Voeding
 
Door het vele bezoek aan lezingen over kromsnavels, heb ik mij een idee kunnen vormen wat de voeding inhoud van Zuid-Amerikaanse soorten.  In mijn collectie heb ik Pionussen (papegaaiachtigen) en Pyrrhurasoorten (parkieten).  Daarom heb ik twee basis zaadsamenstellingen voorhanden.  Voor elke papegaai- of parkietensoort; zelfs voor elke vogel apart, zou men over een zaadmengeling moeten beschikken.  Dit is onbegonnen werk.  De meest gekende merken zijn voldoende uitgebalanceerd om voor de nodige levensbehoeften te zorgen.  In de vrije natuur eten de meeste kromsnavels natuurlijk geen gedroogde zaden maar wel veel pitten van bessen, halfrijpe zaden, noten, fruitvruchten, bloemsens, insekten, enz....
 

A Zaad
Pyrrhura's
90 % mengeling grote parkiet + 10 % kanariezaad
Papegaaien
50% mengeling grote parkiet + 15% zonnepitten + 12.5% cardi + 12.5% boekweit + 10% hennepzaad
 

B Zachtvoer
groenten o.a. wortelen, boontjes, rode ronde bietjes, witloof, koolbladeren, paprika en Spaanse pepertjes
bessen o.a. rozebottels, rode besjes, frambozen, braambessen, vlierbessen en lijsterbessen
fruit o.a. appels, druiven en soms sinaasappels
maïs: diepgevroren halfrijpe maïskolven
eivoeder: Quiko + Orlux
 
In de moestuin verbouw ik de meeste van deze groente- en bessensoorten. 's Zomers worden de boontjes, paprika's, Spaanse pepertjes geoogst, in stukken gesneden, in plastic zakjes gedaan naargelang het aantal vogels beschikbaar en diepgevroren.  Halfrijpe maïskolven gaan los de diepvrieskist in.  Wortelen en rode bietjes worden ingekuild in aarde of zand en voor de vriestemperaturen afgedekt met strooisel.  Allerhande regelmatig geplukte bessen worden ook in zakjes diepgevroren.  De pitjes van frambozen en braambessen worden verwijderd bij het maken van confituur.  Deze lekkernijtjes worden ook bewaard.  U ziet het, heel veel voorbereidend werk.
In de lente- en zomermaanden krijgen ze om de twee dagen afwisselend de fruit-groentemix.  In de herfst wordt dit afgebouwd naar +/- 2 maal per week.  In de winter 1 maal per week als het weer het toelaat; kweekparen met jongen elke dag.  Om de dag als de mix niet gegeven wordt, hebben ze een stuk ontdooide maïskolf tot hun beschikking.

Bereiding van het zachtvoer
Van de ontdooide groenten en bessen wordt het water afgegoten.  Afwisselend wordt altijd een andere samenstelling genomen uit de diepvries.  Hierbij komen dan in blokjes gesneden wortelen, appels en bietjes; weer afwisselend.  Op dit vochtig voedsel strooi ik een deel gedroogd broodkruim en een deel eivoer.  Dit is zowat het basiselement.  Dit mengsel wordt goed gemengd.  De kruim en eivoer blijft aan de natte voeding plakken.  Vogels met jongen krijgen een mespuntje Aves-opfok op hun mengsel.  Voor de kweekperiode komt hier regelmatig een calciumpreparaat (Calcigenol N.F) bovenop of soms tarwekiemolie.  Sporadisch komen hier nog andere groente- en fruitsoorten bij als die voorhanden zijn: o.a. witloof, sinaasappel, druiven, kiwi, enz...  Bij de papegaaien worden ook apart gekraakte walnoten en Siberische bruine noten gegeven maar wel in beperkte mate.  Soms krijgen ze universeelvoer bijgevoederd waardoor ze hun dierlijk voedsel waaronder insekten binnenkrijgen.  Bij niet te warme temperaturen krijgen ze soms ook gekiemde duivenmengeling.  Overschotjes van deze kiemen worden nogal vlug weggenomen uit de voederbakjes.  Volledige planten van de paardebloem en stukjes takjes worden op de volièredraad gesmeten.  Dit is een goed voorbeeld van bezigheidstherapie.  Een karweitje om ze erdoor te halen, bast af te knagen en knoppen te eten, enz...
 

