shim shim shim shim
hoofding shim
logo
  shim
hoofding shim
 

ZWAARDDRAGER

 
PASJE
groene zwaarddrager

Latijnse benaming:
Xiphphorus helleri

Familie:
Poeciliidae (levendbarende tandkarpers)

Vindplaats:
Mexico, Honduras, Guatemala

Lengte:
vrouwtjes tot 12 centimeter, mannetjes blijven doorgaans wat kleiner

Geslachtsonderscheid

Bij de mannetjes zijn de onderste vinstralen van de staartvin verlengd, wat het zwaard vormt. Bij de vrouwtjes ontbreekt dit zwaard. De mannetjes blijven ook kleiner dan de vrouwtjes en hebben een spitse aarsvin (gonopodium), die als geslachtsorgaan dient.

Huisvesting

Aquaria vanaf 60 centimeter voldoen. Geef deze levendige visjes wel voldoende zwemruimte door het aquarium niet te weelderig te beplanten.

Sociale eigenschappen

Het zijn zeer vreedzame aquariumbewoners die uitermate geschikt zijn voor het gezelschapsaquarium. De mannetjes doen wel vele verwoede pogingen om een wijfje te paren en het is dus aan te raden meer vrouwtjes dan mannetjes te houden. Het kan gebeuren dat deze visjes uit speelsheid achter andere vissen aan zwemmen, maar zij zullen daarbij anderen nooit verwonden.

Temperatuur & watersamenstelling

Een temperatuur van om en bij de 24°C is prima. Deze vissen stellen geen hoge eisen aan de watersamenstelling.

Voedsel


Zwaarddragers zijn alleseters en kunnen perfect gezond gehouden worden op een menu van droogvoer. Een aanvulling van algen en/of klein levend voer wordt op prijs gesteld.

Kweek

Deze vissen zijn zeer gemakkelijk te kweken. De jongen worden levend geboren in worpen van 10 tot 60 visjes. Voeren met fijn stofvoer is onmiddellijk mogelijk. Het is aan te raden javamos als voorzorg in het aquarium aan te brengen, waar de kleine visjes in kunnen schuilen.

Kweekvormen

De groene stamvariėteit heeft vele kleurvariėteiten voortgebracht. Er zijn ook hoogvinnige en langvinnige variėteiten in de handel. Albino's bestaan, maar zijn uiterst zeldzaam.

 

Adverteren via Kliks.nl
Kliks.nl
Steun Aquaristiek.Com en neem eens een kijkje op de website van onze sponsor!


BOEKENTIP:


541 BEF
BTW & levering incl.

 

 

Copyright © 2001, Koen Van Lindt


Home
| SHOP | Algemeen | Vissoorten | Plantensoorten

Advertising Management by IP Netvertising (+32 2) 679 54 00