INFORMATIE OVER EN BESCHOUWINGEN BIJ PHILIPS BELGIË - PHILIPS HASSELT (zie ook - Philips onder de webpagina P )

WEDERKERIGHEID (DIVERSITEIT - VICE VERSA)
websitenaam : http://users.telenet.be/arseen.de.kesel/ . http://levensbeschouwing.info/ . http://www.levensbeschouwing.info/ .
http://www.bijbelleerhuis.be (zie bijbel)
Nieuwe website : http://www.interlevensbeschouwelijk.be/index.htm
- STARTPAGINA - AGENDA - BIJ DE HAND - NIEUW - OVERZICHT -  TIJDSCHRIFTEN -
ALFABETISCH OVERZICHT VAN THEMA'S EN WEBSITES :
JAARTAL - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X -Y - Z
HOOFDTHEMA'S : allochtonen , armoede , bahá'íbijbel , bijbel en koran , boeddhisme , christendom , extreemrechts ( Vlaams Blok ) , fundamentalisme , globalisering en antiglobalisering ,  hindoeïsme , interlevensbeschouwelijke dialoog , interreligieuze meditatie , islam , jodendom , levensbeschouwing , levensbeschouwing / godsdienst en onderwijs , migratie , mystiek , racisme , samenleving , sikhisme , tewerkstelling van allochtonen , vluchtelingen en asielzoekers , vrijzinnigheid , witte scholen , multiculturele scholen en concentratiescholen ,
- Eigen-zinnige beschouwingen - Het kleine of grote ongenoegen -

 HET MONDIALE UITZENDKANTOOR vandaag 29 april 2009 op tv .

HET MONDIALE UITZENDKANTOOR TE ZIEN OP CANVAS+ / TE LEZEN IN NIEUW BOEK . VANDAAG WOENSDAG 29 APRIL om 20.35 UUR brengt VRT CANVAS+ naar aanleiding van de campagne Waardig Werk - met o.a.het verschijnen van het boek en de dvd Het mondiale uitzendkantoor - de REPORTAGE WAARDIG WERK. EEN GESCHIEDENIS VAN DE TOEKOMST .

De Philips fabriek in Hasselt ontwikkelde de cassette, de cd én de dvd. Eerst verdween de massaproductie, dan gaat ze volledig dicht. De ruim 1400 werknemers, dikwijls hooggeschoold, verliezen hun job. Albert, Carine, Marc, Xavier en Johnny vertellen ons van het wegdragen van de productie naar Hongarije en China, en van de uiteindelijke neergang. Meer en meer is onze wereld één groot mondiaal uitzendkantoor met bedrijven die overal zoeken naar de meest goedkope arbeid. ‘Uiteindelijk is het de loonkost die uitsluitend bepaalt waar je produceert', zegt een Philipsmanager. Werknemers worden uitgespeeld tegen wie minder rechten en sociale zekerheid heeft. De vraag dringt zich op: hoe krijgen we een sociale bodem onder de wereldeconomie? Deze reportage wordt uitgezonden naar aanleiding van de campagne Waardig Werk die de vakbonden voeren, samen met ngo's en de Internationale Arbeidsorganisatie. . Een 25' reportage van Dirk Barrez uit december 2004 maar actueler dan ooit. De volledige 42' reportage die in Hongarije en tot in China gaat kijken waar het werk van Hasselt naartoe is, is verkrijgbaar op dvd onder de titel Het mondiale uitzendkantoor, afzonderlijk of samen met het gelijknamige boek - zie hierna VRT Canvas+ woensdag 29 april, 20.35 uur (aansluitend op Terzake)

- WAARDIG WERK. Een geschiedenis van de toekomst : een reportage van Dirk Barrez _________________ . HET MONDIALE UITZENDKANTOOR - NIEUW BOEK VERSCHIJNT MORGEN . Op 30 april verschijnt het nieuwe boek Het mondiale uitzendkantoor. Waardig werken in tijden van globalisering en crisis van Dirk Barrez en John Vandaele . Actueler kan niet. Eerst de teloorgang van de eerste globalisering uit de doeken doen, en dan de crisis van de huidige mondialisering voorvoelen en toelichten, dat is wat Dirk Barrez en John Vandaele presteren in hun nieuwste boek. Actueler kan niet. Bovenop vertellen ze hoe in uiteenlopende regio's al aan een meer sociaal en ecologische economie wordt gewerkt, en zoeken ze hoe we een economie kunnen bouwen die én welvaart schept voor iedereen én onze planeet niet om zeep helpt. Noodzakelijker kan niet... Eén cruciale voorwaarde: het is tijd voor samenlevingen en sociale bewegingen om meteen te handelen en in actie te komen. We bevinden ons met de mondiale samenleving op een scharniermoment: de crisis is een kans die we niet mogen missen. Dringender kan niet. Omdat werknemers geen gereedschap zijn voeren de Internationale Arbeidsorganisatie, de vakbonden en verschillende ngo's daarom campagne voor waardig werk en voor een duurzame economie. Dit boek is een instrument voor die campagne die op 1 mei van start gaat. . Dirk Barrez en John Vandaele, Het mondiale uitzendkantoor. Waardig werk in tijden van globalisering en crisis, EPO, 2009, 307 p., 20 euro - i.s.m. ABVV, ACV, FOS-socialistische solidariteit, Wereldsolidariteit en Global Society . klik hier om het boek te bestellen, of op de advertentie rechts bovenaan bij het boek hoort ook de dvd met dezelfde naam - klik voor info en bestellen klik hier om boek + dvd te bestellen Voordeelaanbod - Het mondiale uitzendkantoor te bestellen samen met Van eiland tot wereld voor 34 euro i.p.v. 39 euro


