Welkom op mijn webstekje!

Wat vind je hier

Alchemie

Ayurveda

        Vata

        Pitta

        Kapha

Bachbloesems

Boekenhoekje

Foto's

Gedichten

Handoplegging

Hekserij

Holistische geneeskunde

Holistische hulpverlening

Homeopathie

Hypnose

Kunst

Lichtwerk

Links

Magie

Metamorfosemassage

Paranormaal

Reiki

Spiritueel

Wijn als geneesmiddel

Archief

Vertaalwerk

 

Contact

ANieuwA

Gastenboek

Weblog

Living in Antwerp

Zoekertjes

 

 

 

Wijn als geneesmiddel

Wijn is een van eerste en oudste produkten die nog steeds door de mens verbouwd worden. In alle streken waar wijn wordt gedronken, vindt men recepten terug om wijn als medicijn te gebruiken. Enkel speciale wijnen worden hiervoor uitgekozen. De bijverschijnselen van de recepten van deze wijnen worden overgeleverd omwille van de heilzame en preventieve werking welke er van uitgaat.

Zulke ervaringen zijn niet alleen interessant voor de medische wetenschap, maar ook een welkome aanvulling van de huisapotheek. Over geen enkel 'medicijn' werden zo vele secundaire wetenschappelijke studies gemaakt als over wijn.

Maar vermits wijn een alcoholhoudende drank is, schuilt er een gevaar in het gebruik ervan. De overstap van gelegenheidsdrinker naar gewoontedrinker vindt meestal ongemerkt plaats.

Dit kan echter voorkomen worden door rekening te houden met je eigen grenzen!

 

Reeds in het oude Egypte, maar ook bij de Grieken en de Romeinen werd wijn als medicijn gebruikt.

De Oud-Egyptische geneeskunde was dermate ontwikkeld dat er reeds honderden recepten bekend waren. Vaak was de basis ... wijn!

In zalven werd vaak wijndroesem verwerkt. Wijn zelf werd in de volgende produkten verwerkt: pijnstillers, laxeermiddelen, medicijnen ter verlichting van maag-, darm- en leverklachten.

Wijn werd ook uitwendig gebruikt bij reuma, zwellingen en wondbehandelingen.

 

De artsen van het oude Griekenland waren de eersten die het gebruik van wijn in de geneeskunde van een wetenschappelijke basis voorzagen. Hippocrates gebruikte met water verdunde wijn als koortswerend middel. Andere indicaties voor het gebruik van wijn waren: spijsverteringsstoornissen, hoofdpijn, hart- en vaatklachten, oogaandoeningen, kalmeermiddel en als pijnstillend middel bij jicht.

De Romeinen namen de Griekse wijsheden over en zetten het onderzoek verder. Galenus gebruikte wijn voor wikkels, massages en om in te wrijven. Hij behandelde open wonden met in wijn gedrenkte doeken, gezien er in die tijd geen ander ontsmettingsmiddel voorhanden was.

Ook veldheren zoals Napoleon en Julius Caesar schreven hun soldaten voor wijn te drinken zodat ze beter gewapend zouden zijn tegen een aantal besmettelijke ziekten.

In de Middeleeuwse kloosters speelde wijn uiteraard een belangrijke rol vanwege de liturgie. In tal van kloosters werd wijn verbouwd en onderzocht. De beroemde abdis en kruidgenezeres Hildegard Von Bingen schrijft aan wijn genezende krachten toe bij maagpijn en versterkende krachten bij longproblemen. Tevens beveelt ze wijn aan als laxerend middel.

Wijn werd niet alleen in de kloosters aanbevolen aan geneesmiddel. Tijdens epidemieŽn wordt wijn aanbevolen als volksgeneesmiddel bij uitstek. De stedelijke bestuurders gaven instructies aan de plaatselijke herbergiers om steeds voldoende wijn in voorraad te hebben. In de toenmalige ziekenhuizen maakte de wijnkelder deel uit van de huisapotheek.

Deze manier om met wijn om te gaan als geneesmiddel werd op sommige plaatsen tot in de late 19de eeuw toegepast!

 

 

 

Disclaimer: op deze site worden een aantal alternatieve geneeswijzen beschreven. Deze kunnen verlichting brengen bij een groot aantal klachten of zelfs sommige klachten helemaal doen verdwijnen. Voor mensen met gezondheidsklachten is het echter van belang in het bezit te zijn van een accurate diagnose, alvorens je een of andere therapie gaat toepassen. Om een deugdelijke diagnose te bekomen is het noodzakelijk een bezoek te brengen aan een universitair geschoolde ťn gediplomeerde arts.

Iedere alternatieve genezer die zichzelf en zijn patiŽnten respecteert, zal zijn klanten/patiŽnten eerst naar een huisarts of specialist verwijzen!