shim shim shim shim
hoofding shim
logo
  shim
hoofding shim
 

DISCUS

 
PASJE
Discus

Latijnse benaming:
Symphysodon discus en Symphysodon aequifasciatus

Familie:
Cichlidae (cichliden)

Vindplaats:
Rio Negro & Orinoco

Lengte:
ongeveer 20 centimeter

Geslachtsonderscheid

Moeilijk en alleen tijdens de paartijd te herkennen. Dan moet u letten op de geslachtspapil die bij de mannetjes puntiger is.

Huisvesting

Omdat de vissen erg teer en bevattelijk voor ziekten zijn, is het het best om ze in een speciaalaquarium te houden. Dit moet betrekkelijk groot zijn, nl. minstens 150 centimeter. Ze houden van een zachte zandbodem en veel zwemruimte. Het is beslist noodzakelijk het aquarium op een zeer rustige plaats te zetten, want anders riskeert u dat uw vissen doodschrikken (bij het dichtslaan van deuren bv.). Te veel stroming in het water wordt niet geapprecieerd. U kunt zorgen voor een randbeplanting. De vissen voelen zich goed bij enigszins gedempd licht. Zorg dus voor drijfplanten.

Sociale eigenschappen

Discussen leven in de natuur in scholen van 100 tot 1000 dieren. Aan de leiding van zo'n school staat het alfa-dier. Het alfa-dier beschermt de groep tegen grotere roofvissen, door met zijn scherp contrasterende kleuren de rover af te leiden, zodat de groep een veilig heenkomen kan zoeken. Het alfa-dier is zo snel, dat hij meestal aan de rover kan ontsnappen. Zelfs ervaren vissers krijgen hem maar zelden te pakken. Tijdens de paartijd zullen er koppels zich van de groep afscheiden. Het kan echter voorkomen dat door hun kieskeurigheid er uit een groep geen enkel koppel vormt.

Temperatuur & watersamenstelling

De temperatuur mag niet onder de 27C komen maar kan beter op 29 - 30C liggen. De watersamenstelling is van levensbelang! De hardheid mag nooit boven 4 DH komen en lichtzuur water van 6 - 6.5 pH is bruikbaar. Filteren over turf is noodzakelijk.

Voedsel

Discusvissen zijn zeer kieskeurig wat betreft voedsel. Soms accepteren ze enkel afwisselend levend voer zoals onder meer artemia, tubifex, grindalwormpjes en muggenlarven. Professionele kwekers geven dikwijls gemalen runderhart. Sommige vissen nemen ook speciaal droogvoer (grannulaat) op.

Kweek

Het kweken van deze kieskeurige vissen is absoluut specialistenwerk, omdat er heel wat moeilijkheden overwonnen moeten worden. Er hangt veel af van een bij elkaar passend, gezond kweekstel en de omstandigheden waarin het gehouden wordt. Discusvissen zijn voorbeeldige ouders die hun kroost lange tijd verzorgen. De eerste week eten de jongen van de sluimlaag van de huid van de ouders. Daarna kan u ze opfokken met artemiakreeftjes.

Kweekvormen

We hebben onder meer turquoise gestreepte, effen turquoise, rood-turquise en rode discussen, maar deze lijst is verre van volledig, omdat er steeds nieuwe vormen bijkomen.

 

Adverteren via Kliks.nl
Kliks.nl
Steun Aquaristiek.Com en neem eens een kijkje op de website van onze sponsor!


BOEKENTIP:


472 BEF
BTW & levering incl.

 

 

Copyright © 2001, Koen Van Lindt


Home
| SHOP | Algemeen | Vissoorten | Plantensoorten

Advertising Management by IP Netvertising (+32 2) 679 54 00