OVERZICHT : LETTER Q  ( website-panorama )
- Quakers - Quispel Gilles -

Religie.opzijnbest.nl

ZOEKEN OP DEZE WEBSITE
PicoSearch
  Hulp
Verzorgd door PicoSearch
 

WEDERKERIGHEID (DIVERSITEIT - VICE VERSA) - STARTPAGINA - AGENDA - OVERZICHT - NIEUW -  TIJDSCHRIFTEN -
JAARTAL - NIEUW - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - Z
allochtonen , armoede , bahá'íbijbeluitleg , bijbel en koran , boeddhisme , christendom , extreemrechts , fundamentalisme , globalisering en antiglobalisering ,  hindoeïsme , interlevensbeschouwelijke dialoog , islam , jodendom , levensbeschouwing , levensbeschouwing / godsdienst en onderwijs , migratie , racisme , samenleving , sikhisme , tewerkstelling van allochtonen , vluchtelingen en asielzoekers , vrijzinnigheid , witte scholen , multiculturele scholen en concentratiescholen ,

Quakers
Quakers: triomf en tragiek van het geweten/ Rufus M. Jones/ [vert. door Rob Limburg Auteur: Jones, Rufus M. Co-Auteur/Editor: Limburg, Rob Mok, Danie?l Jaar: 2005 ISBN: 9080730041 Uitgever: Amsterdam : Abraxas Beschrijving: 160 p 20 cm Bibliogr.: Met lit. opg Relaties: Vert. van The faith and practice of the Quakers. - London : Methuen, 1927. - (The faiths) Oorspr. Nederlandse uitg. Quakergeloof en Quakerleven. - Den Haag : Servire, 1931 . Website : http://www.vriendenkring.info/ . België : Religieus Genootschap der Vrienden (België en Luxemburg) . 's Zondags - Dimanches 11.00 am Quaker House, Square Ambiorix 50, B - 1000 Brussels, Belgium Info: (02) 230.49.35 . E-mail : quakers1@chello.be . Website : http://www.be-lux.quaker.org/ .

Que Pasa , 34 rue Portaels , 1030 Bruxelles . GSM: Ive 00.32 (0)477 / 790 264 . Tel: 00.32 (0)2/ 242 10 53 . Fax: 00.32 (0)2/ 241 56 48 . Email: Que.pasa@chello.be .

Quispel Gilles - geboren 30 mei 1916 in Rotterdam - verhuisde al vroeg naar de Kinderdijk, waar zijn vader een smederij had. Op het Dordtse Gymnasium leerde hij de Gnosis kennen door zijn leraar, P. Hendrikx, die op de Alexandrijnse gnosticus Basilides was gepromoveerd. Hij studeerde Klassieke Talen en Theologie in Leiden en Groningen, en promoveerde in Utrecht in 1934 op een proefschrift over Tertullianus' geschrift tegen de gnosticus Marcion - ca. 144 na Christus -.Hij was hoogleraar in Utrecht, Leuven en Harvard. Op 10 mei 1952 kocht hij de gnostische Jung Codex, na 1956 gaf hij het Evangelie van Thomas uit. Na zijn pensioen gaf hij met R. van den Broek het Corpus Hermeticum uit en alleen de hermetische Asclepius. Valentinus , de gnosticus en zijn Evangelie der Waarheid . Gebonden . 145 pag
9071608131 . In de pelikaan . € 18,00 . Website :
- Gnosis kenner professor Quispel overleden. Innerlijke kennis verenigt mens met God Geplaatst op 3/3 '06 om 12:34u Door Ton Huitink (Bron: ANP) UTRECHT (RKnieuws.net) - Prof. dr. Gilles Quispel, internationaal vermaard kenner van de gnostische traditie, is donderdag 2 maart 2006 op 89-jarige leeftijd tijdens een vakantie in Egypte overleden. Dat heeft zijn collega en opvolger als hoogleraar in Utrecht, dr. R. van den Broek, vrijdag laten weten. Quispel geldt als een autoriteit op het gebied van de zogeheten gnostische geschriften uit de eerste eeuwen die in 1945 bij Nag Hammadi in Egypte zijn gevonden. De christelijk-gnostische teksten, waarin de innerlijke kennis centraal staat die de mens kan verenigen met God, wierpen een nieuw licht op de figuur van Jezus en de ontstaansgeschiedenis van het christendom. Tot dan toe waren die alleen bekend uit publicaties van hun kerkelijke bestrijders. Koningin Juliana Het was volgens Quispel, van 1951 tot aan zijn emeritaat hoogleraar geschiedenis van het vroege christendom aan de Universiteit van Utrecht, vooral aan koningin Juliana te danken dat Egypte de teksten in de jaren vijftig heeft vrijgegeven voor publicatie. De volgens Quispel "koloniale’’ opstelling van de Fransen, die meenden recht te hebben op de geschriften, maakte de Egyptenaren in de jaren vijftig "schichtig’’, waardoor zij de teksten niet vrijgaven voor publicatie. Op aandringen van Juliana, zeer geïnteresseerd in alternatieve spiritualiteit, richtte de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken Beyen zich tot de Nederlandse ambassadeur in Caïro met het verzoek Quispel toegang tot de bevoegde autoriteiten te verschaffen. "In de marge van zijn brief schreef de minister: ’Deze zaak interesseert Hare Majesteit zeer en mij ook.’’’, vertelde Quispel in 2004. Toen de hoogleraar in 1955 naar Egypte was gereisd, was de publicatie van de teksten snel geregeld. Thomas evangelie Quispel smokkelde in 1956 een fotokopie van het Evangelie van Thomas, een van de belangrijkste teksten uit de Nag Hammadi-collectie, het land uit. Nog in 2004 bracht hij een herziene vertaling uit het Koptisch van het evangelie uit. Daarin komt volgens hem een heel andere Jezus naar voren dan uit de vier evangeliën die in het Nieuwe Testament zijn opgenomen. "De Jezus uit de Nag Hammadi-geschriften is een wijsheidsleraar en het tegendeel van de doemdenker uit het Nieuwe Testament, die het aanstaande einde der tijden voorspelt’’, zei hij in 2004 in de Volkskrant. Quispel hield er naar eigen zeggen zelf een gnostische levensvisie op na, maar is desondanks zijn hele leven hervormd gebleven.

Qumran
- http://www.ibiblio.org/expo/deadsea.scrolls.exhibit/Library/library.html .
- bibliografie : http://orion.mscc.huji.ac.il/resources/bib/year/2003.shtml
- .The Translation of the Great Isaiah Scroll : http://www.ao.net/~fmoeller/qa-tran.htm
- http://www.mc.maricopa.edu/~tomshoemaker/hebrew/qumran/commrule.html .
- http://religion.rutgers.edu/iho/dss.html .
- http://www.openscrolls.org/ .
- http://www.torreys.org/