Onafhankelijk Radionieuws Oostkust
Radio Paradijs
KNOKKE-HEIST & ZEEBRUGGE BELGIUM
Radio Contact
Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
Weekend
ORO Archief
 NieuwsPortaal
HavenNieuws
KustWeer
BazielMoppen
Today's Joke
Uit Eten
ORO Email
KustPortaal
Intern.& Ships.
Movies & L.A.
UK & London
Pop News
Asia & China
Financial News
Intern. Sport
NIEUWSARCHIEF 2005-2006
Lokaal Nieuwsarchief 2006:
JAN
FEB
MRT
APR
MEI
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
Lokaal Nieuwsarchief 2005: 
JAN
FEB
MRT
APR
MEI
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
NIEUWSARCHIEF 1998 - 2004
Lokaal Nieuwsarchief 2004:
JAN
FEB
MRT
APR
MEI
JUNI
JULI
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
Lokaal NieuwsArchief 2003:
JAN
FEB
MRT
APR
MEI
JUNI
JULI
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
Lokaal NieuwsArchief 2002:
JAN
FEB
MRT
APR
MEI
JUNI
JULI
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
Lokaal NieuwsArchief 2001:
JAN
FEB
MRT
APR
MEI
JUNI
JULI
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
Lokaal NieuwsArchief 2000
Lokaal NieuwsArchief 1999
Lokaal NieuwsArchief 1998
Scheepvaart Archief
ARCHIEF 2007 * MAART
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
WORLD CLOCK
vrijdag 30 maart 2007
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° Radio Dynamo/Contact, de langst overlevende lokale omroep in onze regio, bestaat dit weekend 25 jaar.  
° Het Vlaams Belang is niet te spreken over het vervangen van alle Leeuwenvlaggen door Belgische driekleuren voor het bezoek van koningin Paola aan de badstad. 
° Volgens burgemeester Lippens staat het feit, dat de BTW niet kan ontweken worden, de bouw van het nieuwe zwembad niet in de weg. 
° Langs de dijkkant van de Baai van Heist blijft ook in de toekomst een strook van 30 meter strand beschikbaar voor recreatie. 
° Zeebrugge wil de haveninfrastructuur voor de ontvangst van cruiseschepen verbeteren. 
° Knokke-Heist gaat binnenkort geen extreme diepbouw meer toelaten vanwege de grote schade die wordt aangericht aan andere gebouwen in de buurt. 
° Bij de restaurants in onze regio is zopas ook het nieuwe kreeftenseizoen van start gegaan. 
° Donderdag werd in Zeebrugge het eerste vloeibare gas uit Qatar aangeleverd. 
° Tussen Blankenberge en Zeebrugge is vrijdag het lichaam van een man aangespoeld. 
° In de Raadszaal in Heist zijn de interpellerende raadsleden, dankzij een geluidsinstallatie, niet alleen béter maar ook lànger te horen... 

En verder in ORO Nieuwsmagazine:

° 25 JAAR RADIO DYNAMO IN KNOKKE-HEIST
° Bevolking: Geboorten, Huwelijken en Overlijdens (niet tijdig ontvangen)
° Vandaag  -tig jaar geleden
° Baziel
 

Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Jeugdig Amusement, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond: ITV: 21.30u A touch of Frost,  BBC1: 22.20 The Vicar of Dibley, 1.35 The Cat and the Canary, KaII: 21.35 Danger beneath the Sea, BBC2: 20.30u Garden programmes, 23u Hav I got Old News for You, CANVAS: 23.40 La Flor de mi Secreto. 
25 JAAR RADIO DYNAMO/CONTACT IN KNOKKE-HEIST 

De langst overlevende lokale omroep in onze regio is dit weekend reeds een kwarteeuw in bedrijf.  Het was namelijk op 1 april 1982 dat Radio Dynamo om 6u 's avonds met de programma's van wal stak. Iedereen dacht toen trouwens dat het met de aankondiging in TamTam om een aprilgrap ging. De destijds illegale uitzendingen gingen op antenne vanuit een zomerhuisje op het terrein van Autopark Lierman in Westkapelle. Het was een initiatief van een handvol plaatselijke zakenlui die met een culturele avondprogrammatie de radiohonger aan de oostkust wilden stillen. Spoedig werd echter overgestapt naar een 24 uursprogrammatie waarbij muziek de boventoon kreeg. Toen werd met aangepaste ideeën uit Amerika en Groot-Brittannië de meest innovatieve radio in ons land gemaakt.  Vanaf 1983 werd ook uitgepakt met een eigen nieuwsdienst. "Onafhankelijk Radionieuws Oostkust", de "ORO", verzorgt trouwens ook vandaag nog steeds de lokale berichtgeving op Radio Contact/Dynamo en Radio Paradijs.

Zie ook verder in ORO Nieuwsmagazine (hieronder) 
   

LEEUWEN MOESTEN WIJKEN VOOR DRIEKLEUR 

Het Vlaams Belang heeft donderdag in de gemeenteraad uiting gegeven aan het ongenoegen van inwoners over de vlaggenmanipulatie naar aanleiding van het bezoek van koningin Paola aan de Keuvelhoekschool. Het blijkt namelijk dat op last van burgemeester Lippens alle Vlaamse vlaggen op de route die de koningin zou volgen vervangen werden door Belgische vlaggen. Is men in Knokke-Heist misschien vergeten dat we in een federaal land leven, vroeg fractieleider Frank De Smet.  Het was duidelijk dat ook raadsleden van de meerderheid verveeld zaten met de overdreven royalistische trekjes van de burgervader. 
   

GEEN EXTREME DIEPBOUW MEER 

Na opmerkingen vanwege raadslid Frank Naert van de Open VLD heeft burgemeester Lippens donderdagavond tijdens de gemeenteraad aangekondigd maatregelen te zullen nemen tegen extreme diepbouw.  Vergunningen voor het realiseren vier ondergrondse bouwlagen zullen niet langer afgeleverd worden.  Het blijkt namelijk dat de bemaling bij de bouw van dergelijke diepe constructies veel schade aanricht aan bestaande gebouwen in de buurt. Dat is momenteel het geval in de zone tussen de Graaf d’Ursellaan en de Zeedijk in Heist.  Omdat in de buurt diverse grote panden in aanbouw zijn blijkt het onmogelijk om het opgepompte water verderop terug in de bodem te voeren. Een groot deel komt in de riolen en zee terecht.  Daardoor zakt de waterspiegel in de ondergrond waardoor scheuren en verzakkingen in andere gebouwen ontstaan.  In de toekomst zullen ook de pompinstallaties regelmatig gecontroleerd worden. Sommige installaties raken namelijk oververhit en veroorzaken geluids- en rookoverlast.  
    

ONGERUSTHEID ZWEMBAD-BTW 

Het college heeft donderdag geprobeerd om de ongerustheid van de Open VLD weg te nemen over het toekomstig zwembad. De oppositiepartij maakte zich zorgen omdat de voorbije weken duidelijk geworden is dat constructies rond het op te richten autonoom gemeentebedrijf niet langer de mogelijkheid bieden om de BTW te omzeilen.  Volgens Schepen Maxim Willems is dat trouwens nooit de bedoeling geweest. Burgemeester Lippens stelde dat de bouw van het zwembad voor de gemeente een nuloperatie moet worden. De BTW zal uiteindelijk verrekend of betaald worden door de eindgebruiker, 't is te zeggen: de toekomstig uitbater van het nieuwe zwembad. In het verleden werd bij de bouw van de parkeerkelder onder het Verweeplein trouwens op dezelfde manier gewerkt. 
   

STRANDRECREATIESTROOK BLIJFT BIJ BAAI VAN HEIST 

Burgemeester Lippens heeft zopas een duidelijk antwoord gegeven omtrent de toekomst van de vrije strook strand bij de afsluiting van het natuurdomein Baai van Heist.  Omwonenden vreesden namelijk dat ook deze strook kan worden ingepalmd door Aminal.  Lippens bevestigde echter dat een strook van 42 m vanaf de blauwsteen van de zeedijk vrij zal blijven. Daarvan mag de twaalf meter dichtst bij de afrastering niet genivelleerd worden. Men mag er wèl wandelen. De overblijvende 30 meter vanaf de zeedijk mag gebruikt worden voor recreatie en om er strandkabines op te plaatsen. Dat is de overeenkomst, en "we zullen die ook doen handhaven", aldus nog de burgemeester. 
    

BETERE CRUISEINFRASTRUCTUUR? 

Ter elfder ure wil Stad Brugge nu toch wat doen aan het verbeteren van de havenifrastructuur voor het ontvangen van cruiseschepen.  Het optimaal ontvangen van cruisepassagiers in Zeebrugge vergt een investering van zo'n 750.000 euro.  Dit jaar zijn voor onze kusthaven al 58 cruiseschepen aangezegd.  Dat zouden er honderd kunnen worden zegt het Zeebrugse raadslid Jean-Marie Deplancke. Probleem is dat iedereen in dezelfde cruisevijver probeert te vissen. Ook in onze buurprovincie is men vorige week gestart met een intensieve promotie om Amerikaanse cruiseschepen naar Vlissingen te halen. In Miami zijn in dat verband inmiddels 3.000 folders uitgedeeld. 
    

RAADSLEDEN BETER EN LANGER TE HOREN 

In Knokke-Heist kunnen de raadsleden en de burgers tegenwoordig veel makkelijker volgen wat tijdens de gemeenteraad gezegd wordt.  Na jaren aandringen door leden van de oppositie werd de raadszaal in Heist uiteindelijk dan toch uitgerust met een geluidsinstallatie.  In totaal werden 5 microfoons neergezet die kunnen doorgegeven worden aan mensen die het woord nemen. Deze technische innovatie heeft sommige raadsleden alvast aangezet om onnodig lang door te draven tijdens hun interpellatie, met als gevolg dat niemand nog aan het luisteren was. 
    

KREEFTENSEIZOEN VAN START 

Vanaf dit weekend worden in de restaurants van Knokke-Heist tot De Panne weer Zeeuwse kreeften op het menu gezet. In Zeeland is namelijk donderdag het kreeftenseizoen officieel van start gegaan. Het kreeftenseizoen loopt tot 15 juli. De zogeheten Oosterscheldekreeft is een op en top authentiek streekproduct uit de Deltawateren. De zeelekkernij wordt door de kreeftenvissers op duurzame wijze gevangen. Deze kreeft wordt niet gekweekt. De vangst is dan ook afhankelijk van wat de natuur de kreeft te bieden heeft aan voedsel, waterkwaliteit en watertemperatuur. 
    

EERSTE GAS UIT QATAR 

Het onder Griekse vlag varende tankschip Umm Bab heeft donderdag de eerste lading vloeibaar gas uit Qatar gelost bij de Zeebrugse LNG-terminal voor rekening van Distrigas. Daarmee is het langetermijncontract voor de jaarlijkse levering van 7,2 miljard kubieke meter aardgas effectief van start gegaan. Qatar Petroleum/ExxonMobil tekende een 20-jaarcontract voor 55 losbeurten of 3,4 miljoen ton vloeibaar aardgas (LNG) per jaar. Distrigas mag 20 jaar lang 2 miljoen ton LNG aanvoeren. Suez LNG Trading mag de volgende 15 jaar 22 losbeurten of 1,3 miljoen ton LNG aanbrengen.  Voor de LNG-terminal van Fluxys betekent de overeenkomst een verdubbeling van de capaciteit. Sinds de jaren '80 kwam al het vloeibare gas uit Algerije, maar dat monopolie is voorbij. Een gastanker doet er 10 dagen over om vanuit Qatar in de Perzische Golf naar Zeebrugge te varen. Aan boord heeft zo'n schip miljoenen liters vloeibaar aardgas van min 160 graden. Marc Verwilghen en Abdullah bin Hamad Al Attiyah, de ministers voor Energie van beide betrokken landen, waren bij de eerste levering aanwezig.
   

LIJK AANGESPOELD 

Op het strand tussen Zeebrugge en Blankenberge is vrijdagmorgen een lijk aangespoeld. Het ging om een keurig gekleede man van tussen de 30 en 40 jaar. De man had geen papieren op zak. Het lichaam vertoonde geen uiterlijke tekenen van geweld en lag volgens het parket niet lang in het water. Een onderzoek is ingesteld om de identiteit van de overledene vast te stellen. 
    

 

KWARTEEUW RADIO DYNAMO

De langst overlevende lokale omroep in onze regio is dit weekend reeds een kwarteeuw in bedrijf.  Het was namelijk op 1 april 1982 dat Radio Dynamo om 6u 's avonds met de programma's van wal stak. Iedereen dacht toen trouwens dat het met de aankondiging in TamTam om een aprilgrap ging. De destijds illegale uitzendingen gingen op antenne vanuit een zomerhuisje op het terrein van Autopark Lierman in Westkapelle. Het was een initiatief van een handvol plaatselijke zakenlui die met een culturele avondprogrammatie de radiohonger aan de oostkust wilden stillen. Immers in die tijd kwam het lokale op de nationale en regionale omroep nauwelijks aan bod. Spoedig werd echter overgestapt naar een 24 uursprogrammatie waarbij muziek de boventoon kreeg. Toen werd met aangepaste ideeën uit Amerika en Groot-Brittannië de meest innovatieve radio in ons land gemaakt.  Vanaf 1983 werd ook uitgepakt met een eigen nieuwsdienst. "Onafhankelijk Radionieuws Oostkust", de "ORO", verzorgt trouwens ook vandaag nog steeds de lokale berichtgeving op Radio Contact/Dynamo en Radio Paradijs.

Dynamo was het eerste station in België dat een eclectisch muziekformat introduceerde. Het format was geleend van de fameuze Mighty 690 uit Tijuana in Mexico, en uiteraard aangepast aan de plaatselijke smaak. Toen een paar jaar later Dynamo-medewerker Stephan Kaiser de opdracht kreeg om de Duitse Radio te moderniseren werd Dynamo trouwens als voorbeeld genomen. De pioniersrol van de Knokke Heistse lokale omroep was inderdaad ook ver buiten de grenzen niet onopgemerkt gebleven. 

Toen tijdens een zware storm de zelfdragende mast in Westkapelle naar beneden donderde haalde dit zelfs het dx-nieuws in de Engelse uitzendingen van de Zweedse Radio in Stockholm. In die tijd werden ook met de nieuwsdienst hoge ogen gegooid. Samen met de Voice of America en de Jordaanse Radio werd Dynamo in die beginjaren in de gelegenheid gesteld live een Amerikaanse astronaut te interviewen toen deze in een van de eerste spaceshuttles boven ons land passeerde. 

Ten tijde van de ramp met de Herald of Free Enterprise in 1987 gebeurde veel van de verslaggeving op de BBC radio in Groot-Brittannië door de nieuwsdienst van Dynamo. De meer dan 100 stembijdragen op BBC Radio Kent zorgden er toen voor dat zelfs het Britse commerciële TV station "TVS" in Westkapelle kwam filmen hoe Dynamo nieuws maakte over de Zeebrugse scheepsramp. 

Ook nu zo'n 20 jaar later is de band met de BBC er nog steeds. Zo werd bij de spijtige dood van 58 Chinese illegalen tussen Zeebrugge en Dover, bijna zeven jaar geleden, door onze omroep opnieuw intensief voor de BBC gewerkt. Toen er ten tijde van de invasie van Irak tijdens de tweede Golfoorlog een tijdelijke nieuwsblackout was in het Koeweitse strijdtoneel kon Dynamo aan CNN bevestigen dat de Amerikaanse bombardementen op de "Mother of all Battles" Iraakse legerradio in Koeweit steeds dichter doel naderden. Omdat Zeebrugse marineschepen in de golf lagen werden in de nieuwskamer in Knokke-Heist namelijk gelijktijdig een aantal kortegolffrequenties van Koeweit in het "oor" gehouden. De elektromagnetische ontladingen bij dichtbije bominslagen deden de zenders gedurende seconden uitfloepen. Deze onderbrekingen werden langer naarmate het bombardement preciezer verliep, en toen plots werd het stil... 

Omdat de activiteiten van de omroep steeds verder uitbreiding namen, was op 21 april 1987 reeds verhuisd naar een pand in de Lippenslaan. Ondertussen was de lokale omroep binnen een strikt keurslijf ook gelegaliseerd en mocht zonder risico reclame uitgezonden worden. Het waren jaren van consolidatie en vanwege de nieuwe locatie ook van erg eng contact met radioluisterend Knokke-Heist. Van jong tot oud kwam er regelmatig over de vloer. 

Medewerkers Inge Desmedt en Tony Jacobs zetten het Beneluxuitzendrecord van het Guinness Book of Records een heel stuk scherper door gedurende 100 uur en 18 minuten continu over één enkel onderwerp uit te zenden: de badstad Knokke-Heist. 

De plaatselijke omroepen Radio Dynamo en Radio Paradijs speelden ook een rol bij de val van de Berlijnse muur. Samen met een team van het huidige raadslid Luc Lierman trok onder meer Bart De Graaf destijds met zwaar materiaal naar Berlijn om een stuk van de muur te slopen en zo een eigen check-point naar de DDR tot stand te brengen. De honderden kilo's muurstenen werden vervolgens via de radio in Knokke Heist verkocht ten behoeve van het noodleidende Roemenië, dat net z'n dictator had aan de kant gezet. 

Omdat in de jaren 90 van de vorige eeuw de digitalisatie van de apparatuur met zich meebracht dat alles in een veel kleinere ruimte kon geborgen worden werd in 1997 beslist om te verhuizen naar nieuwe studio's in de Duivenlaan. Meteen werd ook de maststructuur uit het stadsbeeld ter hoogte van het Verweeplein verwijderd. Verder werd op initiatief van Bart De Graaf het bestaande Dynamoformat met plaatselijkse programma's en het lokale nieuws vanaf toen aangevuld door de bekende Contact-programmatie. Dynamo in Knokke-Heist, het is 25 jaar lang een avontuur geweest op de 105.8 MHz...
 

STARTDATA LOKALE OMROEPEN KNOKKE-HEIST

Radio Valko begon op 19 juli 1981 als eerste lokale omroep in de badstad. 
Dynamo ging op 1 april 1982 van start.
Radio Paradijs stak op 26 oktober 1990 (19u) officieel van wal met de uitzendingen

    
 Een TUNNEL onder de nieuwe ZEESLUIS in ZEEBRUGGE is de enige oplossing
voor een permanente ONTSLUITING van de haven en een LEEFBAAR dorp
Geboorten

Jasper Lierman, zoon van Nicolas en Annelies Van Audenaerde, Zandstraat 203, Brugge
Gilles Debedts, zoon van Sylvia Debedts, Schoneveld 10, Kn-H
Mathice Dobbelaere, zoon van Koen en Sophie Claeys, Speyestraat 3, Maldegem

Aangiften huwelijk

Chris Osaer en Jeanique Perneel, IJzerstraat 47, Kn-H
Nicolas Thiel, Prins Karellaan 77, Kn-H en Patricia Alen, Luikersteenweg 254/2, Hasselt
Jeremy Venet, Driesbosstraat 118, Sint-Genesius-Rode en Sophie De Proft, Canadasquare 3, Kn-H
Koen Vandecasteele, Steenstraat 36, Kn-H en Natasja Cosman, J. De Meyerstraat 68/01, Blankenberge

Huwelijken

Pieter-Jan Matthys en Cindy Oosterlynck, Kalvekeetdijk 159, Kn-H
Frederic Verbeeck en Isabelle Hayois, Ebbestraat 5/1, Kn-H
Oliver Sheridan en Mélanie De Busschere, Boslaan 104, Kn-H
Vincent Vandamme en Sarah Fondelli, Meerlaan 19, Kn-H

Overlijden

Jan Plas, 81 jaar, echtg. van Ludovica Van Hemelrijck, Vuurtorenstraat 3/51, Kn-H
Jeanny Devos, 93 jaar, wed. van Joseph Delaere, Rustoordstraat 1, Kn-H
Dirk Vanbesien, 70 jaar, wed. van Ghislaine Temmerman, De Klerckstraat 20, Kn-H
André Popieul, 84 jaar, echtg. van Maria De Vos, Zeedijk-Knokke 639/09, Kn-H
    

30.03.1853 Geboorteverjaardag van Vincent van Gogh, Nederlands schilder
30.03.1912 Overlijdensverjaardag van Karl May, Duits schrijver 
30.03.1945 Geboorteverjaardag van Eric Clapton, Engels gitarist 
Tijdens de Vietnam-oorlog veroveren Noord-Vietnamese troepen op 30 maart 1975 de zuidelijke stad Da Nang.
Op 30 maart 1981 schiet John Hinckley schoten af op de Amerikaanse president Reagan die daardoor gewond raakt.
30.03.2002 Overlijdensverjaardag van  Elizabeth Bowes-Lyon, koningin-moeder van Engeland
30.03.2004 Overlijdensverjaardag van Timi Yuro, Amerikaans zangeres 
 Gelukkig Verjaardag
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
donderdag 29 maart 2007
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° In het nieuwe Toerismekantoor zullen in de toekomst alle werkposten polyvalent kunnen gebruikt worden. 
° In aanwezigheid van koningin Fabiola werd in de Marinebasis te Zeebrugge een Nederlands fregat overgedragen aan ons land en omgedoopt tot "Leopold I".
° Het lijkt erop dat de vele verkeersdrempels in Knokke-Heist fors bijdragen tot de vervuiling van het milieu. 
° Vanaf maandag zullen toenemend "Zwingroenten" op het menu staan bij restaurants langs de Belgische en Zeeuws kust. 
° De gemeente gaat het contract voor de uitbating van het dierenasiel in de Sluisstraat opnieuw uitbesteden bij middel van een algemene offerteaavraag. 
° Het Knokke-Heistse gemeenteraadslid, energieminister Marc Verwilghen, is een voorstander van een daling van de btw op spaarlampen. 
EN ° De badstad is laureaat voor de eerste Ethias Competence Center Award wegens het prima vormingsbeleid in de gemeente.

En verder in ORO Nieuwsmagazine:

° Vandaag -tig jaar geleden
° Baziel
 

Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Jeugdig Amusement, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond:  BBC2: 21.30 It's not easy being green, 22u Fear, Stress and Anger, 22.30 Dead Ringers, 23u The Graham Norton Show,  Canvas: 21.45 Eleventh Hour 22.55 Bommen op het Derde Rijk
POLYVALENTE WERKOMGEVING BIJ TOERISME 

Het gemeentebestuur geeft groen licht voor de aanschaf van meubilair voor het nieuwe toerismekantoor op het Lichttorenplein. Dat gebeurt via het toekennen van een investeringssubsidie ten bedrage van zo'n 215.000 euro.  Voor Toerisme wordt momenteel ook een oplossing uitgewerkt waardoor in het kantoor alle werkposten polyvalent zullen kunnen gebruikt worden.  De personeelsleden zullen dus voor hun opdrachten vanaf om het even welk scherm kunnen werken. Om dit mogelijk te maken zal ook de server van de dienst Toerisme vervangen worden.  Dit gebeurt naar voorbeeld van het systeem dat eerder reeds in het gemeentehuis van 's Hertogenbosch geïntroduceerd werd. Inmiddels is het nog niet duidelijk of het nieuwe toerismekantoor net vOOr of net nà de zomer zal kunnen in gebruik genomen worden. 
 

FABIOLA DOOPT FREGAT IN ZEEBRUGGE

Donderdagvoormiddag werd in de Marinebasis te Zeebrugge het Nederlandse fregat ‘M864 - Karel Doorman’ overgedragen aan ons land. Dat gebeurde in aanwezigheid van defensieminister André Flahaut en zijn Nederlandse ambtsgenoot Cees van der Knaap. Na de overdracht werd het schip door Koningin Fabiola omgedoopt tot "F930 - Leopold I".   Gelijktijdig met de overdracht kreeg het fregat een nieuwe bevelvoerder. Het gaat om Fregatkapitein Stafbrevethouder Wim Robberecht.  Het tweedehandse fregat heeft sedert de bouw in 1988 reeds een half miljoen zeemijlen afgelegd.  Nijvel wordt peterstad van de nieuwe aanwinst. In de lente van volgend jaar wordt ook het Nederlandse fregat Willem van der Zaan overgedragen aan ons land. Het schip wordt bij ons dan de "Marie-Louise". 
 

VERKEERSDREMPELS GROOTSTE MILIEUVERVUILERS IN DE BADSTAD?

In de provincie Antwerpen wil men de verkeersdrempels zoveel mogelijk weer wèg. Dat komt omdat deze drempels volgens provinciebestuurders "de grootste milieucriminelen" zijn. De luchtvervuiling in gebieden zonder drempels blijkt meer dan de helft lager te liggen. Boosdoener zijn de sterk afremmende en weer versnellende auto's. Juist bij het optrekken is een motor het meest vervuilend. Volgens een telling liggen er in ons land zo'n 7.000 verkeersdrempels. Vele tientallen daarvan ontsieren de straten van Knokke-Heist. Hoeveel precies weet men bij de gemeente niet meer te achterhalen. Sommige van de verkeersdrempels in de badstad hebben trouwens een hoogte die illegaal is.  De drempels zijn onder meer ook voor patiënten in ziekenwagens en voor de lijnbussen bijzonder nefast. 
 

DIERENASIEL

Knokke-Heist gaat het contract voor de uitbating van het dierenasiel opnieuw uitbesteden bij middel van een algemene offerteaanvraag.  De huidige overeenkomst met de nv Dalkia loopt eind juni namelijk af.  Het uitbatingscontract heeft een looptijd van 5 jaar.   De jaarlijkse kosten voor het draaiend houden van het dierenasiel in de badstad worden geraamd op zo'n 145.000 euro. Momenteel bevinden er zich 30 dieren in het asiel langs de Sluisstraat. Met de helft gaat het om honden. Vondelingen worden na een wettelijke periode van 14 dagen vrijgegeven voor adoptie. Het asiel is niet alleen verantwoordelijk voor de verloren dieren in Knokke-Heist maar ook in Groot-Damme. 
 

START ZEEGROENTENSEIZOEN

De verwachting is dat in de toekomst de "zwingroenten" steeds meer furore zullen maken in restaurants aan de Belgische en Zeeuwse kust.  Ondernemers spelen daar dit jaar toenemend op in.  Vooral in onze buurprovincie is dat het geval. Voor het snijden van de zeegroenten zijn daar de voorbije twee maanden niet minder dan 400 aanvragen binnengekomen.  Slechts 284 aanvragers krijgen echter de komende dagen daadwerkelijk toestemming om zeekraal en lamsoor te gaan oogsten.  Het zeegroentenseizoen begint komende maandag.
 

MINDER BTW OP SPAARLAMPEN?

Het Knokke-Heistse gemeenteraadslid, energieminister Verwilghen, heeft zich in de kamer uitgesproken voor een daling van de btw op spaarlampen en LEDs. Volgens Verwilghen "leidt de vervanging door efficiënte verlichting tot een daling van de elektriciteitsconsumptie, een daling van de CO2-uitstoot en een besparing voor het huishouden".  Uit een vergelijkend onderzoek blijkt inmiddels dat spaarlampen tot 80% zuiniger zijn.  Ook Melchior Wathelet pleitte in de kamer voor een progressief verdwijnen van gloeilampen.
 

ETHIAS AWARD 

Het gemeentebestuur Knokke-Heist is laureaat voor de eerste Ethias Competence Center Award. Het betreft hier een nieuw project van de verzekeringsmaatschappij Ethias in samenwerking met OCMW Visies, een tijdschrift van de Vereniging van Vlaamse OCMW-secretarissen. Via de Ethias Competence Center Award 2007 wil men een goede praktijk op het vlak van vormingsbeleid honoreren. De gemeente stuurde een tekst in rond de vernieuwingen die de laatste jaren in het Knokke-Heistse opleidingsbeleid werden doorgevoerd, en zette daarbij tal van positieve resultaten en verbeteringsacties in de verf.  De gemeente Knokke-Heist investeert flink in vorming voor haar medewerkers. Een investering die zich terugbetaalt. Goed opgeleide medewerkers helpen op die manier een kwaliteitsvolle dienstverlening realiseren. Via training en opleiding biedt Knokke-Heist als mensgerichte werkgever ook zijn medewerkers kansen om zich verder te ontplooien binnen zijn of haar kunnen en ambities. Op die manier is vorming bij het gemeentebestuur ook een waarderende en motiverende factor.Op 30 april vindt de uitreiking van de Ethias Competence Center Award 2007 plaats in de kantoren van Ethias in Hasselt. Naast Knokke-Heist zijn ook de OCMW-besturen van Gent, Turnhout en Genk laureaat.
 

 
29.03.1924 Geboorteverjaardag van Jules de Corte, Nederlands kleinkunstenaar 
29.03.1943 Geboorteverjaardag van Vangelis, Grieks musicus 
Op 29 maart 1969 wint Nederland met Lenny Kuhr (met 'De troubadour') samen met nog drie andere winnaars het Eurovisie Songfestival.
29.03.1980 Overlijdensverjaardag van Annunzio Mantovani, Italiaans orkestleider 
29.03.1982 Overlijdensverjaardag van Carl Orff, West-Duits componist en muziekpedagoog 
 
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
woensdag 28 maart 2007
1964 start Radio Caroline
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° Op het strand bij het Lichttorenplein in Knokke is woensdagmorgen gestart met de aanvoer van 13.000 kubieke meter zand. 
° Kort voor de middag bracht de koningin woensdag een bezoek aan de Keuvelhoekschool in Knokke. De school sleepte vorig jaar de Paolaprijs voor het Onderwijs in de wacht. 
° In Heist ondergaat de vijver van de Oostwinkel binnenkort een grote lenteschoonmaak.
° In Knokke hebben mensen in de Prins Karellaan ruim 60 jaar lang onwetend gewoond met oorlogsgranaten op zolder. 
° Vanwege de afstand is het onwaarschijnlijk dat Knokke-Heist overlast zal ondervinden van het beoogde gaslospunt buiten de kust van Zeebrugge. 
° De politiediensten in onze provincie zijn niet te spreken over een stunt van De Post waarbij ook handelaars uit de badstad anonieme brieven ontvingen die onrust veroorzaakten. 
° Reders in Knokke-Heist en Zeebrugge twijfelen over de nieuwe bijvangstbeperkingen  en meer selectieve visserijmethodes die woensdag door Europa werden aangekondigd.

En verder in ORO Nieuwsmagazine:

° Amper nog Noordzeeharing ondanks duurzaam vissen
° Ook in Zuid-Afrika kampen de vissers met het verschuiven van vissoorten. Sardyn-skuif lei tot tekort aan dié vis
° De eerste Britse Zeezender "Radio Caroline" ging 43 jaar geleden van start. 
° Vandaag -tig jaar geleden
° Baziel
 
Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Jeugdig Amusement, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond:  BBC2: 20u Bill Oddie Goes Wild, KaII: 21.40 The Majestic, Canvas: 20.50 Femm Fatale, 5TV: 21.05 Raising Helen

WEER ZAND OP HET STRAND 

Woensdagmorgen vroeg is bij het Lichttorenplein in Knokke gestart met het aanvoeren van 13.000 kubieke meter zand.  Twee weken geleden hebben storm en springtij het strand daar tot twee meter diep weggeslagen. Volgens Peter Dewolf van de Afdeling Kust werd het zand weggespoeld in de relatief diepe geul die voor Knokke naar zee voert.  Momenteel wordt zand opgevoerd tot bij het Rubensplein. Dat moet de badkarhouders in staat stellen tijdens de paasvakantie min of meer normaal te functioneren. Eind mei wordt nog zo'n 50.000 kubieke meter zand extra opgevoerd ten einde het strand weer volledig klaar te hebben voor de zomer. 
 

PAOLA BEZOCHT KEUVELHOEKSCHOOL

Woensdag bracht de koningin kort voor de middag een bezoek aan de Keuvelhoekschool in Knokke. De school sleepte vorig jaar de Paolaprijs voor het Onderwijs in de wacht. Dat was voor het initiatief "Peper- en Zouthuisje" dat kaderde in het Pest Actie Plan. In dat speciale huisje leren kinderen zèlf ruzies uitpraten.  De koningin werd in de school onder meer begroet door burgemeester Lippens, de vrouw van gouverneur Breyne en schooldirecteur Marc Moeyaert. Eén van de kleuters bood de koningin bloemen aan in naam van de bevolking van Knokke-Heist.  Daarna was er een korte werkvergadering waarop aan de koningin werd uitgelegd waarvoor de geldprijs van de Stichting Koningin Paola zal gebruikt worden.  De koningin kon in dat verband reeds een voorlopig plan bekijken voor de heraanleg van de speelplaats. 
 

LENTESCHOONMAAK OOSTWINKELVIJVER 

In Heist krijgt de vijver gelegen in de wijk Oostwinkel binnenkort een flinke opknapbeurt. De betonplaten van de aflopende oever, worden daarbij opnieuw rechtgetrokken. Verder zal een deksel straks het afvoerkanaal afsluiten. Dat moet voorkomen dat onfortuinlijke eenden in deze overloop terecht komen. Een bord zal het vissen en voederen in deze waterpartij opnieuw verbieden. Rondom de vijver wordt ook een natuurlijke omheining aangelegd, bestaande uit struiken. Om geur- en slibhinder te verminderen zal men op termijn ook enzymen in het water aanbrengen. 
 

GRANATEN 

In Knokke-Heist hebben bewoners van een huis meer dan 60 jaar lang met een tijdbom in hun woning geleefd.  Bij bouwwerken aan een woning in de Prins Karellaan kwamen dinsdagnamiddag  onder het dakgebinte granaten uit de Tweede Wereldoorlog aan het licht.  Vermoedelijk hebben Duitse soldaten de springtuigen er op het einde van de oorlog weggestopt.  De bewoners hadden geen enkel vermoeden dat de explosieven er lagen opgeslagen.  De ontmijningsdienst Dovo is ter plaatse gekomen en meldde dat de granaten in zeer slechte staat verkeerden.  De buurt moest tijdelijk ontruimd worden.  Bij de restauratie van een hoeve in Damme werd deze namiddag eveneens oorlogstuig gevonden. Het is trouwens de derde keer dat op het terrein in kwestie obussen werden aangetroffen. 
 

LOSPUNT GEEN OVERLAST VOOR KNOKKE-HEIST? 

De Belgische gastankerrederij Exmar vraagt nog dit jaar een vergunning aan om tussen de Thorntonbank en de kust ter hoogte van Zeebrugge een lospunt voor haar hervergassingsschepen te bouwen. Vanwege de afstand is het onwaarschijnlijk dat Knokke-Heist daar overlast van zal ondervinden.  Exmar wil straks gas rechtstreeks vanuit haar schepen in het Belgische gasnet pompen. De bouw van het lospunt zou het bedrijf zo'n 60 miljoen euro kosten. Exmar is al enkele jaren bezig een vloot met LNG-tankers uit te bouwen, die een eigen hervergassingsinstallatie aan boord hebben. Daardoor moet het aangevoerde aardgas niet meer aan wal worden vergast en opgeslagen in dure terminals. De vrees groeit namelijk dat de opslagplaatsen aan land een makkelijk doelwit zijn voor terroristen. Exmar hoopt eind volgend jaar operationeel te zijn met het lospunt voor onze kust.
 

