Ignace Crombé graag '5 kroontjes' wil verdienen voor zijn verkiezing en dit dankzij de opdrachten die de kandidaten zullen trachten te realiseren. Ook de Missmaker zelf gaat een uitdaging aan. De succesvolle kusttoernee in alle badplaatsen blijft behouden en in september gaat de reis naar Taba aan de Rode Zee in Egypte. En na eliminatie van 'bronzen 25' naar 'zilveren 20' worden 'de gouden 12' verkozen op 22 september. Met hen gaat het dan in één rechte lijn naar de finale van zaterdag 20 oktober in het Casino van Knokke. Ondertussen is de regerende Miss 2007 Anne-Marie Ilie druk in de weer met de meest uiteenlopende activiteiten. Straks neemt ze ook deel aan Miss Eu in Suriname en reist ze naar Vietnam voor de badpakkenspecial. Momenteel is ze in volle voorbereiding voor een duo presentatie met Ignace Crombé om Vlaanderen te doorkruisen met een spetterende kindershow.
 

 
  Bezoek de sites van Paradijs Knokke-Heist
Radio Paradijs (tk)  of    Radio Paradijs (be)

België schaft decreet uit 1547 af

België heeft eind vorigee week zijn alleroudste wet afgeschaft, een decreet uit 1547 van keizer Karel V over scheepswrakken. De middeleeuwse regeling bepaalde dat wrakken naar de Staat gaan, tenzij de eigenaars ze binnen een jaar opeisen. De regeling overleefde de Spaanse, Franse en Duitse bezettingen in België. Maar niet minister Renaat Landuyt, belast met het beleid voor de Noordzee. Een nieuwe regeling bepaalt dat scheepswrakken beschermd kunnen worden voor historische of archeologische redenen. Een vinder mag een vergoeding krijgen tot hooguit de helft van de waarde. 
 

 
29.01.1860 Geboorteverjaardag van Anton Tjechov, Russisch toneelschrijver 
29.01.1933 Geboorteverjaardag van Sacha Distel, Frans zanger 
29.01.1954 Geboorteverjaardag van Oprah Winfrey, Amerikaans presentatrice 
29.01.1988 Overlijdensverjaardag van Rogier van Otterloo, Nederlands musicus 
De Amerikaanse president en oorlogsmisdadiger George W. Bush bestempelt op 29 januari 2002 Irak met Iran en Noord-Korea tot 'as van het kwaad'.
Gelukkig Verjaardag: 
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
WORLD CLOCK
vrijdag 26 januari 2007
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° Burgemeester Lippens was niet te spreken over het feit dat VLD-raadslid Verwilghen tijdens de gemeenteraad met nationale materie uithaalde naar het Vlaams Belang.
° De gemeenteraad heeft de motie tegen het ontpolderen van het Zwin met een grote meerderheid aangenomen. De VLD stemde tegen. 
° Het dispuut rond de televoting voor de Carnavalwagens in Heist krijgt binnenkort een oplossing.
° Het gemeentebestuur van Knokke-Heist waarschuwt voor valse pakjesdragers. 
° De Kamer heeft een wetsontwerp goedgekeurd dat de aansprakelijkheid regelt voor de milieuschade die wordt aangericht door vaartuigen en installaties op zee.
° Nu maandag start in Knokke de tweede fase van de werken in de Bayauxlaan.

En verder in ORO Nieuwsmagazine:

° Bevolking: Geboorten, Huwelijken en Overlijdens 
° Vandaag  -tig jaar geleden
° Baziel
 

Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Jeugdig Amusement, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond: BBC2: 21.30 Grown your own veg, 22u Timewatch, VT4: 20.30 Double Jeopardy, Canvas: 23.20 The Big Easy, BBC1: 23.35 Comedy Connections, 0.15 The Rainmaker
VERVELEND

Tijdens de gemeenteraad in Knokke-Heist heeft burgemeester Lippens donderdagavond het nieuwe VLD-raadslid minister Marc Verwilghen een aantal keren op de vingers getikt.  Bij het begin van de zitting had Verwilghen de eed afgelegd als titelvoerend raadslid. De burgemeester stoorde zich meteen al aan de ongebruikelijk lange tussenkomsten van Verwilghen. Toen de minister echter uithaalde naar het Vlaams Belang over nationale materie was voor Lippens de maat vol. Hij wees er Verwilghen op dat de gemeenteraad niet de plaats was om aan nationale partijpolitiek te doen en dat zoiets gewoon "vervelend" was. 
 

OORLOG OM HET ZWIN 

Dat de nationale politiek nu wel degelijk op gemeentelijk vlak gaat spelen in Knokke-Heist bleek donderdagavond toen de VLD niet wilde weten van een motie tegen de ontpoldering van het Zwin.  Bij het tegenstemmen beriep de woordvoerder Marc Verwilghen zich echter niet op de inhoud van de motie. Wèl trok hij breedvoerig de bewering van burgemeester Lippens in twijfel, dat de gemeente buiten de besluitvorming rond de ontpoldering was gehouden. Het Vlaams Belang stemde mee de partij Gemeentebelangen en de motie tegen de ontpoldering van het Zwin werd goedgekeurd. Met het uitbreiden van het natuurreservaat zou meer dan 100 ha waardevolle poldergrond verdwijnen. Dat is een ontwikkeling waar de Knokke-Heistse bevolking alvast niet achter staat. 
 

OPLOSSING CARNAVALPROBLEMEN ? 

De problemen rond het Carnavalgebeuren in Heist krijgen binnenkort een oplossing. Een paar dagen geleden leek het nog of een sms-oorlog dreigde. Zowel het gemeentebestuur als het "Hof der Prinsen" wilde de toeschouwers per sms laten stemmen voor de beste carnavalwagens.  Het dispuut wordt nu eerstdaags uitgepraat zegt Eerste Schepen Maxim Willems. Ook voor het tekort aan herbergen tijdens de Carnavalperiode is een oplossing in de maak. Een aantal cafés, die al geruime tijd dicht zijn, zullen tijdelijk weer hun deuren openen. Het gaat ondermeer om de Sportwereld en Het Volkshuis.  Omdat op dinsdagavond ook een vette dinsdagbal gehouden wordt in Ravelingen krijgt Heist er aldus 3 extra carnavalslocaties bij.  Eerdere plannen voor het plaatsen van kleine tenten, die als tijdelijke herberg zouden fungeren, werden dan ook afgevoerd. 
 

VALSE PAKJESDRAGERS 

Het gemeentebestuur van Knokke-Heist waarschuwt voor valse pakjesdragers. De laatste maanden heeft de nep-pakjesbezorger al ettelijke keren toegeslagen. De man geeft zich vaak uit als lid van De Post of van een besteldienst. Hij biedt zich vooral aan bij ouderen en komt zogezegd een pakje afleveren voor de buur. De oplichter toont een leveringsbon op naam van de buurman en meldt dat deze niet thuis is. Het goedgelovige slachtoffer betaalt in de plaats van z'n gebuur en de valse pakjesbezorger verdwijnt met het geld. Vaak gaat het hier over een bedrag rond de 270 euro. In de meeste gevallen betreft het een blanke man van rond de 50 jaar die Nederlands praat.

De Politie raadt dan ook het volgende aan:
Betaal NIET voor pakjes die voor uw buur bestemd zijn (tenzij er heel duidelijke afspraken hierover gemaakt zijn met uw buur zelf). Noteer het type wagen en de NUMMERPLAAT van de wagen. Licht onmiddellijk 101 in.
 

VERANTWOORDELIJKHEID TER ZEE 

De Kamer heeft een wetsontwerp goedgekeurd dat de aansprakelijkheid regelt voor de milieuschade die wordt aangericht op zee. Tot nog toe werd in eerste instantie de kapitein verantwoordelijk gesteld voor de schade, en dan pas de reder. Nu kunnen ze gelijktijdig worden aangesproken. Ook exploitanten, zoals eigenaars van windmolenparken, die schade aanbrengen, kunnen ter verantwoording geroepen worden. Daarnaast zette de Kamer ook het licht op groen voor een ontwerp dat archeologisch en historisch waardevolle wrakken in de Noordzee beschermt. 
 

WERKEN BAYAUXLAAN

Nu maandag start in Knokke de tweede fase van de werken in de Bayauxlaan. In het gedeelte tussen de Meerminlaan en het Neptunuspad zal men nieuwe rioleringen plaatsen.  Verder wordt ook de volledige rijbaan opnieuw aangelegd. Tijdens deze werkzaamheden zullen de garages in het straatdeel in kwestie niet bereikbaar zijn. Naar schatting zullen de werken duren tot eind april. 
 

 

Geen berichten
 
 Een TUNNEL onder de nieuwe ZEESLUIS in ZEEBRUGGE is de enige oplossing
voor een permanente ONTSLUITING van de haven en een LEEFBAAR dorp
Geboorten

Kyandro Croos, zoon van Luc en Sabine Vandenberghe, Ontmijnersstraat 11, Blankenberge
Chiara Tallir, dochter van Jürgen en Valerie Bonamie, Dokwerkersstraat 50, Brugge

Aangifte Huwelijk

Nicolaï Dornez, Knokkestraat 361, Kn-H en Veerle Vandeweghe, Lippenslaan 265, Kn-H
Eddy De Brock en Anje Wtterwulghe, Boudewijnlaan 71, Kn-H

Huwelijken

Daniël Coucke en Huguette Van Welde, Zeedijk-Heist 264/92, Kn-H

Overlijdens

Jacques Deknock, 78 jaar, echtg. Van Emilienne Claeys, Olmendreef 2, Kn-H
Adrienne Devinck, 80 jaar, wed. van Raimond Beernaert, Rustoordstraat 1, Kn-H
Yvonne Bury, 84 jaar, wed. van Werner von Scheibler, Krommedijk 57/614, Kn-H
Martha Boogaard, 82 jaar, wed. van Marcelle Verdonck, Handboogstraat 12, IJzendijke (Ndl)
Albert Sewell, 98 jaar, wed. van Blanche Kerrinckx, Noordhinder 31, Kn-H
Jacqueline Borgonjon, 79 jaar, wed. van Jean Moerman,  Swolfsstraat 11/22, Kn-H
Josephus Rooselaers, 89 jaar, wed. van Maria Van Houter, Paul Parmentierlaan 100/11, Kn-H
Leonia De Meyer, 83 jaar, wed. van Alois Lefebre, Noordhinder 31, Kn-H
Hélène Pyck, 89 jaar, wed. van Prosper Tavernier, Lippenslaan 84, Kn-H
Joël Van Autenboer, 37 jaar, ongehuwd, NieuweWandeling 89, Gent
Elisa Maertens, 92 jaar, wed. van Florimond Verbouw, Vredestraat 19, Kn-H
Lily Vincke, 92 jaar, wed. van Albert Soumillion, Van Bunnenlaan 25, Kn-H
 

26.01.1918  Geboorteverjaardag van Nicolae Ceausescu, Roemeens communistisch politicus
26.01.1925  Geboorteverjaardag vanPaul Newman, Amerikaans acteur 
Op 26 januari 1950 wordt in New Delhi de onafhankelijk republiek India uitgeroepen.
26.01.1953 Overlijdensverjaardag van Martinus Nijhoff, Nederlands schrijver 
26.01.1979 Overlijdensverjaardag van Nelson A. Rockefeller, Amerikaans politicus 
 
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
donderdag 25 januari 2007
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° Er is onenigheid tussen de gemeente en het Hof der Prinsen in de badstad omtrent het idee om toeschouwers met carnaval te laten stemmen bij middel van sms. 
° Het Schepencollege van Knokke-Heist heeft een motie opgesteld waarbij de gemeente zich achter de petitie schaart tegen de ontpoldering van het Zwin.
° De badstad is van plan om het Autonoom Gemeentebedrijf Stadsontwikkeling op te richten om het beheer van het onroerend patrimonium te optimaliseren. 
° Door "werken in meer" heeft de bouw van het polyvalente jeugdlokaal "'t Ravotje" in Knokke een stuk meer gekost dan oorspronkelijk begroot was. 
° In een interview op de Nederlandse tv heeft Vlaams minister van Mobiliteit, Kathleen van Brempt, toegegeven dat het nog niet zeker is dat het omstreden wegenvignet volgend jaar wordt ingevoerd. 
° Het eerste diploma van "Trainer A Triathlon en Duathlon" werd uitgereikt aan een Knokke-Heistenaar. 

En verder in ORO Nieuwsmagazine:

° Vandaag -tig jaar geleden
° Baziel
 

Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Jeugdig Amusement, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond:  ITV: 17u Morse, BBC2: 21.30 Bill Oddie Back in the USA, 22u The Truth about Food! 23u Mock the Week,  Canvas: 22.35 The Umbrella Assassin, 0.05 Deadly Battles of World War I, KaII: 21.10 ICE
MOTIE TEGEN UITBREIDING ZWIN 

In een koerswijziging heeft het Schepencollege van Knokke-Heist aangekondigd zich volledig achter de petitie te scharen die werd gestart door de familie Lanckriet tegen de ontpoldering van het Zwin. Dat heeft Eerste Schepen Maxim Willems bekend gemaakt. Een motie in die zin werd dan ook voorgelegd aan de gemeenteraad. De gemeente kant zich tegen de ontpoldering wegens een hele reeks redenen. Om te beginnen wordt de beslissing gezien als een politiek maneuver in het kader van het beleid rond de verdieping van de Schelde. Verder verdwijnt met het ontpolderen meer dan 100 ha waardevolle poldergrond en zal ook het grotere Zwin opnieuw verzanden. De uitbreiding van het natuurgebeid zal ten slotte nog leiden tot een verzilting van de bodem en het grondwater in de omliggende landbouwzone. 
 


Gelet op het Gemeentedecreet, in het bijzonder op de artikelen 42 en 43;

Gelet op de petitie die gestart werd door mevrouw Lanckriet, Hazegrasstraat 86 te 8300 Knokke-Heist tegen de ontpoldering van het Zwin;

BESLUIT:

Enig artikel.

De Gemeenteraad zegt NEEN aan ontpoldering omdat:

· De ontpoldering van de Willem-Leopoldpolder een politieke inzet is in het Schelde-beleid.
· Meer dan 100 ha waardevolle poldergrond verdwijnt, en daarmee ook een aanzienlijke bron aan productie van groene energie.
· De visuele impact van de nieuwe dijk op Delta-hoogte (ca. 10 m) enorm is.
Deze kilometerslange dijk zal als een torenhoge barrière ons uitgestrekt polderzicht geheel afsnijden.
· Zonder menselijk ingrijpen en onderhoudswerken ook een uitgebreid Zwin op termijn weer zal verzanden en dichtslibben (of eroderen).
· De afwatering van Knokke-Heist via het Zwin een loze belofte is! De invloed op de waterhuishouding van zowel landelijk als stedelijk gebied is nefast. De aanvoer van grote hoeveelheden ‘vervuild’ zoet water zou tot een ecologische verstoring leiden in het Zwin en tot strengere normeringen leiden betreffende de waterkwaliteit.
· De uitbreiding van het Zwin leidt tot een verzilting van de bodem en grondwater in de omliggende landbouwzone met mogelijks ontstaan van zoute kwel. Ook de invloed op de zoetwaterbel van waaruit het drinkwater voor Knokke-Heist geproduceerd wordt, is nog niet gekend.
· De omgevingsdruk sterk toeneemt. De kans op wildschade in de aanpalende polders neemt aanzienlijk toe.
· Het herinrichtingsproject voor het Zwin dat volgt op de ontpoldering een verkeersaantrekkende werking zal hebben met mogelijk meer dan 1000 voertuigen per dag.
· De realisatie van het Zwinproject gepaard gaat met een zeer grondige verstoring van de natuur. Afgraven van slikken en schorren, verdieping van geulen, grondverzet, aan- en afvoer van vrachtwagens over het hele gebied vergt een jarenlang herstel van de natuur.
 

 
RUZIE ROND CARNAVAL-SMS 

Het "Hof der Prinsen" in Heist zegt dat de gemeente hun idee voor het stemmen per sms tijdens de Carnavalstoet heeft afgesnoept. Het 'Hof' is een vereniging opgericht door een aantal oud prinsen met de bedoeling wat vernieuwing te brengen. Indien er binnenkort geen overeenstemming wordt bereikt tussen de gemeente en het 'Hof der Prinsen' dan ziet het er naar uit dat er twee aparte stemmogelijkheden zullen zijn.  De publieksprijs van de gemeente voorziet een prijs van 250 euro, terwijl aan die van het 'Hof' een bedrag van 500 euro zou verbonden zijn.  Mogelijk wordt een compromis bereikt door de concurrerende wedstrijden apart te organiseren, de ene op carnavalzondag en de andere voor de verlichte avondstoet van dinsdag. 
 

OPRICHTING AGSO 

Knokke-Heist is van plan om een reorganisatie door te voeren ten einde het beheer van het onroerend patrimonium in de badstad optimaal te laten verlopen. Naar twee jaar studie wordt daartoe nu het Autonoom Gemeentebedrijf Stadsontwikkeling opgericht.  Binnen het kader van het nieuwe bedrijf zullen deskundigen onder meer het ruimtelijk beleid zoals vastgelegd in het Structuurplan zo efficënt mogelijk realiseren. Het bedrijf Stadsontwikkeling zal in de toekomst bijvoorbeeld werk maken van het nieuwe Casino en de bouw van Duinenwater met het nieuwe zwembad. 
 

DUURDER RAVOTJE

De gemeenteraadsleden in Knokke-Heist werden ingelicht omtrent de eindafrekening voor de bouw van het polyvalente jeugdlokaal "'t Ravotje" in de Smedenstraat. De realisatie van het pand, dat een tijd geleden al werd in gebruik genomen, heeft meer gekost dan oorspronkelijk begroot was. Dat komt omdat extra werken werden uitgevoerd zoals het voorzien van een veilige omheining en de aanleg van de tuin. 
 

WEGENVIGNET OP DE HELLING?

Sedert woensdagavond is het niet meer zeker dat het Belgische wegenvignet volgend jaar wordt ingevoerd. Dat moest Vlaams minister van Mobiliteit, Kathleen van Brempt, woensdagavond toegeven op de Nederlandse Televisie in het praatprogramma Pauw en Witteman. Tegen de plannen om een wegenvignet van 60 euro per jaar te verplichten voor auto's die door ons land rijden, is met name veel protest vanuit onze buurprovincie Zeeland. Volgens Van Brempt moet België eerst een goed "dossier" hebben en moet alles goed functioneren voordat het vignet kan worden ingevoerd. Momenteel ziet dat "dossier" er trouwens ronduit slecht uit.   In Knokke-Heist zou men het afvoeren van het wegenvignet alvast op prijs stellen gezien het een ramp betekent voor het toerisme uit het buitenland.
 

TRIATHLON TRAINER

Voor het eerst heeft de Vlaamse Triathlon en Duathlon Liga samen met de Vlaamse Trainersschool het diploma van "Trainer A Triathlon en Duathlon" uitgereikt. Van de deelnemende cursisten zijn enkel Luc Devoogdt uit Knokke-Heist en Gino Minnebo (ook al een Westvlaming) geslaag.  Devoogdt is al jaren lid van het Triathlon Team Knokke-Heist. Verder maakt hij ook deel uit van de werkgroep die de Zwintriathlon organiseert. Het is nu zijn bedoeling om met de komst van het zwembad in de badstad een trainingsbegeleiding uit te werken met het oog op technische en tactische triathlonopleiding voor de leeftijd van 6 tot 60 jaar. De doelgroep is daarbij zowel de recreant als de topsporter.
 

SENIORENBAL

Komende zondag worden in zaal Ravelingen in Heist de Carnavalprins en -prinses van de derde leeftijd gekozen. Dat gebeurt 's namiddags om 14u tijdens het zogeheten Seniorenbal.  Het betreft een initiatief van de Orde van de Mossels.
 


Geen berichten
25.01.1874 Geboorteverjaardag van William Somerset Maugham, Engels schrijver 
25.01.1899 Geboorteverjaardag van Paul-Henri Spaak, Belgisch staatsman 
25.01.1905 Geboorteverjaardag van Maria von Trapp, Amerikaans-Oostenrijks gouvernante 
Op 25 januari 1915 voert Graham Bell het eerste transcontinentale telefoongesprek, van New York naar San Francisco.
25.01.1947 Overlijdensverjaardag van  Al Capone, Italiaans-Amerikaans gangster 
Op 25 januari 1971 grijpt brigadegeneraal Idi Amin de macht in Oeganda terwijl president Milton Obote in het buitenland verblijft.
Op 25 januari 1981 spreekt een Cinese rechtbank het doodvonnis uit tegen de weduwe van Mao, Jiang Qing.
25.01.1990 Overlijdensverjaardag van  Ava Gardner, Amerikaans filmster 
 
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
woensdag 24 januari 2007
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° Dinsdagavond heeft zich 60 km pal ten westen van Knokke-Heist een zeebeving voorgedaan met een kracht van 4 op de schaal van Richter.
° Het ziet er naar uit dat de Heistse Carnavalstoet volgende maand met gemak de grootste van de provincie wordt.
° Marc Verwilghen, die donderdagavond de eed aflegt als gemeenteraadslid in de badstad, wil zich in de komende federale verkiezingen concentreren op de Senaat.
° Voor de film van Al Gore over de klimaatsverandering, die volgens burgemeester Lippens voor alle burgers gratis zou vertoond worden in Scharpoord, moet nu blijkbaar toch betaald worden. 
° De basketbalclub IBS Knokke-Heist heeft een nieuwe voorzitter en er wordt gesleuteld aan het beleid voor de komende jaren. 
° Het Vlaamse baggerbedrijf Jan De Nul heeft een miljoenencontract binnen voor de aanleg van eilandjes bij Saudi Arabië. 

