Onafhankelijk Radionieuws Oostkust
Radio Paradijs
KNOKKE-HEIST & ZEEBRUGGE BELGIUM
Radio Contact
Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
Weekend
ORO Archief
 NieuwsPortaal
HavenNieuws
KustWeer
BazielMoppen
Today's Joke
Uit Eten
ORO Email
KustPortaal
Intern.& Ships.
Movies & L.A.
UK & London
Pop News
Asia & China
Financial News
Intern. Sport
NIEUWSARCHIEF 2005-2006
Lokaal Nieuwsarchief 2006:
JAN
FEB
MRT
APR
MEI
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
Lokaal Nieuwsarchief 2005: 
JAN
FEB
MRT
APR
MEI
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
NIEUWSARCHIEF 1998 - 2004
Lokaal Nieuwsarchief 2004:
JAN
FEB
MRT
APR
MEI
JUNI
JULI
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
Lokaal NieuwsArchief 2003:
JAN
FEB
MRT
APR
MEI
JUNI
JULI
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
Lokaal NieuwsArchief 2002:
JAN
FEB
MRT
APR
MEI
JUNI
JULI
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
Lokaal NieuwsArchief 2001:
JAN
FEB
MRT
APR
MEI
JUNI
JULI
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
Lokaal NieuwsArchief 2000
Lokaal NieuwsArchief 1999
Lokaal NieuwsArchief 1998
Scheepvaart Archief
ARCHIEF 2007 * FEBRUARI
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
woensdag 28 februari 2007
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° De trage en slecht gecoördineerde tram- en wegeniswerken in Knokke-Heist komen veel inwoners de strot uit. 
° Voor het eerst organiseren de initiatiefnemers een ontwerpwedstrijd voor de affiche van Kneistival 2007. 
° Leerlingen van basisschool De Vonk in Knokke werken momenteel aan de 7de Kindershow rond het thema "verdraagzaamheid".
° Een verkeersregel die vooral grensbewoners onnodige ongevallen heeft bezorgd wordt opgedoekt.
° Met de presentatie van de overzichtskaart van de Staats-Spaanse Linies komt een stukje geschiedenis uit de Knokke-Heistse grensstreek weer tot leven.
° Bij het begin van het groei- en bloeiseizoen leggen de compostmeesters in de badstad uit hoe men best fruitbomen kan snoeien. 
   
En verder in ORO Nieuwsmagazine:

° Woensdag in 'Telefacts' : De Herald, 20 jaar later
° Scheepsramp Herald 20 jaar geleden
° Vandaag -tig jaar geleden
° Baziel
 
Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Jeugdig Amusement, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond:  BBC1: 20u Holiday 2007, ITV: 22u Confessions of a Diary Secretary, BBC2: 23u Never Mind the Buzzcocks, 
KaII: 21.15 The Gift, VijfTV: 21.05 Monster

WAT EEN GEFOEFEL!

In Knokke-Heist zijn heel wat inwoners niet te spreken over de lang aanslepende werken in de Knokkestraat en de Elizabetlaan, die het verkeer tussen de deelgemeenten bemoeilijken. Vooral het gebrek aan coördinatie en de traagheid van de werken worden op de korrel genomen. In de Knokkestraat duren de werken al zo'n 2 maanden. Sommige inwoners van Duinbergen moeten, om in Heist te geraken, via Knokke omrijden. Ook langs de Elizabetlaan in Duinbergen is de situatie bijzonder bar en boos.  Het gemeentebestuur heeft al herhaald bij De Lijn aangedrongen om de werken sneller uit te voeren. De vervoersmaatschappij trekt zich daar, zoals gebruikelijk, niks van aan en waant zich ongenaakbaar. Door het onderbreken van meerdere tramoversteken moeten de inwoners onnodig ver omrijden. Bij dit alles komen nog de problemen in de wijk Haagwinde.  Daar werden de werken voor een betere doorgang onderbroken. Dat komt door een dispuut tussen de omwonenden en de Kleine Dennen.   
   

DENK NIET ZWART-WIT 

Basisschool De Vonk in Knokke werkt momenteel de 7de Kindershow uit rond het thema "verdraagzaamheid". Dat komt omdat een bezoek aan het Fort van Breendonk heel wat gevoelens heeft losgeweekt bij de leerlingen.  Die gevoelens brachten de leerlingen op diverse wijzen tot uiting; onder meer in dichtvorm. Het gedicht "Verschillen, heb je" prijkt inmiddels zelfs als winnaar op de kalender van Amnesty International. De nieuwe kindershow "Denk niet zwart-wit" brengt het verhaal van de bewoners van Kleurrijk op het moment dat de "kleur" plots uit hun leven verdwenen is. De opvoering van het stuk is op 10 en 11 maart in het Vonktheater van de school. 
   

VERKEERDE VERKEERSREGEL WORDT EINDELIJK OPGERUIMD 

Een verkeersregel die vooral grensbewoners onnodige ongevallen heeft bezorgd wordt opgedoekt. Heel wat mensen uit Knokke-Heist zijn over de jaren in Sluis het slachtoffer geworden van een ongeval wegens een klein verschil in de voorrangsregels. In ons land verloor iemand die van rechts kwam de voorrang als er wordt gestopt, al is het maar kort om de situatie in te schatten. België was het enige Europese land met een dergelijke regel. Dat leidde met name in de grensstreek tot verwarring. Vanaf 1 maart geldt ook in ons land de Europese regel.  Het verkeer dat op een gelijkwaardige kruising van rechts komt heeft dus altijd voorrang, ook al wordt er even gestopt.
   

AFFICHEWEDSTRIJD VOOR KNEISTIVAL 2007

Voor het eerst organiseren de initiatiefnemers een ontwerpwedstrijd voor de affiche van Kneistival 2007. Grafische kunstenaars, studenten in die richting, maar ook hobbyisten die de grafische software in hun vingers hebben, kunnen aan deze wedstrijd deelnemen.  De affiche voor het 22ste Kneistival moet niet alleen goed in het oog springen maar ook duidelijk de data vermelden en het feit dat het gaat om een Gratis Pop-en Rockfestival. De winnaar krijgt naast de roem ook nog 500 euro toegestopt. Het complete deelnamereglement is terug te vinden op ccknokke-heist.be
    

CANTELMO- EN ANDERE LINIES 

Vrijdag komt een stukje geschiedenis uit de Knokke-Heistse grensstreek weer tot leven. Dan presenteren de provincies West-Vlaanderen en Zeeland namelijk de overzichtskaart van de Staats-Spaanse Linies.  Deze linies zijn de restanten van zestiende en zeventiende eeuwse militaire verdedigingswerken die zijn aangelegd tijdens de Tachtigjarige Oorlog.  Een groot deel van deze linies is vanaf de grens bij Knokke en Retranchement nog in het landschap terug te vinden. Onder meer herinnert in de badstad de Cantelmolinie nog aan de Staats-Spaanse Linies.  Meteen wordt vrijdag ook de Toekomstvisie voor deze Linies uit de doeken gedaan. Bedoeling is om door allerlei initiatieven de kwaliteiten van deze historische restanten nog beter herkenbaar en beleefbaar te maken voor het publiek. 
    

SNOEITIJD 

Alhoewel de voorbije maanden nauwelijks van enige winter sprake was, ligt ook bij ons het groei- en bloeiseizoen voor de boeg. Dat is ook de compostmeesters in Knokke-Heist niet ontgaan.  Komende zaterdag staat in het Composthuis dan ook een "praktische snoeiles" op het programma.  De compostmeesters leggen uit hoe men best druiven-, appel-, peer- en kleinfruitbomen kan voorbereiden op het groeiseizoen.  Dat gebeurt aan de hand van de ‘snoeiregels van Vochting’. Onder meer komen de effecten van de snoei op de vruchtbaarheid van fruitbomen aan bod. De les gaat van start op het compostterrein bij de Noordhinder, zaterdag om 10 uur.
   

 

Woensdag in 'Telefacts' : De Herald, 20 jaar later

'Telefacts' gaat back to basics, terug naar de essentie. Telefacts gaat dieper dan het nieuws. Cathérine Moerkerke heeft het vandaag woensdag over de volgende onderwerpen. Twintig jaar geleden kapseist de overzetboot Herald of Free Enterprise, net voor de kust van Zeebrugge. Het wordt de grootste zeeramp sinds het zinken van de Titanic in 1921. De dodentol is enorm: 193 opvarenden overleven de ramp niet. Sommige lichamen zijn tot op vandaag niet teruggevonden. Telefacts brengt een unieke reconstructie van de dramatische gebeurtenissen op 6 maart 1987. Om 19u05, amper 90 seconden nadat de Herald of Free Enterprise de haven van Zeebrugge is uitgevaren, begint het zeewater door de open boegdeuren het schip binnen te stromen. De Herald verliest haar stabiliteit en kantelt 30 graden op haar linkerzij. Om dan, even later, volledig te kapseizen. De Vlaamse duikers Piet Lagast en Dirk Van Mullem – duikers bij een bergingsfirma – komen als één van de eersten aan bij het schip. “Toen we bij de boot kwamen, hadden we verwacht dat we mensen in het zeewater zouden zien. Maar dat was niet zo. Iedereen zat vast aan boord van het schip. We zijn toen op het wrak gekropen en hebben ramen stuk geslagen om zo bij de passagiers te geraken. De paniek aan boord vergeet ik nooit meer. Heel wat mensen stonden tot aan hun nek in het ijskoude water. Drie graden was het zeewater. In zo’n temperatuur verlies je na een half uur het bewustzijn.”
Piet en Dirk helpen zoveel mogelijk passagiers via ladders en touwen uit het schip. Maar al gauw beseffen ze dat ze niet iedereen gaan kunnen redden. “Je moet keuzes maken. Drie, vier, vijf man tegelijk klampten zich aan ons vast en dan moet je er één iemand uitpikken die aan het touw naar boven zal halen.” De duikers werken, samen met andere reddingswerkers, tegen de klok. De chaos aan boord is groot. Omdat het schip helemaal op z’n linkerzij ligt, ziet niks er nog hetzelfde uit. De muren zijn vloeren geworden, de deuren gevaarlijke valkuilen, overal drijven wrakstukken en dode lichamen. Bovendien is het aardedonker. Met reddingssloepjes worden zoveel mogelijk overlevenden naar de kust gebracht – amper 90 meter verderop. Maar omdat het zeewater zo koud is, sterven er minuut na minuut mensen van onderkoeling. Alex Crombez is kapitein van een sleepboot. Met zijn boot vaart hij heen en weer met gewonden tussen het gekapseisde schip en de kust. De derde keer dat hij bij het schip aankomt, hangt daar een ijzige stilte. “Toen we de eerste keer bij de Herald kwamen, hoorden we mensen om hulp schreeuwen. Je hoorde de paniek. Maar de derde keer hoorden we niks meer. Dat was heel akelig.” “Wij deden ons werk, onze plicht. Meer niet”, zegt Piet Lagast, de Vlaamse duiker. “Toch zijn er beelden die me nooit meer loslaten. Je ziet een kinderhandje en aan dat handje zie je een armpje en dan zie je dat engelengezichtje. En een sliertje haar met modder over dat gezichtje. Daar heb ik het moeilijk mee.”  Om kwart voor drie ’s nachts – acht uur nadat het schip is gekapseisd – worden de reddingsacties gestaakt. Het is hoogtij en de stroming binnenin het schip wordt te gevaarlijk. Pas de volgende morgen zal er verder kunnen worden gewerkt. Maar de laatste hoop om nu nog overlevenden te vinden, is nu weg. 'Telefacts', woensdag 28 februari om 21.50 uur op VTM.

Scheepsramp Herald 20 jaar geleden (De Stem)

Al vroeg op die vrijdagavond van de zesde maart 1987 kwam de schok. In de haven van Zeebrugge was een schip gezonken, meldde de BRT (nadat de BBC het al meedeelde...). Gekapseisd met een onbekend aantal passagiers aan boord. Over slachtoffers was nog niets bekend. Een scheepsramp, vlak voor onze voordeur.Binnen de kortste keren schoten allerlei hulpdiensten te hulp. Redders en slepers en op het water, andere helpers op het land. Zeebrugge bood die avond een spookachtig aanzicht. Af en aan rijdende hulpdiensten huilden rampspoed. Maarten van der Eijk weet nog precies waar hij was. Hij was die morgen net van boord gekomen, na een week op de Fighter en stond te biljarten in een Terneuzens café. Zijn collega Piet Oppeneer, met wie hij in wisseldienst de sleepboot bemande, was nu een weekje kapitein. Binnen een kwartier was de Terneuzense sleper op weg vanuit Vlissingen. Zowat tegelijkertijd koersten reddingsboten als de Javazee uit Breskens en de Tuimelaar uit Cadzand richting Zeebrugse haven. Ze kwamen daar in een chaos terecht. In het schip dat op zijn kant op een zandbank lag, vochten honderden mensen voor hun leven. Doordat de Fighter er zo snel bij was, konden tientallen worden gered. De mannen van de Fighter borgen ook 34 stoffelijke overschotten. En er was soms een twijfelgeval. "Piet had een jong meisje in zijn armen, meer dood dan levend en hij wist niet of ze het nog zou redden. Maar een half jaar later kregen we een kaartje van haar uit Engeland. Dat heeft jarenlang in de Fighter opgehangen," vertelt de inmiddels gepensioneerde Van der Eijk (63). Met zijn bemanning loste hij een week later de eerste ploeg af. "Toen waren de voorbereidingen van de berging al bezig. Ze waren gestopt met zoeken naar slachtoffers. Er zaten er nog wel genoeg in, maar ze konden er niet bij. Wat wij nog deden, was gericht op de berging van het schip."  Er waren nog wel een paar man van de eerste ploeg aan boord gebleven. " Daar hoorden wij dan verhalen van. Ik zal niet zeggen dat ik heb zitten huilen, maar daar werd je toch wel even stil van. Voor die mannen die er de eerste 24 uur bij waren, was het toch heftig. Slachtofferhulp was er toen niet."  Het was nog steeds onbekend hoeveel mensen er aan boord waren geweest. "Door dat geval zijn die bemannings- en passagierslijsten in het leven geroepen. Daarvóór werden die boten maar volgestampt en zo voeren ze naar Engeland. Maar hoeveel er op zaten, dat wist geen mens. Hoe voller, hoe beter."  Van de bemanning van de Fighter die op de avond van de ramp te hulp schoot, kreeg aanvankelijk het enige Belgische lid een onderscheiding, in eigen land. Pas later ook hun Nederlandse collega's. 
 

 
Boven de Amerikaanse staat Missouri maakt Albert Berry op 28 februari 1912 de eerste parachutesprong uit een vliegtuig.
28.02.1942 Geboorteverjaardag van Brian Jones, Rolling Stone 
Op 28 februari 1986 wordt de Zweedse premier Olof Palme in het centrum van Stockholm dodelijk neergeschoten.
28.02.2002 Overlijdensverjaardag van Helmut Zacharias, Duits componist 
Happy Birthday: 
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
dinsdag 27 februari 2007
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° In het kader van de jaarlijkse verkeersveilige dag werd dinsdag in Westkapelle een speciale alcoholcontrole gehouden in aanwezigheid van de gouverneur Breyne. 
° In Knokke-Heist wordt onderzocht of een verbod op het weigeren van buurtwinkels in nieuwe gebouwen juridisch haalbaar is. 
° Door de vzw Heemkundig Museum Sincfala wordt een belangrijke tentoonstelling voorbereid met als onderwerp "Impressionisten aan de Oostkust". 
° In Zeebrugge en in Dover worden de nodige voorbereidingen getroffen voor het herdenken van de 20ste verjaardag van de ramp met de Herald of Free Enterprise. 
° Het Jeugdensemble van Cecilia Heist pakt komende zondag uit met een uitzonderlijk concert in de Ter Duinen Campus. 
° Vlaamse reders kunnen met hun ervaring een steentje bijdragen in het nieuwe debat van de Europese Commissie omtrent visserijbeheer. 

En verder ORO Nieuwsmagazine:

° Weekend Sport
° Op deze dag -tig jaar geleden
° Baziel
 

Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Jeugdig Amusement, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond: BBC1: 22u Life on Mars, 0.35 Buster, BBC2: 20.30 Rick Stein, 22u Blair (!), Nat Geo: 21.30 The Hindenburg, Canvas 21.50 Poirot, 23.20 Meesterwerken
20 JAAR SEDERT DE HERALD 

Komende dinsdag is het precies 20 jaar geleden sedert de Zeebrugse Scheepsramp. De komende dagen worden dan ook een hele reeks herdenkingsplechtigheden gehouden zowel in Zeebrugge als in Engeland. Bij de ramp met de Herald of Free Enterprise kwamen op 6 maart 1987 193 opvarenden om het leven toen de veerboot van Townsend Thoresen Car Ferries kapseisde bij het verlaten van de haven. Voor iedereen die betrokken was bij de reddingsoperatie staat nu zondag 4 maart om 9.30 een herdenkingsdienst op de agenda in de dorpskerk te Zeebrugge. Ook heel wat haven- en ziekenhuispersoneel uit Knokke-Heist was destijds betrokken bij de reddingsoperatie. De dienst wordt gevolgd door een kranslegging aan het monument in het nabijgelegen rozentuinmemoriaal. 

Ook in Dover wordt zondag een eredienst gehouden voor de slachtoffers van de ramp. Dat gebeurt in de kleine kerk van St Mary's, waar ook een brandraam aan de Heraldtragedie herinnert. Volgende week dinsdag volgt dan nog de jaarlijkse bijeenkomst van overlevende bemanningsleden en nabestaanden van slachtoffers in het Seafarers' Centre in Dover. Alle namen van de slachtoffers worden dan voorgelezen en nadien vertrouwt men kransen toe aan het water in de haven van Dover. 's Avonds, precies 20 jaar na het moment van buitenvaren van de Herald, zal in Dover ook nog een kwartier lang het sombere kleppen te horen zijn van de klokken van de kerk van St Mary's. 

De ramp met de Herald gebeurde toen het schip in voorwaartse balast bij het buitenvaren water schepte door de open boegdeuren. Door het vrij spel van de watermassa's in het grote garagedek raakte het vaartuig uit evenwicht en kapseisde net buiten de Zeebrugse haventoegang. Een onderzoek door Lord Justice Sheen besloot dat de rederij van boven tot onder "geïnfecteerd was door de ziekte van slordigheid".  De maatschappij Townsend Thoresen, die toen net eigendom geworden was van P&O, werd beschuldigd van 'corporatieve manslag'. Ook zeven directie- en personeelsleden moesten terecht staan wegens manslag. Niemand werd echter veroordeeld omdat in Groot-Brittannië voor het vervolgen van fouten bij bedrijven de wettelijke middelen ontoereikend zijn.  Herhaalde beloftes om een nieuwe wet op "corporate manslaughter" goed te keuren werden door de regering Blair ook nooit ingelost. 
 

ONDERZOEK VERDWIJNEN BUURTWINKELS

In antwoord op vragen heeft burgemeester Lippens bevestigd dat onderzocht wordt hoe men kan verhinderen dat nog meer buurtwinkels verdwijnen in de badstad.  Maar volgens hem is dat niet eenvoudig. Juridisch is het namelijk moeilijk om het weigeren van buurtwinkels en horecazaken te verbieden in de koopaktes van nieuwe gebouwen in Knokke-Heist. Momenteel wordt nagegaan of in bepaalde delen van de badstad de Ruimtelijke Uitvoeringsplannen in die zin kunnen worden aangepast.  In november vorig jaar had het VLD-raadslid Kathleen van der Hooft reeds gewaarschuwd voor het het verdwijnen van steeds meer buurtwinkels en horecazaken in de badstad. 
 

IMPRESSIONISTEN AAN DE OOSTKUST 

Door de vzw Heemkundig Museum Sincfala wordt momenteel een grootschalige nieuwe tentoonstelling voorbereid. Het gaat om het project "Impressionisten aan de Oostkust". De tentoonstelling zal gehouden worden van 24 november tot 20 januari.  Het is bekend dat vooral de deelgemeente Knokke in de 19de eeuw een soort "zomerlager" was voor heel wat impressionistische schilders. De Franse schilder Pissarro dook trouwens een tijdlang onder in de badplaats toen hij in Parijs werd opgespoord wegens z'n anarchistische sympathiën. Hij had een voorliefde voor de Knokse werkmanshuisjes met hun typische rode daken. Ook de neo-impressionisten zoals de leden van de kunstenaarsgroep Les Vingts sloegen aan het einde van de 19de eeuw graag hun tenten op in Knokke. Onder hen ook Théo van Rysselberghe. De Duitser Paul Baum zette vooral de huisjes in St. Anna ter Muiden op doek. Ten einde de tentoonstelling te kunnen realiseren werd door de gemeente een subsidie van 50.000 euro toegekend. 
 

GOUVERNEUR OP CONTROLE 

In het kader van de 11de Verkeersveilige Dag in West- en Oost-Vlaanderen werden dinsdag ook in Knokke-Heist verkeersacties georganiseerd. Kort na de middag werd in aanwezigheid van provinciegouverneur Breyne op de N376 in Westkapelle een alcoholcontrole gehouden. Eerder op de dag waren er ook reeds speciale snelheidscontroles in Kortrijk en Brugge. Daarbij werd ook gelet op het gsm-gebruik. De verkeersveilige dag wordt georganiseerd ter herdenking van de ramp op 27 februari 1996 waarbij op de E17 tien mensen de dood vonden en 56 zwaargewonden te betreuren vielen. Dat gebeurde bij een kettingbotsing van meer dan 200 wagens. Volgens de gouverneur vinden de mensen strenge verkeerscontroles steeds meer aanvaardbaar.
 

VISSERIJBEHEER

De Europese Commissie is zopas gestart met een debat over visserijbeheer op basis van visrechten. Een ander kan ook voor de visserij aan onze kust van belang zijn.  De Commissie wil dat een beter inzicht ontstaat in de wijze waarop binnen de EU visrechten zoals vergunningen, individuele vangstquota, zeedagen en beperkte toegang tot visgronden worden verleend en gebruikt.  Ook wil de Commissie een discussie over de beste werkwijzen. Op dat vlak kunnen ook de Vlaamse reders hun ervaring ter zake in Brussel doen gelden. 
 

JEUGDCONCERT 

Komende zondag pakt het Jeugdensemble van Cecilia Heist uit met een uitzonderlijk concert. Het ensemble telt op dit ogenblik 59 leden en is een van de weinige jeugdorkesten in zijn soort. Maanden lang hebben de leden voor dit concert een totaal nieuw programma ingestudeerd. Het zogeheten "Derde Koffieconcert" wordt uitgevoerd onder leiding van André Delos in de Sportzaal van de Ter Duinen Campus in Heist.  De aanvang is zondag om 15.30u.

Kaarten voor dit concert kosten € 5,00. Kaarten te verkrijgen bij de leden en op het nummer 0477/336 331
 

 
  Bezoek de sites van Paradijs Knokke-Heist
Radio Paradijs (tk)  of    Radio Paradijs (be)

 
 WEEKEND SPORT

Knokke FC en basketdames verliezen met het kleinste verschil.

Voetbal

23ste speeldag

1ste provinciale

Ieper - Knokke FC 4-3 

Knokke zette een zeer goede prestatie neer tegen de leider maar bleef met lege handen achter. De openingstreffer van Ieper werd tenietgedaan door Sinnaeve op strafschop na handspel. Sinnaeve bracht Knokke in de tweede helft op voorsprong maar met drie doelpunten, waarvan ook één op strafschop wegens hands, nam Ieper het commando. De derde Knokse treffer van Vereecken kwam te laat. Knokke staat negende met 29 punten. Ieper staat aan de leiding met 53 punten. 

3de provinciale B

VV Westkapelle – Eendracht Brugge afgelast wegens slechte bespeelbaarheid van het terrein. 

FC Heist – Lichtervelde 1-0. Heist was duidelijk de betere ploeg maar kon zijn overwicht slechts uitdrukken via een doelpunt van Tanghe in de eerste helft. 

Spermalie verloor met 2-0 van Beernem maar blijft leider met 53 punte, vijf punten meer dan FC Heist dat tweede blijft met 48 punten. Westkapelle is vijfde met 39 punten en een wedstrijd minder gespeeld.

4de provinciale B

Moerkerke – Zeebrugge 2-0

Lissewege – Wenduine 2-0.

Lissewege blijft leider met 40 punten uit 19 wedstrijden, Daring Brugge volgt op één punt, maar met een wedstrijd meer gespeeld. 
Moerkerke is tiende met 22 punten uit 20, Zeebrugge heeft 17 punten uit 19 wedstrijden.

Basketbal

20ste speeldag

Heren

IBS Knokke-Heist – Lommel 66-61 (rust 33-28) 

Het IBS-shotpercentage was lekker hoog in het eerste kwart (22-10), maar Lommel beende bij naar de rust toe. Na een 45-38-stand bij het einde van het derde kwart deed een 10-2 bij het begin van het vierde kwart de match op slot en gelukkig maar want Lommel kwam nog dichtbij doordat K-H verzuimde een aantal vrijworpen om te zetten.
 

Knokke-Heist staat tiende met 37 punten uit 19 wedstrijden. 

2e provinciale 

Wielsbeke - Duinbergse 90-72 (rust 46-43). Foutenlast in het derde kwart (Tilleman en Derijcke vlogen eruit met 5 persoonlijke fouten) lag aan de basis van de nederlaag. 

Duinbergse staat samen met Desselgem op de vierde plaats met 41 punten uit 19 wedstrijden. De Panne is leider met 51 punten.

Dames

1ste landelijke

IBS Knokke-Heist – Boom 60-61 (rust 30-28).

Een wat knullige nederlaag waarbij IBS in de slotfase en ondanks een ruime twintiger van Vantorre een kleine voorsprong weggaf. IBS staat achtste met 37 punten uit 19 wedstrijden. 

Komende zaterdag is er de derby bij Damme.

Volleybal

Heren

2de provinciale B

Loppem – Knokke-Heist 0-3

Knokke-Heist is zevende met 22 punten uit 15 wedstrijden.

Krachtbal

Eerste nationale

Dudzele - KBC Heist 33-17

Heist is elfde op twaalf met 40 punten uit 18 wedstrijden.
 

 
 
27.02.1902 Geboorteverjaardag van John Steinbeck, Amerikaans auteur 
27.02.1932 Geboorteverjaardag van Elizabeth Taylor, Brits-Amerikaans filmactrice
Op 27 februari 1962 bombarderen Noord-Vietnamese vrijheidsstrijders het paleis van president Ngo Dinh Diem in Zuid-Vietnam.
27.02.1985 Overlijdensverjaardag van Henry Cabot Lodge Jr, Amerikaans diplomaat
Geallieerde troepen bevrijden op 27 februari 1991 Koeweit, waarmee snel een eind komt aan de Golf-oorlog.
27.02.2002 Overlijdensverjaardag van Spike Milligan, Brits komiek (Spike en familie waren destijds grage bezoekers van onze Oostkust)
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
maandag 26 februari 2007
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° Bij regen, wind en moeilijk terrein was het zondag Nicolas Vermeulen die de strand- en duinenrace in Knokke-Heist op z'n naam zette. 
° Brandweermensen die met adembescherming worden ingezet kunnen straks in de badstad voor hun veiligheid ook telemetrisch gevolgd worden. 
° De VLD in Knokke-Heist dringt aan op het ter beschikking stellen van een ruime zaal voor niet confessionele uitvaartplechtigheden. 
° De Belgische gastankerrederij Exmar wil voor haar LNG-hervergassingsschepen lospunten bouwen voor de kust van Zeebrugge. 
° Volgens een enquête vinden ongeveer de helft van de gezinnen met jonge kinderen dat er in Knokke-Heist vooral te weinig KORTopvang is als ouders voor een paar uur wegmoeten. 
° De aanloophaven van Superfast Ferries uit Zeebrugge is nu in Schotland rechtstreeks verbonden met de autosnelweg. 
° In het zondagvoetbal was er verlies voor FC Knokke en Zeemeeuw Zeebrugge en winst voor FC Heist. 