KWAAD OP DE POST

De politiediensten in onze provincie zijn "woedend" over een stunt van De Post.  Met name in Knokke-Heist, Veurne en Oostende waren de voorbije twee weken handelaars naar de politie gestapt nadat ze anoniem bruine omslagen hadden ontvangen. In de brieven werd de handelaars verteld dat iemand die het goed met hen meent geheime informatie over hun concurrenten kon meedelen.  De recherche dacht dat het ging om een eerste stap in een afpersingsoperatie. Na onderzoek blijkt nu echter dat het verzenden van de bruine omslagen een stunt is van De Post om de doeltreffendheid van "direct mail" te bewijzen. De Post lijdt namelijk al enkele jaren forse verliezen omdat steeds meer bedrijven gebruik maken van email. Volgens de politie in Knokke-Heist heeft De Post de stuntverzending met priorzegels gefrankeerd in een operatie die ruim 20.000 euro heeft gekost. Er werden zo'n 40.000 omslagen verzonden. 
 

SELECTIEVE VISNETTEN? 

Reders ter visserij in Knokke-Heist en Zeebrugge hebben hun twijfels bij de nieuwe maatregelen die woensdag door Europees Commissaris Joe Borg werden aangekondigd. De visserijcommissaris stelt namelijk limieten op de bijvangst. Dat moet de vissers inspireren tot technieken waardoor geen onbedoelde vissoorten meer in de netten komen. Vissers gooien nu te jonge of onverkoopbare soorten bijvangsten nu vaak terug in zee. Dat geeft ethische en economische problemen, vindt Borg. Sommige vissoorten zijn immers schaars aan het worden. Maar hoe men sommige vissen kan verhinderen in het net terecht te komen lijkt volgens de reders echter geen makkelijke zaak. 
 


 
 

De eerste Britse Zeezender "Radio Caroline" ging 43 jaar geleden van start. 

Radio Caroline is het product van een nu bijna onvoorstelbare situatie: in de jaren zestig had, in Engeland net zo goed als in ons land, wat de 'openbare omroep' wordt genoemd het monopolie op radio-uitzendingen. En aan ordinaire popmuziek had men daar geen boodschap. Radio Caroline begon haar uitzendingen vanaf een oude Deense ferry "Frederica" op 28 maart 1964, paaszondag. Uitgerekend toen, omdat eigenaar Ronan O'Rahilly met zijn muzikale schot voor de boeg van de Britse overheid wraak wou nemen voor de dood van zijn grootvader. Die was op paaszondag 1916 tijdens de Paasopstand in Dublin door de Britten doodgeschoten.

De formule, Amerikaanse Top-40-radio, was zo succesvol dat er al vlug talloze Engelse concurrenten in de buurt kwamen liggen. Ik placht er als puber de hele dag naar te luisteren, als alternatief voor het veel tuttiger Nederlandse radioschip Radio Veronica. Nog altijd vind ik dat echte popmuziek beter klinkt via de Middengolf. De geschiedenis van Radio Caroline is vooral die van de Ierse dandy Ronan O'Rahilly, die Caroline had opgericht. Toen in 1967 een Britse wet alle medewerking vanuit Groot-Brittannië aan zeezenders strafbaar stelde, en de reclame-inkomsten wegvielen, besloot O'Rahilly dat Caroline door moest gaan toen alle andere Britse zeezenders de strijd opgaven. Met dat doorgaan is deze zonderlinge, sinds de jaren zestig door een zelfbedacht ideaal van 'Love and awareness' bevlogen ondernemer nog steeds bezig. Nadat Radio Caroline een halfjaar met slepers vanuit Nederland was bevoorraad door de firma Weismuller, liet deze in maart 1968 de zendschepen Frederica en Mi Amigo naar Zaandam slepen, als onderpand wegens wanbetaling. Pas in 1972 dook de Mi Amigo weer op open zee op. Inkomsten werden gevonden door de zender overdag te verhuren aan een Nederlandse piraat, Radio Mi Amigo. In 1974 werd de situatie verder gecompliceerd omdat in Nederland een wet werd aangenomen, vergelijkbaar met de eerdere Britse. De bevoorrading moest formeel met schepen vanuit Spanje plaatsvinden, in werkelijkheid met bij nacht en ontij vertrekkende rubberbootjes vanuit Britse havens. Vooral het overbrengen van voldoende diesel voor de generators was een probleem, zodat Radio Caroline regelmatig stilviel. En bovendien werd de Mi Amigo steeds meer een verroeste doodskist, hoezeer de dj's ook de gaten in de romp met cement probeerden te dichten. In 1980 zonk het schip. Tot ieders verbazing wist O'Rahilly in 1983 een nieuw schip voor de Engelse kust te krijgen, de Ross Revenge, waarmee tot in november 1990 weer uitzendingen werden verzorgd - wederom met een Nederlandse huurder, Radio Monique. En dit ondanks juridisch bedenkelijke invallen op het schip door Britse en Nederlandse politie en blokkades door politieschepen. De genadeslag was wederom een storm, waarbij het schip op een zandbank liep. Het ligt nu in een veilige haven en verzorgt - met een keurige vergunning want radio is in Groot-Brittannnië inmiddels allang geliberaliseerd - af en toe regionale uitzendingen en de programma's die via de satelliet te horen zijn. O'Rahilly heeft er echter steeds van af gezien de fameuze merknaam Radio Caroline voor veel geld aan een regulier commercieel station te verkopen. 

Amper nog Noordzeeharing ondanks duurzaam vissen

Wetenschappers tasten in duister over verdwijnen van jong broed. Waarom weet niemand, maar ergens tussen larf en vis gaat het mis. Op het ene moment bulkt de zee van haringbroed, een paar maanden later is alles weg. Haringwetenschappers tasten in het duister. Is het de klimaatverandering? Nieuwe planktonsoorten? Veranderende zeestromingen?  „Het is veel makkelijker om te zeggen wat de oorzaak níet is dan wat wél”, zegt zeebioloog Frans van Beek van Imares, instituut voor marien ecologisch onderzoek van Wageningen Universiteit. Zelf geeft hij niks voor de hypothese van de vissers dat haringen hun broed zelf opeten. Her en der in de zee is namelijk nog wel veel haring te vinden. Van Beek: „De visstand is helemaal niet zo groot en in de Oostzee, Baltische- en Ierse zee gebeurt hetzelfde met de larven. Alleen bij Noorwegen gaat het goed.”
Voor de vissers van de Noorzeeharing is het zuur. Zij hebben veel geïnvesteerd in duurzame vangst. En sinds vorig jaar zijn ze zelfs trotse eigenaar van een duurzaamheidspredicaat van het Marine Stewardship Council. Om dat te behouden lijken nieuwe vangstbeperkingen evenwel onvermijdelijk, zo is te lezen in een rapport van het Britse Moody Marine, de certificeerder die naleving van de MSC-principes controleert. Nieuwe onderzoeken door biologen zijn daarvoor beslissend. „Dat label is ons in ieder geval veel waard”, antwoordt Gerard van Balsfoort op de vraag of de vissers tot vangstbeperkingen bereid zijn. Van Balsfoort is voorzitter van de haringvissers, verenigd in de Pelagische Freezer-Trawler Associatie. „Wij zijn destijds als eerste visserij in West-Europa met MSC gestart. Uit pr-overwegingen, maar ook omdat duurzaamheid leeft in West-Europa. Als de klanten in Engeland, Duitsland en Denemarken daarom vragen, kun je er eigenlijk niet onderuit.” 

Ook in Zuid-Afrika kampen de vissers met het verschuiven van vissoorten. Sardyn-skuif lei tot tekort aan dié vis

n Verskuiwing van sardyne van die weskus na die suid- en ooskus van Suid-Afrika het tot gevolg dat verspreiders die afgelope paar maande 'n erge tekort beleef.  Só het mnr. Gerhard Pretorius, bemarkingsbestuurder van Marine Products wat sardyne verwerk en blik, gister gesê. Dít kom nadat 'n aantal Beeld-lesers gekla het hulle kan glo sedert Januarie nie dié geblikte vissoort op die rakke kry nie. Tans is daar landwyd, asook in naburige lande, geen sardyne beskikbaar nie, het Pretorius gesê. Die klein hoeveelheid wat nog in sommige winkels opgespoor kan word, moet 'soos 'n stukkie goud' bewaar word, het mnr. Chris Geldenhuys, Marine Products se bedryfsdirekteur, gesê. Volgens hom is die grootste rede vir die tekort in die winkels dat dié en ander groot verspreiders se fabrieke tans aan die weskus geleë is en hulle groot koste moet aangaan om die vis in Mosselbaai, waar die meeste sardyne deesdae voorkom, te vang. Tans stuur hulle óf ten duurste seevaartuie soontoe wat die visse daar vang, óf hulle vervoer vangste in verkoelde vragmotors terug na die weskus. Teen die tempo wat dié vragte by hul bestemming aankom, kan hulle nie aan die mark se behoeftes voldoen nie. Nóg 'n faktor wat tot die probleem bydra, is dat die totale toelaatbare vangste met meer as 20% ver­minder is, het Geldenhuys gesê. Volgens mnr. Jaco Barendse van die Wêreldnatuurfonds en die Suid-Afrikaanse volhoubare seekosinisiatief kan daar verskeie redes vir die oorsaak van die verskuiwing wees. Die probleem lê glo nie slegs by sardyne nie, want daar is groot veranderings in die verspreidingspatrone van onder meer weskuskreef en kelp ook. Dr. Carl Lingen, spesialis-navorser van die departement van omgewingsake en toerisme, het gesê hulle as navorsers sal dalk nooit die werklike redes weet nie. Volgens hom het sy navorsing­span in 2001 opgemerk daar kom nie meer viseiers van sardyne aan die weskus voor nie. Al die eiers word deesdae naby die kus van Mosselbaai aangetref, het hy gesê. (Beeld, Woensdag 28 Maart)
 

 
28.03.1868 Geboorteverjaardag van Maxim Gorki, Russisch schrijver 
Op 28 maart 1939 komt een eind aan de Spaanse burgeroorlog als Franco Madrid verovert.
28.03.1946 Geboorteverjaardag van Wubbo Ockels, Nederlands astronaut 
Als eerste Britse zeezender begint Radio Caroline op 28 maart 1964 met uitzendingen vanaf een schip voor de kust van Frinton-on-Sea.
28.03.1969 Overlijdensverjaardag van Dwight D.Eisenhower, Amerikaans legerleider en president 
Op 28 maart 1979 ontsnapt de kerncentrale Three Mile Island in Harrisburg, Pennsylvania op het nippertje aan een ramp.
28.03.2004 Overlijdensverjaardag van Sir Peter Ustinov, Engels acteur 
Happy Birthday: 
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
dinsdag 27 maart 2007
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° Het afvoeren van de plannen voor het omstreden wegenvignet is een goede zaak voor het toerisme in Knokke-Heist. 
° De diensten van de Zwinpolder zijn momenteel vlakbij Schapenbrugge druk in de weer met de aanleg van een bergingsbekken om de wijk in de toekomst te vrijwaren van wateroverlast. 
° Binnenkort verschijnt van Jos Pierreux de vierde misdaadroman die zich in Knokke-Heist afspeelt. 
° Een man uit de badstad is opgepakt wegens oplichting bij de verkoop van auto's. 
° Het feit dat de Nederlandse Tweede Kamer nu toch zo snel mogelijk de Scheldeverdragen zal behandelen kan gevolgen hebben voor de ontpolderingsplannen in de buurt van het Zwin. 
° Het is met een week vertraging dat in de Bayauxlaan in Knokke werk gemaakt wordt van de nieuwe asfaltverharding tussen de Lippenslaan en de Koningslaan.
° In de badstad pakt de Gidsenkring Sincfal volgende week uit met een speciaal paasprogramma. 
° Door de staking van de sleepdiensten in Rotterdam hebben een aantal grote containerschepen inmiddels hun koers verlegd naar Zeebrugge. 

En verder ORO Nieuwsmagazine:

° Weekend Sport
° Op deze dag -tig jaar geleden
° Baziel
 

Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Jeugdig Amusement, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond: KaII: 21.35 Natural Enemy, BBC1: 22u Life on Mars, 1.15 True Confessions,  BBC2: 22 Horizon,  Canvas: 21.55 Spooks, 22.45 Suburban Shootout
WEGVIGNET IS WEG 

De U-bocht van Vlaams minister-president Yves Leterme over de introductie van het omstreden wegenvignet is een goede zaak voor het toerisme in Knokke-Heist.  "Volgens de Europese Commissie is het vignet niet het aangewezen instrument zei Leterme maandag tijdens een bezoek aan de Nederlandse premier Balkenende".  De invoering van het wegenvignet zou Knokke-Heist en de andere Vlaamse badplaatsen ongetwijfeld veel buitenlandse toeristen gekost hebben.  Met name bij onze noorderburen was de ophef over de geplande Belgische wegentol ten bedrage van 60 euro bijzonder groot. Er was zelfs sprake van een boycot tegen ons land. Met het zegevieren van het gezond verstand blijft Knokke-Heist aldus zonder extra kosten bereikbaar voor de buitenlandse toeristen. Dat is vooral van belang voor de vele Nederlanders, Duitsers en Luxemburgers die de badplaats aandoen. 

Als de weggebruikers mee moeten betalen voor het gebruik van de wegeninfrastructuur, kan dat het best gebeuren door een kilometerheffing in te voeren voor het goederentransport. Dat stelt Maarten Matienko, de woordvoerder van de Vlaamse Automobilistenbond (VAB), dinsdag. Hij reageert daarmee op het nieuws dat Leterme het geplande wegenvignet wil vervangen door een alternatief aanrekeningsmodel.
 

BERGINGSBEKKEN WORDT STUKJE NATUUR 

De diensten van de Zwinpolder zijn momenteel vlakbij Schapenbrugge nog druk in de weer met het ombouwen van een spievormig stuk grond tot bergingsbekken.  Bij hevige of langdurige regenval, moet dit nieuwe bekken een natuurlijke buffer vormen zodat dat deel van Westkapelle gevrijwaard wordt van wateroverlast. Er wordt daarbij ook aan de veiligheid gedacht.  Langs de kant van de Sluisstraat wordt een aarden berm gecreëerd zodat wagens die de bocht missen, minder kans maken om in het bergingsbekken terecht te komen.  Het Vlaams Gewest zal op de hoek van de Sluisstraat en de Kalvekeetdijk opvallende knipperende signalisatie plaatsen om chauffeurs attent te maken op de gevaarlijke bocht.  Op termijn komt er rond de waterplas een wandelpad dat afgeboord wordt met een houten afsluiting van 80 cm hoog. Via een houten voetgangersbruggetje zullen wandelaars over de vijver van de Sluisstraat naar de Kalvekeetdijk kunnen kuieren. Voor visliefhebbers komen er aan de kant van de Kalvetkeetdijk vissteigers en de nodige ruimte om de wagen te parkeren. Knokke-Heist heeft er aldus binnenkort een nieuw idyllisch parkje bij, dat een meerwaarde betekent voor de hele omgeving van de wijk Schapenbrugge. 
 

KNOKKE-HEISTSE MISDAADSERIE

Binnenkort verschijnt van Jos Pierreux de vierde misdaadroman die zich in onze badstad afspeelt.  De 49-jarige auteur is in het dagelijkse leven handelaar in bouwmaterialen in Pepingen.  Maar de inspiratie voor z'n boeken vindt Pierreux in het mondaine van Knokke-Heist. Het nieuwe boek wordt gepubliceerd door de Uitgeverij Houtekiet onder de titel ‘Het viervijfdeprincipe’. In het boek komen drie bejaarden op gewelddadige wijze om het leven. Bij het onderzoek gelooft men liever in toeval dan in de mogelijkheid dat in de badstad een seriemoordenaar zou kunnen aan het werk zijn.  Jos Pierreux publiceerde eerder "De dode die met z’n tweeën was", "De overvallers die met z’n drieën waren" en "Het trio dat iets te vieren" had. 

Het viervijfdeprincipe is een uitgave van Houtekiet, isbn 9789052409238, 19,50 euro, 432 p.
 

SCHELDEVERDRAGEN 

De Nederlandse Tweede Kamer zal zo snel mogelijk de met Vlaanderen afgesloten Scheldeverdragen behandelen. Dat heeft premier Balkenende gezegd tegen de bezoekende Vlaamse minister-president Yves Leterme. Eerder hadden onze noorderburen het goedkeuren van de verdragen uitgesteld.  Heel wat politieke fracties hebben namelijk moeite met de onpolderingsplannen die als compensatie voor de verdieping van de Schelde in de verdragen zijn opgenomen. Ook voor de uitbreiding van het Zwin kan de beslissing in Den Haag gevolgen hebben. 
 

OPLICHTER INGEREKEND 

Een man uit Knokke-Heist is opgepakt wegens oplichting. Hij verkocht wagens via het internet. De man ging bij klanten langs om de wagens te tonen, liet een voorschot betalen, maar leverde de auto's nooit. Zo kon hij tot driemaal toe dezelfde wagen verkopen. De man werd eerder al betrapt op dergelijke praktijken, doch ging gewoon verder. 
 

WERKEN BAYAUXLAAN 

Het is met een week vertraging dat in de Bayauxlaan in Knokke werk gemaakt wordt van de nieuwe asfaltverharding tussen de Lippenslaan en de Koningslaan. Een en ander had te maken met de gure weer van de voorbije weken. De wegeniswerkers zijn ondertussen gestart met de opbraak en de aanleg van de riolering in de zone tussen het Neptunuspad en de Zonnelaan. Momenteel worden de greppels en boordstenen geplaatst in het gedeelte tussen de Zwaluwenlaan en het Neptunuspad. In het stuk tussen de Meerminlaan en de Zwaluwenlaan wordt tenslotte begonnen met de aanleg van de trottoirs en parkeerstroken.

Na het paasverlof start de aanleg van de stoep en parkeerstroken tussen Zwaluwenlaan en Neptunuspad. en de opbraak en aanleg van de riolering tussen Zonnelaan en Canadasquare. Vanaf half mei wordt gestart met de aanleg van de voetpaden en parkeerstroken in het gedeelte tussen Neptunuspad en Zonnelaan. Tegen half juni start de aanleg van de trottoirs en parkeerstroken in het gedeelte tussen Zonnelaan en Canadasquare.  In de laatste twee weken van juni wordt de asfaltverharding van de rijbaan aangebracht. Het einde van de werkzaamheden is voorzien tegen eind juni 2007.  Tijdens de hele duur van de werkzaamheden in de Bayauxlaan is de toegang tot de garages in de zone tussen Meerminlaan en Canadasquare onderbroken.
 

SINCFAL 

In de badstad pakt de Gidsenkring Sincfal uit met een speciaal paasprogramma. Op woensdag 4 april organiseert de kring om 14 uur een architectuurwandeling in het Zoute. De rondleiding start aan het Memlinc Hotel op het Albertplein en loopt onder meer naar het Zoutekerkje in de Sparrendreef. Op donderdag 12 april staat een grensoverschrijdende fietstocht door de Zwinpolders op het programma. De trip start op het Verweeplein in Knokke, eveneens om 14 uur. De deelnemers rijden langs de Willem-Leopoldpolder richting Cadzand en Nieuwvliet. Deelname aan deze begeleide wandeling en fietstocht kost telkens 4 EUR.
 

EXTRA CONTAINERSCHEPEN DOOR STAKING ROTTERDAM

Door de staking van de sleepdiensten in Rotterdam zijn al minstens dertig grote containerschepen uitgeweken naar Antwerpen. Drie schepen verlegden hun koers naar Zeebrugge en het ziet er naar uit dat er nog zullen volgen. Een oplossing in Rotterdam is namelijk niet direct in zicht. Werknemers van de sleepdienst Smit liggen al weken in de clinch met de directie over een nieuwe cao. Ze hebben inmiddels tien dagen gestaakt.  De extra schepen zorgen voor veel werk in de Vlaamse havens. Vooral in Antwerpen is het voor vrachtwagens die containers moeten ophalen momenteel een gekkenhuis. 
 

  Bezoek de sites van Paradijs Knokke-Heist
Radio Paradijs (tk)  of    Radio Paradijs (be)

 
 WEEKEND SPORT

Overwinning KBC Heist komt te laat.

Voetbal

27ste speeldag

1ste provinciale

Knokke FC – FC Roeselare 3-0 

Van Laer bracht Knokke vlak voor rust aan de leiding. Decru en Van Landschoot bouwden een comfortabele voorsprong uit voor de thuisploeg. Knokke staat  achtste met 38 punten. Eernegem en Ieper blijven zij aan zij aan de leiding met 63 punten. 

3de provinciale B

Lombardsijde - FC Heist 1-2. Heist kwam op achterstand maar stelde nog in de eerste helft orde op zaken via Tanghe en Van Fraechem. 

Lichtervelde - VV Westkapelle 0-3. Rustige overwinning voor VVW. Tweemaal Verbauwhede en Corty waren de doelpuntenmakers van dienst. Een Lichterveldenaar werd uitgesloten.

Bredene leidt met 55 punten uit 26 wedstrijden, FC Heist is tweede met 52 uit 27, Westkapelle is derde met 48 punten uit 26. 

Basketbal

23ste speeldag

Heren

Merksem - IBS Knokke-Heist 110-72 (rust 54-32)

Ondanks een produktieve bui van de broers Vandekerckhove sneuvelde IBS al snel onder het bommenoffensief van de thuisploeg. Knokke-Heist staat gedeeld tiende met 43 punten. 

2de provinciale 

Duinbergse – Oedelem 66-75

Het beste lijkt er wat af bij Duinbergse. Oedelem, derde in de stand, is natuurlijk een stevige tegenstander. Duinbergse staat nu vijfde met 46 punten uit 22 wedstrijden en telt 4 punten achterstand op de vierde, Desselgem. 

Dames

1ste landelijke

Schelle - IBS Knokke-Heist 57-58. Knokke-Heist incasseerde dit seizoen al heel wat nederlagen na verlengingen of met een punt verschil, maar deze keer sloeg de balans naar de voor IBS goede kant door. IBS staat zevende met 45 punten. 

Volleybal

Heren

2de provinciale B

Knokke-Heist – Wingene 1-3 (18-25, 25-22, 18-25, 19-25)

De overwinning van de bezoekers was niet onverdiend. Knokke-Heist speelde twee sets uitstekend maar toen was het beste eraf. Knokke-Heist is zevende met 26 punten uit 19 wedstrijden.

Dames

2de provinciale B

Knokke-Heist – Ruiselede 3-1 (25-18, 12-25, 25-17, 25-22).

Na een flinke opdonder in de tweede set kon Knokke-Heist het vrij vlot afmaken. De topper tussen leider De Haan en Wingene eindigde op 1-3 in het voordeel van De Haan, dat leider blijft met 47 uit 19 wedstrijden, vóór Wingene met 47 en Knokke-Heist met 45.

4de provinciale B

Knokke-Heist 2 – Loppem 0-3. In de laatste set geraakte Knokke-Heist 2 aan 13 punten, maar het werd de gebruikelijke nederlaag. Knokke-Heist 2 staat laatste met 2 punten uit 16 wedstrijden. 

Krachtbal

Eerste nationale

Osiris Aalst - KBC Heist 17-22. Heist won het degradatieduel wel, maar het mag niet baten: Heist degradeert.
Heist staat samen met Osiris Aalst op de laatste plaats met 48 punten. Heist heeft reeds al zijn 22 wedstrijden afgewerkt, Aalst pas 21.

Hockey

Heren

3de nationale D

Mol – Indiana 10-0 forfait

Dames

3de nationale C

Orée - Knokke 2-9.
 

27.03.1871 Geboorteverjaardag van Heinrich Mann, Duits schrijver 
27.03.1942 Geboorteverjaardag van Michael York, Welsh acteur 
27.03.1968 Overlijdensverjaardag van Joeri Gagarin, eerste mens in de ruimte 
Op 27 maart 1980 bezwijkt het Noorse olieboorplatform Alexander Kielland tijdens een hevige storm, waarbij 123 arbeiders om het leven komen.
27.03.2002 Overlijdensverjaardag van Dudley Moore, Engels komiek en pianist 
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
maandag 26 maart 2007
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° Als het Zwin groter wordt door het inlijven van landbouwgronden moet er een dijk rond het natuurgebied komen die minstens dertien meter hoog is, en een blaam op het landschap zal zijn. 
° Handelaars in Knokke-Heist maken zich zorgen over anonieme brieven, die ze de laatste dagen ontvingen, met de belofte dat informatie over hun concurrenten zal volgen.
° Met Pasen doet de rikshaw z'n intrede in Knokke-Heist onder vorm van een aangepaste billekarre, die de naam "billentaxi" krijgt en uitsluitend met kuitkracht wordt aangedreven. 
° Mogelijk pakt Knokke-Heist in augustus dan toch naast de aankomst en vertrek van étappes in de Eneco Wielertour. 
° Onder het thema "Aan tafel" presenteert het Davidsfonds Westkapelle dinsdag in het Heistse Sincfala een culinair getinte "Nacht van de Geschiedenis". 
° De bemanningsleden die door Iran ontvoerd werden waren vorig jaar nog in Zeebrugge. 
° Eén van de geweigerde ontwerpen voor het nieuwe Casino Knokke wordt mogelijk in de gokstad Las Vegas gerealiseerd. 
° Het Kanaalverkeer wordt woensdagmorgen verstoord door het onschadelijk maken van een zeemijn. 
° In het zondagvoetbal was er winst op eigen terrein voor FC Knokke, en op verplaatsing eveneens voor FC Heist en VVWestkapelle. 

En verder in ORO Nieuwsmagazine:

° Dit Was Veronica
° Op deze dag -tig jaar geleden
° Baziel
 

Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Jeugdig Amusement, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond: ITV: 17.00 Poirot, VT4: 20.30 Heroes, VijfTV: 21.05 Diary of a Binge Drinker, BBC2: 22u Child Slavery, Canvas: 23.10 The Fast Show, BBC1 0.05 The Astronaut's Wife
BELANGRIJKE MEDEDELING
Door een computercrash bij Yahoo in Los Angeles werden 2 weken geleden de adressen van de mensen die zich via Yahoo op het oronieuws hadden geabonneerd vernietigd.  Personen die het weekdaglijkse nieuws willen blijven ontvangen kunnen hun emailadres rechtstreeks opgeven bij
oronieuws@telenet.be
HOGE ZWINDIJK

Als het Zwin groter wordt door het inlijven van landbouwgronden moet er een dijk rond het natuurgebied komen die minstens dertien meter hoog is, en een blaam op het landschap zal zijn. De Nederlanders eisen namelijk dat de de dijken rond het nieuwe Zwin op Deltahoogte gebracht worden. Dat is de norm die men bij onze noorderburen na de watersnoodramp van 1 februari 1953 is gaan hanteren. Dijken op Deltahoogte zijn bestand tegen ook de hoogste vloed in onze regio.  Als het Zwin een groter intergetijdengebied wordt komt het zeewater straks tot vlakbij de weg tussen de Knokse Oosthoek en Retranchement. Langs een deel van die weg zal men dus tegen een grote wal aankijken.
 

ANONIEME BRIEVEN

Handelaars in Knokke-Heist, Oostende en Veurne maken zich zorgen over anonieme brieven die ze de laatste dagen ontvingen. Het gaat om bruine omslagen waarin de handelaars "geheime informatie" beloofd worden over hun "concurrenten". In de brieven, die allemaal in Brussel werden verstuurd, wordt aangekondigd dat "iemand die het goed meent later nog contact zal opnemen". Tot nog toe hebben enkel handelaars dergelijke brieven ontvangen. Alhoewel nog geen stafbaar feit werd gepleegd vermoedt de recherche in Knokke-Heist dat de brieven een aanloop zijn naar een vraag om betaling voor de aangekondigde informatie. Men raadt handelaars die anonieme brieven ontvangen aan om deze af te geven bij de politie.
 

BILLENTAXI OF BELLETAXI

Met Pasen doet de rikshaw z'n intrede in Knokke-Heist onder vorm van een aangepaste billekarre, die de naam "billentaxi" krijgt en uitsluitend met kuitkracht wordt aangedreven. Initiatiefnemer is Marc Delanghe die naast zijn professionele bezigheid als brandweerman in de badstad nu ook in bijberoep de taak van flink uit de kluiten gewassen taxi-chauffeur zal uitoefenen. Om de klanten in ideale omstandigheden te vervoeren, legt een gespecialiseerd bedrijf in kustrijwielen in ’t Walletje in Westkapelle, momenteel de laatste hand aan de constructie van een uniek 2-delig model met zeildak. . De trekker vooraan voorziet plaats voor de chauffeur en een volwassen passagier die op hetzelfde tempo als de bestuurder de pedalen moet zien rond te draaien. De neus van het rijwiel is omgebouwd tot bagageruimte of zitjes voor 2 kinderen. Aan de trekker hangt vervolgens een aanhangwagen met 4 zitplaatsen. Het gloednieuwe voertuig met een vermogen van 4 mk (mensenkracht), beantwoordt perfect aan de doelstelling van burgemeester Lippens om de uitstoot van CO2 in Knokke-Heist met de helft te verminderen. De milieuvriendelijke Belletaxi zal voornamelijk rondtoeren in de toeristische zones.
 

CASINO-ONTWERP NAAR LAS VEGAS? 

Eén van de geweigerde ontwerpen voor het nieuwe Casino Knokke wordt mogelijk in Las Vegas gerealiseerd. Het plan van de Nederlands-Vlaamse architect Willem Jan Neutelings voor een gigantische eivormige toren strandde in de badstad op de tweede plaats van de ontwerpwedstrijd. Volgens de architect kan het gebouw met de voorziene relaxbaden, luxe-lofts en gokzalen net zo goed in Vegas worden neergezet als aan de Belgische kust. Het ontwerp werd dan ook in de Amerikaanse gokstad ingediend. De politieke en culturele context van Las Vegas was dezelfde als in Knokke: in beide gevallen moest er een gebouw worden neergezet waarin mensen geld uitgeven en zich vermaken, aldus de architect. Een en ander kwam aan het licht tijdens een lezing in Leuven. 
 

GEEN ENECOTOUR VOOR KNOKKE-HEIST? 

De Eneco Wielertour is na veel geruzie tussen de Nederlandse en Belgische organisatoren gered; maar het lijkt plots onduidelijk of het mondiale wielerpeleton op 25 en 26 augustus Knokke-Heist wel zal aandoen. De Eneco Tour is twee jaar geleden ontstaan uit de Ronden van Nederland en België om te kunnen participeren in de ProTour.  De Eneco, die acht dagen duurt, gaat op woensdag 22 augustus van start in Hasselt.  Organisator Bart Voskamp heeft zopas bevestigd dat de twintig ProTourploegen op 26 augustus in Terneuzen zullen arriveren. Oorspronkelijk zou die rit in Knokke-Heist van start gaan, maar daar staan nu grote vraagtekens bij; omdat er volgens Voskamp die dag in de badstad reeds andere activiteiten gepland zijn.
 

NACHT VAN DE GESCHIEDENIS 

Onder het thema "Aan tafel" pakt het Davidsfonds Westkapelle dinsdag in het Heistse Sincfala uit met een culinair getinte "Nacht van de Geschiedenis".  De historie van eten en eetgewoonten raakt namelijk alle aspecten van het politieke, economische, sociale en culturele verleden. Deze vijfde avond uit de reeks begint om 19u en omvat naast een rondleiding in het museum ook een lezing over ansjovis, zeekraal en lamsoor door Herman Simons.  Deze Nederlandse deskundige is van opleiding bioloog en nam in 1984 "De Oosterschelde" als afstudeeronderwerp. Lamsoor staat in de Zwinstreek beter bekend als zwinneblomme.

Afspraak dinsdag om 19 uur in Sincfala, Museum van de Zwinstreek, Pannenstraat 140, 8300 Knokke-Heist. Inkom: 2,00 euro. Gratis voor leden van het Davidsfonds. Vooraf inschrijven verplicht! U kunt hiervoor terecht bij:
- Davidsfonds Westkapelle: 050 61 42 83 of johan.cabooter@knokkeheist.be
- Sincfala, Museum van de Zwinstreek: 050 630 872 of sincfala@knokke-heist.be
 

WOENSDAG STREMMING KANAALVERKEER

Ferrypassagiers moeten woensdag op de route tussen Calais en Dover rekening houden met belangrijke vertragingen. In de ochtend zal de haven van Calais tijdelijk gesloten zijn. Vanaf 9.30 zal een Frans ontmijningsteam een gecontrolleerde explosie uitvoeren op een Duitse oologsmijn. Het springtuig, dat 700 kilo weegt, werd vorige week aangetroffen vlakbij de toegang tot de Noord-Franse haven. De mijn is vermoedelijk van de zeebodem losgekomen na het stormweer afgelopen week. Het ruimen van de zeemijn zal twee tot drie uur in beslag nemen. In die periode kunnen geen ferries of andere schepen Calais in- of uitvaren.
 

ALCOHOLCONTROLES IN GRENSGEBIED 

In het grensgebied zijn op het grondgebied van Sluis afgelopen weekend alcoholcontroles gehouden. Dat gebeurde op twee plaatsen. Er werden 54 blaastesten afgenomen. Daarbij bleken vier bestuurders met teveel alcohol op achter het stuur te zitten. 
 

WEEKEND VOETBAL IN DE REGIO 

In Eerste Provinciale voetbal versloeg FC Knokke de ploeg van Club Roeselare met 3-0. In het klassement komt Knokke daarmee op de 8ste plaats. In Derde Provinciale B won Fc Heist in Lombardsijde met 1-2. VVWestkapelle ging overtuigend in Lichtervelde winnen met 0-3. In de rangschikking staat Heist op de tweede en Westkapelle op de derde plaats. In Vierde Provinciale waren er afgelopen weekend geen wedstrijden in onze regio. 
 

VEREN BRESKENS-VLISSINGEN UIT DE VAART

Tussen Vlissingen en Breskens varen op dit moment geen veerboten. De Prinses Máxima is uit de vaart genomen, omdat 
een generator niet opstart. De Prins Willem-Alexander is al weken uit de vaart in verband met motorproblemen. Vervoerder Veolia zet bussen in om passagiers tussen Vlissingen en Breskens te vervoeren. Monteurs zijn aan boord bezig om het probleem met de generator op te lossen. Het bedrijf verwacht dat de Máxima in de loop van de dag weer gaat varen 
 

IRAANSE ONTVOERINGSZAAK 

De bemanningsleden van het Britse fregat HMS Cornwall, die door Iran ontvoerd werden, waren vorig jaar nog in Zeebrugge. De Britten voerden een routinecontrole uit aan boord van een vrachtvaartuig in Iraakse wateren toen ze vrijdag door schepen met Iraanse Revolutionaire Gardisten omsingeld werden.  In juli 2006 lag de HMS Cornwall tijdens de Marindagen afgemeerd in de Zeebrugse Zeemachtbasis. De vrouwelijke marinier die toen in onze kusthaven de rugzakken van bezoekers aan het schip controleerde zou zich nu samen met 14 andere bemanningsleden van het fregat in gevangenschap bevinden in Teheran. 
 

