shim shim shim shim
hoofding shim
logo
  shim
hoofding shim
 

GUPPY

 
PASJE
Guppy

Latijnse benaming:
Poecilia reticulata

Familie:
Poeciliidae (levendbarende tandkarpers)

Vindplaats:
Brazilië, Barbados. Ook elders verwilderde vormen.

Lengte:
ongeveer 6 centimeter

Geslachtsonderscheid

Zoals bij alle eilevendbarenden kunnen we het geslacht herkennen aan de aarsvin. Die is bij de mannetjes puntiger en doet dienst als voortplantingsorgaan. Verder zijn de vrouwtjes gevulder dan de mannetjes. Bovendien zijn de mannetjes veel kleurrijker.

Huisvesting

Guppies stellen zeer weinig eisen aan de accommodatie. Ze zijn zelfs te houden in aquaria van amper 10 liter inhoud. Zorg voor verstopplaatsen in de vorm van fijnbladige beplanting. De kleuren van deze visjes komen beter tot hun recht boven een donkere bodemsubstantie.

Sociale eigenschappen

Guppies zijn zeer verdraagzaam, zowel tegenover elkaar als tegenover andere soorten, wat ze zeer geschikt maakt voor het gezelschapsaquarium. Aangezien de mannetjes zowat altijd pogingen ondernemen om met de wijfjes te paren, is het beter meer wijfjes dan mannetjes te houden. Veel mannetjes hebben lange vinnen en vormen dan ook een gemakkelijk doelwit voor minder vriendelijke vissen. Guppies vind je in alle lagen van het aquarium, maar ze hebben een voorkeur voor de bovenste lagen.

Temperatuur & watersamenstelling

17 - 27°C. Guppies stellen weinig eisen aan hun watersamenstelling. Toevoeging van een weinig zeezout is wel bevordelijk voor hun gezondheid.

Voedsel

Guppies zijn echte alleseters die genoegen nemen met enkel droogvoer. In de natuur voeden ze zich met muggenlarven, waarvoor ze op vele plaatsen uitgezet zijn. Dit voedsel zou dan ook niet mogen ontbreken.

Kweek

Guppies worden niet voor niets miljoenenvisjes genoemd. Uit één paring kunnen niet minder dan tien worpen voortkomen. Het aantal jongen per worp varieert van tien tot zeventig. De jongen hebben wel nood aan verstopplaatsen, want anders worden ze onverbiddelijk opgegeten. Fijnbladige beplanting voldoet hier perfect.

Kweekvormen

Bij guppies is er zowel gekweekt op kleur als op vorm. Ze worden genoemd naar hun staartvin. Zo hebben we: rondstaart, naaldstaart, spitsstaart, spatelstaart, lierstaart, bovenzwaard, onderzwaard, dubbelzwaard, wimpelstaart, sluierstaart, waaierstaart en triangelstaart.

 

Adverteren via Kliks.nl
Kliks.nl
Steun Aquaristiek.Com en neem eens een kijkje op de website van onze sponsor!


AWARD

 

 

Copyright © 2001, Koen Van Lindt


Home
| SHOP | Algemeen | Vissoorten | Plantensoorten

Advertising Management by IP Netvertising (+32 2) 679 54 00