help ik koop een pc!

Een computer kopen lijkt simpel maar is het niet. Vaak kopen mensen een computer aangeraden door een reclameboekje vol giga’s en mega’s. Cijfers die op zich weinig zeggen en als leek is het onmogelijk het bos door de bomen te zien. Misleidende reclame is de grootste moeilijkheid en hierdoor kan je moeilijk een correcte keuze maken.

Hieronder staan enkele aandachtpunten die je helpen een computer te kopen die het best bij je past zonder dat een verkoper je iets aan je been smeert.

Je kan op een onderdeel besparen op op een ander wat meer uit te geven. Zo blijft de totale prijs onder controle en voldoet de pc nog perfect aan je behoeften. Hieronder kan je info vinden hoe je op een rationele wijze jou perfecte pc aanschaft zonder één frank teveel te betalen. Hieronder niet alteveel technische details maar concrete problemen, oplossingen en ondervindingen.

Op het einde van de rit moet je de verkoper of de persoon die voor jou een pc samensteld vertrouwen, hij beslist immers welke onderdelen hij gebruikt.
Hopelijk kan je dankzij deze tekst zelf een beetje opmaken wat je van een computer of laptop kan verwachten voor welke prijs.

Computerbehuizing of case :

Er is niets zo irritant als een zoemende computer in de huiskamer. Een goede behuizing is een belangrijk onderdeel in de trijd tegen het computerlawaa

Een goed voorbeeld van een geluids dempende behuizing is de Antatec Sonata. Deze heeft een aangepaste voeding, fans, hardeschijfdemping enz. Kostprijs +- 120 euro. Vrijwel de beste op de markt.

processor

Een processor is het hart van je computer en wordt vaak CPU genoemd of Central processor Unit. De cpu is in tegenstelling tot wat velen denken van onderschikt belang bij kantoorapplicaties. In games kan je de snelheid van je cpu continu gebruiken maar in normale omstandigheden belast je je cpu slechts beperkt. Er zijn andere belangrijkere factoren die je pc ophouden zoals een tekort aan intern geheugen. AMD heeft zeer budgetvriendelijk processoren met voldoende kracht terwijl intel zeer krachtige cpu's heeft met 2 cores zodat games en andere zware applicaties merkbaar sneller lopen. Hiervoor betaal +- 100 euro meer. budget = 100 euro en een krachtige cpu vanaf 200 euro.

koeling

Koeling = lawaai
De standaard koeling die je bij een cpu bijzit is meestal van degelijke kwaliteit, wil je echter een super stille pc dan is een ander koelblok voor je cpu aangeraden. vergeet niet dat er nog andere lawaaimakers zijn die moeten aangepast worden.( behuizing, hardeschijf, grafische kaart enz..) Arctic Cooling Freezer 7 Pro is een absolute aanrader. 2x goedkoper dan de concurentie en minstens zo goed.

Moederbord :

Dit bord connecteerd alle hardware met elkaar zoals je hardeschijf en grafische kaart. Een specifiek merk of type kan ik je niet aanraden omdat de keuze erg afhangt van andere onderdelen.

enkele aandachtspunten

vraag altijd een moederbord met geďntegreerd geluid en netwerkaansluiting. De geluidskwaliteit is meestal van een hoog niveau en 5.1 geluidsuitgang is standaard. Je kan besparen op een geluidskaart door een iets duurder moederbord aan te schaffen met een betere ingebouwde geluidskaart.

Overclocken doe je met je moederbord en een aangepast moederbord is hiervoor aangeraden omdat deze stabieler zijn en ook hogere snelheden bereiken. De riso’s zijn zeer beperkt zodat het aantrekkelijk wordt om met een simpele muisklik je computer 20% sneller te maken. Indien je geen spelletjes speelt of zware applicaties zoals adobe premiaire gebruikt zal je van deze snelheidswinst niets merken en is het aanschaffen van een aangepast moederbord niet nodig.

Sommige moederborden hebben een lawaaierige actieve koeling, die op de koop toe na enkele jaren dienst de geest kan geven en een instabiele computer tot het gevolg heeft. De voorkeur gaat uit naar een passieve koeling die tevens geen geluid maakt en onderhoudsvrij is. Voorkeur gaat dan ook uit naar deze laatste. prijs: € 70 voor een standaard moederbord met enkele USB poorten, geluid en internet geintegreerd.
geluidskwalitiet is van redelijk goede kwaliteit. Vergelijkbaar met een muziek-cd-speler van 130 euro.

Hardeschijf:

320 Gb is vandaag de norm en voldoet ruim voor de meeste mensen Deze schijven kosten ongeveer 110 euro en hebben een goede prijs/ gigabyte verhouding. 1Gb komt overeen met ongeveer 250 a 300 mp3's Of ongeveer 1000 foto’s van je digitaal fototoestel. Als je in een actie een computer met 160Gb tegenkomt is dat zeker niet slecht.

Een geruisloze hardeschijf zoals seagate Barracuda doet zijn werk duidelijk stiller dan de concurentie maar is minder geschikt voor een doorwinterde gamer omdat deze iets trager zijn. Bij normaal gebruik (surfen op het net, downloaden, mp3, dvd…) merk je hier niets van.