 1. volg de website van Forum Philips Hasselt van ACW Limburg op website : http://www.acwlimburg.be/index.htm .
 2. - 1891  Gerard Philips begint met de fabricage van gloeilampen
 3. - MASSA, L., Hoe het groeide... , Leuven, Acco, 1981 , blz.78-80   2.    N.V. Philips I.C.M. , Kempense steenweg 212—214, 3500 Hasselt
 4. - 23 augustus 2001 - Tijdelijke arbeiders willen staken bij Philips Hasselt
 5. - Philips-Dendermonde te koop (Het Volk, 11/10/2002)
 6. - Philips Hasselt, Leuven en Dendermonde gaan onzekere toekomst tegemoet (De Financieel Economische Tijd, 11/10/2002)
 7. - Philips Hasselt kondigt ingrijpende reorganisatie aan (3 december 2002)
 8. - De sluiting van Philips-Hasselt schokt Agalev-Limburg. Een afwachtende houding van de Vlaamse regering is onaanvaardbaar 4 december 2002
 9. - woensdag, 4 december 2002, 21u40  Philips Hasselt: opnieuw verliezen 1000 mensen hun werk
 10. - Wanadoo 09/12/02 Personeel Philips Hasselt trekt naar Amsterdam om te protesteren.
 11. - Philips Hasselt. Beeldverslag betoging Amsterdam 12.12.2002 / philips02 
 12. - Philips Hasselt. Beeldverslag fakkeltocht Hasselt.19.12.2002 / 01
 13. - Betoging voor meer werkgelegenheid in Limburg
 14. - Kerk en Leven, federatie Hasselt Noord-Oost (Banneuxwijk, Godsheide, Kiewit) donderdag 26 december 2002 PHILIPS HASSELT GAAT DICHT

1891  Gerard Philips begint met de fabricage van gloeilampen in vml textielfabriekje aan de Emmasingel. Begin van een periode van industriele expansie.
MASSA, L., Hoe het groeide... , Leuven, Acco, 1981 , blz.78-80   2.    N.V. Philips I.C.M. , Kempense steenweg 212—214, 3500 Hasselt

Op 28 februari 1955 startte Philips Hasselt zijn aktiviteiten in een voorlopig gebouw :  de oude keramiekfabriek aan de Badderijstraat, waar nu de nieuwe provinciale bibliotheek staat. Tegelijkertijd begon men met het bouwen van produktìehallen en kantoorgebouwen op een moerassig terrein in de Banneuxwijk, naast de spoorweg.
Op 17 september 1956 werden de nieuwe gebouwen ingehuldigd. Voor de industriële werkgelegenheid in de streek, die tot dan toe vooral door de steenkoolmijnen werd beheerst, was deze fabriek een belangrijke aanwinst, temeer daar zij vooral jonge vrouwen fijn en aangenaam werk aanbood.
Aanvankelijk produceerde men enkel platenspelers, maar onder de dynamische leiding van de eerste direkteur, W. Giskes, nam de aktiviteit en de verscheidenheid aan produkten steeds toe. Naast platenspelers werden later ook bandopnemrs, luidsprekers, elektronische orgels en plasticprodukten gefabriceerd.
Van bij de aanvang werden al deze produkten in een eigen ontwikkelingslaboratorium ontworpen. Voor dit laboratorium werd in 1960 de eerste steen gelegd van een nieuw gebuuw. De meest vermaarde “uitvinding” in Hasselt is die van het compact cassettesysteem in 1963. De kleine cassette voor bandopnemers veroverde sinds toen de hele wereldmarkt.
In de platicfabriek, die sinds 1960 in twee nieuwe hallen is ondergebracht, worden onder meer tientallen miljoenen netsnoeren en verbindingssnoeren geproduceerd, waarmee over de hele wereld Philipsfabrieken en ook derden worden bevoorraad.
In 1970 steeg het aantal personeelsleden tot boven de 5000, en werd Philips Hasselt, buiten Eindhoven, de grootste vestiging van het concern. Door de grote ramen van een ruime kantine hebben al deze medewerkers een breed uitzicht op de woongemeenschap van de Banneux—parochie, waarvan zij de gestadige uitbreiding hebben kunnen volgen. De grote werkkracht en vindingrijkheid van al die mensen hebben, in de economische recessie van de jaren zeventig en onder de druk van de concurrentie uit het Verre Oosten, niet kunnen beletten dat de produktieactiviteit daalde en het aantal personeelsleden terugliep tot ongeveer 3000.
In 1980 kwam Philips met een gans nieuw produkt op de wereldmarkt:  de videoplatenspeler. Aan Hasselt werd daarvan de montage toevertrouwd. Een totaal nieuwe technologie voor aftasting van beeldsiqnalen door middel van een laserstraal ligt aan de basis van dit apparaat. Over enkele jaren zullen ook fonoplatenspelers volgens hetzelfde systeem in Hasselt worden geproduceerd.
Voor de toekomst blijft de hoop aldus gewettigd dat de kerktoren, waarvan de haan een geschenk is van Philips, aan de ene zijde, en de watertoren van de fabriek aan de andere zijde, herkenningstekens zullen blijven van een bloeiende woon— en werkgemeenschap.
De huidige direkteur van N.V. Philips is G.A. Hesselink.
23 augustus 2001 - Tijdelijke arbeiders willen staken bij Philips Hasselt ( http://www.herk.be/nieuwsaugustus/ )

Zowat 15 arbeiders met een contract van bepaalde duur hebben donderdagmorgen aan de poorten van Philips Hasselt een actie gehouden om hun collega-arbeiders over te halen tot een staking. De poging mislukte en de ochtendploeg is gewoon aan het werk gegaan. Dat is zopas in vakbondskringen vernomen. De actie kadert in de internationale herstructurering die Philips in Hasselt wil doorvoeren. 180 arbeiders met een vast contract worden nog binnen het jaar ontslagen. Daarnaast worden 191 jobs van tijdelijken en 221 jobs van inhuur- en interimpersoneel geschrapt. De vakbonden hebben de arbeiders inmiddels opgeroepen geen acties te voeren zolang de onderhandelingen met de directie niet van start zijn gegaan, zegt Tony Castermans van het ABVV. Bij Philips Hasselt werken ruim 2.300 mensen
Philips-Dendermonde te koop (Het Volk, 11/10/2002)

