Comache

COMANCHE INDIAAN

 

Comanche Indiaan is nomadische Noordamerikaanse Indiaanse groep die in de 18de en 19de eeuwen de zuidelijke Grote Vlaktes zwierf.

Comanche was een krachtige stam, met een bevolking geschat op tussen 7.000 en 10.000.

Voorafgaand aan 1874, voerde Comanche niet de zondans of een andere het integreren stammenceremonie uit. Hun voornaamste voedsel was buffelsvlees.

De buffels voorzagen hen ook van kleding, die voor hun tipi’s, krachtdraad, en waterdragers behandelen die van de dierlijke maag worden gemaakt.

Comanche was één van de eerste stammen om paarden van het Spaans te verwerven en één van de weinigen om hen in om het even welke mate te kweken.

Hoogst deskundige ruiter Comanche plaatsten het patroon van ruiternomadism die van de Vlaktes Indiaans in de 18de en 19de eeuwen zo kenmerkend werd.

In de medio-negentiende eeuw werd Penateka, of zuidelijke tak van Comanche, geregeld op een reserve op Indiaans Grondgebied (nu Oklahoma).

Het noordelijke segment van de stam, echter, zette de strijd voort om de jachtgebieden tegen witte kolonisten te beschermen.

In 1865 ondertekenden Comanche en hun bondgenoten Kiowa een verdrag met de Verenigde Staten, die hen verleenden wat nu westelijk Oklahoma van het Rode noorden van de Rivier aan Cimarron is.

De overheid, echter, kon de blanke niet van het land houden dat aan de Indiaans was beloofd, en het was na deze datum dat een aantal van de vreselijkste ontmoetingen tussen de krachten van de V.S. en Comanche plaatsvonden.

In de recente 20ste eeuw over 3.000 leefde Comanche op individuele holdings in de buurt van Lawton, Okla.

 

Quanah Parker

comache

Quanah Parker was geboren in 1845, dichtbij de Dalingen van Wichita, Texas en stierf 23 Februari..1911, dichtbij Sill van het Fort, Okla.

Hij was een agressieve leider Comanche die een niet succesvolle oorlog tegen blanken invallers in zuidoostenTexas (1874-75) opzette; hij later werd de belangrijkste woordvoerder en de leider in vredestijd van de Indianen op dat gebied, een rol die hij 30 jaar heeft uitgevoerd.

Quanah was de zoon van Belangrijkste Peta Nocone en Cynthia Ann Parker, een blanke vrouw die door Comanches als kind wordt gevangen. Quanah voegde de achternaam van zijn moeder aan van hem toe.

Hij was lid van de woeste band Kwahadi - in het bijzonder bittere vijanden van de buffelsjagers die hun beste land op de grens van Texas hadden toegewezen.

Parker en zijn band, echter, weigerden samen te werken en zetten hun invallen voort.

In Juni 1874 verzamelde Parker zowat 700 strijders van onder Comanche, Cheyenne, en Kiowa en viel ongeveer 30 witte buffelsjagers aan die bij de Muren van de Adobe, Texas in vieren worden gedeeld.

De Groep van Parker van de V.S. militaire wraak genomen van kracht, maar hield op de Afgebakende Vlaktes voor bijna een jaar stand alvorens hij definitief zich bij Sill van het Fort overgaf.

Tijdens de volgende drie decennia was hij de belangrijkste onderwijs en landbouw aanmoedigt en tolk die van witte beschaving aan zijn mensen, een succesvolle zakenman terwijl het handhaven van zijn eigen Indaanse cultuur wordt

[Welkom] [Home] [Gemeenschap] [Moedige mensen] [Overlevingskunst] [Tijdstabel] [Stamoudsten] [Stammen] [Wapens] [Woningen] [Stamhoofden] [Links]

© 2006 Apacheke's Design