INFORMATIE OVER EN BESCHOUWINGEN BIJ ISLAMITISCHE SCHOLEN

- Islamscholen Delft - 20 maart 2006 : behoefte aan islamitische scholen - islamitische basisschool Al Ihklaas Haarlem : http://www.haarlem.pvda.nl/nieuwsbericht/307 .
ZOEKEN

WEDERKERIGHEID (DIVERSITEIT - VICE VERSA)
websitenaam : http://users.telenet.be/arseen.de.kesel/ . http://levensbeschouwing.info/ . http://www.levensbeschouwing.info/ .
http://www.bijbelleerhuis.be (zie bijbel)
Nieuwe website : http://www.interlevensbeschouwelijk.be/index.htm
- STARTPAGINA - AGENDA - BIJ DE HAND - NIEUW - OVERZICHT -  TIJDSCHRIFTEN -
ALFABETISCH OVERZICHT VAN THEMA'S EN WEBSITES :
JAARTAL - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X -Y - Z
HOOFDTHEMA'S : allochtonen , armoede , bahá'íbijbel , bijbel en koran , boeddhisme , christendom , extreemrechts ( Vlaams Blok ) , fundamentalisme , globalisering en antiglobalisering ,  hindoeïsme , interlevensbeschouwelijke dialoog , interreligieuze meditatie , islam , jodendom , levensbeschouwing , levensbeschouwing / godsdienst en onderwijs , migratie , mystiek , racisme , samenleving , sikhisme , tewerkstelling van allochtonen , vluchtelingen en asielzoekers , vrijzinnigheid , witte scholen , multiculturele scholen en concentratiescholen ,
- Eigen-zinnige beschouwingen - Het kleine of grote ongenoegen -


levensbeschouwing / godsdienst en onderwijs
* Andersgelovigen en katholiek onderwijs,
* Stichting Echelon en levensbeschouwelijke communicatie,
* interreligieus leren (van het net geplukt), interreligieus leren in opvoeding en onderwijs (Bert Roebben),
* interreligieus leren op de Brede School (Rotterdam),
* interreligieuze school Ede
* islamitisch godsdienstonderricht (Aanzetten tot een leerplan  Islamitisch Godsdienstonderwijs in de basisschool) ,
* islamitische scholen ,
* katholiek godsdienstonderricht,
* katholiek onderwijs,
* Wat ons bindt (Frank Siddiqui)

Islamonderricht op katholieke scholen,


Behoefte aan Islamitische scholen groot. Voldoende animo . Rorate geplaatst op 20 maart 2006 om 8:44u . Door Ton Huitink (Bron: ANP)

AMSTERDAM (RKNieuws.net) - Er is voldoende animo in Nederland voor in totaal zeker honderd islamitische basisscholen, een verdubbeling van het huidige aantal. Dat blijkt volgens dagblad Trouw uit onderzoeken van het Nijmeegs instituut ITS. Begin deze maand werd bekend dat tien tot twaalf van de bestaande 47 islamitische basisscholen problemen hebben om voldoende leerlingen te krijgen.

Verkeerde wijk

Dat zou niet hoeven, volgens ITS-onderzoeker Nico van Kessel, want er is belangstelling voor nog zeker vijftig scholen extra, mits ze maar op de juiste locatie worden gevestigd. En een aantal van de bestaande scholen moet de tijd oftewel de kans krijgen om te groeien. „Een deel van de scholen die het nu moeilijk hebben, staat in de verkeerde wijk.”

Uit het onderzoek onder tienduizenden gezinnen blijkt dat dertig procent van de Turkse en Marokkaanse ouders van kinderen tussen nul en elf jaar hun kind het liefst naar een islamitische school stuurt, op voorwaarde dat die in de buurt staat.

*** Het ITS is gespecialiseerd in sociaal wetenschappelijk onderzoek, beleidsadvisering en kennisoverdracht. Bijna 40 jaar onderzoekservaring op het gebied van onderwijs, zorg en welzijn, arbeid, mobiliteit en dataverzameling staan tot uw beschikking. Het ITS is verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Website : http://www.its-nijmegen.nl/ .

Op de website http://www.turksestudent.nl/forum/index.php?showtopic=4547 lees ik QUOTE op 6-03-2004 Bron: AD . Zorg om 120 extra moslimscholen Door Carl Mureau en Reinoud den Haan

Veel allochtone ouders hebben grote behoefte aan nieuwe islamitische scholen. Nederland telt er nu 42. Tot schrik van de Tweede Kamer is er animo voor nog eens 120 moslimscholen.

Dat concludeert het onderzoeksbureau ITS van de Katholieke Universiteit Nijmegen na een peiling in een groot aantal steden. 30 tot 40 procent van vooral Turkse en Marokkaanse ouders zou de kinderen het liefst naar een islamitische school sturen, als er een in de buurt stond.

