WELKOM OP MEN AIRLIFT SITE


Wat is airlift.

Door middel van lucht onder druk in een stijgbuis te pompen water te gaan verplaatsen.
Het principe is al langer gekend in de aqua hobby maar is sedert een 4 tal jaar over gewaaid naar de koi hobby.
Airlift heeft in de korte periode een flinke opmars gemaakt vandaar ik er ook een stekje over heb gemaakt zodat iedereen k4n mee genieten over de evolutie van airlift.

Alles is begonnen met een goeie koi vriend die een koi vijver heeft aangelegd van een 150m³ water inhoud.
Dit heeft direct zo zen problemen omdat een water circulatie voor zo een inhoud van koi vijver niet van de poes is en dus een dure aangelegenheid word.
Vandaar er testen zijn gebeurt met airlift die naar volle tevreden heid waren.

Toen ikzelf 3 jaar terug(2007) een eigen koi vijver wou maken was ik me zeer bewust van het feit energie nu en naar de toekomst toe duur is en word vandaar ik iets zocht om energiezuing te vijveren.
Toen kwam de oplossing uit de bus airlift is en blijft energiezuinig met een opbrengst van 10000l water met een luchtpomp van 40watt was de start gezet. Uiteraard was ik daar niet mee tevreden en een jaartje later (2008) ben ik terug aan het testen gegaan met als gevolg er verschillende mensen waren die zijn gaan mee testen of verbeteringen zijn gaan aan brengen aan bestaande test met als gevolg er een enorme evolutie is ontstaan op gebied van airlift.

Als we 3 jaar terug spraken over 10m³ met 40watt spreken we nu over 15a18 tot zelfs 30m³ met 40 watt.
Als we de vergelijking gaan maken tegenover pomp gevoede systemen kunnen we spreken over een energie daling van een 50% of zelfs in vele gevallen 75% minder energie wat dus voor velen onder ons de doorslag heeft om te gaan vijveren op het airlift principe.

Om alle mis verstanden tot het minimum te beperken zeg ik nu al airlift is energie zuinig maar kan enkel gebruikt worden op gravity systemen(filters en vijver op gelijke hoogte door middel van zwaarte kracht).
En of op systemen die bv een extra planten filter integreren met een max opvoer van 20a25cm.
Intussen zijn er nieuwe testen bezig om zelfs een schower bak aan te sturen dus opvoerhoogte creëren zou op het eerste zicht mogelijk zijn Indien niet voldaan word aan deze eisen is airlift niet geschikt en word pomp gevoed meer renderend.

In de rubriek airlift principe's ha ik proberen aan de hand van foto, bouw tekeningen, uitleg en zelfs test resultaten met filmpjes een goeie uitleg te geven hoe airlift is geëvolueerd op die enkele jaren tijd.
Hopelijk genieten jullie ervan en kunnen jullie veel bij leren.

Het laatste airlift kanon gemaakt door marcel dirx marcel heeft een nieuwe koi vijver aan gelegd en heeft daarvoor deze ontworpen het was de bedoeling om de grote lift te gaan gebruiken om een schoiwer te voeden maar zoals we weten opvoer lukt niet zo goed dus heeft marcel deze zo in de filterlijn geintegreerd.

marcel heeft ze vijver plechtig geopend in het verlof met een 50tal gasten tevens was dit het moment dat interkoi arendock enkele kwaliteits tosai te water heeft gelaten dit kan je zien op de site van interkoi onder vijvers van leden.

foto en filmpjes van Marcel's airlift

airlift,vijveren, energiezuinig airlift,vijveren, energiezuinigairlift,vijveren, energiezuinig

Meest succesvolle en de te kloppen vijver op dit moment is die van Gino (Koi.Gin) .

Gino werkt met de membraam airlift maar het neusje van de zalm is toch de eerste vijver die als voorfiltratie een tromel filter gebruikt
De resultaten van deze airlift kan alleen maar worden omschreven als spectaculair resulterend in een waterverplaatsing van:
15m3 met een 20ltr luchtpomp en een kolossale
27,6 m3 met een 40ltr luchtpomp.
Voor details zie membraam Schotel.
Voor de vijver af Gino met airlift en trommel filter.

trommel airlift vijver

mvg pedro koi