3 augustus 2008

Vandaag zijn we vanuit Bryce Canyon vertrokken om 7u45.
Via een rit van 160 mijl reden we richting North rim van de Grand canyon.
Eens in de staat Arizona, is het uur nog eens veranderd: nu is er 9 uur tijdsverschil met thuis.

Eerst reden we naar de camping. Deze was prachtig gelegen op de rand van een zijarm van de Grand canyon, op meer dan 2500 meter hoogte.
De Grand Canyon is een kloof, uitgesleten door de Colorado-rivier. Rondom de kloof is er een groot vlak plateau, het Coloradoplateau. Doordat dit plateau gelijkmatig omhooggeduwd werd, zie je in de canyon (die nog niet zo oud is) alle lagen gesteenten die zich in de loop der tijden opgestapeld hebben, in een mooi horizontaal kleurenpatroon. Door de afwisseling van zandsteen(de verikale stukken) en klaksteen(deze vormen de schuine stukken) is het geheel erg kleurrijk, maar ook vooral enorm groots. 15 km breed en bijna 2000 meter diep, en zowat 150 km lang, dat kan je op een foto niet zien of aanvoelen.

 We maakten een wandeling naar het visitors-centrum, langs de rand van de kloof, een tocht van 1,5 mijl. Op zich niet zo lang, maar op deze hoogte toch vermoeiend. Gelukkig ,waren er wat wolken, zodat het niet te warm was: 27 graden.

 

 

Op het uitkijkpunt(Angels point) zag je overal rond je de canyon.


    

 
Daarna gingen we naar een ranger-talk over de geologische geschiedenis van de kloof. Onderaan is het gesteente 1,8 miljard jaar oud, de lagen erboven die we zien zijn tussen 800 en 250 miljoen jaar oud(de rest is weggeërodeerd)

's Avonds hebben we buiten gegeten, met live-muziek.


Daarna maakten we een kampvuur. Eens de wolken verdwenen, was er een prachtige sterrenhemel, veel indrukwekeknder dan thuis. Daarna gingen we slapen.

 Home


4 augustus