omomdaga

Onondaga Indianen

Onondaga roept zich Onoda'gega, soms gespeld Onontakeka, wat Mensen van de Heuvels, of Onondagaono betekent (de Mensen van de Heuvels).

Onondagaono is één van de originele Vijf Naties om het Peacemaker's bericht goed te keuren, en zij traden samen met Mohawk, Oneida, Seneca toe, en Cayuga om overeenkomst te vormen Haudenosaunee, die ook bekent is als de Irokezen Confederacy. Haudenosaunee vertaalt: (Mensen van Longhouse), wat naar het type van huizen verwijst die door Haudenosaunee worden gebouwd. In ongeveer 1714, sloot aan Tuscarora zich bij Haudenosaunee, en Confederacy werd zes sterke Naties.

De riem Hiawatha vertegenwoordigt het oprichten van Confederacy Haudenosaunee. Toen Peacemaker de oorlog voerde met de Vijf Naties droeg hij met hem het bericht van Kaianeraserakowa (de Grote Wet van Vrede). Peacemaker kwam aan Haudenosaunee met zijn bericht van Skennen (Vrede), Kariwiio (het Goede Woord), en Kasatensera (sterkte), dat de principes van vrede, gelijkheid, eerbied, liefde, en rechtvaardigheid bevat. Peacemaker voorzag zich het verenigen van deze Naties in vrede als één uitgebreide Longhouse met elke Natie die hun eigen haardbrand heeft. Met andere woorden, zou elke Natie een gedeelde soevereiniteit in Confederacy Haudenosaunee, en de verantwoordelijkheid hebben om de Vrede, de Natuurlijke Wereld, en de Toekomstige Generaties te beschermen om te komen, terwijl het behouden van de soevereiniteit over hun eigen Naties. Het toetreden samen van de Vijf Naties is misschien het oudste voorbeeld van naties die zich onder één enkele vorm van overheid en spirituele verenigen.

onondaga

De mensen van Onoda'gega dragen twee adelaarsveren op hun Gustowehs. De Onondaga slijtage één van de twee veren in een rechte positie en één veer is naar beneden overgeheld op hun bevederde hoeden. Als de man een leider van de Natie Onondaga was, zou hij zijn bevederde antlers dragen van hoedenherten die zijn gezag als één van de veertien leiders van de Natie symboliseren. Één van de vele banen van de Moeders van de Clan, die de vrouwelijke leiders zijn, moet (vooruit te brengen) een nieuwe leider van haar clan opheffen, wanneer men overgaat of verwijderd. De Moeders van de Clan hebben het gezag aan, die door de verwijdering van hertenantlers van gustoweh van een leider wordt gedaan die zijn plicht niet aan de mensen behoorlijk doet.

Onoda'gega heeft vijf clans. De vijf clans zijn Bever, Schildpad, Wolf, Herten, en Paling. 2 De bever, 2 Schildpad, 4 Wolf, 4 Herten, en Paling 2 Haudenosaunee zijn matrilineal, dat betekent dat de clans van zijn moeder worden doorgegeven. Met andere woorden, als uw Moeder van de clan van Herten is, dan bent u van de Herten. Als uw vader van de clan van de Wolf is, maar uw moeder heeft geen clan u dan ook geen clan zou hebben, hoewel uw vader een clan heeft, omdat de clans van moeder tot zonen en dochters worden doorgegeven. Sommigen denken verkeerd dat wanneer een man vrouwen huwt hij haar clan wordt, is dit niet waar. Als u met een clan geboren bent, blijft die clan van u heel uw leven.

 

[Welkom] [Home] [Gemeenschap] [Moedige mensen] [Overlevingskunst] [Tijdstabel] [Stamoudsten] [Stammen] [Wapens] [Woningen] [Stamhoofden] [Links]

© 2006 Apacheke's Design