En verder in ORO Nieuwsmagazine:

° Op deze dag -tig jaar geleden
° Baziel
 

Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Jeugdig Amusement, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond: KaII: 21.10 Swordfish, ITV: 22u Instinct, Canvas: 20.50 Hitlers Berg, 23.00 The Fast Show, VTM: 21.30 De Kavijaks
STRAND- EN DUINRACE 

Bij regen, wind en moeilijk terrein was het zondag Gentenaar Nicolas Vermeulen die de strand- en duinenrace in Knokke-Heist op z'n naam zette. Volgens sommige deelnemers was het loodzwaar rijden door het slijkzand op het strand en in de Zwinbosjes. Nico Berckmans en Kris Lapere werden respectievelijk tweede en derde in deze Moutainbike Beach Challenge.  De Zwevegemse Joyce Vanderbeken toonde zich de beste bij de vrouwen.  Nico Berckmans en Joyce Vanderbeken werden verder eindlaureaten van het MTB Kustcriterium, de superprestige van de Vlaamse MTB kustraces.
 

"FLASH OVER"

Brandweermensen kunnen straks in de badstad voor hun veiligheid telemetrisch gevolgd worden ook als ze ademhalingstoestellen dragen.  Het licht werd zopas op groen gezet voor de aankoop van een digitaal en elektronisch bewakingssysteem dat gebruikt wordt bij complexe en gevaarlijke situaties van binnenbrandbestrijding. Omdat brandweermannen in de badstad soms moeten worden ingezet in oudere en diepliggende gebouwstructuren is het risico namelijk te groot om dat nog te doen zonder externe opvolging door een doördinator. De brandweer in Knokke-Heist is trouwens een van de pioniers op het vlak van de zogeheten "flash-over-exposure"-training. Twee lesgevers begeleiden de brandweerlui bij de "praktische blootstellingtraining" in kwestie. Die bestaan uit het aanleren van fragmentarisch spuiten en het vervolgens binnentreden in brandende gebouwen. "Flash-over" is de snelle overgang naar een toestand waarbij een brand van onvlambare materialen in een besloten ruimte alle wandoppervlakten bereikt. 
 

WAT MET NIET-CONVENTIONELE UITVAART?

De VLD in Knokke-Heist dringt aan op het ter beschikking stellen van een ruime zaal voor niet confessionele uitvaartplechtigheden. Het is een feit dat steeds meer mensen ervoor kiezen om niet volgens een of andere religie begraven te worden. Als het om bekende personen gaat dan volstaat de beschikbare ruimte voor burgerlijke uitvaarten echter niet. Fractievoorzitter Kathleen van der Hooft vraagt dan ook om in dergelijke gevallen een zaal in Ravelingen of Scharpoord beschikbaar te stellen. Burgemeester Lippens zegt een en ander te willen onderzoeken. Hij gaf echter aan niet graag 'doodskisten' in bepaalde gebouwen te zien en wil ook niet verwikkeld raken in de ruzie tussen de begrafenisbezorgers in Knokke-Heist. 
 

ENQUÊTE KINDEROPVANG 

De gemeentelijke Jeugddienst schreef vorig jaar gezinnen met kinderen tot 12 jaar aan met een enquête. Het blijkt dat 60 procent van de mensen die aan de rondvraag deelnamen behoefte hebben aan opvang tijdens de vakantieperiode. Zowat een derde van de gezinnen wil ook tijdens de werkweek langere opvangtijden: tussen 7 en 18 uur.  De problematiek van weekendopvang blijkt echter beperkt te zijn in Knokke-Heist. Volgens de enquête vinden ongeveer de helft van de gezinnen dat er in de badstad vooral te weinig kortopvang is als ouders voor een paar uur wegmoeten.
 

LNG-LOSPUNTEN HORIZONVERVUILING VOOR KNOKKE-HEIST? 

De Belgische gastankerrederij Exmar wil via haar LNG-hervergassingsschepen rechtstreeks aardgas in het Belgische gasnet pompen. De groep gaat daarvoor onder meer lospunten bouwen voor de kust van Zeebrugge.   Exmar wordt zo een concurrent van Distrigas, dat het grootste deel van het Belgische gas aanvoert. Exmar gaat de vergunningen voor de lospunten nog dit jaar aanvragen en hoopt eind 2008 operationeel te zijn. De bouw van een lospunt wordt op 60 miljoen euro geschat. Daarbij komen nog kosten voor de pijplijn naar het Fluxys-gasnetwerk. In Knokke-Heist vragen de dijkbewoners zich inmiddels af hoe ver buitengaat de lospunten worden aangelegd of dit de horizonvervuiling verder in de hand zal werken. 
 

ZEEBRUGGE-SCHOTLAND VLOTTER 

De aanloophaven Rosyth (Rosaith) van Superfast Ferries uit Zeebrugge is nu in Schotland rechtstreeks verbonden met de autosnelweg M90. Zaterdag werd de nieuwe verbindingsroute officieel voor het verkeer opengesteld door de Britse kanselier Gordon Brown. De aanleg van de weg heeft 15 miljoen euro gekost. Een een ander moet de verbinding tussen Zeebrugge en Schotland aantrekkelijker maken voor zowel het vrachtverkeers als het toerisme. 
 

VOETBAL IN DE REGIO 

In het regionaal voetbal was er zondag in Eerste Provinciale 4-3 verlies weggelegd voor FC Knokke in de wedstrijd tegen VK Ieper. In het klassement staat Knokke op de 9de plaats.  In Derde Provinciale B versloeg FC Heist het elftal uit Lichtervelde met 1-0.  De westrijd van Westkapelle tegen Eendracht Brugge werd uitgesteld omdat het terrein onbespeelbaar was. In de rangschikking blijft Heist op de 2de plaats en Westkapelle legt beslag op de 6de positie. In Vierde Provinciale B versloeg Moerkerke de ploeg van Zeemeeuw Zeebrugge met 2-0.  Moerkerke staat 10de en Zeebrugge 12de. 
 

 
  Bezoek de sites van Paradijs Knokke-Heist
Radio Paradijs (tk)  of    Radio Paradijs (be)
 Geen berichten
 
26.02.1802 Geboorteverjaardag van Victor Hugo, Frans schrijver 
26.02.1928 Geboorteverjaardag van Fats Domino, Amerikaans zanger 
26.02.1932 Geboorteverjaardag van Johnny Cash, Amerikaans country & western musicus 
Churchill vertelt op 26 februari 1952 het Lagerhuis dat Groot-Brittannië een atoombom bezit.
26.02.1971 Overlijdensverjaardag van   Fernandel, Frans filmacteur en chansonnier 
26.02.1972 Overlijdensverjaardag van  Tom Manders, Nederlands cabaretier {Dorus} 
Op 26 februari 1993 brengt Ramzi Yousef een bom van meer dan 500 kilo tot ontploffing in een parkeergarage onder het World Trade Centre in New York.
Gelukkig Verjaardag: 
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
WORLD CLOCK
vrijdag 23 februari 2007
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° Er komt geen referendum over de bouwplannen voor een nieuw casino in Knokke-Heist. Een verzoek van de VLD-fractie werd geweigerd door burgemeester Lippens. 
° Tijdens de gemeenteraad stemde de oppositie tegen het voorstel voor een maandelijkse forfaitaire vergoeding voor de nieuwe voorzitter van de vzw Toerisme. 
° In Knokke-Heist werd een "deontologische code" goedgekeurd ten behoeve van de gemeentelijke mandatarissen. 
° In de badstad werd een jeugdenquête gelanceerd in verband met het nieuw beleidsplan 2008-2010.
° In Heist wordt binnenkort de Markstraat heraangelegd tussen de markt en de Heistlaan.
° Het fietsvoetveer tussen Breskens en Vlissingen is tijdelijk helemaal uit de vaart. 

En verder in ORO Nieuwsmagazine:

° Statenverkiezingen in Nederland. Partijen allemaal tegen ontpolderen.
° Legaal zendschip in de maak
° Bevolking: Geboorten, Huwelijken en Overlijdens 
° Vandaag  -tig jaar geleden
° Baziel
 

Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Jeugdig Amusement, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond: ITV: 15u Midsomer Murders, 21.30 A touch of Frost, KaII: 20.35 The Medallion, BBC1: 21.30 After You've Gone, BBC2: 21.30 Gardeners' World, 22u Custer's Last Stand, 23u The Grumpy Guide to Fashion, CANVAS: 23.05 Mira, BBC1: 23.35 Comedy Connections, 0.55 Best Seller
GEEN REFERENDUM OVER NIEUW CASINO

Donderdagavond heeft gemeenteraadslid minister Marc Verwilghen tijdens een uitvoerige interpellatie in de raadszitting in Knokke-Heist aan burgemeester Lippens de stand van zaken gevraagd in verband met het "nieuwe Casino". Meer concreet vroeg hij de burgemeester in het najaar een referendum te organiseren over de vraag of de bevolking voor of tegen hoogbouw is en een ruim 100m hoge woontoren als nieuw casino wil. Het is meteen ook een van de eisen van het Comité Casino, dat omwonenden van het Casino Knokke vertegenwoordigt. 

Lippens zei dat de bevolking van Knokke-Heist zich bij de verkiezingen van 8 oktober reeds zeer duidelijk heeft uitgesproken over het gevoerde beleid. De partij Gemeentebelangen van de burgemeester boekte toen een bijzonder grote overwinning. Lippens herhaalde dat hij absoluut niet van plan is om een referendum te houden.  Te meer daar hij bij een correcte raadpleging van de betrokkenen in deze materie ook de tweedeverblijvers zou moeten kunnen betrekken, en dat is niet voorzien in de huidige referendumwetgeving. Met meer dan de helft van de omwonenden van het Casino gaat het volgens de burgemeester namelijk om tweedeverblijvers. Verwilghen zegt te vrezen dat als men de deur openzet voor één woontoren in Knokke-Heist ook andere hoogbouw wellicht niet meer tegen te houden is. 
 

GETOUWTREK ROND VERGOEDING TOERISMEVOORZITTER 

Zowel het Vlaams Belang als de VLD hebben tegen het voorstel gestemd om een maandelijkse forfaitaire vergoeding ten bedrage van 2.500 euro uit te betalen aan de nieuwe voorzitter van de vzw Toerisme.  De meerderheid keurde het agendapunt echter goed.  Burgemeester Lippens verduidelijkte dat de twee ondervoorzitters geen betaling ontvangen en dat de vergoeding van de voorzitter te maken heeft met het feit dat veel tijd moet gestopt worden "in het doen draaien van het toerisme in de badstad". Het Vlaams Belang vroeg zich af waarom de voorzitter van de vzw Toerisme dan wèl moet betaald worden, terwijl de voorzitters van andere commissies in de badstad géén vergoeding krijgen. 
 

DEONTOLOGISCHE CODE

In Knokke-Heist werd een "deontologische code" goedgekeurd.  Deze code omvat richtlijnen over de relatie tussen de burger en de politicus.  Zo wordt een kader gecreëerd waarbinnen de mandatarissen op een correcte manier "kunnen doorverwijzen, informeren, begeleiden en verwijzen". Op die manier zou de veelbesproken 'kloof' met de burger moeten gedicht worden. Het Vlaams Belang heeft tegen de code gestemd omdat de leden van oordeel zijn dat de raadsleden in bepaalde gevallen met mistoestanden rechtstreeks naar de pers moeten kunnen stappen. 

Dit zijn de gebruikelijke rechten en plichten van raadsleden
 

JEUGDENQUËTE 

Het gemeentebestuur van Knokke-Heist heeft een enquête opgemaakt in verband met het nieuw beleidsplan 2008 - 2010. Aan alle jongeren van 6 tot 25 jaar wordt gevraagd hun steentje bij te dragen door een vragelijst in te vullen. Dan kan online gebeuren op de site van de gemeente.  Schriftelijke exemplaren liggen verder ter beschikking in het Cultuurcentrum en in De Marge. In feite gaat het om drie verschillende versies van de enquête, al naar gelang de leeftijd. Onder meer wordt gepeild naar de deelname aan jeugdactiviteiten, de favoriete hangplekken, gebruikte verkeers- en communicatiemiddelen en de veiligheid in de badstad. Wie de enquête voor 5 maart invult maakt kans op diverse prijzen. 
 

RENOVATIE MARKSTRAAT 

In Heist wordt binnenkort de Markstraat heraangelegd. Het gaat om het deel tussen de markt en de Heistlaan.  Er komen nieuwe riolen en ook de rijweg wordt vernieuwd.  De kosten belopen in totaal een kleine 760.000 euro.  Daarvan is circa 393.000 voor rekening van het gemeentebestuur. De rest wordt betaald door het Waterbedrijf. 
 

VEER TIJDELIJK HELEMAAL UIT DE VAART 

Wie vanuit onze regio met de tweewieler een uitstap wil maken naar Walcheren kan het de komende tijd best vergeten.  Het fietsvoetveer tussen Breskens en Vlissingen is vanaf het weekend tijdelijk helemaal uit de vaart. Na de Prins Willem-Alexander wordt namelijk ook de Prinses Máxima uit voorzorg geïnspecteerd op mankementen. Het uitvallen van de veerdienst over de monding van de Schelde is niet alleen voor school- en werkverkeer in onze buurprovincie Zeeland een ramp.  Ook voor het toerisme is het een zware streep door de rekening. 
 

STRANDFIETSUITDAGING 2007

Op zondag 25 februari zakken er ruim 1.100 mountainbike fanaten af naar het strand van Knokke-Heist voor de 9de editie van de Mountainbike Beach Challenge. Meteen ook de ontknoping van het MTB Kustcriterium dat de 5 grote strandraces bundelt. Van de 5 races heeft Knokke-Heist ongetwijfeld het zwaarste parcours. Het parcours op het strand is immers bezaaid met 17 golfbrekers die een extra uitdaging vormen. Het strand zelf wordt richting Nederland steeds smaller en ook moeilijker berijdbaar. Aangevuld met een doortocht in de polders en enkele snedige beklimmingen in Duinbergen wacht er de deelnemers een echte “Challenge”.  Sportief gezien mag men alvast vuurwerk verwachten. Grote vraag is of de wereldtop in het veldrijden in staat zal zijn om de echte zandspecialisten van de zege te houden. Jonathan Page en Niels Albert (beiden een zilveren medaille op het WK cyclocross van Hooglede) nemen alvast de handschoen op. Of Bjorn Rondelez andermaal op het hoogste schavotje zal staan in Knokke-Heist is zeer de vraag. Bjorn liep een kwetsuur op en moest forfait geven voor de Coast Race van Oostduinkerke. Hierdoor zijn de kansen op een eindoverwinning in het Mountainbike Kustcriterium verkeken. Hij zal er echter op gebrand zijn om de overblijvende kandidaten voor de eindzege, Nico Berckmans, Kris Hertsens en Geert Lammertyn het vuur aan de schenen te leggen. Johan Museeuw, Jelle Hanseeuw en oud-winnaar Kris Laperre worden als gevaarlijkste outsiders genoemd. Presentator Philippe Maertens zal onder het luisterend oor van bondsvoorzitter Laurent Debacker alles vlot aan elkaar praten. Hij zal de tenoren voor de start uitgebreid aan de tand voelen. De massastart van de Mountainbike Beach Challenge vindt plaats om 13.30 uur op het strand ter hoogte van het Joseph Stübbenpark (deelgemeente Duinbergen). De deelnemers kunnen kiezen tussen een tocht van 10, 24 of 48 km.
 

Omdat wij Vlamingen en Nederlanders blijkbaar te 'dom' (?) zijn om een eigen woordenschat op te bouwen en steeds Engelse woorden (of erger nog 'Amerikaanse') gebruiken, doen we er misschien goed aan eens te kijken wat men er in het Afrikaans van bakt. Een mountainbike noemen ze in Zuid-Afrika een 'veldfiets'. In de Knokke-Heiste contekst kunnen we er rustig 'strandfiets' van maken.  En het is helemaal geen uitdaging om te weten hoe men 'challenge' moet vertalen.
 
 

Statenverkiezingen in Nederland. Partijen allemaal tegen ontpolderen.

De Nederlandse politieke partijen zijn eensgezind in hun verkiezingsbelofte over ontpolderen: de plannen moeten huns inziens worden ingetrokken. "Er is in Zeeland geen draagvlak voor ontpolderen. Dan moet je dat ook niet doen. Wij streven naar buitendijks natuurherstel en dan niet alleen kijken naar de Westerschelde maar naar het hele deltagebied."
Dit zei PvdA-gedeputeerde en lijsttrekker M. le Roy gisteren tijdens een debatavond van de VVD in Philippine. Ze verzekerde dat haar partij ('en ook het CDA') zich bij het nieuwe kabinet zal inspannen om ontpolderen van tafel te krijgen. Le Roy kreeg bijval van CDA-kandidate P. de Milliano. "Wij zijn tegen ontpolderen en wensen geen goede landbouwgrond af te staan."

Het stelligst was J. Robesin (PvZ). ,,Wij zeggen voor eens en altijd nee tegen ontpolderen." Hij verweet andere partijen rookgordijnen op te werpen. Zijn partijgenoot G. Minderhoud riep dat nog altijd de rijksprojectenprocedure - die onteigening mogelijk maakt - voor het natuurpakket Westerschelde van kracht is. Daardoor kan het Rijk de plannen voor getijdennatuur doorzetten.

L. Harpe (GL) verzekerde dat de zaak allang beklonken is. "Ontpolderen gaat door." Hij wees er fijntjes op dat ook het dagelijks provinciebestuur (CDA, PvdA, VVD en SGP) erkent dat aanleg van 600 hectare getijdennatuur in de Westerschelde 'onafwendbaar' is.

Robesin merkte op dat wel degelijk met Vlaanderen gepraat kan worden over het schrappen van de getijdennatuur uit het verdrag over de ontwikkelingsschets Scheldebekken. Hij beklemtoonde dat inmiddels maatschappelijk veel leed is veroorzaakt door de dreiging van ontpoldering.

Alleen de CU vond ontpolderen bespreekbaar als dat noodzakelijk is voor de kustverdediging. Dan geen hele polders, maar stroken achter de huidige zeewering, meestal toch al geen beste landbouwgrond.

De vertegenwoordigers van negen partijen (Zeeuws Belang ontbrak) lieten hun licht ook over andere onderwerpen schijnen. Het was een thuiswedstrijd, dus hun meningen waren voorspelbaar. Zoals over invoering van het Belgisch wegenvignet: niet doen. 

VVD-gedeputeerde en lijsttrekker J. Suurmond had er zelfs alle vertrouwen in dat het vignet niet doorgaat. Mocht dat onverhoopt toch het geval zijn, dan moeten Zeeuws-Vlamingen door Den Haag gecompenseerd worden. SP en SGP wilden het dan zoeken in een tolvrije Westerscheldetunnel en ook verlaging van de provinciale toeslag op de motorrijtuigenbelasting vonden ze, evenals D66, te overwegen.

Kan niet, verzekerde Suurmond. "We krijgen de tunnel op dit moment niet tolvrij. Ik wil de mensen daarmee niet belazeren." Ook verlaging van de opcenten motorrijtuigenbelasting voor alleen Zeeuws-Vlamingen achtte hij geen goed idee.

Er waren geen grote bezwaren tegen fusie van de twee Zeeuwse waterschappen. Het hoofdkantoor mag dan best in Terneuzen komen. Statenlid en hoofdingeland J. Hageman (PvZ) was tegen. Hij vond dat Zeeuws-Vlaanderen zelfstandig moet blijven. "Door de komst van de Westerscheldetunnel wordt het toch al steeds onaantrekkelijk voor bedrijven naar Zeeuws-Vlaanderen te komen.''

Legaal zendschip in de maak

De zendmast voor de Jenni Baynton, het zendschip van Radio Waddenzee, is aangekomen in de haven van Harlingen. De mast bestaat uit zes delen en zal naar verwachting volgende maand worden geplaatst. Dat meldt Paul de Haan. Paul bracht gisteren een bezoek aan de haven van Harlingen en maakte ook een aantal foto's van de nieuwe mast, het zendschip en een aantal opnames aan boord van de Jenni Baynton. De bewuste mast ligt de kade van de Harlinger Willemshaven. Het gaat om losse onderdelen die bij de plaatsing stukje voor stukje in elkaar gezet worden om uiteindelijk ruim veertig meter boven de zeespiegel uit steken. De aannemer die de klus gaat klaren kan dit alleen doen bij gunstige weersomstandigheden; vooral weinig wind is een noodzaak. Zodra de mast is geplaatst komt de mogelijkheid om direct vanaf het schip uit te zenden steeds dichterbij. Overigens kan dat live-uitzenden nu ook wel, maar vanaf het schip moet het audiosignaal eerst via een vaste verbinding naar de zendinstallatie in Moddergat. 
 

 Een TUNNEL onder de nieuwe ZEESLUIS in ZEEBRUGGE is de enige oplossing
voor een permanente ONTSLUITING van de haven en een LEEFBAAR dorp
Geboorten

Daan Schol, zoon van Tom en Tamara Corijn, Sluissestraat 41, Sluis (Ndl)
Britte Cornelis, dochter van Christjan en Johanna Brakman, Koninginnestraat 22, Sluis (Ndl)
Lander Levecke, zoon van Koen en Jessika Priem, Vredelaan 112, Blankenberge
Lukas Cuelenaere, zoon van Stijn en Hilde Verwilst, Popkensstraat 14, Maldegem
Thibault Cosyn, zoon van Stefan en Petra Uyttenhove, Duinendreef 1, Kn-H
Ilona Vandenfonteyne, dochter van Steven en Kathy Verlackt, Vakekerkweg 127, Maldegem

Aangifte Huwelijk

Charles Menschaert en Chantal Vandevannet, Louis Parentstraat 9/31, Kn-H

Huwelijken

Jonathan Tack en Cathy Musschebroeck, Boudewijnlaan 30/11, Kn-H

Overlijdens

Jozepha Martens, 101 jaar, ongehuwd, Leopoldlaan 101/11, Kn-H
Franz Saen, 83 jaar, Blauwvoetlaan 12/1, Kn-H
Christiane Demot, 56 jaar, echtg. van Marcel Vanhamel, Zeedijk 23/6, ZEEbrugge
Marie Stoop, 64 jaar, Landvast 6, Kn-H
Simonne Copman, 84 jaar, wed. van Petrus De Schepper, Knokkestraat 58, Kn-H
José Van Lierde, 77 jaar, wed. van Liliane Vieuvalet, Ferdinand Mosselmanstraat 7/4, Kn-H
Ronald Hallemeersch, 59 jaar, echtg. van Annie Vantorre, Frans Vantorrestraat 30, Kn-H
Henri Chabot, 89 jaar, wed. van Marie Rosoux, Burg. Frans Desmidtplein 6, Kn-H
Julien Dewitte, 76 jaar, onghuwd, Herfststraat 12, Kn-H
Joanna Haerbosch, 91 jaar, wed. van Pieter Roelands, Esdoornstraat 88, Kn-H
Simonna Bremeesch, 87 jaar, wed. van Robert Vande Walle, Baron Ruzettelaan 74/107, Brugge
 

23.02.1685  Geboorteverjaardag van Georg Friedrich Händel, Engels/Duits componist
Paul Harris sticht op 23 februari 1905 in Chicago de Rotary Club.
23.02.1930  Geboorteverjaardag van Jef Geeraerts, Vlaams schrijver 
23.02.1934 Overlijdensverjaardag van Edward Elgar, Engels componist 
23.02.1942 Overlijdensverjaardag van Stefan Zweig, Oostenrijks schrijver 
23.02.1965 Overlijdensverjaardag van Stan Laurel, Brits komiek en regisseur
Op 23 februari 1981 mislukt de staatsgreep van luiternant-kolonel Antonio Tejero de Molino in het Spaanse parlement door de standvastige houding van koning Juan Carlos.
 Gelukkig Verjaardag: Gilberte Beirens (76)
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
donderdag 22 februari 2007
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° Voor het behoud van de polders rond het Zwin is er plots steun uit onverwachte hoek van de nieuwste regeringsparter in het kabinet Balkenende Vier. 
° Het aantal crematies in de badstad blijft jaar na jaar in stijgende lijn gaan.
° Het tramverkeer tussen Knokke-Heist en Blankenberge loopt sedert donderdagmorgen weer normaal.
° In de badstad kan men nu via het internet controleren wanneer een straatlamp die niet meer functioneert wordt vervangen. 
° Als het de komende dagen niet plots fel gaat vriezen dan wordt de metereologische winter 2006-2007 ook in Knokke-Heist de allerwarmste van de afgelopen eeuwen. 
° Op diverse plaatsen langs de kustlijn van onze badstad zijn de strandhagen aan vervanging toe.
° Ondanks het succes was er de voorbije dagen opvallend weinig "lauwe pis" in Heist. 

En verder in ORO Nieuwsmagazine:

° Lloyd's Register wins contract extention for integrity services support to Interconnector pipeline system including Zeebrugge
° Vandaag -tig jaar geleden
° Baziel
 

Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Jeugdig Amusement, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond:  BBC2: 20.30 Rick Stein's Food Heroes, 22u Fear, Stress and Anger, 23u The Graham Norton Show,  Canvas: 21.45 Trial and Retribution, 23u Operatie Barbarossa, KaII: 21.10 Turbulence
STEUN UIT ONVERWACHTE HOEK VOOR HET BEHOUD VAN DE POLDER 

Voor het behoud van de polders rond het Zwin is er plots steun uit onverwachte hoek. Voor de nieuwe Nederlandse regeringspartner, de ChristenUnie, is ontpolderen énkel bespreekbaar wanneer het nodig is voor de veiligheid.  Land onder water zetten alleen voor natuur wordt door de partij in een mededeling "vierkant afgewezen".  Volgens de kleine maar belangrijke partner in Balkenende 4 is hetgeen stukgemaakt wordt in de Westerschelde door de verdere verdieping "niet te herstellen met ontpolderen".  Momenteel loopt ook in Knokke-Heist een massale campagne tegen onnodige en ondoordachte plannen van de overheid om de Willem Leopoldpolder in te lijven bij het natuurreservaat het Zwin. 
 

AANTAL CREMATIES BLIJFT STIJGEN 

Het aantal crematies in Knokke-Heist blijft jaar na jaar in stijgende lijn gaan. In 2006 werden 339 overlijdens genoteerd in de badstad; een toename met 3 procent. 16 % van de overledenen waren niet gedomicilieerd in de kustgemeente. In Knokke-Heist vonden 321 begravingen plaats. Het aantal crematies is gestegen tot 60 %, dit is 1,5 % meer dan in 2005. De helft van de gecremeerden werd uitgestrooid op de strooiweide, 21 % werd bijgezet in een nis en 29 % vond een laatste rustplaats in de urnentuin. Het aantal gewone begravingen bedroeg 40 %, waarvan circa 80 % in een grafkelder en 20 % in een zandgraf. Het aantal begravingen op de oude kerkhoven in de diverse deelgemeenten bedraagt net zoals vorig jaar 7,5 %.
 

TRAMVERKEER WEER NORMAAL 

Het tramverkeer tussen Knokke-Heist en Blankenberge loopt sedert donderdagmorgen weer normaal. Woensdagavond even over 8 had een mobiele containerkraan de bovenleiding van de tram afgerukt ter hoogte van de kleine zeesluis.   Een tram die juist over de brug reed, viel daardoor stil.  Het wegverkeer werd omgeleid en er moesten vervangsbussen worden ingezet tussen Knokke-Heist en de tramrangeerplaats bij de Duinse Polders in Blankenberge. 
 

KAPOTTE STRAATLAMPEN MELDEN 

In Knokke-Heist kan men nu via het internet controleren wanneer een straatlamp die niet meer functioneert wordt vervangen.  Buurtbewoners kunnen het uitvallen van de straatverlichting melden bij middel van een formulier op de website www.straatlampen.be . Kapotte straatlampen worden dan binnen de 14 dagen vervangen. Bovendien wordt de melder via een e-mail verwittigd wanneer het defect is hersteld. Als de verlichting van een volledige straat of meerdere straten uitvalt, ligt de oorzaak wellicht aan het elektrisch voedingsnet. Technici komen dan binnen 48 uur ter plaatse om het defect op te sporen en te herstellen.    Ook bij een aanrijding of beschadiging van een paal of armatuur van de openbare verlichting, kan door de bestelling van nieuw materiaal de herstelling langer op zich laten wachten. Wanneer de politie een defect meldt met een veiligheidsrisico, dan wordt de herstelling binnen de kortst mogelijke tijd uitgevoerd, ook tijdens het weekend. Nieuw is dat u nu ook alle herstellingen via die website kunt opvolgen. U kunt voor elke gemeente, per straat en per periode, nakijken wanneer er een melding is binnengekomen en wanneer de herstelling is uitgevoerd.