Voor het eerst sinds 1996 davert Philips-Dendermonde opnieuw op haar grondvesten. Het bedrijf staat ,,in de etalage''. De Nederlandse electronicagroep wil haar Dendermondse dochterafdeling verkopen of fuseren. Van een sluiting of reorganisatie is in Dendermonde geen sprake.
Philips-Dendermonde stelde ooit 1.200 mensen te werk. Het grootste bedrijf uit het industrieterrein Hoogveld geeft nu nog aan 370 mensen werk. In Dendermonde worden luidsprekers voor auto's gemaakt. Philips-Dendermonde is overigens de op één na grootste luidsprekerproducent van het land. En dat is geen toeval, want na jaren van herstructureringen en afvloeiingen werd Philips-Dendermonde een kerngezond bedrijf. De firma maakt winst, is erg rendabel. Meer nog, binnen de immens grote Philipsgroep kreeg Philips-Dendermonde de laatste jaren een grote mate van autonomie. Philips-Dendermonde ontwikkelt, produceert en verkoopt haar producten zelf, maar moet wel rapporteren aan de Philipstop in Nederland. PechPhilips-Dendermonde heeft de pech geen deel uit te maken van de kernactiviteiten van Philips. Het bedrijf maakt met haar Sound Solutions-activiteiten deel uit van de afdeling Componenten, een afdeling die wordt ontbonden. Dat betekent dat de Sound Solutions overgaan naar de afdeling Corporate Investments. En het doel van deze afdeling is een overnemer te zoeken. Dus: Philips-Dendermonde staat in de etalage. ,,De volledige vestiging Dendermonde komt in aanmerking voor een verkoop of een fusie'', vat Philips-woordvoerder Julien Michiels samen. Zowel de directie als het personeel en de vakbonden zijn het er over eens dat de tewerkstelling bij Philips-Dendermonde niet meteen wordt bedreigd. ,,Het is in ieders belang dat de op stapel staande opdrachten worden uitgevoerd en dat het bedrijf ook in de toekomst winstgevend blijft. Er verandert niets in de dagelijkse werking'', benadrukt Julien Michiels. Vakbondsacties komen er dan ook voorlopig niet. ,,Maar we volgen de situatie op de voet. We zijn alert'', zegt LBC-vakbondsafgevaardigde Daniël Tallier.
Patrick De Cock   
Philips Hasselt, Leuven en Dendermonde gaan onzekere toekomst tegemoet (De Financieel Economische Tijd, 11/10/2002)

Het Nederlandse elektronicaconcern Philips wil een drastische sanering doorvoeren in zijn afdeling optische opslagsystemen. Hierdoor wordt de toekomst van de vestiging van Philips in Hasselt onzeker. Philips zal ook zijn componentendivisie opheffen. Dat zal gevolgen hebben voor de vestigingen in Leuven en Dendermonde. Dendermonde wordt mogelijk verkocht. De nieuwe plannen treffen 950 van de 6.250 personeelsleden van Philips in ons land.
Het concern Philips telt zes divisies die het het afgelopen jaar niet onder de markt hadden. Zo was de divisie-componenten in 2001 verantwoordelijk voor een aandeel van 667 miljoen euro in het monsterverlies van 2,6 miljard euro dat de groep leed. Het verlies van de componentenafdeling bedroef 24 procent van de omzet van 2,8 miljard die de divisie vorig jaar nog had opgetekend. Het nieuws dat Philips het mes zet in de divisie is dan ook geen verrassing. Voor Philips hoeft de divisie niet langer. Een deel van de activiteiten wordt overgeheveld naar de divisie-halfgeleiders. Andere activiteiten worden overgebracht naar de divisie-consumentenelektronica. Op welke wijze er zal worden geschoven, wordt pas over twee maanden bekendgemaakt. Bovenop de ontmanteling van de componentenpoot, wil Philips zijn afdeling optische opslagsystemen opnieuw winstgevend maken. Die afdeling ontwikkelt en fabriceert cd- en dvd-spelers en televisiedecoders. Welke saneringen op til staan in de afdeling optische systemen, wordt eveneens pas over acht weken meegedeeld. De aangekondigde herschikkingen bij Philips gaan ook gepaard met de verkoop van een klein aantal activiteiten met een gezamenlijke omzet van ongeveer 400 miljoen euro. Eerder besliste Philips al om afdelingen en bedrijven met een totale omzet van 1 miljard dollar af te stoten. Dat wordt dus bijgesteld op 1,4 miljard euro. De verschuivingen bij en ontmanteling van de componentendivisie en de sanering bij de optische systemen, brengen in totaal 175 miljoen euro uitzonderlijke kosten met zich mee. Die zullen ten laste worden genomen van het vierde kwartaal. De uitvoering van het actieplan start op 1 januari 2003. Philips maakte het nieuws woensdagavond na beurs bekend. Het zorgde meteen voor onrust bij het personeel van Philips in ons land. Vooral in de vestigingen van Hasselt, Dendermonde en Leuven wordt de invulling van het actieplan met een bang hart tegemoet gezien. In de drie vestigingen staan samen 950 mensen in het vizier. Hasselt In Hasselt werken 445 mensen in de afdeling optische systemen. Als dit bedrijfsonderdeel van Philips wordt verkocht of gefuseerd met een extern bedrijf, betekent dit niets anders dan dat Philips zich definitief uit Hasselt terugtrekt. Eind 2000 werd aangekondigd dat 180 banen sneuvelden in Hasselt. Die kwam bovenop de schrapping van 211 uitzendcontracten en 191 tijdelijke contracten. De jobstijding was amper doorgespoeld of er volgde een nieuwe afvloeiing van 225 vaste personeelsleden. De tewerkstelling in Hasselt viel daarmee terug op 1.507. In augustus volgde het nieuws dat de Philips Contract Manufacturing Services werd verkocht aan de Amerikaanse groep Jabil. Het ging om negen fabrieken van printplaten, onder meer in Hasselt. 904 mensen verdwijnen zo nog eens van de loonlijst van Philips Hasselt. Dat brengt het Philips-personeel op een zeshonderdtal, van wie 445 in de optische-opslagsystemenfabriek. De toekomst ziet er daar niet rooskleurig uit. De markt van de decoders heeft zwaar te lijden onder de financiële problemen van betaalzenders als Canal+. Heel wat elektronicagroepen verhuisden de productie van dvd-spelers al naar lagelonenlanden als China, waardoor de druk op de prijzen almaar is toegenomen. Woordvoerder Julien Michiels van Philips België: 'Over Hasselt kunnen we vandaag alleen zeggen dat alle opties worden bestudeerd. Welke opties dat zijn, weten wij evenwel nog niet.' Het nieuwe actieplan houdt ook in dat Philips zich terugtrekt uit de 'rijpere analoge activiteiten'. Dat betekent dat de fabriek van autoluidsprekers in Dendermonde zo goed als zeker in de etalage wordt gezet. Deze vestiging telt 365 mensen. Ook Leuven valt onder de geviseerde bedrijven. Van de 390 personeelsleden zijn er 140 die werken voor de componentenafdeling. Volgens Michiels verhuizen die mogelijk naar de divisie-consumentenelektronica. Philips vindt men in België ook nog in het administratief centrum in Brussel (615 werknemers), de verlichtingsfabriek van Turnhout (2.320), de televisiefabriek van Brugge (770) en de fabriek van plastieken componenten (300).
( http://www.philips.be/cgi-bin/press/press-nl-search.cgi?template=press-detail&dbname=pressdb&key2=129&action=searchdbdisplay )


