Coöperatie Zoersel Going

 
 
 


Welkom!

COZOEGO is een initiatief van Aleide Lagrou. Ze wilde met Zoersel het Saheldorpje Going helpen. Going ligt in Kameroen in de provincie l’Extrème Nord, nabij het stadje Kaélé. Aleide dient elk jaar een projectaanvraag in bij de Derde Wereldraad Zoersel . Ze organiseert activiteiten met opbrengsten uit eigen tuin voor meer financiele armslag.

Door de toenemende droogte ontstond na 1930 armoede en honger.
COZOEGO (= Coöperatie Zoersel Going) bestrijdt deze samen met CoDeGoing (= Coopération Développement Going) Codegoing heeft afdelingen in verschillende steden van Kameroen .
Door de jaren heen zijn met de mensen ter plaatse allerlei projecten opgestart.

________________________________

Dank,

Met onze sahelvrienden danken we U
De gemeente en inwoners van Zoerselvoor de subsidie waardoor CoZoeGo in 2002 startte via de DWZ (De Derde Wereldraad).
De eerste subsidie bedroeg € 1667. Het tuinfeest verdubbelt dit bedrag De gemeente leent uitrusting voor het feest.
Hierdoor kon CoZoeGo, die zelfstandig werkt, heel wat realiseren.
Dank aan de vele belangeloze inzet en giften.

Kameroen:
Kartrekkers inBi-Paing zijn: Andre Daouda  en zijn broer Jean-Pierre .
 in Going: Soudi, Gouada, Bello.
Neno, een Italiaanse ontwikkelingswerker en landbouwingenieur en Zoua Bouba van Sodecoton werken met ons aan organische landbouw en erosiebestrijding in de dorpen van Lara.

In Lara heeft het bedrijf Sodecoton de container gratis naar het centrum van CoZoeGo gesleept.

Met Tige, secretaris van Sodecoton, mailen we (nog te weinig) met Going.

In België
 Medewerkers  Afrikaans tuinfeest .
Het tuinfeest is onze grootste bron van inkomsten, informatie en ontmoeting . Het kent succes dank zij een honderdtal medewerkers die we niet allemaal kunnen vermelden,
De vele muzikanten,vele fantasche  koks, onvermoeibare afwassers, opzetters van tenten, podium, stoelen, tafels, electriciteit , kassiers, barmensen, gidsen , bevoorraders.
DJ L'esprit van Dance4Change, een project van de vzw EarthCare, Dans en percussiegroep” Umutsama”,”Mohamed and his Friends”, kunstenaars en kinderen voor ludieke acten, didactisch materiaal, advies. · 
 Herman Verellen en zijn mensen, Jef Heiremans bij de opbouw en afbraak van het podium, opstelling muziek, restaurant en bar.

Sponsers
Dank zij de  bijdrage van de standhouders van de kerstmarkt konden wij de eerste container versturen. De container doet dienst als ideale graanopslagplaats. Het warme metaal vernietigt insecten en maakt insecticiden overbodig.
De inhoud van de container waren waardevolle giften die toelieten projecten op te starten.
Boekhandel De Pagadder in  Halle leverde een grote hoeveelheid Franse boeken van gekende schrijvers. Ze vormden het begin van een heuse bibliotheek.
Drie metalen kasten van Willaeys waren ideaal als meubilair. Ze kunnen op slot en zijn bestand tegen de termieten.
Firma Strobbe uit Izegem schonk heel wat papierwaren die we gaven aan scholen en het jeugdatelier. Grote papieren platen gebruiken we voor didactich materiaal dat precies in gekregen rollende kisten paste. Het koninklijk atheneum van Brasschaat schonk schoolborden van topkwaliteit, die meer dan welkom waren voor alfabetisatie en scholen. Acht naaimachines, hand of voet aangedreven, worden verhuurd in Going en twee kreeg Bi-Paing.
7 fietsen werden gebruikt door projectveranwoordelijken.
Firma Van Pelt leverde cement voor ons projectgebouw. In Kaélé is het heel moeilijk aan cement te geraken door concurrentie uit Nigeria.
Annie Docx bracht 7 grote dozen vol leerresten. Groot en klein  gingen ermee aan de slag en maakten portefeuilles, handtassen, gordeltassen.
Fata Morgana schonk CoZoeGo als goede doel €10737 in augustus 2008. CoZoeGo  kreeg €3000.
Met dit bedrag betaalden we het landvervoer over 1700km.  Mama Nina in de havenstad Douala, een Rwandese vriendin van Leen, beheerde perfect de financies voor dit vervoer .
Een Directeur van MSC zeevaartcompanie verscheepte gratis de container naar de haven in Kameroen. Lucien Bollaerts schonk een stevige containerGebroeders Van Aerde, Jos en Paul uit Halle, vulde  hem deskundig. De firma haalde en bracht hem gratis naar de haven. Alle paperassen namen de bedrijven op zich. De container heeft het project niets gekost tot hij aankwam in de haven van Douala. 
 “Dance4Change” hebben dansend heel wat support gegeven. CoeZoeGo is het door hen meest gesteunde project.
Laetitia Jansseune organiseerde een benefietconcert in de kerk van Zoersel voor CoZoeGo.
De trappistenabdij steunt ons jaarlijks feest met bier en kaas en heeft ons voor ons vertrek naar Kameroen uit hun kas enkele malen €500 meegegeven.
Gerd Dupond en Christian Degroux voor het organiseren van tombola’s, die een welkome opbrengst geven, en aan alle middenstanders voor hun bijdrage in prijzen.
Daniel, mijn kinderen, schoonzoons, kleinkinderen voor de  eerste, meeste en dichtste  hulp. Jonas is webmaster en Michiel en Peter mijn computerdepaneurs.
Sorry en dank voor wie ik niet vermeld en had moeten vermelden.
Iedereen kan de boekhouding van ons feest nakijken. In Afrika wordt elke uitgave genoteerd en worden de facturen  bewaard.