Welkom op mijn webstekje!

Wat vind je hier

Alchemie

Ayurveda

        Vata

        Pitta

        Kapha

Bachbloesems

Boekenhoekje

Foto's

Gedichten

Handoplegging

Hekserij

Holistische geneeskunde

Holistische hulpverlening

Homeopathie

Hypnose

Kunst

Lichtwerk

Links

Magie

Metamorfosemassage

Paranormaal

Reiki

Spiritueel

Wijn als geneesmiddel

Archief

Vertaalwerk

 

Contact

ANieuwA

Gastenboek

Weblog

Living in Antwerp

Zoekertjes

 

 

 

Holistische geneeskunde

Wat is holistische geneeskunde?

De term holistisch is afgeleid van het Griekse 'holos' wat heel betekent.

Toegepast op geneeskunde, wil dit zeggen dat men niet alleen een kwaal behandelt, maar bij het stellen van een diagnose tevens ook de patiŽnt zal bevragen naar zijn levensomstandigheden, persoonlijkheid en intermenselijke relaties.

Een arts die op holistische wijze te werk gaat, gaat er vanuit dat een patiŽnt deel uitmaakt van een geheel en dat de oorzaak van ziekte niet alleen te vinden is bij een virus, bacterie, microbe of een slecht werkend orgaan. Hij/zij zal verder gaan dan het trachten te repareren van het defecte orgaan in ons lichaam, alsof het over een defect wisselstuk uit een huishoudapparaat zou gaan!

Daarom is voor een holistisch arts een complete anamnese (voorgeschiedenis) heel erg belangrijk. Deze anamnese gaat verder dan de zuiver medische achtergrond van de patiŽnt. Levensomstandigheden, omgevingsfactoren, persoonlijkheid en intermenselijke relaties kunnen minstens even ziekmakend zijn dan een virus, bacterie, microbe of slecht werkend orgaan.

Zowel allopathische als homeopatische artsen kunnen op holistische wijze te werk gaan. Een aantal artsen zal naargelang de situatie kiezen voor deze of gene aanpak en in een aantal gevallen zelfs ervoor kiezen allopathische geneesmiddelen met homeopathische af te wisselen of tezamen te gebruiken. Dit gebeurt al naargelang de specifieke situatie van de patiŽnt.

Wil je meer weten over holistische geneeskunde?

De volgende sites zijn aanraders:

http://www.betrouwbare-holistische-geneeswijzen.info/

Op deze site  vind je uitgebreide informatie over holistische geneeskunde en een aantal alternatieve geneeswijzen die gebruikt worden binnen de holistische geneeskunde.

Via de site kun je je tevens abonneren op een gratis webmagazine in de taal van je keuze. In het magazine worden diverse onderwerpen behandeld. De abonnees kunnen ook vragen stellen mbt medische onderwerpen.

Deze site is m.i. wetenschappelijk verantwoord: de eigenaar was dertig jaar verbonden aan de universiteit van Antwerpen.

Let wel: de professor emeritus is sedert enkele jaren met pensioen en heeft geen praktijk meer. Hij kan je wel degelijk advies geven via zijn webmagazine mbt welke stappen je kan nemen of welk soort arts je het best consulteert!

Het Body Mirror Systeem voor healing en zelferkenning,
workshops in healing en zichtverbetering.

Dit systeem werd ontworpen door dhr Martin Brofman, Phd.
Je vindt zijn originele site via onderstaande link.

http://www.healer.ch
 

Samenwerking tussen alternatieve en allopatische geneeswijzen:

IOCOB

Deze site werd ontwikkeld door Prof. Jan Keppel Hesselink uit Nederland.

Wat zijn visie onderscheidt van vele andere is o.a. dat alternatieve geneeswijzen als complementair kunnen gezien worden (dus ter aanvulling van) aan de allopatische geneeswijzen.

Tegenstanders van holistische en of alternatieve geneeswijzen:

Hun standpunten vind je terug op de website van SKEPSIS.

http://www.skepsis.nl/

Ook in BelgiŽ zijn er de nodige skeptici te vinden. Zij zoeken helemaal geen toenadering tot andersdenkende, in tegendeel, ze proberen 'zieltjes te winnen'

Een voorbeeld hiervan vind je op mijn weblog:

http://alternatiefleven.web-log.nl/log/2441275

 

 

 

 

Disclaimer: op deze site worden een aantal alternatieve geneeswijzen beschreven. Deze kunnen verlichting brengen bij een groot aantal klachten of zelfs sommige klachten helemaal doen verdwijnen. Voor mensen met gezondheidsklachten is het echter van belang in het bezit te zijn van een accurate diagnose, alvorens je een of andere therapie gaat toepassen. Om een deugdelijke diagnose te bekomen is het noodzakelijk een bezoek te brengen aan een universitair geschoolde ťn gediplomeerde arts.

Iedere alternatieve genezer die zichzelf en zijn patiŽnten respecteert, zal zijn klanten/patiŽnten eerst naar een huisarts of specialist verwijzen!