Geen internet? Dan kan een defect worden gemeld via het gratis telefoonnummer 0800 6 35 35.
 

WARMSTE WINTER SEDERT EEUWEN 

Als het de komende dagen niet onbehoorlijk gaat vriezen dan wordt de metereologische winter 2006-2007 ook in Knokke-Heist de allerwarmste van de afgelopen eeuwen.  Met nog een week te gaan komt februari 2007 in de badstad waarschijnlijk uit op een gemiddelde temperatuur van 5,7 graden. De verwachte gemiddelde wintertemperatuur lijkt op 6,5 graden uit te komen, tegen 3,3 graden normaal. Dat de winter als geheel zo extreem mild uit de bus komt, wordt in onze regio grotendeels veroorzaakt door het uitblijven van noorden- en oostenwinden. De zuiden- en zuidwestenwinden overheersten en vanuit die hoek kon geen koude lucht worden aangevoerd. Zo mogelijk nog opvallender dan de bijna voorbije winterperiode was de superzachte herfstperiode, die alweer een paar maanden achter ons ligt. Daarin werd het oude temperatuurrecord uit 2005 met maar liefst 1,6 graden overtroffen. Mede door het zeer zachte najaar is het water van de Noordzee lange tijd relatief warm gebleven, wat heeft bijgedragen aan de mildheid van het winterseizoen. Het warmere zeewater tijdens deze winter verklaart onder meer ook de zware donderslag die woensdagnamiddag plots in Knokke-Heist te horen was.
 

STRANDHAGEN NODIG

Op diverse plaatsen langs de kustlijn van Knokke-Heist zijn de strandhagen aan vervanging toe. Dat komt omdat het hout dat voortdurend is blootgesteld aan weer, wind en zoutaanvreting snel wegrot.  Om in het najaar voldoende goede strandhagen in voorraad te hebben, is het noodzakelijk om nieuwe exemplaren aan te kopen.  Het plaatsen van strandhagen is noodzakelijk om de ontzanding te helpen tegen gaan. De kosten worden geraamd op zo'n 80.000 euro. 
 

WEINIG LAUWE PIS IN HEIST

Voor het eerst sinds 1976 stond bij onze noorderburen de voorbije dagen weer een echt carnavalslied op nummer 1 in de hitparades! Het gaat om de song 'Lauwe Pis' van Theo Maassen. Het nummer was in Heist echter slechts in één kroeg te horen. Daar was de muziekmaker pienter genoeg geweest om het nummer speciaal in Breda te gaan ophalen.  Ondanks dat veel artiesten het proberen is het maar aan weinig carnavalsliedjes gegeven om daadwerkelijk de nummer één positie te bekleden tijdens het carnavalsfeest. In 1968 stond Toon Hermans met 'Mien waar is mijn feestneus' op één en het duurde zes jaar voordat er weer een carnavalslied op de hoogste positie stond, namelijk 'Den Uyl is in de olie" van Vader Abraham en Boer Koekoek. De laatste keer lukte het André van Duin in 1976 met Willempie. Sinds die tijd is het door veel artiesten geprobeerd met wisselend succes, maar niemand wist de nummer één positie te behalen. Echter waar niemand tot nu toe in slaagde is cabaretier Theo Maassen wel gelukt. Zijn nummer 'Lauwe Pis' dat hij samen met Fons Merkies & De Kapotte Kontjes opnam staat sinds de vooravond van carnaval op de hoogste positie van de Nederlandse hitparades. 
 


Lloyd's Register wins contract extention for integrity services support to Interconnector pipeline system including Zeebrugge

Lloyd's Register EMEA's contract with Interconnector (UK) Limited for provision of integrity services for the Europe to UK gas pipeline system has been renewed and extended to cover the entire pipeline and gas processing operations within the UK and Belgium. The contract now also covers the Zeebrugge onshore pipeline sections and gas handling facilities.
The Interconnector gas pipeline system is used to transfer gas in either direction between Europe and the UK via a 40 inch diameter pipeline that is owned and operated by Interconnector (UK) Limited, I(UK). Following the recent commissioning of gas compression facilities in Zeebrugge, the system will have the ability to import, on average, approximately 22% of the UK's gas requirement. The safe availability of gas supply is vital to the UK, so the integrity of the system is of paramount importance.
The signing of this agreement cements the well-established and successful relationship between Lloyd's Register EMEA and I(UK). Lloyd's Register EMEA has provided integrity support services for the Interconnector pipeline since it commenced operation in 1998. The initial contract to supply pipeline and subsea support services was extended in 2002 to include the onshore gas-handling facilities at Bacton. The inclusion of the Zeebrugge facilities now means that Lloyd's Register EMEA provides integrity services for the entire system, including:
• onshore facilities (safety valves, pressure vessels, heat exchangers, pipework, etc)
• pipeline system (underwater pipeline, shipping lane crossings, landfalls and onshore sections).
Lloyd's Register EMEA is responsible for all key inspection and corrosion management activities, including:
• development and maintenance of inspection strategies, risk assessment and risk-based schemes of examination
• inspection and monitoring of equipment, including sub-contracting of subsea survey services and intelligent pigging services
• assessment of results and reporting on fitness for purpose
• development and maintenance of key pipeline integrity documents.
Lloyd's Register EMEA also provides a number of associated, ad hoc engineering consultancy services, including detailed stress analysis and operational support.
The new contract will be managed centrally by Lloyd's Register EMEA's Aberdeen Integrity Services department with local support from the Lowestoft and Antwerp offices. As part of the service, Lloyd's Register EMEA has provided a duty subsea engineer 24/7 call-out service since 1999.
Ron Edgar, Lloyd's Register EMEA's Integrity Services Manager said: "Lloyd's Register EMEA is very proud to have been associated with this nationally important project for so long and we look forward to continuing our valued relationship with Interconnector (UK) Limited. The cross-border nature of this project will require strong project and technical control - a task which we can match and we look forward to showing Interconnector that Lloyd's Register EMEA can make this a seamless and successful operation".
 

22.02.1732 Geboorteverjaardag van George Washington, eerste president van de Verenigde Staten
22.02.1896 Geboorteverjaardag van Paul van Ostaijen, Vlaams dichter, schrijver en criticus
22.02.1908 Geboorteverjaardag van Sir John Mills, Brits acteur 
22.02.1932 Geboorteverjaardag van Edward Kennedy, Amerikaans politicus 
Op 22 februari 1944 bombarderen de Amerikanen per ongeluk Nijmegen in plaats van de Duitse stad Kleef.
22.02.1950 Geboorteverjaardag van Lenny Kuhr, Nederlands zangeres
22.02.1987 Overlijdensverjaardag van Andy Warhol, Amerikaans kunstenaar 
 
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
woensdag 21 februari 2007
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° Knokke-Heist vraagt de inwoners massaal de campagne te steunen tegen de uitbreiding van het Zwin en het onder water zetten van de polders in het buffergebied. 
° Meer landgenoten wonen in onze grensregio aan de Nederlandse kant, dan er Nederlanders aan de Belgische kant wonen. 
° Op het aanstaande Internationaal Fotofestival Knokke-Heist is de Britse topfotograaf Rankin uitgenodigd als gastfotograaf.
° FC Knokke is op zoek naar nieuwe spelers met nationale ervaring en VV Westkapelle behoudt z'n trainer. 
° Op de wandelpaden van het kerkhof van Heist zullen grasmatten worden ingezet tegen het onkruid. 
° Uit de bevolkingcijfers blijkt dat vooral het inwonertal in de deelgemeente Heist fors in stijgende lijn blijft gaan.

En verder in ORO Nieuwsmagazine:

° Aramco taps Jan De Nul for Manifa field work
° Vandaag -tig jaar geleden
° Baziel
 
Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Jeugdig Amusement, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond:  BBC1: 20u Holiday 2007, ITV: 22u Troy, BBC2: 23u Never Mind the Buzzcocks, 
Canvas: 20.50 Eternal Sunshine of the Spotless Mind, VijfTV: 21.05 Win a Date with Tad Hamilton

Kijken naar de polder waar door een politieke koehandel straks misschien de zee gaat stromen
ONZE POLDER BLIJFT ALS U DAT WILT!

Burgemeester Lippens gaat voluit de campagne steunen die werd opgestart door de landbouwers in de polder nabij het Zwin.  Volgens de initiatiefnemers werd de petitie "Red onze Polder"inmiddels al ondertekend door zo'n 6.500 mensen.  De Vlaamse overheid wil de Willem Leopoldpolder in Knokke-Heist teruggeven aan de zee als natuurcompensatie voor het verdiepen van de Schelde ten behoeve van de haven van Antwerpen. Politici voeren aan dat het vergroten van het Zwin en de bouw van een spuikom de verzanding van het Zwin zal tegengaan.  Dit is niet alleen een makkelijk te doorprikken leugen, maar het hele scenario dreigt eens te meer ten koste van de landbouw te gaan.  In Nederland staat slechts 12 procent van de bevolking achter ontpoldering.  Dat er ook bij ons geen draagvlak voor de uitbreiding van het Zwin is moet nu onder meer blijken door het massaal ondertekenen van de petitie. 
 

ONTPOLDEREN IS EEN DOEMSCENARIO VOOR:

· De veiligheid. De zee komt zoveel verder landinwaarts, dus bescherming voor grote stormen dringt zich op. Rond het nieuwe gebied moet een immens grote dijk gebouwd worden: 10 meter hoog en 80 meter breed. Als de polder met 180 Ha verdwijnt, zou al 40 Ha gaan naar de bouw van de dijk. Twee miljoen kubieke meter grond is daarvoor nodig. Stel je daarbij voor dat met één vrachtwagen ong. 15 kubieke meter grond vervoerd kan worden. Hoeveel vrachtwagens grond ? Kostenplaatje? Overlast? 

· De landbouw. De WillemLeopoldpolder is een vruchtbare polder die zich uitstekend leent voor akkerbouwgewassen en dus ook een toekomstige bron is van groene energie. Met de ontpoldering worden 10 landbouwers zwaar getroffen in hun bedrijfsvoering. Maar ook de omliggende polders krijgen het zwaar te verduren: verzilting van de grond en het grondwater en meer schade door wildvraat. 

· De natuur. In de WillemLeopoldpolder ligt momenteel al 23 hektare natuurgebied (o.a de Dievegatkreek) en 114 hektare landschappelijk waardevol agrarisch gebied. Een groot deel van de polder ligt in een ankerplaats, dat is één van de meest waardevolle landschappen van Vlaanderen. Helaas opgeofferd aan de zee.

· Het beleid. De uitbreiding van het Zwin wordt politiek ingevuld als compensatie-maatregel voor de uitdieping van de Schelde. Om de toegang tot de haven van Antwerpen te waarborgen moet op korte termijn 600 hektare estuariene natuur gecreerd worden. Wij, in Knokke-Heist, moeten én onze landbouw én ons landschap opofferen voor de haven van Antwerpen, terwijl de haven van Zeebrugge voor ons al genoeg bedreigend is.

· Het Zwin. De monding van het Zwin verzandt al eeuwen. Om de specifieke natuur van slikken en schorren te behouden werden regelmatig onderhoudswerken gevoerd en het teveel aan zand weggehaald. Dat was voor het laatst in 2003. Door het Zwin te vergroten en de Zwingeul door te trekken zou meer water het overtollige zand terug in zee kunnen duwen. Maar dan moet de overheid wel een wateropvangbekken van ca. 20 Ha groot bouwen zodat voldoende water met voldoende kracht door de Zwingeul kan schuren. Echter, geen enkele studie bewijst dat dergelijk systeem de verzanding (sedimentatie) helemaal verhinderd. Bovendien is er zelfs kans dat bij niet optimaal functioneren van het systeem teveel zand wordt weggeschuurd en erosie erop volgt. Het Zwin zou vergroten maar wordt zelf eerst grotendeels afgegraven. De Zwinnatuur wordt deels verwoest. En dat ten gunste van de natuur? Waar broeden ondertussen de vogels? 

· Kostprijs. Aan het hele project hangt een prijskaartje van min. 50 miljoen Euro. Een zware tol voor de teloorgang van een landschappelijk waardevol agrarisch gebied. U en ik betalen die prijs, wetende dat de zeespiegel gestadig stijgt en we nog zoveel inspanningen zullen moeten leveren om ons land te beschermen voor de zee. 
 

NOORDERBUREN VERGEET DE ONTPOLDERINGSKWESTIE NIET ALS U OP 7 MAART GAAT STEMMEN!!!
GRENSBEWONERS

Steeds meer Nederlanders kiezen ervoor vlak over de grens in ons land of Duitsland te wonen. Het gunstige belastingklimaat en de goedkopere huizen zijn de belangrijkste redenen aldus het Ruimtelijk Planbureau in Nederland. Maar dat blijkt niet op te gaan voor de grensregio in de buurt van Knokke-Heist.  In Zeeuws-Vlaanderen wonen namelijk meer Belgen dan dat er Nederlanders in ons grensgebied wonen. Dat blijkt verassend ook uit de cijfers van het Planbureau. In Retranchement, Cadzand en Sluis wemelt het dan ook van de rood-witte nummerborden. Veel dagjesmensen, maar ook steeds meer landgenoten hebben een tweede woning vlak over de grens in Nederland.  De reden is vooral het feit dat een vakantieverblijf kopen in Knokke-Heist voor de meesten veel te duur is. 
 

HIGH RANKING RANKIN 

Op de 29ste editie van het Internationaal Fotofestival Knokke-Heist is de Britse fotograaf RANKIN uitgenodigd als gastfotograaf. Rankin heeft faam verworven met zijn portretten van bekendheden zoals Madonna, Kate Moss, Claudia Schiffer, Jude Law en vele anderen. Rankin zal op het Fotofestival zijn retrospectieve ‘Visually Hungry’ tentoonstellen. Deze bevat in totaal 13 reeksen. Hij fotografeert – vooral vrouwen – nu eens op een speelse manier, dan weer erg sensueel.  Het Internationaal Fotofestival Knokke-Heist loopt in Scharpoord, de Lagunahal en diverse galerijen van 1 april tot 1 juli. 
 

VOETBAL 

Het ziet er naar uit dat bij FC Knokke naast Steve Sinnaeve en Jan Decru nog een drietal spelers de ploeg verlaten.  Daarom legt de plaatselijke Eerste Provincialer momenteel volop contacten met nieuwe spelers, waarvan de meesten nationale ervaring hebben.  De kwaliteit van de totale ploeg mag niet lijden onder het vertrek van enkele spelers, aldus FC Knokke.  Bij VV Westkapelle blijkt inmiddels dat trainer Gino Caen ook volgend seizoen van de partij blijft. Dat betekent meteen dat hij niet is ingegaan op het aanbod van Club Roeselare. 
 

GRAS TEGEN ONKRUID 

Omdat het gebruik van bestrijdingsmiddelen tegen onkruid in de badstad wordt afgebouwd heeft dit onder meer ook gevolgen voor de begraafplaatsen. Met name op het kerkhof van Heist zullen de bestaande wandelpaden worden vervangen door een met steenslag verharde grasmat.  De grasmat is waterdoorlatend en kost ongeveer evenveel als een asfaltlaag.  Het gaat om een investering van naar schatting 142.000 euro. 
 

HEIST SNELST STIJGENDE DEELGEMEENTE 

Uit de loop van de bevolking in de badstad blijkt dat vooral het inwonertal in de deelgemeente Heist fors in stijgende lijn blijft gaan. Knokke blijft met 15 792 inwoners evenwel nog steeds de meest bevolkte deelgemeente. Na 5 jaar stijgende trend was er in 2006 echter opnieuw een lichte daling. Heist met 12 820 ingezetenen kreeg er in 10 jaar tijd 800 inwoners bij, twee keer zoveel als Knokke. Het West- en Ramskapelse inwonertal blijft min of meer stabiel, op respectievelijk 4797 en 725 bewoners.
 

 

Aramco taps Jan De Nul for Manifa field work

Saudi Aramco has signed a contract with Belgium dredging contractor Jan De Nul for work that will aid development of offshore Manifa oil and gas field, which is expected to produce 900,000 b/d of Arabian Heavy crude and 120 MMscfd of gas by 2011. Jan De Nul will carry out dredging in the Persian Gulf before building 27 drilling islands and a 41-km causeway to provide Saudi Aramco a direct link from the coast to the manmade, shallow-water offshore drilling islands. 
Jan de Nul's contract, scheduled for completion in 2009, is the first lump-sum turnkey contract to be signed under Saudi Aramco's Manifa development program. In October 2006 Saudi Aramco awarded a front-end engineering and design and project management services contract to two units of Foster Wheeler Ltd. FEED completion is expected in the third quarter 
 

 
Op 21 februari 1907 wordt bij een vliegende storm de Harwich-boot SS Berlin op het Noorderhoofd van Hoek van Holland geworpen, waarbij 129 mensen omkomen.
21.02.1933 Geboorteverjaardag van Nina Simone, Amerikaans zangeres 
21.02.1965 Overlijdensverjaardag van Malcolm X, Amerikaans negerleider 
Op 21 februari 1988 treedt de Amerikaanse tv-dominee Jimmy Swaggert terug na seksuele misstappen.
21.02.2002 Overlijdensverjaardag van John Thaw, Engels toneelspeler {inspector Morse
Happy Birthday: 
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
WORLD CLOCK
vrijdag 23 februari 2007
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° Er komt geen referendum over de bouwplannen voor een nieuw casino in Knokke-Heist. Een verzoek van de VLD-fractie werd geweigerd door burgemeester Lippens. 
° Tijdens de gemeenteraad stemde de oppositie tegen het voorstel voor een maandelijkse forfaitaire vergoeding voor de nieuwe voorzitter van de vzw Toerisme. 
° In Knokke-Heist werd een "deontologische code" goedgekeurd ten behoeve van de gemeentelijke mandatarissen. 
° In de badstad werd een jeugdenquête gelanceerd in verband met het nieuw beleidsplan 2008-2010.
° In Heist wordt binnenkort de Markstraat heraangelegd tussen de markt en de Heistlaan.
° Het fietsvoetveer tussen Breskens en Vlissingen is tijdelijk helemaal uit de vaart. 

En verder in ORO Nieuwsmagazine:

° Statenverkiezingen in Nederland. Partijen allemaal tegen ontpolderen.
° Legaal zendschip in de maak
° Bevolking: Geboorten, Huwelijken en Overlijdens 
° Vandaag  -tig jaar geleden
° Baziel
 

Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Jeugdig Amusement, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond: ITV: 15u Midsomer Murders, 21.30 A touch of Frost, KaII: 20.35 The Medallion, BBC1: 21.30 After You've Gone, BBC2: 21.30 Gardeners' World, 22u Custer's Last Stand, 23u The Grumpy Guide to Fashion, CANVAS: 23.05 Mira, BBC1: 23.35 Comedy Connections, 0.55 Best Seller
GEEN REFERENDUM OVER NIEUW CASINO

Donderdagavond heeft gemeenteraadslid minister Marc Verwilghen tijdens een uitvoerige interpellatie in de raadszitting in Knokke-Heist aan burgemeester Lippens de stand van zaken gevraagd in verband met het "nieuwe Casino". Meer concreet vroeg hij de burgemeester in het najaar een referendum te organiseren over de vraag of de bevolking voor of tegen hoogbouw is en een ruim 100m hoge woontoren als nieuw casino wil. Het is meteen ook een van de eisen van het Comité Casino, dat omwonenden van het Casino Knokke vertegenwoordigt. 

Lippens zei dat de bevolking van Knokke-Heist zich bij de verkiezingen van 8 oktober reeds zeer duidelijk heeft uitgesproken over het gevoerde beleid. De partij Gemeentebelangen van de burgemeester boekte toen een bijzonder grote overwinning. Lippens herhaalde dat hij absoluut niet van plan is om een referendum te houden.  Te meer daar hij bij een correcte raadpleging van de betrokkenen in deze materie ook de tweedeverblijvers zou moeten kunnen betrekken, en dat is niet voorzien in de huidige referendumwetgeving. Met meer dan de helft van de omwonenden van het Casino gaat het volgens de burgemeester namelijk om tweedeverblijvers. Verwilghen zegt te vrezen dat als men de deur openzet voor één woontoren in Knokke-Heist ook andere hoogbouw wellicht niet meer tegen te houden is. 
 

GETOUWTREK ROND VERGOEDING TOERISMEVOORZITTER 

Zowel het Vlaams Belang als de VLD hebben tegen het voorstel gestemd om een maandelijkse forfaitaire vergoeding ten bedrage van 2.500 euro uit te betalen aan de nieuwe voorzitter van de vzw Toerisme.  De meerderheid keurde het agendapunt echter goed.  Burgemeester Lippens verduidelijkte dat de twee ondervoorzitters geen betaling ontvangen en dat de vergoeding van de voorzitter te maken heeft met het feit dat veel tijd moet gestopt worden "in het doen draaien van het toerisme in de badstad". Het Vlaams Belang vroeg zich af waarom de voorzitter van de vzw Toerisme dan wèl moet betaald worden, terwijl de voorzitters van andere commissies in de badstad géén vergoeding krijgen. 
 

DEONTOLOGISCHE CODE

In Knokke-Heist werd een "deontologische code" goedgekeurd.  Deze code omvat richtlijnen over de relatie tussen de burger en de politicus.  Zo wordt een kader gecreëerd waarbinnen de mandatarissen op een correcte manier "kunnen doorverwijzen, informeren, begeleiden en verwijzen". Op die manier zou de veelbesproken 'kloof' met de burger moeten gedicht worden. Het Vlaams Belang heeft tegen de code gestemd omdat de leden van oordeel zijn dat de raadsleden in bepaalde gevallen met mistoestanden rechtstreeks naar de pers moeten kunnen stappen. 

Dit zijn de gebruikelijke rechten en plichten van raadsleden
 

JEUGDENQUËTE 

Het gemeentebestuur van Knokke-Heist heeft een enquête opgemaakt in verband met het nieuw beleidsplan 2008 - 2010. Aan alle jongeren van 6 tot 25 jaar wordt gevraagd hun steentje bij te dragen door een vragelijst in te vullen. Dan kan online gebeuren op de site van de gemeente.  Schriftelijke exemplaren liggen verder ter beschikking in het Cultuurcentrum en in De Marge. In feite gaat het om drie verschillende versies van de enquête, al naar gelang de leeftijd. Onder meer wordt gepeild naar de deelname aan jeugdactiviteiten, de favoriete hangplekken, gebruikte verkeers- en communicatiemiddelen en de veiligheid in de badstad. Wie de enquête voor 5 maart invult maakt kans op diverse prijzen. 
 

RENOVATIE MARKSTRAAT 

In Heist wordt binnenkort de Markstraat heraangelegd. Het gaat om het deel tussen de markt en de Heistlaan.  Er komen nieuwe riolen en ook de rijweg wordt vernieuwd.  De kosten belopen in totaal een kleine 760.000 euro.  Daarvan is circa 393.000 voor rekening van het gemeentebestuur. De rest wordt betaald door het Waterbedrijf. 
 

VEER TIJDELIJK HELEMAAL UIT DE VAART 

Wie vanuit onze regio met de tweewieler een uitstap wil maken naar Walcheren kan het de komende tijd best vergeten.  Het fietsvoetveer tussen Breskens en Vlissingen is vanaf het weekend tijdelijk helemaal uit de vaart. Na de Prins Willem-Alexander wordt namelijk ook de Prinses Máxima uit voorzorg geïnspecteerd op mankementen. Het uitvallen van de veerdienst over de monding van de Schelde is niet alleen voor school- en werkverkeer in onze buurprovincie Zeeland een ramp.  Ook voor het toerisme is het een zware streep door de rekening. 
 

STRANDFIETSUITDAGING 2007

Op zondag 25 februari zakken er ruim 1.100 mountainbike fanaten af naar het strand van Knokke-Heist voor de 9de editie van de Mountainbike Beach Challenge. Meteen ook de ontknoping van het MTB Kustcriterium dat de 5 grote strandraces bundelt. Van de 5 races heeft Knokke-Heist ongetwijfeld het zwaarste parcours. Het parcours op het strand is immers bezaaid met 17 golfbrekers die een extra uitdaging vormen. Het strand zelf wordt richting Nederland steeds smaller en ook moeilijker berijdbaar. Aangevuld met een doortocht in de polders en enkele snedige beklimmingen in Duinbergen wacht er de deelnemers een echte “Challenge”.  Sportief gezien mag men alvast vuurwerk verwachten. Grote vraag is of de wereldtop in het veldrijden in staat zal zijn om de echte zandspecialisten van de zege te houden. Jonathan Page en Niels Albert (beiden een zilveren medaille op het WK cyclocross van Hooglede) nemen alvast de handschoen op. Of Bjorn Rondelez andermaal op het hoogste schavotje zal staan in Knokke-Heist is zeer de vraag. Bjorn liep een kwetsuur op en moest forfait geven voor de Coast Race van Oostduinkerke. Hierdoor zijn de kansen op een eindoverwinning in het Mountainbike Kustcriterium verkeken. Hij zal er echter op gebrand zijn om de overblijvende kandidaten voor de eindzege, Nico Berckmans, Kris Hertsens en Geert Lammertyn het vuur aan de schenen te leggen. Johan Museeuw, Jelle Hanseeuw en oud-winnaar Kris Laperre worden als gevaarlijkste outsiders genoemd. Presentator Philippe Maertens zal onder het luisterend oor van bondsvoorzitter Laurent Debacker alles vlot aan elkaar praten. Hij zal de tenoren voor de start uitgebreid aan de tand voelen. De massastart van de Mountainbike Beach Challenge vindt plaats om 13.30 uur op het strand ter hoogte van het Joseph Stübbenpark (deelgemeente Duinbergen). De deelnemers kunnen kiezen tussen een tocht van 10, 24 of 48 km.
 

Omdat wij Vlamingen en Nederlanders blijkbaar te 'dom' (?) zijn om een eigen woordenschat op te bouwen en steeds Engelse woorden (of erger nog 'Amerikaanse') gebruiken, doen we er misschien goed aan eens te kijken wat men er in het Afrikaans van bakt. Een mountainbike noemen ze in Zuid-Afrika een 'veldfiets'. In de Knokke-Heiste contekst kunnen we er rustig 'strandfiets' van maken.  En het is helemaal geen uitdaging om te weten hoe men 'challenge' moet vertalen.
 
 

Statenverkiezingen in Nederland. Partijen allemaal tegen ontpolderen.

De Nederlandse politieke partijen zijn eensgezind in hun verkiezingsbelofte over ontpolderen: de plannen moeten huns inziens worden ingetrokken. "Er is in Zeeland geen draagvlak voor ontpolderen. Dan moet je dat ook niet doen. Wij streven naar buitendijks natuurherstel en dan niet alleen kijken naar de Westerschelde maar naar het hele deltagebied."
Dit zei PvdA-gedeputeerde en lijsttrekker M. le Roy gisteren tijdens een debatavond van de VVD in Philippine. Ze verzekerde dat haar partij ('en ook het CDA') zich bij het nieuwe kabinet zal inspannen om ontpolderen van tafel te krijgen. Le Roy kreeg bijval van CDA-kandidate P. de Milliano. "Wij zijn tegen ontpolderen en wensen geen goede landbouwgrond af te staan."

Het stelligst was J. Robesin (PvZ). ,,Wij zeggen voor eens en altijd nee tegen ontpolderen." Hij verweet andere partijen rookgordijnen op te werpen. Zijn partijgenoot G. Minderhoud riep dat nog altijd de rijksprojectenprocedure - die onteigening mogelijk maakt - voor het natuurpakket Westerschelde van kracht is. Daardoor kan het Rijk de plannen voor getijdennatuur doorzetten.

L. Harpe (GL) verzekerde dat de zaak allang beklonken is. "Ontpolderen gaat door." Hij wees er fijntjes op dat ook het dagelijks provinciebestuur (CDA, PvdA, VVD en SGP) erkent dat aanleg van 600 hectare getijdennatuur in de Westerschelde 'onafwendbaar' is.

