Comité Zoersel Going

 

 
 
Het dorpje Going
 

Going

Going ligt in de provincie “L’Extrème Nord”, 1000 km verwijderd van Douala, de grote havenstad. Het kleine dorp met 2 000 inwoners staat niet op de landkaart, maar het ligt dichtbij het stadje Kaélé. Alles is er mooi.

De Mundang

Van oorsprong zijn de Mundangs nomaden zij wonen in het noorden van Kameroen, Nigeria en vooral Tsjaad (behorende tot de droge Sahel streek). Ze hebben een heel donkere huidskleur. Zoals elke etni vormen ze een hechte groep met een eigen taal. Mundang was een fonetische, niet geschreven taal. Dit verandert. Er bestaat al een bijbel in het Mundang. Nomaden zijn veehouders, geen landbouwers. Vee is hun levend kapitaal. Vroeger legden ze lange afstanden af. Nu veroorzaken vrij rondlopende runderen, geiten en varkens veel schade aan de natuur. Ze eten en vertrappelen wat groeit en veroorzaken woestijnvorming. Mundangs zijn gekend om hun werklust en degelijkheid. Men vindt ze terug in staatsfuncties met verantwoordelijkheid, de best gekende kruidenier in Douala is een Mundang. Onderwijs is voor Mundangs belangrijk. Verscheidene zijn intellectueel geschoold.

Kameroen

Kameroen werd in de 15e eeuw (1472) ontdekt door de Portugees Fernão do Pó. Tijdens één van hun vele reizen voeren de Portugezen langs de kust van Kameroen en waren ze onder de indruk van de grote garnalen die zich in de rivieren situeerden. Daarom gaven ze het land de naam “Cameroes”, de Portugese benaming voor garnalen.
Tegenwoordig  is Kameroen, in West-Afrika,  een land  met bijna 17 miljoen inwoners, ontstaan op 1 januari 1961. De huidige President is Paul Biya met als Eerste minister Ephraim Inoni.

Geografie

De oppervlakte van Kameroen bedraagt 475.442 km². Dat is iets minder groot dan Frankrijk, maar ongeveer 15 maal zo groot als België. De oppervlakte van de provincie Extrême - Nord bedraagt 34.260 km²s. Dit is ongeveer de grootte van België. De politieke hoofdstad  is Yaoundé, maar de economische hoofdstad is eerder de haventstad en grootste stad van het land Douala, verbonden met de Atlantische Oceaan (Baai van Biafra). Maroua is de hoofdstad van  het Noorden, 200 km van Kaélé. Men vindt er banken, apotheken, de hoofdzetel van dediocesane Missie, artisanale beroepen, contacten voor ontwikkelingshulp. Garoua is de derde grootste stad, gespecialiseerd  in techniek: fietsen, graanmolens, stootkarren enz..
Voor de Eerste Wereldoorlog was Kameroen een Duitse kolonie. Kameroen kent een politiek stabiel klimaat, en is daardoor in staat geweest om een goede infrastructuur op te bouwen. Ook kent het land goede landbouw en olie-industrie.

Bevolking

Er wonen ongeveer 2,5 miljoen mensen in de provincie Extrême-Nord. Ongeveer de helft leeft op het platteland, de anderen in de steden. Een doorsnee familie bestaat uit drie generaties. Vaak verbroederen families tot er hechte vriendschapsbanden ontstaan, die op hun beurt bevestigd worden met uitgebreide feestelijke ceremoniën. Een huwelijk wordt ook gezien als versteviging van de band  tussen twee families. In Kameroen leven er meer dan 230 etnische groepen, waarvan ongeveer 60 in de provincie Extrême - Nord. Het is, meer dan  in andere Afrikaanse landen, een “veel volkerenstaat”. Allen hebben ze een eigen taal. Sommigen hebben een invloed gehad op de ontwikkeling van Kameroen. De voornaamste bevolkingsgroepen zijn: de Fulbe, de Haussa en de noordelijke bergvolkeren (Kapsiki, Mandara, Mafa en Podoko) in het noorden; de vroegere Tikar, die zijn opgegaan in de Bamoun, de Bamiléké en de Bafut in het noordwesten; de Bantoevolkeren (Douala, Bakoko en Basso) en de Pahouin (Fang, Beti en Bulu) in het centrum en het zuiden; de Pygmeeën in het zuidelijke regenwoud.Economie
Kameroen  heeft net als andere Afrikaanse landen te maken  met een stijgende armoede. Meer dan 50% leeft momenteel onder de armoedegrens. De economie steunt vooral op de landbouw. Naast voedingsgewassen zoals maïs, bonen en sorghum voor eigen gebruik, telen ze tevens koffie, katoen, rubber, bananen en cacao voor de export. Maar net nu zijn er dalende prijzen voor deze goederen, waardoor de economie achteruit gaat. De olievoorraden, die vroeger voor een belangrijke inkomst zorgden, zijn tevens uitgeput. Daarnaast zit Kameroen, weliswaar iets minder dan andere Afrikaanse landen, in een wurggreep van buitenlandse schulden. De verplichtingen ten aanzien van hun schuldeisers en het onevenwichtige interne verdelingsbeleid zorgt grotendeels voor deze verarming. Toch is er sprake van een kleine economische groei. Die groei is gebaseerd op woudontginning, maar het aantal mensen dat hiervan kan profiteren  is zeer beperkt. De belangrijkste producten die ingevoerd worden zijn machines, elektronica, transportmiddelen, brandstoffen en voedsel. België is na Frankrijk (28%) en Nigeria (9,5%) de belangrijkste importeur van goederen  in Kameroen (7%).

Godsdienst
Protestantse Diakenwijding in open lucht te Going. Gans het dorp volgt de plechtigheid.

Kameroen  heeft een meervoudigheid aan godsdiensten. De voornaamste zijn de Katholiek Christenen, de Protestant Christenen, de Islam en het animisme. In het noorden van Kameroen overheerst de Islam. Deze is echter veel gematigder dan het beeld dat in de westerse wereld heerst over de Islam.

Bi-Paing
Na bijna tien jaar actie in Going willen we naar Bi-Paing en Lara. Andre Daouda van Bi-Paing nodigde ons uit na onze lezing bij de Lamido van Lara over onze projecten. Andre had een oven gebouwd in hout met glazen plaat en aluminium die minder efficient was dan onze paneelovens. Met een goed werkende vrouwengroep bouwde ze ovens in zijn dorp. De paneeloven is efficient, goedkoop en gemakkelijk zelf te maken. 

Deze wagen diende als ovenatelier.


Andre op de compostplaats in Bi-Paing.


Foto1: De vrouwen tonen trots hun zelfgemaakte ovens. Foto 2: Twee  naaimachines zijn er vier geworden met wat de eerste opbrachten.

 

 

Locatie Kameroen in Afrika

Going ligt in provincie Extrême-Nord

In Going leven voornamelijk Mundang

Going ligt nabij stadje Kaélé