,,Dat is een potentieel van 30.000 kinderen'', zegt ITS-onderzoeker Nico van Kessel. ,,En dan zit ik aan de voorzichtige kant.''

Van de 1,5 miljoen kinderen in het basisonderwijs zijn er ongeveer 100.000 van Turkse of Marokkaanse afkomst. Van hen zitten er 7500 op islamitische scholen.

,,Het is onwenselijk als er zoveel islamitische scholen bij zouden komen. We kunnen het nu niet verbieden, maar het is beter voor de integratie als die kinderen naar bestaande scholen gaan'', zegt PvdA'er Hamer.

,,We moeten geen extra energie en geld stoppen in nieuwe islamitische scholen'', vindt D66-Kamerlid Lambrechts. ,,Het aantal kinderen in Nederland groeit niet, dus er zou plek genoeg moeten zijn op bestaande scholen. We moeten ervoor zorgen dat die meer hun deuren openzetten, al kan niemand verbieden dat er moslimscholen worden opgericht.''

LPF'er Kraneveldt vindt het een ‘verontrustend signaal'. ,,We moeten het moeilijker maken om islamitische, dus bijzondere scholen op te richten. Sinds invoering van de vrijheid van onderwijs in 1917 is er wel wat veranderd: er is een hele wereldgodsdienst bijgekomen in Nederland.'' Ook de VVD heeft zich de laatste tijd scherp uitgesproken tegen nieuwe moslimscholen.

Het CDA blijft voorstander van de keuzevrijheid van ouders. ,,We moeten wel scherp blijven kijken naar de prestaties van islamitische scholen'', zegt Kamerlid Sterk. De koepelorganisatie van islamitische scholen (ISBO) streeft geen explosieve groei van het aantal islamitische scholen na.

,,Als mensen met goede plannen komen, zullen we ze wel ondersteunen'', zegt ISBO-voorzitter Said Benayad. ,,Maar wij vinden het vooral belangrijk dat de kwaliteit goed is. Dat betekent dat de organisatie goed moet zijn, dat er een goed bestuur is, dat het onderwijs in orde is en dat de school goed ingebed is in de samenleving waarin ze staat.''

Voor initiatiefnemers blijkt het vaak moeilijk goede besturen te vormen. Toch wordt nu in zeker tien steden gewerkt aan de oprichting van nieuwe islamitische scholen. Dat zijn Amsterdam, Alkmaar, Delft, Den Haag, Harderwijk, Hilversum, Lelystad, Rotterdam, Utrecht en Vlaardingen.

Bovendien ligt er het plan om ook in Den Haag een middelbare islamitische school op te richten. ,,Wij hopen dat die binnen twee jaar open kan'', zegt initiatiefnemer Belgacem Naas. Over een paar weken buigt politiek Den Haag zich over de vraag of islamitische scholen de integratie belemmeren. Het kabinet werkt nog aan een standpunt over de spanning tussen de vrijheid van onderwijs en de integratie van allochtonen. CDA, VVD en D66 hebben in het regeerakkoord afgesproken dat de vrijheid van onderwijs intact moet blijven.

Minister Verdonk (Integratie) wil voorlopig niet reageren op het ITS-onderzoek. Van der Hoeven (Onderwijs) laat weten dat alle nieuwe scholen op dit moment aan dezelfde eisen moeten voldoen. ,,De minister kent het onderzoek overigens niet'', aldus haar woordvoerster.

42 van de 7700 scholen

Nederland telt ruim 7000 basisscholen, waarvan er 40 islamitisch zijn. Daarvan zitten er tien in Amsterdam, vijf in Rotterdam en twee in Den Haag. Tussen de 700 middelbare zitten twee mosliminstellingen, in Amsterdam en Rotterdam.

Voor de oprichting van een basisschool zijn minimaal 200 leerlingen nodig; in dichtbevolkt gebied ligt die grens een stuk hoger, tot boven de 300. Initiatieven komen vaak vanuit moskeebesturen of gewoon van ouders. Als de behoefte is aangetoond, moet de gemeente meewerken aan de oprichting. Het rijk zorgt voor de bekostiging.


Islamscholen Delft
Islamscholen 1. Webcolumn: Bianca van der Werf Datum: 21 december 2004 . http://www.biancavanderwerf.nl/islamscholen.htm .
Islamscholen 2. Webcolumn: Bianca van der Werf . Datum: 27 mei 2005. http://www.biancavanderwerf.nl/islamscholden_(2).htm .
Islamscholen 3. Webcolumn: Bianca van der Werf & Bram Stoop Datum: 14 oktober 2005 . http://www.biancavanderwerf.nl/islamscholen_(3).htm .Religie.opzijnbest.nl - De beste links over religie voor u verzameld.