Robesin merkte op dat wel degelijk met Vlaanderen gepraat kan worden over het schrappen van de getijdennatuur uit het verdrag over de ontwikkelingsschets Scheldebekken. Hij beklemtoonde dat inmiddels maatschappelijk veel leed is veroorzaakt door de dreiging van ontpoldering.

Alleen de CU vond ontpolderen bespreekbaar als dat noodzakelijk is voor de kustverdediging. Dan geen hele polders, maar stroken achter de huidige zeewering, meestal toch al geen beste landbouwgrond.

De vertegenwoordigers van negen partijen (Zeeuws Belang ontbrak) lieten hun licht ook over andere onderwerpen schijnen. Het was een thuiswedstrijd, dus hun meningen waren voorspelbaar. Zoals over invoering van het Belgisch wegenvignet: niet doen. 

VVD-gedeputeerde en lijsttrekker J. Suurmond had er zelfs alle vertrouwen in dat het vignet niet doorgaat. Mocht dat onverhoopt toch het geval zijn, dan moeten Zeeuws-Vlamingen door Den Haag gecompenseerd worden. SP en SGP wilden het dan zoeken in een tolvrije Westerscheldetunnel en ook verlaging van de provinciale toeslag op de motorrijtuigenbelasting vonden ze, evenals D66, te overwegen.

Kan niet, verzekerde Suurmond. "We krijgen de tunnel op dit moment niet tolvrij. Ik wil de mensen daarmee niet belazeren." Ook verlaging van de opcenten motorrijtuigenbelasting voor alleen Zeeuws-Vlamingen achtte hij geen goed idee.

Er waren geen grote bezwaren tegen fusie van de twee Zeeuwse waterschappen. Het hoofdkantoor mag dan best in Terneuzen komen. Statenlid en hoofdingeland J. Hageman (PvZ) was tegen. Hij vond dat Zeeuws-Vlaanderen zelfstandig moet blijven. "Door de komst van de Westerscheldetunnel wordt het toch al steeds onaantrekkelijk voor bedrijven naar Zeeuws-Vlaanderen te komen.''

Legaal zendschip in de maak

De zendmast voor de Jenni Baynton, het zendschip van Radio Waddenzee, is aangekomen in de haven van Harlingen. De mast bestaat uit zes delen en zal naar verwachting volgende maand worden geplaatst. Dat meldt Paul de Haan. Paul bracht gisteren een bezoek aan de haven van Harlingen en maakte ook een aantal foto's van de nieuwe mast, het zendschip en een aantal opnames aan boord van de Jenni Baynton. De bewuste mast ligt de kade van de Harlinger Willemshaven. Het gaat om losse onderdelen die bij de plaatsing stukje voor stukje in elkaar gezet worden om uiteindelijk ruim veertig meter boven de zeespiegel uit steken. De aannemer die de klus gaat klaren kan dit alleen doen bij gunstige weersomstandigheden; vooral weinig wind is een noodzaak. Zodra de mast is geplaatst komt de mogelijkheid om direct vanaf het schip uit te zenden steeds dichterbij. Overigens kan dat live-uitzenden nu ook wel, maar vanaf het schip moet het audiosignaal eerst via een vaste verbinding naar de zendinstallatie in Moddergat. 
 

 Een TUNNEL onder de nieuwe ZEESLUIS in ZEEBRUGGE is de enige oplossing
voor een permanente ONTSLUITING van de haven en een LEEFBAAR dorp
Geboorten

Daan Schol, zoon van Tom en Tamara Corijn, Sluissestraat 41, Sluis (Ndl)
Britte Cornelis, dochter van Christjan en Johanna Brakman, Koninginnestraat 22, Sluis (Ndl)
Lander Levecke, zoon van Koen en Jessika Priem, Vredelaan 112, Blankenberge
Lukas Cuelenaere, zoon van Stijn en Hilde Verwilst, Popkensstraat 14, Maldegem
Thibault Cosyn, zoon van Stefan en Petra Uyttenhove, Duinendreef 1, Kn-H
Ilona Vandenfonteyne, dochter van Steven en Kathy Verlackt, Vakekerkweg 127, Maldegem

Aangifte Huwelijk

Charles Menschaert en Chantal Vandevannet, Louis Parentstraat 9/31, Kn-H

Huwelijken

Jonathan Tack en Cathy Musschebroeck, Boudewijnlaan 30/11, Kn-H

Overlijdens

Jozepha Martens, 101 jaar, ongehuwd, Leopoldlaan 101/11, Kn-H
Franz Saen, 83 jaar, Blauwvoetlaan 12/1, Kn-H
Christiane Demot, 56 jaar, echtg. van Marcel Vanhamel, Zeedijk 23/6, ZEEbrugge
Marie Stoop, 64 jaar, Landvast 6, Kn-H
Simonne Copman, 84 jaar, wed. van Petrus De Schepper, Knokkestraat 58, Kn-H
José Van Lierde, 77 jaar, wed. van Liliane Vieuvalet, Ferdinand Mosselmanstraat 7/4, Kn-H
Ronald Hallemeersch, 59 jaar, echtg. van Annie Vantorre, Frans Vantorrestraat 30, Kn-H
Henri Chabot, 89 jaar, wed. van Marie Rosoux, Burg. Frans Desmidtplein 6, Kn-H
Julien Dewitte, 76 jaar, onghuwd, Herfststraat 12, Kn-H
Joanna Haerbosch, 91 jaar, wed. van Pieter Roelands, Esdoornstraat 88, Kn-H
Simonna Bremeesch, 87 jaar, wed. van Robert Vande Walle, Baron Ruzettelaan 74/107, Brugge
 

23.02.1685  Geboorteverjaardag van Georg Friedrich Händel, Engels/Duits componist
Paul Harris sticht op 23 februari 1905 in Chicago de Rotary Club.
23.02.1930  Geboorteverjaardag van Jef Geeraerts, Vlaams schrijver 
23.02.1934 Overlijdensverjaardag van Edward Elgar, Engels componist 
23.02.1942 Overlijdensverjaardag van Stefan Zweig, Oostenrijks schrijver 
23.02.1965 Overlijdensverjaardag van Stan Laurel, Brits komiek en regisseur
Op 23 februari 1981 mislukt de staatsgreep van luiternant-kolonel Antonio Tejero de Molino in het Spaanse parlement door de standvastige houding van koning Juan Carlos.
 Gelukkig Verjaardag: Gilberte Beirens (76)
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
dinsdag 20 februari 2007
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° Bij een verkeersongeval langs de Natiënlaan in Westkapelle zijn maandagavond zes personen zwaar gewond geraakt. Twee ervan verkeerden dinsdag nog in levensgevaar. 
° Vissersvaartuigen kunnen vanaf nu weer gebruik maken van de kleine zeesluis in Zeebrugge.  Dit kan echter problemen scheppen voor het doorgaand verkeer in de ochtendspits. 
° Er zijn steeds meer alleenstaanden en kinderloze gezinnen in Knokke-Heist. 
° Geïnspireerd door de Canadezenmars in de badstad wil men nu ook in onze buurprovincie Zeeland meer bekendheid geven aan "de Slag om de Schelde". 
° NYK, een van de grootste autoverschepers ter wereld, neemt in Zeebrugge de RoRo-afdeling over van de Port of Singapore Authority. 

En verder ORO Nieuwsmagazine:

° Weekend Sport
° Uitslag Carnaval Heist
° Op deze dag -tig jaar geleden
° Baziel
 

Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Jeugdig Amusement, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond: BBC1: 22u Lif on Mars, 0.35 Buster, BBC2: 21.30 Don't Die Young, Canvas 22.10 Poirot, 23.20 Meesterwerken
ZWAAR ONGEVAL

Bij een verkeersongeval langs de Natiënlaan in Westkapelle zijn maandagavond zes personen zwaargewond geraakt. Een tweeling van 15 verkeerde dinsdagmiddag nog steeds in levensgevaar. Een wagen bestuurd door een 23-jarige vrouw uit Knokke-Heist kwam in aanrijding met een wagen met vijf Nederlandse inzittenden: een vrouw uit Vlissingen, haar 80-jarige moeder uit Sluis en drie kinderen. De oorzaak van het ongeval is volgens het Brugse parket te wijten aan het feit dat de vrouw uit Knokke-Heist achter het stuur zat te bellen. De vrouw verloor in een flauwe bocht de controle over het stuur en reed daardoor in de rechterflank van de Nederlandse wagen. Die raakte aan het tollen, ging twee keer over de kop en belandde tegen een paal langs de zijkant van de weg. 
 

VISARTSLUIS WEER IN GEBRUIK 

Vissersvaartuigen, sleepboten, bunkerschepen en lichters kunnen vanaf nu weer gebruik maken van de kleine zeesluis in Zeebrugge.  De Straussbrug en de Visartsluis werden de voorbije jaren hersteld en gerenoveerd met het doel de grote Vandammesluis te ontlasten. Momenteel kunnen kleinere schepen 's morgens tussen 8 en 12 via de Visartsluis weg en weer van de achterhaven naar de voorhaven. Dit kan volgens weggebruikers in de ochtendspits echter problemen scheppen voor het doorgaand verkeer tussen Knokke-Heist en Blankenberge. De Visartsluis zou op termijn ook 's nachts in gebruik komen.  Dat moet vooral vissersvaartuigen toelaten om zonder tijdverlies van zee te schutten naar de kaai bij de Zeebrugse Visveiling. 
 

ZV HULDIGDE BESTBESOMMERS

De Zeebrugse Visveiling ziet het jaar hoopvol tegemoet. De ZV heeft tijdens de eerste anderhalve maand van 2007 haar omzet namelijk met 7 procent zien stijgen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Directeur Johan Van de Steene kondigde dinsdag dan ook nieuwe investeringen aan.  Tegen 1 juni worden de ateliers voor visverwerking uitgebreid met 4.000 vierkante meter. Er komen verder ook vissorteermachines bij. Dinsdag werden door de ZV ook de bestbesommers van vorig jaar gehuldigd. De grootste besommers waren in 2006 de B.462 Vidar (meer dan 300 brutotonnenmaat) van de nv Shannon, de Z.46 Neptunus (tussen 250 en 300 BTM) van de nv Olympus uit Knokke-Heist, de O.15 Zilvermeeuw (300 pk tot 250 BTM) van de bvba Zeearend en de B.601 Van Maerlant (tot 300 pk) van de nv Van Maerlant. De prijzen voor de beste kwaliteit gingen naar de Z.431 Alles Wisselt (Eurokotter) van de bvba Caroline en de Z.196 Zeeduivel (Boomkorvaartuig) van de nv Shannah uit Knokke-Heist.
 

CANADEZENSLAG OM DE SCHELDE 

Geïnspireerd door de grote aandacht die in Knokke-Heist jaarlijks aan de herdenking van de bevrijding wordt besteed wil men nu ook in onze buurprovincie Zeeland meer bekendheid geven aan de vijf geallieerde operaties die bekend staan als "de Slag om de Schelde".  Nu worden de vijf operaties nog op verschillende manieren en momenten herdacht. Bundeling van alle initiatieven moet hier volgens het Zeeuwse provinciebestuur verandering in brengen. Vooral West-Zeeuws-Vlaanderen werd zwaar getroffen door de Slag om de Schelde in de aanloop tot de bevrijding van Knokke, Heist en Zeebrugge.
 

NYK NEEMT PSA RORO OVER

NYK, een van de grootste autoverschepers ter wereld, neemt de RoRo-afdeling over van de Port of Singapore Authority.  In Zeebrugge betreft het meer bepaald de twee autoterminals aan het Noordelijk Insteekdok en aan de Bastenakenkaai. De merknaam van de nieuwe firma wordt ICO. Dat staat voor International Car Operators.  Het personeel van de betrokken terminals wordt volledig door het nieuwe bedrijf overgenomen.  Vorig jaar werden op de terminals in kwestie ongeveer een miljoen nieuwe wagens behandeld. 
 

 
  Bezoek de sites van Paradijs Knokke-Heist
Radio Paradijs (tk)  of    Radio Paradijs (be)

 
 WEEKEND SPORT

Voetbal

22ste speeldag

1ste provinciale

Knokke FC – Oostnieuwkerke 1-1 

Opnieuw geen overwinning voor Knokke. Op pass van Sinnaeve bracht Jordy Boey Knokke in de eerste helft voorop maar de bezoekers kwamen na de rust op strafschop weer op gelijke hoogte na een fout van Jan Decru. Knokke staat negende met 29 punten. Ieper, de volgende tegenstander van Knokke, won het topduel van Hoger Op Oostende en staat alleen aan de leiding met 50 punten. 

3de provinciale B

VV Westkapelle - FC Heist 1-0. Tanghe miste de beste Heistse kans. Kort voor tijd maakte Pawella het verschil. 

Spermalie is de lachende derde want het bouwt zijn voorsprong uit tot 8 punten. Spermalie telt 53 punten, Heist is tweede met 45 punten, Westkapelle is vierde met 39.

4de provinciale B

Hertsberge - Lissewege 1-1.
Sint-Kruis - Moerkerke 2-1.

Lissewege leidt met 37 punten uit 18 wedstrijden, Moerkerke is elfde met 19 punten uit 19, Zeebrugge heeft 17 punten uit 18.

Basketbal

19de speeldag

Heren

Tongeren - IBS Knokke-Heist 67-80 (rust 31-37)

Belangrijke zege voor IBS om eventuele degradatiezorgen af te wenden. Aelter was de man van de match met 28 punten. Knokke-Heist staat tiende met 34 punten uit 18 wedstrijden. 

2e provinciale 

Duinbergse – KVG Oostende 69-64 (rust 31-36). Zonder Kreps en de pas vader geworden Cosyn miste Duinbergse zijn start (4-15) maar in de tweede helft sleepten Taets en Hooft de thuisploeg erdoorheen. 

Duinbergse staat samen met Desselgem op de vierde plaats met 40 punten uit 18 wedstrijden. De Panne is leider met 48 punten.

Dames

1ste landelijke

Koksijde - IBS Knokke-Heist 43-49.

Na een vlotte start (6-18) kwam hekkensluiter Koksijde nog verrassende dichtbij. Stevens met 16, Vantorre met 13 en Rouzerée met 12 punten gooiden erop los voor Knokke-Heist. IBS staat achtste met 36 punten uit 18 wedstrijden. 

Hockey

Heren

3de nationale D

Verviers-Knokke 10-0
 

Krachtbal

Eerste nationale

KBC Heist – Buggenhout 16-27

Heist is elfde op twaalf met 38 punten uit 17 wedstrijden.

 

VOLLEDIGE UITSLAG CARNAVAL HEIST

plaats carnr Thema Vereniging punten 
1 6 De Keuning van kleinste kamer Swinging Willy's 426 
2 14 5 Moägische Vroeteljoaren De  Vroeteloars 401 
3 5 Firmin, man van Heist De Speyters 394 
4 11 Villa Clementine De Velovrienden 389 
5 3 Baby on Board De Zotte Zotten 381 
6 13 Kap't er Moa up Los De Froije 381 
7 15 Los Amigos The Leenstreeters 372 
8 2 Draaibrug maakt er potje van Oud Draaibrug DSV 344 
9 4 20 Jaar 1 Echte Patrick Van Caneghem 337 
10 1 De Grappige Sprookjes Groep Rappé 334 
11 12 De Krullende Figaro's Groep Bart Hungenaert 295 
12 9 De Brandblussertjes Groep Roger Lefebre 294 
13 7 Carnaval Kannibal Groep Van Redeghem 279 
14 8 Prins Carnaval Zeebrugge OVD Zeesluffer 0 
15 10 Mosselboer en Boerinnekes OVD Twaalf Zwaantjes 0 

Plaats carnummer Thema Vereniging punten 
1 39 De Elftelingen OVD Pret 524,00 
2 32 Los Piratos Club Bizarre 522,00 
2 40 De Zolalala's De Pullesnokswingboys 522,00 
2 45 Kanarie Fever De Xaviertjes 522,00 
3 37 Tinnen Soldaatjes De Smoeltrekkers 518,00 
4 49 Las Vegas VZW De Rakkers 516,00 
5 34 Venetië De Prutsers 511,00 
6 26 Twas 'Tword en 'Tis Tiet VZW De Lekkerbekken 510,00 
6 47 Finding Nemo De Zotte Mutsen 510,00 
7 23 Yssi's To The Future Yssi's 503,00 
8 54 Shark Tale De Kabbabeestjes 496,00
9 31 De Puntacaantjes De Klutsers 474,00 
9 46 Strandredders De Vanilie 474,00 
10 51 De Bunny Express OVD Soepkiekens 471,00 
11 42 Tjoep A Mia t Joeptjes 466,00 
11 53 Disco Time Club 69 466,00 
12 43 Carnibalisten Party Animals 462,00 
13 50 Het Gruwelijksfeest De Flierefluiters 458,00 
13 52 The Sixties Bonte & Co 455,00
14 44 De Tokkies De Zwalpeiers 448,00 
15 56 Black Joke 10 Jaar Later OVD Bierlippen 442,00 
16 41 Camelot De Bierpaters 441,00 
17 28 Sheik Hi Suicide De Uilenspiegels 436,00 
18 29 Piet Piraten De Rampburgpekkers 435,00 
19 33 Daar Zit Muziek In De Knoeiers 428,00 
20 22 Leprechoun OVD Karnavalkiekens 424,00 
21 25 De Egyptenaren FC Peperbusse 422,00 
22 38 Liefdesleute is in The Air t is voe de leute 417,00 
22 48 De Troetelbeertjes KPJ Eede 417,00 
22 55 Lief Klein Konijntje Orde der Kasseikes 417,00 
23 21 Dorpskoeien Vieren Feest De Dorpsplakkers 391,00 
23 24 Ali Baba De Pluimkes 391,00 
24 30 Een Zoete Carnaval ACS De Nachtûûln 390,00 
25 27 Rembrandt Klup Van Klompe 389,00 
26 35 Los Mexicanos Geef-Mutse 376,00 
27 36 Anna Boot De Truttelekkers 357,00 
 

 
20.02.1927 Geboorteverjaardag van Sydney Poitier, Amerikaans acteur 
20.02.1947 Geboorteverjaardag van André van Duin {Adrianus Kyvon}, Nederlands entertainer
Op 20 februari 1962 is John Glenn de eerste Amerikaan in een baan om de aarde.
20.02.1967 Geboorteverjaardag van Kurt Cobain, Amerikaans rockzanger {Nirvana} 
De Sovjet-Unie brengt op 20 februari 1986 het ruimtestation Mir in de ruimte.
20.02.1993 Overlijdensverjaardag van  Ferrucio Lamborghini, Italiaans auto-ontwerper 
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
maandag 19 februari 2007
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° Cartoonisten uit Italië, Duitsland en Oekraïne hebben het goud, zilver en brons weggekaapt op het Internationaal Cartoonfestival Knokke-Heist 2007. 
° Vorig jaar kende het aantal inwoners in Knokke-Heist een bescheiden stijging. Die was vooral te danken aan inwijkelingen uit West- en Oost-Vlaanderen. 
° Bij de jaarlijkse vissershulde in Heist zei burgemeester Lippens blij te zijn, dat alle instanties die aan de Oostkust betrokken zijn bij de visseri,j één front gevormd hebben tegen de ambitie van de Oostendse visveiling. 
° Met 56 groepen en karren was de zeer druk bezochte Carnavalstoet in Heist weer de grootste verklede optocht van de hele provincie. 
° Tijdens de Volleybal-Supercup in Knokke-Heist versloegen de heren uit Maaseik de ploeg van Menen. Bij de vrouwen ging de zege naar Asterix Kieldrecht, dat VDK Gent klopte.
° Jongeren van de Jeugdbond en Milieu hebben in Knokke een ludieke actie gevoerd tegen een drietal bontwinkels. 
° In het zondagvoetbal leverde het plaatselijke derby tussen VV Westkapelle en FC Heist een 1-0 eindstand op. FC Knokke speelde 1-1 gelijk tegen Oostnieuwkerke. 

En verder in ORO Nieuwsmagazine:

° Op deze dag -tig jaar geleden
° Baziel
 

Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Jeugdig Amusement, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond: KaII: 21.10 Hackers, ITV: 22u THE BAD MOTHER'S HANDBOOK, BBC1: 0.35 The Royle Family, Canvas: 20.25 Monumentenstrijd, 23.40 The Fast Show, VTM: 21.50 De Kavijaks
BUITENLANDSE CARTOONISTEN KAPEN DE GROTE PRIJZEN WEG OP DE CARTOONALE KNOKKE-HEIST 2007

Cartoonisten uit Italië, Duitsland en Oekraïne hebben het goud, zilver en brons weggekaapt op het Internationaal Cartoonfestival Knokke-Heist 2007.  Zaterdagavond werden in Knokke-Heist door de jury de winnaars bekend gemaakt van het Internationaal Cartoonfestival 2007.  Het is meteen al de 46ste editie. De eerste prijs, de Gouden Hoed met een geldbedrag van 3.700 euro, werd in de wacht gesleept door de Italiaans cartoonist Alessandro Gatto.  Deze 49-jarige schilder en designer uit Castelfranco Veneto wist de jury te overtuigen met een tekening waarop een vliegtuig boven een kloof balanceert en door mensen als een brug gebruikt wordt.  De Zilveren Hoed en 1.800 euro werd weggekaapt door de 48-jarige Ari Plikat uit het Duitse Dortmund. Een terrorist schrikt in z'n droom van een met springstof omgord zelfmoordspook. De Bronzen Hoed en 1.240 euro was weggelegd voor de 56-jarige Rus Yurij Kosobukin, die tegenwoordig in het Oekraïnse Kiev woont en werkt. Hij haalde de prijs met een gevierde sneeuwman die door z'n collega's in de lucht gegooid wordt en prompt uit elkaar valt.  De prijs van het Davidsfonds was voor de Vlaming Dieter Bevers uit Pellenberg. De prijs van het publiek (2006) ging naar Stefaan Provijn uit St.-Martens Latem. 

De jury werkte zich zaterdag door bijna 3.300 tekening van 933 cartoonisten uit 73 landen.  Het aantal deelnemende landen is nog nooit zo hoog geweest. "Maar" zegt Eerste Schepen Maxim Willems "er zitten steeds minder Europese cartoons in het aanbod".  Daarom wil men in de toekomst proberen meer Europese inzendingen aan te trekken. Als men het ruimteprobleem kan oplossen dan wil men verder de Cartoonale van ruim 2 naar 3 maanden uitbreiden. 

Het Internationaal Cartoonfesival Knokke-Heist start dit jaar op 15 juli en loopt tot 30 september in de Lagunahal in Duinbergen.  Men verwacht er opnieuw zo'n 10.000 bezoekers. 
 

LICHTE STIJGING BEVOLKING 

Vorig jaar steeg het aantal inwoners in Knokke-Heist met 81 nieuwkomers naar 34.134.  De toename was voor de helft te danken aan inwijking uit West- en Oost-Vlaanderen. Antwerpen met een inbreng van 15 % volgt als derde leverancier van nieuwe Knokke-Heistenaren. Slechts 5,3 % komt uit Brussel-Hoofdstad en 3,2 % uit de Waalse provincies. Niet minder dan 1741 nieuwe inwoners kwamen zich in Knokke-Heist vestigen, maar daarnaast verlieten ook 1483 inwoners de badstad. Ook hier hoofdzakelijk, voor 44 %, met bestemming West- en, voor 17,5 %, Oost-Vlaanderen. Het aandeel jeugdigen bij de uitwijkelingen bedraagt 18,5 %, dus hoger dan hun aandeel in de bevolkingspiramide. Op 31 december 2006 bedroeg het officiële inwonertal van Knokke-Heist 34 134, dat is 81 meer dan het vorige jaar, een eerder bescheiden aangroei tegenover de gemiddelde 147 van de afgelopen 10 jaar. Ons geboortecijfer, dat 30 jaar lang rond de 300 schommelde, daalde dramatisch in 2003 tot net boven 200, en viel na een recuperatie in 2005 (248) weer naar 222. Het aantal overlijdens blijft daarentegen met 399 de tendens sinds de jaren 1990 volgen. 
 

LIPPENS BLIJ MET OOSTKUSTFRONT TEGEN AMBITIES OOSTENDSE VISMIJN

Bij de jaarlijkse vissershulde in Heist zei burgemeester Lippens blij te zijn, dat alle instanties die aan de Oostkust betrokken zijn bij de visseri,j één front gevormd hebben tegen de ambitie van de Oostendse visveiling. Indien men de wens van de reders van de Oostkust niet aanhoort of beschermt, dan zou het wel eens kunnen dat deze vaartuigen hun vangst in het buitenland gaan verkopen. Aangezien zij 70 procent van de visserijvloot die in de Zeebrugse visveiling haar vis aanvoert vertegenwoordigen , dan kan dit tellen, aldus nog burgemeester Lippens. 

In samenwerking met de Stichting voor Duurzame Visserij zijn een aantal reders en vertegenwoordigers van het maritiem onderwijs nu ook betrokken in een werkgroep die een nieuwe opleiding Zeevisserij heeft uitgedokterd en die onlangs is voorgesteld aan het kabinet van Vlaams Minister-President Yves Leterme. Dankzij deze nieuwe vorm, het zogenaamde “bezoldigd leren”, zouden jongeren vanaf 16 jaar via een modulair onderwijssysteem zowel schoolse theorie als een praktische simultane opleiding dek en motoren aan boord van een vissersschip kunnen volgen. Deze nieuwe onderwijsvorm komt tegemoet aan het tekort van instroom van goed opgeleide vissers en biedt jongeren de mogelijkheid om met hun diploma op latere leeftijd een andere maritieme carrière uit te bouwen. Dit voorstel moet nog grondig bestudeerd worden door Onderwijsminister Frank Vandenbroucke. 
Ik hoop dat er naar aanleiding hiervan er achter de schermen opnieuw geen politieke spelletjes worden gespeeld om uit te maken of bezoldigd leren dan wel in Zeebrugge of Oostende moet komen. Dit concept is op zich zodanig waardevol en noodzakelijk voor de toekomst van de zeevisserij dat het gewoon moet komen op de plaats die de beste faciliteiten biedt, op basis van objectieve en wetenschappelijke cijfers en feiten zonder dat politiekers zich in deze discussie moeten mengen. 
 

VOLLEYBAL SUPERCUPS WEL EN WEE 

Tijdens de Volleybal-Supercup versloegen de heren uit Maaseik zaterdag de ploeg van Menen in de Belgische Bekerfinale in Knokke-Heist. Bij de vrouwen ging de zege naar Asterix Kieldrecht dat VDK Gent klopte. Maaseik heeft aldus voor de tiende keer in de clubgeschiedenis beslag gelegd op de beker van België. Menen, dat voor de eerste aantrad in de finale, werd met 3-0 teruggewezen. Menen moest de hele tijd het meesterschap van een superieur Maaseik ondergaan. Alleen in de derde set kwamen de West-Vlamingen in het spel, maar voor de rest was het klasseverschil te groot. De setstanden in Knokke-Heist waren 25-20, 25-15 en 25-23.  Bij de vrouwen ging de zege in de Stormmeeuw naar Asterix Kieldrecht. Het klopte VDK Gent met 3-0 (25-21, 25-20, 25-17). Het is de zevende keer dat Kieldrecht de Belgische Beker wint, en de tweede keer op rij. 

De ploeg van Maaseik had echter in hun hotel voor de wedstrijd kritiek op de faciliteiten in de Knokke-Heistse sporthal. Volgens het bestuur zijn ze meer gewend... Ook bij de verliezende dames van VDK Gent waren er problemen. Na afloop van de wedstrijd had voorzitter Harry Rumes van VDK nogal wat kritiek op de Nederlandse trainer Meino Rozendal. Die zou het team niet langer kunnen motiveren, meent Rumes.  "Als hij dinsdag al een ander voor de groep wil, dan moet hij me dat gewoon even laten weten", was de reactie van een kwade Rozendal. 
 

