Olympische Spelen - Antwerpen 1920      

Belgische deelnemers

Sport in BelgiŽ voor WO I
Hoewel de voetbalsport en het wielrennen in ons land het meest tot de verbeelding spreken, toch heeft BelgiŽ zich ook in andere sporttakken veelvuldig laten opmerken. Op internationaal vlak kon men in de andere disciplines de meeste glorie behalen op de Olympische Spelen.

De Belgen namen niet deel aan de eerste en derde editie van de Olympische Spelen in 1896 en 1904, omdat Athene en St.-Louis te ver af waren gelegen.

In 1900 in Parijs waren zij wel aanwezig en behaalden 16 medailles, waarvan 6 gouden. Een opmerkelijke medaille in Parijs was het brons in het voetbal, maar het moet gezegd dat er slechts drie ploegen deelnamen. Aimť Haegeman en Constant van Langendonck veroverden elk een gouden medaille in de ruitersport. Lťon de Lunden won het duivenschieten. Hubert Van Innis, toen reeds, behaalde twee overwinningen in het boogschieten. De "Royal Club Nautique de Gand" wist in de roeidiscipline 'vier zonder stuurman' het goud te veroveren. De club behaalde nog zilver in het roeien met acht. In alle bovengenoemde disciplines wonnen de Belgen ook nog zilveren en bronzen medailles. Ook in het waterpolo stonden de Belgen hun mannetje, zij verloren slechts in de finale tegen de onoverwinnelijke Engelsen.

Acht jaar later in Londen bleven de Belgen op deze onderdelen sterk presteren, maar ook in het wielrennen, schermen en zeilen behaalden zij successen. Zij wonnen acht medailles, waarvan slechts ťťn gouden. De gelukkige was Paul Van Asbroeck , toen reeds, in het revolver- en pistoolschieten. Ook buiten de Olympische Spelen presteerde deze schutter sterk. Hij werd immers zesmaal wereldkampioen pistoolschieten tussen 1904 en 1912.

Op de Olympische Spelen in 1912 in Stockholm waren de Belgen veruit de sterksten in het schermen. Zij behaalden als ploeg de gouden medaille en individueel veroverden Paul Anspach en Philippe le Hardy de Beaulieu respectievelijk goud en brons. Voorts wonnen de Belgen nog zilver in het roeien en brons in de ruitersport en het waterpolo, samen zes medailles.

De Antwerpse Spelen
Afhankelijk van de gehanteerde bron varieert het aantal Belgische deelnemers aan de Spelen van Antwerpen nogal sterk. Het nooit gedrukte officiŽle rapport vermeldt zelfs het onmogelijke cijfer van 1 945 Belgische deelnemers. Waarschijnlijk heeft dit cijfer te maken met het groot aantal figuranten dat participeerde aan de openingsplechtigheid. Recent onderzoek houdt het op 333 mannelijke en 10 vrouwelijke sporters.

Feit blijft dat velen vandaag de dag nobele onbekenden zijn, of ... hoe BelgiŽ nog steeds omgaat met zijn verleden.
Zo gaat bijvoorbeeld in Hoboken het hardnekkige verhaal van handboogschutter Joseph Van Beirendonck, gevierd voor zijn gouden medaille tijdens de Olympische Spelen van 1920, maar de brave man is nergens op een deelnemerslijst is terug te vinden.

Hierna worden de Belgische deelnemers aan de Spelen van 1920 per sporttak gecatalogeerd. Bovendien werd getracht een zo volledig mogelijk beeld van de individuele prestaties weer te geven. Verdere inventarisatie en onderzoek dringen zich hier op.

Om het overzicht te behouden hanteren we hetzelfde schema als bij de uitslagen.

Om de legende te lezen volgen hierna als voorbeeld enkele referenties:

R1    6 1ste reeks, zesde plaats
KF3 3de kwartfinale
HF2 2de halve finale
F      4 Finale, vierde plaats
Q gekwalificeerd voor volgende ronde
Qdec4 gekwalificeerd door beslissing in ronde 4
dns niet gestart (did not start)
dnf niet beŽÔndigd (did not finish)
disq gediskwalificeerd
ko knock out
tko technisch knock-out

   Atletiek    Paardrijden    Touwtrekken
   Boksen    Polo    Turnen
   Boogschieten    Roeien    Voetbal
   Gewichtheffen    Rugby    Waterpolo
   Hockey    Schermen    Wielrennen
   IJshockey    Schieten    Worstelen
   IJsschaatsen    Schoonspringen    Zeilen
   Moderne pentatlon    Tennis    Zwemmen
      Kunstwedstrijden