INFORMATIE EN BESCHOUWINGEN OVER HINDOEÏSME

- boeken van Winand Callewaert - Hindoebasisschool : 20 maart 2006 - hindoeïsme aan de KULeuven - HOLIGROET 2003 - Nederlandse vertaling Bhagavad Gita - Overzicht van deze website - ZOEKEN -

ZOEKEN OP DE WEBSITES WEDERKERIGHEID EN INTERLEVENSBESCHOUWELIJK (meer dan 650 webpagina's)
PicoSearch
  Hulp
Verzorgd door PicoSearch
ZOEKEN OP HET INTERNET

WEDERKERIGHEID (DIVERSITEIT - VICE VERSA)
websitenaam : http://users.telenet.be/arseen.de.kesel/ en http://www.bijbelleerhuis.be (zie bijbel)
Nieuwe website : http://www.interlevensbeschouwelijk.be/index.htm
- STARTPAGINA - AGENDA - BIJ DE HAND - NIEUW - OVERZICHT -  TIJDSCHRIFTEN -
ALFABETISCH OVERZICHT VAN THEMA'S EN WEBSITES :
JAARTAL - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X -Y - Z
HOOFDTHEMA'S : allochtonen , armoede , bahá'íbijbel , bijbel en koran , boeddhisme , christendom , extreemrechts ( Vlaams Blok ) , fundamentalisme , globalisering en antiglobalisering ,  hindoeïsme , interlevensbeschouwelijke dialoog , interreligieuze meditatie , islam , jodendom , levensbeschouwing , levensbeschouwing / godsdienst en onderwijs , migratie , racisme , samenleving , sikhisme , NIEUWE RUBRIEK : SPIRITUALITEIT , tewerkstelling van allochtonen , vluchtelingen en asielzoekers , vrijzinnigheid , witte scholen , multiculturele scholen en concentratiescholen ,
- Eigen-zinnige beschouwingen - Het kleine of grote ongenoegen -

- OHM : Organisatie voor Hindoe Media (radio, televisie...)

Wereldgodsdiensten : hindoeïsme en boeddhisme 19-01-2007 tot 16-02-2007 09:15 - 11:45
Aantal Bijeenkomsten: 5 . 19-01-2007 tot 16-02-2007 09:15 - 11:45 . Tijdstip: voormiddag . Type activiteit: cursus . Thema('s): zingeving en filosofie
Begeleiding: Catherine Dupres, kunsthistorica . Plaats (start-)activiteit: Organisator: Moritoen, Lange Vesting 112, 8200 Sint-Andries. Prijs : 55 euro .
Moritoen . Tel. 050 45 40 00 . Fax. 050 45 40 01 . Email info@moritoen.be . Website http://www.moritoen.be .


Hindoeïsme verlicht . Een historische en thematische introductie
‘You love it or you hate it’, een cliché dat vaak geciteerd wordt als het over India gaat. Over één ding is iedereen die het land ooit bezocht het echter eens: de overdaad aan zintuiglijke indrukken laat niemand onberoerd. Het dagelijkse leven wordt gekleurd door kleine en grote rituelen die samen het hindoeïsme vormen. Hindoes zelf beschouwen het hindoeïsme immers niet als een religie maar als een manier van leven.

Van geheelonthoudende asceet tot rijke familieman, van uitgestoten paria tot gerespecteerde brahmaan, iedere Hindoe bewandelt volgens zijn eigen ‘dharmische’ wetten de weg naar de verlichting. Schijnbare tegenstrijdigheid vinden we ook bij de talloze godheden zoals Shiva, de erotische asceet of Maha Devi, de moedergodin met bloeddorstige neigingen. Het hindoeïsme is een religie in beweging die tegelijk millenniaoude rituelen met een verbluffende continuïteit van generatie op generatie overdraagt.

We maken een reis doorheen de tijd, te beginnen met de nog steeds in een waas van mysterie gehulde Indus-beschaving. Eeuw na eeuw zien we hoe de levensfilosofie vorm krijgt die we vandaag ‘hindoeïsme’ noemen. Naast de basiskenmerken van de religie en haar impact op de Indische levenswijze, wordt bijzondere aandacht besteed aan de vaak hallucinante rituelen, excentrieke godheden en fabelachtige mythen.