Philips persberichten

 
 

Philips Hasselt kondigt ingrijpende reorganisatie aan 

Datum: 3 december 2002 
Divisie: Philips in Belgium  
 

De directie van Philips Industrial Activities Hasselt neemt zich voor de organisatie van de vestiging ingrijpend aan te passen. De mededeling volgt op een aankondiging van de Philips groep op 9 oktober ll. over de herschikking van de Components activiteiten en een studie over de reorganisatie van het bedrijfsonderdeel Philips Optical Storage, alsmede de eerder aangekondigde overdracht van de Philips Contract Manufacturing Services activiteiten (PCMS / printplaten) aan Jabil Circuit Inc.
 
De voorgenomen aanpassingen zijn het gevolg van de volgende vaststellingen: (1) De afdeling Optical Storage (POS) en in het bijzonder het bedrijfsonderdeel Data lijdt in 2002 aanhoudende verliezen. Er doet zich een verscherpte concurrentie voor de data-producten voor. (2) De afdeling Centrum voor Industriële Technologie (CFT) in Hasselt ontwikkelt en produceert testapparatuur en productiemiddelen, voornamelijk ten behoeve van Data, en ziet deze vraag drastisch krimpen. (3) De ontwikkelactiviteit van de settop-boxen (digitale ontvangers) dient te worden geherpositioneerd ten gevolge van een strategische wijziging van de productarchitectuur. (4) In de branche Philips Contract Manufacturing Services (PCMS) wordt de verscherpte concurrentie vanuit lage lonen landen en de zware druk op de kosten nog gevoed door een wijziging in de Europese regelgeving. Verder zullen in 2004, tengevolge van de voortgaande Europese integratie, invoerrechten op producten uit Oost-Europese landen vervallen. De klanten voorzien zich hierop. Mede wegens het slechte economische klimaat kan de massaproductie hier niet in haar volledige omvang gehandhaafd worden. (5) In lijn met de afnemende activiteiten neemt de behoefte tot ondersteunende algemene diensten sterk af.

Hierom wil Philips Hasselt het aantal arbeidsplaatsen als volgt verminderen. (*) De activiteiten van POS DATA in Hasselt worden stopgezet in de loop van het eerste halfjaar van 2003 en versterkt in Eindhoven en Taiwan. Dientengevolge verdwijnen 393 banen. In ieder geval kan aan 45 werknemers een baan aangeboden worden in andere POS vestigingen (o.a. Eindhoven). (*) CFT zet de bedrijvigheid in Hasselt stop in de loop van het eerste halfjaar van 2003; hierdoor vermindert het aantal arbeidsplaatsen met 96. Een 23-tal personen kunnen echter worden getransfereerd naar Eindhoven. (*) De activiteit settop-boxen (STB) in Hasselt wordt beëindigd in het eerste kwartaal van 2003. Hierdoor vermindert het aantal bedienden en kaderleden met 52. 42 van hen kunnen werken bij Philips Leuven. (*) PCMS vermindert het aantal werknemers met 416 in Hasselt. 458 werknemers gaan over naar de Jabil organisatie CMSBelgium. Voor deze 458 werknemers, waarvan ca 220 actief in de massa-productie, is er voldoende werk gegarandeerd tot einde 2003. Naargelang van een lange termijn business plan, te presenteren medio 2003, zal het wellicht noodzakelijk zijn in de productie verdergaande maatregelen te nemen.
Samengevat wordt het aantal arbeidsplaatsen in Hasselt met 957 teruggebracht. Naar raming minimaal110 hiervan kunnen overgeplaatst worden naar andere vestigingen. Bij Contract Manufacturing Services Belgium in Hasselt worden 458 personen tewerkgesteld. De werksituatie van 220 onder hen zal medio 2003 opnieuw onderzocht worden. Momenteel stelt Philips Hasselt in totaal 1.415 personen tewerk, waarvan 554 arbeiders, 337 bedienden en 524 kaderleden. Philips Hasselt neemt zich voor diverse maatregelen te onderzoeken voor weder tewerkstelling en sociale begeleiding. De directie nodigt de sociale partners uit voor de informatie- en overlegronde die nu wordt gestart. Na de raadplegingprocedure zullen de maatregelen voor sociale begeleiding met de werknemersvertegenwoordigers besproken worden.


