Shawnee

Shawnee Indianen

 

 

Shawnee Indianen leefde in de Vallei van Ohio Tot recent in 1600 irokezen Indianen onwillig deze rijke jachtgebieden in belslag namen en de Shawnees weg:jaagde. Die gingen naar Illinois, anderen gingen naar Pennsylvania, Maryland of Georgië.

shawnee

Shawnees sprak één van de talen van Algonquian Indaans, en omdat zij verwant met Delaware, Miami, en Ottawa Indianan. Shawnees waren, hadden ze een speciale vriendschap met Wyandot Indanen. Zij verwezen naar Wyandots als hun "ooms." Andere Indiaanse stammen zouden bondgenoten kunnen zijn één dag en vijanden de volgende.

Shawnee Indianen waren bondgenoten van de Fransen tot de Britse handelaren zich in circa 1740 van het Land van Ohio bewogen. De Fransen duwden de Britten uit Ohio en Shawnees werd bondgenoten opnieuw van de Fransen tot de Britse overwinning in de Franse en Indiaanse Oorlog. Als Franse handelposten omgezet in Britse forten, Ohio Indianen, met inbegrip van Shawnees, bestreed de Britten en hun kolonisten. Cornstalk leidde Shawnees tegen Britse kolonisten tijdens de Oorlog van Lord Dunmore's in vroege 1770s. Tijdens de Amerikaanse Revolutie, vocht Shawnees naast de Britten tegen de kolonisten. Shawnees geloofde dat Engeland de kolonisten zou verhinderen verder het land van de inwoners aan te tasten. Na de oorlog bleven de Indianen Amerikanen bestrijden.

Shawnees waren woeste strijders. Zij waren onder hen het meest gevreesd en het meest geëerbiedigd van Indianen van Ohio. Tecumseh was hun beroemdste leider.

Algemene Anthony Wayne versloeg Shawnees en ander Ohio Indianen bij de Slag van Gevallen Hout in 1794. Shawnees gaven het grootste deel van hun land over in Ohio met het ondertekenen van het Verdrag van Greenville.

Veel van Shawnees die in het Grondgebied van Indiana woonde hoopten echter, om hun land van Ohio terug te winnen. De leider onder hen was Tecumseh, die hoopte om alle inheemse stammen ten westen van de Appalachian Bergen tegen de Amerikanen samen te verenigen. Wegens de geavanceerde technologie van het wit en de Indianenontbrak het nalaten om hun traditionele verschillen, de Federatie van Tecumseh terzijde te leggen. Algemene William Henry Harrison versloeg Shawnees en hun bondgenoten bij de Slag van Tippecanoe in 1811, Tussen 1831 en 1833, dwongen de Verenigde Staten Shawnees om hun landeisen in Ohio op te geven. De Amerikaanse overheid stuurde de inwoners naar reserves in Oklahoma en Kansas.

Shawnees verdeelde zich in verschillende clans. De belangrijkste leider van Shawnees kon slechts uit één clan komen. De naam van deze clan was "Chillicothe." Toen een dorp Chillicothe werd genoemd, betekende het dat het naar huis aan het hoofd de belangrijkst- "hoofdstad" van Shawnees was. Chillicothe was ook de naam van eerste de staatscapitol van Ohio, maar de moderne stad is niet de plaats van een vroegere stad Shawnee

 

[Welkom] [Home] [Gemeenschap] [Moedige mensen] [Overlevingskunst] [Tijdstabel] [Stamoudsten] [Stammen] [Wapens] [Woningen] [Stamhoofden] [Links]

© 2006 Apacheke's Design