De HMS Cornwall tijdens de havendagen in de Marinbasis te Zeebrugge in juli vorig jaar.
Het is van dit Britse fregat dat Iraanse Revolutionaire Gardisten afgelopen vrijdag in de Perzische Golf 15 bemanningsleden hebben ontvoerd.
  Bezoek de sites van Paradijs Knokke-Heist
Radio Paradijs (tk)  of    Radio Paradijs (be)

Dit Was Veronica

Aanstaande woensdag is in Amsterdam de presentatie van het nieuwe boek "Dit was Veronica". Het boek gaat over de geschiedenis van de zeezender Radio Veronica en is geschreven door Auke Kok. Voormalig Veronica medewerkers Juul Geleick en Ad Bouman van de Stichting Norderney verzorgden de foto's in het boek. Ook op de Veronica Dag op 31 maart zal het boek worden gepresenteerd. Hans Knot schreef een recensie.

DIT WAS VERONICA, GESCHIEDENIS VAN EEN PIRAAT
Amsterdam,Thomas Rap, 2007.
367 pagina’s; geïllustreerd
ISBN 978 90 60056221
NUR 301
Verkoopprijs 19.90 Euro

RECENSIE
Tekst: Hans Knot

Bij de schrijver van het boek ‘Dit was Veronica, geschiedenis van een piraat’, Auke Kok (1956) o­ntstond in 1973 het idee een opstel te schrijven over de zaken rond de demonstratie, die op 18 april werd gehouden in Den Haag. Dit als een groots protest tegen de plannen van de Nederlandse overheid via een wetgeving een einde te maken aan de o­ntzettend populaire uitzendingen van het radiostation Veronica. Het station dat vanaf een schip in internationale wateren haar signalen naar de miljoenen luisteraars in o­ns land verspreidde. Kok was het al vroeg duidelijk gemaakt dat je moest schrijven over een o­nderwerp waarvan je verstand had. Het opstel kwam er en werd voorgelegd aan de leraar op het Atheneum klas 4 en het verhaal is Auke altijd bijgebleven. Maar helaas in geschrift verdwenen tijdens de één of andere verhuizing. En dus besloot Auke Kok, drie decennia later, andermaal te duiken in de roemruchtige geschiedenis van de zeezender Radio Veronica om het verhaal op een totaal andere manier neer te zetten dan in voorgaande publicaties over dit o­nderwerp is gebeurd. 

Rode draad is de techniek van interviewen, die Kok heeft toegepast, waarbij de verhalen naar bovenkomen, vertelt drie decennia na de daadwerkelijke gebeurtenissen. Gevolg: de verhalen worden gemakkelijker verteld dan destijds. Natuurlijk blijft er de sfeer van de o­nderlinge vriendschappen binnen het Veronicateam overeind staan; maar hier en daar in het verhaal wordt de één door de ander zeker niet gespaard. 

Als auteur van de vijf delen over de geschiedenis van Radio Veronica, zoals in de mid jaren negentig van de vorige eeuw zijn gepubliceerd (SMC, Amsterdam), leek me het dan ook zeer moeilijk deze nieuwe publicatie ‘Dit was Veronica, geschiedenis van een piraat’, met een o­nafhankelijke blik te recenseren. Immers, in hoeverre kan van de schrijver verwacht worden tot in details de historische waarde van feiten neer te zetten. Ergens lees ik bijvoorbeeld dat het REMeiland pal voor de kust van Scheveningen lag. Auke Kok was zelf mee op een tocht, een paar jaar geleden en moet gemerkt hebben dat de tocht naar de plek van het eiland ruim anderhalf uur duurde vanuit de haven van hetzelfde Scheveningen. Maar, na het lezen van het boek en de door mij gemaakte aantekeningen zijn details als deze totaal o­nbelangrijk geworden.

In ‘Dit was Veronica, geschiedenis van een piraat’ sleept Auke Kok met veel elan en overtuiging je door de roerige jaren zestig en de eerste helft van de jaren zeventig heen; een avontuur over de vrije jongens die iets deden dat écht niet mocht: namelijk uitzendingen verzorgen van een schip. Radio beluisteren veranderde in het positieve vanaf 1965 waarna de radiomakers een eenheid gingen vormen met niet alleen de artiesten – immers ze konden daar financieel op een aantal manieren ook weer beter worden – maar ook met de vele luisteraars. Het tot één grote warme familie groeien, was het resultaat dat leidde tot meer dan 150.000 demonstrerende mensen, voornamelijk jongeren (smalend soms de kinderkruistocht genoemd), in Den Haag in april 1973. 

Auke Kok laat in ‘Dit was Veronica. Geschiedenis van een piraat’ de lezer zeer nabij komen in de manier waarop het de verhalen van de betrokkenen neerzet. Het was alsof ik de boeken uit mijn eigen jeugd, als ‘De Radio Omroepster’ van Maxim van Amstel en ‘Hier Radio Holland’ van W.N. van der Sluys opnieuw in mijn handen had. Boeken die me raakten en keer op keer werden teruggepakt voor gedeeltelijke herlezing. In het geval van deze nieuwe publicatie van Auke Kok, die al eerder zijn sporen verdiende met o­ndermeer ‘Balverliefd; 1974 – Wij waren de besten’ en ‘Onze Jongens de nieuwe helden van Oranje’, trekt hij niet alleen de babyboomers door de wilde jaren heen om nog eens terug te beleven hoe in die tijd het radiobeluisteren en de gehele sfeer eromheen werd beleefd, maar weet hij ook aan de nieuwe generatie duidelijk te maken dat deze beleving toch een totaal andere was dan die van de huidige I-pod en MP3 generatie.

Auke Kok weet in zijn verhaal hier en daar ook wat spellenprikjes uit te delen en haalt de mythe o­nderuit dat de Veronica Top 40 een o­ntdekking van Willem van Kooten was; maakt hij tevens duidelijk dat er wel degelijk restricties waren bij de te draaien muziek (In Lennon’s ‘The luck of the Irish’ werd té veel gevloekt) en dat ook bij Veronica wel aan een lichte vorm van payola werd gedaan. Het betalen voor het draaien van bepaalde muziek gebeurde vanaf één tientje ingesloten in een pakje sigaretten. Maar ook werd er wel degelijk gemanipuleerd met de noteringen in de Top 40, hoewel dit volgens Lex Harding slechts in de o­nderste regionen zou zijn gebeurd.

Uiteraard wordt uitgebreid ingegaan op de opzet van het radiostation in de begin jaren zestig, waarbij binnen de aandeelhouders er vooral veel zakenlieden gevonden werden binnen de Joodse handelaren, die actief waren in Amsterdam en omgeving. Auke Kok vergeet ook niet af en toe ‘een nieuwtje’ toe te voegen aan de toch al zo uitgebreide geschiedschrijving inzake Radio Veronica. Hij verhaalt hoe in het voorjaar van 1968 Robbie Dale Radio Caroline heeft ingeruild voor Radio Veronica en als eerste de selfsupporting – het werken zonder technicus - introduceerde bij het station. Maar bovenal komt met de informatie dat Robbie zijn liefde vond bij Stella – met wie hij nog steeds zeer gelukkig samen is. De toevoeging dat Stella de zus was van de in Amsterdam befaamde kapper Mario, is een verrassend nieuwtje voor diegene die de geschiedenis van de zeezenders tot in de puntjes volgt. Mario poogde – nadat Manders in 1970 publiciteit had gekregen met een poging tot kaping van het zendschip van RNI – niet veel later zijn naam groter te maken door nogmaals een ‘kaping’ te proberen waarbij een journalist van de Telegraaf als ‘reclamemaker’ was meegenomen naar de Noordzee.

Vele meesleurende verhalen trekken je door het boek heen, zoals het o­ntstaan van het later immens populaire ‘Candlelight’ van Jan van Veen. Simpel o­ntstaan nadat Van Veen een aantal biertjes té veel had gedronken en vervolgens uit baldadigheid een gedichtje fluisterend de luisteraar toevertrouwde. Met als gevolg vele brieven, gevolgd weer door honderden en later postzakken vol verzoeken tot het voorlezen van persoonlijke gedichten. Maar ook de latere concurrentie met RNI, ook bekend als Radio Noordzee, wordt niet vermeden. De bomaanslag die in opdracht van lieden in de top van de organisatie van Veronica werd gepleegd op de concurrentie, wordt niet vermeden. Een ander belangrijk aspect in het boek van Auke Kok is dat hij met regelmaat ook de luisteraars en de artiesten over diverse o­nderwerpen aan het woord laat om op die manier inderdaad te komen tot het beeld van ‘wij waren één grote familie’. Een familie die in eerste instantie de grote ‘vrolijke’ familie was o­nder leiding van Willem van Kooten, maar jaren later vergroeide tot een ‘sentimentele familie’, o­nder leiding van Rob Out. Een programma als ‘Het laatste uur’ van Radio Veronica, waarvan anno 2007 sommigen nog met weemoed en verdriet kunnen terug luisteren – is een voorbeeld van opper sentiment. Andere ‘familieleden’ hadden destijds al afgehaakt om hun plezier elders te vinden op de ‘220’ op de middengolf. 

Afsluitend kan gesteld worden het advies te volgen dit boek zondermeer snel te kopen, daar het een aangename aanvulling is op datgene al eerder werd gepubliceerd over de geschiedenis van de zeezender Radio Veronica. Gelukkig o­ntkracht Auke Kok de o­ndertitel van zijn boek ‘Dit was Veronica, geschiedenis van een piraat’ op pagina 24 door te stellen dat de medewerkers van Radio Veronica gelukkig formeel niets illegaals deden.’ 
 

 
26.03.1911 Geboorteverjaardag van Tennessee Williams, Amerikaans toneelschrijver
26.03.1923 Overlijdensverjaardag van Sarah Bernhardt, Frans actrice
26.03.1931 Geboorteverjaardag van Leonard Nimoy, Amerikaans acteur {Mr. Spock}
26.03.1944 Geboorteverjaardag van Diana Ross, Amerikaans zangeres
26.03.1962 Geboorteverjaardag van Paul de Leeuw, Nederlands acteur, kleinkunstenaar en presentator 
In het Witte Huis worden op 26 maart 1979 de Camp David-akkoorden getekend door Menachem Begin, Anwar Sadat en Jimmy Carter.
26.03.1983 Overlijdensverjaardag van Anthony Blunt, Brits spion 
Gelukkig Verjaardag: 
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
WORLD CLOCK
vrijdag 23 maart 2007
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° Komende woensdag wordt reeds een aanvang gemaakt met het herstel van het strand ter hoogte van het Lichttorenplein in Knokke.
° De badstad eist van minister Peeters het publiek maken van een "intern document" in verband met de geplande AX-weg in Westkapelle. 
° Uit een bevraging van Westtoer blijkt dat het de Franstalige Belgen zijn die van Knokke-Heist tot De Panne zorgen voor liefst 17 procent van de toeristische omzet.
° De inwoners van Knokke-Heist blijken dan toch niet de best-verdienende burgers van België te zijn.
° Een korte maar hevige brand heeft donderdag zware schade toegebracht aan het atelier van de duikers op de marinebasis in Zeebrugge.
° Bekende Vlamingen op de Nacht van Exclusief moeten voor hun logement uitwijken naar Cadzand, omdat hotels in Knokke-Heist niet langer staan te springen om kamers weg te geven aan beroemdheden. 
° Verwilghen wil Energie en Klimaat onder één dak. 

En verder in ORO Nieuwsmagazine:

° Weer Frans offensief tegen Nederlandse vissersvaartuigen
° Het maritieme beleid van de EU: actie nodig voor zeeën en kustgebieden
° Bevolking: Geboorten, Huwelijken en Overlijdens (niet tijdig ontvangen)
° Vandaag  -tig jaar geleden
° Baziel
 

Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Jeugdig Amusement, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond: ITV: 21u Beware of the Dog,  BBC1: 20u A question of Sport, KaII: 21.35 Lockdown, BBC2: 22u Rough Crossings (slavernij), CANVAS: 23.50 Black Cat, White Cat. 
Zomertijd start zondagmorgen om 2u =3u. (Spring forward, Fall backwards) Uurtje korter slapen dus. 
WOENSDAG AL NIEUW STRAND VOOR KNOKKE

De deelgemeente Knokke krijgt sneller een nieuw strand dan eerder gedacht. Door de recente voorjaarsstorm zijn op het strand van de badstad tonnen zand verdwenen. Op sommige locaties is een hoogteverschil van twee meter ontstaan. Ten einde in de eerste plaats de veiligheid van de wandelaars te waarborgen werd vrijdag door het schepencollege groen licht gegeven voor een dringende aanvoer van zand. Daarmee wil de kustgemeente meteen toeristische belangen veilig stellen, in het bijzonder die van de badkarhouders. De dienst der Kust is nu akkoord gegaan om bijkomend zand aan te voeren, voornamelijk ter hoogte van het Lichttorenplein waar de stormschade het grootst is. Deze dringende interventie start reeds op woensdag 28 maart en zal doorlopen tot in de eerste week van de paasvakantie. Bij deze interventiewerken zullen vrachtwagens nagenoeg 13.000 kubieke meter zand aanvoeren. Op deze manier zouden de hoge zandklippen opnieuw genivelleerd worden. De gemeentelijke Technische Uitvoerende Diensten zullen borden plaatsen om de wandelaars te wijzen op de tijdelijk onveilige situatie .
 

REL DREIGT ROND "INTERN DOCUMENT" IN VERBAND MET AX-WEG 

Knokke-Heist eist publiek maken van "interne documenten" ivm AX-weg om juridische acties door de badstad te voorkomen. In de strijd om duidelijkheid in verband met de diverse mogelijke tracés voor de geplande AX-weg van de N49 naar het Zeebrugse havengebied eist Knokke-Heist inzage in een zeer omstreden intern document. De badstad is betrokken partij omdat deze verbindingsweg voor zwaar vervoer voor een groot stuk op het grondgebied van Westkapelle zal lopen. Aanvankelijk was in het Plan-MER slechts sprake van 3 mogelijke tracés. In overleg met het plaatselijke AX-comité heeft Knokke-Heist onlangs een 4de variant ter sprake gebracht. Op de jongste vergaderingen met de diverse instanties en diensten over het verloop van de AX ter hoogte van Westkapelle, tekende er zich meer en meer een consensus af rond deze nieuwe tracévariant, die beter aansluit met enerzijds de visuele en geluidsbescherming van de woonkern van Westkapelle en anderzijds de verstoring van de natuurwaarden door het aansnijden van het vogelrichtlijngebied. 

MAAR, Knokke-Heist heeft zopas informeel vernomen dat op grond van een juridisch advies, ingewonnen door het agentschap Bos en Natuur van de Vlaamse Gemeenschap, deze variant in het Plan-MER niet meer beschouwd zou worden als een haalbaar alternatief, omdat dit in strijd zou zijn met de vogel- en habitatrichtlijn. Het gemeentebestuur heeft bij het West-Vlaams Economisch Studiebureau, dat belast is met het opstellen van het milieueffectenrapport, dit juridische advies opgevraagd. Het WES heeft Knokke-Heist echter laten weten dat het hier gaat om een intern document dat niet publiek gemaakt wordt. Het college van burgemeester en schepenen heeft daarom een brief aan Minister Kris Peeters geschreven met de vraag of het tracé 4 al dan niet door zijn diensten definitief van tafel is geveegd. Het gemeentebestuur heeft de minister ook gevraagd of het ‘interne’ juridische advies waarop het agentschap Bos en Natuur zich baseert, aan Knokke-Heist kan worden bezorgd, zodat dit minstens nog eens aan de mening van een onafhankelijke milieudeskundige kan worden getoetst. Het is volgens Knokke-Heist beter dit nu te doen, zodat in een latere fase eventuele juridische acties vanwege Knokke-Heist vermeden kunnen worden. In het kader van de openbaarheid van bestuur is de Vlaamse overheid in elk geval verplicht om binnen 15 dagen te antwoorden of het gemeentebestuur al dan niet recht heeft op een afschrift van het aangevraagde document.
 

NIET BESTE-VERDIENERS 

De inwoners van Knokke-Heist blijken dan toch niet de best-verdienende burgers van België te zijn. Het is de gemeente Lasne die zich, met een gemiddelde belastingsaangifte van 40.949 euro, de absoluut rijkste gemeente van ons land mag noemen.  In Knokke-Heist bedraagt het gemiddelde inkomen 30.000 euro,  terwijl dat in Blankenberge slechts 19.854 euro is. Dat blijkt uit de analyse van de belastingsaangiften door het Nationaal Instituut voor de Statistiek.  De gemiddelde belastingsaangifte ligt met 25.163 euro hoger in Vlaanderen dan in Wallonië. De armste provincie in ons land is Henegouwen. 
 

FRANSTALIG BELANG

Van Knokke-Heist tot De Panne zijn het de Franstalige Belgen die zorgen voor liefst 17 procent van de toeristische omzet. In 2005 spendeerden ze 158,3 miljoen euro. Ze zijn daarmee economisch belangrijker dan de Duitse, Nederlandse en Franse kustbezoekers samen. Dat besluit Westtoer uit een studie die het twee jaar geleden uitvoerde bij ongeveer 1.300 Belgische toeristen die tussen april en november aan onze kust verbleven. Volgens het West-Vlaams provinciebedrijf voor Toerisme en Recreatie ging het om mensen die aan de kust logeerden en voor hun verblijf betaalden. Kampeerders, dagjestoeristen of wie een tweede verblijf aan zee heeft, kwamen niet in aanmerking. De Franstalige Belgen die in Knokke-Heist of andere badplaatsen overnachten geven per dag gemiddeld 60 euro uit en houden zich vooral bezig met wandelen, eten en shoppen. En ze komen vaker dan de andere toeristen met het openbaar vervoer naar de kust. 
 

BRAND MARINEBASIS 

Een korte maar hevige brand heeft donderdag zware schade toegebracht aan het atelier van de duikers op de marinebasis in Zeebrugge. In zo'n 20 minuten had de marine-brandweer de vuurhaard onder controle. Bij de brand raakten drie personen gewond. Eén liep brandwonden op aan de handen. Twee anderen raakten bevangen door de rook. Volgens woordvoerder François Winkelmans was er meer hitte- dan brandschade. Er is een onderzoek gestart naar de oorzaak. De dienstverlening van de duikers-ontmijners op de basis komt door de brand niet in het gedrag. 
 

EXCLUSIEF PLAATST BEROEMDHEDEN IN CADZAND

De voorbije jaren waren heel wat hotels in Knokke-Heist nog bereid om, naar aanleiding van de Nacht van Exclusief in het Casino, Bekende Vlamingen gratis te herbergen. De tendens is echter veranderd.  De meeste hotels zien het niet meer zitten kamers te geven in ruil voor een bekend gezicht. Vlak over de grens lukt dat echter wel nog. Twee hotels in Sluis en Cadzand-Bad kunnen dan ook dit weekend een hele reeks betrekkelijke beroemdheden binnen hun muren begroeten. Hotel De Wielingen in Cadzand stelt 35 kamers ter beschikking van de BV's en rolt zowaar de rode loper uit. (Op de lange hotellijst van BV's herkende onze redacteur enkel Faroek Özgünes, Caroline Ex en Geena Lisa. Maar ja, hij kijkt dan ook enkel BBC)
 

PLEIDOOI VOOR SAMENVOEGEN ENERGIE-KLIMAAT-BEVOEGDHEID

Energie en Klimaat zouden best in één bevoegdheidspakket zitten zodat er één minister bevoegd is voor Energie en het Klimaatbeleid. Dat verklaarde het Knokke-Heistse gemeenteraadslid, minister van Energie Marc Verwilghen, tijdens het themadebat over het energiebeleid in de Senaat. Voor Verwilghen dient het energie- en klimaatdebat samen gevoerd te worden. Hij pleitte voor een sereen debat over energie en voor een energiebeleid dat op de lange termijn gericht is. De sprekers van de verschillende partijen waren het er over eens dat er dringend bijkomende inspanningen moeten gedaan worden voor het ontwikkelen van alternatieve en hernieuwbare energiebronnen en voor een zuiniger energiegebruik om de Kyotonormen te halen en de uitstap uit de kernenergie mogelijk te maken.
 

 

Weer Frans offensief tegen Nederlandse vissersvaartuigen

Urker Noordzeekotters kampen in toenemende mate met agressie van Franse collega's. Deze week werd een groep Nederlandse vissers in het Franse Boulogne-sur-Mer klemgezet in de plaatselijke haven. Tot woede van Albert van Urk van de PO Oost, de producentenorganisatie op Urk. Volgens hem mochten andere - Franse - schepen wel de haven in en uit. Maar werden de negen Urkers, enkele Stellendammers en Scheveningers ook de voet dwarsgezet. Meer dan een halve dag lagen ze gedwongen aan de kade. En dat staat niet op zich. "Dit is al de derde keer.''

Volgens Van Urk zijn de Franse vissers boos op de Nederlanders. De kwaliteit die de Noordzeekotters leveren is beter dan die van de plaatselijke vissers, stelt hij. De Nederlanders gebruiken duurzame vangstmethodes en halen de betere en grotere vis aan boord. "En dat zie je terug in de prijzen. Die zijn hoger dan de prijs van de Franse vis.'' Ouderwetse jaloezie dus die de Fransen drijft. Al zeggen zij - citeert Van Urk - dat de Nederlanders 'hun' vis vangen. En dat dat niet legaal gebeurt. Legaler kan niet, weet Van Urk. "Ze staan op hun achterste benen. Het is belachelijk dat dit kan gebeuren tussen vissers uit EU-landen. Het kan niet zo zijn dat iedereen zijn eigen koninkrijkje opricht.'' De Urker vissers hebben aangifte gedaan bij het plaatselijke politiebureau en een claim ingediend bij de havenautoriteiten. Volgens Van Urk werken de wetshandhavers volop mee met de Urkers. De groep van ongeveer negen Noordzeekotters uit Urk vist op een duurzame manier, legt Van Urk uit. Fleetshooting heet het. Met lijnen en een net, maar zonder dat over de bodem te schrapen en zo het bodemleven los te woelen. "Ze vissen het meest op rode poon, mul, inktvis en zeebaars.'' De vangstmethode scheelt veel dieselolie (scheelt in de portemonnee en het milieu) en zorgt voor kwaliteit. "Je vangt niet de kleinere vis.'' De kotters vertrekken rond oktober naar Frankrijk en blijven daar tot het voorjaar. De bemanning reist in de weekeinden naar Urk, gewoon over de weg. Een paar honderd kilometer. In maart of april kiezen de kotters voor een Nederlandse haven om van daaruit op de Noordzee te vissen. Ze volgen op die manier de trektocht van de vis.

Het maritieme beleid van de EU: actie nodig voor zeeën en kustgebieden

Hoe kunnen beleidsmakers de zeeën en hun ecosystemen en de kusten van Europa beschermen tegen vervuilingen en tegelijkertijd de zeevaart stimuleren? Deze vraag stond deze week centraal in het Parlement, dat Parlementsleden en experts uit heel Europa samenbracht die de noodzaak tot een Europees maritiem beleid behandelden. Dinsdag stond de behandeling van een zogenaamde 'Green Paper' (een document dat door de Commissie wordt vrijgegeven om het debat omtrent een bepaald onderwerp te bevorderen) van de socialistische rapporteur Willi Piecyk (Dui) omtrent deze vraag in het Europees Parlement op de agenda. Eerder werd er in het Parlement al aandacht gevraagd voor de Europese kusten en eilanden die onder bedreiging staan van onder andere slechte infrastructuur en illegale migratie. 

Actie noodzakelijk?

Is de behoefte aan een Europees maritiem beleid eigenlijk nodig? In het debat kwamen een aantal oorzaken naar voren die de behoefte aan een Europese maritiem beleid uitlegden:

Europa wordt omsingeld door eilanden, 4 zeeën en 2 oceanen: De Mediterrane, de Baltische, de Noordzee en de Zwarte zee
Europa heeft een enorme kustlijn (100.900 km), deze is bijvoorbeeld drie keer die van Afrika
Vele delen van deze kustlijn zijn dicht bevolkt en toeristentrekpleisters
De maritieme oppervlakte van de EU is groter dan de aardoppervlakte
Alle zeegerelateerde sectoren zorgen voor ongeveer 5 miljoen banen in de EU 
Vervuiling en de invloeden van klimaatverandering zorgen voor bedreigingen van het ecosysteem en de duurzaamheid van de economie

Volgens Simon Cripps, directeur van het Global Marine Programme van het Wereld Natuur Fonds (WNF), heeft de commerciële visserij "het hele ecosysteem op de kop gezet." Cripps stelt daarom vergaande maatregelen voor om het ecosysteem weer in balans te brengen: "Illegale visserij en niet-gereguleerde visvangsten vormen een grote bedreiging voor maritieme diversiteit. We zullen gebieden in Europa moeten inrichten die beschermd worden voor dit soort praktijken en een nauwkeuriger planning omtrent de visserijquota moeten instellen." Het Ierse Parlementslid Seán Ó Neachtain (Fractie Unie voor een Europa van Nationale Staten) waarschuwde echter voor te strenge EU-wetgeving: "De  bestaande wetgeving heeft al een grote invloed op de economische situatie in dunbevolkte zeekustgebieden. Er wordt geen rekening gehouden met mensen."

Klimaatverandering

De wereldwijde discussie omtrent de klimaatverandering ging ook niet voorbij aan het debat. De verwachte stijging van de zeespiegel zal een enorme invloed hebben op de Europese kustgebieden en het maritieme klimaat. Tegelijkertijd draagt het maritieme verkeer in de EU enorm bij aan de uitstoot van broeikasgassen. Rapporteur Willi Piecyk van de Vervoerscommissie van het Parlement zei daarover tijdens het debat het volgende: "Klimaatverandering is inderdaad een van de grootste uitdagingen voor het maritieme beleid in de EU. We moeten ervoor zorgen dat milieuvervuiling afneemt. Daarbij moeten we niet het belang van betere arbeidsomstandigheden uit het oog verliezen. Menselijke fouten staan namelijk vaak aan de basis van milieurampen."  Daarbij bekritiseerde Peter S. Mortensen (De) van de Social Dialogue Committee for Martime Fisheries het document van de Europese Commissie: "Er staan een aantal paragrafen in deze Green Paper die de vissen zelf beter beschermen dan de vissers. De werkomstandigheden van vissers zijn matig, de lonen laag en er is veel concurrentie van vissers van buiten de EU."

Risico's en behoeftes

Enkele andere Parlementsleden opteerden verder nog voor het gebruik van duurzame energie in de maritieme zeevaart om de uitstoot aan broeikasgassen tegen te gaan. Alle deelnemers steunden tenslotte de optie tot de creatie van een Marine spatial planning, dat de genoemde risico's en de behoeftes identificeert. Zodoende kan een maritiem beleid worden opgezet dat economische voorspoed brengt maar tegelijkertijd de oceanen, zeeën, eilanden en de kustlijnen van Europa beschermt.
 

 Een TUNNEL onder de nieuwe ZEESLUIS in ZEEBRUGGE is de enige oplossing
voor een permanente ONTSLUITING van de haven en een LEEFBAAR dorp
Geboorten
Mauro Verraes, zoon van Tom en Caroline D'hooghe, Westkapellestraat 205, Kn-H
Maythé Vanwynsberghe, dochter van Sphyros en Virginie Borry, Walbrugstraat 50, Oostkamp
Rani Simoens, dochter van Tom en Myriam De Schepper, Pervijzepad 12, Blankenberge
Senna Blaeke, zoon van Marco en Chantal van ?t Westeinde, Schorpioen 39/A, Sluis (Ndl)
Marie-Alixe Verstraete, dochter van Bernard en Sofie Delcourt, Oosteeklostraat 1, Kaprijke
Michiel Govaert, zoon van Carolos en Liesbeth Termote, Boomkreekweg 1, Sluis (Ndl)
Sem Maes, zoon van Peter en Mariska Kersten, Schoolstraat 22, Sluis (Ndl)
Lowie Casier, zoon van Bart en Sophie Poppe, Kerkstraat 239, Blankenberge 
Jesse van der Meer, zoon van Leonardus en Miranda Everix, Prins Willem Alexanderstraat 32, Sluis (Ndl)
Kenzo Storme, zoon van Jurgen en Talitha Pieters, Dorpsstraat 108, Kn-H
Léonie Debacker, dochter van David en Aurélie Janssens, Zeezwaluwstraat 5, Brugge
Estelle Smet, dochter van Philip en Annick Reynders, Heliospad 18, Kn-H
Lore Van Haele, dochter van David en Barbara Devisch, Westkapelse Steenweg 104, Brugge
Helena Delombaerde, dochter van Björn en Dominique Poppe, Hendr. Consciencestraat 25/21, Kn-H
Carmen Dekker, dochter van Edial en Carolien van Opdorp, Henricusdijk 2, Sluis (Ndl)
Faith Van Daele, dochter van Kurt en Anouchka Coudeville, Genuastraat 41, Brugge
Elien Van Opstal, dochter van Joël en Vicky De Brock, Bovendekplein 1, Kn-H
Alexi Thiers, dochter van Hans en Muriel Vandierendonck, Gladiolenlaan 13, Kn-H
Florian Sinnaeve, zoon van Jurgen en Sigrid Hautekiet, Groenestraat 173, Zedelgem
Mathis Demey, zoon van Robin en Ingrid Mobouck, Esdoornstraat 20, Kn-H

Aangiften huwelijk
David Claeys, Kalvekeetdijk 205, Kn-H en Lindsey Van de Maele, Westkapelse Steenweg 125/2, Dudzele
Bart Goethals en Jane Oosterlynck, Sasstraat 5, Kn-H
Kurt Kesteloot, Knokkestraat 16, Kn-H en Valérie Martony, Hendrik Consciencestraat 17/11, Kn-H
Renaat Uyttenhove en Stephanie Samyn, Badersstraat 15, Kn-H
Andy Nyckees, Pannenstraat 161, Kn-H en Saira Delvael, Onderwijsstraat 46, Kn-H
Luc Carels, Esdoornstraat 76, Kn-H en Annelieve Van Laere, Boudewijnlaan 43/21, Kn-H
Johan De Seck en Stefanie Degroote, Zuidstraat 33, Kn-H

Huwelijken
Anton Vehmeijer en Lonette Barge, Fazantenpad 4, Kn-H
Hervé Jacobs en Odile Kanyunyi, Amerikapad 34/21, Kn-H
Didier Truyens en Carine Germeys, Kustlaan 64/51, Kn-H
Danny Marguillier en Anja Coppens, Knokkestraat 264/21, Kn-H

Overlijden
Louis Carlier, 85 jaar, Noordhinder 51, Kn-H
Julia Welvaert, 100 jaar, wed. van Omer Vanovertveld, Weststraat 120/1, Blankenberge
Ilvona Van Kerkhove, 85 jaar, wed. van Arsène Vandevoorde, Smedenstraat 17, Kn-H
Iréne Ackx, 67 jaar, ongehuwd, Caddiespad 9, Kn-H
François Hageman, 73 jaar, wed. van Georgetta Vandekerkhove, Parkstraat 15/12, Kn-H
Denise Van Den Bruaene, 68 jaar, echtg. van Roger Haeghebaert, Kalfstraat 79, Kn-H
Camiel Flamey, 94 jaar, wed. van Maria Verstraete, Dorpsstraat 74, Kn-H
Marie Vantorre, 74 jaar, wed. van Joseph Bonte, Sint-Jozefsstraat 73, Kn-H
Gilbert Cloeckaert, 67 jaar, echtg. van Georgette Cardon, Maaiken 24, Kn-H
Suzanne François, 78 jaar, wed. van Ferdinandus Talpaert, Lippenslaan 119/31, Kn-H
Marijke De Groote, 51 jaar, echtg. van Luc Vandecasteele, Helmweg 33, Kn-H
 

23.03.1912 Geboorteverjaardag van Wernher von Braun, Duits-Amerikaans raketspecialist 
In Parijs wordt op 23 maart 1948 de Deux Chevaux van Citroen ten doop gehouden.
23.03.1966 Geboorteverjaardag van Gijs Staverman, Nederlands presentator 
Op 23 maart 1971 protesteren Belgische en Nederlandse boeren in Brussel gewelddadig tegen het plan-Mansholt.
23.03.1971 Overlijdensverjaardag van Simon Vestdijk, Nederlands schrijver en dichter 
De flm Titanic wint op 23 maart 1998 elf Oscars en evenaart daarmee het record van Ben Hur uit 1959.
Brokstukken van het ruimtestation Mir komen op 23 maart 2001 neer in de Stille Oceaan.
23.03.2001 Overlijdensverjaardag van  David McTaggart, Canadees milieuactivist {Greenpeace}
 Gelukkig Verjaardag
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
donderdag 22 maart 2007
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° De politie gaat in de toekomst hard optreden tegen jongeren die bij het station van Heist overlast veroorzaken.
° Na een inspectieronde blijkt dat het springtij en de noordoosterstorm het strand in de badstad zwaar hebben toegetakeld.
° Leden van een dievenbende uit Servië-Montenegro werden bij verstek veroordeeld voor ramkraken op juweliers in Knokke-Heist, Antwerpen en Hasselt.
° De Nationale Bank levert kortzichtige kritiek op de energiestudie die in opdracht van gemeenteraadslid minister Verwilghen werd opgesteld. 
° Met allerlei initiatieven wil Sluis het de Vlaamse bezoekers nog meer naar de zin maken.
° De wensdroom van de gemeente om op termijn tram en trein over hetzelfde spoor te leiden tussen Heist en Knokke kreeg zopas weer wat wind in de zeilen.
° In de haven van Zeebrugge werd de civiele bescherming ingezet voor het ruimen van een zware olievervuiling. 

En verder in ORO Nieuwsmagazine:

° Mossel kan sneller groeien
° Vandaag -tig jaar geleden
° Baziel
 

Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Jeugdig Amusement, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond:  BBC2: 22u Fear, Stress and Anger, 22.30 Dead Ringers, 23u The Graham Norton Show,  Canvas: 21.45 Eleventh Hour 22.55 Dagboek van Goebbels, VT4: 23.25 Sliver
OVERLAST HANGJONGEREN 

De politie gaat in de toekomst hard optreden tegen jongeren die bij het station van Heist overlast veroorzaken. De voorbije dagen hangen regelmatig zo'n 20 jongeren uit bij de toegang naar het station. Ze vallen daarbij ook reizigers lastig.  Woensdag heeft de politie trouwens de hulp moeten inroepen van de hondenbrigade.  Een tiental jongeren negeerde namelijk het bevel om weg te gaan. Een van de jeugdigen stelde zich bijzonder agressief op en dreigde met z'n skateboard op een agent in te slaan. De jongeman in kwestie werd opgepakt wegens weerspanningheid.  Ten einde bij de bevolking het gevoel van veiligheid te herstellen zal in de toekomst vooral 's avonds en op woensdagnamiddag en in het weekend in de buurt van het Heistse station gecontroleerd worden door politiepatrouilles en de wijkagent. 
 

