shim shim shim shim
hoofding shim
logo
  shim
hoofding shim
 

BETTA SPLENDENS

 
PASJE
Betta

        Splendens

Latijnse benaming:
Betta Splendens

Familie:
Anabantidae (labyrintvissen), Macropodinae

Vindplaats:
Thailand, Vietnam

Lengte:
tot 7 centimeter

Geslachtsonderscheid

De mannetjes zijn veel kleurrijker dan de vrouwelijke vissen en hebben langere vinnen.

Huisvesting

Kleinere aquaria voldoen zeer goed. Veel drijfgroen en randbeplanting is aan te raden om schaduwplekken te creren. De waterstand wordt beter laag gehouden. Betta's zijn op hun rust gesteld, zet het aquarium dus op een rustige plaats.

Sociale eigenschappen

De naam kempvissen laat niets aan de twijfel over. Zelfs in een groot aquarium kan u nooit meer dan 1 mannetje tegelijk houden. De mannetjes hebben een zeer sterke voortplantingsdrift. Het is dus beter meer vrouwtjes dan mannetjes te houden.

Temperatuur & watersamenstelling

25 - 28C. De vissen stellen geen hoge eisen aan de watersamenstelling. Een dekruit is wel noodzakelijk omdat de vissen lucht komen happen aan het oppervlak.

Voedsel

Droogvoer af en toe aangevuld met wat levend voer is de beste keuze. Het is beter dat het aquarium bealgd is. De vissen grazen de algen dan van de ruiten.

Kweek

Deze vis heeft een zeer interessante kweek. Zet een volwassen kweekpaar in een apart kweekbakje. In het bakje moeten drijfplanten en schuilmogelijkheden overvloedig aanwezig zijn. De waterstand is liefst niet hoger dan 15 centimeter. Bodembedekking kan u gerust achterwege laten. Verhoog de temperatuur nu tot circa 30C. Het mannetje bouwt een schuimnest onder de drijfplanten terwijl hij het wijfje verleidt. Let nu op het vrouwtje. Als ze de typische donkere dwarsbanden niet vertoont, dan wil ze niet paren en moet u ze weghalen. Doet u dat niet dan zal het mannetje haar de dood injagen. Vertoont ze de dwarsbanden wel, dan zal de paring niet lang op zich laten wachten. Na de paring moet u het wijfje verwijderen, aangezien het mannetje de zorg van de eieren op zich zal nemen. Binnen 3 tot 4 dagen komen de eieren uit. U moet het mannetje dan verwijderen, aangezien hij de jongen anders zal opeten. De jongen worden opgefokt met fijn stofvoer.

Kweekvormen

De kempvis uit ons aquarium is een kweekvorm van een kortvinnige soort. We kennen rode, blauwe, aquamarijne en witte kempvissen. Er zijn ook bonte exemplaren in de handel.

 

Adverteren via Kliks.nl
Kliks.nl
Steun Aquaristiek.Com en neem eens een kijkje op de website van onze sponsor!


BOEKENTIP:


761 BEF
BTW & levering incl.

 

 

 

Copyright © 2001, Koen Van Lindt


Home
| SHOP | Algemeen | Vissoorten | Plantensoorten

Advertising Management by IP Netvertising (+32 2) 679 54 00