Docente : Valerie Delaey
Cursusplaatsen : Lommel , Cultuurcentrum De Adelberg, Adelbergpark 1
8 dinsdagen van 19.30 tot 22.00 uur - 30/01 - 06/02 - 13/02 - 27/02 - 06/03 - 13/03 - 20/03 - 27/03/2007
Inschrijvingen enkel via CC De Adelberg 011/55.35.11.
Cursusgeld : 88,00 eur • 84,00 eur (-26/+60) • 76,00 eur (Amarantleden)


Persberichten: Hindoebasisschool wil tweede Haagse vestiging, in : HinduLife nieuwsbrief: Maart 2006-3

DEN HAAG - Het nieuwe gebouw van de Shri Vishnu Hindoebasisschool uit 2004 midden in de Haagse Schilderswijk is al bijna te klein. Daarom heeft de Stichting Hindoe Onderwijs Nederland (SHON) een aanvraag bij de gemeente ingediend voor een vestiging in Leidschenveen.

Dat zegt coördinator Ger Rolsma van de SHON desgevraagd. Vorig jaar had deze school die op hindoeïstische leest geschoeid is, al een aanvraag voor een nieuwe school ingediend, maar die werd niet gehonoreerd.

Wethouder Heijnen (PvdA, onderwijs) wil geen nieuwe scholen in Den Haag, omdat die de leerlingen van de bestaande scholen afsnoept en daardoor de ’oude’ scholen schaadt.

In de nieuwe aanvraag wil de Shri Vishnu een dependance van de vestiging aan de Abraham van Beyerenstraat. Dat is iets wezenlijk anders dan een nieuwe school volgens Rolsma, omdat een ’bijvestiging’ onder de bestaande Shri Vishnu Hindoebasisschool valt.

Die tweede vestiging in de vinexwijk Leidschenveen moet in eerste instantie aan veertig kinderen de ruimte bieden. Daarvoor heeft de school twee lokalen nodig, eventueel in een noodgebouw of een andere school.

Als blijkt dat het aantal leerlingen in die vestiging zo doorgroeit als nu, is er volgens Rolsma de mogelijkheid voor nieuwbouw.

Nu komen zeker vijftig van de 570 voornamelijk Surinaams-hindoestaanse leerlingen uit Leidschenveen en omgeving. Die moeten ver reizen om naar school te kunnen. De school wil daarom naar haar leerlingen toe.

De Shri Vishnu is één van de vier hindoebasisscholen van de SHON. In Rotterdam, Amsterdam en Utrecht staan die andere vestigingen. In Den Haag aan het Veluweplein staat ook een andere hindoeschool, maar dan die van de Vereniging Algemeen Hindoe Onderwijs.

Bron: AD Haagsche Courant
Perdiep Ramesar


5.1. Hindoeïsme : http://www.kuleuven.ac.be/icrs/indische%20godsdiensten.htm .

5.1.1. Examenvragen

1. Bespreek de Vedische religie en de oorsprong van het Hindoeïsme
2. Bespreek de reïncarnatieleer van het Hindoeïsme
3. Bespreek de ethische principes van het Hindoeïsme
4. Bespreek de vier Varnas en het kastesysteem in de Hindoe samenleving
5. Bespreek de vier stadia in levenscyclus van een Hindoe

5.1.2. Achtergrondliteratuur (zie ook startpagina)
Wie meer wil weten over het Hindoeïsme vindt in de volgende zeer recente en volop verkrijgbare boeken reeds heel wat informatie:

5.1.2. Links (zie ook startpagina) Prof. dr. B. Broeckaert ( Verwijzing : Bert Broeckaert . ) Bert.Broeckaert@theo.kuleuven.ac.be 016/ 32 37 99 or 016/ 29 65 82
Werkadres: Centrum voor Religiestudie, Sint-Michielsstraat 6, B-3000 Leuven
Eerste moderne Nederlandse vertaling . Inspirerend en bevrijdend, ook voor de westerse mens .Gerda Staes (Verwijzing : Staes Gerda . ) i.s.m. Winand Callewaert (Verwijzing : Callewaert Winand . ) Garengenaaid– ca. 96 p. Formaat: 14,5 x 22 cm . NUGI 633 . SISO 214.4 . Verschijnt in september 2001 . Prijs:17,20 euro, 694 fr. . ISBN 90 5826 130 1

Bhagavad Gita. Het heilig boek van de hindoes

Op het slagveld staan twee familieclans tegenover elkaar. Eén probleem: op het laatste nippertje weigert Arjuna, de beste soldaat van het ene kamp, de strijd aan te binden. Met zijn wagenmenner Krishna voert hij een unieke dialoog: hoe de juiste keuze te maken?

De oorlog waarvoor Arjuna staat, verbeeldt de strijd tussen goed en kwaad in de mens. De opperste hindoe-god Krishna bemiddelt met een inspirerend antwoord dat tot inzicht leidt. De Bhagavad Gita, ‘Het lied van Krishna’, is een rijke synthese van oude hindoe-wijsheid. Een poëtisch pareltje, dat ook voor de zoekende westerse mens innerlijke bevrijding brengt.