En verder in ORO Nieuwsmagazine:

° Vandaag -tig jaar geleden
° Baziel
 
Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Jeugdig Amusement, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond:  BBC1: 20u Holiday 2007, 23.40 The Ring, BBC2: 21u Ray Mears' Wildfood, Canvas: 20.50u THE MAGDALENE SISTERS !!!!!, KaII: 21.15 Demolition Man

ZEEBEVING 

Dinsdagavond om 18.32u heeft zich 60 km pal ten westen van Knokke-Heist een aardschok voorgedaan met een kracht van 4 op de schaal van Richter. Het epicentrum van de zeebeving lag ongeveer halverwege de lijn tussen onze badstad en de Britse haven Ramsgate in Kent.  De exacte locatie was 51,47 graden noorderbreedte en 2,21 graden oosterlengte. De beving deed zich voor op een diepte van 15 km en werd geregistreerd door het 'Observatoire des Sciences de la Terre' in Straatsburg.  Aan onze kust werd nergens melding gemaakt van schade of verhoogde golfslag. 
 

VERWILGHEN CONCENTREERT ZICH OP DE SENAAT 

VLD-Minister Marc Verwilghen, die donderdagavond de eed aflegt als gemeenteraadslid in Knokke-Heist, wil zich in de komende federale verkiezingen concentreren op de Senaat. De kans dat Verwilghen nog voor een derde ambtstermijn minister kan worden, wordt in VLD-kringen klein geacht. Wel wil de Knokke-Heistse minister nog vier jaar in de binnenlandse politiek actief blijven.  In die periode wil hij meewerken aan de hervorming van de Senaat tot een ontmoetingsplaats tussen de gemeenschappen.
 

CARNAVALPUBLIEKSPRIJS PER SMS 

Het ziet er naar uit dat de Heistse Carnavalstoet volgende maand met gemak de grootste van de provincie wordt. Niet minder dan 36 groepen hebben zich al ingeschreven met een grote wagen. De grootste carnavalkar heeft trouwens een lengte van 26 meter. Inmiddels werd ook de prijzenpot voor de deelnemers met 10 procent opgetrokken.  Daarnaast is er nog een nieuwigheid: de publieksprijs. De toeschouwers zullen namelijk een SMS kunnen sturen naar het nummer 3252 met mededeling van het nummer van hun favoriete carnavalwagen. Ondertussen blijkt dat voor het Prinsenbal van volgende week zaterdag, 3 februari, in zaal Ravelingen al gigantisch veel kaarten verkocht werden. Dat moet de strijd helpen beslechten tussen de kandidaat-prinsen Perlut en Schietje.
 

EEN WAARHEID DIE ONGELEGEN KOMT 

Een tijd geleden kondigde burgemeester Lippens aan dat iedereen de film van Al Gore zou moeten zien in verband met de de dreigende klimaatsverandering.  De burgervader beloofde toen dat alle inwoners er in Scharpoord gratis naar toe zouden kunnen. Dat blijkt echter niet zo te zijn. De succesfilm "An Inconvenient Truth" staat op 6 februari op het programma in het Cultuurcentrum.  Om de film te zien moet men evenwel 16 euro neertellen.  De prent vestigt wereldwijd de aandacht op de gevolgen van het broeikaseffect. Zelfs George Bush kan er niet meer omheen, en heeft zich woensdagmorgen in z'n State of the Union een nanometer groener opgesteld. In het licht van de doemscenario's in de film van Al Gore werd het beleid in Knokke-Heist trouwens de voorbije maanden ook reeds bijgestuurd. 
 

IBS BASKET

De Basketbalclub IBS Knokke-Heist heeft een nieuwe voorzitter. Dokter Johan Janssen heeft na bijna 10 jaar aan de leiding om gezondheidsredenen ontslag genomen. Tijdens zijn bewind werd de vereniging omgevormd tot een vzw met een gezonde financiële basis; klaar voor de sportieve uitdagingen van de 21ste eeuw. Momenteel telt de club 10 jeugdploegen, een zeer dynamische basketschool, en dames- en heren fanionteams die met succes opereren in de hoogste landelijke regionen. De nieuwe voorzitter is Eric Monsieur, directeur distributie bij Generali Belgium. Sedert 2002 heeft Generali trouwens reeds een partnership met de vereniging. Op korte termijn is het de bedoeling de jeugdwerking van de Knokke-Heistse basketbalclub verder uit te bouwen op landelijk niveau,
 

DE NUL HAALT HET VAN ONDERMEER BIN LADEN 

De Vlaamse Baggeraar Jan De Nul haalt een megacontract binnen voor de aanleg van oliebooreilanden in Saudi-Arabië. Het gaat om een opdracht van meer dan één miljard dollar. De werken zouden al over negentig dagen kunnen van start gaan. De bouw van de eilandjes moet oliewinning op zee makkelijker maken. Er komen 27 eilandjes, verbonden via een autosnelweg met een totale lengte van 41 kilometer. Met de ondertekening van het contract haalt De Nul het van vier andere concurrenten: Van Oord, Boskalis, Dredging International, en de Bin Laden Groep.
 

 

Geen berichten
 
24.01.1907 Geboorteverjaardag van Maurice Couve de Murville, Frans diplomaat en minister 
Op 24 januari 1908 richt generaal-luitenant Baden-Powell officieel de padvindersbeweging (boy scouts) op.
24.01.1941 Geboorteverjaardag van Neil Diamond, Amerikaans zanger en componist 
24.01.1943 Geboorteverjaardag van Sharon Tate, Amerikaans filmster 
Een Amerikaanse B-52 crasht op 24 januari 1961 boven North Carolina en verliest zijn twee atoombommen; slechts eentje wordt teruggevonden.
24.01.1965 Overlijdensverjaardag van Winston Churchill, Brits staatsman 
Op 24 januari 1972 ontdekken twee vissers de Japanse sergeant Sjoitsji Yokoi die zich sinds 1944 in een grot schuilhield om zich niet aan de Amerikanen te hoeven overgeven.
Happy Birthday: 
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
dinsdag 23 januari 2007
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° Een nieuwe preventiecampagne maakt het kunsthandelaars en antiquairs in de badstad mogelijk om hun kunstwerken te registreren.
° Na 2 dagen rust in Senegal arriveren de deelnemers aan de Dakar Rally in de loop van woensdag weer thuis in Knokke-Heist. 
° Na de stakingsactie van dinsdag moet de postbedeling vanaf woensdag weer normaal verlopen in de badstad
° Na het evalueren van het positieve resultaat werd het zwaluwenproject in Knokke-Heist met 5 jaar verlengd. 
° Ondanks het wegvallen van allerlei bankvoordelen blijft Sluis een populaire winkelplaats bij de inwoners van onze regio. 
° Nu, na de verkiezingen, de nieuwe gemeenteraad is geïnstalleerd, wordt woensdagavond in de badstad ook de cultuurraad opnieuw samengesteld. 
° Niettegenstaande de opkomst van de moderne media blijft in Knokke-Heist de hobby van radio-amateur heel wat mensen boeien. 

En verder ORO Nieuwsmagazine:

° Sport
° Op deze dag -tig jaar geleden
° Baziel
 

Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Jeugdig Amusement, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond: ITV: 17u Morse, BBC1: 22u Five Days, 0.35 The American President, BBC2: 21u Don't Die Young, Canvas 20.50 Getting Away with Murder, 22.05 Poirot, 22.55 Smith and Jones Sketchbook
KUNST EN ANTIEK REGISTREREN 

Een nieuwe campagne van de Preventiedienst in Knokke-Heist maakt het mogelijk om kunstwerken en antiek te registreren.  Het blijkt namelijk dat momenteel 90 procent van de teruggevonden gestolen goederen niet opnieuw bij de eigenaars terecht komt. De reden is dat de rechtmatige bezitters vaak geen goede beschrijving kunnen opgeven van de bij hen ontvreemde eigendommen.  Ook kan de politie veelal de eigenaar niet opsporen omdat het goed geen eigen karakter of kenmerk heeft. De Taskforce Inbraakpreventie lanceert daarom de sensibiliseringscampagne ‘Save your Pictures’.  In eerste instantie krijgen kunsthandelaars en antiquairs de boodschap om van hun kunstwerken, antiquiteiten en juwelen serienummers te noteren of goede foto’s te maken. De gemeentelijke stadswachten van de Preventiedienst zullen de komende dagen dan ook registratieformulieren uitdelen bij de Knokke-Heistse kunsthandelaars en antiquairs. De badstad telt momenteel zo'n 45 kunst- en antiekgalerijen. 
 

OP DE TERUGWEG UIT DAKAR 

In de loop van woensdag arriveren de Knokke-Heistse deelnemers aan de Dakar Rally opnieuw in de badstad.  Naast Steve Vandenberghe en Patrick Hillewaere zullen ook een kleine 30 leden van de aanhang in het Heistse Hotel Ter Duinen een punt zetten achter hun rally-avontuur. Inmiddels is de wagen die het allemaal mogelijk maakte reeds in een Senegalese haven afgeleverd met bestemming Le Havre.  Tot hun vertrek uit Dakar hebben de rallyrijders en hun gevolg zichzelf nog even verwend in de Senegal Golf Residence in Sally; en dat bij temperaturen rond de 35 graden. Het resort in kwestie wordt trouwens uitgebaat door een echtpaar uit Roeselare. 

www.senegalgolfresidence.com
 

POSTBEDELING 

Woensdag moet de postbedeling in Knokke-Heist weer normaal verlopen. Dinsdagmorgen gingen de postmannen in staking uit protest tegen de grote werkdruk. Na overleg met de zone en de regio kwam inmiddels een oplossing uit de bus.  Vanaf woensdagmorgen worden een 5-tal postmensen als versterking ingezet. Komende maandag wordt een meer permanente regeling van kracht. Een en ander moet de postmannen meer tijd geven om hun traject voor te bereiden. Ondertussen wordt bij de Post in Knokke-Heist ook nog gepraat over de verdeling van de postronden. 
 

ZWALUWENPROJECT VERLENGD

Het gemeentebestuur van Knokke-Heist heeft de bestaande subsidieregeling voor het verlenen van nestmogelijkheden aan zwaluwen met 5 jaar verlengd. De voorbije 3 jaar heeft het zwaluwenproject trouwens reeds zijn vruchten afgeworpen. Er zijn inmiddels namelijk 605 nesten geteld, verdeeld over 27 kleine en 48 grote kolonies. Dat betekent bijna een verdubbeling van het aantal locaties. Vorig jaar werd zo'n 11.000 euro uitgekeerd aan families die zwaluwen onderdak verlenen. Meer en meer krijgt de gemeentelijke Milieudienst concrete vragen van inwoners, over de zwaluwtrek, nestmateriaal, ...  En inderdaad, er blijkt over die diersoort weinig concreets bekend, zeker over hun jaarlijkse trek. Het systematisch ringen van de Knokke-Heistse zwaluwen in samenwerking met Ringwerk Vlaanderen zou een antwoord op die vragen kunnen bieden. Het geheel kan dan kaderen in een wetenschappelijk onderbouwd educatief project, gericht op de hele bevolking, maar ook specifiek de schooljeugd. 
 

SLUIS BLIJFT POPULAIR

Meer inwoners uit voornamelijk West- en Oost-Vlaanderen brengen vaker een bezoek aan Zeeuws-Vlaanderen en de rest van Zeeland dan 3 jaar geleden. Dat is bevreemdend en blijkt uit een onderzoek van de Zeeuwse Kamer van Koophandel. Met het wegvallen van het kosteloos verzilveren van coupons en andere financiële voordelen voor Vlaamse klanten bij Nederlandse banken was net een forse daling van het aantal Vlaamse bezoekers verwacht. Maar het blijkt dat één op drie Vlamingen af en toe onze noordelijke buurprovincie bezoekt. De komst van de Westerscheldetunnel heeft er onder meer voor gezorgd dat Vlamingen ook sneller naar de Zeeuwse (schier)eilanden kunnen en naar de rest van Nederland.  Voor de rest blijven de Vlamingen ook winkelen over de grens. Daarbij geldt volgens het onderzoek Sluis nog steeds als de favoriete winkelstad van onze landgenoten. Van de grensplaatsen zag enkel Axel het aantal Vlaamse bezoekers de laatste drie jaar dalen. 
 

CURSUS RADIO-AMATEUR 

Niettegenstaande de opkomst van de moderne media blijft de hobby van radio-amateur heel wat mensen boeien in Knokke-Heist. Het medium dat van start ging bij het begin van de jaren 20 van vorige eeuw omvat inmiddels veel meer facetten die het experimenteren met radio boeiend maken. Computer en het internet hebben namelijk hun intrede gemaakt in de amateur-radiowereld. Omdat de belangstelling voor de hobby is aangewakkerd richt de Unie van Belgische Zendamateurs nu ook in onze badstad een cursus in. De opleiding voor de basisvergunning begint komende vrijdag in het amateurstation in het Walletje nummer 50. 

Inschrijvingen en bijkomende inlichtingen:  www.uba.be  of   www.onz.be 
Rudy de Vos (ON4AGV) Blauwvoetlaan 27  8301 Knokke-Heist  on4agv@telenet.be  050 - 51 44 72
 

CULTUURRAAD

Het gemeentebestuur roept op tot nieuwe kandidaat- gecoöpteerden voor de cultuurraad Knokke-Heist.  Na de installatie van het nieuwe Gemeentebestuur moet namelijk ook de Gemeentelijke Cultuurraad hersamengesteld te worden. De Cultuurraad adviseert de gemeente inzake de voorbereiding en de uitvoering van het Cultuurbeleid. De raad is samengesteld uit afgevaardigden van private of publieke culturele organisaties die een actieve culturele werking binnen het grondgebied van de gemeente hebben.  Daarnaast zijn er ook gecoöpteerde leden die vanuit een culturele deskundigheid of persoonlijke interesse de werking van de Cultuurraad willen versterken. De Algemene Vergadering is woensdgavond om 19u in Scharpoord. 
 

 
  Bezoek de sites van Paradijs Knokke-Heist
Radio Paradijs (tk)  of    Radio Paradijs (be)

 
SPORT 

VV Westkapelle wint tweemaal – Zeemeeuw Zeebrugge gelanceerd.

Voetbal 19de speeldag

1ste provinciale

Knokke FC – Steenbrugge 1-1

Twintig minuten voor tijd kwam Knokke op voorsprong via een door Boey omgezette strafschop na handspel, waarvoor een Steenbruggeling werd uitgesloten. Toch netten de bezoekers in blessuretijd nog de gelijkmaker. Knokke staat achtste met 27 punten. Hoger Op Oostende en Ieper staan aan de leiding met 43 punten. 

3de provinciale B

Bredene - FC Heist 2-1. Heist delfde het onderspit in de topper. Bredene deelde de eerste klap uit voor de rust. Vandewalle bracht Heist op gelijke hoogte maar een kwartier voor tijd maakte Bredene het verschil. Hiermee wint Bredene ook de tweede periode.

Sijsele - VV Westkapelle 1-2. Sijsele creërde wel kansen maar scoorde niet. In de slotfase deed Henri Delheye dat tweemaal voor Westkapelle. De aansluitingstreffer van Sijsele kwam te laat. Nog goed nieuws voor Westkapelle: het beroepscomité van de voetbalbond herriep de beslissing van het Provinciaal Comité West-Vlaanderen en besliste dat de uitslag van de stopgezette wedstrijd VV Westkapelle - Koekelare bepaald wordt op 5-0. 

Spermalie klimt naar de leiding met 44 punten en laat Heist achter op de tweede plaats met 41 punten, Bredene is derde met 36. Westkapelle is nu, met de punten van de wedstrijd tegen Koekelare erbij, vierde met 35 punten.

4de provinciale B

Wenduine – Zeebrugge 0-2. Vansever voor de rust en Uyttenhove erna bezorgden Zeebrugge een tweede opeenvolgende zege tegen opponenten die toch niet van de minste zijn. 
Moerkerke-Doomkerke 0-3.

Lissewege-Sint-Kruis 3-1.

Lissewege leidt met 32 punten uit 15 wedstrijden, Hertsberge is tweede met 31 punten uit 16 wedstrijden. Moerkerke is tiende met 18 punten en wordt op de hielen gezeten door Zeebrugge met 17.

Basketbal

Heren

Tweede provinciale

Duinbergse – Wibac 67-61. Verpoort en Kreps sleepten Duinbergse erdoorheen. Duinbergse is gedeeld derde met 35 punten uit 15 wedstrijden. De Panne is leider met 39 punten. 

Volleybal

Heren

Tweede provinciale B

Volley Team Knokke-Heist – Torhout 2-3. Knokke-Heist staat zevende met 19 punten uit 13 wedstrijden.

Dames

Tweede provinciale B

Wingene - Volley Team Knokke-Heist 3-2. Setstanden 23-25, 25-18, 25-20, 16-25, 15-9. Knokke-Heist staat derde met 26 punten uit 12 wedstrijden. Leider De Haan leed zijn eerste nederlaag en telt 35 punten uit 13 wedstrijden. 

Vierde provinciale B

Volley Team Knokke-Heist 2 – Ruddervoorde 0-3. Knokke-Heist is tiende en laatste met 2 punten uit 11 wedstrijden.
 

 

23.01.1832 Geboorteverjaardag van Edouard Manet, Frans schilder 
23.01.1898 Geboorteverjaardag van Sergej Eisenstein, Russisch filmregisseur 
23.01.1899 Geboorteverjaardag van Humphrey Bogart, Amerikaans filmacteur
23.01.1944 Overlijdensverjaardag van Edvard Munch, Noors schilder
23.01.1944 Overlijdensverjaardag van Leo Baekeland, Belgisch uitvinder
23.01.1947 Overlijdensverjaardag van Felix Timmermans, Belgisch schrijver
Op 23 januari 1973 komt de vulkaan Helgafjell bij het IJslandse eilandje Heimaey onverwacht tot een uitbarsting.
Een verstikkende brand in een internaat in het Belgische Heusden kost op 23 januari 1974 het leven aan 23 jongens tussen dertien en vijftien jaar.
23.01.1989 Overlijdensverjaardag van Salvador Dali, Spaans kunstschilder 
23.01.2005 Overlijdensverjaardag van Johnny Carson, Amerikaans tv-presentator 
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
maandag 22 januari 2007
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° Bij het uitrijden van de Dakar Rally in Senegal hebben de Knokke-Heistse deelnemers de traditionele triomftocht gemaakt rond de Lac Rose.
° Het ontbreken van twee verslagen maakt het moeilijk om de rapporten van de onderwijsinspectie voor de scholen in de badstad tegen mekaar af te wegen. 
° Provinciegouverneur Breyne zei in verband met het munitiedump voor de kust van Duinbergen, dat er in vergelijking met Nederland, bij ons een groot verschil in beleving van risico's is. 
° Na klachten heeft het gemeentenbestuur van Knokke-Heist erop aangedrongen dat het provinciaal natuurpark het Zwin open is tijdens alle vakantieperiodes. 
° Maandag zijn in Knokke de werken gestart aan de nutsleidingen op het Lichttorenplein.
° In de badstad is Milo Productions op zoek naar jongeren die over voldoende talent beschikken om op te treden in een musical. 
° In het zondagvoetbal was er gelijkspel voor FC Knokke, dubbele winst voor VVWestkapelle en verlies voor FC Heist. 

En verder in ORO Nieuwsmagazine:

° Japanse top moet tonijn van ondergang redden
° Op deze dag -tig jaar geleden
° Baziel
 

Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Jeugdig Amusement, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond: ITV 17u Morse, 22u Trial and Retribution, BBC1: 20.30 TRAWLERMEN (herh), 22u Waking the Dead, 23.35 The Royle Family, Canvas: 20.50 Monumentenstrijd, 23.05 The Fast Show, VT4: 22.30 The Naked Gun
TRIOMFTOCHT IN DAKAR 

Na het goed uitrijden van de Dakar Rally hebben de Knokke-Heistse deelnemers zondag in Senegal de traditionele triomftocht gemaakt rond de Lac Rose. "Berghe's Racing" staat op de 83ste plaats in het eindklassement. Een goeie plaats als men weet dat twee weken geleden 198 wagens aan de start verschenen.  De Knokke-Heistenaars leggen verder beslag op de 25ste plaats in hun categorie: 4x4 diesel.  Ook nog vermelden dat per afgelegde kilometer 50 eurocent gaat naar de Knokke-Heistse vzw "Friends of the Cap".  De bedoeling is onder meer voorzieningen treffen voor drinkbaar water in het Senegalese Cap Skirring. Voor wie wil rekenen, Berghes Racing heeft de voorbij 14 dagen niet minder dan 7.915 km afgelegd.
 

SCHOOLINSPECTIE 

De onderwijsinspectie heeft de verslagen voor de diverse scholen in ons land vrijgegeven. In het rapport ontbreken echter de verslagen voor de scholen van het gemeenschapsonderwijs in Knokke. Ook is het verslag voor de Ter Duinen Campus Zeebrugge niet apart terug te vinden. Sterk punt in het Lyceum van de Van Rysselberghestraat is ondermeer de inspanning op het vlak van de ICT-uitrusting. 'Maar', zegt het rapport: het veiligheids- en welzijnsbeleid moet beter. De Bernardusschool in de Sportlaan kwam bijna over de hele lijn bijzonder positief uit het onderzoek.  De Ter Duinen Campus Heist kreeg opmerkingen omtrent de geringe integratie van ICT in alle vakken en de afwezigheid van zwemmogelijkheden. 'Over all' kregen alle scholen in de badstad een gunstig eindverslag. 