HangJongeren in Heist... wegens gebrek aan een JongerenHang
 
STRAND WEGGESPOELD

Na een inspectieronde blijkt dat het springtij en de voorbije noord- tot noordoosterstorm het strand in Knokke-Heist zwaar hebben toegetakeld. Bij de Zwinstranden zijn op bepaalde plaatsen de duinen afgeslagen. Het gaat om afkalvingen van een paar meter.  Erger voor de badkarhouders is het feit dat ook bij het Lichttorenplein in Knokke over een lengte van bijna 50m het strand zo'n 2 meter diep is weggespoeld. Voor de stranduitbaters op die plaats betekent dat het verlies van de helft van het strand waarover ze normaal beschikken. Mocht het een zonnige paasvakantie worden dan wordt dit een zware streep door de rekening van de baigneurs.  Volgens schepen Paul Geerinckx, die verantwoordelijk is voor concessies, zal de Dienst der Kust 57.000 kubieke meter zand aanvoeren. De zandopspuitingen zouden echter pas begin mei van start gaan.  Ook op de stranden bij de Zwingeul in Cadzand, Groede en Breskens is door de recente storm massaal zand verloren gegaan. 
 

RAMKRAKERS VEROORDEELD 

De correctionele rechtbank in Brugge heeft vier dertigers uit Servië-Montenegro bij verstek veroordeeld tot effectieve celstraffen van 8 tot 10 jaar voor een reeks ramkraken op juweliers in Knokke-Heist, Antwerpen en Hasselt. Op 29 december 2001 viel de bende binnen bij juwelier Van Essen in Knokke-Heist. De overvallers sloegen er met een zware hamer de vitrine stuk. Ze vluchtten in een wagen die eerder in Amsterdam gestolen was. De rechtbank beval de onmiddellijke aanhouding van de vier. Als ze gevat worden moeten ze ook de gerechtskosten betalen. 
 

KORTZICHTIGE KRITIEK VAN NATIONALE BANK OP VERWILGHEN

Na de vakbonden, de milieubeweging en de consumentenorganisaties kraakt nu ook de Nationale Bank de energiestudie van de commissie Energie 2030. In opdracht van het Knokke-Heistse gemeenteraadslid, minister Marc Verwilghen, onderzocht de commissie de toekomstperspectieven van de Belgische energievoorziening en concludeerde dat de regering de kerncentrales beter openhoudt. Ook Nederland heeft eenzelfde beslissing genomen. Ondanks de kritiek blijft dat namelijk de ENIGE optie als ons land in de toekomst wil onafhankelijk worden van Russisch en Arabisch gas, en aldus energieblackmail voorkomen.  Wel blijkt dat meer studie moet gestopt worden in het veilig opslaan van kernafval en het ontwikkelen van alternatieve vormen van energie. Knokke-Heist bereidt in dat verband een biomassacentrale voor en ook wordt onderzocht of de getijdenwerking op een rendabele manier stroom kan leveren. 
 

SLUIS LONKT NAAR VLAANDEREN

Sluis wil het de Vlaamse bezoekers aan het winkelstadje nog meer naar de zin maken. Zo komen aan elk van de drie Sluise toegangswegen drie vlaggenmasten met de nationale vlaggen van België en Nederland en de vlag van de gemeente Sluis. De gemeente onderzoekt daarnaast hoe de doorstroming op de parkings kan verbeteren. Verder introduceert Sluis samen met Knokke-Heist en Damme routes voor "nordic walking". En ook al met Knokke-Heist gaat Sluis een alliantie aan voor de Luxemburgse wijnweek van eind juni. Tenslotte werd zopas het Sluis Magazine 2007 gepresenteerd. Het blad, met een oplage van 200.000 exemplaren, wordt gratis verspreid in delen van Zeeland en een groot deel van West- en Oost-Vlaanderen.
 

TRAM EN TREIN OVER ZELFDE SPOOR? 

De wensdroom van de gemeente om op termijn tram en trein over hetzelfde spoor te leiden vanaf de sluisbruggen via Heist naar Knokke kreeg donderdag weer wat wind in de zeilen. De Lijn blijft falikant tegen deze denkpiste, maar nieuw onderzoek geeft alvast zuurstof aan de idee van gemengd verkeer op eenzelfde spoor.  Uit de light-railproef RijnGouwelijn die zopas werd gepubliceerd blijkt dat er bij dergelijk combinatieverkeer technisch en qua veiligheid geen problemen zijn. Aanpassing van tramstellen, wissels, het verlagen van perrons en de inbouw van spanningsomzetters blijken makkelijk te realiseren. Bij wijze van proef rijden tram en trein tussen het Nederlandse Alphen en Gouda sedert 2003 op hetzelfde spoor.  Inmiddels kreeg het project definitief groen licht voor de normale gemengde exploitatie van de lijn. 
 

ZWARE VERVUILING IN HAVEN 

In Zeebrugge is de civiele bescherming sinds woensdagavond in de weer met het ruimen van olie in de haven. In het Brittanniadok drijft namelijk enkele duizenden liters zware stookolie op het wateroppervlak. Enkele dagen geleden was was er ook reeds vervuiling in de haven gesignaleerd. De civiele bescherming heeft een veertigtal mensen en het nodige materieel laten aanrukken om de klus te klaren. Het is nog onduidelijk hoe de stoololie in de voormalige werkhaven is geraakt. Voor het onderzoek werden inmiddels stalen genomen. 
 


Mossel kan sneller groeien

Een doorbraak lijkt bereikt in de kweek van mosselen. Het is bij De Roem van Yerseke voor het eerst gelukt een grote groep mossellarfjes zo te behandelen dat ze zich niet meer kunnen voortplanten, máár alle energie steken in de groei. Ze zijn dan eerder geschikt voor consumptie. De proefneming bij De Roem van Yerseke heeft twee weken geleden plaatsgevonden in het broedhuis, de hatchery, van het bedrijf. Er zijn 32 miljoen mossellarfjes behandeld met een speciaal chemisch middel. 
Mosselen hebben normaal een tweeledig chromosoom. Door de behandeling krijgen ze een drieledig chromosoom. Ze worden - in vakjargon - triploid in plaats van diploid. Ze zijn dan onvruchtbaar. Bij mosselen heeft dat nogal gevolgen. Hun voortplanting kost veel energie. Ze zijn in de voortplantingstijd, in het voorjaar, ook veel te mager om op te eten. Onvruchtbare, triploide mosselen hebben dus als voordelen dat ze veel sneller zullen groeien en het hele jaar leverbaar kunnen zijn. Een Europees onderzoeksproject, Blueseed, is in november 20o5 opgezet om triploide mosselen te ontwikkelen. Pauline Kamermans van onderzoeksinstituut Imares in Yerseke leidt het project.  Zij is te spreken over het resultaat van de proefneming bij De Roem van Yerseke tot nu toe. Tachtig procent van de behandelde mossellarfjes bleek triploid. Ze gaan over twee, drie weken naar viskwekerij Neeltje Jans om in Oosterscheldewater, in kousen, door te groeien. In Frankrijk wordt nog gewerkt aan een andere manier om triploide mosselen te krijgen, door gewone vruchtbare mosselen te laten paren met mosselen met een vierledig chromosoom. Het is echter nog niet gelukt, meldt Kamermans, om inheemse mosselen (Mytilus edulis) met een vierledig chromosoom te ontwikkelen. 
 

22.03.1931 Geboorteverjaardag van William Shatner, Canadees acteur {Captain Kirk}
Op 22 maart 1933 gelast president Roosevelt een eind te maken aan de (mislukte) drooglegging in de Verenigde Staten.
22.03.1948 Geboorteverjaardag van Andrew Lloyd Webber, Brits componist 
22.03.2001 Overlijdensverjaardag van William Hanna, Amerikaans cartoon-filmer (Flintstones)
 
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
woensdag 21 maart 2007
Lente
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° Voor de kust van Knokke-Heist wordt deze week geoefend met snelle interventieboten van het Europese Politieverband voor de strijd tegen het terrorisme. 
° Het gemeentebestuur in de badstad wil dat in de toekomst bij nieuwe constructies voorzieningen voor de horeca worden ingebouwd. 
° Met Frank De Smet van het Vlaams Belang raakte in Knokke-Heist alvast de eerste kandidaat bekend voor de federale verkiezingen van 10 juni. 
° Vlakbij het Albertplein in Knokke is een nog levende zeehond aangespoeld. 
° Dit jaar zullen in de haven van Zeebrugge een recordaantal cruiseschepen afmeren. 
° In het Zwin en in Sluis zijn de teruggekeerde ooievaars volop bezig met de nestenbouw. 
° De zware storm heeft in Knokke-Heist en op zee voor de nodige problemen gezorgd. 

En verder in ORO Nieuwsmagazine:

° Vandaag -tig jaar geleden
° Baziel
 
Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Jeugdig Amusement, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond:  KaII: 21.35 SPHERE, Canvas: 20.50 Scareface, 5TV: 21.05 Erin Brockovich, BBC2: 23u Hav I got old news for you

EUROPESE POLITIE-OEFENING 

Voor de kust van Knokke-Heist zijn momenteel andermaal grootschalige oefeningen aan de gang.  Het betreft voornamelijk het trainen met snelle interventievaartuigen. Dat gebeurt in het kader van de Europese werkgroep Atlas. Die werd in het leven geroepen als gevolg van een samenwerkingsovereenkomst tussen de Europese politiediensten die zich met het bestrijden van het terrorisme bezighouden. Het Atlas-netwerk kan geactiveerd worden bij gijzelingssituaties en andere noodgevallen die grensoverschrijdende assistentie noodzakelijk maken. Dat een dergelijk operationeel politieverband nodig was bleek in Europa reeds in 1972 met de Olympische gijzelingssituatie in München. De oefeningen voor onze kust duren nog tot vrijdag. 
 

NIEUWBOUW MET HORECA-VOORZIENINGEN 

Knokke-Heist wil dat in de toekomst bij nieuwe panden in bepaalde delen van de badstad op het gelijkvloers voorzieningen voor de horeca worden ingebouwd.  Het gemeentebestuur onderzoekt hoe de reglementeringen terzake in die zin kunnen worden aangepast. Op die manier wil men het verdwijnen van tavernes en horecazaken in de badstad tegengaan. Een duidelijk voorbeeld van het verdwijnen van horecazaken is het Albertplein, dat een doodse aanblik heeft gekregen. Middenstanders zijn gewonnen voor de plannen van het gemeentebestuur. Men wil dat men in Knokke-Heist duidelijk komaf maakt met het verbod op horeca-activiteiten, die heel wat projectontwikkelaars voor hun gebouwen uitvaardigen. 
 

FEDERAAL KANDIDAAT

Knokke-Heist heeft alvast zijn eerste kandidaat voor de federale verkiezingen op 10 juni. Frank De Smet, fractieleider voor het Vlaams Belang in de gemeenteraad, kreeg de vierde plaats toebedeeld bij de effectieve kandidaten op de West-Vlaamse lijst voor de Kamer. De Smet is nu al eerste opvolger voor het Vlaams Parlement. Met een vierde plaats wordt hij meteen de eerste kandidaat van het arrondissement Brugge.  Bij de federale verkiezingen in 2003 behaalde het Vlaams Belang in West-Vlaanderen twee kamerzetels. Nu hoopt men op ten minste drie.
 

ZEEHOND BIJ M' AS TU VU 

Een opmerkzame vrouw heeft op het strand van Knokke een aangespoelde zeehond opgemerkt en de hulpdiensten verwittigd. Het dier sleepte zich over het strand naar een golfbreker in de buurt van het Albertplein. Korte tijd later stelde een politiepatrouille vast dat de zeehond hulp nodig had en het Sea Life Centrum werd verwittigd. Het dier werd vervolgens overgebracht naar Blankenberge. Het gebeurt niet vaak dat zeehonden aanspoelen in Knokke-Heist. De laatste keer was dat in augustus vorig jaar. Toen ging het om een pup die voor onze kust z'n moeder was kwijtgeraakt. 
 

MEER CRUISESCHEPEN 

Dit jaar zullen in de haven van Zeebrugge bijna zestig cruiseschepen aanmeren. Dat maakt onze kusthaven koploper in Vlaanderen. Op vijftien jaar tijd is het aantal cruiseschepen verviervoudigd. Voor het cruiseseizoen, van april tot oktober 2007, zijn al 58 schepen aangekondigd. Dat is opnieuw een stijging tegenover vorig jaar, toen 55 schepen Zeebrugge aandeden. ,,De rederijen kiezen voor Zeebrugge omdat die haven makkelijk bereikbaar is'', zegt Hilde Stepman van APZI in Zeebrugge. De passagiers bezoeken vanuit onze kusthaven meestal Brugge of Gent.  Een enkele keer staat zelfs Parijs op het excursieprogramma. Het blijkt trouwens bijzonder moeilijk te zijn om de cruiserederijen te overtuigen dat ook een uitstap naar Knokke-Heist een aantrekkelijke optie is.
 

LENTE? EN OOIEVAARS IN HET LAND

Alhoewel het aan het weer niet te merken valt is ook bij ons de lente aangebroken. In het Zwin zijn de ooievaars inmiddels volop bezig met de nestenbouw of met de inspectie en renovatie van vroegere nesten.  Voor de ooievaars die buiten het natuurreservaat hun tenten opslaan ligt het wat moeilijker. Langs de Damse Vaart werden namelijk een aantal bomen gekapt. En in Sluis is de favoriete populier van de legendarische babybrengers omgewaaid. Om dat te compenseren hebben vrijwilligers van een natuurvereniging in Sluis nu zelf een nest ingericht aan het Blauwe Torenpad.  Dinsdag is een ooievaarspaar het hoog opgestelde wiel inmiddels al gaan inspecteren.  En, als de huur meevalt dan is de kans groot dat ze hun intrek nemen. 
 

HET IS OFFICIEEL LENTE

Op woensdag 21 maart 1.07u precies begon in Knokke-Heist de astronomische lente: de zon stond dan precies boven de evenaar (al was dat op dat moment in de badstad niet te zien). Die begindatum valt niet altijd op de 21e van de maand, zoals vaak wordt gedacht. Sterker nog, de komende decennia begint de astronomische lente vrijwel ieder jaar op 20 maart. Op de eerste dag van lente en herfst duren dag en nacht overal even lang. De seizoensindeling is gebaseerd op de positie van de aarde ten opzichte van de zon. De seizoensverschillen vinden hun oorzaak in de schuine stand van de as waar de aarde om draait. Hierdoor komt de zon op het noordelijk halfrond in de zomer hoger boven de horizon dan in de winter en schijnt daardoor in de zomer langer dan in de winter. Dag en nacht duren op de eerste lentedag overal ter wereld even lang, maar niet exact. In ons land duurt de dag waarop de lente begint alweer ongeveer 10 minuten langer dan de nacht. Verschillen die het gevolg zijn van het feit dat de tijdstippen van opkomst en ondergang van de zon betrekking hebben op de bovenrand van de zon. Bovendien is de zon door breking van stralen in de atmosfeer nog kort zichtbaar terwijl zij in werkelijkheid al onder is. Als de luchttemperatuur direct en alleen op de zon zou reageren dan zou 21 juni, de langste dag van het jaar, ook de warmste dag moeten zijn en precies midden in de zomer moeten vallen. In werkelijkheid loopt de temperatuur langzamer op vooral onder invloed van oceanen en zeeën. De opwarming van zeewater door de zon gaat langzamer dan de opwarming van landoppervlak. Onder invloed van het nog koude water van de Noordzee begint aan de Belgische kust het warmere seizoen later dan in het binnenland. Om praktische redenen en volgens internationale afspraak gebruiken de weerkundigen voor het berekenen van klimatologische gemiddelden een andere seizoensindeling. De Societas Meteorologica Palatina, een van de eerste internationale weerorganisaties onder leiding van de Duitse keurvorst Karl Theodor besloot in 1780 om steeds drie opeenvolgende kalendermaanden als één seizoen beschouwd. Volgens de klimatologische indeling is de lente dus al begonnen op 1 maart en duurt dit seizoen tot en met 31 mei. Zo kunnen de seizoenen over de jaren heen beter met elkaar vergeleken worden.

 
ZWAAR WEER

De zware storm van gisteren heeft in Knokke-Heist flink wat schade aangericht. De hulpdiensten moesten diverse keren in actie komen.  Ook op zee heeft het slechte weer gezorgd voor forse problemen. Dat was vooral het geval voor een vracht-ro-ro die voor Ferryways tussen Oostende en Immingham vaart. Na het vertrek uit Oostende kwam het schip, de Humber Way, onder de Britse kust in zwaar weer terecht. Door het slingeren van de 9.963 ton metende veerboot begon dinsdagavond een aantal van de vrachtwagens en trailers aan boord te schuiven. Daardoor ging het schip, dat onder Maltese vlag vaart, tot 25 graden slagzij maken. Twee helikopters van de Royal Navy werden naar het schip gezonden. Er bevonden zich 20 mensen aan boord. Omdat gevaar dreigde werden meteen drie cadetten, die hun allereerste zeereis maakten, van het dek gehesen. Ook werden de Humber RNLI-reddingsboot en de boortorentender Putford Sky standby gehouden.  Uiteindelijk slaagde de kapitein erin om de slagzij te herleiden tot ongeveer 15 graden.  In het verleden kwam de Humber Way reeds in het nieuws toen de 30 jaar oude vrachtferry tegen het Oosterhoofd voer bij het binnenlopen van Oostende. 
 

Maritime And Coastguard Agency (National) (MCA) Humber Coastguard assisting ro-ro cargo vessel Humber Coastguard is assisting a Ro-Ro cargo vessel 'Humber Way' which had developed a 12 - 15 degree list in gale force weather off Spurn Point. This has now increased to 20 - 25 degrees. Humber Coastguard is assisting a Ro-Ro cargo vessel 'Humber Way' which had developed a 12 - 15 degree list in gale force weather off Spurn Point. This has now increased to 20 - 25 degrees. Humber Coastguard initially received the call from VTS Humber and contacted the vessel directly. Humber Coastguard broadcast a Pan Pan (urgency) call informing vessels in the area of the situation. Humber Coastguard has scrambled two rescue helicopters and requested the launch of Humber RNLI lifeboat. The rig standby vessel "Putford Sky" has offered its assistance and is standing by in case the crew need to be evacuated. All are now on scene. There are 20 people onboard the vessel, 3 have been evacuated by helicopter. The vessel is carrying a mixed cargo. The 'Humber Way' was on its way from Belgium to Immingham when its cargo shifted in gale force winds. The vessel is a 9,963 gross tonne ro-ro cargo ship which sails under a Maltese flag. Bev Allen, Humber Coastguard Watch Manager says: "We are staying in close contact with the master of the vessel and have resources in place should it need to be evacuated. Weather on scene is difficult with force 6 to gale force 8 winds, gusting to severe gale force 9 with squally wintery showers.
 
MARGRIET VOOR MARGARETA

Tessa showt nieuwe Margrietturnuniform van MargaretaschoolIn Knokke-Heist heeft de Margaretaschool haar boekenproject af gesloten. De voorbije weken werd in de klassen het lezen gepromoot en werden heel wat boeken voorgelezen en besproken. Vervolgens trokken alle klassen, van kleuter tot zesde leerjaar op pad om op verschillende locaties door gastlezers stukjes tekst uit boeken te laten voorlezen. De kinderen kwamen onder andere op de watertoren terecht, bij de osteopate, bij de politie, op het stadhuis en in de bibliotheek.  Overal werden de teksten met grote ogen en oren aanhoord. De nieuwe directie van de school deed de laatste tijd trouwens heel wat inspanningen om de school in een nieuw kleedje te steken. Vooreerst is er een nieuw logo. De Margaretaschool koos heel toepasselijk voor een margriet. De nieuwe turnkledij voor de leerlingen werd ook voorgesteld en er was zelfs een eigen schoollied. Meteen werd ook de nieuwe website van de school gelanceerd: www.margaretaschool.be 
 

 
 
 
21.03.1685 Geboorteverjaardag van Johann Sebastian Bach, Duits componist 
21.03.1936 Geboorteverjaardag van Roger Whitaker, Brits zanger 
Op 21 maart 1960 maakt de Zuid-Afrikaans politie in Sharpeville van een demonstratie een bloedbad.
Op 21 maart 1990 wordt de laatste Afrikaanse kolonie, Namibië, onafhankelijk.
21.03.1991 Overlijdensverjaardag van Leo Fender, Amerikaans gitaarbouwer
Happy Birthday: 
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
dinsdag 20 maart 2007
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° Er is zwaar weer op komst voor de twijfelachtige organisaties die in ons land belspelletjes organiseren op tv.
° Op termijn wordt de entree van Heist aangepakt volgens plannen die door het Rotterdamse Architectenbureau West 8 werden voorbereid. 
° Woensdagnamiddag wordt in Scharpoord de jeugdboekenweek afgesloten met een grandioos slotfeest
° Over een paar dagen wordt in het Casino Knokke de tiende editie van de Nacht van Exclusief gehouden.
° Volgens inwoners moet Sluis lering trekken uit het parkeerbeleid in Knokke-Heist. 
° Komende zondag wordt in Sincfala in Heist het leven van Filips de Schone uit de doeken gedaan.
° Een Spanjaard 'ontdekt' oesters in Zeebrugge.

En verder ORO Nieuwsmagazine:

° Weekend Sport
° Op deze dag -tig jaar geleden
° Baziel
 

Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Jeugdig Amusement, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond: BBC1: 22u Life on Mars, 1.15 Cat People,  BBC2: 22 Horizon,  Canvas: 21.55 Spools, 22.50 Suburban Shootout
BELREL

Er is zwaar weer op komst voor de twijfelachtige organisaties die in ons land belspelletjes organiseren op tv. Onder meer ziet de toekomst er niet rooskleurig uit voor de presentatoren van dergelijke spelletjes. Onder hen ook een jonge dame uit Knokke-Heist. De consumentenorganisatie Test-Aankoop eist namelijk terecht de onmiddellijke stopzetting 
van alle belspelletjes op VTM, KanaalTwee, VT4 en VIJFtv. "Pure oplichting", vindt woordvoerder Ivo Mechels. "Hoog tijd dat de tv-zenders zelf hun verantwoordelijkheid opnemen" zegt hij. De spelletjes liggen al een tijdje onder vuur. Niet alleen zijn ze feitelijk illegaal, er wordt ook flagrant geknoeid.
 

ENTREE HEIST 

Het ziet er naar uit dat in deze legislatuur ook de toegang naar Heist compleet wordt heraanglegd. Dat zou gebeuren volgens plannen die door het Rotterdamse Architectenbureau West 8 werden voorbereid. De entree moet het visitekaartje worden van de badstad. Groot probleem is echter de financiële haalbaarheid. De plannen omvatten de herinrichting van het openbaar domein, met daarbij vooral aandacht voor de verkeersveiligheid. Verder staat de realisatie van een ondergrondse parking bij het begin van de Knokkestraat op het programma en de bouw van een nieuwe tramhalte en toerismekantoor. Het hele herinrichten van de inkom van Heist moet verder zo aangenaam en voornaam mogelijk worden. 
 

NACHT VAN EXCLUSIEF 

Over een paar dagen wordt in het Casino Knokke de tiende editie van de Nacht van Exclusief gehouden. Het glamourfeest bij uitstek wordt gespreid over 3 dagen. Nu donderdag en vrijdag is er Magic Exclusief en zaterdag zakken honderden BV's af naar de badstad voor het jaarlijkse jet-set feest van Vlaanderen. Veel van de BV's worden trouwens per helikopter aangevlogen. Blikvanger is Joyce De Troch die een galajurk zal dragen die ontworpen werd door Nikki van Kets. Op het strand ter hoogte van het Casino werd inmiddels een compleet tentendorp opgericht met een grote feesttent gedrapeerd in exciterende "hotpink". Op de avond van het Lifestylegebeuren is de tent verbonden met de ingang van het Casino. Er wordt verder een verkeersvrije zone gecreëerd op de openbare weg tussen het strand en het Casino. 
 

AV JEUGDRAAD 

Komende zaterdag wordt in het Jeugd- en Kunstencentrum De Marge in Knokke de Algemene Vergadering van de Jeugdraad gehouden. Tijdens de zitting komt onder meer een evaluatie aan bod van de voorbije activiteiten. Verder zal advies gegeven worden in verband met het ontwerp Jeugdbeleidsplan voor de komende drie jaar. Ten slotte zullen ook vertegenwoordigers worden afgevaardigd naar de andere gemeentelijke adviesraden. De jaarvergadering gaat van start om 19u. 
 

PARKEERVOORBEELD 

In Sluis gaan stemmen op om zich bij het gemeentebestuur van Knokke-Heist te informeren over het parkeerbeleid. Men vreest namelijk dat in Cadzand-Bad te veel parkeerplaatsen worden aangelegd. Sluis wil namelijk 1,5 parkeerplaats per appartement voorzien. Dat is volgens velen te hoog gegrepen. Het gaat immers grotendeels om vakantieappartementen. Ook is er tegenwind voor de aanleg van een parkeerkelder voor 250 auto's. Daar moet Knokke-Heist eveneens als voorbeeld gelden. Zelfs in de badstad renderen de parkeergarages niet goed. Daarbij komt nog dat Cadzand-Bad qua verkeersaanbod niet te vergelijken is met Knokke-Heist. 
 

FILIPS DE SCHONE

Komende zondag staat in Sincfala in Heist alles in het teken van Filips de Schone. Dr Edward De Maesschalck, die adviseur is bij VRT/Canvas, houdt dan namelijk een lezing over deze historische figuur, die in de 15de eeuw onze regio regeerde. Filips de Schone werd in 1478 geboren in het Brugse Prinsenhof,  als zoon van Maria van Bourgondië en Maximiliaan van Oostenrijk. Als graaf van Vlaanderen en vele andere gebieden was hij de laatste vorst uit het huis van Bourgondië die de Nederlanden persoonlijk regeerde. De lezing in het Museum van de Zwinstreek gaat zondagmorgen om 10u van start. 
 

STELENDE SPANJOOL

De politie heeft in Zeebrugge een Spanjaard gearresteerd voor enkele diefstallen. De eerste keer brak hij binnen in een voertuig dat geparkeerd stond in de Margaretha van Oostenrijkstraat. Hij sloeg een ruit in en stal een rugzak met daarin drie portefeuilles. Verder maakte de Spanjaard ook een gsm buit. De politie kon de dader even later inrekenen. Op het ogenblik van zijn arrestatie had de man een rugzak bij zich vol verse oesters. De Spanjaard had ze naar eigen zeggen zelf gevangen in de zee. De politie hechtte hier weinig geloof aan. Wellicht terecht, want in Zeebrugge worden geen oesters gewonnen. De Spanjaard is een man op de dool en kreeg van de Dienst Vreemdelingenzaken bevel om het land te verlaten. 
 

 
  Bezoek de sites van Paradijs Knokke-Heist
Radio Paradijs (tk)  of    Radio Paradijs (be)

 
 WEEKEND SPORT

Basketdames dicht bij een stunt.

Voetbal

Eerste provinciale 

26ste speeldag

Knokke FC - Jong Male 2-1.

Knokke kwam in de eerste helft via Boey op voorsprong tegen de rode lantaarn maar dadelijk na rust was de gelijkmaker een feit. Boey zorgde met zijn tweede treffer voor een al bij al niet ruim bemeten zege. Knokke staat negende met 35 punten. Eernegem en Ieper blijven nek aan nek aan de leiding met 60 punten. 

3de provinciale B

Spermalie - VV Westkapelle 2-0. Met een doelpunt in elke helft strafte de thuisploeg de fouten van een onmachtig VVW af. Hoger Op Oedelem - FC Heist 2-2. Heist slaagde erin twee keer een achterstand weg te werken, de tweede keer in de slotminuten. Van Fraechem en Tanghe waren de Heistse doelpuntenmakers.

Bredene, dat wel won, leidt met 52 punten, vóór Heist met 49. Westkapelle en Gits staan derde met 45 punten. Bredene en Westkapelle hebben een wedstrijd minder gespeeld. 

4de provinciale B

Zeemeeuw Zeebrugge - Koolskamp 2-2. Zeebrugge kwam eerst op voorsprong en dan op achterstand. Israël op strafschop redde een punt nadat Verdickt de score had geopend. Alle doelpunten vielen in de tweede helft.
Ruddervoorde - Moerkerke 8-2.
Lissewege - Daring Brugge 1-1. De topper eindigde dus onbeslist.

Lissewege leidt met 45 punten uit 22 wedstrijden, voor Daring Brugge met 43. Moerkerke is elfde met 22 punten uit evenveel wedstrijden en Zeebrugge twaalfde met 19 punten uit 22.

Basketbal

22ste speeldag

Heren

1ste landelijke

IBS Knokke-Heist - Leupegem 78-89 (na verlengingen; rust 35-42)

IBS staat gedeeld negende met 42 punten.

2de provinciale

21ste speeldag

De Panne - Duinbergse 108-83 (rust 49-37).

Tegen de leiders kwam Duinbergse te kort. Vandeursen, topschutter voor Duinbergse met 22 punten, en Verpoort moesten eraf met vijf fouten. Duinbergse staat vijfde met 45 punten. Leider De Panne telt 57 punten.

Dames

1ste landelijke

22ste speeldag

IBS Knokke-Heist - Houthalen 51-53 (periodes: 13-16, rust 27-25, 42-45). Bij 51-51 konden de bezoeksters in de laatste seconden de winnende korf scoren. Met meer lengte onder de korf haalde het ongeslagen Houthalen voordeel maar IBS knokte terug met karakter en maakte na de rust een dubbele 0-7. Iets teveel balverliezen bleken fataal. Rouzerée was topschutter bij IBS met 14 punten. IBS staat gedeeld zevende met 42 punten. 

Volleybal

Heren

2de provinciale B

Tielt - Knokke-Heist 3-2. Knokke-Heist bezet nog steeds de zevende stek met 26 punten uit 18 wedstrijden. 

Dames

2de provinciale B

Sint-Joris - Knokke-Heist 2-3. Prima overwinning bij een rechtstreekse concurrent. Knokke-Heist blijft derde met 42 punten uit 18 wedstrijden. De Haan leidt met 48 punten, vóór Wingene met 45.

4de provinciale B

Oudenburg - Knokke-Heist2 3-0. De tweede ploeg staat laatste met 2 punten uit 15 wedstrijden.

Hockey

Heren - 3de nationale D

Rasante - Knokke 10-0 forfait

Dames - 3de nationale C

Knokke - Ronse 1-5

Krachtbal

Eerste nationale

Ichtegem - KBC Heist 40-22. Heist is 11de met 46 punten uit 21 wedstrijden.
 

 
20.03.1917 Geboorteverjaardag van Vera Lynn, Brits zangeres 
Op 20 maart 1952 staat de schrijver Willem Frederik Hermans voor de rechtbank omdat een personage in zijn roman 'Ik heb altijd gelijk' de katholieken heeft beledigd.
Op 20 maart 1969 trouwen John Lennon en Yoko Ono in Gibraltar 
20.03.1964 Overlijdensverjaardag van Brendan Behan, Iers toneelschrijver 
In de metro van Tokio vallen op 20 maart 1995 twaalf doden na een aanslag met sarin van de sekte Aum Shinrikyo.
20.03.2000 Overlijdensverjaardag van Johan Anthierens, Belgisch journalist 
De coalitie van Groot-Brittannië en de imperialistische Verenigde Staten van Amerika beginnen op 20 maart 2003 met de oorlog in Irak, zonder goedkeuring van de VN-Veiligheidsraad.
20.03.2004 Overlijdensverjaardag van Juliana, Nederlands koningin 
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
maandag 19 maart 2007
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° De plannen voor de aanleg van een parklandschap bij het Boerenhof in Heist bevatten enkele in het oog springende nieuwigheden. 
° Ondanks de voortdurende daling van het aantal zwerfkatten in de badstad wordt het kattenbeheersingsproject Willem ook dit jaar verder gezet. 
° In Knokke wordt de Lippenslaan voor een paar dagen onderbroken ter hoogte van de kleine rotonde aan de Margaretakerk. 
° Bij de oversteek van de Elizabetlaan ter hoogte van de Heistlaan zijn de speciale tramsignalen in de meeste gevallen niet zichtbaar voor de automobilisten. 
° Een dronken bestuurder uit Knokke-Heist kwam afgelopen weekend met z'n wagen in de Damse vaart terecht. En een man uit Zeebrugge reed met z'n auto in de Vandammesluis. 
° Vanwege het springtij en de noordwesterwind noteert men in de badstad momenteel extra hoge vloedwaterstanden. 
° Toerisme Knokke-Heist was te gast in het Duitse Saarland. 
° In het zondagvoetbal was er winst voor FC Knokke, verlies voor VVWestkapelle en gelijkspel voor FC Heist en Zeemeeuw Zeebrugge. 

En verder in ORO Nieuwsmagazine:

° Op deze dag -tig jaar geleden
° Baziel
 

Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Jeugdig Amusement, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond: ITV: 17.30 Poirot, VijfTV: 21.05 Honeymoon with Mom, Canvas: 23.00 The Fast Show, BBC2:0.20 LAST FLIGHT TO KUWAIT
BELANGRIJKE MEDEDELING
Door een computercrash bij Yahoo in Los Angeles werden de adressen van de mensen die zich op het oronieuws hadden geabonneerd vernietigd.  Personen die het weekdaglijkse nieuws willen blijven ontvangen kunnen hun emailadres opgeven bij
oronieuws@telenet.be
PARKLANDSCHAP KOUDEKERKE 

Voorbeeldarchitectuur van Zaha HadidEr worden plannen voorbereid die het parklandschap Koudekerke, bij het Boerenhof in Heist, compleet zullen herinrichten. De ingrepen moeten onder meer de achterliggende wijken Kijkdorp, Noordhinder en Heulebrug beter doen aansluiten bij de rest van Heist. De 56-jarige in Bagdad geboren Britse architecte Zaha Hadid kreeg van het gemeentebestuur de opdracht om haar ideeën voor het Heistse parklandschap op papier te zetten.  De mogelijkheid bestaat dat in de hoge spoorwegberm in Heist een ondergrondse fuifzaal wordt voorzien met bijhorende repetitiezalen.  Op de zopas gehouden inspraakavonden bleek echter dat de plannen nog ver van definitief zijn. 

Eerstvolgende inspraaksessies: 
dinsdagavond 20 maart in ’t Zaaltje in Ramskapelle en woensdagavond 21 maart in zaal “in ’t dorp” in Westkapelle.
 

ZWERFKATTENPROJECT VERDER GEZET 

Ondanks de voortdurende daling van het aantal zwerfkatten in de badstad wordt het kattenbeheersingsproject Willem ook dit jaar verder gezet. Het project werd in maart 2001 opgestart. Er werden contracten afgesloten met de plaatselijke dierenartsen.  De vzw Dierenvrienden helpt met het veldwerk, zoals buurtonderzoek, controle van de vangkooien, transport naar en van de dierenartsen.  Ze worden daarbij geholpen door voedsters, die belangeloos helpen met het voederen van de verwilderde zwerfkatten en de nazorg voor de pas geopereerde dieren. Vorig jaar werden 79 verwilderde katten gevangen.  Het project kost zo'n 100 Euro per behandeld dier. Over de hele duur van het project werden op 150 verschillende locaties reeds 742 verwilderde zwerfkatten gevangen.  Daarvan werden er 132 geëuthanaseerd.  Zo werd een groot aantal van de zieke verwilderde katten uit het straatbeeld verwijderd.
 