PROTEST BIJ BONTWINKELS 

Jongeren van de Jeugdbond en Milieu hebben in Knokke een ludieke actie gevoerd tegen een drietal bontwinkels. Met hun initiatief wilden de jongeren protesteren tegen het dierenleed in de bontindustrie. Aan boord van go-carts voerden ze onder meer een stukje straattoneel op om het lot te onderstrepen van dieren die voor hun vacht worden gekweekt. De politie pakte naderhand echter één van de actievoerders op omdat deze in het bezit was van twee zakmessen. 
 

CARNAVALDRUKTE 

Met 56 groepen en karren was de Carnavalstoet in Heist zondag weer de grootste verklede optocht van de hele provincie. De belangstelling was bijzonder groot en de wagens van carnavaltoeristen stonden tot bij de sluisbruggen in Zeebrugge geparkeerd.  In de straten stonden de mensen niet alleen in dichte drommen te kijken maar er werden voor het eerst ook smsjes verstuurd voor de publieksprijs. Een moeilijke beslissing want de ene carnavalwagen en bijhorende groep was al kleurrijker dan de andere. Vooral opgemerkt waren de Puntacaantjes van De Klutsers en Venetië van de Prutsers.  Club 69 deed de Disco tijd herleven, terwijl Bonte & C° de Sixties in herinnering bracht. Dinsdag is er in Heist onder andere nog de verlichte avondstoet. Die is enig in z'n soort. 
 

VOETBAL IN DE REGIO 

In Eerste Provinciale speelde FC Knokke zondag 1-1 gelijk tegen de ploeg van Oostnieuwkerke.  Knokke staat op de 9de plaats in de rangschikking. Zaterdag leverde het plaatselijke derby tussen VV Westkapelle en FC Heist in Derde Provinciale B een 1-0 eindstand op, dankzij een goal van Pawella in de slotminuten van de wedstrijd.  In het klassement komt FC Heist op de derde plaats en VV Westkapelle op de vijfde plaats. In Vierde Provinciale B was er geen wedstrijd voor Zeebrugge. Moerkerke verloor met 2-1 van St.-Kruis. Moerkerke en Zeebrugge staan respectievelijk 11de en 12de in de rangschikking. 
 

 
  Bezoek de sites van Paradijs Knokke-Heist
Radio Paradijs (tk)  of    Radio Paradijs (be)
 Geen berichten
 
19.02.1924 Geboorteverjaardag van Lee Marvin, Amerikaans acteur 
19.02.1940 Geboorteverjaardag van Smokey Robinson, Amerikaans producer, zanger en componist 
19.02.1948 Geboorteverjaardag van Pim Fortuyn, Nederlands publicist en politicus 
19.02.1951 Overlijdensverjaardag van  André Gide, Frans literator 
De VS ratificeren op 19 februari 1986 eindelijk het verdrag van de Verenigde Naties uit 1948 tegen genocide.
19.02.2001 Overlijdensverjaardag van  Charles Trenet, Frans chansonnier 
Gelukkig Verjaardag: 

 
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
WORLD CLOCK
vrijdag 16 februari 2007
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° Het "American Institute of Architects" in New York heeft Steven Holl met designprijzen overladen. Dat betrof echter nog niet het ontwerp van het nieuwe Casino Knokke.
° Knokke-Heist neemt het voortouw bij het protest van de kustburgemeesters tegen de klasseverlaging van de badplaatsen door het nieuwe gemeentedecreet. 
° Met het kinderkarnaval en de officiële aanstelling van Prins Perlut 1 is Heist klaar voor het vierdaagse verkleedfeest.
° In Knokke-Heist werd vorig jaar: meer geboren, meer overleden, meer getrouwd, maar minder gescheiden. 
° In Sluis maakt men zich zorgen over de vaststelling van vogel- en habitatrichtlijnen bij de zeedijk of de laagwaterlijn omdat dit grote gevolgen kan hebben voor de recreatie. 
° Een handelaar uit de badstad is veroordeeld wegens de verkoop van vervalste schilderijen. 
° Vanaf de monding benoorden Knokke-Heist zijn bij de jaarlijkse februari-telling in de Schelde een, voor dit seizoen, recordaantal zeehonden gezien.

En verder in ORO Nieuwsmagazine:

° Verlaging visquota Groot-Brittannië
° Bevolking: Geboorten, Huwelijken en Overlijdens 
° Vandaag  -tig jaar geleden
° Baziel
 

Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Jeugdig Amusement, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond: ITV: 15u Midsomer Murders, KaII: 20.35 The Postman, BBC1: 21.30 After You've Gone, BBC2: 21.30 Gardeners' World, 22u Nuclear Scecrets, CANVAS: 23.40 The Center of the World, BBC1: 23.35 Comedy Connections, 0.15 Platoon
PRIJZEN VOOR HOLL 

Het "American Institute of Architects" in New York heeft donderdag Steven Holl met designprijzen overladen. Dat betrof echter nog niet het ontwerp van het nieuwe Casino Knokke. Van de tien awards die werden uitgereikt gingen er liefst drie naar Steven Holl Architects. Ondermeer kreeg het architectenbureau de Ereprijs voor de nieuwe Zwitserse Ambassade in Washington.  Interessant is ook het feit dat in Amerikaanse architectenkringen het ontwerp voor het nieuwe Casino Knokke kortweg benoemd wordt als de "Sail Hybrid". Daarmee bedoelt men een kruising tussen een zeil en een gebouw. Steven Holl stichtte z'n architectenbureau in 1976 en heeft nu naast New York ook een kantoor in Beijing. Er werken 49 mensen. 
 

KUSTBURGEMEESTERS BOOS 

De burgemeesters aan de kust zijn niet te spreken over de verkeerde inschatting die minister Marino Keulen heeft gemaakt met het nieuwe gemeentedecreet. De gebruikelijke klasseverhoging als toeristische gemeente telt namelijk niet langer mee. Dit betekent dat de wedden van burgemeester en schepenen er op termijn fors op achteruitgaan. Op initiatief van burgemeester Lippens wordt nu namens de kustburgemeesters en gouverneur Breyne een brief gestuurd aan de minister met vraag om een onderhoud. Eerste Schepen Maxim Willems zegt alvast te hopen dat er snel een oplossing komt. In de kustgemeenten steken burgemeester en schepenen namelijk steeds meer tijd in de uitoefening van hun ambt. 
 

HEIST KLAAR VOOR CARNAVAL 

Met het kinderkarnaval en de officiële aanstelling van Prins Perlut 1 kan in Heist de het vierdaagse verkleedfeest van start gaan. Na de stoet van zondag is het uitkijken naar de traditionele sprotjesdag op maandag in liefst 18 Heistse cafés. Dat is meteen de aanloop voor het Bal van de Zeemeermin maandagavond in Ravelingen. Dinsdag volgen dan nog de verklede voetbalwedstrijd tussen de plakkers en de vissers, en de verlichte avondstoet, die steeds meer bijval kent. 
 

VOLGORDE STOET 2007

1 De Grappige Sprookjes Groep Rappé
2 Draaibrug maakt er potje van Oud Draaibrug DSV
3 Baby on Board De Zotte Zotten
4 20 Jaar 1 Echte Patrick Van Caneghem
5 Firmin, man van Heist De Speyters
6 De Keuningin van het kleinste kamertje Swinging Willy's
7 Carnaval Kannibal Groep Van Redeghem
8 Prins Carnaval Zeebrugge OVD Zeesluffer
9 De Brandblussertjes Groep Roger Lefebre
10 Mosselboer en Boerinnekes OVD Twaalf Zwaantjes
11 Villa Clementine De Velovrienden
12 De Krullende Figaro's Groep Bart Hungenaert
13 Kap't er Moa up Los De Froije
14 5 Moägische Vroeteljoaren De  Vroeteloars
15 Los Amigos The Leenstreeters
21 Dorpskoeien Vieren Feest De Dorpsplakkers
22 Leprechoun OVD Karnavalkiekens
23 Yssi's To The Future Yssi's
24 Ali Baba De Pluimkes
25 De Egyptenaren FC Peperbusse
26 Twas 'Tword en 'Tis Tiet VZW De Lekkerbekken
27 Rembrandt Klup Van Klompe
28 Sheik Hi Suicide De Uilenspiegels
29 Piet Piraten De Rampburgpekkers
30 Een Zoete Carnaval ACS De Nachtûûln
31 De Puntacaantjes De Klutsers
32 Los Piratos Club Bizarre
33 Daar Zit Muziek In De Knoeiers
34 Venetië De Prutsers
35 Los Mexicanos Geef-Mutse
36 Anna Boot De Truttelekkers
37 Tinnen Soldaatjes De Smoeltrekkers
38 Liefdesleute is in The Air t is voe de leute
39 De Elftelingen OVD Pret
40 De Zolalala's De Pullesnokswingboys
41 Camelot De Bierpaters
42 Tjoep A Mia t Joeptjes
43 Carnibalisten Party Animals
44 De Tokkies De Zwalpeiers
45 Kanarie Fever De Xaviertjes
46 Strandredders De Vanilie
47 Finding Nemo De Zotte Mutsen
48 De Troetelbeertjes KPJ Eede
49 Las Vegas VZW De Rakkers
50 Het Gruwelijksfeest De Flierefluiters
51 De Bunny Express OVD Soepkiekens
52 The Sixties Bonte & Co
53 Disco Time Club 69
54 Shark Tale De Kabbabeestjes
55 Lief Klein Konijntje Orde der Kasseikes
56 Black Joke 10 Jaar Later OVD Bierlippen

 
MEER TROUWEN, MINDER SCHEIDEN 

In Knokke-Heist werd vorig jaar: meer geboren, meer overleden, meer getrouwd, maar minder gescheiden. In 2006 noteerde de dienst Burgerzaken 558 geboorteaangiften. Dat betekent een stijging met 4 % ten opzichte van het jaar ervoor. Maar 71 % van de dames die in de badplaats bevielen, zijn niet-Knokke-Heistenaars. Niet minder dan een kwart woont trouwens in Nederland. In de badstad werden ook 133 huwelijken voltrokken: een toename met 3 %. Bijna de helft van de trouwpaartjes trad daarbij voor een tweede of derde keer in het huwelijk. In 2006 daalde het aantal echtscheidingen tot 77. Dat is een vermindering met liefst 36 procent!! Tenslotte registreerde de dienst Burgerzaken vorig jaar ook 339 overlijdens op het grondgebied van Knokke-Heist. Dat vertegenwoordigt een stijging met 3 %.
 

VALSE KUNST 

Een 33-jarige handelaar uit Knokke-Heist is zopas veroordeeld wegens het verkopen van valse schilderijen. De man kreeg 4 maanden voorwaardelijk en een boete van 1100 euro.  Hij had voor 5.000 euro twee schilderijen van de kunstenaar Georges Collignon verkocht aan een echtpaar uit Poperinge. Toen deze een certificaat van echtheid vroegen, stelde de Knokke-Heistenaar er zelf een op.  Nadien bleek dat de schilderijen, van de in 2002 overleden Luikse kunstenaar, vervalsingen waren. 
 

SLUIS SCHERMT VOOR Z'N STRAND 

Vlak over de grens maakt men zich zorgen over de vaststelling van vogel- en habitatrichtlijnen in Natura 2000. De hele kust van West- Zeeuws-Vlaanderen valt straks onder deze regeling. Nog onduidelijk is tot hoe ver de grens van beschermd natuurgebied loopt. De grens bij de dijk beperkt het recreatief gebruik van het strand en dat is iets wat Sluis niet wil. Daarom ziet men de habitatgrens in onze buurgemeente liever bij de laagwaterlijn, zodat activiteiten op het strand kunnen blijven gebeuren. "Als recreatiegemeente moeten we natuurlijk blij zijn dat natuurgebieden worden aangewezen maar het mag niet zo zijn dat er straks geen strandhokje meer op het strand mag staan", aldus nog het gemeentebestuur van Sluis. 
 

ZEEHONDENTELLING 

Vanaf de monding benoorden Knokke-Heist zijn bij de jaarlijkse februari-telling in de Schelde een, voor dit seizoen, recordaantal van 36 zeehonden gezien. Het ging om 34 gewone en 2 grijze zeehonden. Vorig jaar bleef de teller op 13 steken. De zeezoogdieren zijn op zeven plekken langs de zeearm waargenomen. Het gaat om een momentopname, die niet model staat voor het gemiddelde beeld van een heel jaar. Dat gemiddelde ligt in het gebied namelijk rond de honderd zeehonden. In de maanden januari en februari worden altijd minder zeehonden geteld.
 

 

Verlaging visquota Groot-Brittannië

De Commissie stelt quotaverlagingen vast voor het Verenigd Koninkrijk en Ierland in verband met de overbevissing van makreel en haring. De Europese Commissie heeft vandaag een verordening goedgekeurd waarin de verlaging van bepaalde visserijquota voor het Verenigd Koninkrijk en Ierland zijn vastgesteld voor de periode 2007 tot en met 2012. Hiermee wordt gereageerd op de overbevissing van de haring- en makreelquota in de periode 2001 tot en met 2005. De beslissing volgt op diepgaand onderzoek door de autoriteiten van het Verenigd Koninkrijk in 2005 en 2006. De verlaging die de Commissie nu heeft toegepast wordt over een aantal jaren gespreid om te voorkomen dat de getroffen maatregelen onnodige negatieve sociale en economische gevolgen hebben voor de betrokken vloten en verwerkende industrie. Ook om die reden is de maximale jaarlijkse verlaging in het kader van deze verordening 15% van het jaarlijkse quotum dat door de Raad in toekomstige verordeningen inzake TAC's en quota wordt vastgesteld. De verordening treedt zeven dagen na bekendmaking ervan in het Publicatieblad in werking. 

Europees Commissaris voor Visserij en maritieme zaken Joe Borg zei hierover: "De aanlanding van hoeveelheden vis boven het quotum heeft niet alleen negatieve gevolgen voor de visbestanden, maar brengt ook economische en sociale schade toe aan de betrokken bedrijfstak. Ik ben blij dat het Verenigd Koninkrijk en Ierland in deze zaak volledige medewerking hebben verleend. Nu moeten we alles in het werk stellen om herhaling in de toekomst te voorkomen." 

Uit onderzoek door de Britse autoriteiten is gebleken dat de nationale quota van het Verenigd Koninkrijk in de periode 2001-2004 voor makreel met 112 546 ton en voor haring met 43 961 ton zijn overschreden. In diezelfde periode was sprake van een overbevissing van het Ierse quotum voor makreel met 33 486 ton. Ook is ontdekt dat het quotum voor makreel van het Verenigd Koninkrijk in 2005 opnieuw met 5 090 ton was overschreden. Het Verenigd Koninkrijk heeft de Commissie en Ierland over zijn bevindingen geïnformeerd, en beide lidstaten hebben vervolgens nadere gegevens over de overbevissing aan de Commissie gerapporteerd, en daarmee volledig voldaan aan hun verplichtingen op grond van de communautaire wetgeving. 

Het besluit van de Commissie is gebaseerd op de bepalingen van de basisverordening betreffende het gemeenschappelijk visserijbeleid. Daarin is bepaald dat wanneer een lidstaat de hem toegewezen vangstmogelijkheden heeft overschreden, de toekomstige vangstmogelijkheden van die lidstaat worden verlaagd. Aangezien de Commissie als enige de bevoegdheid heeft om besluiten te nemen over dergelijke verlagingen, treedt de verordening van vandaag automatisch zeven dagen na de bekendmaking ervan in het Publicatieblad in werking. 

De uiteindelijk af te trekken hoeveelheden zijn evenredig met de hoeveelheden van de overbevissing. Er wordt echter een correctiefactor van 73% toegepast op de hoeveelheden makreel die tussen 2001 en 2004 zijn gevangen, aldus rekening houdend met de aanzienlijke neerwaartse trend in de makreelquota in die periode. Dit is om een onevenredig grote aanslag op de bedrijfstak te voorkomen, waaronder zich natuurlijk veel eerlijke vissers bevinden die met hun visserijactiviteiten binnen de grenzen van de wet zijn gebleven. De overbevissing van makreel door het Verenigd Koninkrijk in 2005 wordt in zijn geheel gecompenseerd door de verlaging in 2007.
 

 Een TUNNEL onder de nieuwe ZEESLUIS in ZEEBRUGGE is de enige oplossing
voor een permanente ONTSLUITING van de haven en een LEEFBAAR dorp
Geboorten

Simon Dejaeger, zoon van Nancy Dejaeger, Bayauxlaan 43/11, Kn-H
Canelle Vansever, dochter van Franky en Virginie Devillé, Korenbloemdreef 5, Kn-H
Julie Stroo, dochter van Nico en Els Van Landuyt, Knokseweg 27/A, Knesselare
Wout Aesaert, zoon van Filip en Ilse François, Bilken 8, Maldegem
Rune Willem, zoon van Ewoud en Sylvie Aelter, J. Soetestraat 66, Blankenberge
Arnaud Demey, zoon van Steve en Sophie Chielens, Antoine Bréartstraat 12/11, Kn-H

Aangifte Huwelijk

Didier Truyens en Carine Germeys, Kustlaan 64/51, Kn-H
Guy Evens, Rederskaai 40/1, Brugge en Caroline Vermeersch, Van Rysselberghestraat 6, Kn-H
John Meyers en Janice Welvaert, Natiënlaan 181, Kn-H

Huwelijken

Jean-Pierre Abbeel en Karin Van Hest, Koninginnenlaan 16/51, Kn-H
Diego Desmidt en Anne-Marie Vermeersch, Graaf Jansdijk 116, Kn-H

Overlijdens

Henriette Gets, 91 jaar, wed. van Albert Maes, Gladiolenlaan 19, Sint-Pieters-Leeuw
Victor Petitat, 102 jaar, wed. van Clothilde Monballiu, Helmweg 17, Kn-H
Maria Vandermeersch, 82 jaar, echtg. van Omer Blontrock, Dahliadreef 2, Kn-H
Gustaaf Loobuyck, 95 jaar, wed. van Eugenie Braems, Rustoordstraat 1, Kn-H
Ivonne Laseure, 68 jaar, echtg. van François Brouckaert, Matrozenplein 5, Kn-H
Anna Deruwe, 85 jaar, wed. van Albertus Dujardin, Natiënlaan 124, Kn-H
 

16.02.1947  Geboorteverjaardag van Tom Mulder, Nederlands dj {Klaas Vaak} (Veronica)
16.02.1947  Geboorteverjaardag van John McEnroe, Amerikaans tennisser (1959
Fidel Castro wordt op 16 februari 1959 leider van Cuba.
16.02.1990 Overlijdensverjaardag van  Keith Haring, graffiti-schilder (Grage bezoeker van Knokke-Heist)
16.02.1996 Overlijdensverjaardag van Jules de Corte, Nederlands kleinkunstenaar 
 Gelukkig Verjaardag: Tony Van der Voort (36)
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
donderdag 15 februari 2007
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° Natuurpunt wil niet dat er aparte evenementenstranden komen voor zomer- en winteractiviteiten in Knokke-Heist.
° De Zwin- en Planckendael-ooievaars die met satellietzenders zijn uitgerust, zijn volgens de laatste signalen op de terugweg naar onze regio. 
° De werken aan het Sportcentrum Molenhoek zijn niet klaar voor het derby van komende zaterdag tussen VV Westkapelle en FC Heist. 
° In mei doet het gemeentebestuur van Knokke-Heist opnieuw mee aan de campagne "Fiets naar Kyoto".
° Het verbouwen van het oude gemeentehuis en schoolgebouw in Ramskapelle tot Bevrijdingsmuseum gaat binnenkort de eindfase in. 
° In Zeeland bemoeit het provinciehoofd zich met een klacht van kwade inwoners van Sluis en Aardenburg. 

En verder in ORO Nieuwsmagazine:

° Evenementenstrand Standpunt Natuurpunt
° Vandaag -tig jaar geleden
° Baziel
 

Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Jeugdig Amusement, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond:  BBC2: 20u Bill Oddie Back in the USA, 22u The Truth about Food! 23u Mock the Week,  Canvas: 21.45 Trial and Retribution, KaII: 21.10 Deadlocked
GEEN TWEE FEESTSTRANDEN ZEGT NATUURPUNT 

Natuurpunt wil niet dat er aparte evenementenstranden komen voor zomer- en winteractiviteiten in Knokke-Heist. Dat in tegenstelling tot een eerdere mededeling van het gemeentebestuur. De natuurvereniging zegt wèl blij te zijn dat de provincie overweegt om bij een herziening van het Prup in te gaan op het voorstel om het huidige evenementenstrand bij  het bosje van Heist te verplaatsen naar het strand voor het Casino.  Een verhuis van het feeststrand naar Knokke zou meteen betekenen dat het duingebied ter hoogte van het Bosje van Heist zich ongestoord verder kan ontwikkelen.  De vraag is echter of op dat moment het onderbreken van de zeedijkdoorgang tussen Duinbergen en Heist weer op de natuuragenda zal geplaatst worden. 
 

OOIEVAARS OP TERUGWEG

Zwin- en Planckendael-ooievaars zijn op de terugweg naar Vlaanderen. Het gaat met name om de ooievaars Tia, Germaine en Pumba, alle drie hoofdrolspelers in het project 'Ooievaars zonder Grenzen'. Op zaterdag 17 februari is Tia trouwens te zien in het programma 'Dieren in Nesten', op Eén. Net nu ze op de terugweg is naar onze regio. Ze vertrok afgelopen maandag uit haar overwinteringsgebied ten noorden van Sevilla.  De dieren worden gevolgd dankzij kleine zenders met een gewicht van ongeveer 35 gram.  Het signaal wordt door ARGOS-satellieten opgevangen. De onderzoekers krijgen per e-mail een overzicht van de coördinaten waar de vogels zich ophoudten. 
 

DERBY 

Dit weekend kijkt het voetbalminnend publiek in de badstad uit naar een belangrijke derby. VV Westkapelle moet het zaterdag namelijk op eigen terrein opnemen tegen FC Heist. In dat verband zijn er echter problemen. Het speelveld op het nieuwe sportterrein Molenhoek is klaar maar de kleedkamers en andere infrastructuur niet. De officiële opening van het Sportcentrum Molenhoek was eigenlijk voor het komende Carnavalweekend gepland. Inmiddels ziet het er echter naar uit dat de in gebruikstelling pas in april of mei zal gebeuren!  Bij dit alles komt nog het feit dat het huidige terrein van Westkapelle te kampen heeft met nogal wat wateroverlast.  Er wordt momenteel dan ook druk gezocht naar de beste oplossing.  De wedstrijd moet zaterdag om 15u z'n beslag krijgen.  In het klassement van 3de Provinciale B staat Heist momenteel op de tweede plaats en VVWestekapelle op de 5de. 
 

BEVRIJDINGSMUSEUM

Het verbouwen van het oude gemeentehuis en schoolgebouw in Ramskapelle gaat binnenkort de eindfase in.  Volgende week beslist de gemeenteraad over het laatste lot voor de binnenafwerking van de gebouwen.  Het gaat om een investering van 119.000 euro. De gebouwen zullen op termijn het Bezoekerscentrum over de Bevrijding huisvesten.  Het project heeft inmiddels al drie jaar vertraging opgelopen.  Uiteindelijk zal de uitgebreide verzameling van de vzw Bevrijding en Freddy Jones er onderdak krijgen.  Centraal thema is de bevrijding van Knokke-Heist.  Daarnaast zullen ook interactieve en thematentoonstellingen in het Ramskapelse Bezoekerscentrum hun beslag krijgen. 
 

GEMEENTE FIETST WEER NAAR KYOTO 

In mei doet het gemeentebestuur van Knokke-Heist opnieuw mee aan "Fiets naar Kyoto". Deze campagne wil het bewustzijn omtrent het verplaatsingsgedrag bij bedrijven en werknemers vergroten. Doel van het gemeentepersoneel is om samen de afstand van ruim 9.000 km naar Kyoto zoveel mogelijk keer per fiets af te leggen. Alle werknemers van de deelnemende organisaties kunnen zich op de website registreren en hun afgelegde kilometers invoeren. Het gaat om een initiatief van de Bond Beter Leefmilieu. Onder de deelnemers worden jaarlijks 20 fietsen en heel wat andere prijzen verloot. De editie 2007 vindt plaats van begin mei tot eind september. Bedrijven en overheidsdiensten kunnen inschrijven in de loop van de maand maart via www.fietsnaarkyoto.be.
 

INWONERS SLUIS EN AARDENBURG KWAAD 

In onze buurprovincie gaat de Commissaris van de koningin van Gelder zich persoonlijk bemoeien met de onvrede van inwoners in de grensgemeente Sluis en Aardenburg.  De "Stichting Sluis-Aardenburg Zelfstandig" is namelijk bijzonder kwaad over het feit dat vaste afspraken die bij de fusie van gemeenten 4 jaar geleden gemaakt werden door het huidige bestuur in Sluis geschrapt zijn.  Volgens de Sluizenaars worden teveel voorzieningen in Oostburg geconcentreerd. Het service-niveau in de deelkernen Sluis en Aardenburg laat daardoor veel te wensen over. 
 


Evenementenstrand Standpunt Natuurpunt

Natuurpunt vzw afdeling Knokke-Heist is blij dat de provincie overweegt om bij een herziening van het Prup voor strand en dijk in te gaan op haar voorstel om het huidige evenementenstrand in duingebied te verplaatsen naar het strand vòòr het casino.  Het voorstel van Natuurpunt vzw betreft weldegelijk een volledige verplaasting van het huidige evenementenstrand naar de locatie aan het casino.  Op deze locatie in het kerngebied van het Prup kunnen dan het ganse jaar door evenementen doorgaan.  In haar brief aan het provinciebestuur betreffende de overtredingen tegen het Prup deze winter was Natuurpunt daar trouwens zeer duidelijk over.  Natuurpunt is dan ook overtuigd, dat de provincie weldegelijk een volledige verplaatsing van het huidige evenementenstrand bedoelde en niet enkel voor de winteractiviteiten.  Dit zou immers betekenen dat de gemeente Knokke-Heist niet één maar twee evenementenstranden krijgt.  De persberichten van de laatste dagen betreffende een zomer- en een winterevenementenstrand betreffen volgens Natuurpunt vzw afd. Knokke-Heist dan ook eens te meer een misinterpretatie van het gemeentebestuur.  Hierbij zou de sterke negatieve invloed van het huidige evenementenstrand voor het duingebied en het strandgebruik dan volledig behouden blijven en wordt een tweede evenmentenzone gecreëerd.  Een dergelijk voorstel is voor Natuurpunt totaal onaanvaardbaar.

Het is de hoogste tijd dat de gemeente Knokke-Heist eens ruimtelijke keuzes begint te maken in plaats van alles in twee- en drievoud te willen, ten koste van ander openruimtegebruik en vooral ook de natuur.  De gemeente heeft dus de keuze, òf een evenementenstrand met de huidige beperkte oppervlakte in duingebied in overgangszone van het prup, waardoor het evenementenstrand enkel tijdens de zomermaanden kan gebruikt worden, zodat de beschadigde natuur zich in het winterhalfjaar kan herstellen.  Of een evenementenstrrand in kerngebied van het Prup, gelegen voor het casino, dat het ganse jaar door kan gebruikt worden, zodat ook winterevenementen op het strand kunnen doorgaan.

Een voorstel om twee zones als evenementenstrand te belasten, is volgens onze afdeling niet de bedoeling van de provnicie en zou zondermeer beantwoord worden door een sterk gemotiveerd bezwaarschrift van onze vereniging.  Bij een herziening van het Prup zal ten andere ook moeten voorzien worden, wie zonder dralen zal optreden bij het vaststellen van een overtreding van het Prup (ook door de gemeente!).  Een wetgeving waarbij niemand optreedt bij overtreding of de zaak geseponeerd wordt door de rechtbank is waardeloos.  Een fenomeen dat met betrekking tot natuurbehoud- en milieuwetgeving nog altijd teveel voorkomt.  Geen wonder dat de natuur in Vlaanderen er nog steeds met rasse schreden op achteruit gaat.

 

15.02.1913 Geboorteverjaardag van Willy Vandersteen, Belgisch striptekenaar 
15.02.1929 Geboorteverjaardag van Graham Hill, Brits autocoureur 
Op 15 februari 1936 presenteert Hitler de Volkswagen.
15.02.1965 Overlijdensverjaardag van Nat King Cole, Amerikaans zanger 
Op 15 februari 1971 schakelt Groot-Brittannië over op het decimale muntstelsel.
 