Inspectieverslag alle scholen in West-Vlaanderen
 

KWAAD OVER ZWIN 

Na klachten heeft het gemeentenbestuur van Knokke-Heist erop aangedrongen dat het provinciaal natuurpark het Zwin open is tijdens alle vakantieperiodes.  De klachten kwamen er nadat bleek dat het het Zwin in de kerst- en nieuwjaarsperiode  niet toegankelijk was. Heel wat vakantiegangers stonden plots voor gesloten deuren. Met grote trom was eerder aangekondigd dat het Zwin nu ook op woensdagnamiddag toegankelijk zou zijn. Maar de kortzichtigheid van de provincie blijkt als men ziet dat men een belangrijke educatieve en rectreatieve attractiepool dichthoudt tijdens een toeristisch drukke periode. In Heist vraagt men zich met name af of de provincie van het natuurpark het Zwin ook zo'n rommeltje zal maken als destijds van het visserij-onderwijs in de badstad. 
 

GOUVERNEUR OVER MUNITIEDUMP

Provinciegouverneur Breyne zei in verband met het munitiedump voor de kust van Duinbergen, dat er in vergelijking met Nederland, bij ons een groot verschil in beleving van risico's bestaat. Hij deed de uitspraak in het Walcherse Middelburg tijdens een vergadering over het vergroten van het rampbesef bij de bevolking. In Nederland heeft die munitie uit de Eerste Wereldoorlog geleid tot bezorgdheid en vragen in de Tweede Kamer. "Maar" zegt Breyne "de Belgen verbergen zich graag achter het principe ’wat niet weet, wat niet deert’.
 

GEZOCHT MUSICALTALENT

Milo Productions is momenteel in de badstad via vlugschriften op zoek naar jongeren die willen optreden in een musical. De jongeren in kwestie moeten over voldoende dans-, zang- of acteertalent beschikken.  De initiatiefnemers willen namelijk later dit jaar een nieuwe musicalproductie op de planken zetten in Knokke-Heist. Wie interesse heeft kan komende zaterdag 'zijn of haar' kunnen laten zien om 14u tijdens een auditie in het Cultuurcentrum Scharpoord. 
 

NUTSWERKEN LICHTTORENPLEIN 

Maandag zijn in Knokke de werken gestart aan de nutsleidingen op het Lichttorenplein. Er werd begonnen langs de westkant van het plein. Vanaf begin februari is vervolgens de oostkant aan de beurt. Tijdens deze werken zullen ook de voetpaden langs het plein niet bruikbaar zijn. 
 

WEEKEND VOETBAL

In het zondagvoetbal was er in Eerste Provinciale voor het thuisspelende FC Knokke op de valreep 1-1 gelijkspel tegen Steenbrugge. In het klassement staat FC Knokke op de 8ste plaats. In Derde Provinciale B werd FC Heist op verplaatsing met 2-1 verslagen door Bredene. VV Westkapelle won met 1-2 van Sijsele. Nog een meevaller is het feit dat de Westkapelse ploeg van het Beroepscomité in Brussel gelijk heeft gekregen in de zaak van de eind vorig jaar stilgelegde thuiswedstrijd tegen VK Koekelare. Westkapelle wint nu met 5-0. De wedstrijd moet dus niet herspeeld worden. In de rangschikking staat FC Heist op de tweede plaats en Westkapelle legt beslag op de vierde plaats. In Vierde Provinciale B verraste Zeemeeuw Zeebrugge andermaal met een 0-2 overwinning in de uitwedstrijd tegen het veel hoger geklasseerde Wenduine. Moerkerke moest met 0-3 het onderspit delven tegen Doomkerke. In de rangschikking prijkt Moerkerke op de tiende en Zeebrugge op de elfde plaats. 
 

 
  Bezoek de sites van Paradijs Knokke-Heist
Radio Paradijs (tk)  of    Radio Paradijs (be)

Japanse top moet tonijn van ondergang redden

In de Japanse stad Kobe is maandag een vijfdaagse conferentie begonnen over maatregelen om de tonijn voor uitsterven te behoeden. Vertegenwoordigers van de commerciële visserij-industrie, milieugroepen en overheidsinstanties zullen bespreken hoe de samenwerking en informatieuitwisseling tussen regionale organisaties kunnen worden verbeterd om de tonijnstand in de wereldzeeën beter in kaart te brengen en te beheren, zei Takaaki Sakamoto van het Japanse ministerie van visserij. 
 

 
22.01.1909 Geboorteverjaardag van U Thant, Birmaans diplomaat (VN secretaris-generaal)
22.01.1935 Geboorteverjaardag van Sam Cooke, Amerikaans soulzanger 
Amerikaanse troepen landen in het Italiaanse Anzio op 22 januari 1944.
Het Amerikaanse Hooggerechtshof legaliseert op 22 januari 1973 abortus.
Op 22 januari 1980 wordt de kernfysicus Andrej Sacharov gearresteerd en later verbannen naar Siberië.
22.01.1994 Overlijdensverjaardag van Telly Savalas, Amerikaans acteur en tv-regisseur
Gelukkig Verjaardag: 

 
 
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
woensdag 17 januari 2007
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° De veiligheidscamera's in Knokke-Heist hebben een ontradend effect op ramkrakers en maken het de poltie mogelijk een politiek van quasi nul-tolerantie te voeren. 
° In Knokke is de grondige renovatie van de voormalige Résidence Margille volop aan de gang. 
° Na een ware lijdensweg in het fijne Saharazand hebben de Knokke-Heistse Dakar-rijders hun einddoel bijna in zicht. 
° In de badstad maakt het Cultuurcentrum Scharpoord zich klaar voor het "Poëziefeest 2007".
° Ook in onze buurgemeente Sluis maakt men zich zorgen over de invoering van het wegenvignet door ons land.
° In Sincfala wordt een tentoonstelling voorbereid rond het Heistse Carnaval.

En verder in ORO Nieuwsmagazine:

° Vandaag -tig jaar geleden
° Baziel
 
Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Jeugdig Amusement, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond:  BBC1: 20u Holiday 2007, 23.40 The Client, BBC2: 23u Coupling, Canvas: 20.50u Ali, KaII: 21.10 Independence Day

NUL-TOLERANTIE 

Volgens hoofdcommissaris Dirk Van Huffel hebben de veiligheidscamera's een ontradend effect gehad op bendes die hun slag willen slaan in Knokke-Heist.  De politie blijft ondertussen ook zeer waakzaam rond het drugsgebruik en het dealen. Tijdens de voorbije vakantieperiode werden zo regelmatig groepjes jongeren gefouilleerd op het bezit van verdovende middelen. De hoofdcommissaris benadrukt dat vooral tijdens de zomermaanden de politie ervoor zal zorgen dat het nachtleven zonder vechtpartijen verloopt. In feite is het echter zo dat de ordedienst een "zero tolerantie" politiek voert. Zelfs dronken langs straat lopen op weg naar huis is blijkbaar niet meer toegelaten. Ook als geen baldadigheden worden uitgehaald. Een patrouille wordt uitgestuurd en de jongeren moeten hun roes uitslapen in een politiecel. Vooral sommige jonge agenten doen daarbij overdreven macho. 
 

RUSTHUIS SEAFLOWER

Rusthuis Seaflower in de Kopsdreef in Knokke is op zoek naar een nieuwe algemeen directeur. Beatrijs Lietaert, de nieuwe eigenares van de voormalige Résidence Margille, wil zich namelijk voluit kunnen bezighouden met de renovatie van het seniorentehuis.  Heel wat aanpassingswerken zijn reeds uitgevoerd. Binnenkort komt er nog een nieuwe veranda, een parking, een bibliotheek en een cafetaria. Geleidelijk worden ook de serviceflats vernieuwd.  Een verkrotte vleugel rechts van het gebouw biedt verder uitbreidingsmogelijkheden. Zo moet Seaflower op termijn plaats bieden aan 75 bejaarden. Dat is meer dan het dubbele van de 33 die er nu verblijven. Die operatie moet het rusthuis beter rendabel maken. 
 

NEMA NEMA

Dinsdagavond zijn de Knokke-Heistse Dakar-rijders Steve Vandenberghe en Patrick Hillewaere als 92ste geëindigd en 88ste algemeen in de étappe van Néma naar Néma. Inmiddels raakte nog bekend dat Steve Vandenberghe eerder bij het uitvoeren van een reparatie in een zandput door de jeep van collega Shinozuka werd overreden. De kruisbanden van knie en voet kregen het daarbij erg te verduren. Woensdagmorgen zijn de rallyrijders in wagen 479 vertrokken richting Ayoun, een afstand van 280 km.  Het traject voert echter langs een drukke 'weg' met verkeer dat niet weet wat links of rechts is. Bijkomend probleem zijn de kinderen die baan oversteken en vragen naar alles en nog wat. Maar pluspunt is het feit dat het Senegalese eindpunt steeds dichterbij komt. 

Vanavond is Steve Vandenberghe (al mankend) te zien in "Koen in Dakar" op VTM om 23.30u. Hij zal er zijn zandput-verhaal doen van eergisteren. 
 

POEZIEFEEST 2007

In Knokke-Heist maakt het Cultuurcentrum Scharpoord zich klaar voor het "Poëziefeest 2007". Op 31 januari wordt het startschot gegeven met het bekend maken van de winnaars van de Jeugdpoëziewedstrijd van de Marnixring De Blinckaert.   Vervolgens leest Hubert Damen (beter bekend als Witse in de gelijknamige serie) op 3 februari erotische gedichten voor van de Braziliaanse dichter Carlos Drummond De Andrade. Jo Gisekin, de kleindochter van Stijn Steuvels, draagt op zondag 11 februari om 11 uur liefdesgedichten voor in de Bibliotheek van Scharpoord. 's Namiddags om 16u staat nog de familievoorstelling "Jot" op het programma, voor kinderen vanaf 8 jaar. 
 

FRONT TEGEN WEGENVIGNET - WEG VIGNET

Ook in onze buurgemeente Sluis maakt men zich zorgen over de invoering van het wegenvignet door ons land. Alle politieke fracties hebben inmiddels kritiek geuit. ,,Zeeuws-Vlaanderen dreigt met de invoering van dit plan geïsoleerd te raken“ heet het in een brief aan het dagelijks gemeentebestuur.  Aan de ene kant is er straks het dure Belgische wegenvignet, en om met de wagen in de rest van Nederland te raken moeten de inwoners van ZeeuwsVlaanderen door de dure Westerscheldetunnel. De grensgemeenten en de provincie Zeeland gaan nu samen front vormen tegen de Belgische plannen voor deze "toeristische autobelasting". 
 

CARNAVALTENTOONSTELLING

In Sincfala wordt een nieuwe tentoonstelling voorbereid. Het draait daarbij allemaal rond het Heistse Carnaval. Onder meer werd voor de tentoonstelling het fotobestand van het Museum van de Zwinstreek aangevuld door beeldmateriaal afkomstig van privé personen en de nog resterende herbergen in het centrum van Heist. De tentoonstelling is toegankelijk van 3 februari tot 11 maart. Naar aanleiding van deze opening zal schepen Danny Lannoy in Sincfala ook een nieuw kunstwerk van Aimé Thouet inhuldigen. 
 

 

Geen berichten
 
17.01.1899 Geboorteverjaardag van Al Capone, Amerikaans gangster van Italiaanse afkomst
Op 17 januari 1912 bereikt de Brit Robert Falcon Scott de Zuidpool, meer dan een maand na zijn rivaal Amundsen.
17.01.1931 Geboorteverjaardag van Dalida, Frans zangeres 
17.01.1942 Geboorteverjaardag van Mohammed Ali, Amerikaans bokser 
17.01.1944 Geboorteverjaardag van Françoise Hardy, Frans zangeres 
17.01.1956 Geboorteverjaardag van Paul Young, Engels popmuzikant 
Op 17 januari 1991 begint de operatie Desert Storm: geallieerden bombarderen militaire doelen in Irak en Koeweit.
17.01.1991 Overlijdensverjaardag van  Olav V, koning van Noorwegen 
Happy Birthday: 
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
dinsdag 16 januari 2007
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° Vanaf nu is het gemeentebestuur van Knokke-Heist telefonisch ook gratis bereikbaar bij middel van Skype; van waar ter wereld  men ook opbelt.
° De initiatiefnemers van de Miss Belgian Beauty zijn op zoek naar kandidates voor de schoonheidswedstrijd die op 20 oktober in het Casino Knokke zal gehouden worden. 
° Maandag is technisch een zware dag geworden voor de Knokke-Heistse deelnemers aan de Dakar Rally. 
° Omdat veel ouders zich vragen stellen rond drugs organiseert de Ouderraad van de Ter Duinen Campus Heist donderdag een informatieavond over het onderwerp.
° Johan Hendrik van Dale, de maker van het woordenboek, wordt in Sluis gehuldigd met een eigen likeur.
° De groep Culcita brengt in Scharpoord andermaal een tentoonstelling van klassieke quilts en patchwork. 
° Woensdagavond wordt in Ramskapelle een informatievergadering georganiseerd omdat Aquafin de rioolwaterzuiveringsinstallatie langs de Heistlaan wil wijzigen en uitbreiden.

En verder ORO Nieuwsmagazine:

° Sport
° Opvarende Nederlands vissersvaartuig verdronken
° HumberMax schip ingezet door Cobelfret vanuit Zeebrugge
° Sterke toename vrachtvervoer Dover
° Torrentsite Piratebay.org laat oog vallen op ministaatje Sealand
° Op deze dag -tig jaar geleden
° Baziel
 

Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Jeugdig Amusement, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond: ITV: 17u Morse, BBC1: 22u Judge John Deed, 23.35 Money Train, BBC2: 21u Don't Die Young, Canvas 20.50Secret Life of a Manic Depressive, 22.15 Poirot, 23.05 Smith and Jones Sketchbook
GRATIS SKYPEN MET DE GEMEENTE

Vanaf nu is het gemeentebestuur van Knokke-Heist telefonisch ook gratis bereikbaar via het internet; van waar ter wereld men ook opbelt. De nieuwe telefooncentrale werd daartoe voorzien van de nodige hardware en de software van Skype. Het is een primeur in ons land. Op de diverse gemeentelijke websites is op de startpagina een telefoonicoontje geplaatst. Als men op een dergelijk icoontje klikt, komt men rechtstreeks in contact met het onthaal in het stadhuis (050 630 100) en kan men worden doorverbonden met de gewenste dienst of persoon. Via een gelijkaardig icoontje kan men ook in contact komen met het Cultuurcentrum en de Dienst Toerisme. 

Wie nog niet vertrouwd is met Skype: u hebt een pc nodig met geluidskaart, luidspreker of koptelefoon, en een microfoontje. De Skypesoftware kunt u gratis downloaden door op het icoontje op de homepagina van de gemeentelijke websites te klikken.
 

BELGIAN BEAUTY 2008 

In oktober vorig jaar werd de 21-jarige Molse studente rechten Anne-Marie Ilie in het Casino Knokke verkozen tot Miss Belgian Beauty 2007. Reeds drie maanden doorkruist ze het ganse land voor de meest uiteenlopende actes de présence, interviews, fotosessies en presentatiewerk. Maar inmiddels zijn de initiatiefnemers van de Miss Belgian Beauty reeds op zoek naar kandidates voor de schoonheidswedstrijd die dit jaar op 20 oktober in Knokke-Heist zal gehouden worden. Kandidaten moeten minstens 18 en nog geen 26 jaar zijn, ongehuwd, kinderloos en de Belgische  nationaliteit hebben. Kandidaturen moeten ingestuurd worden voor 25 fabruari. De voorselectie gebeurt op zondag 4 maart in het Serwir Hotel in Sint-Niklaas. 
 

QUILT KUNST IN SCHARPOORD

Na het enorme succes van de vorige tentoonstellingen in Scharpoord is de groep Culcita momenteel druk in de weer om opnieuw een uniek evenement te creëren. Dat gebeurt onder de noemer 'Inspiratie zonder grenzen'. Het wordt een kleurrijke tentoonstelling van klassieke quilts en patchwork tot textielkunst. De gemaakte quilts worden vergeleken met inspiratiebronnen, zoals authentieke werken uit Japan, Zuid- en NoordAmerika, Afrika en Europa. De volgende handwerk- en verftechnieken worden er didactisch voorgesteld: shibori, origami, sashiko, trapunto,mola, boutis, vilten... 'Traditioneel' verwijst naar quilts die volledig gemaakt zijn volgens de antieke quilts uit Amerika: oude printsstof, oude symbolische patronen, authentieke werkwijze (volledig handwerk). Anderzijds worden er eigen creaties getoond die eerder tot de moderne textielkunst behoren.  Er zullen een kleine 200 werken getoond worden, van diverse afmetingen. De groep Culcita werd genaamd naar het oudlatijnse woord voor "opgevulde matras of deken", en werd in 1991 gesticht. De tentoonstelling loopt van 20 januari tot 4 februari in het Cultuurcentrum. 
 

DRUGSINFORMATIEAVOND 

Omdat veel ouders zich vragen stellen rond drugs organiseert de Ouderraad van de Ter Duinen Campus Heist donderdag een informatieavond over het onderwerp.  Het is de bedoeling dat de ouders informatie krijgen over de soorten drugs en de problemen veroorzaakt door druggebruik. Ook wordt aangegeven hoe men druggebruik bij jongeren kan ontraden en proberen te voorkomen. De preventiedienst en de politie van Knokke-Heist werken mee aan deze avond. Na de verschillende uiteenzettingen is er de mogelijkheid om vragen te stellen. De drugsinfoavond start om 19.30 en de ingang is in de Kerkstraat in Heist. 
 

LIKEUR VOOR VAN DALE

Johan Hendrik van Dale, de maker van het woordenboek, wordt in Sluis gehuldigd met een eigen likeur. Het wordt als extra aandachtstrekker gepresenteerd tijdens de opening van de Van Dale-week op 4 februari in het Belfort van het bekende grensstadje. Petra de Boevere uit Breskens bedacht de Van Dale-likeur. De nieuwe drank zit in een fles die eruit ziet als een inktpot. Heel toepasselijk, want van Dale was destijds ook schoolmeester. De nieuwe likeur smaakt naar toffee en is vanaf begin volgende maand te koop in diverse slijterijen. 
 

DRIE LEKKE BANDEN

Maandag is de étappe van Tichit naar Néma een ware lijdensweg geworden voor de Knokke-Heistse deelnemers aan de Dakar Rally. Steve Vandenberghe en Patrick Hillewaere zijn pas kort na middernacht in hun bivak aangekomen. Ze hadden namelijk hun voorbrug stuk gereden. Daarnaast smste Steve: "Drie lekke banden, de alternator naar de haaien en het moraal onder vriespunt".  Wel kreeg het duo welkome hulp bij het urenlang sleutelen om de wagen weer startklaar te krijgen. Dinsdag moesten 400 km worden afgelegd in een alternatieve étappe van Néma naar Néma; een traject met zand en nog eens zand. Inmiddels maakt zich in Heist een delegatie van familie en vrienden klaar om binnenkort naar Senegal te vliegen. 
 

INSPRAAK WATERZUIVERING 

Woensdagavond wordt in Ramskapelle een informatievergadering georganiseerd in het Zaaltje langs de Ommegang. Dat gebeurt naar aanleiding van de nieuwe millieuvergunningsaanvraag 1ste klasse die door Aquafin werd ingediend. De maatschappij wil namelijk de rioolwaterzuiveringsinstallatie langs de Heistlaan wijzigen en uitbreiden. De vergunningsaanvraag ligt ter inzage in het stadhuis in Knokke en tot 1 februari kunnen bezwaren en opmerkingen worden ingediend. De inspraakvergadering in Ramskapelle start woensdagavond om 20u. 
 

 
  Bezoek de sites van Paradijs Knokke-Heist
Radio Paradijs (tk)  of    Radio Paradijs (be)

 
SPORT 

FC Heist wint niet maar wordt toch leider - Zeemeeuw Zeebrugge zorgt voor een stunt

Voetbal - 18de speeldag

1ste provinciale

Gistel - Knokke FC 2-3

Met hangen en wurgen behaalde trainer Lanckriet zijn eerste zege. Boey bracht Knokke vlak voor rust op voorsprong maar Gistel sloeg dadelijk terug. Dadelijk na de kampwissel kwam de thuisploeg zelfs voor maar Vlaminck en Boey na een controversiële strafschop wegens handspel deden Knokke dansen. Knokke staat achtste met 26 punten. Hoger Op Oostende verdringt Ieper aan de kop met 40 punten en een wedstrijd meer gewonnen. 

3de provinciale B

VV Westkapelle - Ichtegem 2-2. Westkapelle boog een achterstand om in een voorsprong via een strafschop omgezet door Torresan na een fout op Pawella en een goal van Delheye. Ichtegem scoorde kort voor tijd de gelijkmaker. 

FC Heist - Gits 3-3. Heist kwam 0-2 achter en pas 20 minuten voor tijd kwam er beterschap via een betwist doelpunt van Vervenne. In de daaropvolgende tien minuten stelde Kyndt gelijk met een afstandsschot en scoorde Vervenne zijn tweede. Toch haalden de bezoekers in de slotfase nog een punt weg. 

Heist verzuimde volledig te profiteren van de thuisnederlaag van leider Spermalie tegen het derde geklasseerde Bredene. Spermalie en Heist tellen nu beiden 41 punten, maar Spermalie heeft een wedstrijd meer gewonnen. Westkapelle is vijfde met 29 punten en een wedstrijd minder gespeeld. 

4de provinciale B

Hertsberge - Zeemeeuw Zeebrugge 0-1. Een doelpunt van Uyttenhove in de tweede helft bezorgde Zeebrugge een even spectaculaire als deugddoende zege tegen leider Hertsberge. 
Cercle Oedelem - Moerkerke 3-0

Door de verrassende nederlaag van Hertsberge klimt Lissewege, dat met 1-3 won bij Zwevezele, naar de leiding met 29 punten uit 14 wedstrijden, Hertsberge volgt op één punt maar met een wedstrijd meer gespeeld. Moerkerke is negende met 18 punten uit 15 wedstrijden, Zeebrugge wint een plaats en wordt elfde met 14 punten uit 15 wedstrijden.