LIPPENSLAAN TIJDELIJK AFGESLOTEN 

In Knokke wordt de Lippenslaan voor een paar dagen onderbroken ter hoogte van de kleine rotonde aan de Margaretakerk. Dat heeft te maken met de laatste aanpassingswerken aan het Maurice Lippensplein. Van de gelegenheid wordt meteen ook gebruik gemaakt om enkele herstellingen uit te voeren aan het wegdek van de Lippenslaan. Tegen woensdag zijn de werken afgelopen. De aanpassingszone zal daarna echter nog een 7-tal dagen voorzien zijn van beschermingsmateriaal.
 

DE LIJN SPEELT GEVAARLIJK SPEL 

Bij de oversteek van de Elisabetlaan ter hoogte van de Heistlaan zijn de speciale tramsignalen in de meeste gevallen niet zichtbaar voor de automobilisten. Dat komt omdat voor dit brede kruispunt de flitsende signaaloppervlakken niet in de juiste richting staan. Het oplichten van de signalen kan sowiezo op een zonnige dag niet gezien worden. De Lijn blijft echter halstarrig vasthouden aan deze ondoeltreffende en levensgevaarlijke eigen verkeerssignalen.  Eerder had burgemeester Lippens reeds aangedrongen om gewone verkeerslichten te gebruiken als waarschuwing voor het tramverkeer.  De Lijn blijft dat echter, zoals gebruikelijk, koppig weigeren. 
 

BESTUURDERS TE WATER 

Een dronken bestuurder uit Knokke-Heist kwam afgelopen weekend met z'n wagen in de Damse vaart terecht. Dat gebeurde ter hoogte van de Syphon in Damme.  De chauffeur miste z'n bocht en ging door de vangrails. Samen met z'n vrouw slaagde hij erin om zich te bevrijden en naar de kant te zwemmen.  Het rijbewijs van de bestuurder werd ingehouden. Zaterdagmorgen is vervolgens een man uit Zeebrugge met z'n auto bij de landwaartse bruggen in de Vandammesluis gereden.  De wagen kwam op z'n dak in het water terecht. De man werd licht gewond doch kon zichzelf redden. Rond 9u zaterdagmorgen werd de wagen uit de sluis gelicht zodat zeeschepen weer ongehinderd konden versassen. 
 

SPRINGTIJ

Vanwege het springtij en de noordwestenwind noteert men in de badstad momenteel extra hoge vloedwaterstanden. Ook een storm in het noordelijke deel van de Noordzee heeft ervoor gezorgd dat het water in de richting van onze kust wordt gestuwd.  Bij de Zwinstranden werd een verhoging van 3,14m opgetekend.  Tot en met dinsdag worden hoge waterstanden verwacht. Inmiddels wordt vanaf deze week op het strand in de badstad ook alles in gereedheid gebracht zodat de badkarhouders nog voor de paasvakantie hun strandtenten op de juiste plaats kunnen neerzetten. 
 

TOERISME OP PROMOTIE IN SAARLAND

Toerisme-verantwoordelijke dr. Martina Scheer met de Landrat (gouverneur) en een delegatie van toerisme Knokke-Heist.Een afvaardiging van Toerisme Knokke-Heist was de voorbije dagen te gast in Sankt Wendler. Sinds meer dan tien jaar bestaan er trouwens hechte banden tussen Knokke-Heist en het Duitse Saarland.  Twee jaar terug kwam de regio Sankt Wendler promotie maken in de badstad en nu kreeg het retourbezoek aan de toeristische regio Sankt Wendler bij de Bostalsee z'n beslag. In het stadhuis van Nohfelden werd een promotionele tentoonstelling uitgebouwd met als thema : Knokke-Heist, NATUURlijk.  Daarbij werden prachtige beelden van de badstad en het hinterland getoond, aangevuld door een fel gesmaakte "strand, zon, zee" selectie uit het internationaal cartoonfestival.
 

VOETBAL IN DE REGIO 

In de badstad versloeg FC Knokke de ploeg van Jong Male met 2-1.  Met deze overwinning is FC Knokke meteen verzekerd van het behoud in Eerste Provinciale. In Tweede Provinciale B Eindigde de wedstrijd tussen Oedelem en FC Heist in 2-2 gelijkspel. Spermalie won daarentegen met 2-0 van VVWestkapelle. In het klassement staat Heist op de tweede en Westkapelle op de derde plaats. In Vierde Provinciale B speelde Zeemeeuw Zeebrugge op eigen veld 2-2 gelijk tegen Koolskamp. Ruddervoorde veegde met liefst 8-2 de vloer aan met de ploeg van Moerkerke. In de rangschikking vinden we Moerkerke op de 11de en Zeebrugge op de 12de plaats. 
 

 
  Bezoek de sites van Paradijs Knokke-Heist
Radio Paradijs (tk)  of    Radio Paradijs (be)
 
19.03.1813 Geboorteverjaardag van David Livingstone, Schots ontdekkingreiziger 
19.03.1906 Geboorteverjaardag van Adolf Eichmann, Duits ss-officier
Op 19 maart 1970 begint de toenadering tussen de beide Duitslanden met een handdruk tussen Bondskanselier Willy Brandt en premier Willie Stoph.
Op 19 maart 1971 fusioneerden de gemeenten Knokke en Heist.
Buckingham Palace maakt op 19 maart 1992 bekend dat prins Andrew en de hertogin van York, Sarah Ferguson, officieel zullen scheiden.
19.03.1997 Overlijdensverjaardag van Willem de Kooning, Amerikaans schilder 
Gelukkig Verjaardag: Knokke-Heist
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
WORLD CLOCK
vrijdag 16 maart 2007
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° Een Navo-flottielje speurt naar oorlogstuig in visgronden die vaak door vissers uit Zeebrugge, Knokke-Heist en Oostende worden aangedaan. 
° Met de prijsuitreiding van Laurent-Perier werd in de badstad officieel een punt gezet achter de activiteiten rond de Maand van de Liefde. 
° Volgende week wordt als gevolg van het nieuwe gemeentedecreet een extra gemeenteraadszitting gehouden in verband met het verlengen van de schorsing van de gemeentesecretaris. 
° Zeebrugge, Brugge en Knokke-Heist bereiden zich voor op het bezoek van Royalty. 
° Op 22 april organiseert De Gezinsbond Westkapelle andermaal een tweedehandsbeurs in het plaatselijk parochiaal centrum.
° De Seaspan Corporation heeft donderdag in China de gloednieuwe "CSCL Zeebrugge" in de vaart genomen.
° Komende woensdag organiseert de Vlaamse Hartpatiëntenvereniging in Knokke een info-namiddag over diefstal- en inbraakpreventie.

En verder in ORO Nieuwsmagazine:

° Bevolking: Geboorten, Huwelijken en Overlijdens (niet tijdig ontvangen)
° Vandaag  -tig jaar geleden
° Baziel
 

Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Jeugdig Amusement, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond: ITV: 15u Midsomer Murders, 17.30 Poirot, BBC1: vanaf 20u Comic Relief The Big One, KaII: 21.35 Failure is not an Option, BBC2: 22u Moira Stewart in Search of Wilberforce (afschaffing slavernij), CANVAS: 23.40 Goldfish Game
SPEUREN NAAR BOMMEN OP VISGRONDEN 

Momenteel zijn Belgische en Nederlandse marinevaartuigen bezig met het opruimen van vliegtuigbommen en mijnen in vangstgebieden die regelmatig worden aangedaan door vissers uit Zeebrugge en Oostende. De mijnenjagers krijgen daarbij hulp van hun Duitse, Engelse, Noorse en Letse collega's. In Navo-verband wordt de Noordzee afgestruind om alle door vissers gelocaliseerde vliegtuigbommen en mijnen op te ruimen. De Marine kan geen cijfer plakken op hoeveel bommen er nog in de Noordzee liggen. De schattingen lopen uiteen van 10.000 tot 400.000 stuks.  Het Navo-flottielje blijft in dit verband nog tot 1 juli actief .
 

ROYALTY OP BEZOEK IN DE REGIO

Groothertog Henri van Luxemburg en zijn echtgenote Maria-Teresa brengen van 20 tot 22 maart hun eerste officiële bezoek aan ons land. Dat gebeurt op uitnodiging van koning Albert II en koningin Paola. Tijdens hun verblijf zal het groothertogelijk paar onder meer een bezoek brengen aan Brugge en Zeebrugge.   Komende woensdag 21 maart zullen koning Albert II en Groothertog Henri zich laten rondleiden in de haven van Zeebrugge en de LNG-terminal. Ondertussen bezoekt de koningin met haar gaste het historische Brugge. Een week later komt koningin Paola dan op bezoek bij de Keuvelhoekschool in Knokke. 
 

EXTRA GEMEENTERAAD 

Volgende week wordt in Knokke-Heist een extra gemeenteraad tussengevoegd. Het gaat daarbij uitsluitend om een geheime zitting van de raadsleden. Op de agenda staat enkel een punt in verband met de procedure voor de preventieve schorsing van de gemeentesecretaris.  Door aanpassingen in het gemeentedecreet is de procedure terzake namelijk omslachtiger geworden. Voor het verder verlengen van de schorsing moet tegenwoordig niet alleen het college beslissen maar ook de gemeenteraad. Dat gebeurt nu komende donderdag. 
 

MAAND VAN DE LIEFDE AFGESLOTEN 

In Knokke-Heist werd officieel een punt gezet achter de  “Maand van de Liefde” met de Prijsuitreiking van de Laurent-Perrier Wedstrijd.  Ook dit jaar waren de middenstanders in de badstad namelijk uitgenodigd om hun etalages te hullen in het lievelingskleur van Cupido. Heel wat handelaars werden gefeliciteerd op hun bijzonder geslaagde creaties. Uiteindelijk werd boetiek Rio Créations, een gespecialiseerde dameskledingzaak in de Dumortierlaan, uitgeroepen als winnaar. De uitbaatster sleepte daarmee een verblijf voor twee personen in het domein van Laurent-Perrier in de wacht.
 

CSCL ZEEBRUGGE 

De Seaspan Corporation heeft woensdag de gloednieuwe "CSCL Zeebrugge" in de vaart genomen. Het is meteen het 24ste en grootste schip van deze rederij. De "Zeebrugge" biedt plaats aan 9600 standaardcontainers en werd gebouwd door de Samsung Scheepswerven.  Het nieuwe containerschip werd 11 weken vroeger dan gepland afgeleverd en is meteen uitgecharterd aan China Shipping Container Lines. Het is nog niet bekend wanneer het schip, dat onder de vlag van Hong-Kong vaart, onze kusthaven zal aandoen.  De eerste afvaart op de Europese Dienst is op 1 april. 
 

INBRAAKPREVENTIE 

Komende woensdag organiseert de Vlaamse Hartpatiëntenvereniging Oostkust een info-namiddag over diefstal- en inbraakpreventie. Vaak staan de minder beveiligde huizen namelijk op de lijst van dieven en inbrekers of zijn oudere mensen hun slachtoffer. Daarom werd samen met de politiezone Damme/Knokke-Heist een gratis infosessie uitgewerkt. Die wordt woensdagnamiddag 21 maart gehouden om 14.30 u in het Margaretacentrum aan het Maurice Lippensplein in Knokke. 
 

GEZINSBONDSBEURS

Op 22 april organiseert De Gezinsbond Westkapelle van 9 tot 12 andermaal een tweedehandsbeurs in het plaatselijk parochiaal centrum. Kinderkledij, speelgoed, kinderboeken, fietsen en babymateriaal zijn er dan voor een prikje te koop. Leden van de Gezinsbond krijgen op vertoon van hun elektronische spaarkaart nog een bijkomende 5% korting op hun aankopen. 

Inschrijvingen voor deelname kunnen echter alleen op 24 maart van 14 tot 16 uur en op 29 maart van 18 tot 20 uur bij mevrouw I. Verbouw, Dorpsstraat 53, Westkapelle. Inlichtingen: 050 60 58 32 en 050 62 58 77. 
 

 
 

 
 Een TUNNEL onder de nieuwe ZEESLUIS in ZEEBRUGGE is de enige oplossing
voor een permanente ONTSLUITING van de haven en een LEEFBAAR dorp
Geboorten

Aangifte Huwelijk

Huwelijken

Overlijdens
 

16.03.1927 Geboorteverjaardag van Vladimir Komarov, Russisch ruimtevaarder 
Op 16 maart 1968 plegen Amerikaanse militairen onder bevel van luitenant William Calley jr. een massamoord op alle 300 inwoners van het Vietnamese gehucht Mylai.
Op 16 maart 1978 veroorzaakt de Liberiaanse tanker Amoco Cadiz een milieuramp bij Bretagne.
16.03.1979 Overlijdensverjaardag van  Jean Monnet, Frans politicus 
 Gelukkig Verjaardag
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
donderdag 15 maart 2007
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° Knokke-Heist en de Zwinpolder zijn fel gekant tegen het samenvoegen van de Blinker en de Stinker omdat dit een catastrofe zou zijn voor de waterhuishouding in onze regio. 
° In de badstad werd zopas het tweede zangkoor in evenveel maanden opgericht. 
° Knokke-Heistenaar Piet Baete heeft voor zijn nieuwe film "Ride the Donkey" de maximale steun in de wacht gesleept van het Vlaams Audiovisiueel Fonds. 
° Twee jonge dieven die in de badstad bromfietsen kwamen roven werden door de rechter in Brugge zwaar gestraft. 
° De actiegroep Red Onze Polder in Knokke-Heist heeft een alternatief uiteengezet voor de uitbreiding van het Zwin in het kader van de compensatieregeling voor de verdieping van de Schelde.
° Over een maand wordt in Heist de Onderwijsstraat volledig heraangelegd. 
° In de badstad maken sportievelingen zich klaar om op 1 april het koude Noordzeewater te trotseren tijdens de paasduik bij Surfers' Paradise. 

En verder in ORO Nieuwsmagazine:

° Vandaag -tig jaar geleden
° Baziel
 

Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Jeugdig Amusement, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond:  BBC2: 22u Fear, Stress and Anger, 22.30 Dead Ringers, 23u The Graham Norton Show,  Canvas: 21.45 Eleventh Hour 22.55 Dagboek van Goebbels, 
TEGEN SAMENVOEGEN BLINKER EN STINKER 

Het gemeentebestuur van Knokke-Heist is tegen het plan om de middendijk tussen het Schipdonk- en Leopoldkanaal weg te nemen. Het creëren van een breed kanaal voor de scheepvaart naar Zeebrugge zou volgens technici van de Zwinpolder ten koste gaan van de waterbeheersing in de streek van Knokke-Heist, Damme en Maldegem. De grotere hoogte van het waterpeil in de samengevoegde afvoerkanalen zou namelijk het gravitair lozen van rioolwater onmogelijk maken. Er zou dus steeds moeten gepompt worden om te vermijden dat de polder verzuipt. Bij noodweer zou dat trouwens niet lukken.  Knokke-Heist opteert dan ook voor de verbreding van het Schipdonkkanaal aan de westelijke kant, waar een uitbreidingszone al jaren voorzien is. 
 

NIEUW KOOR 

Na de stopzetting van ”Domini Canentes” en “Cantabile” ontstond in Knokke-Heist een nood aan iets nieuws. Door het samenvoegen van leden is inmiddels een nieuw gemengd koor in de maak. Het gaat om het ”CanticaMare Ensemble”.  Het koort telt inmiddels een veertigtal leden. De bedoeling is om van de donderdagavond de vaste zangavond te maken. Het koor zal muziek brengen vanaf de Renaissance tot de hedendaagse koorliteratuur.  Tony Venneman werd aangesproken om de leiding te nemen van dit nieuwe koor. Deze Knokke-Heistenaar is trouwens al meer dan 20 jaar dirigent van het bekende Brugs Vocaal Ensemble. Begin februari lanceerde Kristof Allaert ook reeds een nieuw koorproject in de badstad. 
 

NIEUWE FILM 

De Knokke-Heistse auteur en filmscenarioschrijver Piet Baete heeft woensdag voor zijn nieuwe film "Ride the Donkey" de maximale steun in de wacht gesleept van het Vlaams Audiovisiueel Fonds.  Het wordt een mozaïkfilm waarin vier verhalen rond eenzelfde thema draaien: de aanvaarding van het lot.  Elk verhaal mondt uit op een verrassende ontknoping.  Baete, die in het verleden ook reeds dialogen schreef voor Team Spirit, heeft inmiddels nog meer pijlen op z'n boog. Standaard Uitgeverij Manteau heeft namelijk beslist om ook de debuutroman van de auteur uit te geven onder de werktitel "Déjà-vu". Ongewoon is daarbij wel het feit dat het eigenlijk om een filmscript gaat, dat nu eerst als boek wordt uitgegeven. Ondertussen ligt ook 'Abracadreams', de eerste film van Baete, bij een Canadese producent. Deze probeert momenteel de budgettering rond te krijgen. Na Germaanse in Leuven studeerde Baete scriptschrijven aan de Universiteit in Los Angeles.
 

BROMFIETSDIEVEN GESTRAFT 

Twee jonge dieven die in Knokke-Heist bromfietsen kwamen roven werden door de rechter in Brugge zwaar gestraft. Een 22-jarige Fransman werd bij verstek veroordeeld tot drie jaar effectieve celstraf en een boete. Een 21-jarige mededader uit het Brusselse kreeg 2 jaar effectief, en zit momenteel vast voor andere feiten. Een 20-jarige derde beklaagde werd bedacht op een werkstraf. Het trio werd twee jaar geleden op heterdaad betrapt toen ze in de badstad bromfietsen aan het stelen waren. 
 

ALTERNATIEF UITBREIDING ZWIN 

Het landbouwersechtpaar Bart Lanckriet en Katleen van Steen, van de actiegroep Red Onze Polder in Knokke-Heist, vindt het onbegrijpelijk dat het dagelijks gemeentebestuur van Sluis de uitbreiding van het Zwin steunt. Het Sluise college blijkt volgens hen geen oog te hebben voor de negatieve kanten die aan de ontpoldering vastzitten. Om de polder te sparen is door de actievoerders inmiddels echter een alternatief bedacht. Voor de uitbreiding van het natuurgebied kan men volgens de actiegroep evengoed de Zwinweiden gebruiken. Op de plaats van het oude vliegveld ligt namelijk 90 hectare kalkrijk weiland, dat eigendom is van het Vlaams Gewest. In dit gebied woont niemand en er wordt ook niet aan landbouw gedaan. Samen met een stukje bufferzone in Nederland gaat het dan om 135 hectare. Dat is genoeg om te voldoen aan de bepalingen van het Scheldeverdrag.
 

HERAANLEG ONDERWIJSSTRAAT 

Over een maand wordt de Onderwijsstraat in Heist volledig heraangelegd.  In het deel tussen de Pannenstraat en de Badersstraat beginnen de werkzaamheden op 16 april. Eerste worden de nutsleidingen vervangen en vervolgens de riolen. Tegen het bouwverlof moet die fase af zijn. In september komt dan het tweede deel, tot aan de Knokkestraat, aan de beurt.
 

PAASDUIK 

Op zondag 1 april organiseert Surfers Paradise in Knokke-Heist voor de vierde keer een Paasduik !  De iniatiefnemers rekenen dit keer weer op meer dan 150 deelnemers. Stuk voor stuk ijsberen die het Noordzeewater van amper 8 graden zullen aandurven.  Iedereen mag gratis meedoen aan de paasduik, zowel surfleden, clubs en groepen als losse deelnemers.  De Brugse IJsberen hebben inmiddels aangekondigd present te zullen zijn. Hetzelfde geldt voor een aantal wielerrecreanten uit de badstad.  De paasduik gaat op 1 april 's morgens om 11.30 van start. 
 

Op 15 maart 44 (de 'idus van maart') werd alleenheerser Julius Caesar in de senaat vermoord door Brutus.
15.03.1907 Geboorteverjaardag van Zarah Leander, Zweeds filmactrice en zangeres 
15.03.1912 Geboorteverjaardag van Louis Paul Boon, Belgisch schrijver en schilder 
15.03.1975 Overlijdensverjaardag van Aristoteles Onassis, Grieks scheepsmagnaat 
 
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
woensdag 14 maart 2007
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° De zware helikopteroverlast, de voorbije dagen in Knokke-Heist en Zeebrugge, had te maken een oefening voor het instellen van een internationaal zee-embargo.
° Het parket twijfelt aan het zelfmoordverhaal van de 57-jarige man uit Schaarbeek die zaterdagmorgen in Knokke-Heist zijn vrouw in brand stak.
° Bij de Provinciale Wedstrijd voor Amateurcineasten in Scharpoord sleepte Knokke-Heistenaar Gaston Wenmaekers voor z'n filmwerk drie prijzen in de wacht. 
° De Zesdes van het Lyceum in Knokke repeteren momenteel een snedige versie van het Reynaert verhaal. 
° De werkgroep Nyamasheke Knokke-Heist heeft zopas de balans opgemaakt van de steun die vorig jaar aan projecten in de derde wereld werd verstrekt.
° In de badstad werd bij de vzw Gezonheidszorg Oostkust afscheid genomen van Algemeen Directeur Demeulemeester.
° Komende zaterdag gaat Harmonie De Zeegalm uit Knokke-Heist grensoverschrijdend musiceren. 

En verder in ORO Nieuwsmagazine:

° Vandaag -tig jaar geleden
° Baziel
 
Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Jeugdig Amusement, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond:  KaII: 21.35 The Escapist, Canvas: 23.55 Moord op de Campus, 5TV: 21.05 Something gotta Give, BBC2: 23u The Grumpy Guide to Art

HELIKOPTEROVERLAST WEGENS EU-EMBARGO-OEFENING

Het blijkt dat de zware geluidsoverlast die de voorbije dagen aan de oostkust veroorzaakt werd door laagvliegende helikopters te maken had met een oefening ter hoogte van Knokke-Heist voor het instellen van een internationaal zee-embargo. Daarbij moest volgens het draaiboek een "ernstige crisis in ons land" bezworen worden. Vier fregatten, waarvan enkele met helikopters, én een commandoschip moesten het embargo bewaken. Tijdens de oefening fungeerde het marineschip Westdiep als embargobreker. Het schip werd door fregatten en helikopters ingesloten. De demonstratie voor onze kust was de eerste van de "EU Maritime Task Group". Deze is vanaf nu op ad hoc basis beschikbaar om de operaties van de Europese "battle groups" te ondersteunen.  Zo'n dertig kilometer buiten onze kust scheerden ook Duitse en Franse straaljagers over de Westdiep. Ze gooiden daarbij flaires uit om eventuele luchtdoelraketten te misleiden. Daarna bleek dat de situatie aan de wal "uit de hand is gelopen". Dat was het sein voor de fregatten om mét helikopters terug op te stomen naar Zeebrugge om mensen te evacueren. Volgens het draaiboek moest daarbij rekening worden gehouden met een "politically instable environment".  Op de kade van de Marinbasis landen militairen van de Task Group "onder vijandelijk vuur" en evacueren een groepje mensen. De taak van de Maritime Task Group is om in opdracht van de EU en de Navo embargo- en smokkelcontroles uit te voeren, en vredesbewarende missies te verzorgen.  Ook bij evacuatie van landgenoten uit gevaarlijk gebied zal de Task Group in de toekomst in actie komen. 
 


Evacuatie in Zeebrugge
 
ZELFMOORDVERHAAL NEP, DUH

Het parket in Brugge twijfelt aan het zelfmoordverhaal van de 57-jarige Tunesische Belg uit Schaarbeek die zaterdagmorgen in Knokke-Heist zijn vrouw in brand stak. Volgens het parket staat de benzine die de dader over zichzelf goot, niet in verhouding met de hoeveelheid die hij over zijn ex-echtgenote gooide. De raadkamer in Brugge heeft inmiddels, op vraag van de verdediging, de verlenging van het aanhoudingsmandaat van de dader uitgesteld tot 20 maart. De man ligt nog steeds in het ziekenhuis met brandwonden aan het achterhoofd en de handen. Het 42-jarige slachtoffer wordt momenteel in een kunstmatige coma gehouden. De vrouw heeft derdegraadsbrandwonden in het gezicht, op de borst en de benen. Het koppel leefde sinds twee maanden gescheiden van elkaar. De vrouw had haar man verlaten omdat hij verslaafd is aan gokken. 
 

NYAMASHEKE 

De werkgroep Nyamasheke Knokke-Heist heeft zopas de balans opgemaakt van de steun die vorig jaar werd ingezameld. In totaal werden 20 verschillende projecten in de derde wereld financieel geholpen. Het gaat daarbij meestal om initiatieven waarbij mensen uit onze regio betrokken zijn.  In totaal werd 25.450 euro steun verleend. Die hulp kwam onder meer terecht bij een modelhoeve in Ruanda, gezondheidscentra in Congo, Mali en El Salvador, en bij onderwijs voor straatkinderen in Brazilië.  Uniek is wel het feit dat de steun aan de diverse projecten steeds rechtstreeks wordt overhandigd tegen het voorleggen van bewijsstukken. 

Iedereen kan Nyamasheke helpen. WERP NIETS WEG – Alle bruikbare en verkoopbare spullen zijn welkom. Geef ons een seintje en we komen het bij U ophalen of breng het best zelf naar DE KRINKEL: Heistlaan 127, elke dinsdagmorgen van 9.00u. tot 10.30u. Of na AFSPRAAK .
 

WEVAC

Tijdens een academische zitting in Knokke-Heist werden de laureaten van het Wevac-evenement vereremerkt. Het was de 49ste keer dat de vereniging van Westvlaamse Amateurcinceasten een wedstrijd organiseerde voor alle leden uit de provincie. De projecties vonden plaats in het auditorium van Scharpoord. Wevac groepeert 600 leden uit 15 verschillende clubs in West Vlaanderen. Volgens Eerste Schepen Maxim Willems "getuigenden de getoonde producties van een geraffineerde originaliteit en verrassende kwaliteit". In totaal werden 67 medailles uitgereikt. Gaston Wenmaekers uit Knokke-Heist sleepte bij de gevorderden een bronzen medaille in de wacht voor zijn film "Stille Getuigen". Verder ontving hij een zilververen medaille voor "Fauna en Flora in de Zwinstreek". Voor dit laatste werk kreeg Wenmaekers ook de prijs van Knokke-Heist. 
 

ZIEKENHUISDIRECTEUR NAM AFSCHEID 

In de badstad werd bij de vzw Gezonheidszorg Oostkust afscheid genomen van Dirk Demeulemeester. Hij was meer dan 25 jaar lang algemeen directeur van het Ter Lindenziekenhuis in Knokke en het Fabiolaziekenhuis in Blankenberge. Volgens de gehuldigde is het aantal patiënten, dokters en personeelsleden in die periode verdubbeld. Demeulemeester stond in de badstad ook aan de wieg van een hele reeks welzijnsinitiatieven. Onder meer ging het daarbij om kinderopvang, gehandicaptenzorg, revalidatiecentra en ouderenzorg. Verder gaf Demeulemeester de voorbije jaren de aanzet voor de bouwplannen voor een nieuw Algemeen Ziekenhuis bij de Far West. 
 

REYNAERT DE VOS 

Het is een zware tijd voor de zesdes van het Lyceum in Knokke.  Er wordt namelijk druk gerepeteerd voor de jaarlijkse opvoering in Scharpoord. Na de komische musical "Via Via Romana" van vorig jaar pakken de leerlingen nu uit met een snedige versie van "Reynaert de vos".  Het script van regisseur Yves Dekimpe voert alle dieren uit het welbekende verhaaal ten tonele, maar sommige dieren krijgen wel afwijkende karaktertrekjes. Resultaat wordt een beestige bednoening met enige scherpe humor.  De opvoeringen zijn op vrijdag 23 en zaterdag 24 maart, telkens om 20u. 
 

GRENSOVERSCHRIJDEND MUSICEREN

Komend weekend wordt in onze regio grensoverschrijdend gemusiceerd. Harmonie de Zeegalm uit Knokke-Heist brengt komende zaterdag namelijk een voorjaarsconcert in samenwerking met Muziekgezelschap Apollo uit Sluis. Het evenement krijgt z'n beslag in het multifunctioneel centrum De Keure in Sluis. De Zeegalm zet er z'n beste muzikale beentje voor met onder andere het jeugd- en strijkersensemble. De verschillende gezelschappen zullen zowel afzonderlijk als samen musiceren. De artistieke leiding van de avond ligt in handen van Knokke-Heistenaar Hans Vermeersch.
 

 
 
 
14.03.1879 Geboorteverjaardag van Albert Einstein, Duits-Amerikaans geleerde
Op 14 maart 1917 komt het Russische regime van de tsaar ten val.
14.03.1933 Geboorteverjaardag van Quincy Jones, Amerikaans componist en arrangeur 
14.03.1945 Geboorteverjaardag van Herman van Veen, Nederlands acteur, cabaretier, zanger en schrijver 
Nachtclubeigenaar Jack Ruby wordt op 14 maart 1964 ter dood veroordeeld wegens moord op Lee Harvey Oswald.
14.03.1989 Overlijdensverjaardag van Zita van Habsburg, laatste keizerin van Oostenrijk
Happy Birthday: 
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
dinsdag 13 maart 2007
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° Na opmerkingen over een jachthaven in Damme vraagt men zich nu ook in Knokke-Heist af of het bevaarbaar maken van de afvoerkanalen eventueel een jachthaven bij Ramskapelle kan mogelijk maken. 
° Er is voorlopig geen einde in zicht voor de problemen voor het doorgaand verkeer langs de Elizabetlaan in Duinbergen.
° Bij het Lichttorenplein en het IJzerpark in Knokke wordt in ijltempo verder gewerkt aan de nutsleidingen en de riolen.
° In tuinen en velden lijkt ook in de badstad de lente reeds volop in het land. 
° Knokke-Heist betaalt mee aan de opmaak van een landschapsplan om het gebied rond de haven van Zeebrugge leefbaar te houden. 
° Net als de boeren bij het Zwin gekant zijn tegen ontpolderingsplannen zoeken hun collega's vlak over de grens eveneens naar andere oplossingen.
° Sluis treft structurele maatregelen om uit de financiële problemen te komen. Zonder ingrijpen staat onze buurgemeente straks onder curatele.

En verder ORO Nieuwsmagazine:

° Weekend Sport
° Op deze dag -tig jaar geleden
° Baziel
 

Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Jeugdig Amusement, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond: BBC1: 22u Life on Mars, 1.15 Stark Raving Mad,  BBC2: 21 Rick Stein's Food Heroes,  Canvas 21.50 Poirot, 22.45 Smack the Pony
JACHTHAVEN VOOR RAMSKAPELLE? 

In Knokke-Heist begint men zich af te vragen of eventueel ook een jachthaven in Ramskapelle tot de mogelijkheden kan behoren. Het stadsbestuur van Damme heeft namelijk meegedeeld dat het niet gekant is tegen het wegnemen van de middendijk tussen het Leopoldkanaal en het Schipdonkkanaal.  Als de dijk tussen de Stinker en de Blinker verdwijnt, kunnen schepen tot 4.500 ton via deze kanalen naar de haven van Zeebrugge varen. Momenteel loopt een haalbaarheidsstudie. Als die positief uitdraait, dan wil Damme een jachthaven uitbouwen aan de Damse Vaart. Volgens eenzelfde denkpiste zou ook Knokke-Heist op een gelijkaardige manier over een eigen jachthaven kunnen beschikken. 
 

VERKEERSPROBLEMEN DOORGANG DUINBERGEN 

Er is voorlopig geen einde in zicht voor de problemen voor het doorgaand verkeer langs de Elizabetlaan in Duinbergen. De Lijn vernieuwt daar momenteel de tramsporen. Dat betekent dat het autoverkeer aan de kant van de werkzaamheden maar van één rijstrook kan gebruik maken. Op drukke dagen leidt dit tot lange files. Ook de oversteek van de sporen zal hier en daar tijdelijk niet kunnen. Tegen de paasvakantie moet de aanleg van het zuidelijk spoor ter hoogte van de Pagode klaar zijn. Daarna dient ook nog het noordelijk spoor vernieuwd, zodat de ellende zeker nog een paar maanden blijft voortduren.
 

WERKEN LICHTTORENPLEIN EN IJZERPARK

Bij het Lichttorenplein en het IJzerpark in Knokke wordt in ijltempo verder gewerkt aan de nutsleidingen en de riolen. Ook de ‘vuurtoren’ van het nieuwe Toerismekantoor krijgt langzaam maar zeker vorm. In april of mei begint de bovenafwerking van het Lichttorenplein en het IJzerpark. Tijdens de hele duur van de werkzaamheden blijft plaatselijk verkeer mogelijk en zijn de garages bereikbaar. Wel heeft de aannemer al laten weten dat het nieuwe Toerismekantoor pas in de herfst zal klaar zijn.  Een in gebruik stelling tegen de zomer zit er dus niet in. Verder is in de buurt de Nieuwpoortstraat afgesloten aan de Ieperstraat, maar met keermogelijkheid voor de aangelanden. De verkeersrichting op de Zeedijk-Knokke is omgekeerd vanaf de Leopoldlaan in de richting Het Zoute.

Voor specifieke vragen of opmerkingen kunt u terecht bij de vertegenwoordigers van de omwonenden, die elke week de werfvergaderingen bijwonen.  Lichttorenplein: tel. 0475 57 10 52  IJzerpark: 050 61 41 01
 

LENTE IN HET LAND 

Ook in Knokke-Heist lijkt de lente reeds in het land. Dat is in de meeste tuinen en plantsoenen in de badstad al duidelijk te zien. In de polder ligt ook de groei van wintertarwe een maand voor op schema en de eerste fruitbomen staan op het punt in de bloei te gaan. Dat zijn slechts enkele gevolgen van de relatief hoge temperaturen die al bijna een jaar duren. Doorgaans is de eerste helft van maart het laatste staartje van de winter, maar dit jaar ligt de temperatuur ver boven het maartgemiddelde van 5,8 graden. De regen van de voorbije weken zorgt echter hier en daar voor natte velden. Dat betekent problemen bij het mesten om de spruitvorming te ondersteunen. Bovendien vaart de bladluis wel bij het relatief warme weer. Ondermeer vrezen de boeren dat ook het gerstevergelingsvirus gaat gedijen. . 
 

PARKROTONDES OP ZEE? 

Net als de boeren bij het Zwin in Knokke-Heist gekant zijn tegen ontpolderingsplannen zoeken hun collega's vlak over de grens eveneens naar andere oplossingen. Zo kan het aanleggen van eilandjes voor de kust een goed alternatief zijn voor ontpolderen. Dat schrijft het actiecomité 'Red onze polders' dinsdag in een brief aan de Nederlandse minister van Landbouw en Natuurbeheer Gerda Verburg. Het plan om eilandjes aan te leggen voor de Vlaamse en Nederlandse kust van Duinkerken tot aan Texel is afkomstig van professor Geuze. De eilanden zouden 25 kilometer westwaarts komen vanaf de huidige kustlijn. Het aanleggen van eilanden als onderdeel van kustverdediging zou volgens de actiegroep ook nieuwe natuur kunnen opleveren, waardoor ontpolderen niet nodig is. Het dient toch even aangestipt dat professor Geuze één van de stichters is van West 8. Dat is het Rotterdamse architectenbureau dat Knokke-Heist heeft opgescheept met de miskleun van een parkrotonde bij het Maurice Lippensplein. 
 