De sluiting van Philips-Hasselt schokt Agalev-Limburg. Een afwachtende houding van de Vlaamse regering is onaanvaardbaar 4 december 2002
"We zitten gewoon in een economisch dipje" stelde minister-president P. Dewael maandag nog in Terzake. Deze uitspraak klinkt vandaag wel erg cynisch, nu Limburg geconfronteerd wordt met de sluiting van Philips-Hasselt. Meer dan 1000 jobs zullen verloren gaan omwille van een zogenaamde wereldwijde reorganisatie in de componentenactiviteiten. Het contrast tussen de mededeling van het hoofdbestuur van het electronicaconcern Philips over de komende winstverwachtingen en de harde realiteit van het verdwijnen van 957 arbeidsplaatsen bij Philips-Hasselt toont nog maar eens hoe de harde kapitalistische logica ten koste gaat van veel menselijke ellende. Tegen de logica van een globaliserende economie hebben werknemers en vakbonden geen verhaal, dit maakt de noodzaak van een andere en democratische globalisering nog maar eens duidelijk.
Van de ministers Gabriëls en Landuyt verwacht Agalev-Limburg concrete maatregelen om het sociale drama in de mate van het mogelijke te beperken en mee te helpen zoeken naar oplossingen voor al de mensen die uit de boot vallen. Agalev-Limburg wil in elk geval samen met alle andere Limburgse sociale, economische en politieke actoren mee haar verantwoordelijkheid opnemen.
Minister Landuyt moet extra initiatieven nemen zodat er zo snel mogelijk nieuwe tewerkstelling aangeboden wordt aan het personeel, het gaat hier immers om goed opgeleide, dynamische en flexibele werknemers.
Minister Gabriëls moet samen met minister-president Dewael, actief op zoek gaan naar overnemers of nieuwe investeringen.
Reeds tijdens de septemberverklaring had Ludo Sannen namens de Agalev-fractie in het Vlaams parlement gevraagd om een actief en offensief tewerkstellingsbeleid. Vlaanderen kan immers niet ontsnappen aan de wereldwijde economische malaise. Vandaar dat de afwachtende houding van minister Landuyt en de minimalisering van deze dreiging door de ministers Gabriëls en Dewael onaanvaardbaar is.
Agalev-Limburg vraagt op korte termijn een actief tewerkstellingsplan en een offensief economisch beleid waardoor investeringen terug aantrekkelijk blijven en worden. In die zin zal ik de beide ministers Gabriëls en Landuyt hierover op korte termijn interpelleren in het Vlaams parlement (zie interpellatieverzoek in bijlage).
Ludo SANNEN Vlaams Volksvertegenwoordiger
Wanadoo 09/12/02 Personeel Philips Hasselt trekt naar Amsterdam om te protesteren.

Vakbonden en werknemers van Philips in Hasselt trekken donderdag naar de hoofdzetel van het Nederlandse elektronicaconcern Philips in Amsterdam om er een protestmars te houden. Tot nu toe schreven zich al 500 Philips-werknemers in. Het voorstel van de protestmars kwam van het gemeenschappelijk vakbondsfront bij Philips in Hasselt. De actievoerders zullen in Amsterdam onder meer eisen dat de directie van Philips een aantal eigen activiteiten in de Hasseltse Philips-vestiging overeind houdt en dat er meer duidelijkheid wordt verschaft over de overname van de afdeling PCMS (Philips Contract Manufacturing Services). Die afdeling wordt in januari 2003 door het Amerikaanse Jabil Circuit overgenomen. Maandag werd eveneens beslist dat er op 19 december in de vooravond een fakkeltocht wordt gehouden door de straten van Hasselt. De vakbonden willen dat niet enkel Philips-personeel, maar ook allerhande middenstandsverenigingen, toeleveringsbedrijven van Philips en werknemersorganisaties uitgenodigd zullen worden om aan deze fakkeltocht deel te nemen. "Op die manier willen we onze actie uitbreiden naar iedereen die rechtstreeks of onrechtstreeks met Philips te maken heeft", aldus de vakbonden. (LVR)
woensdag, 4 december 2002, 21u40  Philips Hasselt: opnieuw verliezen 1000 mensen hun werk