Basketbal

15de speeldag

Heren

1ste landelijke

IBS Knokke-Heist - Lummen 60-75 (rust 33-48)

In het tweede kwart moest IBS de bezoekers laten gaan. Het Knokke-Heistse kanon stond zeer slecht gericht. Dat Dimitri Vandekerckhove met slechts 12 punten topschutter werd bij IBS is veelbetekenend. IBS staat gedeeld zevende met 29 punten.

2de provinciale

Blankenberge - Duinbergse 68-61.

Ondermaatse prestatie van Duinbergse, dat bij de rust 21 punten achterstand telde tegen de hekkensluiter. Ex-Duinbergenaar Tavernier lachte in zijn vuist want hij was topschutter met 15 punten. Kreps met 14 en Derycker met 13 punten konden het tij niet keren voor Duinbergse, dat gedeeld derde staat met 32 punten. Leider De Panne heeft vier punten meer.

Dames

1ste landelijke

IBS Knokke-Heist - Haantjes Leupegem 66-56 (rust 31-26). Na het eerste kwart kabbelde het gelijkopgaand voort (21-19) en ook bij rust was alles nog peis en vree. Dan slikten de bezoeksters een 14-2 en was het over (56-34), vooral dankzij een ontketende Veerle Vantorre en Kelly Rouzerée. Naar het einde toe kwam Leupegem nog wat dichter via een 8-22 maar de zege kwam nooit meer in gevaar. IBS staat op een gedeelde 9de plaats met 27 punten.

Volleybal

Heren

2de provinciale B

Lichtervelde - Knokke-Heist 2-3

Knokke-Heist staat zevende met 18 punten uit 12 wedstrijden.

Dames

2de provinciale B

De Haan - Knokke-Heist 3-0. Volley Team verdedigde zich met een gehavende ploeg kranig tegen de ongeslagen leider. Setstanden: 25-20, 25-23 en 25-18. Knokke-Heist blijft derde met 25 punten uit 11 wedstrijden. De Haan heeft 34 punten uit 12 wedstrijden, Wingene 30 uit 11.

4de provinciale B

Sijsele - Knokke-Heist2  3-0. Het lag in de lijn der verwachtingen dat Volley Team 2 niet zou opgewassen zijn tegen het tweede geklasseerde Sijsele. Knokke-Heist 2 staat laatste met 2 punten uit 10 wedstrijden. 

Krachtbal

Eerste nationale

Beitem - KBC Heist 31-21. Heist is 10de met 28 punten uit 12 wedstrijden.
 

Opvarende Nederlands vissersvaartuig verdronken

Een opvarende van het vissersschip Ouddorp 12 uit Ouddorp is rond 3.00 uur vanochtend overboord geslagen en 
verdronken. Het kustwachtcentrum in Den Helder meldt dat. Het ongeluk gebeurde negen kilometer ten westen van Goeree-Overflakkee. Andere opvarenden van de Ouddorp 12 (The Millers) sloegen alarm. Het lichaam van de man werd een uur later uit het water gehaald. De toedracht van het ongeval is nog onduidelijk. 

HumberMax schip ingezet door Cobelfret vanuit Zeebrugge

De nieuwste aanwinst van Cobelfret, die onder Luxemburgse vlag vaart, kreeg al het epitheton HumberMax opgekleefd omdat dit de uiterste schaal is voor de bediening van de havens langs de Humber. De "Pauline" is het eerste van twee zusterschepen en liep in augustus 2006 van stapel op de Duitse scheepswerf Flensburger Schiffbau Gesellschaft. De afmetingen van deze ferry komen overeen met die van een nieuwe generatie ferry's die geleidelijk aan in de shortseatrafieken worden ingezet. Het schip haalt een snelheid van 22 knopen, is 203 meter lang, 32,90 meter breed en ligt afgeladen 7,80 meter diep. Aan boord is er vrachtruimte voor meer dan 4.000 lijnmeter, gespreid over vijf dekken. Een aantal dekken werd speciaal ontworpen om extra zware rollende vracht te kunnen laden. Dit type roro-vrachtschip beschikt over zes cabines, waarin 12 chauffeurs kunnen worden ontvangen. De rederij kan met andere woorden wat begeleide vracht aanvaarden. De toegang tot het schip gebeurt via twee oprijlanen op het achterschip, een van 12x8 meter en een van 12x15 meter. Ze zijn beiden zeven meter hoog, wat het laden van doublestackcontainers mogelijk maakt. Capaciteit: 258 trailers of 746 containers op mafi's met 655 auto's. 
Drie dagen na de tewaterlating van de "Pauline" werd op dezelfde werf de kiel gelegd voor het zusterschip, de "Yasmine". Mevrouw Gray, echtgenote van de directeur van Cobelfret Engeland, heeft het meterschap van het nieuwe schip aanvaard.  Het schip zal voortaan worden ingezet op de route naar Killingholme (aan de Humber). De inzet van de twee reuzenschepen zorgt bij Cobelfret voor een gevoelige capaciteitsverhoging tussen het Europese vasteland en het Verenigd Koninkrijk. Cobelfret zet momenteel 21 schepen in voor de verbinding tussen het VK, Scandinavië en Noord-Europa, waar Zeebrugge, Vlissingen, Rotterdam, Göteborg en Esbjerg worden aangelopen. Onlangs startte de rederij ook een dienst tussen Göteborg en Antwerpen op, a rata van twee vertrekken per week. Cobelfret Ferries biedt dagelijks vertrekken aan vanuit Rotterdam en Zeebrugge richting Killingholme en vanuit Rotterdam en Zeebrugge naar de eigen terminal in Purfleet.

Sterke toename vrachtvervoer Dover

De haven van Dover heeft vorig jaar 2.324.598 vrachtwagens zien komen of vertrekken. Dat is 13,6 procent meer dan in 2005. Het groeiende vrachtverkeer gaat gepaard met een toename van het aantal veerdiensten. In totaal zag de haven 21.413 veerschepen binnenlopen, 3,7 procent meer dan in 2005.

Torrentsite Piratebay.org laat oog vallen op ministaatje Sealand

De Torrentsite -een soort van P2P-website- Piratebay.org heeft zijn oog laten vallen op het door niemand erkende ministaatje Sealand, dat onlangs door zijn eigenaar te koop is gesteld. De website wil zich op het platform in de Noordzee vestigen om zo te ontsnappen aan conflicten met de muziek- en filmindustrie. Piratebay.org heeft inmiddels een campagne opgestart om de aankoop te financieren. Wie een duit in het zakje doet, mag zichzelf een burger van Sealand noemen, zo schrijft de nieuwssite ZDNet.be maandag.

Het voormalige militaire platform bevindt zich buiten de Britse kust, heeft een bewoonbare oppervlakte van 550 m2 en werd veertig jaar geleden gesticht door de Brit Roy Bates. Het prinsdom Sealand wordt officieel door geen enkele andere staat erkend. Het bestaat uit een metalen platform dat op twee betonnen pijlers rust en in 1941 buiten de kust bij Harwich werd gebouwd om er een geschutsbatterij te installeren. Het platform is alleen per boot of helikopter bereikbaar.

In 1967 bezette Roy Bates, een oud-majoor in het Britse leger, met zijn gezin het platform. Aangezien het platform zich in internationale wateren bevindt, achtte hij zich gerechtigd een eigen staat uit te roepen en zichzelf de titel "prins" te verlenen. In 1974 werd een Sealandse grondwet ingevoerd. Een vlag, een volkslied, een paspoort en een munteenheid - de "Sealand dollar" - volgden kort daarna. Nu staat het ministaatje te koop voor 750.000 euro.

Volgens The Pirate Bay is Sealand een perfecte aankoop voor hen. In het voorbije jaar moest men afrekenen met juridische acties van de filmindustrie, waardoor de site voor korte tijd verdween. De campagne om Sealand aan te schaffen wordt samen met de organisatie ACFI georkestreerd vanaf BuySealand.com. Op hun blog zeggen de initiatiefnemers dat ze wellicht twee miljoen dollar moeten verzamelen om het ministaatje over te nemen. Indien de onderhandelingen met de huidige eigenaars van Sealand mislukken, wil Piratebay.org proberen om ergens anders een klein eilandje te kopen. Prijzen voor een eiland starten vanaf vijftigduizend dollar, aldus ZDNet.be. 
 

16.01.1937 Geboorteverjaardag van Conny Vandenbos, Nederlands zangeres
16.01.1947 Geboorteverjaardag van Ferry Maat, Nederlands diskjockey en musicus 
Op 16 januari 1969 steekt Jan Palach zichzelf in Praag in brand uit protest tegen de Russische overheersing van zijn land, Tsjechoslowakije.
16.01.1974 Geboorteverjaardag van Kate Moss, Brits fotomodel 
Op 16 januari 1979 verlaat sjah Mohammed Reza Pahlevi gedwongen Perzië (Iran).
Op 16 januari 1991 begint de Golfoorlog om Irak te verdrijven uit Koeweit.
16.01.2001 Overlijdensverjaardag van Laurent Kabila, president van Congo 
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
maandag 15 januari 2007
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° Het gemeentebestuur schrijft een architectenwedstrijd uit met als doel een nieuw ontwerp uit te werken voor het hart van Duinbergen. 
° Komende zomer gaat Frank De Bleeckere in Knokke-Heist scheidsrechters opleiden uit de Golfstaat Qatar.
° De Gentse amateurfotograaf Roland Delahaye heeft afgelopen weekend de Gouden Lens gewonnen op het 29ste Internationaal Fotofestival Knokke-Heist. 
° Na een late start is het voor de Dakar Rally rijders uit Knokke-Heist zondag een late nacht geworden op weg naar de Oasa van Tichit. 
° Na een tip van een werknemer in een hotel in Zeebrugge konden de jonge overvallers Bonny en Clyde uiteindelijk door de politie in Aalst worden ingerekend. 
° Voetbaltrainer Foeke Booy moest vrijdag met 20 hechtingen in het gezicht uit Knokke-Heist weer naar Utrecht vertrekken. 
° In het zondagvoetbal was er winst voor FC Knokke en gelijkspel voor FC Heist en VVWestekappelle. En, Zeemeeuw Zeebrugge versloeg onverwacht de ploeg van Hertsberge.

En verder in ORO Nieuwsmagazine:

° Garnalen krikken omzet Nederlandse visafslagen op
° Bevolking: Geboorten, Huwelijken en Overlijdens
° Op deze dag -tig jaar geleden
° Baziel
 

Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Jeugdig Amusement, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond: ITV 17u Morse, 22u Trial and Retribution, BBC1: 20.30 TRAWLERMEN (herh), 22u Waking the Dead, Canvas: 20.50 Monumentenstrijd, 23.05 The Fast Show, KaII: 21.10 Don't Say a Word
NIEUW HART VOOR DUINBERGEN 

Het gemeentebestuur van Knokke-Heist schrijft een architectenwedstrijd uit met als doel een nieuw ontwerp uit te werken voor het hart van Duinbergen. Het betreft de deelkern van het Sint-Michielsplein, via het Europaplein en het Joseph Stübbenpark tot aan De Wandelaar. Het Team van de Bouwmeester van de Vlaamse Gemeenschap zal uit de kandidaten 5 ontwerpers selecteren, die elk de kans krijgen om een ontwerp voor te stellen. Een deskundige jury zal vervolgens de opdracht gunnen aan de winnende ontwerper. 

Duinbergen is in het begin van de 20ste eeuw, net zoals Het Zoute, ontworpen door de Duitse stedenbouwkundige Joseph Stübben. Relatieve hoogbouw en aanleg van parkeerruimtes heeft die omgeving echter van haar oorspronkelijke charmes beroofd. In het verlengde van de recente heraanleg van het Stübbenplein wordt binnenkort dus werk gemaakt van een nieuwe visie op de nabijgelegen pleinen en straten.
 

QATAARSE SCHEIDSEN

Komende zomer gaat Frank De Bleeckere in Knokke-Heist scheidsrechters opleiden uit de Golfstaat Qatar.  De Bleeckere is geen onbekende in dit Arabische emiraat. Hij werd er vroeger onder meer reeds uitgenodigd om wedstrijden te fluiten in de plaatselijke competitie. De Perzische Golfstaat beschikt momenteel slechts over 8 scheidsrechters die door de Fifa erkend zijn. Tijdens de scheidsrechterstage in het Pavillon du Zoute zal De Bleeckere in de loop van juli drie weken lang Qataarse scheidsen onderricht geven. Ook wordt momenteel de mogelijkheid onderzocht of Qataarse scheidsrechters de traditionele zomerwedstrijden van FC Knokke tegen Anderlecht en Club Brugge kunnen fluiten. 
 

INTERNATIONAAL FOTOFESTIVAL

De Gentse amateurfotograaf Roland Delahaye heeft de Gouden Lens gewonnen op het 29ste Internationaal Fotofestival Knokke-Heist. De jury boog zich zaterdag over 5.400 foto’s van 740 deelnemers uit 36 landen. Naast eigen land waren er opvallend veel inzendingen uit Rusland, Polen, Iran en Vietnam. De winnende foto draagt de titel ’La Peur’ en toont een kleurling die de wereld bekijkt tussen twee vingers. Ook de Zilveren Lens gaat naar een landgenoot, Jan Brouckaert uit Brussel. De Bronzen Lens werd in de wacht gesleept door de Rus Vladimir Vyatkin. De Knack Foto Award werd toegekend aan Roshannia Mirkiam uit Iran. De prijs van het Centrum voor Beeldexpressie gaat naar Marie-Jeanne Smets voor haar foto ’Met Vleugels’. Vier van de vijf winnende foto’s zijn afgedrukt op zwart/wit.  Het 29ste Internationaal Fotofestival Knokke-Heist vindt plaats in de Laguna Beach van 1 april tot 1 juli.
 

BONNY EN CLYDE

Na een tip van een werknemer in een hotel in Zeebrugge konden de jonge overvallers Bonny en Clyde uiteindelijk door de politie in Aalst worden ingerekend. Zaterdag werden door scheepvaartpolitie in Zeebrugge en door de politie in Knokke-Heist en Sluis controles uitgevoerd, maar het duo was bij de Blauwe Toren in Brugge door de mazen van het net geglipt. De man van 27 en het meisje van 15 stonden geseind voor een reeks gewapende overvallen. De twee werden zondagavond uiteindelijk ingerekend nadat ze apart bij familie waren ondergedoken. 
 

DAKAR RALLY 

Na een late start is het voor de Dakar Rally rijders uit Knokke-Heist zondag ook een late nacht geworden op weg naar de Oase van Tichit. Steve Vandenberghe en Patrick Hillewaere zijn als 89ste over de finish gekomen.  Maandagmorgen stond het duo om 11u weer aan de start voor de tocht naar Nema, dat zo'n 500 km verderop ligt.  Het is andermaal een klassiek traject met veel zand voor het team van Hotel der Duinen. Hoe kan het ook anders met zo'n naam. Dinsdag is trouwens de laatste grote zandproef in de rally. Daarna wordt het wat makkelijker op weg naar het eindpunt in het Senegalese Dakar. 
 

MET HECHTINGEN NAAR HUIS

Na afloop van het oefenkamp in Knokke-Heist moest voetbaltrainer Foeke Booy vrijdag met 20 hechtingen in het gezicht weer naar Utrecht vertrekken. De verwondingen aan zijn gezicht waren het gevolg van een valpartij in de badstad. Ook zijn gebit moet de komende dagen gerestaureerd worden. Het bestuur van de ploeg hoopt inmiddels dat de oefenmeester snel weer zijn functie zal kunnen opnemen. Men wil namelijk vermijden dat de voorbereidingen voor de aanstaande topwedstrijd tegen Ajax in het honderd lopen. 
 

PLAATSELIJKE VOETBALUITSLAGEN

In het zondagvoetbal in Eerste Provinciale versloeg FC Knokke op verplaatsing de ploeg van Gistel met 2-3. In het klassement staat FC Knokke op de 8ste plaats. In Derde Provinciale B speelde FC Heist op eigen terrein 3-3 gelijk tegen Gits. VVWestkapelle speelde eveneens op eigen veld en zette een 2-2 eindstand neer tegen Ichtegem. Heist staat op de tweede plaats in de rangschikking en Westkapelle op de vijfde. In Vierde Provinciale B versloeg Zeemeeuw Zeebrugge op verplaatsing onverwacht met 0-1 het bij de top geklasseerde Hertsberge. Moerkerke werd met 3-0 verslagen door Oedelem. In het klassement staat Moerkerke op de negende plaats. Zeemeeuw Zeebrugge staat elfde. 
 

 
  Bezoek de sites van Paradijs Knokke-Heist
Radio Paradijs (tk)  of    Radio Paradijs (be)
Geboorten

Loïse Hoyset, dochter van Andreas en Renée van Beek, Sluis (Ndl), Zuidzandsestraat 84
Marthe Allemeersch, dochter van Bruno en Eveline Van Gansbeke, Damme, Zuiddijk 3
Tygo Dhondt, zoon van Marco en Melissa De Sutter, Sluis (Ndl), Nieuwstraat 33
Emilie Sterkens, dochter van Edwin en Jessica Pakmans, Brugge, Scharphoutstraat 5
Maura De Clercq, dochter van Cédric en Eveline Savat, Maldegem, Speyestraat 53/A
Dylan De Schrijver, zoon van Jean-Marie en Kesom De Schrijver, K-H, Lippenslaan 22/11
Gijs Gheldof, zoon van Carlo en Nele Borremans, Aaishove 39, Kn-H
Imke Lasoen, dochter van Tom en Evi Huyghe, Burg. Ch. Rotsart de Hertainglaan 22, Maldegem
Sven Heger, zoon van Edwin en Natasja Rieteco, De Schepenstraat 28, Sluis (Ndl)
Renzo van de Velde, zoon van Rubin en Chantal van Doorn, Lange Heerenstraat 36, Sluis (Ndl)
Kyento Wytgeers, zoon van Davy en Nathalie Pieters, Heiststraat 224, Kn-H
Siebe Vantorre, zoon van Kurt en Tania Blauwet, Tapuitstraat 18, Brugge
Emily Van Acker, dochter van Joeri en Wilawan Namsorn, Vissersstraat 75, Damme
Fien Verhelst, dochter van Bart en Sarah Van de Cappelle, Krekenstraat 22, Brugge
Rune Pleijte, zoon van Marc en Heidi Declerck, Albert De Keselstraat 14, Maldegem
Josefien Durnez, dochter van Tony en Katrien Cauwels, Bosmannenstraat 4/11, Kn-H
Yllem de Baerdemaeker, dochter van Jeroen en Melisa Vandenabeele, Oude Staatsbaan 1/C, Maldegem
Keano Beuckels, zoon van Francis en Hilda Brams, Gemeenteplein 40, Kn-H
Aïcha Casteleyn, dochter van Johan en Natasja Decuyper, Heernisstraat 3, Damme
Niels Blaakman, zoon van Angelo en Dominique De Wispelaere, Livingstonestraat 16, Hulst (Ndl)
Joyce De Spiegeleer, dochter van Stefaan en Wendy Van den Bergh, Molenstraat 4/ver3, Blankenberge

Aangifte Huwelijk

Michel Vanderostyne en Ellen Lamote, Leeuwerikenlaan 15/11, Kn-H
Jean-Marc Vandenberghe en Muriel Devooght, Koningslaan 56/1, Kn-H
Didier Sercu, Tempeliersstraat 26, Ieper en Pat Vanackere, Graaf d’Ursellaan 37/51, Kn-H
Emmanuel Carefalakis en Stefanie Adriaenssens, Caddiespad 1, Kn-H
Sammy Jones en Nathalie Muyllaert, Leliedreef 28, Kn-H/Kaapstad
Nico Arents en Larisa Lipan, Felix Timmermansstraat 26/11, Kn-H

Huwelijken

Eddy Denhaene en Monique Brijs, Knokkestraat 108/42, Kn-H

Overlijdens

Urbania Van Torre, 97 j., wed. van Jan Wittevrongel, K-H, Bondgenotenlaan 6
Eliane Gyselinck, 54 j., K-H, Steenstraat 84/11
Francine Vanderlinden, 83 j., wed. van Jules Close, K-H, Zeedijk-Albertstrand 545/52
Robert Vandewalle, 69 j., echt. van Monique Maniet, Howald (Groot-Hertogdom-Luxemburg), rue Edouard Oster 22
Roger De Neve, 80 jaar, wed. van Leona Vandenbroucke, Leliedreef 32, Kn-H
Felix Ideler, 83 jaar, echtg. van Liliane Cantineau, Koningslaan 34/1, Kn-H
Marie Algoet, 74 jaar, echtg. van Charles Vercruysse, Jozef Nellenslaan 123/01, Kn-H
Joseph Meeuws, 81 jaar, echtg. van Jacquelina Demuynck, Alfred Verweeplein 17/31, Kn-H
Arthur Reyns, 89 jaar, echtg. van Simone Delvaux, Elizabetlaan 126/21, Kn-H
Jonkheer Adrien Van der Beken-Pasteel, 82 jaar, echtg. van Béatrice Vaes, Sterrenlaan 1/11, Kn-H
Robert De Coster, 85 jaar, wed. van Georgette Claeyssens, Natiënlaan 107, Kn-H
Raymond Strubbe, 78 jaar, echtg. van Simonne Danneels, Bremlaan 27, Kn-H
Odile Pauwels, 67 jaar, wed. van Christian Provost, Elizabetlaan 208/12, Kn-H
Rosa Verheyden, 86 jaar, wed. van Marcel Beersaerts, Elizabetlaan 193, Kn-H
Denise Vantorre, 68 jaar, wed. van Leon Elias, Koninginlaan 55, Blankenberge
Hélène Hoste, 70 jaar, echtg. van Louis Rodet, De Kreeft 4, Kn-H
Marie-Louise Dujardin, 84 jaar, echtg. van Elie Cauwels, Leopoldlaan 105, Kn-H
Johanna van de Luijster, 74 jaar, echtg. van Herman Teerlinck, Koningslaan 33, Kn-H
Ferdinand De Maertelaere, 81 jaar, echtg. van Adeleidis Ampe, Duindistelstraat 17/61, Kn-H
Jeannine Decang, 74 jaar, ongehuwd, Lambermontlaan 203, Schaarbeek
Sonia Geselle, 53 jaar, Dweersstraat 34/2, Brugge
 


Garnalen krikken omzet Nederlandse visafslagen op

De visafslagen van Breskens en Colijnsplaat hebben in 2006 hun omzet zien groeien. In Breskens steeg de omzet met 1 miljoen euro, in Colijnsplaat werd voor 8 ton meer omgezet dan in 2005. De stijgingen zijn te danken aan de betere prijs voor vis en de toename van de aanvoer van garnalen in beide havens. De visafslag van Vlissingen kent geen aanvoer van garnalen waardoor de omzet over 2006 licht daalde.

