african masksNok Beelden - De Morgen
Start ] Omhoog ] Ethnographical Antwerp ] Momu. Beyond desire ] Zuiderpershuis Antwerpen ] [ Nok Beelden - De Morgen ] hawaiian collectibles jewelry and memorabilia ] afrikaanse kunst ] africa matters ]

A fine Eastern Pende Panya-Gombe African mask. Coll.: David Norden

African Art books I like | Genuine African Masks

Nok beelden

Beschermde Afrikaanse kunst gewoon te koop in Antwerpen

translation: 

Protected African art can simply be bought in Antwerp. 
read it in English at De Morgen 

Google

in Frans: Faut-il brulez les collectionneurs par George Ortiz, collectionneur

Seen on ATV 4 Antwerp television: Nok  beelden 

Lees ook in Engels : Nok statues

gevonden in De Morgen/vandaag , vrijdag 21 october 2005  Rudy Pieters

In België kun je zonder probleem Afrikaanse archeologische schatten kopen die Afrika nooit hadden mogen verlaten. De Morgen vond in Antwerpen vier Nok-beelden bij antiquair David Norden, die zijn zaak aan de Sint-Katelijnevest heeft. Drie beelden verkocht hij al. Het recentste was 2.200 jaar oud. Een vierde beeldje heeft hij nog te koop. Nigeria verbiedt de export van Nok-beelden, zoals er een op de foto te zien is. De beelden behoren tot de oudste gesofisticeerde sculpturen in zwart Afrika. Toch circuleren ze in het antiekcircuit. De International Council of Museums (Icom) zette Nok helemaal bovenaan op zijn ‘rode lijst’. David Norden zegt dat hem niets te verwijten valt. ‘Ik heb die dingen rechtstreeks van een Nigeriaan gekocht, met alle officiële papieren van export. Volgens mijn gegevens is het in België niet verboden in Nok-beelden te handelen.’ (Foto Epa) Bis, pagina 19

ANTWERPSE ANTIEKZAAK VERKOOPT ZONDER PROBLEMEN DRIE OUDE NOK-BEELDEN

In België kun je zonder probleem Afrikaanse archeologische schatten kopen die Afrika nooit hadden mogen verlaten. De Morgen traceerde in Antwerpen vier Nok-beelden, terwijl Nok de lijst van bedreigd Afrikaans erfgoed aanvoert.

Een zeer fraai beeld, zoals het op de website van de Antwerpse antiekhandelaar David Norden (www.africanantiques. com) staat afgebeeld: een menselijke figuur in terracotta, 65 centimeter hoog, 2.200 jaar oud.

Afkomstig van de Nok-cultuur, genoemd naar het Nigeriaanse dorp waar in 1928 de eerste vondsten werden gedaan. Deze cultuur maakte zowat de oudste gesofisticeerde sculpturen van zwart Afrika, een bakermat van de Afrikaanse cultuur. Een laboratoriumattest bevestigt de ouderdom.

Norden vraagt dan ook 12.000 euro. Of liever vroeg, want hij heeft het beeld onlangs verkocht.

“Niet tegen die prijs. Ik heb het verkocht aan een Franse handelaar.

Ik denk dat hij het verkocht heeft aan een verzamelaar.”

Twee even grote Nok-beelden verkocht Norden eveneens. Nu heeft hij nog een klein Nok-beeldje in zijn winkel aan de Sint-Katelijnevest.

Vraagprijs: 1.000 euro. “Dat is de prijs voor een klein beeldje.

Voor een hoofd schommelt de prijs rond drie-, vierduizend euro, voor een volledige figuur tussen tien- en twintigduizend euro.”

Nok-beelden hoor je niet buiten Nigeria aan te treffen. “De wetten in het land zijn zo dat export onherroepelijk verboden is”, zegt Michel van Rijn, de Nederlander die voortdurend onfrisse praktijken in de kunsthandel aan de kaak stelt.

Toch circuleren de Nok-stukken in het antiekcircuit. Zo erg is het dat de International Council of Museums (Icom) Nok helemaal boven zette op zijn ‘rode lijst’ van bedreigde archeologische voorwerpen in Afrika. “Deze objecten worden systematisch geroofd”, schrijft Interpol op zijn website. “Ze zijn beschermd bij wet en mogen nooit te koop worden aangeboden. We verzoeken musea, veilinghuizen en verzamelaars dringend nooit dergelijke objecten te kopen.”

David Norden kocht de beelden via Burkina Faso. “Ik had daar een paar contactmensen die mij via het internet hadden gevonden en die ze mij hadden aangeboden.”

Details over de vindplaats heeft Norden niet. De antiquair zegt dat hem niets te verwijten valt. “Ik heb die dingen rechtstreeks van een Nigeriaan gekocht. Ik heb ze gekregen met alle officiële papieren van export en kon ze gewoon hier in de luchthaven van Deurne gaan halen.” “Als je iemand betaalt, dan krijg je waarschijnlijk een exportvergunning. Zo eenvoudig ligt het”, reageert Michel van Rijn.

