shim shim shim shim
hoofding shim
logo
  shim
hoofding shim
 

LAETACARA DORSIGER
door Rudi Defauw

 
PASJE
Corydoras

Latijnse benaming:
Laetacara dorsiger

Familie:
Cichlidae (cichliden)

Vindplaats:
(zie biotoop in artikel)

Lengte:
man ong. 8cm, vrouwtjes ong. 6cm

GESLACHTSONDERSCHEID

Bij jonge dieren zijn de geslachten met de bereikte lichaamslengte van elkaar te onderscheiden . Ouder wordende mannetjes vertonen een aanzet van een voorhoofdbult.

HOUDBAARHEID

Vrij gemakkelijk te houden. Verkiest een donkere bodembedekking ; donker zand of lavagruis is dus wenselijk . Een redelijk dichte beplanting , met liefst stevige planten , wat kienhout en enkele gladde stenen - als afzetsubstraat - maken deel uit van de aquariuminrichting. Boven de mogelijke afzetplaats kan men het licht best wat dimmen , dit kan bijvoorbeeld door middel van wat drijfgroen.

BIOTOOP

Als vindplaatsen worden aangegeven :Villa maria en Puerto Suarez aan de Boliviaanse zijde . Hier , in de omgeving van de braziliaanse stad Corumba in de zuidelijke Mato Grosso , liggen de grote moerassen van Sao Lourenco en Taquari , waardoor de Rio Culaba , de Rio Taquari en de Rio Miranda zich een weg zoeken naar de Rio paraguay - een prima gebied voor het vangen van aquariumvissen . De lokale bevolking gaven deze vis de naam ' bobo ' ,hetgeen zoveel wil zeggen als ' domme ', wat verwijst naar zijn geringe schuwheid , waardoor hij gemakkelijk met de hand gevangen zou kunnen worden.

GEDRAG

Zeer vredelievende vis die men niet met agressieve soorten dient samen te houden. Apistogramma-soorten en enkele kleine zalmsoorten of levenbarende zijn als gezelschap wel aan te raden . De aanwezigheid van andere vissen in het aquarium bevordert of stimuleert de broedzorg .

VOEDSEL

Weinig kieskeurig . Zowel levend als droog- of diepvriesvoer , maar ook plantaardig voer worden gegeten .

KWEEK

Na een baltsperiode van een drietal dagen begint de eigenlijke ei-afzetting . Het legsel bevat een 300-tal licht roodbruine eieren die bij voorkeur op een horizontaal of schuinopstaand substraat worden afgezet. Bij een temperatuur van 28°C kunnen de embryo's na 40 ŕ 44 uren uit het ei-omhulsel gehaald worden door de ouders , waarna ze in ondiepe kuiltjes worden ondergebracht . De vier volgende dagen worden ze regelmatig naar andere kuilen overgebracht . Na de eerste zwembewegingen, in een kuil , gaan de jonge visjes - die dan ongeveer 4.5 mm groot zijn - met de ouderdieren voor het eerst naar 'buiten '. Als eerste voer blijken raderdiertjes en cyclops-naupličn ideaal. Artemia-naupličn blijken aanvankelijk iets te groot voor de muiltjes van deze soort . In de eerste weken is het zeer belangrijk om de samenstelling van het water niet bruusk te veranderen.

WATERSAMENSTELLING

De totale hardheid is niet zo van belang , de PH dient tussen de 7 ŕ 7.4 te liggen , de temperatuur mag op 24 ŕ 26°C gehouden worden . Om het kweken te bevorderen mag deze een graad of 2 verhoogt worden.

 

Adverteren via Kliks.nl
Kliks.nl
Steun Aquaristiek.Com en neem eens een kijkje op de website van onze sponsor!


 

 

 

Copyright © 2001, Koen Van Lindt


Home
| SHOP | Algemeen | Vissoorten | Plantensoorten

Advertising Management by IP Netvertising (+32 2) 679 54 00