Themawandelingen door Poperinge
Poperinge Ommegang
Jaarprogramma 2021
Hoe word je lid
De oorlog achter het front
Bestuur Aan de schreve
Ons boekenaanbod
Index verschenen artikels in tijdschrift

eXTReMe Tracker

 

Breng ook een bezoek aan Poperinge


Man_taps_fingers.gif (7874 bytes)

Enkele links:

Eliane (Ginger)Cossey op Wikipedia

facebook


 

 

 

EVEN VOORSTELLEN?
AANGENAME KENNISMAKING!

 

Officieel werd de Heemkring Aan de Schreve gesticht op 5 mei 1970. De Schreve is de dialectische benaming voor de Belgisch-Franse grens.
Doelstelling van de Heemkring is: het verre en het recente verleden van onze stad en streek op een populair wetenschappelijke manier brengen bij iedereen die zich interesseert voor Poperinge en de Westhoek.
De Heemkring wordt geleid door een actief bestuur, waarin ieder bestuurslid een deeltaak voor zijn rekening neemt.
Momenteel zijn er 475 leden, die jaarlijks ofwel
25 , 30 of 35 lidgeld betalen, naar gelang zij gewoon, steunend of erelid wensen te zijn.
Het belangrijkste bindmiddel tussen de leden en het bestuur is het tijdschrift, dat 4 maal per jaar verschijnt. Jaarlijks worden ook minimum 4 bijeenkomsten gehouden, liefst i.v.m. plaatsgebonden onderwerpen. Bij iedere bijeenkomst zijn gemiddeld 50 tot 60 aanwezigen.
Ieder jaar richten we een dagreis in, waarbij meestal exclusieve en onbekende plaatsen en kastelen worden bezocht in Noord-Frankrijk, Belgie en Nederland. Omdat we niet alleen lokale maar ook vreemde levensvormen willen bestuderen, werd in 1991 gestart met het organiseren van meerdaagse reizen: Istanbul, India, Thailand, Bulgarije, TunesiŽ, China, Turkije, IndonesiŽ, BraziliŽ, Nepal, Mexico, Egypte, Peru ...Aan deze reizen kan enkel worden deelgenomen als je lid bent van de Heemkring. Vraag voor de eerstkomende uitstappen of reizen om meer informatie via ‘aandeschreve@pandora.be

We bezitten een fototheek met ruim 25000 foto's, waarop een beroep, een gevel of een straatbeeld, een oorlogsscŤne,... staan afgebeeld.
Er werd ook een filmotheek aangelegd met ruim 12 uur film (die ook op videoband werd gecopieerd). De meeste films werden geschonken door ons bestuurslid Ernest Leeuwerck(†). Regelmatig worden fotokijkboeken gepubliceerd: Terugblik Oude stadsgezichten in de Hoppestad (1983); De oorlog achter het front (1987); Van alle markten thuis 800 jaar Vrijdagmarkt - Poperinge (1988); Poperinge in puin (1990); Poperinge ondersteboven (1990); Groeten uit het Hoppeland (1994); 1970 Poperinge in woord en beeld (1995). In mei 1999 werd het boek De oorlog achter het front opnieuw uitgegeven.

Bij bepaalde gelegenheden wordt een tentoonstelling georganiseerd. De laatste grote tentoonstellingen waren ‘Poperinge ondersteboven’(1990), waarbij alle voorwerpen die ooit in Poperingse bodem werden ontdekt geŽxposeerd werden. In 1995 was dat de retrospectieve tentoonstelling van de Watouse kunstschilder Henry Cleenewerck. In 1998 werd een unieke tentoonstelling gehouden over de Meidagen ’40 in Poperinge en de RCBL-CRAB.

Wie lid wordt van de Heemkring Aan de Schreve garanderen we een pak boeiende literatuur, een reeks interessante lezingen en gemoedelijke bijeenkomsten, veel aangename avonden, verrijkende uitstappen en reizen.

 U bent bezoeker nr

sedert 19september 2001