 

Bush DEPLOYS VOWELS TO BOSNIA 

Cities of Sjlbvdnzv, Grzny to Be First Recipients 

Before an emergency joint session of Congress yesterday, President Bush announced US plans to deploy over 75,000 
vowels to the war-torn region of Bosnia. The deployment, the largest of its kind in American history, will provide the 
region with the critically needed letters A,E,I,O and U, and is hoped to render countless Bosnian names more pronounceable. 

"For six years, we have stood by while names like Ygrjvslhv and Tzlynhr and Glrm have been horribly butchered by millions around the world," Bush said. "Today, the United States must finally stand up and say `Enough.' It is time the people of Bosnia finally had some vowels in their incomprehensible words. The US is proud to lead the crusade in this noble endeavour." The deployment, dubbed Operation Vowel Movement by the State Department, is set for early next week, with the Adriatic port cities of Sjlbvdnzv and Grzny slated to be the first recipients. Two C-130 transport planes, each carrying over 500 24-count boxes of "E's," will fly from Andrews Air Force Base across the Atlantic and airdrop the letters over the cities. Citizens of Grzny and Sjlbvdnzv eagerly await the arrival of the vowels. 

"My God, I do not think we can last another day," Trszg Grzdnjkln, 44, said. "I have six children and none of them has 
a name that is understandable to me or to anyone else. Mr. Bush, please send my poor, wretched family just one `E.' Please." Said Sjlbvdnzv resident Grg Hmphrs, 67: "With just a few key letters, I could be George Humphries. This is my 
dream." 

The airdrop represents the largest deployment of any letter to a foreign country since 1984. During the summer of that year, the US shipped 92,000 consonants to Ethiopia, providing cities like Ouaouoaua, Eaoiiuae, and Aao with vital, life-giving supplies of L's, S's and T's. Also the White House has been supplied with extra letters. There is now an ample stock to spell the word "asshole" a billion times over. 
 

15.01.1906 Geboorteverjaardag van Aristoteles Onassis, Grieks scheepsmagnaat 
15.01.1918 Geboorteverjaardag van Gamal Abd-al Nasser, Egyptisch leider 
Ierland wordt op 15 januari 1922 een vrije natie, los van het Verenigd Koninkrijk.
15.01.1929 Geboorteverjaardag van Martin Luther King, Amerikaans negerleider 
De Aswandam in Egypte wordt op 15 januari 1971 in gebruik genomen.
15.01.1994 Overlijdensverjaardag van Harry Nilsson, Amerikaans zanger en songschrijver 
Gelukkig Verjaardag: Cliff van de Luijster (30)
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
WORLD CLOCK
vrijdag 12 januari 2007
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° De invoering van het wegenvignet dreigt volgend jaar een drama te worden voor het buitenlands toerisme in Knokke-Heist. 
° Door het dalend aantal herbergen is er met Carnaval nood aan het opzetten van een tentcafé in Heist. 
° Na de Saharaduinen van donderdag en vrijdag kijken de Knokke-Heistse deelnemers aan de Dakar Rally uit naar een welverdiende rustdag. 
° De Nederlandse politie heeft een Somalische bende opgerold die mensen via Zeebrugge bij middel van "look-a-like" documenten naar het Engelse Hull smokkelde. 
° Na een zware stormtraining donderdag hebben de spelers van FC Utrecht vrijdag hun oefenkamp in Knokke-Heist afgesloten met een strandloop. 
° In de badstad zoekt men een permanent verantwoordelijke voor het jeugdhuis. 

En verder in ORO Nieuwsmagazine:

° Bevolking: Geboorten, Huwelijken en Overlijdens (niet ontvangen) 
° Vandaag  -tig jaar geleden
° Baziel
 

Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Jeugdig Amusement, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond: NEDERLAND 2:  22.40 DE KAVIJAKS (5/5)
BBC2: 20.30 It's not easy being green, 21.30 Grow you rown veg, 22u Timewatch Beatlemania, VT4: 22.15 10 Things I hate about You, Canvas: 23.20 Almost Famous
WEGENVIGNET DRAMA VOOR TOERISME 

De onderdoordachte invoering van het wegenvignet vanaf volgend jaar wordt een drama voor het toerisme in Knokke-Heist en sommige andere badplaatsen. De vrees is dat veel buitenlandse toeristen ons land links zullen laten liggen omdat ze niet bereid zijn 60 euro wegentaks te betalen. In Nederland heeft de Telegraaf vrijdag opgeroepen tot een boycot van ons land.  België zal worden behandeld alsof het een stuk van de Noordzee was, en onze noorderburen zijn van plan om er omheen te rijden. En dan weten dat Nederland een van de belangrijkste buitenlandse markten is voor Knokke-Heist. Uit eerdere studies is trouwens gebleken dat de Nederlandse toeristen big spenders zijn. Het zijn de recreanten met het hoogste bestedingsbedrag per persoon. Van zuinige Nederlanders blijkt in Knokke-Heist duidelijk geen sprake. Ook de Duitsers dreigen weg te blijven en hun tenten nog meer op te slaan in Cadzand.  Fransen en Luxemburgers zullen heel waarschijnlijk ook massaal verstek geven aan onze kust. Warenhuizen en winkelstraten in de badstad zullen trouwens het hele jaar door getroffen worden. Veel grensbewoners in Zeeuws-Vlaanderen, die normaal vaak in ons land winkelen, hebben al aangekondigd niet van plan te zijn om een duur Belgisch wegenvignet te kopen. 
 

CARNAVALTENTCAFÉ

Het feit dat er in  Heist steeds minder herbergen zijn betekent een probleem voor de traditionele Carnavalviering. Ooit telde Heist 102 cafés. Nu zijn er dat nog een handvol. Omdat men voorziet dat er in de bestaand cafés in Heist onvoldoende plaats zal zijn om de Carnavaldrukte ordentelijk op te vangen, worden andere oplossingen gezocht. Daarom is er een aanvraag voor het opzetten van feesttent op de parking van de Knokkestraat in Heist. De tent moet fungeren als een extra herberg voor de vele feestvierders. Ook nieuw voor de Carnavalviering 2007 is het houden van een "Vette Dinsdagbal". Dat gebeurt op 20 februari in zaal Ravelingen. 
 

DAKAR RALLY KLAAR VOOR RUSTDAG

In de Dakar Rally is het Knokke-Heistse team donderdagavond als 113de bij de finish in Zouérat gearriveerd.  Dit was al bij al een goede startplaats voor vrijdag. Want op tijd weer onderweg betekent dat Steve Vandenberghe en Patrick Hillewaere vrijdag niet al te veel in 't donker in de saharaduinen moeten rondrijden.  Algemeen schuiven de Knokke-Heistenaars in wagen 479 op naar de 91ste plaats.  Het traject van vrijdag ging van Zouérat naar Atâr over een afstand van 580 km via veel zand en "offroad pistes".  Na 6 dagen racen kijken de deelnemers inmiddels stuk voor stuk uit naar de rustdag van zaterdag. 
 

JEUGDVERANTWOORDELIJKE GEZOCHT 

De vzw Jeugdclubs Knokke-Heist is op zoek naar een voltijdse permanente verantwoordelijke. De persoon in kwestie zal moeten instaan voor het activiteitenprogramma voor jongeren in de badstad.  Verder moet hij of zij allerlei afspraken met de jongeren opvolgen en de algemene administratieve taken van het jeugdhuis afhandelen. Het is volgens de jeugddienst een baan met een uitdaging. 

Meer info: Yvan Hazebrouck 050.51.56.70 
 

LOOK-A-LIKE MENSENSMOKKELAARS GEVAT 

De Nederlandse politie heeft een netwerk van Somalische mensensmokkelaars opgerold. De criminele groepering smokkelde Somalische volwassenen en kinderen tegen betaling naar Engeland, Duitsland, Noorwegen, Zweden en Denemarken. Onder meer werd daarbij gebruik gemaakt van de veerverbinding tussen Zeebrugge en Hull. De organisatie was vorig jaar volgens justitie verantwoordelijk voor de smokkel van 25 tot dertig personen. Voor de smokkelreizen werd 2000 tot 3000 euro per persoon gerekend. De illegalen wisten de grenzen te passeren, omdat de criminele groep de Somaliërs voorzag van zogenoemde look-a-like reisdocumenten. Een Somalische familie leende daarvoor tientallen keren hun paspoorten en identiteitskaarten uit aan de mensen die de grens over werden gesmokkeld.
 

FC UTRECHT KLAARGESTOOMD IN KNOKKE-HEIST

Vrijdag hebben de spelers van FC Utrecht hun oefenvierdaags in de badstad afgesloten met een zogeheten uitlooptraining langs het strand in Knokke. Ondanks de zware storm werd ook donderdag door de ploeg doorgetraind op het terrein van FC Heist. Er werd geen krimp gegeven zelfs niet op het hoogtepunt van de storm toen niet alleen de bal, maar ook de spelerstassen en pionnen van het trainingsveld waaiden. Een unieke oefening bleek de opdracht aan de spelers om via zelf te kiezen routes naar een restaurant op de Zeedijk te lopen, waar de ploeg samen het avondmaal gebruikte. De intensieve training in Knokke-Heist moest de ploeg opwarmen voor de wedstrijd van zondag tegen Gelsenkirchen dat bij de top van de Duitse Bundesliga staat. 
 

 

Geen berichten
 
 Een TUNNEL onder de nieuwe ZEESLUIS in ZEEBRUGGE is de enige oplossing
voor een permanente ONTSLUITING van de haven en een LEEFBAAR dorp
Geboorten

Aangifte Huwelijk

Huwelijken

Overlijdens
 

12.01.1893  Geboorteverjaardag van Hermann Göring, Nazi-leider 
12.01.1916  Geboorteverjaardag van Pieter Botha, Zuid-Afrikaans politicus
Op 12 januari 1950 komen 64 opvarenden van de Engelse onderzeeboot Truculent om het leven na een aanvaring in de monding van de Thames.
12.01.1976 Overlijdensverjaardag van Agatha Christie, Engels schrijfster 
12.01.1992 Overlijdensverjaardag van Harry van Doorn, Nederlands PPR-politicus die de zeezenders kelderde
12.01.2003 Overlijdensverjaardag van Maurice Gibb, Brits popmuzikant {Beegees}
 
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
donderdag 11 januari 2007
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° Binnenkort oordeelt de rechtbank in kortgeding over de onenigheid binnen de folkloristische vereniging 'De Heistse Klakkertjes'. 
° De badstad krijgt er nog maar een advertentieblad bij. Een en ander is het gevolg van de overname van het Brugse advertentieweekblad Publi Shop door Passe-Partout.
° De Knokke-Heistse Dakar Rally rijders Steve Vandenberghe en Patrick Hillewaere zijn donderdag te midden een zandstorm vertrokken naar Mauretanië. 
° Komende zondag wordt op het strand ter hoogte van het Knokse Rubensplein de traditionele Kerstboomverbranding gehouden.
° Vlaanderen en de provincie Zeeland hebben overleg gepleegd omtrent plannen voor het gedogen van een coffeeshop vlak bij de grens met ons land.
° In februari is met "Gino Sancti is Terminaal" ook humor van de partij in Scharpoord. 
° De gashandel in Zeebrugge en in Nederland is afgelopen jaar nagenoeg gelijk gebleven.

En verder in ORO Nieuwsmagazine:

° Vandaag -tig jaar geleden
° Baziel
 

Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Jeugdig Amusement, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond:  BBC2: 21.30 Bill Oddie Back in the USA, 22u The Truth about Food! 23u Mock the Week, BBC1: 22u Judge John Deed, Canvas: 20.50 Wild Caribbean, 23.45 Colour of War, KaII: 21.10 Earthquake in New York
RUZIE BEDREIGT HEISTSE KLAKKERTJES 

De onenigheid binnen de folkloristische vereniging 'De Heistse Klakkertjes' lijkt uit te monden op een complete breuk waardoor twee dansgroepen zullen ontstaan. De moeilijkheden ontstonden toen na het ontslag van de voorzitter van de 'feitelijke vereniging' het overblijvende bestuur besloot het statuut om te vormen naar een vzw en een nieuwe voorzitter te kiezen. De oud-voorzitter erkent echter de vzw niet als wettige opvolger van zijn vereniging. Na een incident bij de 11-novemberviering heeft het bestuur van de Heistse Klakkertjes beslist geen optredens te verzorgen tot de rechtbank een uitspraak doet.  In een kortgeding zal de rechter op 24 januari beslissen wie gelijk krijgt. 
 

NIEUW ADVERTENTIEBLAD

Knokke-Heist krijgt er nog maar een advertentieblad bij. Een en ander is het gevolg van de overname van het Brugse advertentieweekblad Publi Shop door Passe-Partout. Dat is een dochteronderneming van de Corelio groep, die ondermeer Het Nieuwsblad en De Standaard uitgeeft. Passe-Partout lanceert meteen ook een nieuwe editie in Knokke-Heist en Blankenberge. Volgens de initiatiefnemers is in beide badplaatsen, sinds de overname van Tam-Tam door Roularta, "een gat in de markt ontstaan".
 

MET CARNAVALMUZIEK NAAR DAKAR

De Knokke-Heistse Dakar Rally rijders Steve Vandenberghe en Patrick Hillewaere zijn woensdagavond in het Marokkaanse Tan Tan 128ste in de special en 100ste algemeen geëindigd. De rit is goed verlopen afgezien het inzetten van nog maar een reserveband. Gelukkig heeft het duo nog snel twee reservebanden op de kop kunnen tikken bij vrienden van de Franse televisie. In de vroege uren van donderdag stak een storm op in de regio waardoor de rallyrijders hun slaaptent extra moesten vastsjorren. Donderdagmorgen werd vroeg gestart op weg naar Mauretanië. Rond 10u in de ochtend werden de rallyrijders flink gehinderd door een zandstorm. Dit betekent dat de langste etappe van de rally van in totaal 817 km nog een stuk zwaarder werd. De route naar het Mauretanische Zouérat loopt dwars door Saharaans duingebied. En omdat er in de Sahara weinig genietbare radiostations te ontvangen zijn luisteren de rallyrijders uit de badstad momenteel naar Heistse Carnavalmuziek. 

Minder goed nieuws is er voor de deelnemers uit Maldegem, die problemen kregen met hun Audi TT.  Woensdagavond leken ze op de terugweg naar Ouarzazate, hoogstwaarschijnlijk samen met hun assistentievrachtwagen.  Mogelijk betekent dit het einde van de rit voor hen. 
 

KERSTBOOMVERBRANDING 

Komende zondag wordt in Knokke-Heist op het strand ter hoogte van het Rubensplein de traditionele Kerstboomverbranding gehouden. Wie geïnteresseerd is in het sfeervolle gebeuren kan tot 14u z'n kerstboom naar het Rubensplein brengen. Op dat moment gaan ook de drankstalletjes op de Zeedijk open. Een uur later wordt het vuur ontstoken op het strand. Vele honderden kerstbomen afkomstig van inwoners en exemplaren die de straten en pleinen sierden worden aldus verteerd door de vlammenzee.  Kerstbomen mogen ook de hele maand januari nog worden aangeboden als huisvuil op de dagen waarop Tuinafval wordt ingezameld. Afvalbeheerder Horizon Net wijst er echter op dat de kerstbomen zonder pot en zonder versieringen moeten worden aangeboden.
 

AANPAKKEN DRUGSOVERLAST IN GRENSGEBIED

Vlaanderen en de provincie Zeeland hebben woensdag in het Provinciehuis in het Walcherse Middelburg achter gesloten deuren overleg gepleegd omtrent plannen van de gemeente Terneuzen voor het gedogen van een coffeeshop vlakbij de grens met Oost-Vlaanderen. Terneuzen wil zo'n grenscoffeeshop om de overlast van drugstoeristen uit ons land en Frankrijk in het centrum van de eigen gemeente tegen te gaan. Maar volgens Vlaanderen mogen Nederlandse gemeenten met hun gedoogbeleid geen overlast veroorzaken in buurlanden. Na de bijeenkomst werd meegedeeld dat Terneuzen en Vlaanderen samen de drugsoverlast in de grensstreek gaan aanpakken. Vlaanderen blijft echter fel gekant tegen de komst van een coffeeshop aan de grens. Het onderzoek naar de mogelijkheden voor een grenscoffeeshop wordt in Terneuzen echter wel verdergezet. Maar als blijkt dat die extra drugstoeristen zou trekken, hoeft die er van burgmeester Lonink van Terneuzen niet te komen. 
 

GINO SANCTI IS TERMINAAL 

In februari draait in Knokke-Heist dan toch niet alles rond de 'liefde'. Ook humor is van de partij. Frank van Erum en Han Coucke brengen volgende maand namelijk een nieuwe ijzersterke humorperformance in het Cultuurcentrum. Onder de titel "Gino Sancti is Terminaal" wordt het een voorstelling die zowel theatraal als muzikaal verrassend uit de hoek komt. De komische elementen worden geput uit het feit dat iedereen geboren wordt, gedoemd om te sterven. De tijd daartussen wordt onhandig gebruikt om de hoogste status te verwerven, met als ultieme doel vereeuwigd te worden met een standbeeld.  Voor velen kan het echter ook iets minder zijn. Dat blijkt op 10 februari in Scharpoord. 

Tickets: € 7,5 Uitpas, CJP / € 10 VVK, studentenkaart, + 3-pas / € 12,5 ADD. Reservatie: 050/630.430.
 

GASHANDEL

De gashandel in Zeebrugge en in Nederland is afgelopen jaar nagenoeg gelijk gebleven. Na de koppeling van de stroommarkten van Nederland, België en Frankrijk in november naderden de stroomprijzen in de drie landen elkaar. In de helft van de gevallen kwam eenzelfde prijs tot stand voor levering van stroom de volgende dag. Of dit op termijn zal leiden tot een meer eenvormige energieprijs in heel Europa valt echter te betwijfelen. Met name in Groot-Brittannië liggen de prijzen in de regel hoger dan bij ons. 
 


Geen berichten
11.01.1901 Geboorteverjaardag van Adriano Olivetti, Italiaans fabrikant 
11.01.1907 Geboorteverjaardag van Pierre Mendès-France, Frans politicus 
11.01.1928 Overlijdensverjaardag van Thomas Hardy, Engels schrijver 
Amelia Earhart was op 11 januari 1935 de eerste vrouw die de Grote Oceaan over vloog.
Op 11 januari 1974 richten hevige stormvlagen overal in Nederland en België zware schade aan.
 
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
woensdag 10 januari 2007
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° Over honderd jaar ligt Knokke-Heist zo goed als zeker aan de zonovergoten nieuwe Belgische Rivièra. 
° Na de beëdiging van de OCMW-Raad volgt in de badstad binnenkort ook de samenstelling van de Algemene Vergadering van Het Dak. Dat is de vereniging die rusthuizen beheert in Knokke-Heist. 
° De eerste dag van de trainingsvierdaagse van FC Utrecht in onze badstad was niet meteen een succes vanwege de harde wind en de staat van het oefenveld.
° Voor de Knokke-Heiste deelnemers aan de Dakar Rally is dinsdag een "harde maar mooie" dag geworden.  Momenteel krijgen ze een voorsmaakje van het Atlasgebergte. 
° Een 81-jarige vrouw uit Sluis heeft met haar wagen een gigantische ravage aangericht op een parkeerterrein.
° Al van bij het begin van het nieuwe jaar wordt uitgekeken naar de "Art Nocturne Knokke" die in augustus z'n beslag krijgt.

En verder in ORO Nieuwsmagazine:

° Vandaag -tig jaar geleden
° Baziel
 
Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Jeugdig Amusement, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond:  BBC1: 20.30 My Family, 21.30 Mission Africa, BBC2: 23u Coupling, Canvas: 20.50u Cold Mountain, KaII: 21.10 Lethal weapon

PALMBOMEN IN KNOKKE-HEIST

Woensdag heeft Stavros Dimas, de Commissaris van de Europese Commissie voor het Milieu, in een rapport het effect van de huidige klimaatverandering geschetst. Volgens het rapport zal de toename van de gemiddelde temperatuur met enkele graden, de komende decennia belangrijke gevolgen hebben voor de traditionele toeristische bestemmingen in het Zuiden van Europa. Als men er niet in slaagt om het tij te keren, dan wordt de Noordzeekust op termijn de nieuwe Rivièra! Knokke-Heist en andere badplaatsen in België en Nederland kunnen daarbij "gigantische geldmachines" worden. Dat was een eerste reactie op het rapport op de pas geopende Vakantiebeurs.  Over zo'n honderd jaar zullen meer en meer mensen van een warme zonnige zomer willen genieten onder de palmbomen in onze badstad; tenminste als het scenarie dat in het Europese rapport wordt geschetst inderdaad zo uitspeelt. 
 

