Olympische Spelen - Antwerpen 1920      
Uitslagen

Veel atleten trokken naar Antwerpen om met hun tegenstanders van de Spelen van Stockholm 1912 te kunnen wedijveren. Maar de oorlog had veel slachtoffers gemaakt en veel atleten van toen waren gesneuveld op één van de vele slagvelden van Europa.

Toch waren de Spelen in die tijd nog veelal een zaak van aristocraten. Deze 'amateurs' konden het zich immers veroorloven een aanzienlijk deel van hun tijd aan hun meestal exclusieve sport te besteden.

Maar ook meer volkse sportdisciplines kwamen aan bod, een toegeving van het IOC om de grote massa te lokken. Deze nieuwe sporten waren boogschieten, boksen, gewichtheffen, hockey, roeien, rugby en worstelen vrije stijl.

Andere sporten zoals bv. golf stonden geprogrammeerd (Golf Club van Kapellen) maar werden uiteindelijk, bij gebrek aan belangstelling, niet georganiseerd.

Sommige proeven werden als demonstratiesport aan het Antwerpse publiek voorgesteld. Zo waren er turndemonstraties voor vrouwen en een korfbaldemonstratie in het stadion. Vooral deze laatste proef had heel wat voeten in de aarde vooraleer ze doorgang kon vinden. Via een bedelactie waren de nodige fondsen verzameld om twee Nederlandse teams, samengesteld met spelers uit Amsterdam en Zuid-Holland, de kans te geven hun kunnen te tonen. Enkele dagen voor de geplande datum van 1 augustus werd echter gemeld dat de ploegen niet mochten komen. Er werd een nieuwe datum voorgesteld (22 augustus) en er zou gespeeld worden tegen het basketbalteam(!) van de Young Men’s Christian Association. Na een nieuwe bemiddeling kon de korfbalwedstrijd tussen de gemengde Nederlandse teams dan toch doorgaan. Op zaterdag vond de trip naar Antwerpen plaats en de spelers kregen een meer dan behoorlijk logies in pension ‘de Wit’. Op zondag, om kwart voor een, werd vertrokken naar het Kiel, maar de koetsiers reden in plaats van naar het Zuid in de richting van de polders, naar een kermisterrein dat ‘de Olympische Spelen’ werd genoemd. Pas om tien voor twee werd uiteindelijk het stadion bereikt. Na de start van de marathon kon het publiek kennismaken met het korfbal. Toen de stand 2-0 voor Zuid-Holland werd, schenen enkele spelers evenwel te vergeten dat het om een demonstratie ging. Precies om drie uur werd de wedstrijd beëindigd zodat iedereen de spannende finale van de marathon kon beleven. Nadien vertrok het gezelschap terug richting station om de trein van kwart over zes richting Holland te halen.

Andere sporten vonden dan weer voor het laatst plaats in Antwerpen: het touwtrekken, gewichtwerpen, de 3 000 m en 10 000 m snelwandelen, de 400 m schoolslag en meerdere zeildisciplines.Hierna volgen de gedetailleerde uitslagen van de olympiade van Antwerpen 1920. Voor elke winnaar wordt tevens het olympische palmares weergegeven.
Ook wordt ruimte voorzien voor een aantal 'markante' figuren. Dit kunnen zowel uitmuntende sporters zijn als atleten die in hun later leven een merkwaardig parcours hebben afgelegd.

  Atletiek   Paardrijden   Touwtrekken
  Boksen   Polo   Turnen
  Boogschieten   Roeien   Voetbal
  Gewichtheffen   Rugby   Waterpolo
  Hockey   Schermen   Wielrennen
  IJshockey   Schieten   Worstelen
  IJsschaatsen   Schoonspringen   Zeilen
  Moderne pentatlon   Tennis   Zwemmen
       Kunstwedstrijden