C Mineralen en spoorelementen
Deze vinden we terug in samengestelde grit.  Dit grit bestaat uit kleine steentjes, zandkorrels, kalk, allerhande fijngemalen zeeschelpjes, houtkool enz...  Deze steentjes dienen om in de spiermaag het voedsel fijn te malen.  Vooral de Zuid-Amerikaanse parkieten en papegaaien hebben hieraan een grotere behoefte dan vogels uit andere continenten.  In het wild eten de vogels veel vruchtenpitten die soms giftig kunnen zijn; daarom bezoeken ze de "Barreiros".  Dit is mineraalhoudende rotsaarde die ze eten om de giftige stoffen in hun voedsel te neutraliseren.  Ze gaan hier als het ware naar de dokter.
Dit grit en sepiaschelpen dienen dus gans het jaar ter beschikking te staan in de volière.  Vooral voor en na het leggen hebben de vrouwtjes grote behoefte aan kalk.  De kalk die nodig is om de eierschelp te vormen, komt vooral uit het beendergestel van het popje.  Tijdens en na het leggen van de eieren zal de man en de pop het tekort aan kalk in zich opnemen.
 

D Besluit
Zuid-Amerikanen vragen een gevarieerde voeding die niet alleen uit gedroogde zaden mag bestaan.  Daarom hebben ze nogal een dunnere ontlasting en de overschotjes van de groentemix moet men ten laatste de volgende dag verwijderen.  Dit is veel kuis- en voederwerk voor de echte vogelliefhebber.
Maar het kan anders !
Voederproducenten hebben nu pellets in allerhande vormen, kleurtjes en smaken.  Alles wat de kromsnavel nodig heeft zit er werkelijk in.  Geen afval meer, geen werk maar is het kostenbesparend?  Waarom eet de mens dan al niet per dag een blok samengesteld voedsel?
Als de vogelkweker commercieel denkt, zal hij deze visie volgen.  De echte vogelliefhebber zal zijn oude voedselsamenstelling behouden.  Onze liefhebberij zal in de toekomst in 2 richtingen evolueren; denken we maar aan de commerciële handvoedingsmethodes voor babypapegaaien.
Wat brengt de toekomst?


onderstaande tekst werd mij toegestuurd door Pieters Roland

Samen vooruit
Een boek onlangs verschenen trok mijn aandacht. Schrijver had het over het positieve in onze samenleving. Hij vergeleek met vroeger. Er over uitweiden wil ik niet. Maar kijk eens naar jezelf als je dit leest. Er is meer luchtvervuiling en milieu vervuiling. Dat geeft  welvaartsziekten als kanker , hart en vaatziekten als gevolg. Maar we zijn ook met zoveel meer. We worden ouder en nu weet je waar je aan doodgaat. Vroeger niet..We hebben iets bereikt een zekere welstand en daar is voor gestreden. Laat het ons zo houden en beginnen bij onszelf. Of wil je terug met de fiets? We moeten er het beste van maken Dit kan als je samen kan praten.Een jaarwisseling brengt geen verandering. De beloftes aan anderen en zichzelf halen niets uit. We weten dat is gewoon zichzelf en anderen voorliegen. De tijd heeft het bewezen. Zelfs een nieuwe eeuw bracht geen verandering. Integendeel. Werkloosheid , oorlogen , discriminatie het zal er zijn tot het einde der tijden. Zo wordt het ons door TV en nieuwsbladen voorgeschoteld. Strijden voor een één Europa en niet eens met je Franse makkers mogen in vrede leven. Daar zul je op de aanstaande Wereldkampioenschappen niets van merken. Het wordt een succes. Van slechte tijden zul je niets merken daar. Wie het kan betalen en durft is daar. De kleine en arme vogelkweker zucht.10 vogels kosten mij al vlug 5000 frank of 123.4?. Neen ik ga niet. Zo zal het altijd blijven. Maar ook daar kan in de toekomst iets worden aan gedaan. Zo kennen we de ware kampioenen.
Samen werken aan onze hobby en het voortbestaan vrijwaren.
Kennis en wijsheid vergaren haal je uit boeken en discussies.Niet met geweld en het verleden te verbranden.
Het boekje is er weer voor jou. Het moet je uitlaatklep zijn. . Dank het bestuur er eens extra voor.Meer nog jou bestuur.Je hebt de kans om mijn artikelen te lezen. Het hoeft niet altijd over vogels te zijn. Maar structuren en gedachten moeten er aan bod komen.Vele besturen weigeren deze artikelen. en meer dan je denkt.  Niet goed voor de leden vinden ze. En gevaarlijk erbij. Want die mensen zouden ook kennis verwerven. Alhoewel dit komt de hobby ten goede.Groepen splitsen en nieuwe clubs worden gevormd. Wat weer een zwakte betekend voor onze toch al zo bedreigde hobby. Dit doordat er geen jonge mensen meer zijn geïnteresseerd en er nog altijd een groene dreiging hangt. Alhoewel ze hebben goede punten. Ze waren er tegen dat met dioxine verontreinigde melk vermengd werd met schone melk. Ze deden er wel niets aan. En vertelden ze het U. Het gehalte aan dioxine bleef uiteindelijk onder de norm.en in Engeland mag nog meer dus geen maatregen maar. De Belgische Groenen (Agalev) bij monde van de heer Malcorps wijzen de gevolgde procedure af: "Dioxine is kankerverwekkend, ook in kleine hoeveelheden. Door de betrokken melk te verdunnen, verspreid je het gevaar alleen maar". Zij verwachten dat België binnenkort de Nederlandse norm overneemt .Maar het vangen en houden van een vink is erger vinden ze. Dat is pas gevaarlijk.Daar moeten ze op af. Laat ons deze mensen eens echt met de hobby laten kennis maken. Als ze willen. En promoten. Werk voor de besturen  van onze verenigingen.
 