OCMW EN HET DAK

Volgens cijfers van het OCMW krijgen jaarlijks zo'n 900 personen of gezinnen in de badstad financiële steun. Verder zijn er een 400-tal klanten van de Dienst aan Huis.   Dat omvat de  poetsdienst, warme maaltijden en boodschappendienst.  Inmiddels wordt benadrukt dat de Autonome Vereniging Het Dak technisch niét onder de bevoegdheid van de OCMW-raad valt.  Het Dak beheert de rusthuizen van Westkapelle en Heist, samen met de serviceflats Mardyck. Wèl is het zo dat de 11 OCMW-raadsleden samen met 11 nog aan te duiden gemeenteraadsleden de algemene vergadering vormen van deze vereniging.
 

FC UTRECHT BEETJE TELEURGESTELD

De spelers van FC Utrecht zijn niet helemaal tevreden met de staat van het oefenveld waarop ze dinsdagnamiddag in Knokke-Heist aan de slag gingen bij het begin van hun 4-daagse trainingskamp in de badstad. De staat van het veld en de harde wind zorgde ervoor dat de bal alle kanten opsprong.  Daarom kreeg de Nederlandse ploeg inmiddels een ander trainingsveld toegewezen waarop onder betere omstandigheden kan geoefend worden.  De komend dagen staat onder meer nog conditietraining op het programma met korte, snelle sprints en een positiespel. Grote AFwezige in Knokke-Heist is de Utrechtse keeper Franck Grandel. Hij werd namelijk opgeroepen voor een wedstrijd van het nationale elftal van Guadeloupe.
 

DAKAR RALLY

Voor de Knokke-Heiste deelnemers aan de Dakar Rally is dinsdag volgens een sms van Steve Vandenberghe een "harde maar mooie" dag geworden.  De eerste 200 km waren perfect, maar daarna kwamen de duinen  en was het heel zwaar navigeren.  Het duo is als 121ste in Ouarzazate binnengekomen en kon daardoor woensdagmorgen iets beter starten op weg naar het Marokkaanse Tan Tan, een totale afstand van 768 km. De Knokke-Heistse rallyrijders legden in het Algemeen Klassement beslag op de 99ste plaats. Na amper drie uur slapen zijn Steve Vandenberghe en Patrick Hillewaere woensdagmorgen gestart voor de étappe naar Tan Tan.  Het betekent een rit door een spectaculair maanlandschap; meteen een voorproefje van het Atlasgebergte. Daarna komen donderdag: zand, stenen en duinen in Mauretanië. 
 

RAVAGE 

Een 81-jarige vrouw uit de gemeente Sluis heeft dinsdagmiddag met haar wagen een grote ravage aangericht op een parkeerterrein bij een supermarkt in Oostburg. Het gebeurde toen de vrouw met haar auto achteruit uit een parkeervak reed. Toen ze wilde wegrijden schoot ze vooruit, ramde twee geparkeerde auto's, waarna ze door een plantsoen ploegde en een telefooncel totaal versplinterde. Vervolgens reed ze weer het parkeerterrein op, waar ze nog drie auto's raakte. De wagen van de bejaarde vrouw raakte hierbij onherstelbaar beschadigd. In totaal werden er vijf auto's weggetakeld. De vrouw had geen verklaring voor haar rijgedrag. De politie heeft haar rijbewijs ingenomen. Bij de ravage vielen als bij wonder geen gewonden.
 

ART NOCTURNE

Het nieuwe jaar is amper van start of in de antiekwereld wordt al uitgekeken naar de "Art Nocturne Knocke" die in augustus z'n beslag krijgt. Volgens de Art Newsletter zijn er in de Lage Landen dit jaar twee niet te missen kunst- en antiekevenementen.  Eerst is er in maart het compleet nieuwe evenement, de zogeheten "Sculpture Highlights Maastricht" waar beeldhouwwerken uit alle continenten worden gepresenteerd. Vervolgens worden van 4 tot 15 augustus meer dan 10.000 kunst- en antiekliefhebbers in de badstad verwacht voor de 32ste uitgave van de Art Nocturne Knocke.  De beurs is zo belangrijk geworden dat ze steeds meer nieuwe tendensen mee helpt bepalen. 
 

 

Geen berichten
 
10.01.1927 Geboorteverjaardag van Johnnie Ray, Amerikaans zanger
De eerste Kuifje-strip verschijnt op 10 januari 1929 in een Frans tijdschrift.
10.01.1940 Geboorteverjaardag van Frank Sinatra jr, Amerikaans zanger 
10.01.1945 Geboorteverjaardag van Rod Stewart, Brits pop-muzikant
Op 10 januari 1946 wordt voor het eerst met radar een verbinding met de maan gemaakt.
10.01.1971 Overlijdensverjaardag van Coco Chanel, Parijs modeontwerpster 
Happy Birthday: 
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
dinsdag 9 januari 2007
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° De Knokke-Heistse rallyrijders Steve Vandenberghe en Patrick Hillewaere willen in de Marokkaanse woestijnduinen hun tegenstrevers de loef afsteken. 
° Burgemeester Lippens stelt in een interview dat men nooit te oud is om verliefd te zijn. 
° Met 450 inzendingen was de Jeugdpoëziewedstrijd van de Marnixring De Blinckaert andermaal een groot succes. De winnaars worden eind januari bekend gemaakt.
° In Knokke-Heist werd maandagavond in alle stilte de nieuwe OCMW-raad geïnstalleerd. 
° De gemeente Sluis wil toekomstige bouwlocaties laten onderzoeken op de aanwezigheid van bommen uit de Tweede Wereldoorlog.
° Tijdens een twee maanden durende missie gaat de zeemachteenheid Godetia in West-Afrika humanitaire hulpgoederen bezorgen. 

En verder ORO Nieuwsmagazine:

° Sport
° P&O Ferries presenteert nieuwe brochure 2007 
° Grootste scheepsverlenging uit de geschiedenis 
° Op deze dag -tig jaar geleden
° Baziel
 

Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Jeugdig Amusement, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond: ITV: 17u Morse, BBC1: 22u Judge John Deed, 23.35 Runaway Jury, BBC2: 21u Natural World, Canvas 20.50Secret Life of a Manic Depressive, 22.15 Poirot, 23.05 Smith and Jones Sketchbook
DAKARRIJDERS KIJKEN UIT NAAR DE DUINEN 

Maandag was voor de Knokke-Heistse deelnemers aan de Dakar-rally opnieuw een moeilijke étappe. Steve Vandenberghe en Patrick Hillewaere in wagen 479 zijn niet zo opgezet met een traject vol stenen en putten. Ze hebben dan ook "rustig en op zekerheid" gereden. Dinsdagmorgen is het duo op de 168ste plaats gestart. In het algemeen klassement bezetten ze de 108ste plaats. Dinsdag stond een eerste lange special van 405 km op het programma.  Meteen moesten de rallyrijders uit Knokke-Heist zich door een eerste stuk zand worstelen op weg naar Ouarzazate. (Dat ligt bezuiden Marrakech.) Inmiddels kijkt Steve Vandenberghe uit naar de duinen.  Dààr hoopt  hij met zijn ervaring en met minder stof de concurrentie makkelijker te kunnen passeren. 
 

BURGEMEESTER NOG STEEDS IN DE MARKT VOOR 'DE LIEFDE'

Tijdens een interview met VRT-boegbeeld Frieda Van Wijck heeft burgemeester Lippens met een kwinkslag bevestigd dat hij nog steeds "vrijgezel" is én "op de markt is". Dat blijkt trouwens ook uit een gedicht dat de burgervader in het eerstvolgende Knokke-Heist Magazine laat afdrukken. Daarin staat dat hij zal bewijzen "dat men ouder wordt wanneer men niet meer verliefd is". Lippens zegt dan ook blij te zijn dat er meer vrouwen in de nieuwe legislatuur zitting hebben. Hij bendadrukte verder dat hij de Groenen en de Socialisten zal missen in de gemeenteraad. "De andere fractie die er niet meer bij is, zal ik zeker niet missen", aldus nog de burgemeester tijdens het interview in het Casino Knokke. 
 

Februari, Maand van de Liefde

Liefde is zoals water:
men heeft er altijd nodig.

Ik zal de mensen doen inzien
hoe sterk ze zich vergissen 
door te denken 
dat men niet meer verliefd wordt 
wanneer men ouder wordt.

Ik zal ze bewijzen
dat men ouder wordt 
wanneer men niet meer verliefd is…
 

Graaf Leopold Lippens
Burgemeester van Knokke-Heist

 
 
OCMW-RAAD GEÏNSTALLEERD 

Maandagavond werd in Knokke-Heist in alle stilte de nieuwe OCMW-raad geïnstalleerd. De 11 OCMW- raadsleden werden op 3 januari verkozen door de gemeenteraad en legden nu de eed af in handen van de Burgemeester Lippens.  De OCMW-raad is een weerspiegeling van de samenstelling van de gemeenteraad. De meerderheid bestaat uit acht raadsleden van de Gemeentebelangen. In de oppositie zitten twee raadsleden van de VLD en één raadslid van het Vlaams Belang. Mevrouw Annie Vandenbussche, van de partij Gemeentebelangen, werd vervolgens voor de volle zes jaar tot Voorzitter verkozen. In de voetsporen van de vorige OCMW-raad met Kathleen van der Hooft als succesvolle coach, wil de nieuwe raad de sociale dienstverlening in Knokke-Heist verder uitbouwen. 
 

JEUGDPOËZIEWEDSTRIJD 

Met 450 inzendingen was de Jeugdpoëziewedstrijd van de Marnixring De Blinckaert andermaal een groot succes. De wedstijd werd voor de derde keer ingericht, in samenwerking met de bibliotheek en het cultuurcentrum Scharpoord.  Dit keer kregen de dichters in spe het thema “dromen” voorgeschoteld. De prijsuitreiking krijgt z'n beslag woensdagavond 31 januari in het Cultuurcentrum Scharpoord. Voordrachtkunstenaar Frank Degruyter zal daarbij een keuze uit de ingezonden gedichten declameren. Verder luistert Raymond van het Groenewoud de prijsuitreiking op met een aangepast programma. Daarna worden de bekroonde jonge dichters beloond met boekenbonnen. 
 

BOMMEN ZOEKEN IN SLUIS 

De gemeente Sluis wil toekomstige bouwlocaties laten onderzoeken op de aanwezigheid van bommen uit de Tweede Wereldoorlog. Het gaat onder meer om het Technopark, de Zwarte Polder en het Hertenpark. Die gebieden zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar gebombardeerd.Veel inwoners van onze buurgemeente waren toen naar Knokke en andere meer veilige kernen gevlucht. Voor het onderzoek naar de bomrestanten moet Sluis nu echter meer dan 60 jaar later 350.000 euro zoeken in een begroting die reeds onder druk staat. 
 

GODETIA NAAR AFRIKA

Woendag vertrekt het logistieke steunschip Godetia uit Zeebrugge voor een missie langs de Afrikaanse westkust. Het schip heeft 98 bemanningsleden aan boord. De operatie ’African Enterprise’ kadert in de politiek van de ’Defensiediplomatie’. De hoofdopdracht  bestaat erin in diverse landen zo'n 33 ton humanitaire hulpgoederen af te leveren. Het gaat om medische apparatuur, kledij en informaticamaterieel afkomstig van verschillende niet-gouvernementele organisaties. Daarnaast zal de Godetia tijdens deze operatie bijdragen tot het bestrijden van piraterij, drugs- en mensenhandel. Volgens plan moet de Godetia op zondag 11 maart in onze kusthaven terugkeren.
 


 
 
  Bezoek de sites van Paradijs Knokke-Heist
Radio Paradijs (tk)  of    Radio Paradijs (be)

 

SPORT

Knokke FC verliest met forfaitcijfers - FC Heist leider af 

Voetbal - 17de speeldag

1ste provinciale

Knokke FC - Hoger Op Oostende 0-5

Knokke slaagt er maar niet in uit het dal te kruipen. Oostende is weliswaar een goede ploeg maar een dergelijke afstraffing komt toch zelden voor. Bij de rust stond het 0-2. Dadelijk na de rust kreeg Knokke een derde treffer binnen, meteen de doodsteek. Knokke staat tiende met 23 punten. Ieper blijft leider met 39 punten.

3de provinciale B

Gits - VV Westkapelle 1-1. Pawella bracht Westkapelle snel voorop maar de thuisploeg reageerde vrijwel onmiddellijk. Ondanks de uitsluiting van doelman De Muinck hield Westkapelle gemakkelijk stand. 

Beernem - FC Heist 0-0. Stugge wedstrijd tussen twee aan mekaar gewaagde ploegen. 

Spermalie won zijn wedstrijd en klimt naar de eerste plaats met 41 punten, voor Heist met 40 punten. Westkapelle is vijfde met 28 punten en een wedstrijd minder gespeeld. 

4de provinciale B

Zeemeeuw Zeebrugge - Sint-Joris 1-5. Vanwalleghem zorgde voor de Zeebrugse treffer en een 1-1 ruststand. Eens te meer begaf Zeebrugge in de slotfase. 
Moerkerke - Zwevezele 1-1

Hertsberge gaat aan de leiding met 28 punten uit 14 wedstrijden, Lissewege nadert tot op 2 punten na een 3-1 overwinning tegen Koolskamp. Moerkerke is achtste met 18 punten, Zeebrugge twaalfde en voorlaatste met 11 punten

Basketbal

14de speeldag

Heren

1ste landelijke

Koekelare - IBS Knokke-Heist 64-81

IBS legde de basis voor de zege in het eerste kwart (15-30). Bij rust (35-40) leek Koekelare nog niet verslagen maar Aelter en Janssen met 19, Depauw met 17 en Dimitri Vandekerckhove met 13 punten waren te sterk. IBS staat gedeeld zesde met 28 punten.

Dames

1ste landelijke

Aalst - IBS Knokke-Heist 71-66. IBS kende alweer pech, want de verlengingen waren er teveel aan. IBS staat op een gedeelde 10de plaats met 24 punten.

Krachtbal

1/8ste finales Beker van België

KBC Heist - Robland Sint-Michiels 18-35
 

P&O Ferries presenteert nieuwe brochure 2007 

Alle informatie voor routes Engeland, Wales, Schotland en Ierland. P&O Ferries heeft haar nieuwe brochure "Ferries 2007" gepresenteerd, met routes naar zowel het noorden als het zuiden van Groot-Brittannië, met gunstige vertrek- en aankomsttijden, de meeste afvaarten per dag en met uitgekiende tarieven en reisaanbiedingen. Drie vertrekhavens
Door de frequente afvaarten, maar liefst 27 per dag en vanuit drie vertrekhavens, kan de consument bij P&O Ferries de best passende locatie en vertrektijd kiezen. Op retourbasis of in combinatie met elkaar. 

Vanuit Rotterdam of Zeebrugge vertrekken dagelijks cruiseferries naar het Noord-Engelse Hull, waarbij de nacht aan boord wordt doorgebracht. De mate van comfort en voorzieningen aan boord van de enkele jaren geleden opgeleverde Pride of Rotterdam/Hull is ongeëvenaard. 

Calais-Dover
De snelste route om in Zuid-Engeland en Wales te komen, is Calais-Dover. P&O Ferries vertrekt maar liefst 25 keer per dag in beide richtingen om in slechts 90 minuten het Kanaal over te steken. De in de brochure "Ferries 2007" vermelde vanafprijzen zijn altijd inclusief brandstoftoeslag en havenbelasting. Hoe vroeger men boekt, des te voordeliger men reist. Een enkele reis voor personenauto met maximaal 9 passagiers naar Dover is er vanaf € 50 all-in. Caravans varen op de routes naar Hull bovendien op zaterdag en zondag gratis mee. Een enkele reis inclusief overnachting aan boord kost daar vanaf € 151 per auto incl. 2 passagiers.

Citycruises
De immens populaire 3-daagse CityCruises naar Hull, York en Lincoln worden ook dit jaar weer veelvuldig aangeboden en zijn al boekbaar vanaf slechts € 71 p.p., en behoren daarmee tot de voordeligste citytrips naar Groot-Brittannië. 

Grootste scheepsverlenging uit de geschiedenis 

Stena gaat de grootste scheepsverlenging aan die ooit in de wereld heeft plaatsgevonden. Dat zei directeur Pim de Lange van Stena Line maandagmiddag in Hoek van Holland bij terugkeer van de Stena Discovery. De snelle catamaran maakte voor de allerlaatste keer de oversteek naar Harwich. Het schip wordt afgelost door de Stena Britannica en Stena Hollandica. De schepen worden de grootste in hun soort in Europa. De Stena Britannica wordt met 28 meter verlengd tot 240 meter. De Stena Hollandica wordt ook 240 meter lang, maar daarvoor moet er een stuk van 52 meter in het schip worden ingepast. „De grootste verlenging in de geschiedenis van de scheepvaart.” De werkzaamheden vinden plaats bij scheepswerf Lloyd Werft in Bremerhaven. In april en mei komen de schepen in de vaart. Volgens De Lange komt een schip als de Stena Discovery nooit meer terug in Hoek van Holland. „Veel te duur in gebruik.” De directeur kan zich voorstellen dat de catamaran wordt verkocht aan een maatschappij in het Midden-Oosten of Zuid-Amerika. „Daar is de olie goedkoper.” Stena Line houdt twee snelle ferry’s in de Ierse Zee wel in de vaart.
 

09.01.1913 Geboorteverjaardag van Richard Nixon, Amerikaans republikeins president
09.01.1941 Geboorteverjaardag van Joan Baez, Amerikaans zangeres 
09.01.1951 Geboorteverjaardag van Crystal Gayle, country-zangeres 
Op 9 januari 1951 wordt het glazen gebouw van de VN in New York officieel geopend.
Op 9 januari 1979 wordt het door de VN uitgeroepen 'Jaar van het kind' geopend met een pop-gala in New York.
09.01.2001 Overlijdensverjaardag van Paul vanden Boeynants, Belgisch politicus en industrieel 
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
maandag 8 januari 2007
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° Veel inwoners in Knokke-Heist stelden zich zondag vragen over een staartvormige oranje schijn in de oostelijke avondhemel. De mysterieuze gloed blijkt de weerschijn te zijn van het affakkelen van gas in Terneuzen. 
° Een grote politieactie in de badstad heeft in het weekend geleid tot de arrestatie van drie drugsbezorgers. 
° Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente heeft burgemeester Lippens een lans gebroken voor toeristische voorbeelden als Dubai en het opwekken van alternatieve energie via onderwaterturbines.
° De Stedelijke Sportraad heeft de sporttrofeeën 2006 toegekend aan de JU-JITSU KUO LUNG HEIST, atlete Yentl Vandenberghe en Triatleet Luc Vanmaele. 
° De Dienst Toerisme in de badstad heeft een positieve balans opgemaakt van de voorbije nieuwjaarsvakantie. 
° Nog voor de oversteek naar Marokko was er tegenslag voor de Knokke-Heistse deelnemers in de Dakar rally. 
° Het zondagvoetbal bracht zwaar verlies voor FC Knokke en Zeemeeuw Zeebrugge, en gelijkspel voor de ploegen van Heist en Westkapelle. 

En verder in ORO Nieuwsmagazine:

° Zeezenderguru Sylvain Tack posthuum gelauwerd
° Sealand, kleinste staat ter wereld, is te koop
° Op deze dag -tig jaar geleden
° Baziel
 

Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Jeugdig Amusement, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond: ITV 17u Morse, BBC1: 20.30 TRAWLERMEN (herh), 22u Waking the Dead, Canvas: 20.50 Het Noorse Nazi geheim; 23u The Fast Show, KaII: 21.10 Eyes Wide Shut
MYSTERIEUZE LICHTSTREEP BOVEN BADSTAD 

Veel inwoners in Knokke-Heist stelden zich zondag vragen over een staartvormige oranje schijn in de oostelijke avondhemel. De mysterieuze lichtstreep werd voor het eerst opgemerkt kort na 18u.  Verontruste inwoners belden zelfs naar de sterrenwacht. Uiteindelijk bleek dat de oranje streep in het wolkendek de weerschijn was van het noodverbranden van gas in Nederland. Dow Benelux in Terneuzen fakkelt sinds zondagavond grondstoffen af. Daardoor komen hoge vlammen uit de schoorsteen van het chemisch bedrijf. Die werden weerkaatst tegen het wolkendek. Het verschijnsel was ruim 60 km in het rond te zien.  Affakelen gebeurt na een storing in het produktieproces. De storing deed zich deze keer voor in een naftakraker van het bedrijf. 
 

DRUGSBEZORGERS INGEREKEND

Heel wat mensen in de uitgangsbuurt van Knokke maakten zaterdagavond gewag van een opvallend grote en provocatieve politie-aanwezigheid bij het Verweeplein. Een en ander had te maken met het oprollen van een bende drugsbezorgers. Vrijdag werd een Nederlander opgepakt die verdacht wordt van drugsverkoop. Bij z'n ondervraging heeft hij ook namen genoemd van drugsdealers uit de badstad. Dit heeft vervolgens geleid tot de arrestatie van twee Knokke-Heistenaars. Ze worden verdacht van de verkoop van speed. Het duo zou al geruime tijd bezig zijn met het leveren van de verdovende middelen in het uitgaansmilieu.
 

LIPPENS DROOMT VAN DE TOEKOMST

Zaterdagavond werd in het Casino Knokke de traditionele nieuwjaarsreceptie gehouden van de gemeentelijke diensten. Daarbij werd burgemeester Lippens geïnterviewd door Frieda Van Wijck. In het luik over de toekomst van de badstad zei de burgervader zich te willen spiegelen aan het voorbeeld van Dubai.  "Daar durven ze nog dromen, maar in ons land bestaan dromen niet meer", aldus Lippens.  Daarnaast wil hij in Knokke-Heist werk maken van alternatieve energie.  Naast de reeds bekende plannen in verband met het recupereren van water uit de Leopoldvaart en de bouw van een biomassacentrale wordt ook gedacht aan getijdenenergie. Die zou volgens de burgemeester worden opgewekt door onderwaterturbines. Maar inmiddels blijkt dat slechts 20 plaatsen in heel de wereld geschikt zijn voor de installatie van dergelijke turbines. Knokke-Heist is daar niét bij. 
 