Dinsdagmiddag valt ijskoud het bericht: Philips Hasselt gaat dicht. De 957 werknemers die hun werk verliezen stoppen zich weg voor de camera's, ze verstoppen vooral hun tranen. Enkelen komen even aan de poort hun woede en ontgoocheling luchten.
Herman Vermeulen
03-12-2002
Godelieve Bollen uit Kuringen-Hasselt is heel boos. Ze is 40, net als haar man, die ook op Philips werkt. Ze hebben een zoon van 15 en een dochter van 12. "Hoe kunnen wij onze kinderen ooit nog laten studeren?", vraagt Godelieve vertwijfeld. "Het is naar de knoppen voor onze jeugd. Ze kunnen niet meer studeren en er is sowieso geen werk voor hen. De politiekers wisten dat dit ging gebeuren, maar ze laten maar begaan. Minister Gabriëls babbelt maar wat, maar hij doet niets voor ons. Alleen de aandeelhouders tellen. En hun winst. Voor ons is er alleen maar interimwerk. Slavernij noem ik dat. Het is allemaal doorgestoken kaart. De verslagenheid is heel groot bij de mensen."
De directie van Philips Hasselt kondigt de schrapping aan van 957 jobs op korte termijn en nog eens 220 jobs eind volgend jaar. Van de 1415 werknemers die het bedrijf nu telt, zullen er binnen een jaar hooguit een paar honderd overschieten. Dat komt neer op de sluiting van een bedrijf dat ooit 5000 mensen tewerk stelde.
Toen de Limburgse mijnen dicht gingen of toen de staalfabriek Forges de Clabecq met sluiting werd bedreigd, vonden alle politieke partijen (in het parlement) dat "normaal", want het ging zogezegd om "verouderde" industrietakken.
Nu gaat het niet om een "verouderde" fabriek, maar ze prediken even fanatiek het fatalisme. Alsof een fabriekssluiting een natuurwet is. Philips Hasselt produceert onderdelen voor computers, cd's, dvd's enzovoort. Binnen het Philips-concern is de afdeling Hasselt een "ontwikkelingscentrum", waar nieuwe producten worden ontworpen. Het massaal jobverlies bij Philips Hasselt volgt op de 1073 afdankingen bij Alcatel enkele weken geleden, de sluiting van de connectorenfabriek FCI in Mechelen (400 jobs), de honderden afdankingen bij Siemens-Atea enzovoorts. Allemaal moderne bedrijven in hoogtechnologische sectoren.
De golf van afdankingen en sluitingen brengt de werkloosheid in België en in Vlaanderen nu hoger dan bij het aantreden van paarsgroen in 1999. Een bewijs dat de politici liegen als ze de oorzaak van de werkloosheid leggen bij de werklozen of de arbeiders zelf: ze zouden te weinig geschoold zijn of niet genoeg inspanningen doen om "levenslang te leren". Bij Philips, Alcatel, Siemens, FCI, … zijn het dikwijls hooggekwalificeerde arbeiders, technici en ingenieurs die hun job verliezen.
Het probleem van de werkloosheid is geen probleem van scholing, het is het kapitalistisch systeem dat tekortschiet. Het kapitalisme verspilt de aanwezige kennis en de ervaring van hooggeschoolde vaklui. Het kapitalisme vernietigt op grote schaal productiemiddelen. Ook in "vredestijd", als het nog niet tot militaireoorlogen overgaat. Dat komt omdat het gebaseerd is op het privé-bezit van de fabrieken in handen van een beperkte groep grote kapitalisten die op leven en dood concurreren voor de grootste winst. De kapitalistische anarchie staat een harmonieuze, geplande ontwikkeling van de productie in functie van de behoeften van alle werkers in de weg.
De regering en de politieke partijen, van de groenen en de socialisten tot de klassieke patronale partijen, zeggen dat ze machteloos staan tegenover afdankingen en sluitingen, dat België als klein land niets vermag tegen de verslechterde economische conjunctuur… "De stad Hasselt stelde Philips bijna gratis grond en gebouwen ter beschikking. Heel negatief doen zal nu niets helpen", zegt Steve Stevaert, SP-burgemeester van Hasselt en vice-premier van de Vlaamse regering. Het gebouw dat de stad Hasselt een paar jaar geleden gratis en zonder voorwaarden aan Philips ter beschikking stelde, kostte meer dan 200 miljoen frank. Multinationals als Philips, Alcatel, Siemens… werden door de opeenvolgende regeringen overladen met gratis grond en investeringssteun, belastingvrijstellingen, steun voor research en ontwikkeling, voor vorming en innovatie, …. Alles in naam van de tewerkstelling. Kruipen voor de multinationals en de arbeiders koest houden, dat is wat de slippendragers van het grootkapitaal altijd gedaan hebben. Het resultaat daarvan kan je vandaag in Hasselt komen bekijken.
Philips Hasselt. Beeldverslag betoging Amsterdam 12.12.2002 / philips02
zie website http://www.acwlimburg.be/foto_s/foto_s_philips_hasselt/foto_s_philips_hasselt_destination_folder/frameset.htm .
Betoging voor meer werkgelegenheid in Limburg (  http://startinvlaanderen.com/KA.asp?AN=880589 )
 


In Hasselt hebben ruim 3.000 mensen op donderdag 19 december 2002 een fakkeltocht gehouden voor meer werkgelegenheid in Limburg. Op een jaar tijd hebben 5.000 mensen in de regio hun job verloren. De optocht van vanavond was meteen ook een solidariteitsbetuiging aan de 950 werknemers van Philips die moeten opstappen. De Nederlandse telecomreus zegt gedwongen te zijn herstructureringen door te voeren omwille van aanhoudende verliezen. Bovendien is het moeilijk opboksen tegen de concurrentie van de lageloonlanden. Intussen blijkt dat de onderhandelingen bij Philips tussen vakbonden en directie moeizaam verlopen.


Philips Hasselt. Beeldverslag fakkeltocht Hasselt.19.12.2002 / 01
zie website http://www.acwlimburg.be/foto_s/foto_s_philips_hasselt_fakkeltocht/foto_s_ph_fakkeltocht_destination_folder/frameset.htm .

Kerk en Leven, federatie Hasselt Noord-Oost (Banneuxwijk, Godsheide, Kiewit) donderdag 26 december 2002

PHILIPS HASSELT GAAT DICHT  


Op dinsdagnamiddag 4 december 2002 deelt de directie van Philips Hasselt aan zijn personeelsleden mee dat de vestiging van Hasselt dichtgaat. Een duizendtal personen worden afgedankt. Volgens de algemene directie met zijn zetel in Amsterdam zou door deze herstructurering deze sector van verlieslatend terug winstgevend kunnen worden.
Deze argumentatie komt hard aan. Dezelfde redenering als destijds bij Renault bij het sluiten  van de vestiging in Vilvoorde.
Omdat we ervan overtuigd zijn dat mensen van nature religieus zijn en dat zij dat beleven in het concrete dagelijkse leven - en dat geldt ook voor wie christelijk geloven  - kunnen we niet voorbijgaan aan wat mensen bij afdanking en sluiting van 'hun' fabriek ervaren.
We spraken met Marleen Castermans, Jos Philippaerts en Freddy Christiaens.