Dat een Nigeriaanse ambtenaar zijn eigen wetgeving overtreedt, is niet de schuld van de Belgische handelaar, vindt Norden. “De mensen van het museum in Nigeria hebben die stukken gezien. Wat kan een Belgische handelaar nog meer doen?” 

Norden kent de Icom-lijst, maar ervaart het niet als zijn taak om de politie op de hoogte te brengen. “Dan moet je je afvragen of je een kunsthandelaar bent of een profiteur van de situatie”, besluit Van Rijn.

Norden kent ook de Unidroit conventie van 1995, een vervolg op het Unesco-verdrag van 1970 dat cultuurvoorwerpen internationaal beschermt. “België heeft de Unidroit-conventie niet geratificeerd”, zegt de antiquair. “Volgens mijn gegevens is het in België niet verboden in Nok-beelden te handelen.” “Dan gebruik je een loophole in de wet”, pareert Van Rijn, “maar ben je natuurlijk toch schuldig. Dan ben je misschien niet in België schuldig maar wel in Afrika.”

Overigens, het Nok-beeldje dat Norden nu nog heeft, komt van een ruil met een Belgische verzamelaar en is niet vergezeld van documenten, zegt Norden zelf.

Voor Nok kun je niet alleen in Antwerpen terecht. Even googlen en je krijgt meteen een reeks Amerikaanse antiquairs met Nok op je scherm. “Er zijn regelmatig veilingen in Frankrijk en België waar men Nok-beelden vindt”, zegt Norden.

Op de gerenommeerde kunstbeurs Tefaf in Maastricht vond Van Rijn er in 2000 vijf op de stand van Emile Deletaille, een bekend Brussels antiquair. Op zijn site publiceerde de Nederlander Brusselse adressen voor Nok-beelden en riep hij België uit tot Fort Noks. “Als je de Zavel in Brussel even oploopt, dan struikel je er nog steeds over”, zei Van Rijn gisteren.

“Er is een zee van kunst waarin je handelen kunt en dan moet je toch zo nodig, terwijl je het financieel niet nodig hebt, in grafgiften handelen. Hoe laag kun je zakken?”

Volgens Norden en veel andere Belgische antiquairs zijn de Nokbeelden beter af bij verzamelaars dan in Afrika, waar er geen of weinig interesse voor is. Van Rijn nuanceert dat sterk. “Je hebt zelfs dorpen waar iedere nacht een van dorpelingen op het kerkhof wordt gezet om het te beschermen. Het is heiligschennis om die zaken weg te nemen.”

Antiquair David Norden: ‘Er zijn in Frankrijk en België regelmatig veilingen waar je Nok beelden kunt vinden’

Lees ook in Engels : Nok statues

Lees ook in Frans: Faut-il brűler les collectionneurs

Books on Nok:

3791336460The Nok Culture
Author: Gert Chesi, Gerhard Merzeder; Buy New: $74.00Nok Terracottas
Author: Bernard Fagg

 

 

 

buy african masks
African masks from Known Collections

African Antiques Newsletter

Build Your Dream Collection !

I never thought I would receive so much information's about the African art world !
Free Newletter.
Subscribe today : 

Free African Art Authenticity Report
 

 

african art on facebookDear African Art Collectors,

Discover the African Art books I like or join me on facebook

African Antiques is the archive and not growing much anymore but still updated.

Visit African Art to join our free newsletter and read recent African Art News.

For the last news about  Nok Beelden - De Morgen you should join our African Art Club and become an insider of the African art market.

And if you are a collector of African Art, have a look at our exclusive African Art Collection for sale.

David Norden


Mail David Norden
Sint-katelijnevest 27
ANTWERPEN-Belgium

Any questions?
Call us at +
32 3 227 35 40

african art | home | african art shop

In this section:
Start
Omhoog
Ethnographical Antwerp
Momu. Beyond desire
Zuiderpershuis Antwerpen
Nok Beelden - De Morgen
hawaiian collectibles jewelry and memorabilia
afrikaanse kunst
africa matters 

African art books

The Tribal Arts of Africa

The Tribal Arts of Africa
Author: Jean-Baptiste Bacquart

more African Art books I like


read also : Start ] Ethnographical Antwerp ] Momu. Beyond desire ] Zuiderpershuis Antwerpen ] [ Nok Beelden - De Morgen ] hawaiian collectibles jewelry and memorabilia ] afrikaanse kunst ] africa matters ]

Buy David Norden's African Antiques | AA group English | AA Français | Privacy & Earning disclaimer | Become our partner |  The African Antiques newsletter | African Art Club | facebook african art

 mail David Norden phone +32 3 227.35.40