SPORTTROFEEËN 2006

In Knokke-Heist heeft de Stedelijke Sportraad afgelopen weekend de sporttrofeeën 2006 toegekend.  Sportclub van het jaar werd JU-JITSU KUO LUNG HEIST. De leden van de club legden vorig jaar onder meer beslag op niet minder dan 27 gouden medailles.  Atlete YENTL VANDENBERGHE werd aangemerkt als beloftevolle jongere van het jaar, wegens een hele waaier van loopprestaties. Triatleet LUC VANMAELE werd verkozen tot sportman van het jaar. Dat heeft hij te danken aan zijn uitzonderlijke resultaten in de Zwintriatlon en in de Iron Man in Hawaii en het Engelse Sherborne. De officiële huldiging van de laureaten gebeurt op zaterdag 10 februari in het Casino Knokke, net voor de traditionele "Nacht van de Sport".
 

BALANS EINDEJAARSVAKANTIE 

De Dienst Toerisme in de badstad heeft een positieve balans opgemaakt van de voorbije nieuwjaarsvakantie. Volgens Toerismedirecteur André Desmidt kwam de drukte in de badstad traditiegetrouw op gang op tweede Kerstdag. Wegens het uitblijven van sneeuw in de ski-oorden kwamen blijkbaar meer verblijfstoeristen naar Knokke-Heist. De hotels werkten dan ook goed en hadden voor de overgang van oud naar nieuw een maximale bezetting. Meer bezoekers dan normaal kwamen verder bij de Toerismekantoren aankloppen om informatie. Ook de eerste soldenweek bleek een meevaller voor de handelaars, met een grote drukte en hoge omzetcijfers; aldus nog de Dienst Toerisme. 
 

TEGENSLAG DAKAR-RALLY RIJDERS 

Uit een sms naar onze redactie blijkt dat de Knokke-Heistse deelnemers aan de Dakar-rally zondag een zware dag beleefden. Op het traject tussen Portimao in Portugal en Malage in Spanje kregen Steve Vandenberghe en Patrick Hillewaere hun eerste tegenslag te verwerken.  Omdat ze met de wagen op een glad wegdek even tegen een muurtje tikten is de band van de velg geduwd en moest het wiel vervangen worden. Dat kostte behoorlijk wat tijd op het 545 km lange traject. Daardoor konden ze maandagmiddag, na de oversteek van de Straat van Gibraltar, pas kwart voor één van start gaan op de 166ste plaats voor de etappe van Nador naar Er Rachidia in Marokko.  Het betreft een traject over een afstand van 649 km. 
 

VOETBALUITSLAGEN 

In Eerste Provinciale bracht het zondagvoetbal zwaar verlies voor FC Knokke.  De thuiswedstrijd tegen Oostende eindigde op een 0-5 nederlaag. Knokke staat nu 10de in de rangschikking. In Derde Provinciale B speelde Heist op verplaatsing 0-0 gelijk tegen Beernem. De wedstrijd van Gits tegen VVWestkapelle eindigde in 1-1 gelijkspel. In het klassement komt Heist nu op de tweede plaats nà Spermalie. Westkapelle staat vijfde. In Vierde Provinciale B werd Zeemeeuw Zeebrugge met 1-5 verslagen door St. Joris. Moerkerke speelde 1-1 gelijk tegen Zwevezele. Moerkerke legt beslag op de 8ste plaats, Zeebrugge staat voorlaatste. 
 

 
  Bezoek de sites van Paradijs Knokke-Heist
Radio Paradijs (tk)  of    Radio Paradijs (be)

Zeezenderguru Sylvain Tack posthuum gelauwerd

Peter Van de Veire, de ochtendpresentator bij Studio Brussel, is verkozen tot Radiopersoonlijkheid van 2006. Dat maakte RadioVisie vrijdag bekend. De lezers en bezoekers van RadioVisie hebben samen met de Vlaamse radioluisteraars voor de vierde keer op rij de Radiopersoonlijkheid van het jaar gekozen. Er brachten 16.263 mensen een geldige stem uit. Van de Veire was een van de radiomakers die de recente Music For Life-actie van Studio Brussel gestalte gaf. Hij zat samen met twee andere presentatoren zes dagen in een Glazen Huis in Leuven, waar ze geld inzamelden ten voordele van het landmijnenproject van het Rode Kruis. Op de tweede plaats eindigde Sven Ornelis (Q-Music) en op plaats drie staat Ann Reymen van Radio Donna. De vorige winnaars van de Radiopersoonlijkheid van het jaar zijn minister Marino Keulen in 2003, Greet Op de Beeck in 2004 en Wim Oosterlinck in 2005. De Radio Awards bestaan uit nog twaalf andere categorieën. Sven Ornelis van Q-Music werd verkozen als beste presentator. Beste presentatrice is Roos Van Acker (Studio Brussel) en de favoriete "Radio Babe" is Evy Gruyaert. 
De "Carrièretrofee" ging dit jaar postuum naar Sylvain Tack. Hij professionaliseerde de Vlaamse muziekwereld in de jaren zeventig en lanceerde artiesten als Paul Severs, Joe Harris en Octopus.

Sealand, kleinste staat ter wereld, is te koop

Sealand, de kleinste staat ter wereld, is te koop. Dat meldt The Times maandag. Het voormalige militaire platform bevindt zich buiten de Britse kust, heeft een bewoonbare oppervlakte van 550 m2 en werd veertig jaar geleden gesticht door de Brit Roy Bates. 

De voormalige oud-majoor en visser Roy Bates palmde destijds eerst het Navy fort "KNOCK JOHN DEEP TOWER" in. Het fort is een constructie van twee stalen poten met daarop een horizontaal vlak. Roy Bates voorziet de constructie van een primitieve studio en een omgebouwde vooroorlogse Amerikaanse 1 KW legerzender. Op 27 oktober 1965 starten de eerste uitzendingen van RADIO ESSEX via 222 meter middengolf (1371 kHz). De fequentie wordt lichjes gewijzigd naar 1353 kHz en RADIO ESSEX start op 7 november 1965 haar officiële uitzendingen.Door het lage vermogen wordt het station meteen de eerste regionale maar ook de eerste zeezender die 24 op 24 uur uitzendt. Op 28 september 1966 wordt Roy Bates gedagvaart op grond van het feit dat hij op "KNOCK JOHN DEEP TOWER" een zender gebruikt zonder hiervoor een licentie te bezitten. Roy Bates pleit schuldig maar voegt eraan toe dat het fort in internationale wateren bevindt. Bovendien staaft hij dit, als voormalige visser, door de rechtbank erop te wijzen dat er Belgische en Franse schepen er in de buurt vissen zonder dat er door de Britse overheid wordt tegen opgetreden. Bates wordt schuldig bevonden en beboet. Roy Bates gaat echter in beroep maar RADIO ESSEX blijft in de lucht.  Om verdere problemen te voorkomen verandert het station op 6 oktober 1966 van naam. Daarnaast wordt de frequentie wederom lichtjes gewijzigd en RADIO ESSEX heet voortaan BBMS (Britains Better Music Station). Een al te ijverige ambtenaar komt op het idee dat enkele van de forten bij laag tij binnen de territoriale wateren liggen. De Britse Navy plaatst een vlag op een zandbank, die bij laag tij boven de zeespiegel uitsteekt en bij metingen vanaf dit punt blijkt dat Radio 390, RADIO ESSEX en Radio City uitzenden binnen de territoriale wateren. Meteen worden de drie stations uitgenodigd om voor de rechter te verschijnen op grond van het illegaal gebruik en bezitten van zendapparatuur. BBMS wordt op 30 november 1966 beboet met een prijskaartje van 100 pond.  25 December 1966 houdt BBMS er wegens financiële moeilijkheden mee op. De studio- en zendapparatuur worden overgebracht naar het nabij gelegen "ROUGHS TOWER" maar er wordt nooit nog iets van het station gehoort. De lopende rechtzaak tegen Roy Bates wordt op 17 januari 1967 uitgesproken: "KNOCK JOHN DEEP TOWER" ligt 1.5 mijlen in Britse territoriale wateren! Roy Bates die alle apparatuur had overgebracht naar "ROUGHS TOWER" riep dit voormalige oorlogsfort eind 1967 uit tot de onafhankelijke staat Sealand.

De vraagsom voor SEALAND is 10 miljoen pond en de beste eigenschappen zijn het uitzicht op zee, de rust en het feit dat er geen belasting wordt geheven, zo luidt het. Het prinsdom Sealand wordt officieel door geen enkele andere staat erkend. Het bestaat uit een metalen platform dat op twee betonnen pijlers rust en in 1941 buiten de kust bij Harwich werd gebouwd om er een geschutsbatterij te installeren. Het platform is alleen per boot of helikopter bereikbaar. In 1967 bezette Roy Bates, een oud-majoor in het Britse leger, met zijn gezin het platform. Aangezien het platform zich in internationale wateren bevindt, achtte hij zich gerechtigd een eigen staat uit te roepen en zichzelf de titel ,,prins'' te verlenen.
 

08.01.1934 Geboorteverjaardag van Jacques Anquetil, Frans wielrenner
08.01.1935 Geboorteverjaardag van Elvis Presley, Amerikaans zanger 
08.01.1937 Geboorteverjaardag van Shirley Bassey, Brits zangeres
08.01.1947 Geboorteverjaardag van David Bowie, Engels popartiest 
Charles de Gaulle wordt op 8 januari 1959 president van de Vijfde Franse Republiek.
Op 8 januari 1979 breekt de Franse tanker Betelgeuse na een paar explosies in tweeën in de Baai van Bantry in Zuidwest-Ierland; vijftig mensen komen om.
08.01.1989 Overlijdensverjaardag van Johnny Jordaan, Nederlands zanger
08.01.1996 Overlijdensverjaardag van François Mitterrand, Frans president 
Gelukkig Verjaardag: 
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
WORLD CLOCK
vrijdag 5 januari 2007
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° Twee VLD-raadsleden waren in Knokke-Heist afwezig op de installatievergadering. Zij zullen pas tijdens de gemeenteraad van eind januari hun eed afleggen. 
° In Knokke-Heist bereiden de Dienst Toerisme en ook de plaatselijke Horeca en handelaars zich voor op de "Maand van de liefde". 
° Om de bewoners niet op drukkosten te jagen wordt een aantal straatnamen in de badstad niet aangepast aan de nieuwe spellingsregels.
° Dankzij reliëfborden is de Zwinkust een stukje 'beleefbaarder' geworden voor slechtziende en blinden bezoekers. 
° Begin volgende maand organiseert het Willemsfonds Knokke-Heist een declamatiewedstrijd in het Heistse stadhuis.
° Het ziet er naar uit dat vis uit de Noordzee op termijn onbetaalbaar wordt. 
° De Russische Gas-gigant Gazprom wil ook in Zeebrugge een vinger in de pap. 

En verder in ORO Nieuwsmagazine:

° Wordt de vis onbetaalbaar? 
° Bevolking: Geboorten, Huwelijken en Overlijdens (niet ontvangen) 
° Vandaag  -tig jaar geleden
° Baziel
 

Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Jeugdig Amusement, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond: NEDERLAND 2:  23.00 DE KAVIJAKS (4/5)
BBC2: 22u Timewatch, VT4: 22.05 Platoon, Canvas: 22.30  Absolutely Fabulous, 23.30 Traffic.  BBC1: 22u Mrs Henderson Presents 
HELPENDE HAND VOOR DE VLD

Twee gemeenteraadsleden van de VLD in Knokke-Heist zullen later hun eed afleggen. Zowel Minister Marc Verwilghen als Ann Bosschaert waren namelijk op reis. Ze zullen de eed nu afleggen tijdens de gemeenteraad van 25 januari. De afwezigheid van 2 van de in totaal 6 VLD-raadsleden had de partij echter lelijk parten kunnen spelen bij de verkiezing van de leden voor het OCMW en de politieraad. Om dat te voorkomen hebben de raadsleden van de Gemeentebelangen bij de stemming voor deze raden de VLD gedepanneerd.  Burgemeester Lippens verklaarde op het einde van de zitting dat  de afwezigheid van een raadslid geen reden mag zijn om een partij te ontzeggen waar ze recht op heeft. Ook voor het Vlaams Belang zou hij zo nodig hetzelfde gedaan hebben, aldus de burgemeester. 
 

MAAND VAN DE LIEFDE 

In Knokke-Heist bereiden de Dienst Toerisme en ook de plaatselijke Horeca en handelaars zich voor op de "Maand van de liefde".  Het is één van de themamaanden die de voorbije jaren steeds beter wordt uitgewerkt om in kalmere periodes meer mensen naar de badstad te loodsen. Om aan het initiatief de nodige bekendheid te geven worden 10.000 brochures verspreid en loopt er een mediacampagne. In februari worden onder meer door 15 hotels speciale arrangementen aangeboden, mét een verwelkomingspakket van de Dienst Toerisme. Verder hebben 21 restaurants een bijzonder Valentijnsmenu uitgewerkt dat de ganse maand februari kan besteld worden. Naast allerlei romantische en culturele activiteiten in Knokke-Heist loopt in Scharpoord voor de gelegenheid ook een tentoonstelling van cartoons die "de liefde" als thema hebben. 
 

KNOKKE-HEIST VOLGT NIEUWE SPELLING NIET SLAAFS

Om de bewoners niet op drukkosten te jagen wordt een aantal straatnamen in de badstad niet aangepast aan de nieuwe spellingsregels die op 1 augustus vorig jaar van kracht werden. Het gaat namelijk vaak om zeer kleine aanpassingen. Zo vallen de streepjes weg in benamingen zoals Eerste Geniestraat, Gulden Vliesstraat en Rode Kruisstraat.  Verder verliest Oud-strijdersstraat z'n tweede hoofdletter. Waar nodig zullen straatnaamborden worden verbeterd. Op de andere documenten wordt de straatnaam automatisch aangepast als ze aan vervanging toe zijn. Voor identiteitskaarten is dat alvast niet nodig gezien op de nieuwe electronische kaarten geen adres meer vermeld staat. 
 

ZWINKUST BELEEFBAARDER VOOR BLINDEN 

De omgeving van de Noordzeekust is voor slechtziende en blinde mensen een stukje 'beleefbaarder' geworden. Bij Het Zwin in Retranchement werd zopas het laatste van een kwartet reliëfborden geplaatst, waarop informatie op de tast te lezen is. Men hoopt op deze manier ook mensen met een visuele functiebeperking van informatie over de kust te voorzien. De borden zijn zo gemaakt dat ook mensen in een rolstoel er gebruik van kunnen maken.
 

DECLAMATIEWEDSTRIJD WILLEMSFONDS 

In het kader van de Maand van de Poëzie organiseert het Willemsfonds Knokke-Heist een declamatiewedstrijd. Alle leerlingen uit de regio, vanaf het 3de leerjaar tot het 6de middelbaar, kunnen deelnemen. De bedoeling is een gedicht uit te kiezen en voor te dragen van minstens 16 verzen.  Men mag ook zelf een gedicht schrijven.  Het komt er echter op aan om het gedicht uit het hoofd te kennen en zo expressief mogelijk voor te dragen. De declamatiewedstrijd wordt gehouden op zaterdag 3 februari in de raadzaal van het Heistse stadhuis. Inschrijven kan nog tot 27 januari. De prijzen bestaan uit boeken en boekenbonnen. Het volledige reglement kan je samen met het inschrijvingsformulier online aanvragen door te mailen naar ann.foulon@knokke-heist.be.
 

VIS WORDT ONBETAALBAAR

Het ziet er naar uit dat vis in de toekomst onbetaalbaar wordt. Vooral de populaire tong en schol dreigen exclusieve vissen te worden. De prijs stijgt de komende jaren door vangstbeperking. Wat meer is: kweekvis blijkt geen alternatief te zijn. Gekweekte vis is namelijk lang niet altijd goed voor het milieu en de visstand. Vissen in gevangenschap krijgen brokken met vismeel en visolie. Er wordt gewerkt aan vegetarisch visvoer, maar de vegetarische zalm is nog ver weg. Ook zijn er in de Noordzee nauwelijks alternatieve vissoorten die commerciëel kunnen geëxploiteerd worden. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit in Wageningen. 
 

GAZPROM 

Reuters in Groot-Brittannië heeft de expansiepolitiek van de Russische engergiegigant Gazprom zopas haarfijn onderzocht. Daaruit blijkt ondermeer dat de Russen overal in Europa een steeds grotere vinger in de energiepap willen. Dat is ook in ons land het geval. Volgens Reuters aast Gazprom op een samenwerkingsverband met Distrigas en Fluxys en wil de Russische mastodont participeren in de Zeebrugse gas-hub.  Ook werd reeds een intentieverklaring ondertekend om gasopslagprojecten te bestuderen in ons land. Daarmee dreigt België steeds meer afhankelijk te worden van de Russische energie en politiek. 
 

VOORMALIG BURGEMEESTER VAN SLUIS STOPT IN SCHOUWEN

Burgemeester Jack Asselbergs (61) zet volgend jaar een streep onder zijn carrière als gemeentebestuurder. Eind 2008 loopt zijn tweede ambtstermijn voor Schouwen-Duiveland af. In een nieuwe verlenging heeft de burgemeester geen trek. Eerder was Asselbergs zes jaar lang burgemeester van Sluis. In 2005 werd Asselbergs ernstig ziek. In zijn maag werd operatief een kwaadaardige tumor verwijderd, van een zeldzame soort. Uitzaaiïngen werden niet gevonden, maar de burgemeester ondergaat nog wel steeds een chemokuur om de ziekte er onder te houden. December 2008 wordt Asselbergs 63 jaar. Hij denkt nu nog allerminst aan een rustig pensioen, maar wil gaan werken als mediator in geschillen. „Ik heb die opleiding niet voor niks gedaan.“  Of de in Bergen op Zoom geboren en getogen Asselbergs na het burgemeesterschap op Schouwen-Duiveland blijft wonen, laat hij nog in het midden. Asselbergs (VVD) werd op 1 januari 1997 de eerste burgemeester van de nieuwe gemeente Schouwen-Duiveland. Voor die tijd bekleedde hij die functie al in het toenmalige Zierikzee. Van 1981 tot 1987 was hij burgemeester van Sluis en tevens meer dan een jaar waarnemer in het aangrenzende Aardenburg. 
 

 

Wordt de vis onbetaalbaar? 

De consument zal het weten: de populaire tong en schol worden exclusieve vissen. De prijs stijgt de komende jaren door vangstbeperking. Kweekvis blijkt geen alternatief.  Gekweekte vis is namelijk ook lang niet altijd goed voor het milieu en de visstand. Vissen in gevangenschap krijgen brokken met vismeel en visolie. Visvoerfabrikant Nutreco werkt weliswaar aan vegetarisch visvoer, maar de vegetarische zalm is nog ver weg. 

Of zijn er in de West-Europese wateren, de Noordzee en het Kanaal, nog alternatieven voor tong en schol? Zijn er nog soorten zo talrijk, dat commerciële exploitatie mogelijk is? Is er hoop voor de Vlaamse en Hollandse kotters, die van de schol en tong de belangrijkste visproducten maakten? 

„Dat is een heel lastige vraag”, zegt dr. Henk Heessen, onderzoeker bij Imares, het instituut voor marien ecologisch onderzoek van Wageningen Universiteit. „Naar de omvang van de bestanden voor haring, kabeljauw en tong wordt al twintig, dertig jaar onderzoek gedaan. Voor veel andere soorten ligt het feitenmateriaal niet zo één, twee, drie op tafel. En voor zover dat materiaal er wél is, word ik er niet blij van.” 

„Uit die gegevens blijkt dat de leeftijd van veel alternatieve soorten, nu nog vaak bijvangst, laag is”, zegt Heessen. Hij is voorzitter van de recent ingestelde werkgroep ’Nieuwe Soorten’ van de ICES, het internationale adviesorgaan van biologen dat de Europese Commissie adviseert over visserijbeleid en vangstbeperkingen. Die lage leeftijd is een slecht teken. De oudere vis is kennelijk al verdwenen, de jonge vis resteert. En vaak wordt die te vroeg – vóór het paaien – naar boven gehaald. Zo zakt langzaam maar zeker een visbestand ineen. 

De meest voor de hand liggende alternatieven voor schol en tong (tarbot, griet of tongschar) lijken geen optie. „Daarvan wordt de vangst al jarenlang beperkt”, zegt Heessen. „Maar ook voor andere vaker genoemde alternatieven zoals de poon, geldt dat we vooral jonge exemplaren signaleren. Nu zijn er wel drie verschillende vissoorten die we poon noemen. Misschien is er een soort die wel perspectieven biedt. Maar daarover bestaat geen gesystematiseerd onderzoek.” 

Een soort waarvoor vissers veel belangstelling hebben is de mul, een ongequoteerde vis. „Die soort rukt op, waarschijnlijk door klimaatverandering”, weet Heessen. Maar of daarmee de vis ook op langere termijn soelaas biedt voor de kottersector, is nog maar de vraag. 

Eigenlijk, concludeert Heessen, is zijn weinig vrolijke verhaal helemaal niet zo opzienbarend. „Vissers zijn slimme mensen. Ze zitten jaar in jaar uit op zee, ze weten precies waar ze hun netten moeten uitgooien. Als zij al eerder op een soort waren gestuit die commercieel interessant was, hadden ze die al lang op de afslag gebracht.” 
 

