Welkom op mijn webstekje!

Wat vind je hier

Alchemie

Ayurveda

        Vata

        Pitta

        Kapha

Bachbloesems

Boekenhoekje

Foto's

Gedichten

Handoplegging

Hekserij

Holistische geneeskunde

Holistische hulpverlening

Homeopathie

Hypnose

Kunst

Lichtwerk

Links

Magie

Metamorfosemassage

Paranormaal

Reiki

Spiritueel

Wijn als geneesmiddel

Archief

Vertaalwerk

 

Contact

ANieuwA

Gastenboek

Weblog

Living in Antwerp

Zoekertjes

 

 

 

Ayurveda

   

Ayurveda is een combinatie van wetenschap en filosofie, een vorm van tradidionele geneeskunde die in India al duizenden jaren wordt beoefend.

Het is een holistisch systeem bestaande uit meerdere onderdelen die gericht zijn op het verbeteren van de emotionele, lichamelijke en geestelijke gezondheid.

Ayurveda zou aan de mensen zijn aangereikt door Brahma, de schepper van het universum volgens de hindoe - mythologie, via de goddelijke hindoeÔstische boeken, de Veda's.

De vroegste ayurvedische leer is vastgelegd in deze heilige geschriften van het HindoeÔsme. Er zijn in totaal 4 Veda's en de vierde, Atharva Veda, bevat een van de eerste gedetailleerde beschrijvingen van het Ayurvedische systeem.

Ayurveda betekent letterlijk: ' De wetenschap van het leven'. Het woord is afkomstig uit het Sanskriet, samengesteld uit de woorden ayus (leven) en vid (kennis)

Geneesmiddelen vormen slechts een onderdeel van de Ayurveda. Om optimaal resultaat te hebben is het nodig om ook de andere onderdelen te gebruiken: astrologie, meditatie, yoga, massage, geluids - en muziektherapie, ademhalingsoefeningen en voeding.

Kortom de Ayurveda is te beschouwen als een leefwijze!

Op welke manier kun je Ayurveda toepassen in je dagelijks leven?

Ayurveda is in het dagelijks leven makkelijk toe te passen door iedereen. De Ayurvedische leer gaat uit van drie menstypes:

 

Dit noemt men het tridosha - systeem:

 

Vata: dit woord is afkomstig uit het Sanskriet en betekent 'bewegen of in beweging brengen'. Vata is het belangrijkste onderdeel van het tridosha - systeem en is verantwoordelijk voor zowel de psychische als fysische bewegingen. Vata houdt het skelet en de weefsels in stand en de circulatie in het lichaam.

De elementen van vata zijn ether en lucht. Ben je een vata - type, dan ben je vatbaar voor overmatige wind en lucht, voor veranderingen en leid je een actief leven of ben je op zijn minst actief ingesteld.

 

Pitta: pitta is in dit geval geen broodje, maar eveneens een woord dat zijn oorsprong vindt in het Sanskriet. Het betekent verwarmen of verbranden. Het is verantwoordelijk voor alle biochemische activiteiten. Pitta is kosmisch verbonden met de zon. Het hoofdprincipe van pitta is omzetting.

De elementen van pitta zijn water en vuur.

Ben je een pittatype, dan neig je naar te veel vuur en kan je dingen snel veranderen of omzetten. Het element vuur geeft de neiging tot boosheid, plotselinge chagrijnige buien en snel oordelen. Vaak heb je een overmatige drang tot presteren.

 

Kapha: dit woord is eveneens afkomstig uit het Sanskriet, het betekent omhelzen of bijeenhouden. Het is een bron van zowel kracht als weerstand. Het is verantwoordelijk voor de opbouw van het lichaam. Door zijn samenstelling is kapha stabieler dan de 2 vorige dosha's. Kapha is verbonden met de maan. Het hoofdprincipe is traagheid. Kapha's dienen te worden geprikkeld om verveling te voorkomen.

De elementen van kapha zijn water en aarde.

Ben je een kaphatype, dan ben je niet snel geÔrriteerd. Misschien daarom dat kapha types lang leven. Als kapha ben je gevoelig en intuitief van aard, trouw en liefdevol. Soms is dit het gevolg van traagheid en luiheid, maar hun liefde voor rust en stabiliteit in het leven en de omgeving is oprecht.

 

 

Disclaimer: op deze site worden een aantal alternatieve geneeswijzen beschreven. Deze kunnen verlichting brengen bij een groot aantal klachten of zelfs sommige klachten helemaal doen verdwijnen. Voor mensen met gezondheidsklachten is het echter van belang in het bezit te zijn van een accurate diagnose, alvorens je een of andere therapie gaat toepassen. Om een deugdelijke diagnose te bekomen is het noodzakelijk een bezoek te brengen aan een universitair geschoolde ťn gediplomeerde arts.

Iedere alternatieve genezer die zichzelf en zijn patiŽnten respecteert, zal zijn klanten/patiŽnten eerst naar een huisarts of specialist verwijzen!