Bijna 100 jaar na het uitdoven van het laatste kanonvuur smeult de Eerste Wereldoorlog nog altijd in de geesten van de Westhoekers. Die oorlog heeft littekens geslagen in het gemoed van vreedzame mensen, die plots uit de eeuwenoude geborgenheid van hun dorp werden gerukt. Poperinge, in die dagen ook al eens Petit Paris genoemd, werd één grote wereldstad, waar dag en nacht gelach en gehuil elkaar afwisselden op het ritme van obussen en doedelzakken. De ellende kerfde diepe wonden in het gezinsleven, maar vulde de geldkousen van herbergier en venter.

De Heemkring Aan de Schreve probeert de sfeer van die dagen terug op te wekken en kiest voor een momentopname: Poperinge tijdens de maand september 1917.

Tijdens vier namiddagen wordt door de Heemkring Aan de Schreve een geanimeerde wandeling (lengte: 2900 m) georganiseerd, waarbij de deelnemers voortdurend worden geslingerd tussen twee uitersten: ongebreidelde vreugde en grenzeloos verdriet. Drama en komedie smelten in elkaar tot één grote tragikomedie, waarin de meest uiteenlopende aspecten van die oorlog aan bod komen: vluchtelingen, doden, ontspanning, prostitutie, kerkhoven, verkopers, executies, spel, spionage, ziekenzorg, kinderen,…

Tijdens de wandeling worden we begeleid door twee Britse militairen en een officier die de groep in goede banen 'proberen' te leiden en die ons af en toe voorzien van een natje en een droogje. 

Er worden tijdens de wandeling drie talen gesproken: Nederlands, Engels en dialect.Halfweg de wandeling is er een pauze van een half uur ingebouwd om even te zitten, naar het WC te gaan en een pintje te drinken. Op het einde van de wandeling is er voorzien: een aperitief, een uitgebreide koude schotel met frietjes en één consumptie.

Nadien word je uitgenodigd tot een spetterende variétéavond, zoals die in 1917 op zovele plaatsen in de Westhoek moest zorgen voor wat ontspanning in die tijden van miserie. Er werd gekozen voor een variétéavond in het meest bekende etablissement van het Westelijk front tijdens de Eerste Wereldoorlog, nl. A la Poupée te Poperinge, uitgebaat door de familie Cossey. De toeschouwers worden meegesleept in de meest onverwachte situaties door Elie Cossey, Britse militairen, zangers, entertainers, komedianten, muzikanten, voordragers, ...

Praktische informatie

Er zijn twee mogelijkheden

Formule A: Ofwel kies je voor de namiddagwandeling + de variétéavond.
Formule B:
Ofwel kies je enkel voor de variétéavond.

Deelnameprijs

Formule A: Namiddagwandeling en variétéavond.
(inbegrepen drie consumpties, versnaperingen, aperitief,
avondmaal en één consumptie):
40 euro per persoon
Vanaf 20 kaarten 1 kaart gratis

Formule B:’s Avonds variétéavond A la Poupée(inbegrepen één consumptie,
aperitief en avondmaal): 
25 euro per persoon.

Aanvang

Formule A: Om 13.30 uur stipt vertrek bij het station, Ieperstraat, Poperinge
Formule B: Om 19 uur stipt in Zaal De Gilde, Rekhof, Poperinge

Kaartenverkoop

Kaarten kunnen vanaf nu gereserveerd worden bij
Willy Tillie
0474/497 883
willy.tillie@telenet.be

 

Vanaf november 2017 zullen de kaarten beschikbaar zijn.


 

  Met medewerking van de Stad Poperinge