1ste dag woensdag 9 augustus 2017 : BRUSSEL - KAUNAS - VILNIUS

In de voormiddag samenkomst op het Oudstrijdersplein in Poperinge en afreis per luxe autocar naar de luchthaven van Zaventem. Afreis met een rechtstreekse Brussels Airlines lijnvlucht naar Kaunas (op 95 km van Vilnius).
Bij aankomst, transfer naar Vilnius naar het centraal gelegen hotel Novotel****. Avondmaal en overnachting.

 2de dag donderdag 10 augustus 2017 : VILNIUS

's Morgens bezoek aan Vilnius, de hoofdstad van Litouwen, gelegen in een pittoreske streek aan de samenvloeiing van de Neris en de Vilnia. Vilnius werd gesticht in 1323. De oude stadswijken met de kronkelende straatjes zijn bijzonder interessant. In het centrum van de stad, gelegen op een heuvel, bevinden zich de ruďnes van het kasteel van Gediminas uit de 14de eeuw. De Sint-Pieters-en-Sint-Pauluskerk is uitzonderlijk door de 2000 sculpturen die ze herbergt.
De Universiteit van Vilnius is gelegen in het historisch centrum van de stad. We bezoeken er de Sint-Janskerk. In de namiddag rijden we naar Trakai. Het kasteel uit de 14de en 15de eeuw werd destijds onneembaar geacht door zijn ligging op het eiland te midden van het Galvemeer. We bezoeken het kasteel. 's Avonds terug naar ons hotel.

 3de dag vrijdag 11 augustus 2017 : VILNIUS - KLAIPEDA

Na het ontbijt verder naar Kaunas dat werd gesticht in de 12de eeuw en dat ligt aan de samenloop van de Neris en de Niemen. We bewonderen er de oude stad met haar typische huisjes, het 14de-eeuwse kasteel, de Vytautaskerk uit de 15de eeuw, de kathedraal die in de loop der eeuwen vaak is verbouwd, de Sint-Joriskerk en het stadhuis uit de 16de eeuw. We bezoeken het klooster van Pazaislis uit de 17de eeuw. Daarna rijden we verder naar Klaipeda, waar we de volgende twee nachten verblijven in hotel National****, gelegen in het oude centrum van Klaipeda.

 4de dag zaterdag 12 augustus 2017 : KLAIPEDA

Uitstap naar Neringa, een nationaal park in een prachtige omgeving met een lagune, duinen en groen. Bezoek aan Juodkrante en zeer mooie wandeling naar de Heksenheuvel, waar we onderweg 70 unieke houtsnijwerken voorbij komen, waarvan het thema ontleend is aan de Litouwse volkslegenden. Verder naar Nida waar we een wandeling maken langs de Baltische Zee om de 'Litouwse Sahara' te bewonderen. Middagmaal en bezoek aan het Ambermuseum. Daarna vrije tijd in dit charmante stadje.
In de late namiddag terug naar Klaipeda waar we nog even wandelen in de oude stad, tot aan het Theaterplein waar we enkele oude huizen met vakwerk kunnen bewonderen.
 

 5de dag zondag 13 augustus 2017 : KLAIPEDA - RIGA

Afreis naar Siauliai, waar de bekende 'Heuvel der Kruisen' staat, het symbool van het Litouwse verzet tegen de religieuze vervolgingen. Na dit bezoek rijden we naar Letland. Bezoek aan het Kasteel van Rundale, gebouwd in de 18de eeuw door E.J. Biron, een gunsteling van keizerin Anna. Het kasteel werd ontworpen door Rastrelli, de architect van het Winterpaleis in St.-Petersburg.
's Avonds bereiken we Riga, de hoofdstad van Letland en zeer mooi gelegen aan de oevers van de Daugava. Ze werd in 1201 gesticht door bisschop Albert, die aan het hoofd van de Orde van de Zwaardbroeders stond en er een handelscentrum oprichtte.
We logeren de volgende twee nachten in hotel Avalon****, gelegen in de historische binnenstad.

 6de dag maandag 14 augustus 2017 : RIGA

's Ochtends bezoek aan Riga. Deze oude Hanzestad biedt de bezoeker de mogelijkheid aangename wandelingen te maken doorheen de kronkelende straatjes, langsheen oude huizen en pakhuizen waarvan de katrollen nog aan de gevel hangen. We lopen langs het heropgebouwde gedeelte van de verdedigingsmuren van de Oude Stad. Het kasteel, gebouwd in 1330, is in de loop der eeuwen dikwijls verbouwd. De Dom van Riga die in 1211 werd gesticht, is de grootste kerk van het Balticum. Het orgel, een der beste van Europa, bezit 127 stemregisters en 6718 orgelpijpen.
De Sint-Jakobskathedraal werd gesticht in de 13de eeuw en was oorspronkelijk opgetrokken in romaanse stijl. Later werd ze verbouwd in gotische stijl. Onder de belangrijkste burgerlijke bouwwerken : de Grote Gilde, de Kleine Gilde, de huizen van 'de drie broers', het Zwarthoofdenhuis, de 24 pakhuizen en loodsen.
Na de middag vrije tijd om een wandeling te maken in de Albertstraat, beroemd om de huizen in Jugendstil.

 7de dag dinsdag 15 augustus 2017 : RIGA - TALLINN

's Morgens vertrekken we uit Riga en volgen we de Amberroute verder naar het noorden. We middagmalen in Sigulda, een van de mooiste plekjes van Letland. We bezoeken er de burcht van Turaida. Deze burcht dateert uit de 13de eeuw en werd gebouwd door de bisschop van Riga, Albert van Buxhoeveden.
Langs de kust bereiken we de grens met Estland in Ainazi en in de late namiddag zijn we in Tallinn voor het avondmaal.
We verblijven de volgende twee nachten in het hart van Tallinn in het Nordic Hotel Forum****.