Grafische kaart.

Opletten misleidende reclame! Een TURBO kaart van type A kan vele malen trager zijn dan een LIGHT aanduiding van type B. laat je niet vangen.

Een snelle grafische kaart voor spelletjes kost al snel 300 euro. Het spel kan hiermee realistische beelden weergeven op je computerscherm. Met een goedkopere variant kan je nog steeds spelletjes spelen maar de beelden zullen minder mooi weergegeven worden. Al is dat erg relatief. Voor 150 euro heb je al een goede grafische kaart.

Een stille passieve grafische kaart kan je moeilijker overclocken omdat deze warmer worden. Een goede actieve koeler past zich aan de omstandigheden aan zodat ze enkel lawaaierig wordt bij een zware inspanning zoals tijdens het spelen van een spelletje. Met overclocken kan je zorgen voor een gratis prestatiewinst die tevens voelbaar is in spelletjes. Dit doe je best in combinatie met het overclocken van je CPU omdat de voelbare snelheidswinst dan groter is.

Andere software zoals word, excell, calculator enz heeft geen snelle grafische kaart nodig. De aller traagste of goedkoopste is hiervoor ruim voldoende.

Geheugen :

Tegenwoordig is 1 gigabyte de norm. Dit kost ongeveer 110 euro en zorgt voor een algemene vlotte werking. 512 Mb is net voldoende en is niet aan te raden omdat je computer niet toekomstbestendig is.

Indien je video’s bewerkt is 2gb zeker aan te raden. Voor fotobewerking kom je toe met 1gb.

DDR2 geheugen is momenteel de standaard omdat het goedkoper te produceren is en zuiniger omspringt met energie. Je hoeft geen overdreven duur geheugen aan te schaffen om goede kwaliteit te verkrijgen.

DVD/CD schrijver

Een dvd-scrijver is algemeen goed en is een must op een nieuwe pc. De kostprijs is laag en het laag ( € 40 ) en het laat je toe cd's of dvd's te branden voor data opslag. De capaciteit van een dvd is 4,7 GB. hierop heb je voldoende plaats voor het veiligstellen of delen van gegevens. Met een dvd-schrijver kan je niet alleen cd's of dvd's schrijven maar ook lezen. De schrijf-snelheid is vrijwel altijd het zelfde en niet relevant vanwege andere beperkende factoren.

Monitor

Een LCD monitor is vandaag de meestgekochte monitor. LCD heeft talrijke voordelen tegenover de zware oude crt's:

- zuinig in gebruik
- laag gewicht
- mooier en slanker uiterlijk
- schijnbaar scherper beeld
- goed voor de ogen
- economischer

kostprijs van een 17" LCD scherm met 1280 x 1024 resolutie is ongeveer 200-250 euro.
Soms wordt een 19" lcd aangeprezen maar vaak is de resolutie even groot als de kleinere 17" versie.
Je beeld wordt dan gewoon uitgerokken. Duurdere schermen hebben meer pixels zodat je werkruimte groter is.

Voor gewoon kantoorwerk geeft een dure monitor geen meerwaarde. Een CRT heeft een grotere kijkhoek, maar het is aan jou om te beslissen of je die grotere kijkhoed echt nodig hebt.

FAQ

is Intel beter dan AMD?

Momenteel (begin 2007) ben je het beste af bij intel. Deze leveren "Core 2 duo" processoren die erg goede prestaties leveren.
merk op dat AMD prijs/prestatie het erg goed doet. De AMD 3500+ venice is budgetvriendelijk doch krachtige cpu.

Nu nog een coputer kopen of wachten op vista?

Als je nog even verder kan met je huidige pc is het verstandig nog enkele weken te wachten todat vsita standaard geinstalleerd wordt op elke pc.
Deze verbeterde versie van XP is gebruiksvriendelijker en veiliger in gebruik. 2 belangrijke troeven die je niet kan laten liggen.

Computer bij de boer kopen of van een bekend merk?

9/10 ben je voor een budget-pc beter af bij een bekend merk. De prijzen en winstmarges zijn hier enorm laag zodat een pc-boer hier nauwelijks tegenop kan. Bovendien heb je minstens 1 jaar garantie + een legaal besturingssysteem en vaak nog wat extra software. Dell heeft online vaak interessante aanbiedingen. samen het HP zijn ze de grootste fabrikanten van personal pc's. betere en vooral duurdere systemen laat je best samenstellen door de boer omdat je in deze prijsklasse vaak opzoekbent naar een zeer specifieke computer. Zij zullen je beter kunnen helpen en zo kom je soms zelfs goedkoper uit.

Is een aldi pc een goede computer?

kwalitatief is een aldi computer zeker niet slecht en ze leveren veel voor weinig. Weet dat ze niet van de stilste zijn als je ze vergelijkt met andere merk computers.

Wat is het belangrijkste onderdeel van mijn computer?