 Een TUNNEL onder de nieuwe ZEESLUIS in ZEEBRUGGE is de enige oplossing
voor een permanente ONTSLUITING van de haven en een LEEFBAAR dorp
Geboorten

Aangifte Huwelijk

Huwelijken

Overlijdens
 

05.01.1876  Geboorteverjaardag van Konrad Adenauer, Duits staatsman 
Op 5 januari 1914 wordt in de autofabrieken van Henry Ford de acht-urige werkdag ingevoerd.
05.01.1938  Geboorteverjaardag van Juan Carlos, Spaans koning 
Op 5 januari 1968 wordt Alexander Dubcek secretaris van de Tsjechoslowaakse partij.
Op 5 januari 1972 kondigt de Amerikaanse president Nixon de ontwikkeling van de space shuttle aan.
Het Amerikaanse hooggerechtshof verwerpt op 5 januari 1982 een wet uit Arkanses waarin scholen verplicht zijn het creationisme te onderwijzen.
05.01.1997 Overlijdensverjaardag van André Franquin, Belgisch striptekenaar {Guust Flater}
05.01.1998 Overlijdensverjaardag van Sonny Bono, Amerikaans zanger en politicus
 
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
donderdag 4 januari 2007
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° Bij de installatie van de nieuwe gemeenteraad waren de leden van het Vlaams Belang opgetogen over het feit dat ze niet langer trouw moesten zweren aan de Koning en het Belgische volk. 
° Burgemeester Lippens werd verkozen tot voorzitter van de gemeenteraad in Knokke-Heist. Dit zorgde voor enige kritiek vanuit de VLD-oppositie. 
° In de badstad hebben 7 schepenen de eed afgelegd. Hun preciese portefeuilles zullen binnenkort worden bekend gemaakt. 
° De Zeebrugse Visveiling gaat fors investeren in nieuwe infrastructuur. Voorstellen rond een verhuis naar Oostende maken volgens de directie absoluut geen kans. 
° Bij de Dienst Toerisme in Knokke-Heist werd de balans opgemaakt van 12 jaar voorzitterschap door Paul Geerinckx. 
° In onze buurgemeente Sluis zette de terugloop van de bevolking zich vorig jaar minder drastisch door dan in 2005.
° In januari houden Nederlandse en Luxemburgse voetbalploegen oefenstages op de terreinen in Knokke en in Heist. 

En verder in ORO Nieuwsmagazine:

° Vandaag -tig jaar geleden
° Baziel
 

Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Jeugdig Amusement, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond:  BBC2: 21u Ray Mear's Wildfood, Canvas: 20.50 Journey of Life, 23.10 Colour of War, KaII: 21.10 Day of Destruction
INSTALLATIE NIEUWE GEMEENTERAAD 

Tijdens een druk bijgewoonde gemeenteraad werden woensdagavond in het stadhuis in Knokke de raadsleden beëdigd. Dat gebeurde voor het eerst volgens het nieuwe gemeentedecreet waarbij de raadsleden zweren de verplichtingen van hun ambt trouw na te komen. Het gaat dus niet langer om het zweren van getrouwheid aan de Koning en gehoorzaamheid aan de wetten van het Belgische volk. De aanpassing van de eedformule was zeer naar de zin van de leden van het Vlaams Belang. Burgemeester Lippens haalde echter uit en zei fier te zijn, dat hij op 21 december in handen van de Gouverneur wèl nog de Belgische eed had gezworen. 
 

LIPPENS VOORZITTER GEMEENTERAAD 

Burgemeester Lippens werd door de raadsleden gekozen tot voorzitter van de gemeenteraad. Bij monde van Kathleen van der Hooft noemde de VLD-oppositie dàt een gemiste kans. Volgens de wet mag de gemeenteraad namelijk een raadslid benoemen tot voorzitter van de raad. Helemaal mooi zou het geweest zijn mocht een gemeenteraadslid van de oppositie tot voorzitter van de raad benoemd zijn, aldus nog Kathleen van der Hooft. Ze maande de burgemeester nog aan, dat hij z'n grote aantal voorkeurstemmen "elke dag opnieuw zal moeten verdienen". Lippens zei er zich van bewust te zijn dat 'glorie' zeer rap verdwijnt en dat het zijn bedoeling is om ook de komende zes jaar "samen met de hele ploeg iets te doen voor de gemeente". 
 

SCHEPEN VAN WONEN?

Woensdagavond werd in Knokke ook de samenstelling van het Schepencollege officieel vastgesteld.  Zeven schepenen hebben de eed afgelegd. Het gaat om Maxim Willems, Ingrid Reubens, Daniël De Vlamynck, Danny Lannoy, Luc Lierman, Paul Geerinckx en Piet De Groote. Alhoewel eerder al een indicatie werd gegeven over de bevoegdheden van de diverse schepenen zei burgemeester Lippens dat de functies nog niet helemaal vastliggen.  Dat zal gebeuren tijdens het eerstvolgende schepencollege. Op vraag van de VLD-oppositie bevestigde de burgemeester dat de 'woonproblematiek' inderdaad de verantwoordelijkheid zal worden van één van de schepenen. 
 

ZV INVESTEERT

Zowel reders, kopers, de Zeebrugse Visveiling, het Brugse stadsbestuur als het havenbestuur willen dat de visafslag blijft bestaan in onze kusthaven.  Trouwens ,,zeventig procent van de vloot heeft Zeebrugge als thuishaven en de bemanning is afkomstig uit Heist en Zeebrugge", zegt Marc Bekaert, gedelegeerd bestuurder van de ZV. Daarom gaat de Zeebrugse Visveiling ook fors investeren. Er komt 2,5 miljoen euro op tafel voor de vernieuwing van de vismijn en de aankoop van nieuwe sorteermachines. Verder investeert het European Fish Centre 1 miljoen euro in de bouw van een loods van 3.000 vierkante meter ten behoeve van de visserijsector.  Aan een verhuis naar Oostende wordt door de ZV absoluut niét gedacht. 
 

BALANS 12 JAAR TOERISME 

Bij de Dienst Toerisme in Knokke-Heist werd de balans opgemaakt van 12 jaar voorzitterschap door Paul Geerinckx. Volgens Geerinckx werd de voorbije jaren op professionele basis gewerkt. Het bewijs is volgens hem het feit dat men de badstad in gerenommeerde tijdschriften en kranten heeft kunnen promoten.  Ook werd de voorbije jaren meer professioneel personeel aangetrokken wat een meerwaarde betekende op het vlak van communicatie en productontwikkeling. Verder werden de congresfaciliteiten beter in het daglicht geplaatst. Maar er is nog heel wat werk te doen in de toekomst. Onder meer moet weerwerk geboden worden tegen het slinkend aantal hotels in Knokke-Heist, aldus Geerinckx. Verder is het volgens deskundigen aangewezen om nog duidelijker en inventiever aan product-branding te doen voor de diverse niche-markten die de badstad kan aantrekken. 
 

BUITENLANDSE PLOEGEN

Zoals bijna traditioneel is houden in januari ook dit jaar weer buitenlandse voetbalploegen een trainingskamp in Knokke-Heist. De combinatie van een schitterende sportinfrastructuur en de toeristische aantrekkelijkheid maken de badstad tot een gegeerde keuze bij heel wat sportploegen. Op dinsdag 9 januari arriveren de spelers van FC Utrecht in Knokke-Heist voor een vierdaags oefenkamp.  Dat gebeurt in de aanloop naar de hervatting van de competitie bij onze noorderburen met een uitwedstrijd tegen Ajax.  Ook de Nationale Ploeg van Luxemburg doet Knokke-Heist aan. De oefenstage van de Luxemburgers loopt van 15 tot 19 januari. De buitenlandse ploegen zullen bij hun oefensessies afwisselend gebruik maken van de infrastructuur in Knokke en Heist ten einde de plaatselijke ploegen zo min mogelijk te ontrieven. 
 

UITWIJKING SLUIS NIET LANGER IN VRIJE VAL 

In onze buurgemeente Sluis zette de terugloop van de bevolking zich vorig jaar minder drastisch door dan in 2005. Toen betreurde West-Zeeuws-Vlaanderen een terugloop van 250 inwoners.  Vorig jaar bleef het verlies op 47 steken. Het vertrek van ruim honderd asielzoekers vertekende het beeld evenwel. De tendens dat mensen van kleinere plaatsen naar Breskens, Oostburg en Sluis trekken, zet zich door. De drie grotere plaatsen herbergen de meeste woonvormen voor ouderen en hebben ook de meeste voorzieningen in huis. Dat trekt mensen aan. De kleinere dorpen verliezen inwoners. 
 


Geen berichten
04.01.1809 Geboorteverjaardag van Louis Braille, Franse blinde 
04.01.1946 Geboorteverjaardag van Arthur Conley, Amerikaans soulzanger
China en Noord-Korea nemen op 4 januari 1951 de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel in.
Elvis Presley wordt op 4 januari 1957 goedgekeurd voor militaire dienst.
04.01.1965 Overlijdensverjaardag van T.S. Eliot, Engels schrijver
Op 4 januari 1981 arresteert de politie de 'Yorkshire Ripper'.
 
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
woensdag 3 januari 2007
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° De eerste Sylvesternight op het Evenementenstrand wordt door de meeste feestvierenden als een groot succes omschreven. 
° De stilgelegde en omstreden wedstrijd tussen VVWestkapelle en Koekelare zal dan toch moeten herspeeld worden. Vermoedelijk gebeurt dat eind januari. 
° In Knokke-Heist werd de prijs Beste Jeugdboek editie 2008 gelanceerd. Het is de best beloonde manuscriptenprijs in het Nederlandse taalgebied.
° De Heistse Cecilia-harmonie blijft verder groeien en bereidt zich voor op het Nieuwjaarsconcert van komende zondag. 
° De haven Zeebrugge profiteerde van het tijdelijk lage groeipotentieel van concurrent Rotterdam. 
° Na een hele reeks van recordjaren vervoerde de tram tussen Knokke en De Panne in 2006 voor het eerst minder passagiers dan het jaar ervoor. 
° In de Ter Linden materniteit is 2007 ingezet met de geboorte van een Nieuwjaarsbaby. 

En verder in ORO Nieuwsmagazine:

° 2007 is door de VN uitgeroepen tot het jaar van de dolfijn. 
° Herdenking na 125 jaar: ‘De vissersramp hoort gewoon bij dit Nederlandse dorp’ 
° Vandaag -tig jaar geleden
° Baziel
 
Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Jeugdig Amusement, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond:  BBC1: 20.30 My Family, 21.30 Mission Africa, BBC2: 20u It's not easy being Green, 20.30 The importance of being Earnest, KaII: 21.15 Boat Trip, 5TV: 20.35 The English Patient

SYLVESTERNIGHT 

De eerste Sylvesternight op het Evenementenstrand wordt door de meeste feestvierenden als een groot succes omschreven. Vooral het dansfeest is bij de deelnemers van uiteenlopende leeftijden in de smaak gevallen. De terugtocht van de afgelegen locatie verliep echter minder vlot. Ondanks de hoge snelheid waarmee taxi's feestvierenden naar huis probeerden te brengen moesten sommigen meer dan een uur wachten.  Ook bleek het decibelvolume in de feesttent voor sommigen van het goede teveel. Nadien werd namelijk geklaagd over oorsuizen. Deze zogeheten "Tinnitus" aandoening is een teken van beginnende gehoorschade veroorzaakt door zeer harde geluiden. 
 

TOCH HERSPELEN 

De stilgelegde en omstreden wedstrijd tussen VVWestkapelle en Koekelare zal dan toch moeten herspeeld worden. De wedstijd werd gestaakt door de scheidsrechter wegens het slechte weer en de onbespeelbaarheid van het terrein. Op dat ogenblik stond Westkapelle 2-0 voor! Het bestuur is vervolgens in beroep gegaan tegen het herspelen van de wedstrijd. Dat kwam omdat op de voorziene datum, zaterdag 23 december, nogal wat spelers op reis waren. Nu blijkt dat de wedstrijd alsnog moet worden overgedaan. Vermoedelijk gebeurt dat tijdens het laatste weekend van januari. 
 

BESTE JEUGDBOEK 2008

In Knokke-Heist werd de prijs "Beste Jeugdboek editie 2008" gelanceerd. De vorige uitgave werd gewonnen door Frank Adam met "De passie van de puber". Auteurs die willen deelnemen, dienen een onuitgegeven manuscript voor jongeren vanaf 12 jaar in te sturen vóór 21 september van dit jaar. Het is de best beloonde manuscriptenprijs in het Nederlandse taalgebied. Voor de eerste maal zal er dit jaar namelijk ook een publieksprijs van 2.500 euro uitgereikt worden. Hierdoor wordt het totale prijzengeld verhoogd tot 15.000 euro. In de gemengd Vlaams-Nederlandse jury zetelen dit keer Ianka Fleerackers, Annemie Leysen, Bas Maliepaard, John Schrijnemakers en Jan Staes. Omdat de "Prijs Knokke-Heist Beste Jeugdboek" een manuscriptenprijs is, betekent dit meteen dat de jurering anoniem verloopt. Ook nieuwkomers krijgen op die manier meer kansen. De winnende manuscripten werden in het verleden allemaal gepubliceerd bij Davidsfonds/Infodok. Vaak werden ze achteraf vertaald en/of wonnen ze andere prijzen, tot zelfs in het buitenland. 
 

HARMONIE GROEIT 

De Heistse Cecilia-harmonie blijft verder groeien. Er zijn momenteel niet minder dan 145 spelende muzikanten. Bij het begin van het nieuwe werkjaar mocht de harmonie namelijk 10 jonge muzikanten verwelkomen bij het jeugdensemble en drumband. Inmiddels werden de voorbije dagen extra repetities ingelast om de stukken voor het traditionele Nieuwjaarsconcert in te oefenen. Dat concert krijgt komende zondag z'n beslag in de sportzaal van de Ter Duinen Campus in Heist. Vorig jaar kwamen meer dan 600 muziekliefhebbers af op het unieke Nieuwjaarsconcert. 
 

ZEEBRUGGE vs ROTTERDAM 

De haven Zeebrugge profiteerde vorig jaar van het tijdelijk lage groeipotentieel van concurrent Rotterdam. Het groeipercentage in onze kusthaven bedroeg 14 procent. Met amper 1,7 procent groei steekt de Randstadhaven daar schril bij af. Verwacht wordt dat Zeebrugge ook in het nieuwe jaar vrachtvolumes zal binnenloodsen waarvoor in Rotterdam geen plaats is. Maar aan die situatie komt over een paar jaar een einde. Verwacht wordt dat als de Euromax containerterminal bij onze noorderburen klaar is Rotterdam weer sneller gaat groeien dan de meeste andere Noordzeehavens. 
 

DALING KUSTTRAM

Vorig jaar hebben ruim 11.337.000 mensen gebruik gemaakt van de Kusttram tussen Knokke en De Panne. Dat is een daling van 1,8 pct tegenover 2005. Na een reeks succes- en recordjaren moet de Kusttram voor het eerst afrekenen met een reizigersdaling.  De daling is te verklaren door het mindere resultaat in de zomermaanden. Door het mooie weer in juli maakten de mensen minder uitstapjes.  Augustus was dan weer te nat. Buiten de zomermaanden vervoerde de Kusttram bijna 7,8 miljoen reizigers. Dat komt overeen met een zeer lichte stijging.
 

NIEUWJAARSBABY 

In de materniteit van Ter Linden in Knokke is 2007 ingezet met de geboorte van een Nieuwjaarsbaby.  Eerder was ook reeds een kerstekind geboren. Met het Nieuwjaarskindje gaat het om Advano Vignoble Mancini.  De baby kwam op 1 januari om 3.45u in de morgen ter wereld. Advano weegt 3,50 kilo en is 52 cm groot. 
 

 

2007 is door de VN uitgeroepen tot het jaar van de dolfijn. 

Er zijn wereldwijd ongeveer 65 dolfijnsoorten (tandwalvissen), waarvan een aantal soorten wordt bedreigd met uitsterven. 
De hoofdoorzaak van sterfte onder dolfijnen is bijvangst in de visserij (wereldwijd ongeveer 300.000 per jaar). Medewerkers van SEAMARCO (Sea Mammal Research Company) doen in samenwerking met IMARES (voormalige Alterra Texel en RIVO IJmuiden) en TNO al 15 jaar onderzoek waarvan de resultaten bijdragen tot vermindering van de bijvangst van o.a de bruinvis, de meest voorkomende dolfijnsoort (enkele honderdduizenden) in de Noordzee. Het researchprogramma bestaat uit 2 sporen: 1) Vaststellen waarom bruinvissen in kieuwnetten terecht komen (echolocatie onderzoek), en 2) Bepalen van de optimale geluidsparameters van pingers (apparaatjes die onderwater alarmgeluiden uitzenden) om bruinvissen uit de buurt van netten te houden (zie bijgevoegde publicatielijst van de uitgevoerde studies). 

In 2007 voert SEAMARCO de volgende studies in relatie tot zeezoogdieren uit:
Echolocatie studie met tuimelaar dolfijnen in Boudewijn Seapark, Brugge, België. Dit is een EU project in samenwerking met IMARES. Doel van het totale EU onderzoek is het reduceren van de bijvangst van dolfijnen in de trawlervisserij (grote gesleepte netten). Doel van het onderzoek in Brugge is het selecteren van een geluid dat de sonar van dolfijnen in de buurt van trawlernetten verstoort zodat de dolfijnen de vis rond en in het net niet meer kunnen waarnemen en dus niet zullen volgen in het net. 
Onderzoek naar de effecten van onderwater-ruis (veroorzaakt door golven) op het gehoorvermogen van de bruinvis. Met deze kennis kan de hoorbaarheid van o.a. pingers door bruinvissen worden bepaald onder verschillende weersomstandigheden. 
Effecten van pingers op andere zeedieren zoals diverse vissoorten van de Noordzee.
Op basis van deze gegevens kunnen effectieve bruinvis-pingers worden ontwikkeld waar vissoorten geen last van hebben. 
Gehoorgevoeligheid van zeehonden voor ruisgeluiden. De meeste door de mens gemaakte geluiden op zee bestaan uit ruisgeluiden (b.v. schepen, windmolens, zandzuigers). Met de gegevens van deze studie kan worden berekend op welke afstand menselijk activiteiten op zee hoorbaar zijn voor zeehonden. 

Herdenking na 125 jaar: ‘De vissersramp hoort gewoon bij dit Nederlandse dorp’ 

Paesens-Moddergat - Het is eigenlijk vanzelfsprekend dat de ramp herdacht wordt, vindt Willem Groenia uit Moddergat. Iedereen in zijn woonplaats en buurdorp Paesens heeft eigenlijk maar één associatie bij het woord ramp, en dat is die van bijna 125 jaar geleden. De vissersvloot van de gemeenschap kreeg in de nacht van 5 op 6 maart 1883 een flinke klap te verwerken. In een zware storm vergingen zeventien blazers en aken van de in totaal 22 schepen. Er kwamen 83 vissers om. 
De ramp had grote gevolgen voor de inwoners van het dubbeldorp Paesens-Moddergat. Een jaar later werd de vissersvereniging Hulp in Nood opgericht, om de vissers in moeilijke tijden bij te staan. In samenwerking met de vereniging, die nog altijd bestaat, vatte Groenia kortgeleden het plan op de ramp in 2008 te herdenken. ,,De vissersramp hoort gewoon bij dit dorp”, legt de oud-garnalenvisser uit. Zelf vist hij al een tijdje niet meer, maar zo’n 30 procent van zijn dorpsgenoten leeft nog van de visvangst. ,,Sinds de schepen in Lauwersoog liggen, hangen er hier geen netten meer over de hekken. Maar de visserij blijft onlosmakelijk met Paesens-Moddergat verbonden. En daar hoort de geschiedenis bij.” 
Volwassenen in de dorpen zijn nog goed op de hoogte met de details van de negentiende-eeuwse ramp, weet Groenia. ,,Kinderen moeten het ook weten. Dat kan prima tijdens bijvoorbeeld een themaweek.” Het zijn allemaal nog wilde ideeën. ,,We hebben nog geen concrete plannen voor de herdenking. Alleen staat vast dat die in maart 2008 gehouden wordt.” 
Aan de herdenking werken naast Hulp in Nood ook de beide kerken in Paesens-Moddergat mee, en de vereniging voor dorpsbelang en de school. ,,We hebben net het eerste overleg gehad. We gaan nu bekijken wat er allemaal mogelijk is.” 
Ingetogen  Vissersmuseum ’t Fiskershúske in Moddergat werkt niet aan de herdenking mee, maar zal wel stilstaan bij het feit dat de ramp zich 125 jaar geleden voltrok. ,,Het museum vertelt de geschiedenis van de ramp heel duidelijk.” 
Ook de bouw van een replica van de Wierumer Aek in Moddergat is niet met de herdenking verbonden. ,,Dat staat los van onze ideeën. We willen het klein houden.” Het moet een herdenking van het dorp worden, vindt Groenia. ,,Het moet passend worden en ingetogen. Gewoon, voor de inwoners.” Zijn idee voor een herdenking komt eigenlijk uit het niets. ,,Het is een gevoel. Als visser voel je je toch verbonden met wat er toen gebeurd is. Dat was echt heel erg.” 
 

 
03.01.1883 Geboorteverjaardag van Clement Attlee, Engels socialistisch politicus 
03.01.1926 Geboorteverjaardag van George Martin, Brits platenproducer {Beatles} 
Alaska wordt op 3 januari 1959 de 49e en grootste lidstaat van de USA.
03.01.1988 Overlijdensverjaardag van Gaston Eyskens, Belgisch politicus 
Het Amerikaanse leger arresteert op 3 januari 1990 Manuel Noriega, de voormalige sterke man van Panama, in de Vaticaanse ambassade in Panama City.
Happy Birthday: 
Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
Weekend
KustPortaal
NieuwsPortaal
HavenNieuws
KustWeer
BazielMoppen
Today's Joke
Uit Eten
ORO Yahoo!
ORO Email
ORO Archief
Archief99
Arch.2000-01
Specials
Sport
RadioContact
RadioParadijs
Intern.& Ships.
Movies & L.A.
UK & London
Pop News
Asia & China
Financial News
Intern. Sport
boven