LANDSCHAPSPLAN 

Knokke-Heist, stad Brugge, het Havenbestuur en de provincie steunen financiëel het uitwerken van een landschapsplan voor de omgeving van de haven van Zeebrugge. De opdracht voor  het opmaken van het plan werd toevertrouwd aan het bureau "Fris in het Landschap" uit Gent.  Men wil een duurzaam landschap rond de achterhaven, met een hoge bruikbaarheid. Daarbij wordt tevens gezocht naar het leefbaar houden van de woonkernen van Ramskapelle, Heist, Zeebrugge, Zwankendamme, Lissewege en Dudzele. Ook wordt ruimte gelaten voor privé initiatief. Zo kan een boer die op zijn land bomen plant om de industriegebouwen van de haven van Zeebrugge aan het zicht te onttrekken, van de provincie tot 5.500 euro subsidie krijgen.
 

SLUIS IN NAUWE SCHOENTJES 

Door een zwaar tekort op de jaarrekening van vorig jaar dreigt faillissement voor onze buurgemeente Sluis. Om dat te vermijden wordt gewerkt aan een pakket bezuinigingsmaatregelen. Ook wil men met andere gemeenten gaan samenwerken om te kunnen besparen op personeelskosten. Projecten als de herinrichting van Sluis, de opwaardering van Cadzand-Bad en de renovatie van het dorpshart van Breskens hebben Sluis miljoenen euro's gekost. De nieuwe commissaris van de koningin Karla Peijs zei maandag in Sluis, dat de gemeente zelf orde op zaken moet stellen om curatele door de provincie te vermijden. 
 

 
  Bezoek de sites van Paradijs Knokke-Heist
Radio Paradijs (tk)  of    Radio Paradijs (be)

 
 WEEKEND SPORT

FC Heist verliest de topper maar doet toch een goede zaak.

Voetbal

25ste speeldag

1ste provinciale

Meulebeke - Knokke FC 0-1 

Wim Van de Velde scoorde in de tweede helft het enige doelpunt. Knokke had geluk toen een kans van de thuisploeg op de lat belandde. Knokke blijft negende met 32 punten. Eernegem en Ieper staan aan de leiding met 57 punten. 

3de provinciale B

FC Heist – Spermalie 0-1. In het Heistse elftal ontbraken heel wat gekwetste en geschorste spelers. Toch kon Spermalie pas in de tweede helft profiteren van een misverstand in de thuisdefensie. 

VV Westkapelle – Lombardsijde 4-2. Westkapelle kwam 1-2 achter maar kon in de tweede helft de zaak rechttrekken. Buyck, tweemaal Corty, waarvan éénmaal op strafschop en Dhaese scoorden de goals voor VVW. 

Normaalgezien zou Spermalie aan de leiding staan met 57 punten, vóór Bredene met 49, FC Heist met 48 en Westkapelle met 45 punten en een wedstrijd minder gespeeld. Het Uitvoerend Comité van de voetbalbond besliste zaterdag echter dat Spermalie 21 punten verliest wegens het onterecht opstellen van een niet-aangesloten speler. Als gevolg daarvan wint Heist de eerste periode en staat Bredene nu aan de leiding vóór Heist en Westkapelle. 

Volgende week speelt Westkapelle op verplaatsing bij Spermalie. 

4de provinciale B

Zwevezele - Zeemeeuw Zeebrugge 1-0.  In de slotfase maakte de thuisploeg het verschil. 

Lissewege – Ruddervoorde 3-0

Lissewege blijft leider met 44 punten uit 21 wedstrijden, Daring Brugge volgt op twee punten. Moerkerke is elfde met 22 punten uit 21, Zeebrugge heeft als twaalfde 18 punten uit 21 wedstrijden.

Basketbal

21ste speeldag

Heren

Erembodegem - IBS Knokke-Heist 89-68 (rust 48-43)

Ondanks een goede start (21-29) kreeg IBS nog een twintiger om de oren. Knokke-Heist staat gedeeld achtste met 41 punten uit 21 wedstrijden. 

Beker van West-Vlaanderen 

KVG Oostende - Duinbergse 73-92

Dames

1ste landelijke

Mercurius - IBS Knokke-Heist 46-55 (rust 22-26).

Heel onregelmatig, dat is het minste dat je kan zeggen van de prestaties van IBS. Na de terechte nederlaag bij Damme bracht Knokke-Heist nu een niet-evidente verplaatsing naar de derde in de stand tot een goed einde. Na een 15-11 achterstand in het eerste kwart waren het vooral Maes en Vantorre die het verschil maakten. IBS staat zesde elfde met 41 punten uit 21 wedstrijden. 

Volleybal

Heren

2de provinciale B

Knokke-Heist – Loppem2 3-1

Knokke-Heist verloor de eerste set met 20-25 maar wist de tweede nipt naar zich toe te halen: 25-23. Van dan af was het een gelopen koers: 25-21 en 25-16.  Knokke-Heist is zevende met 25 punten uit 17 wedstrijden.

Dames

2de provinciale B

Knokke-Heist – Wingene 3-1 (19-25, 25-22, 25-17, 25-15).

Na een 0-1 achterstand lag het keerpunt bij 14-19 in de tweede set. Knokke-Heist staat derde met 40 punten uit 17 wedstrijden. De Haan is leider met 45 uit 17.

4de provinciale B

De Haan - Knokke-Heist2 3-0 (25-9, 25-10, 25-8).  Knokke-Heist 2 staat laatste met 2 punten uit 14 wedstrijden. 

Krachtbal

Eerste nationale

KBC Heist – Loppem 16-36

Heist is elfde op twaalf met 44 punten uit 20 wedstrijden.

Hockey

Heren

3de nationale D

Knokke – Indiana 0-6

Dames

3de nationale C

Knokke – White Star 0-4.
 

 
13.03.1939 Geboorteverjaardag van Neil Sedaka, Amerikaans zanger en liedjesschrijver 
Op 13 maart 1945 overschrijdt koningin Wilhelmina bij het Zeeuws-Vlaamse plaatsje Eede na vier jaar en tien maanden ballingschap de Nederlandse grens.
13.03.1983 Overlijdensverjaardag van Louison Bobet, Frans wielrenner 
De 43-jarige Thomas Hamelton dringt op 13 maart 1996 de lagere school in het Schotse Dunblane binnen en schiet zestien kleuters en hun juf dood.
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
maandag 12 maart 2007
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° Het gerecht verhoort de man die zaterdag in Knokke-Heist zijn ex-vrouw met benzine overgoot en in brand stak. 
° Naar aanleiding van renovatiewerken bij het Stadhuis Knokke wordt de gedenkplaat ter ere van de Canadese bevrijders verplaatst. 
° Ook reders aan onze kust worden geconfronteerd met een unieke overlevingsstrategie van sommige vissoorten. De vissen blijven kleiner maar zijn vroeger geslachtsrijp. 
° Voor de opmaak van het sportbeleidsplan 2008-2013 peilt Knokke-Heist naar de mening van zoveel mogelijk mensen die met sport te maken hebben in de badstad. 
° Lieve Goeminne verkocht kunst voor het goede doel. 
° De fusiegemeente Sluis wil in de toekomst in haar badplaatsen de geparkeerde auto's zoveel mogelijk aan het zicht onttrekken.
° In het kader van de week van de sociale economie slaan in Knokke-Heist De Kringwinkel ’t Rad en De Strijkwinkel de handen in elkaar.
° Bij een ongeval werd de prijswagen van de regerende Miss Belgian Beauty volledig vernield. 
° Godetia terug thuis. 
° In het zondagvoetbal was er verlies voor Fc Heist en Zeemeeuw Zeebrugge. Winst was weggelegd voor Fc Knokke en VVWestkapelle. 

En verder in ORO Nieuwsmagazine:

° Vis in de Noordzee steeds kleiner en vroeger geslachtsrijp 
° Namibische doodrijder van Vlaamse toeristen weer met succes in de boksring! (Die Republiek, Windhoek)
° Op deze dag -tig jaar geleden
° Baziel
 

Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Jeugdig Amusement, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond: ITV: 17.30 Poirot, VijfTV: 21.05 Perfect Strangers, Canvas: 23.00 The Fast Show
MOORDPOGING 

De Tunesische Belg uit Schaarbeek die zaterdag in een krantenwinkel in Knokke-Heist z'n ex-vrouw met benzine overgoot en in brand stak is ondervraagd en wordt beschuldigd van poging tot moord. Zaterdagochtend was de 57-jarige man naar de badstad afgezakt. In de krantenwinkel, waar de vrouw al een paar jaar werkte, kwam het tot een hoog oplopende ruzie. In de winkel werden drie brandhaarden vastgesteld. De vrouw is met zware brandwonden over het hele lichaam overgebracht naar het brandwondencentrum in Gent. Ze is intussen buiten levensgevaar. Het slachtoffer is in de hele buurt bekend en geliefd vanwege haar vriendelijkheid. De eigenares van de krantenwinkel, die zo goed als volledig uitbrandde, verkeert in shocktoestand. Ook de dader zou geprobeerd hebben zichzelf van het leven te benemen. Hij wordt verzorgd in het brandwondencentrum in Neder-over-Heembeek. Het koppel ging twee maanden geleden uit elkaar. De vrouw, Kathleen Viaene, maakte een einde aan haar relatie omwille van de gokverslaving van haar man. 
 

CANADAGEDENKPLAAT VERPLAATST 

Naar aanleiding van renovatiewerken bij het Stadhuis Knokke wordt de gedenkplaat ter ere van de Canadese bevrijders verplaatst. Samen met de vlaggenmasten werd de gedenkplaat aan de overkant van de rijweg neergezet. Momenteel worden bij het stadhuis ook de parkeerruimtes herschikt en er komt meer groen. Daarnaast wordt verder ruimte uitgetrokken voor fietsstallingen. Dit is nodig omdat naast de stadhuisbezoekers ook steeds meer gemeentepersoneel met de fiets haar het werk komt. Momenteel worden ook de riolen vernieuwd. De ingang van het stadhuis is tijdelijk verplaatst naar de zuidkant. De werken moeten normaal klaar zijn tegen de paasvakantie.
 

SPORTBEVRAGING 

Voor de opmaak van het sportbeleidsplan 2008-2013 peilt Knokke-Heist naar de mening van zoveel mogelijk mensen die met sport te maken hebben in de badstad.  Met de bevraging wil men de opinie vernemen over de infrastructuur, de clubs, de communicatie en de initiatieven op het vlak van sport. Hiervoor staan tot 2 vragenlijsten (voor inwoners en niet-inwoners) op de website wwww.knokke-heist.be  Het invullen neemt een kleine 10 minuten in beslag. De resultaten moeten voor de dienst Sport een schat aan informatie opleveren. Onder de mensen die de enquête uiterlijk tegen 23 maart invullen, worden een 400-tal prijzen verloot. 
 

VIS HOUDT ZICH ONDER DE MAASWIJDTE

Reders uit Knokke-Heist, Zeebrugge en Oostende worden geconfronteerd met een unieke overlevingsstrategie van sommige vissoorten. Door de maazwijdteregeling van de Europese Unie worden al jaren enkel grote vissen gevangen. De kleinste vissen glippen door de mazen van het net. Het zijn die vissen die zich kunnen voortplanten. Gevolg is dat dit geleid heeft tot een genetische verandering. Ook volwassen vissen zijn tegenwoordig kleiner dan vroeger. Ze zijn ook vroeger geslachtsrijp.  Bij kabeljauw scheelt dat zelfs enkele jaren. Bij schol, samen met tong de belangrijkste commerciële vissoort voor onze vissersvloot, is dat iets minder.
 

ABSTRACT UIT KNOKKE-HEIST VOOR KINDERKANKERFONDS

Lieve Goeminne bij de verkoop voor het KinderkankerfondsTerwijl afgelopen weekend duizenden dagjesmensen uit het binnenland van het mooie weer in de badstad kwamen genieten, trok de Knokke-Heistse kunstenares Lieve Goeminne de andere richting uit. Met enkele van haar schilderijen toog ze voor het goede doel naar Antwerpen.  Daar werd namelijk de jaarlijkse 'kunst en poëzie' namiddag gehouden ten voordele van het kinderkankerfonds. Kunstenaars en BV's zetten samen hun schouders onder dit project om geld in te zamelen om jonge patientjes bij te staan in hun strijd tegen kanker. De minimalistische schilderijen van de 48-jarige kunstenares bleken trouwens bijzonder toepasselijk voor het doel. Lieve Goeminne schildert namelijk ondermeer de "kwetsbaarheid" en "de relaties tussen mensen".  Er werd zondag dan ook meer 22.000 euro ingezameld voor het kinderkankerfonds. Lieve Goeminne is autodidactische kunstenares.  Dat haar werk gesmaakt wordt blijkt onder meer uit het feit dat ze in de lente van vorig jaar uitgenodigd werd om tentoon te stellen in Chelsea, de bekend New Yorkse kunstbuurt. 
 

BLIK AAN DE BLIK ONTTREKKEN 

De fusiegemeente Sluis wil in de toekomst in haar badplaatsen de geparkeerde auto's zoveel mogelijk aan het zicht onttrekken. Uit een onderzoek blijkt trouwens dat bezoekers van het strand of de boulevard in Cadzand best een minuut of tien willen wandelen vanaf een parkeerplaats als er onderweg iets te beleven is. Een kunstwerk, een kinderspeelplaats of een mooie bloementuin maakt het de moeite waard om iets langer te lopen naar de plaats van bestemming. De route van de parkeerplaats naar de strandopgangen moet dan wel verkeersveilig zijn, aldus het onderzoek.
 

WEEK VAN DE SOCIALE ECONOMIE 

In het kader van de week van de sociale economie wordt ook in de badstad de nadruk gelegd op alle diensten en producten die door de sociale economie geleverd worden en die een meerwaarde kunnen betekenen in ons dagelijks leven. Sociale economie stelt mensen te werk die anders moeilijk aan de slag kunnen. Ouderen, mensen van vreemde origine of mensen die zich niet thuis voelen in de harde werkwereld. In Knokke-Heist zijn de belangrijkste initiatieven de Strijkwinkel en De Kringwinkel ‘t rad. Op 18 maart slaan beide instanties de handen in mekaar en wordt onderling personeel uitgewisseld. 
 

MISS BELGIAN BEAUTY 2007 GEKWETST 

Bij een ongeval werd de prijswagen van de regerende Miss Belgian Beauty afgelopen weekend compleet vernield. Anne-Marie Ilie was uitgerekend op haar verjaardag onderweg met de Nissan Cabrio, die ze in het Casino Knokke won, toen het noodlot toesloeg. Toen de wagen voor haar plots hevig remde beukte ze in op haar voorligger. Door de harde klap is haar wagen frontaal volledig stuk. Ilie had diverse kneuzingen en last van haar knie. Ze bracht het grootste deel van haar verjaardag door in het ziekenhuis. 
 

ZEEREUS MAG ZEEBRUGGE AANDOEN

De Emma Maersk, het grootste containerschip ter wereld, mag de haven van Zeebrugge aandoen. Enkele weken geleden werd voor het gigantische schip, dat net geen vierhonderd meter lang is en een capaciteit heeft van 12.000 containers van zes meter, een aanvraag ingediend om naar Zeebrugge te mogen komen. Het onderzoek bleek positief. De Emma Maersk wordt in de loop van de komende maanden verwacht aan de APM-terminal. 

GODETIA TERUG THUIS

De Godetia is na een missie voor de Afrikaanse westkust weer thuis. Om tien uur zondagvoormiddag liep het commando- en logistiek steunschip de haven van Zeebrugge binnen. Op de kade wachtten een paar honderd familieleden. De Godetia vertrok op 10 januari voor een twee maanden durende operatie langs de Afrikaanse westkust. De hoofdopdracht van missie African Enterprise was humanitaire hulpgoederen in verschillende Afrikaanse landen ter bestemming te brengen. De 50 ton goederen, onder meer medisch materieel, kleding en informaticamaterieel, zijn afkomstig van allerlei organisaties. Voorts werd de Godetia ook ingeschakeld in de strijd tegen piraterij en drugs- en mensenhandel.
 

VOETBAL IN DE REGIO

In Eerste provinciale versloeg FC Knokke op verplaatsing de ploeg van Meulebeke met 0-1. Knokke staat nu negende in het klassement. In Derde Provinciale B verloor FC Heist thuis met 0-1 van Spermalie. Heist moest het door omstandigheden stellen zonder 8 van de basisspelers. VVWestkapelle versloeg op eigen terrein de elf van Lombardsijde met 4-2. Heist staat derde en Westkapelle vijfde in het klassement. In Vierde Provinciale B noteerden we een 1-0 eindstand voor de wedstrijd tussen Zwevezele en Zeemeeuw Zeebrugge. De Zeebruggenaars staan voorlaatste in het klassement. 
 

 
  Bezoek de sites van Paradijs Knokke-Heist
Radio Paradijs (tk)  of    Radio Paradijs (be)
Vis in de Noordzee steeds kleiner en vroeger geslachtsrijp 

Terwijl biologen constateren dat de commerciële visbestanden er slecht voor staan, signaleren vissers bijna elk jaar op hun bestekken enorme hoeveelheden broed. Voor de visser valt dat moeilijk te rijmen, maar wat zich onder water afspeelt duidt vooral op een welhaast unieke overlevingsstrategie. Onderzoekers hebben vorig jaar aangetoond dat door de jarenlange intensieve visserij in de Noordzee kabeljauw en schol eerder geslachtsrijp zijn geworden. Bij kabeljauw scheelt dat zelfs enkele jaren. Bij schol, samen met tong de belangrijkste commerciële vissoort voor de vissersvloot, is dat iets minder. Het heeft echter nog niet tot het zo gewenste herstel geleid. Het op jongere leeftijd geslachtsrijp worden is een overlevingsstrategie. De visserijdruk is daar de oorzaak van, menen onderzoekers. Door energie te steken in de vorming van kuit en hom, blijft minder energie over voor de lichaamsgroei. Een schol die laat geslachtsrijp wordt, kan langer doorgroeien, maar heeft veel meer kans te worden gevangen voordat ze zich heeft voortgeplant en haar genen heeft doorgegeven. Zodra het diertje de kop boven het maaiveld uitsteekt, wordt het door een net met acht centimeter maaswijdte gekidnapt en dus is het verstandig klein te blijven. Dat betekent dat de visserijdruk ook heeft geleid tot genetische veranderingen. De jonkies krijgen bij de geboorte mee dat ze zich snel moeten voortplanten, vóórdat ze in de netten terechtkomen. De scholaanvoer bestaat de laatste decennia uit voornamelijk kleine schol en dat wordt dus alleen nog maar versterkt door minder lichaamsgroei. Normaliter zijn de mannelijke schollen na vier jaar vruchtbaar, de vrouwtjes vanaf zes jaar en kan het paaien beginnen. Nu zijn scholletjes van nog geen 2,5 jaar oud met een lengte van krap 24 centimeter vol kuit geen uitzondering meer.
 

Namibische doodrijder van Vlaamse toeristen weer met succes in de boksring! (Die Republiek, Windhoek)

HARRY Simon het sy ondersteuners Saterdagaand nie teleurgestel nie toe hy sy terugkeergeveg ná vyf jaar teen die geharde Stephan Nzuemba van Gaboen met punte gewen het. Voor ietwat meer as 1 000 toeskouers het die gewese wêreldkampioen ’n suksesvolle terugkeer na die bokskryt gemaak met ‘n eenparige punte-oorwinning in agt rondes.
Die gespierde Nzuemba, wat op 76,25 kg ingeweeg het teenoor Simon se 88,3 kg, het met die lui van die laaste klok sy arms triomfantelik omhoog gehou en sy afrigter omhels, terwyl Simon bloot omgedraai en na sy hoek teruggestap het. Hoewel Nzuemba die uitslag kopskuddend aangehoor het, was die puntetellings van 80-73, 78-74 en 79-73 nie onoortuigend nie. Dit is geen geheim dat Simon nog nie naby sy ideale gewig of fiksheid is nie, maar hy kan uit dié oorwinning sommer heelwat selfvertroue put indien hy ernstig is om weer die topvlakke van die sport te bereik.
“The Terrible”, soos hy nou bekend staan, het gewys dat hy min van die boksvaardighede verloor het wat hom van 1998 tot 2002 die Wêreldboksorganisasie se junior middelgewigkampioen gemaak het. Hy bly ’n moeilike kalant in die kryt en daar is nog baie krag agter sy houe. Die Gaboenees is ’n ewe harde slaner en dit was straks net Simon se verbete eindpoging in die laaste ronde wat die besoeker sy tweede nederlaag in 13 gevegte laat ly het. Simon, wat uit die kleedkamer gestap het met die Ierse sangeres Enya se “Wild Child” as sy temalied, het sy skoon beroepsrekord tot 24 oorwinnings (17 uitklophoue) opgestoot. 
• In die hoofgeveg moes Bethuel “Tyson” Ushona ietwat onverwags hard werk om Kanime Kanime onder te kry. Ushona is ná die volle tien rondes as die eenparige puntewenner aangewys (99-91, 98-92, 100-90).
Dié geveg is eers ná eenuur gisteroggend afgehandel nadat ’n motreëntjie tydens van die voorgevegte die program ontwrig het. Ushona, die Namibiese weltergewigkampioen, het onoorwonne gebly in sy 13de beroepsgeveg, terwyl Kanime se rekord na 15-7-8 teruggesak het.
• Suid-Afrika se gewese WBO wêreldkampioen, Jan Bergman, het sekondes voor die einde van die agtste en laaste ronde met ’n vernietigende uitklophou vorendag gekom om Gottlieb Shileka te klop. Dié geveg in die junior middelgewigafdeling het tot in daardie stadium uiters gelykop verloop. Bergman was duidelik lugtig vir die krag agter die Oranjemunder se vuiste en het meestal met sywaartse bewegings uit die gevaarsone beweeg op soek na sy eie aanvalkanse. Shileka, met die meer direkte benadering, was op een tellinghouer se kaart met 67-66 voor en op die ander twee kaarte met 66-68 en 65-68 agter voordat sy meer ervare opponent hom met sy agterkop teen die krytvloer laat beland het. Vir Bergman was dit sy 43ste sege in 47 gevegte, terwyl Shileka se rekord nou op 17-14-3 staan.
Die ander uitslae was: Liggewig: Philip Swartbooi (Namibië) klop sy landgenoot Tommy Nakashimba met punte in vier rondes (40-35, 40-35, 39-37). Dit was Swartbooi se debuut, terwyl Nakashimba albei sy eerste twee gevegte gewen het.
Swaargewig: Modestus Muatile (Namibië) klop Bully Muravha (RSA) met ’n tegniese uitklophou in die derde ronde. Dit was Muatile (95 kg) se beroepsdebuut, terwyl die Suid-Afrikaner nou drie gevegte gehad het (een gewen, twee verloor).
Ligvlieggewig: Joseph “Smokey Joe” Jeremia, wat Namibië by die 2004 Olimpiese Spele verteenwoordig het, klop Khayakude Mukansi (RSA) eenparig met punte in vier rondes (6-55, 60-55, 59-54). Jeremia het nou al drie sy beroepsgevegte gewen, terwyl Mukanzi se rekord 8-5-3 is. Junior middelgewig: Mwetupunga Johannes (Namibië), in sy beroepsdebuut, klop David Tshabalala (RSA) met punte (40-36, 39-37, 39-37) in vier rondes. Junior liggewig: Paulus Kapia (Namibië) klop sy landgenoot Martin Haikali met punte in vier rondes (39-37, 39-37, 40-37).
 

 
12.03.1925 Geboorteverjaardag van Louison Bobet, Frans wielrenner 
Op 12 maart 1930 begint de Indiase leider Gandhi zijn campagne voor burgerlijke ongehoorzaamheid tegen de Britse regering.
Op 12 maart 1938 bezetten troepen van Hitler Oostenrijk, de 'Anschluss'.
12.03.1946 Geboorteverjaardag van Liza Minnelli, Amerikaans actrice en zangeres
Op 12 maart 1950 stemt 58% van de Belgen bij een volksraadpleging in met de terugkeer uit ballingschap van koning Leopold III.
12.03.1950 Overlijdensverjaardag van  Heinrich Mann, Duits schrijver 
12.03.1950 Overlijdensverjaardag van  Yehudi Menuhin, Amerikaans violist (1999
Gelukkig Verjaardag: 
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
WORLD CLOCK
vrijdag 9 maart 2007
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° Knokke-Heist voelt zich verraden door Sluis. Het dagelijks bestuur van de buurgemeente heeft namelijk plots aangekondigd de uitbreiding van het Zwin te steunen.
° De uitgeversgroep Passe-Partout heeft in Knokke-Heist Hét Advertentieblad overgenomen.
° Eind deze maand brengt koningin Paola een bezoek aan de Keuvelhoekschool in Knokke. 
° Inwoners van Zeebrugge zijn woedend omdat een helikopter van de marinebasis plezierrondjes vliegt over het dorpscentrum. 
° Gemeenteraadslid minister Verwilghen van Economie wil dat het internet bij ons net zo betaalbaar wordt als in de buurlanden. 
° Vlak over de grens werd in Retranchement bij werkzaamheden een aantal skeletten ontdekt. 

En verder in ORO Nieuwsmagazine:

° Bevolking: Geboorten, Huwelijken en Overlijdens 
° Vandaag  -tig jaar geleden
° Baziel
 

Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Jeugdig Amusement, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoopin de badstad
TVVanavond: ITV: 15u Midsomer Murders, KaII: 20.35 Winner Takes It All, BBC2: 22u Gunfight at the OK Corral, 23u The Grumpy Guide to Design, CANVAS: 23.40 Two Girls and a Guy
GETROUWTREK ROND HET ZWIN 

Knokke-Heist voelt zich verraden door Sluis. Het dagelijks bestuur van de buurgemeente heeft namelijk plots aangekondigd de uitbreiding van het Zwin te steunen. Sluis stelt dit in reactie op de startnotitie voor een milieueffectrapport voorafgaan aan de uitbreiding van het natuurreservaat. De zuidelijke grens van het nieuwe Zwin ligt maximaal bij de weg die van de Knokse Oosthoek via het Hazegras naar Retranchement loopt. De gemeenteraad in de badstad heeft echter ontpoldering ten behoeve van een groter Zwin in een motie afgekeurd. De Sluise oppositiepartijen CDA, VVD en Gemeentebelangen steunen de Knokke-Heistse motie. Het Sluise college meent echter dat de hele regio zou profiteren van een uitbreiding van het Zwin. Op het kaartje blijkt echter dat enkel bij de "grote uitbreiding" slechts een miniem stukje van de uitbreiding op Nederlands grondgebied zou gebeuren... Voor de rest zou het gelag door de Knokke-Heistse landbouwers worden betaald. 

Het dagelijks gemeentebestuur in Sluis stelt in de reactie wel een aantal voorwaarden. Zo moet de mogelijkheid voor fietsen en wandelen naar het vogelpark aanwezig blijven. Het college vraagt in het onderzoek ook veel aandacht voor behoud van het open gebied rond Retranchement en tussen Retranchement en Cadzand-Bad. Burgemeester en wethouders pleiten ook voor een optimale beleving van het nieuwe Zwingebied. Zo moeten wegen worden aangelegd op de nieuw aan te leggen dijken in plaats van erachter. Tevens mogen de nieuwe dijken niet te hoog worden. In het Ledeltheater in Oostburg is dinsdag 13 maart vanaf 19.00 uur een informatiemarkt over de uitbreiding van het Zwin.
 

HET ADVERTENTIEBLAD OVERGENOMEN 

De uitgeversgroep Passe-Partout neemt in Knokke-Heist Hét Advertentieblad over. Het gratis huis-aan-huisblad was een alternatief voor Tam-Tam van Roularta, maar dit jaar begon Passe-Partout een eigen editie aan de Oostkust met een oplage van 32.500 exemplaren. Deze editie zal nu verdwijnen. Hét Advertentieblad blijft op glanzend papier verschijnen, maar krijgt een extra logo bovenaan. Voor het personeel zijn er geen gevolgen. Met de overname van Hét Advertentieblad in Knokke-Heist vervolledigt Passe-Partout haar reklamedekking in onze provincie. 
 

SKELETTEN GEVONDEN 

Vlak over de grens in Retranchement werden bij werkzaamheden vijf geraamtes gevonden.  Dat gebeurde bij het graven voor rioleringswerken in de Zwinstraat. Alhoewel er geen kledingresten meer werden aangetroffen bestaat het vermoeden dat de skeletten dateren uit het begin van de 17de eeuw toen Prins Maurits van Oranje in onze regio oorlog voerde tegen de Spanjaarden. Volgens een onderzoeker verkeren sommige geraamtes nog in redelijk goede staat. Met het laatste skelet dat vrijdag kort na de middag uit een sleuf werd gehaald gaat het vermoedelijk om een jonge soldaat.  Zijn gebit is namelijk nog compleet intact.  Men kon zonder moeite nog alle tanden tellen. Mogelijk liggen er nog meer lichamen begraven in de buurt. Maandag komt een archeoloog de nodige vaststellingen doen. Dat moet uitsluitsel geven omtrent de herkomst van deze vermoedelijk historische skeletten. 
 

KONINGIN PAOLA KOMT NAAR DE BADSTAD 

Knokke-Heist krijgt de komende weken koninklijke aandacht. Op woensdag 28 maart bezoekt Koningin Paola in de voormiddag namelijk de Keuvelhoekschool in Knokke. Dat werd zopas door het Paleis in Brussel bevestigd.  De koningin gaat daarbij in op een invitatie die door de school werd overgemaakt tijdens een receptie naar aanleiding van de uitreiking van de Paolaprijs voor het Onderwijs. De Keuvelhoekschool sleepte vorig jaar de prijs in de wacht met het initiatief "Peper- en Zouthuisje" dat kaderde in het Pest Actie Plan. In dat speciale huisje op de speelplaats leren kinderen op eigen initiatief ruzies uitpraten. Hoe dat in de praktijk werkt komt de koningin nu zelf bekijken. 
 

OVERLAST HELIKOPTERVLUCHTJES 

Inwoners van Zeebrugge zijn woedend over het feit dat de hele donderdagnamiddag een helikopter van de marinebasis plezierrondjes heeft gevlogen over het dorpscentrum.  Dat gebeurde op ONverantwoord lage hoogte. Daarbij werden alle geldende regels in verband met het vliegen boven bebouwde kommen met voeten getreden. Verder was ook de 
geluidsoverlast enorm. Het ging duidelijk NIET om een of andere interventie of zoekactie. De inwoners zeggen niet langer bereid te zijn dit nog te accepteren. Defensie houdt deze week trouwens enkel laagvliegoefeningen in Luxemburg. Bij het Marinecomponent in Brussel werd inmiddels officieel klacht ingediend. Ondertussen komen ook uit Knokke-Heist klachten binnen in verband met overlast veroorzaakt door laagvliegende helikopters; ondermeer in de buurt van de golf. 
 

VERWILGHEN WIL GOEDKOPER INTERNET 

Volgens Minister van Economie Marc Verwilghen, die tevens gemeenteraadslid is in Knokke-Heist, kan het niet langer dat een internetverbinding in België stukken duurder is dan in de buurlanden. Uit een studie blijkt dat Telenet en Belgacom de markt domineren en dat het voor nieuwkomers door de hoge netwerkkosten ontzettend moeilijk is om marktaandeel te verwerven. Dit gebrek aan concurrentie zorgt er volgens de onderzoekers voor dat de prijzen kunstmatig hoog gehouden worden. Het kabinet van Verwilghen stelt dat het nu de taak is van het BIPT om concurrentiebevorderende maatregelen te nemen, die het internet in ons land goedkoper moet maken. 
 

 

 
 Een TUNNEL onder de nieuwe ZEESLUIS in ZEEBRUGGE is de enige oplossing
voor een permanente ONTSLUITING van de haven en een LEEFBAAR dorp
Geboorten

Cyrille Wauters, dochter van Fangio en Danielle Stroo, Koning Leopoldlaan 95, Maldegem
Nino Martens, zoon van Michael en Cathy Rabbay, Willem van Saeftingestraat 27, Blankenberge
Brian Nottebaert, zoon van Wesley en Heidi Devolder, Landdijk 1, Blankenberge
Meike Bekooij, dochter van Erwin en Marscha Adam, Langeweg 54, Sluis (Nederland)
Brent Vileyn, zoon van Paul en Nastassia Flitser, Felix Timmermansstraat 48/11, Kn-H
Laura Heule, dochter van Johnny en Bianca Roos, Langeweg 70, Sluis (Nederland)
Gijsbert Cusse, zoon van Dominic en Anne Gorthmanns, Duindoornstraat 1, Sluis (Nederland)
Joop Maenhaut, zoon van Luc en Leonie Broekhaus, KWL-park 22, Sluis (Nederland)
Manu Legrand, zoon van Philippe en Milena Soomers, Burchtstraat 14, Sluis (Nederland)

Aangifte Huwelijk

Jurgen Foret en Niki Paridaen, Leliedreef 24, Kn-H
Jörgen Waitz en Yulia Dokina, Diksmuidestraat 37/A/2, Kn-H
Steven Deruddere en Sofie De Vylder, Pannenstraat 183, Kn-H
Vincent Vandamme en Sarah Fondelli, Meerlaan 19, Kn-H

Huwelijken

Nico Arents en Larisa Lipan, Felix Timmermansstraat 26/11, Kn-H
Bruno Alexandre Leonardo en Thierry Pollart, Lippenslaan 71/51, Kn-H

Overlijdens

Francine Vantorre, 54 jaar, Vlamingstraat 19/31, Kn-H
Nelly Bruggeman, 79 jaar, echtg. van Lionel De Baedts, Rustoordstraat 1, Kn-H
Joseph Keirse, 87 jaar, ongehuwd, Dudzelestraat 86, Kn-H
Daniël Dekeirsschieter, 56 jaar, ongehuwd, Paul Parmentierlaan 50/22, Kn-H
Paul Vanhaverbeke, 77 jaar, echtg. van Juliette Demeyere, Taborastraat 6/31, Kn-H
François Schiemsky, 67 jaar, echtg. van Patricia Van Lierde, Hougoumontlaan 27, Ukkel
 

09.03.1839 Geboorteverjaardag van Modest Moessorgski, Russisch componist 
09.03.1934 Geboorteverjaardag van Joeri Gagarin, Russisch kosmonaut
De dochter van Jozef Stalin, Svetlana, loopt op 9 maart 1967 over naar de Verenigde Staten.
Op 9 maart 1976 kost het neerstorten van een ski-cabine in de Italiaanse wintersportplaats Cavalese 42 toeristen het leven.
In Afghanistan vernietigen de Talibaan op 9 maart 2001 twee historische boeddhabeelden in Bamiyan.
09.03.1994 Overlijdensverjaardag van  Charles Bukowski, Amerikaans schrijver 
 Gelukkig Verjaardag
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
donderdag 8 maart 2007
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° In onze regio werd zopas door Westtoer de publiekscampagne voor "Tijdsporen" gelanceerd, waarbij ook Ramskapelle ruim aan bod komt. 
° De verdere ontsluiting van de haven van Zeebrugge, door het verbreden van het Schipdonkkanaal, heeft ook in Knokke-Heist tot ongerustheid geleid.
° Met meer dan 4.200 hulpopdrachten was ook 2006 een bijzonder druk jaar voor de Brandweer in Knokke-Heist. 
° Bij de Statenverkiezingen in Nederland moest de anti-ontpolderingsgroepering "Partij voor Zeeland" in Sluis onverwacht stemmen inboeten. 
° Zaterdag doet jong theatertalent het Cultuurcentrum Scharpoord aan met de voorstelling van 'I Promiscue'. 
° Vanaf eind deze maand wordt in Zeebrugge LNG geleverd uit Qatar in plaats van uit Algerije. 

