shim shim shim shim
hoofding shim
logo
  shim
hoofding shim
 

CORYDORAS

 
PASJE
Corydoras

Latijnse benaming:
Corydoras

Familie:
Callichthydae (pantsermeervallen), Corydoradinae

Vindplaats:
Venezuela, Brazilië, Argentinië en Bolivia

Lengte:
Hangt af van de soort: 4 tot 6 centimeter

Geslachtsonderscheid

Moeilijk te herkennen. Enkel de dikkere buik van de wijfjes geeft een betrouwbare indicatie. Bij sommigen komt daar nog bij dat de rugvin van de mannetjes spitser is.

Huisvesting

Een klein aquarium is mogelijk. Er moeten wel veel planten aanwezig zijn en een waterpeil lager dan 40 centimeter is wenselijk. De vissen houden van stroming die u bekomt met een sterke motorfiltering. Grind is een goede keuze, maar het mag zeker niet te scherp zijn aangezien de visjes veel woelen.

Sociale eigenschappen

Ze voelen zich het best in een groep. Het zijn levendige visjes die zich ophouden in de onderste lagen van het aquarium. Ook de verschillende soorten kunnen het onderling goed vinden. Vanwege hun vreedzame aard en hun typisch gedrag zijn zij voorbeeldige bewoners van het gezelschapsaquarium. Ze zijn wel niet weerbaar genoeg om bij aggressieve vissen gezet te worden. Ze zijn overdag actief.

Temperatuur & watersamenstelling

22 - 26°C. Deze vissen stellen weinig of geen eisen aan de watersamenstelling. Het is wel aan te raden, het water regelmatig te verversen.

Voedsel

De corydoras is een alleseter. Ze eten keurig het achtergebleven voedsel van de andere aquariumbewoners op. Daarnaast hebben ze behoefte aan een aanvulling van wat groenvoer en aan levende of gedroogde voedseldiertjes.

Kweek

Deze vissen planten zich gemakkelijk voort in een apart bakje (ongeveer 30 liter) zonder bodemsubstantie. Er is maar één verschil in voortplantingswijze tussen de verschillende corydorassoorten, m.b.t. de plaats waar de eitjes gelegd worden. De een kleeft ze aan bladeren of ruiten en de ander legt ze in een kuiltje in de bodem. De dieren dienen vooraf goed, d.w.z. afwisselend gevoerd te zijn. Kies twee vissen uit een schooltje die opvallen, omdat ze steeds in elkaars nabijheid zwemmen. Om de kweek te bespoedigen brengt u de pH tot ongeveer 6.5 en de DH tot 5 à 6 graden. De temperatuur dient ongeveer 26°C te bedragen. Verwijder de ouders na het afzetten en fok de jonge visjes op met fijn stofvoer.

Kweekvormen

De vele corydorassoorten zijn geen kweekvormen, maar aparte soorten. De enige echte kweekvariant is de 'albino'.
Er zijn ook bonte exemplaren in de handel.

 

Adverteren via Kliks.nl
Kliks.nl
Steun Aquaristiek.Com en neem eens een kijkje op de website van onze sponsor!


BOEKENTIP:


541 BEF
BTW & levering incl.

 

 

Copyright © 2001, Koen Van Lindt


Home
| SHOP | Algemeen | Vissoorten | Plantensoorten

Advertising Management by IP Netvertising (+32 2) 679 54 00