15 juli 2010

Vanmorgen stonden we op rond 9 uur. Het was erg rustig op de campground. Na wat opruimen en ontbijten vertrokken we rond 11 uur verder op weg. Eerst reden we verder door de Avenue of the Giants, een oerbos met (nog eens) heel erg hoge sequoia's, de redwoods. Overal van het noorden van Californie tot net onder San Francisco vind je redwoods-bossen; de grootste concentratie kom je tegen in het noorden, het Redwoods national park. Maar ook verderop kom je nog kleinere State Parks tegen met deze bomen. De Avenue of the Giants bevindts zich in het Humbolds State park, de grootste verzameling van redwoods ten zuiden van het nationaal park. Hier bezochten we de Dyerville Giant, eens zowat de grootste boom ter wereld, maar een aantal jaren geleden is hij gesneuveld en ligt nu geveld op de grond. Joachim stapte er langs en telde 140 stappen; hij blijkt ongeveer 400 voet lang te zijn, toch meer dan 100 meter.

Daarna reden we verder richting San Francisco. Wat een autosnelweg zou moeten zijn, bleek op sommige momenten een bergwegje te zijn, en even later weer een echte freeway. Na 2 uur bochtenwerk ging het beter. We reden langs Napa Valley, de belangrijkste wijnstreek van Californie. We reden kilometers lang langs en door druivenvelden; heel wat huizen en kasteeltjes waren een kopie van Franse wijnhuizen en kastelen.We stopten in Calistoga om wat rond te wandelen, een stadje met veel winkels en restaurants, wijnproeverijen en hotels-rond-warmwaterbronnen, en heel wat Spaanstaligen. Deze doen hier duidelijk het echte werk op de velden. Er was zelfs een katholieke kerk; daar parkeerden we de mobilhome(de enigste plaats waar we hem kwijtkonden; we vroegen of het wel veilig was met al die Mexicanen, maar van criminaliteit is hier blijkbaar geen sprake). Om 16 uur aten we onze lunch/dinner in een restaurant-met-bar. We kregen een plaatsje in het restaurant, ondanks dat we pas echt avondeten konden krijgen vanaf 16u30; maar anders moesten we eten vlak naast de bar, en dat bleek met kinderen erbij blijkbaar niet verantwoord.
Daarna reden we verder naar onze camping in Novato, net boven San Francisco. Hier bleek onze camper erg klein en oncomfortabel te zijn, temidden tussen al deze grote campers naast ons. Een grote TV buiten, extra verlichting, comfortabele tuinzetels, uitschuifbare grote schuivan om de voorraad in op te bergen, een extra airco buiten, ...
We kuisten de camper op en gingen, na het opeten van onze laatste portie spaghetti, slapen.16 juli

index