En verder in ORO Nieuwsmagazine:

° Belgische bedrijven bouwen eilandcomplex Doha
° Mr. Humphries is no longer "free".
° Vandaag -tig jaar geleden
° Baziel
 

Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Jeugdig Amusement, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond:  BBC2: 22u Fear, Stress and Anger, 22.30 Dead Ringers, 23u The Graham Norton Show,  Canvas: 21.45 Trial and Retribution, 22.55 Operatie Barbarossa, VT4: 20.30 True Lies, Eén: 23.30 Are You Being Served (met wijlen John Inman)
TIJDSPOREN

In onze regio werd zopas door Westtoer de publiekscampagne voor "Tijdsporen" gelanceerd. Het toeristisch project, dat zich uitstrekt over de Euregio Scheldemond, bundelt een aantal historische sites in Vlaanderen en Zeeland. Daarbij wordt promotie gemaakt voor 12 toeristische sites in een regio waar historische sporen tot meer dan 2000 jaar geleden te vinden zijn. Ondermeer wordt met de campagne veel aandacht besteed aan het Bezoekerscentrum Bevrijding dat in Ramskapelle wordt klaargemaakt. Het is de bedoeling in de toekomst de bezoekers langer in onze regio vast te houden en herhalingsbezoeken stimuleren.  "Tijdsporen" wordt gefinancierd door de Europese Commissie en de Provincies West- en Oost-Vlaanderen en Zeeland. 
 

ONGERUSTHEID OVER VERBREDEN SCHIPDONKKANAAL 

Het nieuws dat de verdere ontsluiting van de haven van Zeebrugge het verbreden van het Schipdonkkanaal kan inhouden heeft ook in Knokke-Heist tot ongerustheid geleid. Met een studie wordt momenteel onderzocht of de verbreding van de zogeheten "Stinker" de goede oplossing is om de binnenvaart en kleine zeeschepen makkelijker van Zeebrugge naar Gent te loodsen. Met name in Ramskapelle en Damme maakt men zich zorgen. De bedoeling is dat in 2012 reeds containervaartuigen met ladingen van 4.400 ton door het polderlandschap zullen schuiven. De vrees is echter dat op termijn de industrie beide kanten van het verbrede Schipdonkkanaal zal willen in beslag nemen.  Een dergelijke gebiedsroof zou een regelrechte ramp zijn voor de poldergemeenten. Uit het verleden kan men lering trekken. De "Stinker" werd in 1852 gegraven om het overtollig rootwater van de Leie naar zee weg te sluizen. 
 

2006 DRUK VOOR DE BRANDWEER 

Vorig jaar heeft de Brandweer van Knokke-Heist 4.237 opdrachten uitgevoerd. Dat is gemiddeld 12 interventies per dag. In totaal werden 99 branden bestreden. Daarnaast waren er ruim 2.400 dringende medische hulpverleningen waarbij een ziekenwagen moest uitrukken. Ook diende de Brandweer 900 keer technische hulp te verstrekken. Dat gaat van het bevrijden van personen uit gevaarlijke situaties tot het vrijmaken van de openbare weg na een ongeval of storm. Verder moest de dienst 56 keer tussenkomen voor wateroverlast. Bij het uitvoeren van deze taken beschikte de Brandweer in Knokke-Heist vorig jaar over 43 mensen in vaste dienst en 23 vrijwilligers. 
 

JONG THEATERTALENT

Zaterdag doet jong theatertalent het Cultuurcentrum Scharpoord aan. Dan presenteren De Werf en Het Entrepot de voorstelling 'I Promiscue'.  Het is een stuk van Philippe Verkinderen en Liesa Naert. Een koppel maakt zich klaar om naar een feestje te gaan. Maar zij wil eerst het gesprek der gesprekken nog een àllerlaatste keer voeren. Het gesprek betekent echter het begin van een zeer eventvolle nacht.  Liesa Naert is bij het grote publiek vooral gekend als Saskia uit 'Willy's en Marjetten' op Eén. Philippe Verkinderen schrijft, regisseert en acteert reeds sinds ’99 voor het Knokke-Heistse gezelschap Collectief Debonair. 

Tickets voor deze voorstelling zijn te koop in het Cultuurcentrum Scharpoord, T: 050/630 430 of via www.ccknokke-heist.be
 

ANTI-ONTPOLDERINGSPARTIJ DOET HET MINDER GOED! 

In onze buurprovincie Zeeland is de SP donderdag de grote winnaar geworden van de Statenverkiezingen. Zwaar verlies was er voor de PvdA. In Sluis zijn de kaarten echter ietwat anders gedeeld. Het CDA kreeg 28 procent van de stemmen toebedeeld, gevolgd door de VVD met 22 procent en de PvdA met bijna 16 procent. Toch boekte ook in onze buurgemeente de SP forse winst. De partij kreeg ruim 12 procent van de stemmen. In de laatste weken voor de verkiezingen hebben zowat alle partijen bij onze noorderburen zich tegen de ontpolderingsplannen gekant. Toch is het echter vreemd dat de Partij voor Zeeland één procent van de stemmen moest inboeten. Die partij was nog wel vanaf het eerste uur tegen elke vorm van ontpolderen. Onrustwekkend is verder het feit dat de nieuwe regeringspartij, de kleine religieus fundamentalistische ChristenUnie, plots 3 procent van de stemmen haalt in Sluis; een verdriedubbeling vergeleken bij de vorige verkiezingen. 

Volledige uitslag Sluis
 

NIEUWE LNG LEVERANCIER 

Vele jaren lang werd in Zeebrugge bij de LNG-terminal aardgas uit Algerije aangeleverd. Daar komt nu verandering in. Dat werd donderdag in diplomatieke kringen bekend gemaakt naar aanleiding van het bezoek van minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht aan Qatar. Deze Golfstaat, waar Belgische baggeraars aan het werk zijn, wordt namelijk de nieuwe leverancier van vloeibaar aardgas in Zeebrugge. De eerste levering wordt in onze kusthaven op 29 maart verwacht. 
 

Belgische bedrijven bouwen eilandcomplex Doha (HLN)

Dankzij zijn gasreserves kent de Golfstaat Qatar een enorme rijkdom. De hoofdstad Doha doet enorm futuristisch aan met allerhande torengebouwen en de aanleg van kunstmatige eilandjes zoals het megaproject Pearl waarin het Belgische Dredging International een toonaangevende rol speelt.

Gas
Qatar beschikt momenteel over de derde grootste gasreserves ter wereld en wordt tegen 2010 de grootse exporteur van vloeibaar aardgas, aldus de krant Gulf Times. Qatar heeft Algerije vervangen als leverancier van vloeibaar aardgas aan België, met een eerste levering in Zeebrugge op 29 maart, zo verluidde woensdag uit Belgische diplomatieke bron naar aanleiding van een bezoek dat de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht tot en met donderdag aan het schiereiland in de Golf brengt.

De olie-en gassector zorgt voor zowat 58 procent van het BBP van Qatar dat volgens de krant Gulf Times naar 60,17 miljard dollar in 2007 zal stijgen, en 68,54 miljard in 2008. De economische groei voor dit jaar zal uitkomen op 14,1 procent en 13,9 procent volgend jaar. Vorig jaar bedroeg de groei een recordpercentage van 24,2 procent.

Het begrotingssurplus voor 2007-2008 is becijferd op tien procent, aldus het dagblad. De kosten voor huisvesting zijn dan weer de laatste vier jaar met 86,5 procent toegenomen. Zowat 83 procent van de 743.000 inwoners van Qatar leeft in Doha en omgeving. De hoofdstad lijkt één grote bouwwerf met allerhande torengebouwen, het ene al futuristischer en gewaagder dan het andere, die als paddenstoelen uit de grond rijzen.

kunstmatige eilanden 
Ook in Doha worden kunstmatige eilanden aangelegd, waarbij het Belgische Dredging International een hoofrol speelt in het gigantische project Pearl, dat in 2004 startte. Het betreft een complex van meerdere grote en kleine eilanden voor residentiële doeleinden, met zelfs privé-eilandjes die over een eigen marina en strand beschikken.

Wie een optrekje koopt, dient er wel rekening mee te houden dat het eigendomsrecht op de grond na 99 jaar vervalt. Een woning mag maar één keer worden doorverkocht. Reeds bestaande privé-eilandjes gingen van de hand voor 700 tot 750 miljoen oude Belgische franken. 

Het contract voor de Belgische baggeraar aangaande Pearl situeert zich in de orde van 250 miljoen euro. Het ging voor de speciaal en ter plaatse opgezette "Qatar Dredging Company" scheep met de plaatselijke projectontwikkelaar UDC (goed voor 46 procent van de aandelen), de overheid van Qatar (10), terwijl Dredging het resterende aandeel heeft.

Besix
Als onderaannnemer voor Pearl nam Dredging Sixco, de bouwonderneming van Besix in Qatar onder de arm. Sixco heeft nog andere projecten in Qatar lopen zoals de bouw van een toren van 200 tot 300 meter hoog.

Besix is sinds 1967 actief in de Golf en startte precies in Qatar. Het bedrijf bouwt trouwens in de Golfstaat Dubai mee aan het hoogste torengebouw ter wereld. Het werkt voor Pearl samen met UDC (32 procent) en twee lokale vennoten (19 procent). Sixco is ook samen met UDC en twee lokale vennoten aandeelhouders van de lokale betonmaatschappîj United Ready Mix. Baggeraar Jan De Nul is actief in Raslafan, een industriële haven ten behoeve van de Qatarese olie-en gasexploitatie. Ook De Nul engageerde Sixco voor dit project. "Belangrijk om zo'n projecten uit te bouwen is de juiste plaatselijke allianties aan te gaan", zo verluidde bij Dredging. 

Risico
Ondanks alle rijkdom, weelde en groei hangt er Qatar een risico boven het hoofd, met name een mogelijk gewapend conflict tussen de VS en Iran, aldus de Gulf Times. Toch zouden de VS en Europa proberen Qatar te behoeden vanwege hun eigen belangen in de olie- en gassector, zegt de krant op gezag van Standard & Poor's.

Overigens zijn in Qatar zowat 300 Belgen ingeschreven, maar er verblijven er veel meer, aldus diplomatieke bron. Die voegde er nog aan toe dat de weelde in de Golfstaat ook te danken is aan de moderniseringen die sjeik Hamad bin Khalifa al-Tjani doorvoerde nadat hij zijn vader in 1995 van de troon stootte en "de inspanningen" van de derde vrouw van het staatshoofd, die overigens mee aan de wieg stond van het kinderkanaal van de Arabische nieuwszender al-Jazeera. 
 

Mr. Humphries is no longer "free".

 In een ziekenhuis in de Britse hoofdstad Londen is de Britse acteur John Inman overleden. Hij werd vooral bekend om zijn rol als mr. Humphries in de Britse televisieserie Are You Being Served? Zijn manager Phil Dale maakte het overlijden donderdag bekend, aldus de BBC. Inman, die de rol van nichterige verkoper vertolkte in de serie over het warenhuis Grace Brothers, werd 71 jaar. 
 

08.03.1930 Geboorteverjaardag van Douglas Hurd, Brits minister 
De Sovjet-Unie verklaart op 8 maart 1950 te beschikken over een atoombom.
Op de hitlijsten in maart 1970: Let it be (Beatles), Who'll stop the rain (Creedence Clearwater Revival), Bridge over troubled water (Simon & Garfunkel).
8 maart is Internationale Vrouwendag.
08.03.1974 Overlijdensverjaardag van  Wim Sonneveld, Nederlands cabaretier
Op 8 maart 1991 maakt een wetswijziging in België het mogelijk dat er een vrouw op de troon komt.
08.03.1999 Overlijdensverjaardag van  Joe DiMaggio, Amerikaans honkballer 
 
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
woensdag 7 maart 2007
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° Volgens de Bond van Trein-, Tram- en Busgebruikers is de tevredenheidsenquête van De Lijn ongeloofwaardig; ook op het traject tussen Knokke-Heist en De Panne. 
° In Heist werd zopas het jaarverslag van het Museum Sincfala gepresenteerd. Daarbij wordt ook het verbeteren van de toegankelijkheid aangekondigd. 
° Voor de vierde maal op rij organiseert Knokke-Heist vanaf dinsdag in alle deelgemeenten een uitgebreide informatie- en inspraakronde.
° De leerlingen van de KunstAcademie in de badstad bereiden zich voor op de viering van het 30-jarig bestaan in het Casino. 
° De Nederlandse beddengigant "Schellen Slaapcomfort" heeft plannen voor het openen van een vestiging in Knokke-Heist bestemd voor het hogere marktsegment.
° Een tiental leden van het Westkapels Amateur Theater is druk in de weer met een nieuwe toneelproductie: ‘Motie van Wanorde’. 

En verder in ORO Nieuwsmagazine:

° Vandaag -tig jaar geleden
° Baziel
 
Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Jeugdig Amusement, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond:  Canvas: 20.50 Malèna, 22.20 De schedel van Katyn, 5TV: 21.05 Bridget Jones: The Edge of Reason, BBC2: 23u Never Mind the Buzzcocks

ONGELOOFWAARDIGE TEVREDENHEIDSCIJFERS BIJ DE LIJN 

Kusttram uit de tijd toen de klakkertjes nog vreedzaam op de tram prijkten.Ook op het traject tussen Knokke-Heist en De Panne lijken de tevredenheidscijfers uit de enquête van De Lijn overtrokken. Dat is de mening van de Bond van Trein-, Tram- en Busgebruikers. De Bond heeft twijfels over de bewering dat 97 pct van de reizigers tevreden is over de dienstverlening. De score van 92 pct voor stiptheid is eveneens ongeloofwaardig. Stiptheid is namelijk een van de aspecten waar de Bond regelmatig klachten over krijgt. Als gevolg van de kritiek wil de trambeheerder in de toekomst een strengere meetmethode gebruiken. Enkel de "tevreden" en "zeer tevreden" reizigers zullen nog geteld worden, wat een realistischer beeld zal ophangen van de quotering door tram- en busgebruikers. Met name in Knokke-Heist is De Lijn de laatste tijd weinig populair wegens de aanslepende spoorwerkzaamheden en het eenzijdig schrappen van bushaltes. 
 

ZEG JE ZEG

Voor de vierde maal op rij organiseert Knokke-Heist in alle deelgemeenten een uitgebreide informatie- en inspraakronde. Dit keer gebeurt dat onder het korte maar krachtige motto: ZEG!  Tijdens elke sessie zal de dienst Communicatie in woord en beeld uit de doeken doen welke belangrijke projecten in 2007 op stapel staan. Daarna krijgen alle aanwezigen de kans om aan de burgemeester vragen te stellen en problemen aan te kaarten. Persoonlijke zaken en kleine klachten in verband met de leefomgeving kunnen schriftelijk en discreet aan het gemeentebestuur bezorgd worden. De eerste ZEGavond is komende dinsdag in Ravelingen. 

De informatie- en inspraakvergaderingen beginnen telkens om 19.30 uur op volgende datums en locaties:

Heist (Ravelingen):   dinsdag 13 maart 2007
Knokke (Scharpoord):  woensdag 14 maart 2007
Ramskapelle (’t Zaaltje):  dinsdag 20 maart 2007
Westkapelle (in ’t Dorp) : woensdag 21 maart 2007
 

TOEGANKELIJKHEID SINCFALA 

In Heist heeft Sincfala, het museum van de Zwinstreek, zopas het Jaarverslag gepresenteerd. Daarbij wordt ook vooruitgeblikt naar de toekomst. In de loop van volgend jaar wordt de toegankelijkheid van het museum verbeterd met de bouw van een centrale balie tussen het Oud Schoolgebouw en het nieuwe bezoekerscentrum. Verder komt er in het oude gebouw ook een lift. De overheid subsidieert de werken met een bedrag van ruim 220.000 euro. Op 1 april wordt in onze provincie trouwens een reeks strenge maatregelen van kracht, die openbare ruimtes beter toegankelijk moeten maken voor mindervaliden. Bovendien staat dit jaar volgens voorzitter Schepen Danny Lannoy ook de aanvraag voor officiële erkenning als museum op de agenda van Sincfala. 
 

30 JAAR KUNSTACADEMIE 

In de KunstAcademie in Knokke-Heist werden woensdagmiddag de meeste lessen geschrapt. Dat had te maken met repetities voor het grote Feest in het Casino dat komend weekend z'n beslag krijgt. De afdelingen muziek, woord en beeldende kunsten palmen twee dagen lang het Casino in om er het dertigjarige bestaan van de KunstAcademie uitgebreid te vieren. Naast allerlei opvoeringen in een wervelend totaalspektakel, zal ook zeer jong talent aan bod komen, en zullen verdienstelijke medewerkers gehuldigd worden. Naast dit alles wordt van 10 tot 25 maart ook het initiatief "Promenart" gehouden. De leerlingen van de hogere graad beeldende kunsten stellen daarbij hun werk tentoon in de etalages van tientallen handelszaken in de Lippenslaan.
 

MOTIE VAN WANORDE 

Naar jaarlijkse gewoonte is een tiental leden van het Westkapels Amateur Theater druk in de weer met een gloednieuwe toneelproductie. Met ‘Motie van Wanorde’ speelt het gezelschap een topkomedie gekruid met komische situaties, intriges, spanning, moord en seks.  Het blijspel van auteur Ray Cooney heeft alle elementen die nodig zijn om een toneelliefhebber een ontspannen lachavond te bezorgen. Het betreft de zogezegde lotgevallen van een zekere heer De Neucker, staatssecretaris van de Open VLD.  De opvoeringen zijn op 16, 17, 23 en 24 maart om 20.30 u in de parochiezaal van Westkapelle. 

Kaarten 7 € in voorverkoop bij K. Lefever, Dorpstraat 110, Westkapelle , tel: 050/ 60.78.24 of Schoonheidsinstituut Kelly,  Knokkestraat 64, Heist aan Zee. 
 

BEDDENGIGANT KOMT NAAR KNOKKE-HEIST 

Volgens het Eindhovens Dagblad heeft de Nederlandse beddengigant "Schellen Slaapcomfort" plannen voor het openen van een vestiging in Knokke-Heist. Dat zou nog voor de zomer gebeuren. De slaapreus heeft na Brussel en Antwerpen gekozen voor Knokke-Heist omdat men denkt daar het geschikte cliënteel te vinden. Eigenaar Harrie Schellen gelooft namelijk niet in stunten met prijzen en goedkope bedden en matrassen. „Ik zou me doodschamen om die heel goedkope artikelen aan te bieden" aldus Schellen. Matrassen onder de 800 euro zal men er alvast niet vinden.  De zaak in Knokke-Heist zal trouwens ook matrassen van het Zweedse merk Hästens aanbieden. Die worden gevuld met paardenhaar en zijn bedoeld voor het hoogste segment van de markt.
 

 
 
 
07.03.1872 Geboorteverjaardag van Piet Mondriaan, Nederlands schilder 
07.03.1875 Geboorteverjaardag van Maurice Ravel, Frans componist 
07.03.1902 Geboorteverjaardag van Heinz Rühmann, Duits acteur 
De BBC vertoont op 7 maart 1968 voor het eerst het nieuws in kleur.
07.03.1999 Overlijdensverjaardag van Stanley Kubrick, Amerikaans filmregisseur 
07.03.2003 Overlijdensverjaardag van Adam Faith, Engels acteur en zanger 
Happy Birthday: 
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
dinsdag 6 maart 2007
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° Minister van Telecommunicatie en gemeenteraadslid Marc Verwilghen zegt blij te zijn met het verlagen door Belgacom van het tarief van vast naar mobiel. 
° Eind deze maand wordt voor de strandopkuis tussen Heist en Duinbergen andermaal een zogeheten "Lenteprikkel" georganiseerd. 
° Het personeel van de Douane en Accijnzen heeft dinsdagmorgen in Zeebrugge actie gevoerd tegen allerlei wantoestanden bij de dienst. 
° Met vier procent van de inwoners in Knokke-Heist gaat het om buitenlanders. 
° Ook in de badstad is in de viswinkels en restaurants stilaan het einde van een minder goed mosselseizoen in zicht. 
° Volgens Vlaams minister van Openbare Werken Kris Peeters zou de AX-weg in Westkapelle in 2009 of 2010 worden aangelegd. 
° De voorbije dagen werd in het Zoute het continentale Palmans-Cras team voorgesteld.
° Vanaf het Zwin brengt een helikopter de komende tien dagen de toestand van dijken in Zeeland in beeld.

En verder ORO Nieuwsmagazine:

° Gedicht: The Herald of Free Enterprise
° Weekend Sport
° Op deze dag -tig jaar geleden
° Baziel
 

Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Jeugdig Amusement, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond: BBC1: 22u Life on Mars, 0.20 Still Crazy, BBC2: 21 Natural World, 22u Blair (!), Canvas 21.50 Poirot, 22.45 Smack the Pony
BLIJ OM LAGERE TARIEVEN

Het Knokke-Heistse gemeenteraadslid Marc Verwilghen heeft dinsdag, als minister van Telecommunicatie, tevreden gereageerd op de beslissing van Belgacom om de tarieven voor oproepen van vaste toestellen naar mobiele apparaten met twintig procent te doen dalen. De telecomwaakhond BIPT dreigde er twee weken geleden trouwens mee Belgacom in gebreke te stellen voor het niet doorrekenen van deze daling.  Verwilghen zegt nu te hopen dat ook de andere operatoren het voorbeeld zullen volgen. 
 

LENTEOPKUIS EVENEMENTENSTRAND

Eind deze maand wordt tussen Heist en Duinbergen andermaal een zogeheten "Lenteprikkel" georganiseerd. De manuele opkuis van het strand gebeurt vanaf het Zwembad De Raan. Het initiatief wordt in alle kustgemeenten gecoördineerd door de provincie. Naast het verwijderen van "kunstmatige vuilnis" is het tevens de bedoeling te benadrukken dat "natuurlijk afval" wel kan op het strand. Daarom zullen ervaren gidsen uitleg geven bij de natuurlijke fracties die op het strand zijn aangespoeld. Het verzamelde afval dat niet op het strand thuishoort, wordt door de vrijwilligers zelf gesorteerd. De opkuis is gepland op zaterdag 31 maart vanaf 14u bij De Raan. 
 

DOUANEACTIE 

Het personeel van de Douane en Accijnzen heeft dinsdagmorgen actie gevoerd in Zeebrugge. Dat bestond uit het werken volgens het boekje. Omdat de dienst echter onderbemand is, ontstond een flinke file voor het goederenverkeer. Door de actie wilde het personeel wantoestanden aanklagen. Ze merken op dat beambten die vertrekken niet worden vervangen. Een aantal kaaibureaus werd dan ook gesloten bij gebrek aan personeel. De vakbonden klagen verder over gebrekkig materiaal voor het scannen van vrachtwagens. Ook de zeewaardigheid van de boot die wordt ingezet voor controles op zee wordt in twijfel getrokken. 
 

VIER PROCENT BUITENLANDERS IN KNOKKE-HEIST

Knokke-Heist telt momenteel ruim 34.000 inwoners. Vier procent daarvan is buitenlander. Welgeteld gaat het om 1.382 mensen. De samenstelling van de buitenlanders in de badstad is de voorbije jaren nagenoeg gelijk gebleven. Het gros, 37 procent, is Nederlander. Onder de vreemdelingen in Knokke-Heist ook 11 procent Fransen en 25 procent andere EU-burgers. Tenslotte behoren 27 procent van de buitenlanders in de badstad tot de meest uiteenlopende niet-Europese nationaliteiten.  De laatste 5 jaar is het aantal niet-Belgen gestegen met zo’n 150. 
 

EINDE MOSSELSEIZOEN IN ZICHT

In de viswinkels en restaurants in Knokke-Heist is stilaan het einde van het mosselseizoen in zicht.  Er zijn in het aflopende seizoen trouwens veel minder mosselen opgesoupeerd. De kwaliteit van de mosselen lag namelijk beduidend lager dan de vorige jaren. Mosselgroothandel Prins en Dingemanse in Yerseke schat de omzetdaling op 30 tot 40 procent. Dit komt volgens de handelaar vooral door te weinig mosselzaad, maar ook door de slechte weersomstandigheden. Het bedrijf verwacht dat het komende seizoen de mosselen weer van betere kwaliteit zullen zijn. Maar het duurt zeker nog enkele jaren, voordat de sector deze klap weer te boven is. 
 

MINISTER OVER ONTSLUITING ZEEBRUGGE

Tijdens een bezoek aan Zeebrugge heeft Vlaams minister van Openbare Werken Kris Peeters gezegd dat hij begin volgend jaar een beslissing wil nemen over het project Seine-Schelde-West. Dat moet onze kusthaven beter ontsluiten voor de binnenvaart.  Het gaat om investeringen voor een bedrag van zo'n 375 miljoen euro. Volgens de minister zou de geplande, doch fel omstreden, AX-weg van Westkapelle naar Dudzele in 2009 of 2010 worden aangelegd. De studie over het precieze traject van deze weg loopt nog. Knokke-Heist wil de AX zo ver mogelijk verwijderd van de dorpskern van Westkapelle. 
 

COUREURS IN KNOKKE-HEIST 

Steeds meer sportploegen zijn kind aan huis in Knokke-Heist. Dat geldt niet alleen voor voetbalteams uit binnen- en buitenland. De voorbije dagen werd in de badstad ook het continentale Palmans-Cras team voorgesteld. Dat gebeurde in "L'Échiquier" in het Zoute. De ploeg die onder leiding staat van Charles Palmans telt voor komend wielerseizoen achttien renners. Onder hen ook topveldrijder Niels Albert. Bij die achttien namen verder nog renners als Jurgen Van Loocke, Bobbie Traksel, Frederik Penne en Jens Renders. Palmans-Cras heeft een budget van om en bij de 75000 euro en wil daarmee een Belgisch en internationaal programma afwerken. 
 

DIJKSTERKTE METEN PER HELI 

Vanaf het Zwin tot bij de Zeelandbrug brengt een helikopter de komende tien dagen de toestand van dijken in beeld. Het Nederlandse waterschap Zeeuwse Eilanden is de eerste instantie die op deze manier gegevens verzamelt over onder meer de ligging en de sterkte van de dijken. De resultaten zijn belangrijk voor onderzoek naar bodemdaling, verhoging van de zeespiegel en het nemen van peilbesluiten. De helikopter vliegt op een hoogte van 400 meter boven de grond en dit kan enige geluidoverlast opleveren in de omgeving. 
 

 
  Bezoek de sites van Paradijs Knokke-Heist
Radio Paradijs (tk)  of    Radio Paradijs (be)

 
Herald of Free Enterprise
(By Robb Johnson) 

The sun goes down now 'cross the sea
We're homeward bound now, and on the duty-free
The harbour's quiet and the kids asleep
Tired out from Europe on the cheap

There are no poor now, we all have cars
They're parked down below now, we took off the stars
On television, if not the sky
The ocean moves us, we don't ask why

We feel the ship slip out from the land
We're pleased our trip went just like we planned
We see the lights along the shore
Not the overworked crew, not the open door

And in the cruel dark sea our lives go down
In Zeebrugge Harbour all night we drown
Now the owners grow old while we all die young
With the blue murder stuck in our lungs

'Cause the ship we sail, and the flag she flies
It is the Herald of Free Enterprise
Yes the ship we sail, and the flag she flies
It is the Herald of Free Enterprise

And they can salvage our ship up from the bottom of the sea
Recycle pop stars to sing Let it be
Sell lorries for scrap, whitewash the company
But they can make no more money out of me

And each life lost, much loved, much missed
And all of our lives're on some passenger list
It's too late for 'Mayday', you sink too fast
When profits come first and people's losses come last

And the ship we sail, and the flag she flies
It is the Herald of Free Enterprise
Yes the ship we sail, and the flag she flies
It is the Herald of Free Enterprise

(as sung by Roy Bailey)

 WEEKEND SPORT

FC Heist verliest voetbaloorlog bij Eendracht Brugge.

Voetbal

24ste speeldag

1ste provinciale

Knokke FC – BS Poperinge 0-1 

Na een matige eerste helft werd de rust met een blanke stand bereikt. De bezoekers kwamen op voorsprong via Boutten. Sinnaeve had de beste kans op de gelijkmaker aan de voet maar zag de bal via de palen terug in het veld belanden. Knokke blijft negende met 29 punten. Eernegem en Ieper staan aan de leiding met 54 punten. 

3de provinciale B

Aartrijke - VV Westkapelle 1-5. De openingstreffer van Van Ooteghem werd nog voor de rust uitgevlakt. Na de rust zette Westkapelle door met doelpunten van telkens tweemaal Torresan en Delheye. 

Eendracht Brugge - FC Heist 3-1. Brugge nam een 2-0 voorsprong. Vervenne bracht hoop voor Heist maar de thuisploeg bracht de beslissende derde treffer op het bord. De uitsluiting van drie Heistse spelers droeg in belangrijke mate bij tot de thuisoverwinning. 

Door het gelijke spel van Spermalie, dat leider blijft met 54 punten, is Westkapelle de grote winnaar van het weekend. VVW staat vierde met 42 punten en een wedstrijd minder gespeeld dan FC Heist dat tweede blijft met 48 punten. 

4de provinciale B

Sint-Joris - Moerkerke 2-1

Zeemeeuw Zeebrugge - Lissewege 1-1. Tegen de leiders zette Zeemeeuw een mooi resultaat neer, en dat ondanks de uitsluiting van Bauwens. Ackaert scoorde in de tweede helft de Zeebrugse gelijkmaker. 

Lissewege blijft leider met 41 punten uit 20 wedstrijden, Daring Brugge volgt op twee punten. Moerkerke is elfde met 22 punten uit 21, Zeebrugge heeft 18 punten uit 20 wedstrijden en is voorlaatste.

Basketbal

21ste speeldag

Heren

Kortrijk - IBS Knokke-Heist 57-64

Gunther Depauw was de grote man bij IBS met 23 punten. Knokke-Heist staat negende met 40 punten uit 20 wedstrijden. 

2e provinciale 

Duinbergse – Assebroek 65-63 (rust 28-30). Zoals de eindstand laat vermoeden waren beide ploeg aan elkaar gewaagd. 
Toen Taets en Hooft er met 5 persoonlijke fouten uitgingen smolt de voorsprong van 8 punten die Duinbergse in het vierde kwart had opgebouwd weg. Assebroek miste echter teveel vrije worpen. Duinbergse staat samen met Desselgem op de vierde plaats met 44 punten uit 20 wedstrijden. De Panne is leider met 54 punten.

Dames

1ste landelijke

Damme - IBS Knokke-Heist 75-68 (rust 28-23).

IBS had het moeilijk met de zoneverdediging van de thuisploeg (11-7). Hillegeer hield met een 6/6 vrijworpen de achterstand beperkt bij de rust. In het derde kwart zag IBS de wedstrijd wegglippen (52-41). Ondanks een ferme eindsprint schoot IBS tekort en verloor het terecht. IBS staat elfde met 38 punten uit 20 wedstrijden. 

Volleybal

Heren

2de provinciale B

Knokke-Heist – Loppem2  1-3

Zwakke partij van Knokke-Heist tegen de laatste. Knokke-Heist is zevende met 22 punten uit 16 wedstrijden.

Dames

2de provinciale B

Knokke-Heist – Diksmuide 3-2.

Knokke-Heist knokte terug na een 1-2 achterstand tegen de laaggeklasseerde bezoeksters en haalde het uiteindelijk met wat geluk met het kleinste verschil in de vijfde set: 15-13. Knokke-Heist staat derde met 37 punten uit 16 wedstrijden. De Haan is leider met 45 uit 17.

4de provinciale B

Knokke-Heist 2 – Middelkerke 0-3. Tegen de leider had de jonge Knokke-Heistse formatie geen verweer, maar na de forfaitperikelen is er weer een sprankeltje hoop. 

Krachtbal

Eerste nationale

Sporting Brugge - KBC Heist 32-20

Heist is elfde op twaalf met 42 punten uit 19 wedstrijden.

Hockey

Heren

3de nationale D

Knokke – La Raquette 0-7

Dames

3de nationale C

Ukkel – Knokke 10-0 forfait.
 

 
06.03.1937 Geboorteverjaardag van Valentina Teresjkova, Russisch kosmonaute 
06.03.1944 Geboorteverjaardag van Kiri Te Kanawa, Nieuw-Zeelands sopraan
Kort na het verlaten van de haven van Zeebrugge in België op 6 maart 1987 slaat de veerboot 'Herald of Free Enterprise' om: 193 mensen vinden de dood.
06.03.1994 Overlijdensverjaardag van Melina Mercouri, Grieks zangeres, actrice en politicus 
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
maandag 5 maart 2007
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° In Zeebrugge en in Dover is zondag de ramp met de veerboot Herald of Free Enterprise herdacht.
° Vorig jaar werd in Knokke-Heist zo'n 13 ton textiel ingezameld voor het goede doel. 
° Reders uit Knokke-Heist, Zeebrugge en Oostende zullen straks niet anders kunnen dan hun vaartuigen aanpassen om op andere soorten te vissen zoals inktvis. Meer zuidelijke soorten koloniseren namelijk de Noordzee. 
° Omdat er te weinig geschoolde kandidaten zijn worden in de badstad de helft van de vakatures niet ingevuld.
° Vanaf april worden satellieten ingezet om na te gaan wie verantwoordelijke is voor olielozingen in de Noordzee. 
° Van de nieuwe Nederlandse regering mogen plannen gemaakt worden voor een bijkomende kerncentrale in Borssele, op zo'n 30 km van Knokke-Heist. 
° Bij de storm van zaterdag hadden in de badstad vooral de tijdelijke verkeersborden te lijden. 
° In het zondagvoetbal was er overtuigende winst voor VVWestkapelle, onverwacht gelijkspel voor Zeemeeuw Zeebrugge en verlies voor FC Knokke en FC Heist. 