Samen zoeken naar het beste voor onze vogels
Er zijn firma ‘s die zich echt bezig houden met de zorg voor de huisvesting van je vogels. Werkelijk mooie volières die je dieren een echte luxe uitstraling geven. Daar wordt zo weinig over geschreven. En ze zijn een  uitstraling in je tuin. Verder zijn er ook zo weinig goede artikelen over voeding die worden ondersteund met technische bagage.Daar is nog een mijlpaal werk aan. Ik weet het wel je mag Jantje niet wakker maken. Maat onze vogelliefhebber is slimmer.Hij zal niet alles blijven pikken en kwaliteit willen voor de vogel zijn bek.Hij wil weten wat de inhoud van zijn pak bevat. Laat er een wet komen die de volledige inhoud van de pak verteld. Dan zal de prijs en kwaliteitsverhouding te rechtvaardigen zijn. Hij die het niet kan lezen kan het leren.Het komt zijn gezondheid en dat van de vogels ten goede.
Samen willen we weten wat onze voeding bevat.

We weten dat de zadenmengeling onmisbaar is voor de vogels. Zaden en granen. Er moet een variatie zijn. De vogel moet er voor 90% op kunnen leven. Een gesprek met een directeur maakte me wijzer. Hij beweerd dat hij echt kwaliteit heeft. Land van herkomst , oogst , oogsttijd. Er is zoveel verschil in kanariezaad. Maar weet jij als ze je troep verkopen. Ik niet. Hij is duurder , normaal ; maar je wint het toch terug na verloop van tijd.Wel ik ga er op af en hou jullie op de hoogte. Als hij de waarheid spreekt komt dit in jullie boekje vermeld met naam. Hij heeft die voor alle soorten vogels. Zelfs de samenstelling. Dat is pas met je hobby bezig zijn voor het welzijn van je dieren.Als je vitaminen koopt wil je dat die er zijn. Geen suiker. Dat moet vermeld zijn op de verpakking. We zullen de betere nagaan. Dierlijk eiwit moet dierlijk eiwit zijn.Dat is belangrijk.Er moet vermeld waar het vandaan komt . En het  aminozuurpatroon er op vermeld . Volledig. Al deze zaken kunnen alleen maar bijdragen tot een betere kwaliteit van onze vogels. En daar streven we naar. Gezonde vogels geven garantie op de toekomst.

Pieters Speciaal ® - Oude Gentweg 2 - 9900 EEKLO - Tel: 09/3776477 - Fax: 09/3775238 - E-mail: pieters.roland@skynet.be - Website: www.pietersspeciaal.be


Naar boven