terug naar info over wijn

Berkensap aftappen 

Berkensap heeft als groot voordeel dat er niet alleen een goede wijn mee gemaakt kan worden (ook ideaal om te mengen met andere wijnen), het is ook extreem eenvoudig te verkrijgen. Waar je bij andere wijnen aan de slag moet gaan met potten, messen en fruitpersen heb je voor berkensap niet veel meer nodig dan een snoeischaar en een lege 1l-fles. Aftappen van berkensap kan enkel rond de maand maart. Er zijn verschillende methodes voor het aftappen van berkensap. De bekendste methode is die waar je een gat boort in de stam van de berkenboom en daar met behulp van een goede kurk en een hevelslang het sap uit opvangt. Het sap komt dus rechtstreeks uit de stam. Dit heeft voornamelijk als nadeel dat je kans maakt de boom te doden door te veel sap af te tappen. Vijf tot tien liter kan een serieuze berkenboom normaal wel missen. Eenmaal je zo'n hoeveelheid hebt getapt moet je nadien wel het gat goed afsluiten met een kurk.
De andere methode is eigenlijk ook een stuk eenvoudiger. Hiervoor hoef je niet creatief te zijn met kurk. Het enige wat je moet doen is bij elke boom één tak schuin afsnijden met een snoeischaar. Dit hoeft geen dikke tak te zijn, maar het mag natuurlijk ook geen dood hout zijn. Je zal dan al vrij snel merken dat uit die wonde sap komt gedruppeld. Hang aan die tak een fles (maak ze vast met wat touw) en zorg er voor dat de tak met de fles wat naar beneden gebogen hangt. Eenmaal de fles gevuld raakt zal dit natuurlijk vanzelf ook wel gebeuren. Met een beetje geluk kan je zo elke dag of om de twee dagen een volle fles berkensap oogsten. Je kan een hele tijd blijven tappen, tot het sap wit van kleur wordt. Omdat je maar één, vrij kleine, wonde maakt in één tak van de boom, hoef je niet bang te zijn dat de boom het niet overleeft. Puur berkensap zou volgens sommigen erg gezond zijn en (gek genoeg) ook erg goed om je haar mee te wassen. 

Berkensapwijn 

Wijnsoort:Smaak:demi-sec
Ingrediënten:
berkensap :4.5 liter
citroenen :2 stuks
zoete sinaasappel :1 stuk
rozijnen :500 gram
suiker :1200 gram

Werkwijze :

Na het aftappen van het sap stopt u de boom goed af met een houten stop, zo kan u het volgend jaar hetzelfde aftapgat gebruiken. Tap alleen maar sap af van volwassen bomen diameter ongeveer 25 cm. en nooit meer dan 10 liter.
Schil de sinaasappel en de citroenen zeer dun en voeg de schillen bij het berkensap, samen met de fijngehakte rozijnen. Pers de vruchten goed uit en giet het sap eveneens bij het berkensap. Zet het geheel goed afgedekt op een warme plaats en laat het drie dagen pulp gisten ook twee maal per dag alles goed omroeren om zoveel mogelijk smaak en kleurstoffen uit de schillen en de rozijnen te halen. Daarna het sap overhevelen en de pulp goed uitpersen. Voeg de twee sappen bijeen en roer alles goed door elkaar en nu beginnen de metingen als u het 100% correct wil hebben. U meet eerst het alcoholgehalte dat ontstaan is bij de pulpgisting dat moet ongeveer 1.5° zijn,dan met u het suikergehalte en voeg suiker bij tot een dichtheid van 1080 en niet meer.Als u alle correcties heeft gedaan het sap in de gistingsfles en het waterslot erop, de wilde gisting zal niet zo hevig zijn als bij andere sappen. Na 10 maanden zal de wijn al beginnen uit te klaren en mag u gaan overhevelen. Twee maanden later als de wijn nog niet klaar genoeg is hevelt u nogmaals over en dan na de volgende twee maanden mag u gaan bottelen, meet eerst je dichtheid ( minder dan 1000) om molotof-coctails te vermijden. Laat de wijn nog anderhalf jaar rijpen op de fles en daarna kan u uw vrienden verrassen op een zeer uitzonderlijk moezelwijntje.

Veel succes

Dominique