En verder in ORO Nieuwsmagazine:

° Op deze dag -tig jaar geleden
° Baziel
 

Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Jeugdig Amusement, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond: ITV: 16.55 Cavanagh QC, 22u Cold Blood II, ARD: 20.15 Die Flucht, 21.45 Hitlers letzte Opfer, Canvas: 20.50 The Herald, 23.00 The Fast Show, VTM: 21.35 De Kavijaks
ZEEBRUGGE EN DOVER HERDENKEN DE RAMP MET DE HERALD

In Zeebrugge en in Dover is zondagmorgen de ramp met de veerboot Herald of Free Enterprise herdacht. In de Zeebrugse Sint-Donaaskerk waren een kleine 200 mensen aanwezig. Onder hen ook vissers en hulpverleners uit Knokke-Heist, die zich kort na de ramp verdienstelijk maakten. Verder een afvaardiging van het Brugse stadsbestuur, loco-burgemeester Diana Smallwood van Dover en voor de rederij P&O: Chris Laming (PR-directeur) en Erna Vienne, voorzitster van de Zeebrugse havengemeenschap APZI. Laming was de enige aanwezige die ten tijde van de ramp met de Herald werkzaam was voor de Britse directie van Townsend Thoresen Car Ferries. Opgemerkte AFwezige in Zeebrugge was de Brugse burgemeester Moenaert. 

Na de dienst werden namens Stad Brugge, de gemeente Dover, P&O en de diverse hulpdiensten kransen neergelegd bij het monument in de Herald Rozentuin.  Twee uur later werd in de St. Mary's kerk van Dover een gelijkaardige herdenkingsdienst gehouden. Daar waren meer dan 400 overlevenden en nabestaanden aanwezig. Onder het brandraam, waarop de Herald in de armen van Christus vaart, werd bij het perkament met de namen van de slachtoffers van de Zeebrugse scheepsramp, een speciale Heraldkaars ontstoken. 

Dinsdag, de eigenlijke verjaardag van de ramp, volgt nog de jaarlijkse bijeenkomst van overlevende bemanningsleden en nabestaanden van slachtoffers in het Seafarers' Centre in Dover. Alle namen van de slachtoffers worden dan voorgelezen en nadien vertrouwt men kransen toe aan het water in de haven van Dover. 's Avonds, precies 20 jaar na het moment van buitenvaren van de Herald, zal in Dover ook nog een kwartier lang het sombere kleppen te horen zijn van de doodsklokken van de kerk van St Mary's.   BBC Radio Kent zal dinsdag ook de hele dag aandacht besteden aan de ramp met de Herald. Op Radio Paradijs in Knokke-Heist zal onder meer ook de toenmalige gelegenheidsformatie Ferry Aid te horen zijn met "Let it be". 

De ramp met de Herald gebeurde toen het schip in voorwaartse balast bij het buitenvaren water schepte door de open boegdeuren. Door het vrij spel van de watermassa's in het grote garagedek raakte het vaartuig uit evenwicht en kapseisde net buiten de Zeebrugse haventoegang. 193 mensen verloren het leven. Een onderzoek door Lord Justice Sheen besloot dat de rederij van boven tot onder "geïnfecteerd was door de ziekte van slordigheid".  De maatschappij Townsend Thoresen, die toen net eigendom geworden was van P&O, werd beschuldigd van 'corporatieve manslag'. Ook zeven directie- en personeelsleden moesten terecht staan wegens manslag. Niemand werd echter veroordeeld omdat in Groot-Brittannië voor het vervolgen van fouten bij bedrijven de wettelijke middelen ontoereikend zijn.  Herhaalde beloftes om een nieuwe wet op "corporate manslaughter" goed te keuren werden door de regering Blair ook nooit ingelost. 

Het ziet er naar uit dat in de toekomst de Zeebrugs scheepsramp in ons land nog slechts in mineur zal herdacht worden met een dienst en het leggen van één krans. 
 

MEER TEXTIEL INGEZAMELD 

Vorig jaar werd in Knokke-Heist zo'n 13 ton textiel ingezameld voor het goede doel. Ten opzichte van het jaar ervoor betekent dit een stijging met liefst 15 %. Voor het inzamelen van kledij heeft Knokke-Heist een overeenkomst met een beperkt aantal organisaties. Deze specialiseren zich in huis-aan-huisophaling of inzameling via kledingcontainers. Onder meer is in de badstad het Vlaams Kleding Inzameldepot actief en het Vlaams Internationaal Centrum. Vroeger waren in Knokke-Heist veel meer organisaties betrokken bij het inzamelen van textiel. Het gemeentebestuur laat er nu slechts een paar toe omdat een en ander in het verleden tot verwarring heeft geleid. 
 

SPOEDIG INKTVIS IN PLAATS VAN KABELJAUW?

Reders uit Knokke-Heist, Zeebrugge en Oostende zullen straks niet anders kunnen dan hun vaartuigen aanpassen om op andere soorten te vissen, zoals inktvis. Meer zuidelijke soorten koloniseren namelijk de Noordzee.  Dat komt opdat het oppervlaktewater van de Noordzee de voorbije zeventig jaar gemiddeld 1,5 graad warmer is geworden. Van enkele vissoorten in de Noordzee staat het vandaag onomstotelijk vast dat ze door het najagen van plankton noordelijker zijn gaan 'wonen'. Dat is onder meer het geval met de kabeljauw, de zeeduivel en de IJslandse bandvis. Het gaat om verschuiving van 100 tot 300 kilometer. Sommige soorten raken daardoor langzaam maar zeker buiten het bereik van de Vlaamse vissers. Er zullen dan ook drastische beslissingen moeten genomen worden. 
 

PERSONEEL GEZOCHT, MAAR NIET GEVONDEN

In Knokke-Heist raakt bijna de helft van de openstaande betrekkingen niet ingevuld. Dat blijkt uit een enquête.  Volgens de werkgevers zijn daar verschillende redenen voor. Vooral wordt het gebrek aan geschoolde kandidaten aangewezen. Daarnaast wordt de schuld ook gelegd bij de te hoge werkloosheisduitkering, de afwijkende werkuren en de soms te grote woon-werk afstand.  Meer dan de helft van de werkgevers in de badstad is op zoek naar personeel tussen de 18 en 35 jaar.  Verrassend is verder nog het feit dat 16 procent van de ondervraagde werkgevers zwartwerk toestaat. 
 

SATELLIETEN TEGEN OLIELOZERS

Vanaf april worden satellieten ingezet om na te gaan wie verantwoordelijk is voor olielozingen in de Noordzee en andere Europese zeeën.  Specialisten van de maritieme veiligheid kunnen olievlekken dan binnen een half uur melden aan de betrokken landen. Alleen al in de Noordzee wordt jaarlijks tussen de 15.000 en 60.000 ton olie gedumpt. Ongeveer 40 procent van de dode zeevogels aan de Noorzeekust zijn het gevolg van olievervuiling. Tot nog toe waren die illegale lozingen moeilijk aan te pakken. Als een olievlek werd ontdekt, was onduidelijk welk schip daarvoor verantwoordelijk was. Het vaartuig was dan meestal al lang uit de buurt. De operatie CleanSeaNet moet daar vanaf volgende maand verandering in brengen. 
 

EXTRA KERNCENTRALE OP BOOGSCHEUT VAN KNOKKE-HEIST 

Van de nieuwe Nederlandse regering mogen plannen gemaakt worden voor een bijkomende kerncentrale in Borssele, op zo'n 30 km van Knokke-Heist. Het zou echter nog vier jaar duren voor de eigenlijke bouw van de extra kernreactor wordt goedgekeurd. In onze buurprovincie is trouwens een kleine meerderheid van de inwoners gewonnen voor de komst 
van een tweede kerncentrale.  Vooral 50-plussers zien geen bezwaar in het aanwenden van kernenergie. Zij vinden een onafhankelijke energievoorziening van groot belang. 
 

VERKEERSBORDEN WEGGEBLAZEN

Bij de storm van zaterdag hadden in de badstad vooral de tijdelijke verkeersborden te lijden. De storm met windsnelheden van 110 km per uur veroorzaakt in Knokke-Heist slechts beperkte schade. Er werden een tiental interventies genoteerd; vooral voor afgewaaide dakpannen.  Ook bleek dat de zware voeten die gebruikt worden voor het opstellen van tijdelijke verkeersborden niet opgewassen zijn tegen de kracht van een stormwind aan de kust. Vooral bij de werkzaamheden langs de Elizabetlaan sneuvelden heel wat van die tijdelijke verkeerspalen en -en borden. Hier en daar veroorzaakten deze zelfs ernstige hinder voor het verkeer. 
 

VOETBAL IN DE REGIO

In het zondagvoetbal was er in Eerste Provinciale 0-1 verlies voor FC Knokke in de wedstrijd tegen Poperinge.  In de rangschikking staat Knokke negende.  In Derde Provinciale B sleepte VVWestkapelle op verplaatsing een grote overwinning in de wacht tegen Aartrijke. De eindstand 1-5.  Slechter verging het FC Heist. De ploeg moest met 3-1 de duimen leggen tegen Eendracht Brugge. In het klassement vinden we Heist op de tweede en Westkapelle op de vijfde plaats.  In Vierde Provinciale B was er het onverwachte 1-1 gelijkspel van Zeemeeuw Zeebrugge tegen klassementsleider Lissewege.  De wedstrijd St.Joris - Moerkerke eindigde op 2-1. Moerkerke staat elfde en Zeebrugge 12de op 13. 
 

 
  Bezoek de sites van Paradijs Knokke-Heist
Radio Paradijs (tk)  of    Radio Paradijs (be)
 Geen berichten
 
05.03.1874 Geboorteverjaardag van Arthur van Schendel, Nederlands schrijver
05.03.1898 Geboorteverjaardag van Tsjoe En-lai, Chinees premier 
Hitlers Nazi-partij won bijna de helft van de zetels in de Rijksdag bij verkiezingen op 5 maart 1933.
Churchill houdt op 5 maart 1946 zijn beroemde rede aan de universiteit van Fulton waarmee hij het begrip IJzeren Gordijn bekend maakt.
05.03.1958 Geboorteverjaardag van Andy Gibb, Brits zanger 
05.03.1953 Overlijdensverjaardag van Jozef Stalin, Russisch dictator 
05.03.1963 Overlijdensverjaardag van Patsy Cline, Amerikaans country-zangeres 
Gelukkig Verjaardag: 
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
WORLD CLOCK
vrijdag 2 maart 2007
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° Het Cafetaria van het vogelreservaat dat jarenlang in Knokke-Heistse handen was wordt door de provincie opnieuw uitbesteed. 
° Door omgevingswerkzaamheden bij het stadhuis van Knokke zal de hoofdingang een tijdlang niet bruikbaar zijn. 
° De Namibische bokskampioen die vijf jaar geleden toeristen uit Knokke-Heist doodreed en nu op het proces in beroep wacht, treedt voor het eerst weer in de boksring. 
° De toeristische dienst in de badstad gaat de kindermarkt bewerken met behulp van een nieuwe brochure getiteld “Knokke-Heist Kindvriendelijk”.
° Minister Peeters wil dat Zeebrugge en de andere havens in ons land één logistieke havenregio gaan vormen. 
° In Knokke-Heist werd de Seniorenraad opnieuw samengesteld voor een periode van zes jaar. 
° Minister Landuyt heeft in Zeebrugge het licht op groen gezet voor het "Fishing for Litter"-project. 

En verder in ORO Nieuwsmagazine:

° Visserij wil fosfaten terug in de Omo
° Harry Simon, who killed tourists from Knokke-Heist, steps back into the ring.
° Bevolking: Geboorten, Huwelijken en Overlijdens 
° Vandaag  -tig jaar geleden
° Baziel
 

Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Jeugdig Amusement, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond: ITV: 15u Midsomer Murders, 21.30 A touch of Frost, KaII: 20.35 Winner Takes It All, BBC2: 21.30 Gardeners' World, 22u Billy The Kid, 23u The Grumpy Guide to Art, CANVAS: 23.40 Lost and Delirious, BBC1: 23.35 Comedy Connections
ZWINCAFETARIA 

In het Zwin gaat de Provincie West-Vlaanderen de concessie van het cafetaria heruitbesteden.  Het cafetaria was jarenlang in handen van dezelfde Knokke-Heistse familie. Bij de overname van het vogelreservaat door de provincie bleek echter algauw dat voor de verdere uitbating grote investeringen nodig waren, die niet door de provincie zouden betaald worden. Zo moet de nieuwe concessionaris op eigen kosten een bijkomende toegang vanaf de parking van het domein realiseren. Verder moet het cafetaria ook intern gemoderniseerd worden.  De concessie zal worden toegekend aan de kandidaat die de grootste prijs insteekt en tevens het beste investeringsplan voorlegt. De nieuwe concessie gaat in op 1 mei en heeft een loopduur van 9 jaar. 
 

WERKEN STADHUIS KNOKKE 

Bij het Stadhuis in Knokke schieten de omgevingswerkzaamheden bijzonder goed op. Binnen een paar dagen zal de aannemer starten met het werk aan de voorkant van het neogotische gebouw.  Nu maandag wordt alvast de rijbaan voor de hoofdingang van het stadhuis opgebroken. Bezoekers kunnen de gemeentelijke diensten bereiken via de huidige nooduitgang aan de zijkant tussen de Albertlaan en de Raveschootlaan. De hoofdingang zal ongeveer anderhalve maand niet toegankelijk zijn. Inmiddels is de aanleg van parkeerhavens en trottoirs aan de zij- en achterkant van het stadhuis zo goed als afgerond. 
 

TOERISME LOKT KINDEREN 

Het ziet er naar uit dat de Toerische Dienst in Knokke-Heist in de toekomst ook de nichemarkten beter gaat bewerken. Meteen wordt een van de grootste nichemarkten aangepakt: de kinderen.  Met liefst 12 kilometer zandstrand is de badstad de gedroomde vakantieplek voor kleine én grote kinderen. Maar in Knokke-Heist is er naast strandactiviteiten en -sporten, nog zoveel meer te doen voor de jeugd. Dat aanbod werd nu gebundeld in een nieuwe brochure “Knokke-Heist Kindvriendelijk”. De brochure omvat onder meer ook 11 nieuwe kindvriendelijke hotelarrangementen. 
 

DOODRIJDER TERUG IN DE RING

De Namibische bokskampioen Harry Simon die vier jaar geleden Vlaamse toeristen doodreed en verwondde treedt dit weekend voor het eerst weer in de ring. Bij het ongeval in 2002 vonden Michelle DeClerck uit Knokke-Heist, dokter Frederic De Winter uit Zwijnaarde en z'n 22 maanden oude baby de dood. De inmiddels 35-jarige bokskampioen werd vorig jaar veroordeeld tot 2 jaar cel wegens doodslag door schuld. Hij bleef echter op vrije voeten in afwachting van het proces in beroep. Ondertussen werd hij reeds opnieuw betrapt bij het rijden onder invloed. Ondanks dit alles wordt in Namibië erg chauvinistisch gereageerd op het feit dat de voormalige wereldkampioen nu zaterdag in het Sam Nujoma Stadium in Windhoek uitkomt tegen de Gabonese bokskampioen Stephane Nzuemba. 
 

VLAAMS HAVENGEBIED

Komende maandag brengt Vlaams Minister van Openbare Werken, Kris Peeters, een bezoek aan Zeebrugge. Tijdens de bijeenkomst in het Vandammehuis zal de minister het hebben over investeringen in de kusthaven en vooral over zijn plan "Flanders Port Area". De minister streeft namelijk naar de oprichting van een Gemeenschappelijk Havencomité voor overleg tussen de havenbesturen van de vier Vlaamse havens, het Vlaamse gewest en de federale overheid. Dit betekent ondermeer dat Zeebrugge zich in de toekomst in het buitenland samen met de andere Vlaamse havens als één logistieke regio zal presenteren.
 

SENIORENRAAD

Als gevolg van de voorbije gemeenteraadsverkiezingen worden in Knokke-Heist met de regelmaat van de klok ook allerlei andere raden herkozen. Dat was zopas ook het geval met de seniorenraad. De raad van bestuur telt nu 29 leden, die voor een periode van zes jaar werden aangesteld. Voorzitter is André Breckx, ondervoorzitter Jeanine Dewaegenaere, secretaris Walter Bague, penningmeester Gilbert Vermeersch. De seniorenraad is een gemeentelijk adviesorgaan dat zich tot taak stelt alle belangen van de meer dan 13 000 senioren in Knokke-Heist te behartigen.  Daarnaast organiseert de raad ook een waaier aan activiteiten, onder meer in samenwerking met het Cultuurcentrum. 
 

VUILVISSERIJ 

Vrijdag heeft minister van de Noordzee, Renaat Landuyt in Zeebrugge het licht op groen gezet voor het "Fishing for Litter"-project. Daarmee wil hij de vissers in Zeebrugge, Oostende en Nieuwpoort aanzetten om het afval dat in hun netten verzeild raakt aan land te brengen. In Nederland en een paar andere landen wordt door vissers al enkele jaren naast vis ook op vuil gevist. Zo hebben 58 Europese vissersschepen tussen 2002 en 2004 een half miljoen kilo afval uit de Noordzee opgehaald en 11 Nederlandse vaartuigen nog eens 40.000 kg op zes maanden tijd in 2005. Speciale afvalzakken worden gratis ter beschikking gesteld door de Stichting voor Duurzame Visserijontwikkeling. Voor het project is bij ons 30.000 Euro vrijgemaakt. 
 

 

Visserij wil fosfaten terug in de Omo

De zee mag dan schoner zijn geworden nu er minder stikstof en fosfaten in het milieu belanden, het leven erin heeft een flinke optater gekregen. Want vissen en garnalen gedijen goed bij fosfaten. En nu moeten ze afkicken. "Je kunt het vergelijken met een alcoholist die je zijn biertje afpakt," zegt de Texelse garnalenvisser Dirk Albert Blom vanaf de Waddenzee. Wat hem betreft mogen de fosfaten weer terug in de Omo. Vanaf de vissersboot TX25, met een knetterende marifoon op de achtergrond, reageert hij op de recente onderzoeksgegevens over de kwaliteit van het zeewater in de Waddenzee en de visstand. Om het maar tot zijn eigen werkgebied te beperken: de garnalen in de Waddenzee zijn flink gekrompen. "Ze willen niet meer groeien. Een jaar of twaalf geleden ving ik in drie dagen waar ik nu een week over doe. Dezelfde hoeveelheden, maar minder gewicht." En de kleinere vissoorten als tong en schol verdwijnen uit de Waddenzee, weet Blom uit gesprekken met collega's. Wat hem betreft kan de sluimerende discussie over fosfaatvrije wasmiddelen in alle hevigheid losbarsten. "Als je ziet wat voor gif er nu in fosfaatvrije wasmiddelen zit, ben je nog verder van huis." Het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (Nioz) heeft laten onderzoeken hoe de Waddenzee er voorstaat sinds de strengere regels rond het lozen van fosfaten en meststoffen. Conclusie: de zee is schoner doordat er minder mest en fosfaten in terechtkomen via de rivieren. De vermindering van de fosfaat-vervuiling beschouwt de visserijsector echter niet per se als iets positiefs. Eind vorig jaar pleitte de Nederlandse visserijfederatie al voor het toevoegen van fosfaat aan het zeewater om de visstand te stimuleren. "Fosfaat is voor de vis als mest voor de plant," aldus voorzitter Ben Daalder. Toenmalig landbouwminister Cees Veerman gaf het Wageningse instituut Imares opdracht de mogelijkheden van fosfaat-toevoeging te onderzoeken. Volgens de Urker vissers zijn fosfaatvrije wasmiddelen veel schadelijker voor het zeemilieu dan de oude poeders. In het Urker blad Visserijnieuws wordt een proef van de Spakenburger Jan van de Geest gepubliceerd, waarbij één mespuntje fosfaatvrij waspoeder volstond al het leven in een fles boerenslootwater te doden en tegelijk het water hartstikke schoon te maken. Het blad eist dat de 'waarheid' over de samenstelling van dit waspoeder boven water komt. Er wordt nog een andere stelling geponeerd: een beetje mest of fosfaat is juist goed. Het instituut Imares is sceptisch over de effecten van fosfaattoevoegingen. Eerder liet het instituut al weten dat de visserijsector een veel te simpele kijk heeft op het complexe ecosysteem van de zee.

Harry Simon, who killed tourists from Knokke-Heist, steps back into the ring.

Inhoud van dit artikel uit de Namibian best te lezen met een emmertje zout.

HARRY Simon returns to the ring after five years, a move that he believes will revive his boxing career which was brought to an end after injuries in a car accident in which three Belgian tourists died. The former world champion is hungry for success, but can he really gather his old form which saw him undefeated in 23 straight fights as a professional? Simon will square up against Stephan Nzuemba of Gabon at the Sam Nujoma Stadium in Saturday, in a supporting bout to Kanime Kanime and Tyson Ushona's fight. In fact, Simon is so far the best professional boxer Namibia has ever produced and it remains to be seen if he has the guts and determination to pull it through in the demanding world of boxing. The soft-spoken boxer, who is generally humble from the ring, has repeatedly said that he will be on top of the world again, but his chances will depend on his commitment to the cause. The fight against Nzuemba will be expected to bring out the old flashes of brilliance that Simon produced in the ring. He is known for his quick, powerful punches. He rarely backs down if he is cornered and was always forthcoming. He is indeed a natural boxer who performed in his trade with distinction. But on Saturday, Simon has the daunting task of showing all this traits as he truly wants to prove the public wrong that he has moved away from his 'bad boy' antics. The boxer is a true champion, but his unfortunate car accidents, coupled with being on the wrong side of the law due to his somewhat wayward social behaviour, Simon has to prove a point tomorrow. He has the chance to go out there to firstly put the record straight that he is still a boxer of great calibre. That will somehow give him the hope of going a step further, while it will help a great deal in changing the perception of the public that he is a lost cause.
His image has largely been dented by his activities from the ring, but on the look of things, Simon has gathered himself and is now looking at taking another shot in what used to be his beloved sport. He confessed that he still loves boxing a great deal and last year, also announced that he has repented. God, he said, is his inspiration and guides him. With this, Simon has demonstrated that he is now a changed man after he realised that he was on a path which did little to cast his life in a positive light. In boxing, things don't come easy and Simon knows it, but he still thinks that he will make it to the top one day.
It will be a tough journey for Simon who still needs to work a lot in the gym to bring down his weight, but with the right coach and managers around him, he can see himself making strides to the top again. Some of his buddies have left, but some stood with him through the tough times, but these tough times should be a thing of the past for Simon as he has a tough personality which can last. The fight on Saturday can also further instill the hope in his management and sponsors that he can make it a welcome back to the sport. Making it to the top not only depends from his desire to get there, but the nation should also give him a chance in realising this effort. He has done well for his country by putting it on the world boxing map and he deserves another chance to prove himself. Although he has done bad in the public eye with his actions, unfortunately causing human lives in the car accidents, Simon has possibly learnt the tough lessons of life from these and aims to rectify the situation by setting forth his career. By coming back to the ring, his colleagues and mentors have all given him a chance, so it will be good for Simon to grab this and make something special out of it. It will just be great if he takes responsibility and strives to do the good. Some will disagree that he does not deserve another chance, but after all, he is a human being and is not perfect. So Harry, go out there and make things happen for yourself and your country again. You can still make it !
 

 Een TUNNEL onder de nieuwe ZEESLUIS in ZEEBRUGGE is de enige oplossing
voor een permanente ONTSLUITING van de haven en een LEEFBAAR dorp
Geboorten

Canelle Vansever, dochter van Franky en Virginie Devillé, Korenbloemdreef 5, Kn-H
Julie Stroo, dochter van Nico en Els Van Landuyt, Knokseweg 27/A, Knesselare
Wout Aesaert, zoon van Filip en Ilse François, Bilken 8, Maldegem
Rune Willem, zoon van Ewoud en Sylvie Aelter, J. Soetestraat 66, Blankenberge
Arnaud Demey, zoon van Steve en Sophie Chielens, Antoine Bréartstraat 12/11, Kn-H
Marieke Calus, dochter van Franciscus en Lijdia Duininck, Noorderbruggeweg 1, Sluis (Ndl)
Suranne Moens, dochter van Brian en Amanda Silvester, Kamperstraat 3, Sluis (Ndl)
Tristan De Nolf, zoon van Tony en Annick Persyn, Zuidlaan 7, Blankenberge
Yarno Bogema, zoon van Patrick en Monique Bouwens, Jhr de Brauwstraat 11, Sluis (Ndl)
 Liselot Blondeel, dochter van Martin en Ellen Rommelaere, Draaibrug 14, Sluis (Ndl)
Joëlle Vanhullebus, dochter van Kris en Catherine Moerman, Lippenslaan 28/51, Kn-H
Sarah Mostert, dochter van Remco en Cornelia Fieret, Oude Kerkstraat 2, Sluis (Ndl)
Noah Piérard, zoon van Billy en Karen Vanbesien, Hoornstraat 109, Damme
Milan Bil, zoon van Birger en Jessica Devrome, Onderwijsstraat 30/A, Kn-H
Justin Minnaert, zoon van Dimitri en Carola Pielaet, Langestraat 18, Sluis (Ndl)
Leonie Leliaert, dochter van Stefaan en Alexandra Verduyn, Heirweg 55, Maldegem
Tibo Baert, zoon van Jan en Sylvia Vandierendonck, Logboek 29, Kn-H

Aangifte Huwelijk

Joeri Timmerman, Noordhinder 8, Kn-H en Kaat Van der Sluys, Molenstraat 65, Sint-Laureins
Bert Reubens, Keuvelhoekstraat 108, Kn-H en Liesbet Huys, Keizer Karelstraat 113E, Gent

Huwelijken

Overlijdens

Jacques Pirard, 84 jaar, De Roest d’Alkemadelaan 5/66, Antwerpen (district Berchem)
Benoni Roze, 67 jaar, echtg. van Georgette Myny, Graaf d’Ursellaan 11/71, Kn-H
Marcelle Turneer, 84 jaar, Lippenslaan 4/12, Kn-H
Simonne De Mey, 97 jaar, wed. van Roger Staes, Bronlaan 150/12, Kn-H
Willy Segers, 79 jaar, echtg. van Liliane De Groote, Oud-Zoute 1, Kn-H
 

02.03.1820  Geboorteverjaardag van Eduard Douwes Dekker, Nederlands schrijver {Multatuli}
02.03.1913  Geboorteverjaardag van Godfried Bomans, Nederlands schrijver
02.03.1931  Geboorteverjaardag van Michail Gorbatsjov, Russisch president
02.03.1942  Geboorteverjaardag van Lou Reed, Amerikaans popmuzikant
De communistische leider en vrijheidsstrijder Ho Chi-min wordt op 2 maart 1946 tot president van Noord-Vietnam gekozen.
Op 2 maart 1969 maakt het supersonische verkeersvliegtuig Concorde zijn eerste vlucht.
Op 2 maart 1983 presenteren Phillips en Sony een nieuw digitaal audiosysteem: de compact-disk.
02.03.1991 Overlijdensverjaardag van Serge Gainsbourg, Frans zanger en componist
02.03.1999 Overlijdensverjaardag van Dusty Springfield, Brits zangeres 
 Gelukkig Verjaardag
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
donderdag 1 maart 2007
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° Onze noorderburen vrezen dat er niet te ontkomen is aan de ontpoldering van landbouwgronden rond het Zwin omdat Vlaanderen en Nederland het op een akkoordje hebben gegooid. 
° Volgens Le Soir is de nieuwe terreinwagen van de Knokke-Heistse energieminister de meest vervuilende op de markt. 
° Komend weekend organiseert de vereniging van West-Vlaamse amateurscineasten in Scharpoord de 49ste Provinciale Video Wedstrijd. 
° Na drie seizoenen succesvolle inzet verlaat coach Hans Dewispelaere basketbploeg IBS Knokke-Heist, die in Eerste Landelijke speelt. 
° In de badstad wordt de bibliotheek klaargestoomd voor een extra avontuurlijke Jeugdboekenweek. 
° Vlaamse toeristen in onze regio laten het onregelmatige fietsvoetveer in Breskens steeds meer links liggen.

En verder in ORO Nieuwsmagazine:

° Vandaag -tig jaar geleden
° Baziel
 

Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Jeugdig Amusement, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond:  BBC2: 22u Fear, Stress and Anger, 23u The Graham Norton Show,  Canvas: 21.40 Trial and Retribution, 22.55 Operatie Barbarossa, KaII: 21.10 On Hostile Ground
UITBREIDING ZWIN ONONKOOMBAAR? 

Ondanks het feit dat er noch in Knokke-Heist noch bij onze noorderburen enig draagvlak is voor de uitbreiding van het Zwin, lijkt er geen ontsnappen aan. Dat is althans de visie over de grens. In een betoog bevestigden Zeeuwse gedeputeerden dat weinig meer te doen is tegen de plannen voor ontpoldering rond het Zwin. Daarover hebben Vlaanderen en Nederland het op een akkoordje gegooid en wordt zonodig de Rijksprojectenprocedure toegepast. Dat betekent de onteigening van landbouwgrond. Het lijkt dat bezwaren van gemeenten en provincie door de hogere overheid zomaar zullen worden weggeveegd. 
 

BV's ONDER DE VERVUILINGSLOEPE

Nadat bleek dat milieuridder Al Gore twintig keer zoveel energie verbruikt als de gemiddelde Amerikaan heeft het franstalige Le Soir Magazine ook bij ons het energiegebruik van bekende personen onderzocht. Uit dat onderzoek blijkt dat de in Knokke-Heist wonende minister van Energie Marc Verwilghen voor een Audi Q7 gekozen heeft als nieuwe dienstwagen. Volgens Le Soir is deze loodzware terreinwagen een van de meest vervuilende auto’s op de markt. De Q7 van de Open-VLD’er stoot elke kilometer 282 gram CO2 uit. Volgens het kabinet van Verwilgen is de huidige norm voor CO2-uitstoot "Euro 4 en nog niet Euro 5". "Dus de minister houdt zich nog steeds aan de norm", aldus een woordvoerder. Collega minister Renaat Landuyt betitelt de zogenaamde SUV’s als ,,kloteauto’s, die te vervuilend, te groot en te gevaarlijk zijn". De terreinwagen van Verwilghen wordt nipt gevolgd door de A8 4.2 TDI van premier Guy Verhofstadt, die 242 gram per kilometer uitstoot. De Mercedes S350 van Didier Reynders evenaart dat resultaat. In Nederland konden journalisten alvast de bekende Hoogleraar Lucht- en Ruimtevaarttechniek Wubbo Ockels niet strikken. Hij heeft namelijk zijn vier auto’s weggedaan. Ockels: ‘Voor een spotprijsje huur je een auto bij Greenwheels.’ Van zijn met zonnepanelen uitgeruste huis in Amsterdam reist hij nu per trein naar zijn werk in Delft; dus niet per ruimteraket... 
 

PROVINCIALE VIDEO WEDSTRIJD

Komend weekend organiseert WEVAC, de vereniging van West-Vlaamse amateurscineasten, in Knokke-Heist de 49ste Provinciale Video Wedstrijd.  Wevac groepeert 600 leden uit 15 verschillende filmclubs uit onze provincie. De projecties van de deelnemende films en kortfilms starten vrijdagavond in het Auditorium van Scharpoord. 8mm films, zoals vroeger, zijn er niet meer bij. Nu is alles digitaal om de hoogtste kwaliteit te leveren. Maar het komt voor de cineasten wel nog steeds aan op veel verbeeldingskracht en goede ideeën. De geselecteerde producties worden in de badstad door een deskundige jury beoordeeld. De allerbeste worden voorgedragen voor de Nationale wedstrijd later dit jaar.

Toegang is zoals altijd gratis, programmabrochures zijn beschikbaar.
Zaal: Auditorium van het CC Scharpoord Meerlaan 24, 8300 Knokke-Heist
 

NIEUWE COACH VOOR BASKETPLOEG 

Voor de eerste Landelijke Ploeg van de basketclub IBS is men in Knokke-Heist op zoek naar een nieuwe trainer. De huidige coach, Hans Dewispelaere, heeft namelijk zopas z'n handtekening gezet om volgend seizoen Eerste Provincialer BBC Sijsele te gaan coachen. Inmiddels is Dewispelaere in de badstad goed op weg om voor IBS Knokke-Heist het behoud in Eerste Landelijke te realiseren. Hij heeft drie jaar lang trouwens niet alleen de eerste ploeg getraind maar ook heel wat van de jeugdploegen. Voor wie hem straks in de badstad vervangt wordt een en ander alvast een grote uitdaging. 
 

KLAAR VOOR BIBAVONTUUR

Vanaf maandag wordt de bibliotheek van Scharpoord overrompeld door jongeren met avontuurlijk bloed in de aderen. De jaarlijkse jeugdboekenweek gaat namelijk op 5 maart van start onder de vlag “avontuur!”. Alle kinderen van de kleuter- en lagere scholen van Knokke-Heist brengen de komende dagen een leerrijk en spannend bezoek aan de bibliotheek. Bij Scharpoord is het dan trouwens uitkijken voor de zogeheten "boekenkrokodillen". Het gaat om artistieke creaties van scholen die deelnamen aan de jeugdboekenweekwedstrijd.  Heel de bibliotheek is trouwens voor de gelegenheid avontuurlijk aangekleed door het gespecialiseerde AS Adventure, dat een bijhuis heeft in de badstad.
 

RESERVEBOOT? 

Ook voor mensen uit onze regio betekent het voortdurend uitvallen van het fietsvoetveer tussen Breskens en Vlissingen een probleem.  Het veer Willem Alexander is al weken uit de vaart vanwege een motorstoring en de voorbije dagen lag ook de Prinses Maxima aan de kant. Dat betekende dat er helemaal geen veerdienst was.  De gebrekkige dienstregeling heeft er het voorbije jaar trouwens voor gezorgd dat veel Vlaamse toeristen geen gebruik meer maken van het fietsvoetveer.  De passagiersaantallen lagen vorig jaar dan ook 100.000 eenheden lager dan bij het begin van het fietsvoetveer. Momenteel wordt onderzocht of een reserve boot kan worden aangekocht ten einde de problemen op te lossen. 
 

01.03.1810 Geboorteverjaardag van Frédéric Chopin, Pools componist 
01.03.1904 Geboorteverjaardag van Glenn Miller, Amerikaans trombonist en bandleider 
01.03.1910 Geboorteverjaardag van David Niven, Schots acteur 
01.03.1927 Geboorteverjaardag van Harry Belafonte, Amerikaans zanger 
Op 1 maart 1932 wordt het twintig maanden oude zoontje van luchtvaartpionier Charles Lindbergh ontvoerd.
01.03.1944 Geboorteverjaardag van Roger Daltrey, Engels zanger en filmacteur {Who} 
01.03.1989 Overlijdensverjaardag van Henk van Stipriaan, Nederlands radiomaker 
 
Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
Weekend
KustPortaal
NieuwsPortaal
HavenNieuws
KustWeer
BazielMoppen
Today's Joke
Uit Eten
ORO Yahoo!
ORO Email
ORO Archief
Archief99
Arch.2000-01
Specials
Sport
RadioContact
RadioParadijs
Intern.& Ships.
Movies & L.A.
UK & London
Pop News
Asia & China
Financial News
Intern. Sport
boven