1. Gesprek met Marleen Castermans

Op donderdagavond 12 december gaan we bij Marleen Castermans op interview. Ze is 47 jaar en vakbondsafgevaardigde (veiligheid). Ze is pas terug van Amsterdam waar ze met duizend collega's bij de hoofdzetel van Philips ging betogen. Uit een gesprek van de ondervoorzitter van de Philipsonderneming met een aantal afgevaardigden van Hasselt bleek duidelijk dat de onderneming een punt heeft gezet achter de vestiging van Hasselt en dat de plaatselijke directie de verdere sociale afwikkeling moet verzorgen. Deze omgangsvorm ontgoochelde de betogenden heel sterk. Ze hadden wat meer menselijk begrip en warmte verwacht.

Op onze vraag hoe zij en haar collega's het ontslag en het einde van Philips ervaart, antwoordt ze - en dat wordt in de loop van de avond meermaals herhaald - dat ze het nog niet voldoende beseft en dat het nog niet volledig doordringt. Haar vriendin van Houthalen-Helchteren heeft het tien jaar geleden meegemaakt, na twintig jaren werken. Ze heeft haar reeds verwittigd: 'het komt wel'.
Marleen is reeds 33 jaren aan het werk, eerst drie jaren in een schoenfabriek en dan 30 jaren bij Philips. Ze was 14 jaar toen ze ging werken. Ze weet niet wat het betekent om thuis te zitten en niet meer te gaan werken. Wanneer het zover zal zijn, weet ze reeds wat gedaan: het huis ondersteboven keren, verven, behangen enz. Ze beseft wel dat ze hiermee geen maanden bezig kan zijn. Ze troost zich met de gedachte dat ze steeds bij haar vriendinnen terecht kan en ze maakt plannen om zich in de KAV van Helchteren in te zetten, want ofschoon ze in de Banneuxwijk woont, is haar hart toch in haar geboortedorp Helchteren gebleven.
Ze had zich het einde van haar loopbaan anders voorgesteld. Zij had gehoopt om tot haar vijfenvijftigste te kunnen werken, en met voldoende arbeidsjaren in de hand op prepensioen te gaan. Naar zo iets kan je toeleven en je erop voorbereiden. Dit ontslag komt zo onverwachts.
Nu hoopt ze dat ze nog aan het werk zal zijn wanneer haar 25-jarige dochter in maart 2003 bevalt van een kleinkind. Want ze hoopt afscheid van het werk te kunnen nemen als een fiere oma. Ze ziet uit naar haar kleinkind en wellicht zal dit nieuwe leven haar jong houden, haar behouden voor piekeren, het huis niet uitkomen en depressie.
Ze voorziet reeds dat ze zich bij de RVA zal moeten laten inschrijven en dat ze naar de 'dop' zal moeten en dat men haar en haar collega's er als "iemand van Philips" zal bestempelen.

Marleen beseft maar al te goed dat haar werk een stuk van haar leven is, want in tijd is ze meer op het werk dan thuis en daarenboven brengt ze haar werk mentaal nog mee naar huis. "Zo is Philips een stuk van mijn leven." zegt ze.
De werknemers van Philips  konden wel vermoeden dat de nieuwe herstructurering erg zou kunnen zijn; het was reeds de derde in één jaar. Zo erg hadden ze het niet verwacht. Ze hadden niet eens durven denken dat Philips in Hasselt zou dicht gaan, want Philips was toch een deel van Hasselt en de stad had nog extra inspanningen gedaan om Philips in Hasselt te verankeren. Ze beseffen nu dat het proces van afbouw reeds langer bezig is. De productie werd naar de lage loonlanden overgebracht. Bij gunstige proeven van wat uitgevonden werd, vertrok de uitvinding naar andere regio's. 
Directie, kaderleden en arbeiders - we zitten allen in hetzelfde schuitje. Jonge mensen, ouderen en tijdelijken waren reeds bij vroegere herstructureringen afgevloeid. Er zijn heel wat alleenstaanden en ook koppels. Deze mensen zitten met vele vragen wat het latere financiële inkomen zal zijn, of ze nog werk zullen vinden, hoe ze het thuis zullen overleven. Deze onzekerheid laat zich ook op het werk voelen. Mensen zijn prikkelbaarder.
Ze willen het onderste uit de kan halen wat de sociale vergoedingen betreft. Daarvoor willen ze vechten. Ze nemen het niet dat ze op deze wijze te horen kregen dat hun bedrijf dicht gaat en ook het bezoek aan Amsterdam heeft hun geloof in Philips diep gekwetst.
In kleine dingen dringt het bij hen door dat er een einde aan hun werk gaat komen. Ze zijn kritischer bij uitgaven.
Als vakbondsafgevaardigde zet Marleen zich in voor haar collega's, die met duizende vragen zitten.
Op donderdag 19 december houden ze een fakkeltocht.

2. gesprek met Jos Philippaerts

De Heer Philippaerts begint met een stukje geschiedenis:
"Ik werkte van 1955 tot 1989 bij Philips Hasselt, waarvan 20 jaar als Human Resources Manager (personeelsdirecteur) . Ik herinner me nog vrij goed de enthousiaste pionierstijd in de lente van 1955 in de oude Keramiekfabriek in de Badderijstraat; het was het begin van een groei naar meer dan 5000 personeelsleden in 1970. Die sprong naar meer dan 5000 werd mogelijk door de uìtvinding,en daarna de massaproduktie in Philips Hasselt van de cassetterecorder, een wereldprimeur.

