Moedige mensen

Moedige mensen

De vrouw was er altijd; ze is eeuwig. De man komt voort uit de vrouw en keert naar de vrouw terug

gezegde van de Ojibwa

Sarah Winnemucca 1844-1891

Sarah behoorde tot de Paviotso-paiutes uit Noord Nevada.

Zij was de enige vrouwelijke Paiute-chef.

Haar grootvader escorteerde rond 1840 de Britse Kapitein John Fremont op diens ontdekkingsreis door het westen.

 In 1960 werden haar moeder, zuster en broer gedood in de Paiute-oorlog tegen de blanke.

Sarah trad op als bemiddelaarster tussen haar volk en de blanke kolonisten.

Later schreef ze een boek over haar leven en het grote leed dat haar stam was aangedaan

sarah

Geboren: 1844

Gestorven: 17 Oktober..1891

De Naam van het meisje : Winnemucca

Race/nationality/ethnic achtergrond: Inheemse Amerikaan (Noordelijke Paiute)

Gehuwd : Lt. L. H. Hopkins; Lt. E. C. Bartlett; Indiaanse echtgenoot (onbekende naam)

Belangrijke gebieden van het werk : politiek (spreker, activist), onderwijs (schoolorganisator), literatuur (auteur)

Biografie:

De geboorte van Sarah Winnemucca viel met het begin van een reeks van dramatische historische veranderingen voor haar mensen, veranderingen waarin zij een belangrijke en vaak ondankbare rol zou spelen. Zij werkte door in haar leven tussen haar mensen en blanke mensen om de rechten te verdedigen en begrip te creŽren.

"Ik was geboren ergens dichtbij 1844, maar ben niet zeker van de nauwkeurige tijd. Ik was een zeer klein kind toen de eerste blanke mensen in ons land kwamen. Zij kwamen als een leeuw, ja, zoals een brullende leeuw, en zijn zo verdergegaan sindsdien, en ik ben nooit hun eerste komst vergeten. Mijn mensen werden op dat ogenblik over bijna allel grondgebied verspreid dat nu als Nevada is bekend. Mijn grootvader was de belangrijkste van de volledige natie Piute, en werd gekampeerd dichtbij Meer Humboldt, met een klein gedeelte van zijn stam.


Op het tijdstip van haar geboorte, waren Noordelijke Paiutes en Washos de enige inwoners van het land dat nu westelijk Nevada is. Haar grootvader, Belangrijkste Truckee, stemde in met de aankomst van zijn "witte broers" en hielp Algemene John C. Fremont in de Oorlog van de Beer tegen Mexicaanse controle van CaliforniŽ. Nochtans, vertrouwde haar vader, Belangrijkste Winnemucca, niet op de blanke mensen en waarschuwde zijn eigen mensen om hun afstand te houden. Misschien werd het horen van deze tegenovergestelde gezichtspunten portent van haar leven,

Sarah werd voor heteerst geÔntroduceerd aan blanke mensen toen ze zes jaar was, haar grootvader drong aan dat ze met hen mee naar CaliforniŽ moest gaan. Zij werd aanvankelijk bang gemaakt, maar hield van dergelijke luxe zoals bedden, stoelen, helder gekleurde schotels en het voedsel,dat zij werd kreeg.. Tegen de tijd dat zij veertien was, had zij vijf talen, drie Indiaanse dialecten, het Engels en het Spaans verworven. Sarah keerden na een incident van slecht behandelen van blanke mensen terug naar haar stam.

Vervulde het definitieve bezoek van Sarah in de blanke cultuur op leeftijd zestien aan het sterfbed van haar grootvader ,het verzoek dat zij en haar zuster Elma in een convent school bij San Jose, CaliforniŽ worden opgeleid. De twee meisjes werden nooit officieel toegelaten aan de school, maar tijdens hun weinig weken daar, bleef zij meer kennis en ervaring in de nieuwe cultuur te verwerven.

Aangezien Sarah rijpheid bereikte, Zij huwde later een Indiaanse echtgenoot, maar verliet hem voor zijn geweldadigheid op haar.

In 1872, was Sarah met haar mensen op het reservaat Malheur in Oregon waar de Indiaanse Agent Samuel Parrish iedereen vrij behandelde. Nochtans, werd hij vervangen met een minder betrouwbare agent, en aangezien de problemen op de reservaat steeg, bood Sarah die bereid is om naar Washington, D.C. reizen om uit namens haar mensen te spreken, een reis die werd onderbroken terwijl zij de troepen van de V.S. in de oorlog Bannock van 1878, Sarah bood haar diensten aan het Leger aan als tolk en verkenner.

In 1880 Januari, pleitte zij de oorzaak van de Indianen in Washington, D.C. vůůr Secretaresse van Binnenlands Carl Schurz en President Rutherford B. Hayes. Uiteindelijk, ontving Sarah beloften van verbeteringen voor haar mensen, die later door de overheid werden gebroken. Ondanks haar bepleiten voor haar mensen, veroorzaakten de gebroken beloften hen om haar te wantrouwen. Nog, wijdde zij de rest van haar leven aan haar werk, dat meer dan 400 toespraken geeft aan aanwinstensteun voor Paiutes. Veel van haar toespraken werden gegeven op de Kust van het Oosten door de steun van Elizabeth Peabody en Mary Peabody Mann.

Zij werd ook toegewijd aan het onderwijsschool aan kinderen Paiute en opende een school voor Indiaanse kinderen "Instituut van Peabody" dichtbij Lovelock, Nevada worden genoemd. Toen haar echtgenoot, op dat ogenblik Lt. L. H. Hopkins, aan tuberculose stierf en de school werd gesloten, Sarah die naar Montana wordt verplaatst om haar laatste dagen met haar zuster Elma door te brengen.

Sarah stierf op 17 Oktober..1891, van tuberculose op de leeftijd van 47.

"Sarah Winnemucca zal altijd herinnerd worden als een specifieke Inheemse Amerikaanse vrouw die tot twee culturen behoorde. Met ťťn voet in de Indiaanse Natie en andere in de blanke wereld, verzond zij over de vlaktes zoals een opvlammende pijl slechts om van haar doel te kort te schieten. Ontgoocheld en verraden, stierf Sarah alvorens zij haar voltooide, opdracht, die gelooft om een mislukking te zijn (Seagraves, Hoge Spirited Vrouwen van het Westen).

Het leven onder Piutes is de krachtige erfenis van Sarah Winnemucca aan zowel culturen, de Inheemse Amerikanen als de blanke. Het verscheen in 1883, het eerste boek ooit gepubliceerd die door een Inheemse Amerikaanse vrouw werd geschreven.

 

[Welkom] [Home] [Gemeenschap] [Moedige mensen] [Overlevingskunst] [Tijdstabel] [Stamoudsten] [Stammen] [Wapens] [Woningen] [Stamhoofden] [Links]

© 2006 Apacheke's Design