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
woensdag 14 februari 2007
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° Uit de startnotitie blijkt dat de fel omstreden uitbreidingsplannen het Zwin straks mogelijk bijna dubbel zo groot maken als nu het geval is. 
° Het duurt zeker nog 10 jaar voor gft-afval uit Sluis naar de verbrandingsoven in Westkapelle kan. 
° Ook dit jaar doet de karavaan van Saint Amour tijdens de maand van de liefde weer Knokke-Heist aan. 
° Naar jaarlijkse traditie wordt komende zondag in Heist hulde gebracht aan de op zee gebleven vissers. 
° Volgende week start een Nederlandse rederij in Zeebrugge met een nieuwe feederlijndienst voor containers. 
° Bij het lichten van de Lamme Goedzak uit de Damse vaart zal donderdagnacht hinder ontstaan voor het doorgaand verkeer. 

En verder in ORO Nieuwsmagazine:

° Vandaag -tig jaar geleden
° Baziel
 
Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Jeugdig Amusement, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond:  BBC1: 20u Holiday 2007, 23.40 Veronica Guerin, BBC2: 23u Never Mind the Buzzcocks, 
Canvas: 20.50 The Remains of the Day, VijfTV: Laws of Attraction

WORDT ZWIN DUBBEL ZO GROOT? 

Uit de startnotitie die nu ter inzage ligt blijkt dat er voor de omstreden uitbreiding van het Zwin twee mogelijkheden zijn. In beide gevallen gaat het om toevoeging aan het natuurgebied van een deel van de internationale Willem-Leopoldpolder, door ontpoldering. Alleen de oppervlakte verschilt: circa 120 of 180 hectare. Het Zwin is nu 183 hectare groot, waarvan 150 hectare op het grondgebied van Knokke-Heist. Naast de vergroting is voorzien in afgraven en herstel van geulen. Ook wordt onderzocht of spuien met polderwater gewenst is. Aanpak van het Zwin moet zogezegd verzanding tegen te gaan. Zonder getij-invloed, krijgen riet en struiken namelijk de overhand. Getijdennatuur is waardevoller en past in de eisen van Europa.  De Willem-Leopoldpolder is nu voornamelijk agrarisch. Wanneer een deel bij het Zwin komt, vervalt de huidige zeedijk en moet een nieuwe worden aangelegd. Ondertussen wordt nog nagegaan of een klein stukje Nederlands grondgebied buiten de polder ook bij het Zwin getrokken kan worden. Het project maakt onderdeel uit van het natuurpakket om de verloren waarden in de Westerschelde te herstellen.

Op 13 maart is in het Ledeltheater te Oostburg een informatiemarkt over de Zwinplannen vanaf 19.00 uur.
 

GEEN SLUIS GFT NAAR KNOKKE-HEIST TOT 2017

Het duurt zeker nog 10 jaar voor de verbrandingsoven in Westkapelle zal gespijsd worden door afval uit Sluis. Wettelijke problemen om Nederlands groente-, fruit- en tuinafval in de Knokke-Heistse verbrandingsinstallatie te verwerken worden langzaam maar zeker afgebouwd. Maar nu blijkt dat onze buurgemeente voor de afvoer van gft tot in 2017 vastzit aan een contract met de Nederlandse afvalverwerker Delta Milieu.  Vanuit de gemeenteraad in Sluis wordt al jaren geroepen dat het gft-afval naar Knokke-Heist moet. Dat zou namelijk aanzienlijk schelen in transportkosten. Maar afkopen van het contract zou veel te duur zijn. 
 

SAINT AMOUR

Ook dit jaar komt de karavaan van Saint Amour naar Knokke-Heist. Dat gebeurt om 20.30u op zondag 18 februari. Het evenement betekent een literaire tocht "langs de verborgen plekken van de zoete liefde".  Bekende en nog te ontdekken schrijvers en dichters bezingen dan de zogeheten "Heilige Liefde" in Scharpoord. Onder hen Christiaan Weijts en Tommy Wieringa, Saskia De Coster en Tom Lanoye. Angélique Wilkie (ex-Zap Mama) zorgt voor de muzikale noot. Tussendoor zijn ontroerende filmfragmenten en korte toneelscènes te zien. Nieuw dit jaar is de Saint Amourprijs voor Goede Seks. Deze wil de meest geslaagde literaire sekspassage uit het Nederlandstalige proza van 2006 bekronen. Het publiek kan via een invulformulier de meest favoriete sekspassage kiezen.
 

HERDENKING GEBLEVEN VISSERS 

Naar jaarlijkse traditie wordt komende zondag in Heist hulde gebracht aan de op zee gebleven vissers.  Dat gebeurt met Carnaval omdat dan de meeste vissersvaartuigen voor enkele dagen binnen liggen.  Om kwart voor elf wordt bij de kerk een optocht gevormd naar het Vissersmonument op het Vissershuldeplein. Daar worden dan tijdens een sobere maar aangrijpende ceremonie kransen neergelegd door een groot aantal verenigingen. Deze geven zo uitdrukking aan hun verbondenheid met het wel en wee van de Heistse visserij. In het bijzonder worden de vissers herdacht die in tragische omstandigheden hun leven lieten bij de uitoefening van een van 's lands meest gevaarlijke beroepen. 
 

NIEUWE FEEDERLIJN 

Volgende woensdag start de Rotterdamse rederij Feederlink met een nieuwe regelmatige lijndienst vanuit Zeebrugge naar de Britse Oostkusthaven Immingham.  Met de nieuwe verbinding speelt het bedrijf in op het toenemend belang van Zeebrugge als containerhaven.  Met feederschepen worden containers naar belangrijke overslagknooppunten gebracht voor verdere verscheping naar bestemmingen in alle werelddelen. Feederlink bedient momenteel ook Felixstowe, een van de belangrijkste containerhavens in Europa. 
 

LAMME GOEDZAK

Het doorgaand verkeer uit de regio Knokke-Heist via de Damse vaart naar Brugge zal in de nacht van donderdag op vrijdag hinder ondervinden. Dat komt omdat het vaartuig "De Lamme Goedzak" dan uit de vaart zal gelicht worden voor onderhoud en transport naar Zeebrugge. Het vaartuig pendelt tijdens het seizoen met toeristen heen en weer tussen Damme en Brugge. Op de dam bij de ligplaats van de toeristenboot zal een grote kraan worden ingezet. Daardoor zal op die plaats geen verkeer mogelijk zijn. De onderbreking duurt de ganse nacht. 
 

 
 
 
In de nacht van 13 op 14 februari 1945 bombarderen 1300 Britse en Amerikaanse bommenwerpers de binnenstad van Dresden.
14.02.1946 Geboorteverjaardag van Jan Decleir, Belgisch acteur (Kavijaks)
14.02.1950 Geboorteverjaardag van Raymond van het Groenewoud, Belgisch musicus en zanger 
14.02.1975 Overlijdensverjaardag van P.G. Wodehouse, Engels humorist 
Op 14 februari 1989 vaardigt de religieuze fanatiek ayatollah Khomeini een moordbevel uit tegen de schrijver Salman Rushdie wegens zijn boek 'De duivelsverzen'.
14.02.2004 Overlijdensverjaardag van Marco Pantani, Italiaans wielrenner 
14 februari is elk jaar Valentijnsdag
Happy Birthday: 
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
dinsdag 13 februari 2007
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° Het manuscript van Do van Ranst dat in 2004 de "Prijs Knokke-Heist Beste Jeugdboek" won, wordt in Nederland verfilmd.
° Knokke-Heist wil vrijetijdsactiviteiten 's winters ter hoogte van het Casino Knokke en 's zomers op het evenementenstrand bij het Bosje van Heist. 
° Ook in gemeentelijke gebouwen in Knokke-Heist wordt op de Dikketruiendag van komende vrijdag de verwarming een paar graden lager gezet. 
° In de badstad hebben dit keer niet minder dan 76 klassen deelgenomen aan de traditionele teken-en knutselwedstrijd rond Carnaval.
° Ook vlak over de grens krijgen de bewoners nu de gelegenheid om zich uit te spreken over de omstreden uitbreiding van het Zwin. 
° Een analyse van de sportinfrastructuur in Knokke-Heist moet inwoners helpen meer sport te beoefenen. 
° Nooit tevoren werden in Zeebrugge en Oostende zoveel goederen via shortsea shipping verscheept. 

En verder ORO Nieuwsmagazine:

° Weekend Sport
° Op deze dag -tig jaar geleden
° Baziel
 

Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Jeugdig Amusement, Casino-agenda& Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond: KaII 21.05 The Amiyville Horror, BBC1: 22u Lif on Mars, 0.35 The Heart of Me, BBC2: 21u Don't Die Young, 21.30 Bill Oddie Back in the USA, Canvas 22.10 Poirot, 23.55 Monumentenstrijd 
PRIJSBOEK KNOKKE-HEIST WORDT VERFILMD 

Het manuscript dat in 2004 de "Prijs Knokke-Heist Beste Jeugdboek" won, wordt verfilmd. Het gaat om het boek "Mijn Vader Zegt Dat Wij Levens Redden" van de hand van de inmiddels 32-jarige Dendermondse jeugdauteur Do van Ranst.  Het Rotterdamse productiehuis Revolver heeft dat meegedeeld. 

De regie voor de nieuwe jeugdfilm zal in handen liggen van de bekende actrice Tamar van den Dop. "Blind", de eerste grote speelfilm die de 37-jarige actrice regisseerde, draait trouwens sedert een kleine week in de bioscoop. "Mijn vader zegt dat we levens redden" is een vrij bizar verhaal over jonge mensen in een huis in een bocht van een doodlopende weg, waar om de haverklap een auto de gevel ramt. Toch is het een verhaal met veel literaire zeggingskracht over jongeren en hun wereld. De verfilming zal in de loop van volgend jaar gebeuren. Zo treedt Do van Ranst toe tot het selecte clubje van Vlaamse jeugdauteurs die hun werk verfilmd zagen.
 

GETOUWTREK ROND EVENEMENTENSTRANDEN 

Knokke-Heist wil vrijetijdsactiviteiten 's winters ter hoogte van het Casino Knokke en 's zomers op het evenementenstrand bij het Bosje van Heist. Maar volgens de Provincie is een herziening van de evenementenlocaties nog niet onmiddellijk aan de orde. Het provinciale RUP voor Knokke-Heist maakt immers deel uit van een reeks gelijkaardige uitvoeringsplannen voor elk van de 10 kustgemeenten. De gouverneur stelde wel dat hij voor Knokke-Heist eventueel kan rekening houden met het voorstel van Natuurpunt om vrijetijdsactiviteiten tijdens de winter te laten doorgaan op het strand ter hoogte van het Casino. In de zomerperiode blijft de locatie van het evenementenstrand in Heist behouden.
 

DIKKETRUIENDAG

Ook in gemeentelijke gebouwen in Knokke-Heist wordt het komende vrijdag een beetje koeler. Al twee jaar is er in de scholen een Dikketruiendag, waarbij de verwarming een paar graden lager wordt gedraaid. Een symbolische verwijzing naar de gevaren voor het milieu van ons enorme energieverbruik. Het departement Leefmilieu van de Vlaamse overheid riep voor dit jaar ook bedrijven en overheden op om hetzelfde te doen. Knokke-Heist, dat in de komende beleidsjaren een grote inspanning wil doen inzake energie, milieu en het Kyotoprotocol, doet alvast mee. In de zes gemeentelijke gebouwen waar temperatuursverlaging technisch haalbaar is, wordt de knop vrijdag een paar graden teruggeschroefd. Het gaat om het stadhuis Knokke, Scharpoord, technisch depot, sportstadion De Stormmeeuw, deKunstAcademie en basisschool De Vonk. Het elektriciteits- en gasverbruik zal die dag worden gemeten en vergeleken met een doorsnee werkdag.
 

RECORD CARNAVALWEDSTRIJD 

Zopas is in de badstad opnieuw een Carnavalrecord gesneuveld. Dit jaar namen namelijk niet minder dan 76 klassen uit Knokke-Heist deel aan de traditionele teken-en knutselwedstrijd. De wedstrijd stond dit keer in het teken van “Carnaval en de Liefde”.  Het resultaat was een massale berg inzendingen met daarop vooral veel rode hartjes. Al de winnende klassen ontvangen nog voor het begin van de krokusvakantie hun  boekenprijs. De hoofdprijs wordt vrijdag overhandigd in de Graaf d’Ursellaan. Daar zullen tot 22 februari ook alle inzendingen op Billboardformaat te bekijken zijn tijdens een grote openluchttentoonstelling.

In de categorie D ging het 5de leerjaar C van meester Francis met de 1ste prijs lopen. In de categorie C ging die prijs naar het 4de leerjaar van juf Anoula van het Anker, in categorie B sleepte Juf Els van alweer Het Anker deze begeerde prijs in de wacht.  De Hoofdprijs tenslotte was voor Juf Joke van Het Duinenkind. Met haar 20 kleuters uit de 2de en 3de kleuterklas maakte ze een kleurrijke paarse collage van gemaskerde hartjes die samen één grote stoet vormen.
 

ZEEUWS-VLAMINGEN KRIJGEN HUN ZEG OVER DE ZWINUITBREIDING 

Nadat eerder in Knokke-Heist een motie tegen de uitbreiding van het Zwin werd goedgekeurd kunnen vanaf nu ook de Zeeuws-Vlamingen daarover hun zeg doen.  De startnotitie omtrent de voorgenomen ontpoldering van een groot deel van de Willem Leopoldpolder tussen Knokke en Retranchement ligt namelijk tot 26 maart ter inzage; ondermeer in het gemeentehuis van Sluis. In deze notitie staat wat in de milieueffecten-rapportage wordt onderzocht en hoe. De uitbreiding van het Zwin is een van de projecten die zonder behoorlijke inspraak zijn voortgekomen uit de politiek gedreven "Ontwikkelingsschets 2010 Schelde-estuarium".  Deze uitbreiding bestaat uit de herinrichting van een deel van de Leopoldpolder tot slikken- en schorrengebied.  Oppositiepartijen CDA, VVD en Gemeentebelangen in de gemeenteraad van Sluis steunen het gemeentebestuur van Knokke-Heist in de strijd tegen deze dreigende ontpoldering. Door de ontpoldering zou minimaal 120 hectare landbouwgrond onder water worden gezet. In het Ledeltheater in Oostburg is op 13 maart vanaf 19.00 uur een informatiemarkt met aansluitend een hoorzitting.
 

INWONERS MOETEN MEER AAN SPORT DOEN

In het kader van het nieuwe sportbeleidsplan verricht de sportdienst in Knokke-Heist een rondvraag over de sportinfrastructuur. Dat heeft schepen Daniël De Vlamynck bevestigd. Sporters, niet-sporters en tweedeverblijvers krijgen het enquêteformulier in hun bus. ,,Het is de bedoeling dat we een analyse maken van de sportinfrastructuur en inwoners ertoe aanzetten meer sport te beoefenen'', aldus nog de Sportschepen. 
 

SHORTSEA SHIPPING BLOEIT

Nooit eerder werden in Vlaanderen zoveel goederen met shortsea shipping verscheept, als vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers die zopas zijn vrijgegeven door het Promotiebureau voor Shortsea Shipping.  Voor de eerste keer overschreed de shortsea-trafiek in de Vlaamse havens de 120 miljoen ton. In Zeebrugge vertegenwoordigt shortsea shipping bijna 71 procent van de havenactiviteit. In Oostende echter is liefst 99,45 procent van alle trafiek afkomstig van verschepingen over kort afstand, hoofdzakelijk naar Groot-Brittannië. 
 

INOFOAVOND WERKEN RAMSKAPELLESTRAAT

Op donderdag 15 februari 2007 is er een informatieavond over de herinrichting van de Ramskapellestraat. Deze uiteenzetting rond de wegwerkzaamheden start om 20 uur en heeft plaats in ’t Zaaltje, Ommegang te Ramskapelle.
 

 
  Bezoek de sites van Paradijs Knokke-Heist
Radio Paradijs (tk)  of    Radio Paradijs (be)

 
 WEEKEND SPORT

Voetbal

21ste speeldag

1ste provinciale

Avelgem - Knokke FC 2-2 

Knokke schoot uitstekend uit de startblokken via Jordy Boey maar Avelgem leek het in de slotfase toch te gaan halen, tot diezelfde Boey ver in blessuretijd voor de gelijkmaker zorgde. Bij elke ploeg kreeg een speler rood. Bij Knokke was Wim Van de Velde, met twee keer geel, de onfortuinlijke. Knokke staat gedeeld achtste met 28 punten. Hoger Op Oostende en Ieper tellen aan de top van de rangschikking elk 47 punten. 

3de provinciale B

FC Heist – Aartrijke 2-0. Een bezoeker werd uitgesloten in de eerste helft en het beterde er niet op voor Aartrijke toen Vervenne Heist vlak na rust op voorsprong bracht. Tanghe bracht vervolgens het verschil op twee en de wedstrijd was gespeeld. 

Bredene - VV Westkapelle 3-0. Westkapelle speelde stevig mee in de eerste helft maar kon niet scoren. Bredene kwam vlak voor rust op 1-0. In de tweede helft was het beste eraf bij de oranje-zwarten. Voor aanvang van de wedstrijd namen ook een aantal jeugdspelers van Westkapelle deel aan een herdenking van de in tragische omstandigheden om het leven gekomen speler Bart Bonroy van Bredene.

Spermalie is leider met 50 punten, Heist blijft tweede met 45 punten, Westkapelle is nu gedeeld vierde met 36 punten.

Volgende week zaterdag 17 februari om 15 uur is er de derby VV Westkapelle – FC Heist !!

4de provinciale B

Ruddervoorde - Zeebrugge  7-0. Aan de rust, die met 2-0 werd bereikt, leek het nog te gaan meevallen maar Zeebrugge, dat twee spelers zag uitgesloten worden, kreeg er nadien flink van langs.
Moerkerke – Hertsberge 0-2.

Lissewege – Sint-Joris 0-0.

Lissewege leidt met 36 punten uit 17 wedstrijden, Hertsberge is tweede op twee punten, Moerkerke is nu elfde met 19 punten uit 18, Zeebrugge heeft 17 punten uit 18.

Basketbal

18de speeldag

Heren

IBS Knokke-Heist – Sint-Niklaas 63-71 (rust 37-34)

Knokke-Heist nam tegen de leider het initiatief en sloot het eerste kwart af met 22-15. Het bleef lange tijd heel spannend maar in het laatste kwart moesten de kustjongens buigen. De coach van IBS, Hans Dewispelaere, zou volgend jaar opgevolgd worden door Ronny Seghers. Knokke-Heist staat voorlaatste met 31 punten uit 17 wedstrijden maar heeft wel twee wedstrijden minder gespeeld dan Ninove dat 33 punten telt. 

2e provinciale 

Deerlijk – Duinbergse 73-69 (rust 40-32). De thuisploeg liep zelf nog uit tot 54-34 maar het ongelooflijke gebeurde: Duinbergse, zonder Kreps, kwam terug tot 69-69! Helaas moesten ze toch de duimen leggen. 

Duinbergse staat vijfde met 37 punten uit 17 wedstrijden. Desselgem telt op de vierde en laatste promotieplaats 2 punten voorsprong.

Dames

1ste landelijke

IBS Knokke-Heist – Houtem 64-51 (rust 25-25).

In de tweede helft was een 11-0 van IBS beslissend. De gave ploegprestatie werd op het scorebord geïllustreerd : Vandenbussche en Maes met 12 punten elk losten de gebruikelijke topscorers Stevens en Vantorre af. IBS staat achtste met 33 punten uit 17 wedstrijden. 

Volleybal

Dames

Tweede provinciale B

Brugge 2 - Volley Team Knokke-Heist 0-3. Na een redelijk gelijkopgaande eerste set ging Knokke-Heist freewheelend naar de overwinning met 8-25 en 19-25. Het wordt zowaar nog spannend! Knokke-Heist staat derde met 35 punten uit 15 wedstrijden. Leider De Haan telt 39 punten uit 15 wedstrijden, Wingene is tweede met 38 uit 14. 

Hockey

Dames

Derde nationale C

Knokke-Indiana 2-4

Krachtbal

Eerste nationale

KBC Heist – Koekelare 14-28

Heist is elfde op twaalf met 36 punten uit 16 wedstrijden.
 

 
13.02.1903 Geboorteverjaardag van Georges Simenon, Frans schrijver van Belgische origine {Maigret}
Op 13 februari 1917 wordt Mata Hari in Parijs gearresteerd wegens spionage voor de Duitsers.
13.02.1938 Geboorteverjaardag van Oliver Reed, Brits acteur 
Op 13 februari 1945 verwoest een bombardement van de geallieerden de Duitse stad Dresden.
Op 13 februari 1960 wordt premier Patrice Lumumba van het voormalige Belgische Kongo vermoord op aanstoken van de Amerikaanse CIA.
13.02.1974 Geboorteverjaardag van Robbie Williams, Brits zanger
13.02.2002 Overlijdensverjaardag van Waylon Jennings, Amerikaans countryzanger 
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
maandag 12 februari 2007
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° Na het uitreiken van de sporttroffeeën op de Nacht van de Sport raakte zaterdagavond in het Casino Knokke nog bekend dat aan een alternatief voor het Polé Polé evenement wordt gewerkt. 
° In Blankenberge werd Knokke-Heistenaar Bert De Brabandere afgelopen weekend herkozen tot nationaal voorzitter van Jong CD&V. 
° Komende zondag trekt meer dan 700 meter Carnavalwagens door de straten van Heist. 
° Op het West-Vlaams kampioenschap mini-trampoline en tumbling regende het medailles voor de Gym Knokke-Heist. 
° De middenstand in Sluis is bang dat maatregelen van het nieuwe Nederlandse kabinet het aantal koopzondagen in het grensstadje zal beperken. 
° De politie heeft in Knokke en bij andere grensovergangen een grote drugs- en alcoholcontrole gehouden. 
° In het zondagvoetbal was er gelijkspel voor FC Knokke, winst voor FC Heist en verlies voor VVWestkapelle en Zeemeeuw Zeebrugge. 

En verder in ORO Nieuwsmagazine:

° Op deze dag -tig jaar geleden
° Baziel
 

Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Jeugdig Amusement, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond: KaII: 21.10 The Devil's Advocate, ITV: 22u Trial and Retribution, BBC1: 23.35 The Royle Family, Canvas: 20.50 Monumentenstrijd, 23.10 The Fast Show, VTM: 21.50 De Kavijaks
NACHT VAN DE SPORT 

Na het uitreiken van de sporttroffeeën op de Nacht van de Sport raakte zaterdagavond in het Casino Knokke nog bekend dat aan een alternatief voor het Polé Polé evenement wordt gewerkt. Een Beachparty voor jong en minder jong moet op 3 en 4 augustus een groots strandfeest worden ter vervanging van het gebruikelijke Salsafestival. Sportverenigingen zullen hun medewerking verlenen zodat ze hun clubkas kunnen spijzen. De 10de editie van de Nacht van de Sport trok zo'n 630 aanwezigen en was meteen de beste sportnacht tot nog toe. De sporttroffeeën 2006 werden uitgereikt aan Atlete YENTL VANDENBERGHE, triatleet LUC VANMAELE en de JU-JITSU KUO LUNG HEIST. Een sporthart voor inzet ging onder meer naar Jan Morbee. Tijdens het feest pleitte Sportschepen Daniël De Vlamynck voor een beter samengaan van sport en natuur. 
 

JONG CD&V

In Blankenberge werd Bert De Brabandere afgelopen weekend herkozen tot nationaal voorzitter van Jong CD&V.  De 31-jarige Knokke-Heistenaar verzamelde liefst 89,6 procent van de stemmen achter zijn naam. Tijdens zijn voorzitterschap de voorbije twee jaar verdubbelde het ledenaantal van Jong CD&V bijna tot meer dan 8.000.  Tijdens de voorbije gemeenteraadsverkiezingen werden zo'n 500 van de leden verkozen in Vlaanderen. Bij zijn herverkiezing kreeg De Brabandere onder meer felicitaties vanwege Minister-President Yves Leterme. 
 

RECORDSTOET 

Komende zondag trekt in Heist weer de grootste Carnavalstoet van de provincie rond.  Dit jaar is er trouwens een absoluut record aan grote carnavalwagens. De langste kar meet 26 meter. En als men alle carnavalwagens achter mekaar opstelt dan betekent dat een totale lengte van liefst 741 meter!  De stoet trekt zondag om 14.30u vanaf het Maes en Boereboomplein met 56 bonte groepen doorheen de straten van Heist.  De proclamatie en overhandiging van de prijzen aan de deelnemers van de wedstrijd voor wagens en gemaskerde groepen is om 19 uur op De Bolle. Voor het eerst is er ook een Prijs van het Publiek. Deze prijs wordt toegekend via televoting per sms. 

Het publiek kan een sms-bericht (0,50 eurocent per bericht) sturen naar het nummer 3252 met als tekst: stoet – spatie – nummer van de wagen (bv.: stoet 69). Stemmen kan tot 18 uur.
 

GYM OOGST MEDAILLES

Op het West-Vlaams kampioenschap mini-trampoline en tumbling in Middelkerke heeft de Gym Knokke-Heist zopas heel wat medailles in de wacht gesleept. Het gaat om 3 bronzen, 3 zilveren en maar liefst 7 gouden sportpenningen in de discipline mini-trampoline. Opgemerkt werd vooral ook de prestatie van mini-trampoline-atleet Steve Wisse. Verder konden 5 gymnasten zich reeds plaatsen voor deelname aan het Vlaams Kampioenschap mini-trampoline dat zijn beslag krijgt op 28 april in Varsenare. Alvast een knappe prestatie voor het team o.l.v. Bernard Morel en Stijn Van Raefelgem die voor het eerst in actie komen op competitief niveau.  Ook in de discipline tumbling slaagde de Knokke-Heistenaren erin opnieuw medailles te pakken. Bij de C beloften jongens ging het goud naar Boudy Verleye en bij de D miniemen meisjes kon Julie Maelfait het zilver in de wacht slepen. Kevin Vandenbussche behaalde het meest aantal punten bij de D beloften jongens en pakt zo eveneens goud.

Foto v.l.n.r.  Kevin De Knaep, Steve Wisse & Benoit De Knaep
 

DRUGS- & ALCOHOLCONTROLE

De politie heeft in de vroege uren van zondag bij de grensovergang in Westkapelle, Maldegem en Watervliet een grote drugs- en alcoholcontrole gehouden. Dat gebeurde samen met de Nederlandse politie. Aan Belgische zijde werden 257 ademtesten verricht. Achttien chauffeurs hadden teveel gedronken. Eén bestuurder was onder invloed van drugs.  Aan de Nederlandse kant van de grens werden 122 blaastesten afgenomen. Zes chauffeurs moesten hun wagen laten staan.  Ook werden kleine hoeveelheden wiet in beslag genomen. 
 

ONRUST OVER KOOPZONDAGEN 

De middenstand in Sluis is bang dat maatregelen van het nieuwe Nederlandse kabinet het aantal koopzondagen in het grensstadje zal beperken.  Onder druk van de kleinste toekomstige regeringspartner, de fundamentalistische ChristenUnie, mogen straks wellicht maximaal 12 koopzondagen per jaar bij onze noorderburen. De Sluise middenstand vreest dat dit opnieuw veel Vlaamse bezoekers kan kosten. Eerder gebeurde dit al bij het verdwijnen van het banktoerisme. Burgemeester Jaap Sala van Sluis is echter niet ongerust.  Hij is overtuigd dat Sluis elke zondag open zal blijven omdat de gemeente voor de Winkeltijdenwet als toeristisch gebied staat ingeschreven. 
 

VOETBAL 

In het zondagvoetbal was er in Eerste Provinciale 2-2 gelijkspel in de wedstrijd tussen Avelgem en FC Knokke.  In het klassement staat Knokke nu op de 9de plaats. In Derde Provinciale B won FC Heist met 2-0 van Aartrijke, terwijl VVWestkapelle op verplaatsing in Bredene met 3-0 de duimen moest leggen.  In de rangschikking legt Heist beslag op de tweede plaats en Westkapelle op de zesde.  Zwaar verlies was er in Vierde Provinciale B ook voor Zeemeeuw Zeebrugge. Het werd met 7-0  verslagen door Ruddervoorde. Moerkerke verloor met 0-2 van Hertsberge. Moerkerke staat nu op de 11de en Zeebrugge op de 12de plaats in het klassement. 
 

