Tot hier en niet verder!?

Grenzen in psychotherapie.

 

STUDIEDAG 25 MEI 2007

Provinciehuis Antwerpen

 

Van hulpverleners en psychotherapeuten wordt heel wat verwacht. Zowel vanuit de cliŽnt als vanuit de samenleving krijgen we de vraag voorgeschoteld om het leed van de wereld draagbaar te maken en het liefst ook nog te veranderen. Vaak slagen we er in om samen met de cliŽnt de blik op het probleem te verruimen, de platgetreden wegen te verlaten, het braakliggende niemandsland te ontginnen, en vicieuze cirkels te ontgrenzen.

 

In de hoop om mensen verder op weg te helpen, zijn we zelf vaak geneigd om onze bakens steeds te verschuiven. Vroeg of laat ontmoeten we hierin onze limieten. Signalen als burn-out en secundaire traumatisatie wijzen er op dat onze grenzen ruimschoots overschreden worden. Op deze manier worden we deelgenoot van wat de cliŽnt zelf ervaart, in de worsteling met zijn of haar beperkingen. Sommige cliŽnten flirten met elke grens en brengen hiermee zichzelf en anderen in gevaar. Anderen kiezen angstvallig voor veiligheid en blijven liever uit de schemerzone waar verandering kan plaatsvinden. Stagnaties in het therapeutisch proces duiden dan ook op tal van grenslijnen bij zowel de cliŽnt, de therapeut, als op de interactie tussen beiden. Ze tonen wat therapie op een bepaald moment Ďmaarí kan betekenen en geven eveneens de uitdaging aan.

Grenzen bieden - als mijlpalen of toetsstenen - ons de kans om het wezenlijke van het onwezenlijke te onderscheiden. Binnen de lijnen van het voetbalveld kan er veilig en hevig gespeeld worden.

 

Tijdens deze studiedag worden verschillende aspecten van grenzen binnen de psychotherapie belicht. Hoe dienen grenzen zich aan binnen het therapeutisch proces? Onder welke vorm verschijnen ze bij specifieke cliŽntsituaties en bepaalde doelgroepen? Hoe verhouden we ons persoonlijk met dit thema? Waar houdt het op, en wanneer gaan we Ė desondanks Ė toch verder? Vertrekkende vanuit het cliŽntgericht-experiŽntiŽle gedachtegoed zoeken we doorheen de lezingen en parallelsessies naar antwoorden.

 

PROGRAMMA

9.00 u.†††††††††††† Onthaal

9.30 u.†††††††††††† Verwelkoming

9.45 u.†††††††††††† Existential Therapy and the Quest for Happiness.

Emmy van Deurzen, existential psychotherapist, counselling psychologist and supervisor and Director of Dilemma Consultancy Limited.

11.00 u. PARALLELSESSIES

A. Zonder oevers geen stroom: hoe zoekt en vindt het therapieproces zijn bedding?

Frans Depestele, psychiater-psychotherapeut, werkzaam in een ambulante praktijk.

B. Existential Therapy and the Quest for Happiness. (max. 30 pers.)

Emmy van Deurzen, existential psychotherapist, counselling psychologist and supervisor and Director of Dilemma Consultancy Limited.

C. De klacht van het landschap.

August Hermans, maatschappelijk werker, Familie- en Systeempsychotherapeut

D. Scheiden doet lijdenÖ of helpt bevrijden? Afscheid nemen als therapeutische taak. (max. 30 pers.)

Prof. Dr. Nele Stinckens, deeltijds werkzaam in het MPTC van de KUL, coŲrdinator van de Postgraduaatopleiding CliŽntgerichte Psychotherapie van de KUL.

E. Grenzen in interactie.

Hilde Wellens, klinisch kinderpsychologe, gestalttherapeute, teambegeleidster in BJZ, therapeute.

F. Persoonsgericht werken op een psychiatrische afdeling met ouderen: kader, grenzen en regels. (max. 30 pers.)

Paul Dierick, dr. psychologie, cliŽntgericht-experiŽntieel psychotherapeut, De Ceder, Seniorenkliniek PC Sint Norbertushuis Duffel.

12.15 u. Middagpauze

13.45 u.††††††††††† PARALLELSESSIES

G. In de angstfabriek: het behandelen van getraumatiseerde kinderen met lichaamskaarten.

Bart Santen,psycholoog-psychotherapeut, werkzaam bij de GGZ en in eigen praktijk. Trainer The Focusing Institute. Publicaties over focusing met kinderen en jeugdigen.

H. Afzien van zelfmoord. Over risico-inschatting van suÔcidaliteit en het empathiseren met de suicidale wens.

Marijke Vandervoort, klinisch psychologe, cliŽntgericht-experiŽntieel psychotherapeute. Preventiewerker Vlaams project zelfmoordpreventie CGGZ Noorderkempen.

I. You didnít read my letter!Over het therapeutisch begrenzen van buitensporige eisen en woede van borderline cliŽnten.

Greet Vanaerschot, Dr. Psychol. Wet., cliŽntgericht-experiŽntiŽel psychotherapeute in groepspraktijk Anthos en opleider.

Monica Gundrum, psychologe, cliŽntgericht-experiŽntiŽel psychotherapeute en opleider.

J. Gestolen grenzen, een magere buit: therapie bij psychotische daders van gewelddelicten. (max. 30 pers.)

Tom Van Damme, psycholoog, cliŽntgericht psychotherapeut in het U.P.C. te Bierbeek.

K. Je lichaam is je grens. Ervaringsgerichte oefeningen. (max. 30 pers.)

Kurt Renders: psycholoog, cliŽntgericht-experiŽntieel psychotherapeut, werkzaam in de GGZ Regio Breda en in een vrijgevestigde praktijk te Antwerpen, opleider en supervisor in de FMS te Turnhout.

L. De oevers van de rivier. Over de rol van grenzen in het reflectieve proces. (max. 30 pers.)

Ńrpi SŁle, psycholoog, cliŽntgericht-experiŽntieel psychotherapeut, CGGZ Zuid-Brussel

15.00 u.††††††††††† Koffiepauze

15.30 u.††††††††††† Zorg dragen is ook zorg vragen.

Chris Van de Veire, psycholoog, cliŽntgericht psychotherapeut, zelfstandige praktijk in Brugge, opleider en supervisor cliŽntgerichte psychotherapie in de FMS Turnhout en de KUL, coŲrdinator opleiding Individuele Begeleidingin Kern.

16.30 u.††††††††††† Afsluiting

17.00 u.††††††††††† Receptie

 

PRAKTISCHE INFO

-          studenten + opleidelingen: 50 Ä

-          leden VVCEPC: 70 Ä

-          niet-leden: 85 Ä

         Voor betaling vanuit het buitenland: IBAN BE58 0012 7900 1479 Ė BIC GEBABEBB

Gelet op het gebrek aan parkeergelegenheid wordt het openbaar vervoer aangeraden. Voor het provinciehuis is een halte van tramlijn 2 (Antwerpen Linkeroever Ė Centraal Station Ė Hoboken). Ook tramlijn 15 stopt vlakbij (Harmoniepark), evenals een aantal buslijnen (G. Lemanstraat, J. Van Rijswijcklaan & Harmoniepark). Per trein kan u best afstappen in Antwerpen Centraal. Vervolgens neemt u in metrostation Diamant tramlijn 15 richting Mortsel of 2 richting Hoboken.

Voor een uitgebreide wegbeschrijving met de wagen: zie de website van het provinciehuis www.provant.be (adressen/provincie Antwerpen)