 8ste dag woensdag 16 augustus 2017 : TALLINN

's Morgens bezoek aan Tallinn, de hoofdstad van Estland, een oude Hanzestad. Het middeleeuws erfgoed is buitengewoon goed bewaard. De citadel of 'bovenstad' met de gordel van verdedigingsmuren en het silhouet van de donjon, 'de Grote Hermann', is meer dan zeven eeuwen oud. De dom of de kathedraal van de Heilige Maagd Maria werd gesticht in de 13de eeuw, maar werd vaak herbouwd. We bezoeken de Alexander Nevski-kathedraal met zijn opvallende uivormige torenspitsen. De oude stad of 'benedenstad' is eveneens omringd door versterkingswallen (14de en 16de eeuw). De Sint-Olafkerk bezit de hoogste toren van het Balticum. Tallinn telt vele middeleeuwse huizen : haar gotische stadhuis dateert uit de 14de eeuw. Op de torenspits staat de windwijzer 'Oude Thomas', een symbool van de stad. We bezoeken de Raadsapotheek, een van de oudste apotheken van Europa en nog steeds als apotheek in gebruik. We wandelen door de Catharina-steeg, de thuisbasis van de Catharina Gilde met talrijke ambachtelijke boetieks waar ambachtslieden diverse traditionele technieken toepassen.
We brengen een bezoek aan de Heilige Geestkerk. Een van de bekoorlijkste monumenten van de oude stad is de Sint-Nikolaaskerk uit 1250. We bezoeken ook deze kerk die bovendien een museum voor religieuze kunst herbergt met als belangrijkste kunstwerk de Dodendans van Bernt Notke.
We eindigen de dag in het oudste café van Tallinn, 'Maiasmokk', dat zijn opmerkelijk vooroorlogs decor heeft weten te behouden.

 9de dag donderdag 17 augustus 2017 : TALLINN - BRUSSEL

In de voormiddag bezoeken we het Kumu Art museum.
Na het middagmaal en wat vrije tijd in deze stad, de mooiste van het Balticum, transfer naar de luchthaven voor afreis met een rechtstreekse Adria Airways lijnvlucht naar Brussel waar we in de vroege avond aankomen.
Daarna per bus terug naar Poperinge.
 

Prijs per persoon in dubbele kamer: 1.875 euro
Singletoeslag : 345 euro

* Met een begeleider Poperinge - Poperinge *

INBEGREPEN IN DE PRIJS

- de Brussels Airlines en Adria Airways lijnvluchten Brussel - Kaunas / Tallinn - Brussel
- de huidige luchthaventaks in Brussel, Kaunas en Tallinn : 50,77 euro (op 28/09/16)
- autocar Poperinge - Brussel - Poperinge
- alle transfers en transport ter plaatse in een airco autocar
- vol pension van het avondmaal van de 1ste dag tot het middagmaal van de laatste dag
('s avonds : in de hotels en/of lokale restaurants 3 gangenmaaltijden inclusief koffie/thee en water / 's middags : in lokale restaurants 2 gangenmaaltijden inclusief koffie/thee en water)
- vermelde 4-sterrenhotels of gelijkwaardig, alle kamers met douche of bad en wc
- de vermelde begeleide bezoeken
- de volgende toegangsgelden : de Universiteit van Vilnius met de Sint-Janskerk, het kasteel van Trakai, het klooster van Pazaislis, het kasteel van Rundale, de Dom van Riga, de burcht van Turaida, de Heilige Geestkerk, de Sint-Nikolaaskerk en het Kumu Art Museum
- de diensten van een Nederlandssprekende lokale gids van bij aankomst op de luchthaven van Kaunas tot aan de luchthaven van Tallinn. Bijgestaan door bijkomende lokale stads- en sitegidsen.
- de Garantiefondspremie
- de B.T.W.

TE VOORZIENE KOSTEN

- de dranken en persoonlijke uitgaven
- de lokale fooien (gidsen, chauffeurs,...) : 40 euro

AAN TE RADEN

Een reisverzekering prestige bij de Europese/Mapfre Assistance (polis ref 0420-ICTN-010912):

a) bagage, ziekte, ongeval, onbeperkte repatriëring, bijstand, ANNULATIE : 100% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise.
Premie: 140 euro
b)ANNULATIE 100 % + bagage (geen bijstand). Premie: 100 euro

 HOTELS EN LUCHTVAARTTARIEVEN : berekend op basis van de luchtvaarttarieven en -taksen voor de prestaties in het land van bestemming van september 2016 voor een afreis op 9 augustus 2017 en op basis van een minimum van 15 betalende deelnemers.

FORMALITEITEN

Voor de mensen met Belgische nationaliteit volstaat een geldige identiteitskaart.

INSCHRIJVING

- Inschrijving via een ondertekend Ictam inschrijvingsformulier.
- Tussen 30 en 20 dagen voor afreis wordt het groepsdossier geactualiseerd en ontvangt u de saldofactuur samen met de laatste praktische inlichtingen. Vereffening van het saldo ten laatste 10 dagen voor afreis.

* Voor de overige reisvoorwaarden verwijzen wij naar onze algemene voorwaarden.

* Conform de normen van het Garantiefonds.

Voor alle bijkomende inlichtingen:
bel naar Willy Tillie
Tel. 057/334474
GSM 0474/497883
E-mail willy.tillie@telenet.be