 
  Bezoek de sites van Paradijs Knokke-Heist
Radio Paradijs (tk)  of    Radio Paradijs (be)
 Geen berichten
 
12.02.1809 Geboorteverjaardag van Abraham Lincoln, Amerikaans president
12.02.1809 Geboorteverjaardag van Charles Darwin, Engels natuurwetenschapper 
Op 12 februari 1912 komt een eind aan de Mantsjoe-dynastie met de abdicatie van de 12-jarige keizer van China Pu-Yi.
12.02.1915 Geboorteverjaardag van Lorne Greene, Canadees-Amerikaans acteur {Bonanza} 
12.02.1979 Overlijdensverjaardag van Jean Renoir, Frans-Amerikaans filmregisseur 
12.02.2000 Overlijdensverjaardag van Charles Schulz, Amerikaans cartoonist {Peanuts} 
Gelukkig Verjaardag: 
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
donderdag 8 februari 2007
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° In de zaak van de ruzie tussen de feitelijke vereniging De Heistse Klakkertjes en de gelijknamige vzw heeft de rechter in kort geding zich onbevoegd verklaard.
° Uit toeristische overwegingen is de recreatiesector in Knokke-Heist blij met het uitstellen van het omstreden wegenvignet in ons land. 
° In de badstad maakt men zich klaar voor allerlei festiviteiten rond 30 jaar KunstAcademie. 
° In het nieuwe stuk van het Koninklijk Toneelgezelschap Knokke-Heist herleeft Knokke-Dorp uit de jaren 50 van de vorige eeuw. 
° Tijdens een ludieke actie hebben de inwoners van Sluis donderdag aan hun gemeentebestuur duidelijk gemaakt dat ze niet tevreden zijn met het momenteel gevoerde beleid. 
° De geplande bouwwerkzaamheden op het Recyclagepark in Knokke-Heist werden herzien.

En verder in ORO Nieuwsmagazine:

° Tanker overvoer Brits vissersvaartuig
° Vandaag -tig jaar geleden
° Baziel
 

Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Jeugdig Amusement, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond:  ITV: 17u Midsomer Murders, BBC2: 20u Bill Oddie Back in the USA, 22u The Truth about Food! 23u Mock the Week,  Canvas: 21.45 Trial and Retribution, KaII: 21.10 Thirst
KLAKKERTJES DISPUUT 

Er is voorlopig geen oplossing in zicht in het dispuut tussen de oorspronkelijke feitelijke vereniging De Heistse Klakkertjes en de recent gestichte gelijknamige vzw. De rechter in kort geding heeft zich onbevoegd verklaard.  Volgens de rechter is er namelijk geen sprake van hoogdringendheid, omdat de partijen te lang gewacht hebben met het aanspannen van een rechtszaak. Enkel het bijleggen van de ruzie of een procedure te gronde voor de rechtbank van eerste aanleg kan nu nog uitkomst brengen. Gezien een snelle oplossing niet te verwachten valt zal het dispuut mogelijk problemen veroorzaken voor de eerstvolgende optredens van de Klakkertjes. 
 

WEG VIGNET 

Recreatiehouders in Knokke-Heist zijn blij met het nieuws dat het wegenvignet in ons land volgend jaar niet wordt ingevoerd. De overheid gaat de plannen eerst voorleggen aan de Europese Commissie. Aanleiding is onder meer het felle verzet tegen het wegenvignet vanuit Nederland. Het wegenvignet dreigde vooral roet in het eten te gooien voor badplaatsen als Knokke-Heist, die een belangrijk deel van hun klandizie betrekken uit Nederland en Duitsland. Onze noorderburen hadden al plannen voor een toeristische boycot van ons land indien vignetminister Kathleen van Brempt haar zin zou krijgen. De hoop in de badstad is nu dat Europa het wegenvignet zal verbieden op grond van discriminatie en een belemmering op het vrij verkeer van personen, goederen en diensten. 
 

30 JAAR KUNSTACADEMIE 

De KunstAcademie Knokke-Heist bestaat dertig jaar. Dat zal volgende maand uitgebreid gevierd worden.  Van 10 tot 25 maart kan iedereen tijdens een wandeling gratis genieten van “PromenArt’. Werken van leerlingen uit de hogere graad beeldende kunsten zullen namelijk de etalages sieren van meer dan honderd winkelzaken in de Lippenslaan. Hoogtepunt van de festiviteiten wordt het weekend van 10 en 11 maart. De afdelingen muziek, woord en beeldende kunst palmen dan twee dagen lang het Casino Knokke in voor een wervelend totaalspektakel, dat zeer toepasselijk de naam “Feest!” meekreeg. Daarnaast maakt de KunstAcademie zich ook klaar voor de jaarlijkse overzichtstentoonstelling in Scharpoord. 
 

HET DORPSPLEIN 

Het Koninklijk Toneelgezelschap Knokke-Heist repeteert momenteel "Het Dorpsplein". Het is een volkse komedie geschreven door René Gijbels. Het stuk speelt zich af in de jaren 50 in Knokke-Dorp. Daarbij worden markante dorpsfiguren ten tonele gevoerd zoals de oudere generatie ze nog gekend heeft. Centraal staat het dorpscafé waar het bier rijkelijk vloeit en over alle dorpsaangelegenheden gepraat wordt uitgenomen over dat éné grote geheim. Die doodgezwegen overspelige relatie zorgt voor de nodige spanning en humor in het stuk. De opvoering van "Het Dorpsplein" is op 29, 30 en 31 maart in Scharpoord. 

Kaarten: Dominiek SEGAERT – pers & communicatie 050/60.13.20, (dominiek.segaert@skynet.be) Leen GOOSSENS 050 62 99 19, Maria CLAEYS 050 60 43 24 - bij de leden – 
Cultuurcentrum Scharpoord 050 630 430  Voor de première en galavoorstelling Inner Wheel: Anny SABBE & leden: 050 51 38 83
 

TWEE VOOR TWAALF 

Tijdens een ludieke actie hebben de inwoners van Sluis donderdagmorgen duidelijk gemaakt dat ze niet tevreden zijn met het beleid dat gevoerd wordt door het nieuwe college van Burgemeester en Wethouders. Ondanks de sneeuw werd in alle vroegte als protest een klok opgehangen aan het Belfort van Sluis. De wijzers van de klok stonden als duidelijke waarschuwing op twee voor twaalf. Binnen het nieuwe bestuur zijn schermutselingen aan de orde van de dag. De inwoners menen dat het hoog tijd is voor een stabiel en opbouwend beleid. 
 

RECYCLAGEPARK

De geplande bouwwerkzaamheden op het Recyclagepark in de Sluisstraat werden herzien. De werken worden nu samen met de studiekosten geraamd op 42.000 euro. Dat omvat het verbouwen van het afdak, het aanpassen van de betonvloer en het plaatsen van KWS-afscheiders. Dat zijn toestellen voor de recuperatie van koolwaterstof. Ook de aanstelling van de architect voor deze werken werd hervastgesteld.
 


Tanker overvoer Brits vissersvaartuig

De Nederlandse tanker Dutch Progress is dinsdagavond laat op de Noordzee op vier mijl uit de Noord-Engelse kust in aanvaring gekomen met het omgebouwde Britse visserschip Iledyeu. Het Britse schip maakte water en zonk. De drie opvarenden konden tijdig van boord worden gehaald door de reddingsboot van de Noord-Engelse havenplaats Whitby. De 3.162 ton metende chemicaliëntanker is eigendom van Broere Shipping. De Britse Marine Accident Investigation Branch stelt een onderzoek in. 
 

08.02.1828 Geboorteverjaardag van Jules Verne, Frans schrijver van science fiction 
Op 8 februari 1924 wordt in Carson City in de Amerikaanse staat Nevada voor het eerst een doodvonnis voltrokken met behulp van een gaskamer.
08.02.1931 Geboorteverjaardag van James Dean, Amerikaans filmacteur 
08.02.1990 Overlijdensverjaardag van Del Shannon, Amerikaans rock en rollzanger 
08.02.1999 Overlijdensverjaardag van Iris Murdoch, Engels romanschrijfster 
 
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
woensdag 7 februari 2007
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

 ° Het Steunpunt Milieu en Gezondheid heeft de resultaten bekend gegeven van een onderzoek naar gevaarlijke stoffen in het lichaam, dat ondermeer in de badstad werd uitgevoerd. 
° Meer trams zullen chaos betekenen voor het wegverkeer tussen Knokke-Heist en de rest van de kust.
° Meer dan 1 miljoen Vlamingen keken naar de eerste aflevering van de Heistse Kavijaks op VTM. 
° Op 17 februari wordt Knokke-Heist met het spelen van de finalewedstrijden heel even de Volleybalhoofdstad van ons land. 
° Het voormalige zendschip Veronica moet in Antwerpen weg maar krijgt geen ligplaats in onze buurprovincie Zeeland. 
° In Knokke-Heist wordt volgende week een nieuwe Seniorenraad verkozen. 

En verder in ORO Nieuwsmagazine:

° 'Nederland vrijhaven voor illegale kabeljauw'
° Vandaag -tig jaar geleden
° Baziel
 
Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Jeugdig Amusement, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond:  ITV: 17u Midsummer Murders, BBC1: 20u Holiday 2007, 23.40 A time to kill, BBC2: 23u Never Mind the Buzzcocks, 
Canvas: 20.50 Shine

POLLUENTENONDERZOEK 

Het Steunpunt Milieu en Gezondheid heeft zopas de resultaten bekend gegeven van een onderzoek naar gevaarlijke stoffen in het lichaam.  Het onderzoek werd onder meer verricht in Knokke-Heist vanwege de aanwezigheid van de verbrandingsoven en in Zeebrugge omdat het een havengebied is.  De metingen gebeurden bij jongeren van 14 en 15 jaar, volwassenen tussen 50 en 65 jaar en in navelstrengbloed.  Hiermee wilde men nagaan of het wonen in verschillende types van gebieden in Vlaanderen een invloed heeft op de gehaltes van vervuilende stoffen in het lichaam én op de gezondheid. Inmiddels blijkt dat de gemeten gehalten aan polluenten meestal beneden de huidige wettelijke normen lag. Wel werden er van persoon tot persoon grote verschillen gevonden in de gemeten gehalten.
 

MEER TRAMS ZORGEN VOOR CHAOS 

Weggebruikers die vaak het traject tussen Knokke-Heist en Zeebrugge afleggen stellen dat het geplande opvoeren van de de frekwentie van de kusttram een ramp wordt voor het wegverkeer.  Dinsdag raakte bekend dat op piekmomenten mogelijk om de 5 minuten trams zullen rijden. Door de werken aan de grote sluisbruggen in Zeebrugge zal het doorgaand verkeer de komende twee jaar nog erg moeilijk verlopen.  Een verhoging van de tramfrekwentie zal echter het wegverkeer bij de sluisbruggen op piekuren zo goed als onmogelijk maken. 
 

KAVIJAKS SCOREN 

Uit pas gepubliceerde cijfers blijkt dat VTM maandagavond goed gescoord heeft met het uitzenden van de eerste aflevering van "De Kavijaks".  De reeks over de Heistse familie Vantorre tijdens de Tweede Wereldoorlog bezorgde de commerciële zender meer dan één miljoen kijkers. Enkel "Het Journaal" scoorde beter. Ondanks de avant-première bij VTMkerst en op de Nederlandse televisie zapten maandagavond ruim 1.036.000 Vlamingen naar VTM, goed voor een marktaandeel van 42.27%. En door de komst van "De Kavijaks" viel de telenovelle "Emma" uit de top tien van best bekeken programma's. 
 

VOLLEYBALHOOFDSTAD

Op zaterdag 17 februari wordt Knokke-Heist heel even Volleybalhoofdstad. Dan worden in de badstad namelijk de finales van de Beker van België Volleybal gespeeld.  Volgens Sportschepen Daniël De Vlamynck draagt Knokke-Heist de volleybalsport trouwens al vele jaren een warm hart toe.  Op 17 februari neemt Asterix Kieldrecht het om 16u in de Stormmeeuw op tegen VDK Gent Dames.  Om 20u volgt dan de topwedstrijd tussen Noliko Maaseik en VC Golden River Menen. 
 

HET ZWARTE SCHAAP

Het voormalige zendschip van Radio Veronica "Norderney" krijgt dan toch geen plaats in het Zeeuwse Middelburg. Dat heeft het gemeentebestuur in de Walcherse hoofdstad dinsdag besloten. Het zendschip, dat tot 1974 op zee lag, fungeert al jaren als partyschip in Antwerpen.  Maar het moet daar weg. De eigenaar zoekt een nieuwe ligplaats.  Middelburg heeft nu geweigerd omdat de discoboot daar in 1983 ook al lag.  Toen waren er echter veel klachten over geluidsoverlast. Misschien kan het voormalige zendschip wel ergens in Zeebrugge terecht. Dan is er daar ook eens wat te doen.
 

SENIORENRAAD

Na de verkiezing en de installatie van de nieuwe Gemeenteraad is nu in Knokke-Heist ook een vernieuwing van de Seniorenraad aan de beurt. De Seniorenraad adviseert het Gemeentebestuur over alle zaken die de senioren in de badstad aanbelangen. De raad organiseert daarnaast nog heel wat activiteiten in samenwerking met het Cultuurcentrum. Wie in de Seniorenraad wenst te zetelen moet zich tegen vrijdag schriftelijk kandidaat stellen. De verkiezing van de leden van de Seniorenraad gebeurt tijdens de Algemene vergadering op donderdag 15 februari om 14.30u in het stadhuis van Knokke. 

Kandidaat stellen op volgend adres: Seniorenraad Knokke-Heist, t.a.v. Voorzitter Maria Van Gyseghem, Meerlaan 32, 8300 Knokke-Heist.
 

 

'Nederland vrijhaven voor illegale kabeljauw'

Nederland is een vrijhaven voor illegaal gevangen kabeljauw. Zo kwam afgelopen jaar ruim 3000 ton illegaal gevangen kabeljauw via Eemshaven ons land binnen. Dat is bijna de helft van alle kabeljauw die in Eemshaven aanlandt, blijkt uit onderzoek van Greenpeace Nederland.  Dubieuze transportschepen brengen maandelijks diepgevroren kabeljauw uit de Barentszzee aan land, naast Eemshaven ook in Velsen, stelt de milieuorganisatie. Deze schepen zijn betrokken bij overschrijdingen van de toegestane vangsthoeveelheden, illegale visserij, het illegaal overladen van vis of pogingen te ontsnappen aan inspectie. De illegale visserij is een ernstige bedreiging voor de laatste kabeljauw. Greenpeace wil dat de Nederlandse overheid deze schepen alleen laat lossen als de legaliteit van de vangst bewezen is. Het gaat wereldwijd slecht met de kabeljauw. Bij Canada is de vis uitgeroeid, de Noordzee en Oostzee zijn bijna leeggevist. Alleen in de Barentszzee zwemt nog de laatste gezonde populatie kabeljauw rond, zegt Greenpeace. De vissers maken hier grote winsten dankzij gebrekkige internationale wetgeving en beperkte controles. In 2005 was ruim een kwart van de kabeljauw die vanuit de Barentszzee naar de EU kwam illegaal; dit besloeg een waarde van 312 miljoen euro, aldus het rapport. „Het einde van de desastreuze overbevissing begint met de bestrijding van illegale visserij”, stelt Farah Obaidullah, campagneleider oceanen van Greenpeace Nederland. „Pas als piratenvissers geen veilige haven meer vinden voor hun illegale kabeljauw en handelaren de vis niet langer verkopen, kan gewerkt worden aan een duurzame visserij.” Greenpeace bekeek in de eerste helft van 2006 de aanlandingen in Eemshaven. Uit internationaal onderzoek en onderzoek ter plaatse concludeert Greenpeace dat 16 van de 22 zeer verdachte schepen duizenden tonnen kabeljauw konden lossen. Visserij-inspecteurs controleren alleen hoeveel vis er van boord gaat, ze gaan niet na of die vis legaal is gevangen. 
 

 
07.02.1812 Geboorteverjaardag van Charles Dickens, Engels romanschrijver
07.02.1924 Geboorteverjaardag van Johnny Jordaan, Amsterdams zanger 
Op 7 februari 1960 worden bij het plaatsje Qumran zeer oude handschriften gevonden, de zogenaamde Dode Zee-rollen.
07.02.1985 Overlijdensverjaardag van Matt Monroe, Engels zanger 
07.02.1999 Overlijdensverjaardag van koning Hoessein, vorst van Jordanië 
Happy Birthday: Wesley D'Hondt (1977), Patrick Desmidt (1971)
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
dinsdag 6 februari 2007
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° Volgens Westtoer moet de kust van Knokke-Heist tot De Panne in de toekomst beter als een vierseizoensbestemming gepromoot worden. 
° In Heist werd de Declamatiewedstrijd van het Willemsfonds gehouden als onderdeel van de Week van de Poëzie. 
° Diane De Keyzer doet eind deze maand de Heistse interbellum-zomers herleven in Sincfala, het Museum van de Zwinstreek. 
° In Sluis wordt momenteel de eerste taalweek gehouden rond de figuur van Johan Hendrik van Dale. 
° De Lijn gaat verder investeren in het openbaar vervoer aan onze kust. Ook zal de tram tussen Knokke en De Panne binnenkort later rijden. 
° In de aanloop naar Valentijnsdag draagt de kleindochter van Stijn Streuvels zondag in de bibliotheek van Scharpoord een aantal van haar liefdesgedichten voor. 

En verder ORO Nieuwsmagazine:

° Weekend Sport
° Op deze dag -tig jaar geleden
° Baziel
 

Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Jeugdig Amusement, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond: ITV: 17u Morse, KaII 21.05 Frailty, BBC1: 22u New Tricks, 0.35 Steal, BBC2: 21u Don't Die Young, 21.30 Bill Oddie Back in the USA, Canvas 22.15 Poirot, 23.55 Monumentenstrijd 
NIEUW KUSTIMAGO

Van Knokke-Heist tot De Panne moet de kustregio in de toekomst als een apart toeristisch product gepromoot worden. Westtoer, het autonoom provinciebedrijf voor toerisme, wil dat de kust een nieuw imago krijgt als "actieve regio".  Met name wil men de Vlaamse kust promoten als vierseizoensbestemming. Er is aan onze kust namelijk veel meer te vinden dan enkel zon, strand en zee.  De komende jaren wil Westtoer dan ook de hele kustregio als toeristisch product ingrijpend herpositioneren. Daarbij zullen met de gemeenten en de privé een aantal nieuwe initiatieven worden uitgewerkt. 
 

DECLAMATIEWEDSTRIJD WILLEMSFONDS 

In de raadzaal van het Heistse stadhuis kreeg afgelopen weekend de naar de winter verschoven Declamatiewedstrijd van het Willemsfonds z'n beslag.  De wedstrijd kadert vanaf nu namelijk in de Week van de Poëzie.  Van het derde leerjaar tot het derde middelbaar namen dit keer beduidend meer meisjes dan jongens deel aan de voordrachtwedstrijd. In de categorie Basisschool behaalde Julie Beausaert de meeste punten. Voor het Middelbaar ging de eerste prijs naar Benny Reubens.  Alle deelnemers werden door de initiatiefnemers bedacht op boekenprijzen en boekenbonnen. 
 

MET MADAME AAN ZEE 

Op zondag 25 februari vertelt auteur Diane De Keyzer in het Streekmuseum Sincfala over haar boek "Met madame aan zee".  Een belangrijk deel van het boek speelt zich af in de badstad. Haar grootouders werkten namelijk vanaf 1930 als knecht en meid in villa “Jeanne” op de dijk van Heist. In die vooroorlogse tijden werden de stijlvolle herenhuizen met zicht op zee elke zomer betrokken door de elite uit het binnenland die er met vakantie kwam. De voordracht is een initiatief van de Geschied- en Heemkundige Kring Guthago en de Oostkustacademie. De lezing wordt gehouden om 10u in de grote zaal van Sincfala. 
 

EERSTE VAN DALE WEEK

In het Belfort van Sluis wordt momenteel de eerste Van Dale Week gehouden. De week vol taalkundige activiteiten is een initiatief van de Stichting Johan Hendrik van Dale. Met de week willen de stichting en de gemeente de herinnering aan de schrijver van het woordenboek "de Dikke van Dale" levend houden.Van Dale is geboren en getogen in Sluis. Dat er in het grensstadje zoveel aandacht wordt besteed aan de Nederlandse taal is volgens de inrichters terecht, gezien Sluis op een cultuurgrens ligt die door de staatkundige grens wordt verscherpt. Ook het onnodig ondertitelen van tv-reeksen werkt de cultuurverschillen op geniepige wijze in de hand.  De week wordt zaterdag afgesloten met de voorronde voor het Groot Nederlands Dictee.
 

MEER EN LATER TRAMS 

Er wordt tot eind 2009 in totaal 2 miljoen euro geïnvesteerd in beter openbaar vervoer aan de kust. Dat heeft Vlaams Minister van Mobiliteit Kathleen van Brempt donderdag aangekondigd. Er komen nieuwe projecten die nog een reizigersstijging van vijf procent toelaten op de kusttram. Belangrijkste wijzigingen zijn een hogere frequentie voor de tram van 10 naar 7,5 of elke 5 minuten in bepaalde periodes. Verder worden in de winter tijdens weekend en vakanties extra trams ingezet in functie van de drukte. En van zohaast de nieuwe Kinepolis-vestiging in Oostende z'n deuren opent zal de kusttram dagelijks rijden tot 23u30 van Knokke tot De Panne.
 

LIEFDESPOËZIE 

Komende zondag organiseert de bibliotheek van Scharpoord, 's morgens van 10 tot 12, Liefdespoëzie van Jo Gisekin.  Zij is de kleindochter van Stijn Streuvels.  Recent verscheen van haar hand "Het eiland van elkaar", een bloemlezing uit haar gedichten.  Jo Gisekin is over een periode van veertig jaar dichterschap steeds haar eigen weg gegaan. Overkoepelend motief in haar poëzie is de liefde en de zoektocht naar zingeving binnen familierelaties.  Recensent Jooris Van Hulle zal zondag Jo Gisekin interviewen. Vervolgens draagt de dichteres liefdesgedichten voor. Heel toepasselijk op de drempel van Valentijn. 
 

 
  Bezoek de sites van Paradijs Knokke-Heist
Radio Paradijs (tk)  of    Radio Paradijs (be)

 
WEEKEND SPORT

Tegenvallend weekend voor de voetbalploegen.

Voetbal

20de speeldag

1ste provinciale

Deerlijk - Knokke FC 3-2

Knokke maakte een achterstand ongedaan via Kim Vandenbergh. Baert bracht Knokke vlak na de rust zelfs op voorsprong maar een benutte strafschop en een rode kaart voor Knokke-doelman Vanwynsberghe deden het voordeel naar Deerlijkse kant overhellen. Na het derde doelpunt van de in puntennood verkerende thuisploeg kon Knokke niet meer terugslaan. Knokke staat negende met 27 punten. Hoger Op Oostende heeft aan de leiding maar liefst 19 punten voorsprong op Knokke. 

3de provinciale B

FC Heist - Sijsele 2-2. Via Vervenne en een owngoal leek Heist het verschil gemaakt te hebben tegen een nochtans pittig Sijsele. In het laatste kwartier was het Sijseelse poeder voldoende opgedroogd en Heist moest lijdzaam toezien hoe twee punten verloren gingen.

VV Westkapelle – Beernem 2-2. De bezoekers liepen tot 0-2 uit maar een kopbalgoal van verdediger Beausaert en een ultieme poging van Verbauwhede bezorgden Westkapelle alsnog een punt. 

Spermalie is leider met 47 punten, Heist verliest terrein maar blijft tweede met 42 punten, Westkapelle is vierde met 36 punten.

4de provinciale B

Zeebrugge – Daring Brugge 0-4. 
Koolskamp - Moerkerke 1-1.

Doomkerke - Lissewege 2-3.

Lissewege leidt met 35 punten uit 16 wedstrijden, Moerkerke is tiende met 19 punten uit 17, Zeebrugge heeft 17 punten uit 17.

Basketbal

Dames

Beker van West-Vlaanderen

IBS Knokke-Heist verloor afgelopen woensdag op verplaatsing van reeksgenoot Ieper met 71-63.

Volleybal

Heren

Tweede provinciale B

Koksijde - Volley Team Knokke-Heist 3-0. Tegen de leider had Knokke-Heist niet veel in te brengen. Knokke-Heist staat zevende op twaalf met 19 punten uit 14 wedstrijden.

Dames

Tweede provinciale B

Volley Team Knokke-Heist – Brugge 3-0. Rustige overwinning tegen de hekkensluiter. Knokke-Heist staat derde met 32 punten uit 14 wedstrijden. Leider De Haan telt 37 punten uit 14 wedstrijden. 

Vierde provinciale B

Oostende - Volley Team Knokke-Heist2 3-0. De tweede ploeg van Knokke-Heist gaf forfait en is tiende en laatste met 2 punten uit 12 wedstrijden.

Krachtbal

Eerste nationale

Male – KBC Heist 36-22

Heist is tiende op twaalf met 34 punten uit 15 wedstrijden.
 

 
 
06.02.1911 Geboorteverjaardag van Ronald Reagan, Amerikaans president 
06.02.1917, 1918 of 1919 Geboorteverjaardag van Zsa Zsa Gabor, Amerikaans-Hongaars actrice
06.02.1945 Geboorteverjaardag van Bob Marley, Jamaicaans reggae-musicus
Op 6 februari 1952 sterft koning George VI van Groot-Brittannië; hij wordt opgevolgd door zijn dochter als Elizabeth II.
06.02.1998 Overlijdensverjaardag van Carl Wilson, Amerikaans popmuzikant {Beach Boys}
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
maandag 5 februari 2007
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° Het vaststellen van vogelgriep in het Britse Suffolk levert voorlopig geen gevaar op voor de vogelpopulaties in Het Zwin. 
° In het Heistse Ravelingen werd zaterdagnacht Perlut verkozen tot nieuwe Prins Carnaval. 
° Landbouwers in de polder rond Knokke-Heist wachten op administratieve vereenvoudiging voor het vergoeden van de schade die door ganzen aan de gewassen wordt aangericht. 
° Door het konsekwent wegvissen van de grootste kabeljauw-exemplaren veroorzaakt de visserij volgens onderzoek een verandering in de genen van deze vissoort. 
° Een nieuwe afsluiting zal binnenkort het Heistse stadion De Taeye ook afschermen van de huizen langs de noordkant van het sportcentrum. 
° In onze kusthavens probeerden vorig jaar minder illegalen aan boord te komen van schepen met bestemming Groot-Brittannië. 
° In het zondagvoetbal was er verlies voor FC Knokke en Zeemeeuw Zeebrugge en gelijkspel voor zowel FC Heist als VVWestkapelle. 

En verder in ORO Nieuwsmagazine:
 

° Op deze dag -tig jaar geleden
° Baziel
 

Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Jeugdig Amusement, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond: ITV 17u Morse, 22u Trial and Retribution, BBC1: 20.30 TRAWLERMEN (herh), 22u Waking the Dead, 23.35 The Royle Family, 0.35 The Trench, Canvas: 20.50 Monumentenstrijd, 23.05 The Fast Show, VTM: 21.50 De Kavijaks
VOGELGRIEP

Bij ons gelden nog geen nieuwe maatregelen als gevolg van een uitbraak van vogelgriep in het oosten van Engeland. Wel zegt de milieudienst dat er een verhoogde waakzaamheid is.  Immers Knokke-Heist is met het Zwin een van de vogelrijkste gebieden van het land. Bij onze noorderburen is in het weekend wèl al een ophokplicht uitgevaardigd voor alle pluimvee. Dit moet voorkomen dat het virus zich via uitwerpselen van trekvogels verder verspreid. De maatregel werd genomen naar aanleiding van een uitbraak van vogelgriep op een kalkoenfarm in Suffolk. Het gaat om het virus H5N1, dat ook voor mensen gevaarlijk kan zijn.
 

