shim shim shim shim
hoofding shim
logo
  shim
hoofding shim
 

MAANVIS

 
PASJE
Maanvis

Latijnse benaming:
Pterophyllum scalare

Familie:
Cichlidae (cichliden)

Vindplaats:
In langzaam stromende wateren van het Amazonegebied

Lengte:
Tot 20 centimeter hoog

Geslachtsonderscheid

Moeilijk te herkennen. In de paartijd moet u letten op de geslachtspapil van uw maanvissen. U zal opmerken dat er vissen zijn die een grotere papil hebben dan de andere en dit zijn de wijfjes.

Huisvesting

Wanneer u uw maanvissen aangeschaft heeft waren ze waarschijnlijk niet zo groot, soms zelfs slechts 5 centimeter hoog. Na een jaar zijn ze echter al flink uitgegroeid, tot zo'n 20 centimeter hoog. Het is dan ook noodzakelijk dat het aquarium 50 centimeter hoog is. U beplant het aquarium best langs de kanten en laat in het midden zwemruimte vrij. Als randbeplanting komen de Vallisneria-soorten en Amazonezwaardplanten in aanmerking.

Sociale eigenschappen

Maanvissen zijn vrij vreedzaam en dus geschikt voor het gezelschapsaquarium. Ze kunnen als koppel of in een schooltje gehouden worden. Uit die school zullen dan vanzelf koppels gevormd worden. Maanvissen kan u niet bij sumatranen zetten. Deze knabbelen namelijk graag aan de vinnnen van maanvissen.
Opgelet, maanvissen zullen de eventuele jongen van andere vissen in het aquarium onvermijdelijk opeten!

Temperatuur & watersamenstelling

24 - 27C. De watersamenstelling doet hier weinig ter zake.

Voedsel

Maanvissen zijn een omnivoren. U kan ze enkel droogvoer (sticks, grannulaat, vlokken, ...) geven. U kan dit menu aanvullen met levend voer (daphia, artemia), gedroogde en ingevroren voedseldiertjes.

Kweek

Maanvissen zijn gemakkelijk tot voortplanten te brengen. Men heeft twee manieren. Ofwel zet men een koppel bijeen in een kweekbak. En anders koopt men een schooltje, en laat men hen zelf koppeltjes vormen. Daarna zet men zo'n koppel in een aparte bak. Deze laatste methode is het gemakkelijkst. Voer de temperatuur nu geleidelijk op tot 28C. De hardheid zou zo'n 6 ` 90DH moeten zijn en de zuurtegraad bedraagt best 6 tot 6.5 pH. De paring zal nu niet lang meer op zich laten wachten. Het paartje begint een blad, aquariumruit, stuk kienhout of een ander object uit het aquarium te poetsen. Daarna worden er honderden eitjes op gelegd. De volgende 4 dagen zullen beide ouders de eitjes prima verzorgen: ze bewaaieren de eitjes en pikken dode eitjes weg. Daarna vindt de geboorte plaats. Eerst hangen de jonge vijes vast met een dun draadje. Drie tot vier dagen later is hun dooierzak opgeteerd en nu zijn ze sterk genoeg om zich los te trekken. Nu pas mag u de jongen te eten geven, bv. artemia-nauplikn of fijn stofvoer.

Kweekvormen

Maanvissen zijn al zeer lang aanwezig in de aquaristiek. Er zijn dan ook zeer veel variëteiten ontstaan. We hebben o.m. zwarte, witte, gevlekte, gemarmerde en gouden maanvissen.

 

Adverteren via Kliks.nl
Kliks.nl
Steun Aquaristiek.Com en neem eens een kijkje op de website van onze sponsor!


BOEKENTIP:


541 BEF
BTW & levering incl.

 

 

Copyright © 2001, Koen Van Lindt


Home
| SHOP | Algemeen | Vissoorten | Plantensoorten

Advertising Management by IP Netvertising (+32 2) 679 54 00