Comité Zoersel Going

 
 
 

Activiteiten

- Afrikaans tuinfeest 3 Juli 2011! Alle informatie vindt u hier.

- 4 en 5 Juni is er een opentuindag bij Willaeys-Lagrou georganiseerd door Velt.

- Aleide en Kathy Pauwels vertrekken in november naar Going en Bi-Paing.
Er zal na de reis een presentatie gegeven worden! Meer info volgt tegen dan.

 

Toespraak Fata MorganaCoZoeGo werd gekozen als Goede Doel. De opbrengst was groot en we planden de droom van de Lamido (hoofd van Lara) waar te maken, namelijk zonneovens vervaardigen in Lara. Met de opbrengst voorzien we een container voor het materiaal , containervervoer en een atelier.
Beste mensen allemaal, dag Zoersel, dag Fata Morgana,
Het is ongelooflijk om hier zoveel mensen te mogen ontmoeten en nog wel te mogen toespreken.
Ik had nooit durven dromen dit ooit te doen. Ik was erg blij verrast dat de mensen van Fata Morgana ons project als het goede doel kozen.
Even over het project zelf: CoZoeGo staat voor Comité Zoersel Going.
Going is een arm, primitief Sahel dorpje zonder enige nutsvoorziening met 2000 inwoners waar ons project van start is gegaan.
Onze organisatie is kleinschalig, gericht op ecologische duurzaamheid, eenvoud en vorming van de plaatselijke bewoners. 
De bedoeling is tradities van afhankelijkheid te doorbreken en de zelfverantwoordelijkheid te ontwikkelen.
Wij willen Afrika mee helpen opbouwen. 
Wij zijn overtuigd dat het Afrikaans continent enorme mogelijkheden heeft en hiertoe in staat is.
We werken dan ook voor die projecten die het algemeen belang dienen. 
We werken voor de allerarmsten in de Sahel. 
Individuele verantwoordelijkheid en goed leiderschap is een basisvereiste om een einde te maken aan hun armoede.
Ons waterproject met touwpompen die ter plaatse gemaakt worden, blijft doorlopen.  We voorzien ook containertransport met materiaal voor zonneovens voor het Hoge Noorden, in gans het district Lara met 35.000 inwoners, om bomen te sparen.
Ik juich alle initiatieven in Afrika toe die werken met dezelfde instelling en kennis als CoZoeGo.  Ik stel voor om hen ook te steunen. 
Nu durf ik dromen dat we volgend jaar hier terug mogen staan met onze partners van Zoersel om gezamelijk een vervolg te geven aan de actie van vandaag.
Aangezien wij een transparante boekhouding hebben neem ik mezelf voor om op latere datum verantwoording af te leggen over de besteding van de gelden aan Fata Morgana.
Ik wil verder alle mensen bedanken voor het vele werk en de onvoorstelbare inspanningen voor het welslagen van deze actie.
Ik wil eindigen met de woorden van het lied
“Droog uw tranen Afrika”
Aleide Lagrou

ZIE HIER DE VIDEO


€7.737 werd afgenomen .
De maskerverkoop van Fata Morgana werd een succes. CoZoeGo kreeg een toezegging van €10737 op het feest met een symbolische cheque die nooit werd gestort. De burgemeester nam  na de verkoop het geld mee naar een kas in het gemeentehuis. Via de Derde Wereldraad kreeg CoZoeGo €3000 . Dit volstond enkel om het vervoer van de container 1700 km door Kameroen te bekostigen. Het was niet meer voldoende voor een atelier in Lara om zonnovens te vervaardigen en naaimachienes uit de container te verhuren. Lara is een arme regio die we tot nu toe niet konden helpen. De Lamido van Lara is gestorven na een hongerstaking. Hij kloeg over gemis aan steun. Dit jaar willen we zijn opvolger steunen in zijn bekommernis voor het milieu en zijn volk. Hij en zijn familie zijn even arm als de bevolking.
Elektrische naaimachines die bedoeld waren om te verhuren, hebben zij ondertussen verkocht. Bewaren van het karton is een probleem zonder atelier. Het karton moet bewaard worden op een gecementeerde ondergrond, anders tasten de termieten het karton aan.
We betreuren het gemis aan dialoog over het besteden van de cheque met de initiatiefnemers van Fata Morgana, de gemeente en de Derde Wereldraad. Een zinvol gebruik primeert. Wij weten niet waarvoor de andere gelden gebruikt werden.