NIEUWE CARNAVALPRINS 

In het Heistse Ravelingen werd zaterdagavond Anthony De Clercq als Perlut verkozen tot nieuwe Prins Carnaval. Op het bijzonder druk bezochte Carnavalbal versloeg deze 31-jarige electro-mecanicien uit de Noordhinder z'n tegenstrever Ronny Savels, die als Schietje 1 zijn titel van vorig jaar verdedigde. Het was Eerste Schepen Maxim Willems die het prinselijk lint kwam overhandigen. De tegenkandidaat prikte traditiegetrouw zijn pluim op de hoed van de nieuwe Carnavalprins.  Perlut I regeert nu de komende weken samen met zijn roosje Karima over het Heistse Carnavalgebeuren. In de aanloop naar de eigenlijke Carnavalviering staat zaterdag in Ravelingen alvast het Mega Carnaval Bal op het programma met een live optreden van de Havenzangers. 
 

VERGOEDING GANZENSCHADE 

Landbouwers in de polder rond Knokke-Heist wachten op administratieve vereenvoudiging voor het vergoeden van de schade die door ganzen aan de gewassen wordt aangericht.  De huidige juridische procedure is lang en zeer omslachtig. De provinciale ganzenschadecommissie heeft ondertussen dan ook een vereenvoudiging voorgesteld aan de Vlaamse overheid. De commissie stelde ondertussen vast dat voor het seizoen 2005-2006 er in de polders van de Zwinstreek per landbouwer gemiddeld bijn 120 euro schade per hectare was.

Landbouwers hebben recht op schadevergoeding en dienen zich hiervoor te richten tot de woudmeester bij Bos en groen – Buitendienst West-Vlaanderen (Zandstraat 255, 8200 Brugge, telnr. 050/45 41 56 of 050/31 94 58; jacht.wvl.anb@vlaanderen.be). 
 

MENS 'CREËERT' KLEINERE KABELJAUW

Door het konsekwent wegvissen van de grootste kabeljauw-exemplaren veroorzaakt de visserij een verandering in de genen van deze vissoort. Dat blijkt uit een Canadees onderzoek. Omdat de kleinste vissen door de mazen van het net glippen gaat de gemiddelde lengte van de soort door deze selectie geleidelijk omlaag.  Tot nu toe wordt er met dit effect geen rekening gehouden bij het visserijmanagement door de Europese Unie. Evolutie duurt lang, denken de beleidsmakers. Maar dat blijkt niet waar te zijn schrijven visserijbiologen in het vakblad Proceedings of the Royal Society. 
 

EXTRA HEKWERK

Een nieuwe afsluiting zal binnenkort ook de noordkant van het Heistse stadion De Taeye afschermen.  Het plaatsen van het hekwerk gebeurde eerder al langs de Panneslag waar twee jaar geleden een deel van de muur rond het sportcentrum was ingestort. De extra afsluiting heeft een lengte van 15 m en komt er op vraag van de eigenaars van de aanpalende huizen richting Knokkestraat. Een en ander betekent een bijkomende kost van een kleine 4.000 euro. 
 

MINDER ILLEGALEN 

In onze kusthavens probeerden vorig jaar minder illegalen aan boord van schepen te komen met bestemming Groot-Brittannië. In totaal ging het om 1.087 vluchtelingen.  In 2005 werden er 300 meer onderschept. De strenge beveiliging van de kusthavens met hekkens, videobewaking en scanners zou aan de basis liggen van de daling. Het grootste aantal illegalen werd in de haven van Oostende gevat. Het gaat om 47 procent. Zeebrugge vertegenwoordigt 32 procent. Inmiddels blijkt dat economische vluchtelingen de boventoon voeren. Ze zijn vooral afkomstig uit Indië, Roemenië en Algerije. Vroeger waren er veel meer politieke vluchtelingen en illegalen uit conflictgebieden. 
 

VOETBAL IN DE REGIO

In Eerste Provinciale moest FC Knokke afgelopen weekend op verplaatsing met 3-2 de duimen leggen tegen de ploeg van Deerlijk.  Knokke staat nu op de 9de plaats in de rangschikking. In Derde Provinciale B was er bij VVWestkapelle 2-2 gelijkspel tegen Beernem.  Ook FC Heist speelde 2-2 gelijk, en dat tegen de elf van Sijsele. FC Heist staat op de tweede plaats in het klassement en VVWestkapelle op de vierde plaats. In Vierde Provinciale B werd Zeemeeuw Zeebrugge met 0-4 verslagen door Daring Brugge. Koolskamp speelde 1-1 gelijk tegen Moerkerke. In het klassement staat Moerkerke op de 10de en Zeebrugge op de 11de plaats. 
 

 
  Bezoek de sites van Paradijs Knokke-Heist
Radio Paradijs (tk)  of    Radio Paradijs (be)
 Geen berichten
 
05.02.1840 Geboorteverjaardag van John Dunlop, Iers uitvinder en ondernemer 
05.02.1942 Geboorteverjaardag van Jaap Blokker, Nederlands ondernemer 
Een Amerikaanse B-47 komt op 5 februari 1958 met een ander vliegtuig in botsing en verliest een waterstofbom die in de oceaan valt en nooit is teruggevonden.
In Miami wordt op 5 februari 1988 generaal Manuel Noriega in staat van beschuldiging gesteld wegens drugshandel.
05.02.1993 Overlijdensverjaardag van Joseph Mankiewicz, Amerikaans filmregisseur 
Gelukkig Verjaardag: 
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
WORLD CLOCK
vrijdag 2 februari 2007
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° De schade die werd aangericht door de storm van 18 en 19 januari wordt in Knokke-Heist voorlopig geraamd op zo'n 177.000 euro. 
° De gouverneur, Knokke-Heist en Natuurpunt zijn gewonnen voor het op termijn verplaatsen van het Heistse Evenementenstrand naar een locatie ter hoogte van het Casino Knokke.
° Van 3 februari tot 11 maart loopt in het Heistse Sincfala Museum een tentoonstelling rond de plaatselijke Carnavalviering.
° De Autonome Vereniging Het Dak heeft meer informatie vrijgegeven over de verdere uitbouw van de rusthuisinfrastructuur in Knokke-Heist. 
° Uit onderzoek blijkt dat de inwoners van Sluis totaal niet tevreden zijn over de verkeersveiligheid in hun gemeente.
° De strijd tegen de rattenpopulaties in Knokke-Heist blijkt steeds meer een succes te zijn. 
° Dankzij aanplantingssubsidies voor het buitengebied kan de badstad op termijn de "Tuin van onze kust" worden.

En verder in ORO Nieuwsmagazine:

° Zeespiegel stijgt tot 59 centimeter
° Bevolking: Geboorten, Huwelijken en Overlijdens
° Vandaag  -tig jaar geleden
° Baziel
 

Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Jeugdig Amusement, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond: BBC2: 21.30 Grow your own veg, 22u Timewatch, CANVAS: 23.30 Hard Eight, BBC1: 23.35 Comedy Connections, 0.15 Metro
STORMSCHADE

Vooral in de kustgemeenten heeft de zware storm van 18 en 19 januari forse schade aangericht.  In Knokke-Heist wordt de kost van de storm voorlopig geraamd op zo'n 177.000 euro. De Minister van Binnenlandse Zaken heeft inmiddels een onderzoek gelast om na te gaan of de storm als algemene ramp kan erkend worden. Hiervoor dienen de steden en gemeenten een omvang van de opgelopen schade aan hun hogere overheid door te geven. Knokke-Heist registreerde tot nog toe reeds 177 schadeopgaven van gedupeerden. De gemiddelde schade per geval schommelt rond de 1.000 euro. 
 

EVENEMENTENSTRAND HEIST VERHUIST MOGELIJK NAAR CASINOSTRAND

De gouverneur, Knokke-Heist en Natuurpunt zijn gewonnen voor het op termijn verplaatsen van het Heistse Evenementenstrand naar een locatie ter hoogte van het Casino Knokke. 

Gouverneur Paul Breyne heeft naar aanleiding van een dispuut rond het wintergebruik van het Evenementenstrand in Heist laten weten dat één van de artikels uit het Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan "inderdaad aanleiding geeft tot een verkeerde interpretatie".  In het RUP wordt voor het Evenementenstrand namelijk geen enkele melding gemaakt van het tijdstip waarop de evenementen mogen doorgaan. Daarom heeft Knokke-Heist de voorbije maanden ook toestemming verleend voor het houden van drie evenementen op dit strand (de Pure Passion-fuif op 28 oktober, het Zwinneblommebal op 24 november en de St-Sylvesternight op 31 december). Natuurpunt heeft in dat verband klacht ingediend met als argument dat het duingebied tijdens een winterse sperperiode de kans moet krijgen zich te herstellen van de verstorende zomeractiviteiten.

Volgens de gouverneur is “Gedeputeerde Van Gheluwe, bevoegd voor ruimtelijke ordening en toerisme daarom van plan om aan Westtoer de opdracht te geven om de werking van de provinciale RUP’s Strand en Dijk te evalueren na het einde van het zomerseizoen 2007. De gouverneur stelt verder dat hij begrip kan opbrengen voor het voorstel van Natuurpunt om bij een eventuele herziening van het PRUP te opteren voor een evenementenstrand ter hoogte van het Casino in plaats van de locatie ter hoogte van het bosje van Heist. Ook het Gemeentebestuur ziet in het kader van het project voor een nieuw Casino, een dergelijk voorstel wel zitten.
 

CARNAVAL IN SINCFALA

Van 3 februari tot 11 maart loopt in het Heistse Sincfala Museum een tentoonstelling rond de plaatselijke Carnavalviering. De tentoonstelling presenteert naast het historische luik ook foto’s, videofragmenten, affiches, carnavalkledij en zotskappen… Ook vroegere prinsen, keizers, ‘kiezingen’ en carnavalsorden komen aan bod. Typische Heistse carnavalsmuziek  ondersteunt verder een reeks foto- en filmpresentaties. Aan de basis van deze tentoonstelling ligt de  opdracht aan Aimé Thouet om een kunstwerk te creëren over het Heistse carnaval. Het 3 meter lange werk bevat elementen uit de stoet, Pier en Wanne, de prinsenverkiezing, de popverbranding, het vissersvoetbal, de Heistse cafés, en het oude en nieuwe Ravelingen. 
 

Een stukje geschiedenis

Het Heistse carnaval vindt haar  oorsprong in de visserij. Enkele dagen voo r het begin van de jaarlijkse 40-daagse vasten wisselden de bemanningsleden van vaartuig. Vissers en reders legden de voorwaarden vast  op café. Tijdens de vooravond van de vasten, de dag vòòr Aswoensdag, werd dit uitbundig gevierd. De vissers schuimden de cafés af en dronken overal een stevige pint. 

In 1928 speelden de Plakkers en de Vissers voor het eerst een gemaskerde voetbalmatch. Een jaar later ging  ook het Bal van de Zeemeermin van start. In 1951 werd  op dinsdagavond de eerste  officiële stoet georganiseerd. Toenmalig schepen Robert De Corte lanceerde in 1959  de idee van een kinderstoet  op zondagnamiddag. Die stond in het begin in het teken van de visserij, maar kreeg stilaan een ander aanzicht. Nadien volgden grptere praalwagens met volwassenen. De  optocht op zondag  overvleugelde die van dinsdagavond. Door het algemene succes groeide het carnavalsfeest uit tot een driedaags (nu zelfs een vierdaags evenement) dat begint op zondag en duurde tot dinsdagavond. Nu bloeit het carnaval als nooit tevoren. 
 

 
UITBOUW RUSTHUISINFRASTRUCTUUR

Tijdens een late nieuwjaarsreceptie in de rusthuiscampus Noordhinder werd meer informatie verschaft over de toekomstplannen van de Autonome Vereniging Het Dak. De vereniging start binnenkort met het bijbouwen van een vleugel aan het rusthuis in Westkapelle, waardoor er 24 nieuwe kamers bijkomen. Het wordt een moderne constructie die een trendbreuk zal zijn met het huidig gebouw. Grote, luchtige kamers en meer dagzalen zullen een huiselijke sfeer creëren. Voor de Noordhinder zijn de plannen veel drastischer. Er komt een volledige nieuwbouw die in 2 fasen zal verlopen. Ook hier worden kleinere leefgroepen van ongeveer 12 bejaarden voorzien met grote kamers van ongeveer 30m². De vereniging hoopt daar volgend jaar nog mee van start te kunnen gaan.
 

SLUIS VERKEERSONVEILIG? 

De inwoners van onze buurgemeente Sluis zijn totaal niet tevreden over de verkeersveiligheid in hun gemeente. En dat ondanks tien jaar werken aan Duurzaam Veilig Verkeer! De bevraagden hadden veel aan te merken op de toestand van de wegen en het straatmeubilair.  Verder klagen ze over het "gebrek aan fietsvriendelijkheid" van hun gemeentebestuur. Ook krijgt de gemeentelijke website een dikke onvoldoende. Dat blijkt uit het klanttevredenheidsonderzoek "De Staat van de Gemeente", waar Sluis vorig jaar aan heeft deelgenomen.
 

RATTENSTRIJD 

De bestrijding van de muskusrat is een succes in Knokke-Heist. Uit controlerapporten van de Vlaamse Gemeenschap blijkt dat er in de eerste helft van vorig jaar geen enkele muskusrat binnen de gemeente ontdekt werd. Ten opzichte van 2005 daalde de besmettingsgraad aldus met 51%. Ook de bestrijding van bruine ratten levert positieve resultaten op.  Met de daling van de besmettingsgraad met 15% wordt ook deze rattenpopulatie blijkbaar op efficiënte wijze teruggedrongen op het Knokke-Heistse grondgebied.
 

DE TUIN VAN ONZE KUST 

Knokke-Heist kan op termijn de "Tuin van onze kust" worden. Dat doel wordt in de hand gewerkt door een aantal toelagen. Wie hoogstamfruitbomen bezit of er wil planten, kan genieten van interessante premies van de Vlaamse overheid. Zo wil men het herstel van landschappen realiseren met behulp van oude hoogstamfruitrassen die anders zouden verloren gaan. Daarenboven steunt de badstad de aanleg en beheer van kleine landschapselementen in het landelijke gebied. Zo is er een subsidie beschikbaar voor het aanplanten en onderhouden van hagen, heggen, houtwallen en knotbomen. Daarmee wil men de omgeving zoveel mogelijk met streekeigen beplantingen verfraaien.

Wie hierover meer informatie wenst, kan contact opnemen met de gemeentelijke milieudienst, tel. 050/630.198, milieu@knokke-heist.be  of met de Nationale Boomgaardstichting vzw, Leopold III-straat 8, 3724 Vliermaal-Kortessem, tel. 012/39.11.88, info@boomgaardenstichting.be, www.boomgaardenstichting.be.
 

ANKERCARNAVAL 

Op zondag 4 februari vindt traditiegetrouw de carnavalfuif van de gemeenteschool Het Anker plaats in zaal Ravelingen in Heist, een initiatief van de vriendenkring. Ze verwelkomen iedereen vanaf 14 u. en animatie is voorzien vanaf 14u30 met non-stop carnavalskrakers, een clown zorgt voor plooiballonnen en een animatieteam vermaakt verkleed groot en klein.  Omstreeks 16u30 zal er overgegaan worden tot de verkiezing van “ Jeugdprins en Jeugdprinses van Het Anker 2007”. 
 

 
 

Zeespiegel stijgt tot 59 centimeter

PARIJS - De zeespiegel stijgt waarschijnlijk met 59 centimeter in 2100, terwijl nog grotere stijgingen niet kunnen worden uitgesloten als het ijs in Groenland en Antarctica smelt. Dat staat in het nieuwe rapport over het broeikaseffect dat de Verenigde Naties vrijdag in Paris presenteerden. Deskundigen gaan uit van een stijging van 18 tot 59 centimeter, een nauwere marge dan zij in hun laatste rapport, in 2001, aanhielden. Toen voorspelden de VN nog een stijging tussen de 9 en 88 centimeter. De nieuwe berekeningen zijn het gevolg van betere kennis over het uitzetten van warmer water. Het is zeer waarschijnlijk dat de onmiskenbare opwarming van de aarde wordt veroorzaakt door menselijke activiteiten, lichtte medevoorzitter Susan Solomon van het VN-klimaatpanel in de Franse hoofdstad de bevindingen van deskundigen toe. De gevolgen zullen nog honderden jaren merkbaar zijn. Met 'zeer waarschijnlijk' bedoelt het panel dat met een zekerheid van meer dan 90 procent de mens verantwoordelijk is voor het broeikaseffect de laatste vijftig jaar. Overheden kunnen zo onder druk worden gezet om maatregelen te nemen. In het document van het IPCC wordt krachtiger dan ooit gewaarschuwd voor een verdere opwarming. Het panel voorspelt extremer weer, smeltende gletsjers en een stijgende zeespiegel. De klimaatdeskundigen sluiten niet uit dat de temperatuur nog deze eeuw stijgt met zeker 1,1 tot mogelijk 6,4 graden. Een stijging tussen 1,8 en 4 graden tot 2100 is in elk geval hoogstwaarschijnlijk. In het verslag uit 2001 spraken de wetenschappers de verwachting uit dat de temperatuur met 1,4 tot 5,8 graden zou kunnen toenemen.
 

 Een TUNNEL onder de nieuwe ZEESLUIS in ZEEBRUGGE is de enige oplossing
voor een permanente ONTSLUITING van de haven en een LEEFBAAR dorp
Geboorten

Milan Dillis, zoon van Kris en Ewa Trzcinska, Kustlaan 133/21, Kn-H
Stephanie Noreille, dochter van Franky en Daihanna Garcia Reynoso, Knokkestraat 1, Kn-H
Amy De Ruyter, dochter van Alex en Lyndsey Frederick, Eiensluisstraat 24, ZEEbrugge
Simranpreet  Singh, dochter van Manjinder en Baljinder Kaur, Julius Hostestraat 9/11, Kn-H
Yannick de Gardeijn, zoon van Sven en Cynthia Boogaard, Scheepvaartstraat 30, Sluis (Ndl)
Margot Strubbe, dochter van Mike en Katia Oosterlynck, Dorpsstraat 146/21, Kn-H
Antoine Petitjean, zoon van Christophe en Nathalie Snauwaert, Meidoornlaan 11, Kn-H
Guillaume Coene, zoon van Hans en Mieke Vlaminck, Zeedijk 230/glvl., Blankenberge
Ian Compernolle, zoon van Steve en Julie Vanderhaeghen, Bondgenotenlaan 47, Kn-H
Emma Van Eenoo, dochter van Dimitri en Stefanie Buytaert, Heiststraat 96, ZEEbrugge

Aangifte Huwelijk

Hervé Jacobs, Amerikapad 34/21, Kn-H en Odile Kanyunyi, Amerikapad 12/21, Kn-H

Huwelijken

David Coorevits en Sabine Meersschout, Bosrankstraat 6, Kn-H

Overlijdens

Julia Fevery, 96 jaar, wed. van Albert Van Poucke, De Judestraat 68, Kn-H
Bertha Vermeersch, 81 jaar, wed. van Albert Segers, De Judestraat 65, Kn-H
Claudine Verpoorter, 54 jaar, echtg. Van Urbain Demeester, Felix Timmermansstraat 28/1, Kn-H
Eveline Wright, 85 jaar, ongehuwd, Noordhinder 31, Kn-H
Louis Dom, 76 jaar, echtg. Van Anna Mertens, Zoutelaan 78/32, Kn-H
Constant Braems, 78 jaar, echtg. Van Cecile Tavernier, Fonteinestraat 82, Kn-H 
 

02.02.1882  Geboorteverjaardag van James Joyce, Iers schrijver 
02.02.1926  Geboorteverjaardag van Valery Giscard d'Estaing, Frans politicus
02.02.1970 Overlijdensverjaardag van  Bertrand Russell, Brits filosoof en wiskundige 
02.02.1996 Overlijdensverjaardag van  Gene Kelly, Amerikaans danser en acteur 
De Nederlandse Kroonprins Willem-Alexander treedt op 2-2-'02 in het huwelijk met Máxima Zorreguieta.
 
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
donderdag 1 februari 2007
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° In Knokke-Heist heeft de politie een grootschalige klopjacht gehouden op een dievenbende die ondermeer verdacht wordt van inbraken in Westkapelle. 
° De op drift geslagen beeldengroep "Ode aan de Vrouw" werd donderdag door een kraan uit het water van het Zegemeer gelicht. 
° Door werkzaamheden wordt het treinverkeer van en naar Knokke-Heist de komende drie weekends ernstig verstoord. 
° Woensdag werden door de Marnixring “De Blinckaert” in Scharpoord de prijzen uitgereikt voor de jaarlijkse Jeugdpoëziewedstrijd. 
° Voor bietentelers in de polders rond Knokke-Heist dreigt een Europese productievermindering met 12 procent. 
° Het provinciebestuur in Zeeland maakt zich zorgen over de aanhoudende politieke twisten in onze buurgemeente Sluis. 

En verder in ORO Nieuwsmagazine:

° Vandaag -tig jaar geleden
° Baziel
 

Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Jeugdig Amusement, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond:  ITV: 17u Morse, BBC2: 21.30 Bill Oddie Back in the USA, 22u The Truth about Food! 23u Mock the Week,  Canvas: 21.45 Trial and Retribution, 0.00 Deadly Battles of World War I, KaII: 21.10 Killer Ants
KLOPJACHT 

In Knokke-Heist heeft de politie een grootschalige klopjacht gehouden op een dievenbende die ondermeer verdacht wordt van een 15-tal inbraken in Westkapelle en Sijsele.  Tijdens de speuractie naar de auto van de dieven werden door de brandweer warmtezoekers ingezet in het gebied rond de Hazegraspolder.  Ook de Nederlandse politie werd opgeroepen om het grensgebied te controleren.  Uiteindelijk reden de dieven zich vast met hun wagen, maar ze konden te voet ontkomen.  Inmiddels heeft de rechtbank in Brugge drie Franse juwelendieven veroordeeld die in september vorig jaar binnenbraken in een flat in Knokke, terwijl de bewoners buiten op hun terras iets zaten te drinken. De drie werden toen ingerekend door de politie na een wilde achtervolging. Ze kregen elk twee jaar effectieve celstraf. 
 

KRAAN GRIJPT DRIFTIGE VROUWEN 

Donderdagmorgen is in Knokke de beeldengroep "Ode aan de Vrouw" door een kraan uit het water van het Zegemeer gelicht.  De beeldengroep bestaande uit een fontein met 9 vrouwen was een tijd geleden op drift geslagen. De badstad kocht de beeldengroep precies 30 jaar geleden van de inmiddels 70-jarige kunstenaar Jef Claerhout uit Oedelem.  De beelden, die in roestvrij staal werden vervaardigd, zullen de komende weken een groot onderhoud ondergaan.
 

VERTRAGINGEN WEEKENDTREINEN

De spoorverbinding tussen Gent en Brugge wordt de volgende drie weekends volledig onderbroken.. Daaronder valt dus ook het eerste weekend van de krokusvakantie. Dit betekent onder meer grote vertragingen voor sommige treinen naar Knokke-Heist. Problemen dus voor weekend- en krokustoeristen die naar de badstad willen. Wie van Antwerpen naar zee reist, moet de komende drie weekends overstappen in Gent Sint-Pieters op de treinen die uit Brussel naar Oostende sporen, of op de lijn tussen Gent en  Knokke-Blankenberge. De treinen in kwestie moeten echter omrijden langs Deinze en Lichtervelde en zullen daardoor met 33 minuten vertraging in Knokke-Heist arriveren. Ook in de omgekeerde richting zijn er identieke vertragingen. Een en ander heeft te maken met werken om het treinverkeer van Gent naar Zeebrugge van twee op vier sporen te brengen. 
 

JEUGDPOËZIEWEDSTRIJD

Woensdag werden door de Marnixring “De Blinckaert” in Scharpoord de prijzen uitgereikt voor de Jeugdpoëziewedstrijd, die "Dromen" als thema had. Het was de derde keer dat het gedichtenevenement werd ingericht. De voorbije weken heeft de jury niet minder dan 450 gedichten moeten beoordelen. Achttien geselecteerd poëziestukjes werd bedacht op zo'n 800 euro aan boekenbonnen. De beste poëzie kwam van de hand van Robin Verclairen en Jan Pitteljon. Voordrachtkunstenaar Frank Degruyter droeg de winnende gedichten voor. Raymond van het Groenewoud luisterde de prijsuitreiking op met een aangepast programma.
 

Winnende Gedichten

Categorie derde graad lager onderwijs: laureaat: Robin Verclairen uit Sint-Michiels met het gedicht “Regenboog”. Andere bekroonden: Jarno Lippens, Olivia Fleurbaey, Myrthe Arnauw, Xavier Allen, Barry Van Torre, Kevin Aernoudts, Hannes Matthys en Valentine Van Hove.

Categorie eerste graad middelbaar onderwijs: laureaat: Jan Pitteljon uit Knokke-Heist met het gedicht “Land van dromen”. Andere bekroonden: Toby van Hollebeke, Laure Descamps, Soetkin Verslype, Marigje Degrande, Marion Waelput, Jessica Vercruysse, Eva Debruyckere, Victor Geerardyn.
 

 
SLECHT NIEUWS BIETENTELERS 

Er is slecht nieuws voor de bietentelers in de polder rond Knokke-Heist. De Europese Commissie wil stevig het mes zetten in de Europese suikerproductie. In het komende seizoen, 2007-2008, moet de productie volgens Europees Landbouwcommissaris Fischer Boel met minstens 12 procent naar omlaag om te voorkomen dat er een groot overschot ontstaat. Diverse landen vinden de voorgestelde korting echter te ver gaan of willen die pas later ingevoerd zien. Fischer Boel komt volgende maand met een uitgewerkt voorstel, waarna een definitief besluit in oktober moet volgen. Het probleem is echter dat in oktober de bieten voor het volgende seizoen reeds zijn ingezaaid; iets waar Europa blijkbaar geen rekening mee houdt. 
 

STABIELER BESTUUR NODIG IN SLUIS

Het bestuur in onze buurprovincie Zeeland maakt zich zorgen over de politieke situatie in Sluis. Die is ondanks het aantreden van een nieuw college van burgemeester en wethouders nog steeds niet stabiel.  De schermutselingen in de Sluise politieke arena blijven namelijk voortduren. Er is bij het bestuur teveel emotie in het spel zegt men bij de provincie. Men wil dat men in Sluis constructiever en toekomstgericht gaat besturen. 
 


Geen berichten
01.02.1901 Geboorteverjaardag van Clark Gable, Amerikaans filmacteur 
Op 1 februari 1917 kondigt Duitsland de onbeperkte duikbotenoorlog af.
01.02.1931 Geboorteverjaardag van Boris Jeltsin, Russisch politicus 
Op 1 februari 1953 treft een grote watersnoodramp de Belgische kust en Zuidwest-Nederland: 1835 doden.
01.02.1968 Geboorteverjaardag van Lisa Marie Presley, dochter van Elvis 
01.02.1945 Overlijdensverjaardag van  Johan Huizinga, Nederlands cultuurhistoricus 
De Zuid-Vietnamese politiechef Nguyen Ngoc Loan executeert op 1 februari 1968 voor het oog van camera's een Vrijheidsstrijder.
Op 1 februari 1979 zet ayatollah Khomeini na vijftien jaar ballingschap weer voet op Iraanse bodem.
01.02.2002 Overlijdensverjaardag van  Hildegard Knef, Duits zangeres, actrice en schrijfster 
Vlak voor de landing verongelukt op 1 februari 2003 het Amerikaanse ruimteveer Columbia met zeven astronauten aan boord, onder wie een Israeliër.
 
Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
Weekend
KustPortaal
NieuwsPortaal
HavenNieuws
KustWeer
BazielMoppen
Today's Joke
Uit Eten
ORO Yahoo!
ORO Email
ORO Archief
Archief99
Arch.2000-01
Specials
Sport
RadioContact
RadioParadijs
Intern.& Ships.
Movies & L.A.
UK & London
Pop News
Asia & China
Financial News
Intern. Sport
boven