Tecumseh

Tecumseh Indianen.

tecumseh

Tecumseh was een Shawnee Indiaan. De Natie Shawnee was de grootste groep stammen in Ohio. Vader Puckeshinwa van Tecumseh was een Leider Shawnee.

De kolonisten in westelijk Virginia beweerden dat het land Shawnee tot hen behoorde, zodat de kolonisten de Shawnee begonnente bestrijden. Puckeshinwa werd gedood tijdens het vechten.

Cheeseekau was de oudste broer van Tecumseh. Hij onderwees Tecumseh hoe hij een goede man, een jager, en een strijder moest zijn. Toen Tecumseh 15 was zag hij zijn dorp afbranden. Nadat het dorp was afgebrand, nam de moeder van Tecumseh zijn kleine broer en zusters mee naar een veilig huis. Tecumseh en zijn broer Cheeseekau gingen naar Tennessee Cherokee helpen om hun land te verdedigen. Cheeseekau werd gedood in deze slag.

Tecumseh werd een leider en leidt de strijders in vele strijden met de kolonisten en de militairen. In de lente van 1795 twaalf Leiders ondertekend een vredesverdrag dat een groot stuk van land opgeeft aan de Amerikanen. Nadat het verdrag werd ondertekend bewoog Tecumseh zich enkel ten westen van de verdragslijn met zijn strijders.

Tecumseh had een droom voor het verenigen van alle Indianen van de Golf van Mexico aan de Grote Meren in één Indiaanse Natie. Tenskwatawa, de jongere broer van Tecumseh, sloot zich aan bij hem in zijn droom van vrede. Tenskwatawa geloofde dat de Grote Geest hem magische bevoegdheden had gegeven en dat hij de toekomst kon vertellen. Tecumseh en Tenskwatawa bouwden een groot Indisaans dorp en noemde het Tippecanoe.

William Henry Harrison was de gouverneur van het Indiaanse Grondgebied. Harrison riep een groot raad bij Fort Wayne en vroeg vele slechte, oude Leiders om een verdrag te ondertekenen. Het verdrag gaf drie miljoen are van land voor zeer weinig geld weg. Tecumseh was boos over het verdrag. Hij vroeg om Harrison in Vincennes samen te komen. Tecumseh vertelde Harrison dat de verdragen slechts nutteloze stukken van document waren en dat de Grote Geest het land aan de Indiaanen had gegeven..

Laat in 1811 leidde Harrison duizend mensen tot aanval Tippecanoe. Tenekwatawa vertelde de Indianen dat zijn magische bevoegdheden hen tegen het buskruit zouden beschermen. Veel Indianen stierven in de slag.

In 1812 begonnen de Engelsen en de Amerikanen te vechten. Tecumseh bracht 32 stammen ertoe om de Engelsen Bluecoats te bestrijden en de Amerikaanse kolonisten te helpen.

Op 5 Oktober..1813 bestreed Tecumseh Harrison. Tecumseh werd gedood tijdens de slag. Droom van Tecumseh van een grote Indiaanse Natie stierf met hem.

 

[Welkom] [Home] [Gemeenschap] [Moedige mensen] [Overlevingskunst] [Tijdstabel] [Stamoudsten] [Stammen] [Wapens] [Woningen] [Stamhoofden] [Links]

© 2006 Apacheke's Design