Ojibwa

De Ojibwa of Chippewa zijn een stam van inheemse Amerikanen, na de Cherokee en Navajo de grootste groep Indianen in de Verenigde Staten van Amerika. Zo'n 100.000 van hen wonen in de staten Michigan tot aan Montana. Ongeveer 76.000 wonen in Canada. Ze staan vooral bekend om hun kano's en rijstteelt. De Ojibwa zijn ook de enige stam die de Sioux verslagen hebben. De meeste Ojibwa waren jagers en verzamelaars. Hun woningen (de waaginogan) maakten ze van berkenbast en wilgen. Ze kenden ook een soort schrift, dat gebruikt werd bij religieuze riten van de Midewin, en dat geschreven werd op rollen van boombast.

Toen de Europese kolonisten de eerste Ojibwa in de 17e eeuw tegenkwamen, leefde de stam vooral bij Lake Superior in Michigan. Ze kregen wapens van de Fransen, waarmee ze de Fox naar Wisconsin verjoegen en de Dakota over de Mississippi dreven. Uiteindelijk bereikten de Ojibwa de Turtle Mountains in het huidige Noord-Dakota.

De Ojibwa hadden al lange tijd een verbond met de Ottawa en de Potawatomi, en vochten tegen de Sioux en de Iroquoi. Ze veroverden oostwaarts meer land tot aan Lake Huron. Tijdens de Zevenjarige Oorlog tussen de Fransen en de Indianen kozen de Ojibwa de partij van de Fransen, en in de Oorlog van 1812 voor de Britten. Op 8 juli 1822 schonk de stam een groot stuk land in Ontario aan het Verenigd Koninkrijk.

De Ojibwa leven tegenwoordig nog grotendeels zoals ze deden vr de kolonisatie van Noord-Amerika. De traditionele manieren om rijst en bessen te oogsten en ahornstroop te maken worden nog steeds gebruikt. Ieder jaar komen ze ook samen bij de pow-wows in een aantal reservaten in Noord-Amerika en Canada.

 

Ojibwa
[Welkom] [Home] [Gemeenschap] [Moedige mensen] [Overlevingskunst] [Tijdstabel] [Stamoudsten] [Stammen] [Wapens] [Woningen] [Stamhoofden] [Links]

© 2006 Apacheke's Design