Welkom op mijn webstekje!

Wat vind je hier

Alchemie

Ayurveda

        Vata

        Pitta

        Kapha

Bachbloesems

Boekenhoekje

Foto's

Gedichten

Handoplegging

Hekserij

Holistische geneeskunde

Holistische hulpverlening

Homeopathie

Hypnose

Kunst

Lichtwerk

Links

Magie

Metamorfosemassage

Paranormaal

Reiki

Spiritueel

Wijn als geneesmiddel

Archief

Vertaalwerk

 

Contact

ANieuwA

Gastenboek

Weblog

Living in Antwerp

Zoekertjes

 

 

 

Homeopathie

Samuel Hahnemann:

Deze Duitse arts leefde in de 18de en de 19de eeuw (1755-1843). Hij wordt algemeen als de grondlegger van de homeopathie beschouwd. Deze term is afkomstig uit het oud-Grieks en betekent 'overeenkomstig lijden'. Dokter Hahnemann definieerde het gelijkheidsprincipe: het gelijkende wordt genezen door het gelijkende.

Wanneer we deze gedachte volgen dan komen we tot de volgende conclusie: een stof die bij een gezonde persoon een aantal ziekteverschijnselen opwekt, kan bij een zieke met dezelfde symptomen juist de genezing opwekken.

Wie een homeopathische arts bezoekt, mag zich aan een grondig consult verwachten. Daarbij worden in se dezelfde middelen gebruikt als bij een allopathische arts: ook de homeopaat zal gebruik maken van labo-resultaten, bloeddrukmetingen en rŲntgenfoto's. Deze zijn belangrijk. Ze vormen een gedeelte van de anamnese (voorgeschiedenis) van de patiŽnt en dienen als onderbouwing van de eigen bevindingen en waarnemingen van de homeopaat.

Deze richt zich echt niet louter op de fysieke klachten van de patiŽnt. Er wordt gelet op het uiterlijk, de houding, de manier van spreken enz. Een optimaal eerste consult bij een homeopaat, anamnese genoemd, duurt dan ook makkelijk ťťn uur.

Een homeopaat behandelt niet de kwaal op zich, maar het totaalbeeld aan symptomen. Wanneer we in acht nemen dat volgens de reguliere psychologie reeds vastgesteld werd dat 80 % van alle ziektes en kwalen een psychische oorzaak hebben, is dit niet zo vreemd.

Samuel Hahnemann ontdekte niet alleen het gelijkheidsprincipe, maar ook de potentiŽring. Nadat hij vaststelde dat de door hem gebruikte dosissen bij patiŽnten heftige reacties teweeg brachten, besloot hij de tincturen te verdunnen: hij kwam tot de ontdekking dat op die manier de middelen beter werkten. Hoe hoger de verdunning, hoe sterker de werking van het homeopatische medicijn. Dit fenomeen benoemde hij als potentiŽring: een grondstof werkzamer maken.

 

 

 

Disclaimer: op deze site worden een aantal alternatieve geneeswijzen beschreven. Deze kunnen verlichting brengen bij een groot aantal klachten of zelfs sommige klachten helemaal doen verdwijnen. Voor mensen met gezondheidsklachten is het echter van belang in het bezit te zijn van een accurate diagnose, alvorens je een of andere therapie gaat toepassen. Om een deugdelijke diagnose te bekomen is het noodzakelijk een bezoek te brengen aan een universitair geschoolde ťn gediplomeerde arts.

Iedere alternatieve genezer die zichzelf en zijn patiŽnten respecteert, zal zijn klanten/patiŽnten eerst naar een huisarts of specialist verwijzen!