Elk onderdeel vervult een specifieke functie, maar een super computer met 256 MB intern geheugen is een slak t.o.v. een variant met 1 gigabyte.
Voldoende geheugen is belangrijk. ( minimum 512mb ) Om je budget in ere te houden bespaar je best op je cpu om extra geheugen aan te kopen.

hoe lang gaat een computer mee?

Dat hangt af van jou behoeften. met een goede monitor, voldoende intern geheugen en hardeschijfruimte gaat een pc een hele tijd mee.
Een game-caomputer gaat meestal slecht 3 jaar mee terwijl een pure kantoor pc al snel 10 jaar mee kan.

kan mijn computer vista draaien?

Als je een minimum een PII 800 mhz hebt, 512mb geheugen, 15 Gb hd met dirext x 8 grafische kaart is het goed mogelijk om windows vista te draaien. vista ziet er erg gelekt uit voor de talrijke visuele effecten. Deze effecten kan je uitschakelen zodat je oudere omputer weer mee kan. Weet wel dat een computer met 1gb gegheugen merkbaar vlotter werkt.

2dehands computer kopen?

Voor een 2dehands computer wordt er vaak teveel gevraagd. Voor 400 euro heb je bij pakweg Dell een nieuwe computer terwijl je op de 2dehandsmarkt vaak systemen tegenkomt die half zo slecht zijn zonder enige garantie. Enige voorzichtigheid geboden.

help ik koop een laptop!

Je laptop als mobiele desktop

Vandaag de dag zijn laptop erg goedkoop geworden. Voor 1000 euro heb je een standaard laptop met 15" scherm.
Je heb verschillende soorten laptops:

- De ultra portabele : klein 12" of 13" scherm, zeer goede batterijautonomie, zeer laag gewicht.
- De portabele laptop : groter 15" scherm, goede batterijautonomie, laag gewicht
- desktop laptop : groot 17" scherm, lage batterijautonomie, hoog gewicht.
De ultra portabele laptop weegt minder dan 2.5 kilogram en is gemaakt om overal mee naartoe te nemen.
Heel handig op de trein, in de wagen of in je luie zetel.

De meest verkochte laptop is de portabele versie omdat hij een aangenaam 15" scherm heeft in combinatie met een aanvaardbaar gewicht.
Deze wegen ongeveer 3 kg en zijn perfect in staat om een deskop voor kantoor applicaties te vervangen.


De zware laptops raad ik zelfs niet aan, deze zijn onhandig zwaar (4 tot 7 kg) en doordat het toetsenbord hoger van tafel staat is hij ergonomisch minder interessant.

Waar zit het verschil tussen merken?

- garantie, koop steeds een laptop met 3 jaar garantie!
- batterijautonomie
- scherm en resolutie
- toetsenbord
- bouwkwaliteit
- speakerkwaliteit
- algemene specificaties
- geluidsdruk


Koop steeds met 3 jaar garantie! In tegenstelling tot een desktop kan je een laptop niet zomaar zelf repareren omdat de onderdelen vaak verschillen van merk tot merk en De reparatiekosten lopen al snel in de honderden euro's.

Een scherm met 1280 x 1024 resolutie is zeker een aangeraden
Een goedkoop scherm heeft een kleine kijkhoek, een duurder een grotere kijkhoek. bij het bekijken van films en foto's met het gezin is een grotere kijkhoek beslist een noodzaak!

het eene toestenbord is het andere niet, al typt een laptop toestenbord eens je het gewend bent sneller als de grote variant op een pc omdat de toesten dichter bij elkaar staan en een kleinere slag hebben.

Erg irritant is een latop met een belabberde bouwkwaliteit, afblakerende verf, krakende onderdelen, futloze schermscharnieren enz. zijn typische voorvallen die na verloop van tijd de kop opsteken en je ergernis bezorgen.

Een laptop speaker is altijd van mindere kwaliteit, maar de eene luidspreker 10x beter dan de andere. Een hoofdtelefoon of externe luidsprekerset is een oplossing.

Intel core 2 duo in je laptop geeft je prestaties van een grote desktop computer in combinatie met een lange batterijautonomie.
Alle laptops hebben standaard draadloos of wireless internet ingebouwd, erg handig!
Een hardeschijf in en laptop is trager en kan minder data opslagen. De waarden lopen van 60Gb tot 160gb. 80gb is aan te raden.
Net zoals een desktop neem je best een model met 1Gb ram.

TIP : hier en daar kan je een laptop met centrino technologie op te kop tikken, deze zijn van de vorige generatie maar nog steeds voldoende snel en toekomstbestendig.

Een laptop is net zoals een pc in staat om geruisloos te werken. Een goedkope laptop is vaak luidruchtiger dan een duurdere, maar de prijs is zeker geen bepalende factor. De bijgeluiden van een laptop worden door velen als hinderlijk ervaren.
De grafische kracht van een laptop is vaak kleiner dan een desktop. Om de zelfde grafische kracht te bekomen betaal je doorgaans erg veel. Indien je geen grafische kracht nodig hebt (meestal voor spelletjes) kan je makkelijk 200 euro besparen zonder dat de algemene snelheid van je pc omlaag gaat.