shim shim shim shim
hoofding shim
logo
  shim
hoofding shim
 

OSCAR OF PAUWOOGCICHLIDE

 
PASJE
Oscar

Latijnse benaming:
Astronotus ocellatus

Familie:
Cichlidae (cichliden)

Vindplaats:
Amazonegebied

Lengte:
tot 30 centimeter

Geslachtsonderscheid

De geslachten van de pauwoogcichlide zijn zeer moeilijk te herkennen. In de paartijd moet je letten op de geslachtspapil van het wijfje.

Huisvesting

Aangezien deze soort zeer groot wordt, is een groot aquarium noodzakelijk. Een aquarium van anderhalvemeter op 50 op 50 is een absoluut minimum! Deze vis voelt zich veiliger als er verstoplaatsen in de buurt zijn. Als verstopplaatsen kunnen o.a. rotsformaties, kienhout, stevige planten in potten en allerlei andere decoratiemiddelen dienst doen. Aangezien de vissen graag woelen in de bodem is een dikke laag fijn, maar zeker niet scherp grind aan te raden. Om dezelfde reden zetten we de planten in potten. Deze vissen eten gigantisch veel. Een krachtige motorfiltering is dan ook meer dan wenselijk.

Sociale eigenschappen

Deze grote vissen zijn niet aggressief, maar door zijn grootte aanziet hij kleine visjes natuurlijk wel als voedsel. Oscars kunnen zowel als paartje als in een groep gehouden worden. Uit een groep zullen dan vanzelf meerdere paartjes zich afscheiden.

Temperatuur & watersamenstelling

23 - 26C. De watersamenstelling heeftt weinig belang. Aangezien deze vissen veel eten en dus ook veel ontlasting produceren, moet het water zeer regelmatig gedeeltelijk verversen.

Voedsel

Oscars kunnen enorme hoeveelheden voedsel naar binnen werken. U moet er wel voor opletten dat ze niet te veel eten. Ze eten vooral cichlidensticks, regenwormen, kleine visjes en stukjes mossel. Specialisten geven hen ook stukjes runderhart.

Kweek

Om deze vissen tot voortplanten aan te zetten is niet veel nodig. Als de vissen goed gevoerd en verzorgd worden, zal de paring meestal wel van zelf komen. Ze hebben een zeer voorbeeldige broedzorg. Zowel de eieren als de jonge visjes worden hevig verdedigd.

Kweekvormen

Er is een kweekvorm in de handel waarvan de flanken bijna geheel oranje zijn en er bestaat ook een albinistishe vorm.

 

Adverteren via Kliks.nl
Kliks.nl
Steun Aquaristiek.Com en neem eens een kijkje op de website van onze sponsor!


BOEKENTIP:


541 BEF
BTW & levering incl.

 

 

Copyright © 2001, Koen Van Lindt


Home
| SHOP | Algemeen | Vissoorten | Plantensoorten

Advertising Management by IP Netvertising (+32 2) 679 54 00