Het museum is gevestigd in het voormalig Gemeentehuis van Vollezele, en is een algemeen erkende waarde geworden als cultureel erfgoed. Het trekt jaarlijks vele honderden bezoekers van heinde en ver.

De stichter en promotor van dit alles was Philippe van Dixhoorn, afstammeling van een der stoeterijen. Zijn droom wordt verder gedragen door familieleden, vrienden en gedreven vrijwilligers.

In 2012 kwam er een totale restyling waardoor het museum boeiender werd voor een veel ruimer publiek.

Nieuwe onderwerpen met panelen, touch screens en historisch filmmateriaal maken de bezoekers in vier talen wegwijs in de wereld van het trekpaard. Door een interactieve voorstelling wordt een bezoek ook interessant voor jongeren en scholen.

Aansluitend op een bezoek kan men de nieuwe Brillantwandeling maken, afstand 3,5 km. Deze wandeling loopt langsheen locaties die nauw verbonden zijn met de gloriedagen uit de geschiedenis van het Belgisch Trekpaard en tegelijk kan je mooie trekpaarden zien grazen in de weiden.

.

Waar vind je ons?

Het Oudstrijdersplein van Vollezele (postcode 1570; deelgemeente van het Vlaams-Brabantse Galmaarden) grenst aan de steenweg van Ninove naar Edingen (N255). Het museum is gevestigd in het voormalige gemeentehuis, recht tegenover het standbeeld van de hengst Brillant.

Steun het aanvraagdossier van de trekpaardenraad

De cultuur van het Belgisch trekpaard, trots van Vlaams-Brabant, is een krachtig stukje levend erfgoed. Als eigenaar, menner, fokker of gepassioneerde koestert u dagelijks de kennis, technieken en gebruiken die deze traditie vormgeven. Om dit rijke immaterieel cultureel erfgoed te vrijwaren en door te geven aan volgende generaties, hebben diverse actoren uit de trekpaardenwereld zich verenigd in een trekpaardenraad. Zij heeft een dossier samengesteld om de Belgische trekpaardencultuur te laten erkennen op de Vlaamse Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed.

http://www.trekpaard.be/nl/nieuws/Steun-het-aanvraagdossier-van-de-trekpaardenraad