shim shim shim shim
hoofding shim
logo
  shim
hoofding shim
 

HEROTILAPIA MULTISPINOSA
door Rudi Defauw

 
PASJE
Corydoras

Latijnse benaming:
Herotilapia multispinosa

Familie:
Cichlidae (cichliden)

Vindplaats:
Midden-Amerika

Lengte:
man ong. 14cm, vrouwtjes blijven kleiner

GESLACHTSONDERSCHEID

Bij de mannelijke dieren zijn de rug- en aarsvinnen spitser uitgetrokken , bij de vrouwelijke dieren zijn deze ronder.

HOUDBAARHEID

Deze vissen vallen al wat te groot uit om tot de dwergcichliden gerekend te worden, toch is dit een vrij rustige vis , die in een dichtbeplant aquarium goed tot zijn recht komt , deze substraatbroeder heeft wel de voorkeur aan wat vlakke stenen , die hij dan steevast als territorium uitkiest en bewaakt.

BIOTOOP

Deze Midden-Amerikaanse soort is verbreid over een groot gebied , maar als oorspronkelijk gebied van herkomst word het managuameer, dat in de staat Nicaragua ligt , aangenomen.

GEDRAG

Hoewel deze vis reeds meer dan een eeuw bekent is, kreeg deze vis pas de laatste tijd enige bekendheid als aquariumvis , thans is deze soort vrij frequent verkrijgbaar. De vis moet niet in een aquarium van kleiner dan 70 cm gehouden worden, die wel moet voorzien zijn van vlakke stenen en fijn grind . Een dichte beplanting is wenselijk.

VOEDSEL

Deze vis is een alleseter , zowel levend als droog- en diepvriesvoer kunnen op zijn dieet staan , ook groenvoer vindt hij lekker

KWEEK

De balts zet in met vinspreiden en ander inponeergedrag en gaat tenslotte over in het bekende poetsen van het substraat .Meestal is dit een vlakke steen . Hierop worden de eieren door het wijfje in rechte rijen afgezet en na iedere keer door het mannetje bevrucht. Het afzetten kan tot twee uren duren. Het legsel is groot , maar geeft niet altijd de zelfde vorm. Men kan rekenen op ččn tot drieduizend eieren. De kleur van de eieren is afhankelijk van de voedselsoort, meestal zijn ze barnsteengeel. Het wijfje bewaakt het legsel en bewaaiert de eieren, terwijl het mannetje de grenzen van het territorium verdedigt en dichterbij komende vreemdelingen energiek wegjaagt. Indien de eieren van het legsel ten dele beschimmelen, dan worden de aangetaste eieren met de bek verwijderd. Na twee tot drie dagen komen de eieren uit en dan worden de jongen door de ouders van het meestal vrij liggende substraat naar een beschermd liggende plaats gebracht. Dat kan een van te voren gegraven kuil zijn , maar ze kunnen ook tussen de plantenverborgen worden. Regelmatig worden de larven omgebed . Hierbij worden de larven met de aanwezige hechtdraden als dikke druivetrossen aan de planten gehangen . Drie tot vier dagen later hebben de jongen hun dooierzak opgeteerd en beginnen ze te zwemmen. Ze moeten nu ook gevoerd worden. Als opkweekvoer dient weer , zoals bij de meeste cichlidenjongen, Artemia- en Cyclopcnaupličn. De jongen worden nu door de ouders door het aquarium geleid . Het leidende dier (mannetje of wijfje)krijgt nu de zwarte kleur in de onderste helft van het lichaam , dieweer verdwijnt als de partner de taak overneemt. Bij gevaar geeft het leidende dier de jongen een signaal waarna deze zich onmiddellijk naar de bodem laten zakken. Zoveel jongen hebben natuurlijk veel voedsel nodig ,die dan ook regelmatig moet toegedient worden. Na 10 weken zijn de jongen ongeveer 30 ŕ 40 mm

WATERSAMENSTELLING

Zoals bij de meeste Midden-Amerikaanse cichliden ,speelt deze slechts een ondergeschikte rol.

 

Adverteren via Kliks.nl
Kliks.nl
Steun Aquaristiek.Com en neem eens een kijkje op de website van onze sponsor!


 

 

 

Copyright © 2001, Koen Van Lindt


Home
| SHOP | Algemeen | Vissoorten | Plantensoorten

Advertising Management by IP Netvertising (+32 2) 679 54 00