Reeds medio de 7Oer jaren kwamen de eerste tekenen van een oprukkende concurrentie uit het verre Oosten; met als gevolg een zware herstructurering in 1979 die 800 banen kostte.

Een paar jaren daarna was dat vergeten, want Philips Hasselt produceerde als eerste in de wereld, de Compact Disc speler, gebaseerd op de nieuwe lasertechnologie;een geweldig succes!

De jaren na 1989 - het jaar dat ik nog naar Philips Leuven vertrok voor een andere functie - tot vandaag, werden gekenmerkt door vele ups, door steeds nieuwe ontwerpen uit de Ontwikkelgroepen zoals de DVD , maar ook door vele downs door steeds nieuwe concurrentie uit gebieden met lage lonen. En nu komt blijkbaar de doodsteek.”
En hij vervolgt:

“Dat doet pijn aan iemand die 34 jaar met plezier in Philips Hasselt heeft gewerkt; en vele duizenden delen met mij dat gevoel. Philips Hasselt was een boeiend en vooruitstrevend bedrijf, niet alleen op technologisch gebied maar ook op menselijk vlak. Er heerste een grote kameraadschappelijkheid en een sterke binding met het bedrijf. We waren fier op wat hier werd gepresteerd en waren overtuigd , dat het aanwezig zijn van een innovatieve Ontwikkelgroep en veel technologische know-how altijd wel zou zorgen voor overleven.

Daarom is de pijn, onbegrip en ontgoocheling bij velen des te groter! En omdat beproefde middelen zoals brugpensioen nog weinig toepassing zullen hebben door de huidige leeftijdsopbouw, is deze sluiting bijzonder dramatisch!”

Na bijna 12 jaren pensionering bekijkt de Heer Philippaerts het gebeuren vanop een zekere afstand en maakt bedenkingen rond de problemen van migratie en economische concurrentie. Hij is ervan overtuigd dat het probleem van de migratie slechts opgelost wordt door een betere levensstandaard te brengen in de landen vanwaar mensen emigreren. Hij beseft anderzijds dat de concurrentie zo groot is dat je er niet kunt aan ontsnappen en dat het uitwijken met een aantal produkten naar landen met lage lonen en kosten nauwelijks te vermijden is.
Met het vallen van de Muur gingen de deuren naar Oost-Europa open en kregen we een verschuiving van produktie van West-Europa naar o.a. Polen. De concurrentie van het Verre Oosten is reeds sinds de zeventiger jaren aanwezig, maar nu dringt het tot ons door dat bij het begin van het derde millenium de know how van  bekwame ingenieurs uit o.a. Taiwan en India daar kan opgebouwd worden tegen opmerkelijk  lagere lonen.
Volgens  hem mogen we ervan uitgaan dat Philips,vanuit bedrijfsstandpunt, niet lichtzinnig deze beslissing heeft genomen en dat ze op deze beslissing niet zal terugkomen.

Ook komt de sluiting van Philips Hasselt bijzonder hard aan omdat Philips hét bedrijf van Hasselt was. De stad investeerde de laatste jaren in nieuwe gebouwen, die in een stadium van afwerking kwamen. Anderzijds wierf twee jaren geleden Philips Hasselt nog 100 ingenieurs aan. Niemand had verwacht dat Philips de know how die de vestiging Hasselt gedurende bijna 50 jaren had opgebouwd, nu zou laten schieten.
Tot slot wenst de Heer Philippaerts toch ook aan te stippen, dat Philips in die 48 jaren meer welvaart heeft gebracht aan duizende gezinnen en in de stad Hasselt en omgeving. Hij beseft dat dit een schrale troost is voor de huidig getroffenen en wenst dat velen elders een nieuwe toekomst kunnen opbouwen.

3. gesprek met Freddy Christiaens

De heer Christiaens werkte als technisch-ingenieur bij Philips Hasselt van 1955 tot 1987.
Er bestaat een Gepensioneerdenvereniging waar alle gepensioneerden, met hun/haar partner, zich kunnen bij aansluiten.
Deze vereniging werd door voormalig directeur, de heer Willem Giskes, in 1968 opgericht.
Momenteel telt de vereniging 555 effectieve leden, samen met de partners vormt dit een groep van ruim 900 mensen.
De vereniging verenigt ongeveer de helft van alle gepensioneerden.
De heer Christiaens is lid van het bestuur dat uit 12 leden bestaat.
De activiteiten van de vereniging worden nu toegelicht.
Er is iedere eerste dinsdag van de maand in de kantine een druk bijgewoonde bijeenkomst.
Tijdens deze bijeenkomst wordt een woordje gepraat, een kaartje gelegd, gekiend en natuurlijk een pintje gedronken. De sociale contacten worden hier onderhouden.
Tweemaal per jaar, eenmaal in het voorjaar en eenmaal in het najaar, wordt een busuitstap georganiseerd naar ergens in België. Hiervoor is de belangstelling zo groot dat  er 5 tot 6 bussen moeten worden ingelegd.
Er is ook het jaarlijks feest met lekker eten, een tombola en een danspartij waaraan ruim  400 mensen met veel plezier deelnemen.
Bij deze activiteiten mogen wij altijd rekenen op financiële en materiële steun van Philips Hasselt.  
Bij de gepensioneerden is het samenhoringsgevoel  met elkaar en met Philips Hasselt zeer groot.
De gebeurtenissen van de laatste dagen hebben ook de gepensioneerden erg aangegrepen.
De vraag rijst dan ook hoe het met de vereniging en haar leden in de toekomst verder moet.

Werkten mee aan dit artikel: Marleen Castermans, Freddi Christiaens, Arseen De Kesel, An Goetschalckx en Jos Philippaerts