Na de bijbel is de Bhagavad Gita het meest vertaalde religieuze werk in de wereldliteratuur. Het biedt aan honderden miljoenen mensen in en buiten India een stevige basis om zin te vinden in het leven. Deze Bhagavad Gita is de eerste moderne vertaling uit het Sanskriet naar het Nederlands.

Gerda Staes studeerde gedurende jaren Sanskriet in India en Thailand en verzorgde de vertaling. Winand Callewaert, docent aan de K.U.Leuven, begeleidde de vertaling. Hij publiceerde eerder bij Davidsfonds/Leuven India. Goden als mensen, Hindoeïsme. Goden, goeroes en gezangen, Mythen en verhalen uit het oude India en India, betoverende verscheidenheid.


Winand Callewaert . India. Betoverende verscheidenheid

In India bloeit de lotusbloem, volgt de Ganges zijn majestueuze loop, leven goden als mensen. Roemrijke tempelplaatsen verbeelden een mysterieus universum, het 'karma’ bepaalt het bestaan. India blijft ongrijpbaar, maar zo fascinerend.

Winand Callewaert, India-specialist bij uitstek, peilt naar de diepe ziel van het hindoeïsme. Hij ‘vertelt’ de grote verhalen, verwoordt de levensvragen van de hindoe, wandelt rond in de tempels, maakt een uitstap naar de hindoecultuur met andere accenten in de Aziatische landen... De auteur brengt ook het boeddhisme en de islam in dit overwegend hindoeïstische land uitgebreid ter sprake.

India. Betoverende verscheidenheid doet de smaak te pakken krijgen om het land en het volk écht te leren kennen. Maar één ding is zeker: de hindoecultuur laat zich niet in westerse denkpatronen vatten. Een intrigerende leer- en leeservaring!

Winand Callewaert studeerde aan verschillende Indiase universiteiten en doceert aan de K.U.Leuven. Hij publiceerde in totaal 31 boeken in het Nederlands, Engels en Hindi. Bij Davidsfonds verschenen India. Goden als mensen, Hindoeïsme. Goden, goeroes en gezangen en Mythen en verhalen uit het oude India.

Van hofkunst tot tempelritueel . 3.500 jaar Indiase cultuur in Azië

Inhoud: Wordt in het moderne India nog streng volgens het kastensysteem geleefd? Welke gevolgen heeft de idee van reïncarnatie op de samenleving? Welke plaats neemt het hindoeïsme in tussen de wereldgodsdiensten? Wie zijn Shiva en Krishna? Wat is de betekenis van (erotische en andere) tempelreliëfs?

India is wellicht het enige land ter wereld waar een millennia-oude cultus nog steeds levendig aanwezig is. De symbiose tussen verleden en heden is opvallend. Winand Callewaert verduidelijkt fenomenen als karma en heilige koeien, goden met achttien armen of een olifantenkop, verfijnde hofminiaturen. Hij toont aan dat ons westers denkmodel niet het enig mogelijk is, maar dat een confrontatie met het mysterieuze India buitengewoon verrijkend kan zijn . .


HOLIGROET 2003

Evenals vorig jaar heeft de contactgroep Hindoes van de Raad van Kerken in Nederland weer een groet opgesteld ter gelegenheid van het jaarlijkse Holifeest, het feest van licht van de hindoegemeenschap, dat op 18 maart a.s. gevierd wordt.

Toelichting
Voor hindoes is Holi een belangrijk feest. Het is eigenlijk een soort nieuwjaarsfeest waarop gevierd wordt dat de lente de winterkou weer overwonnen heeft. Het feest symboliseert de overwinning van het goede op het kwade, van licht op duisternis, van kennis op onwetendheid, van recht en waarheid op onrecht en onwaarheid. Het feest wordt aan de vooravond van Holi ingeluid met het in brand steken van een brandstapel die het kwade symboliseert. Op de morgen van Holi komen mensen bijeen op de plek van de veraste brandstapel. Na een gebed en het uitspreken van een zegenwens voor geluk en welzijn van de gemeenschap in het nieuwe jaar, brengt men elkaar met as een eerste stip, een geluksteken (tilak) aan op het voorhoofd. Daarna wordt uitbundig feest gevierd.

De Raad van Kerken zend een officiële groet aan hindoeorganisaties; daarnaast bestaat de mogelijkheid dat iedereen een felicitatie zendt aan de hindoes in zijn/haar omgeving.

U kunt de Holigroet bestellen via ons e-mail adres. Prijs per exemplaar € 0,10 (excl. portokosten).
Religie.opzijnbest.nl - De beste links over religie voor u verzameld.