DUITSE ARTILLERIE (1914)21cm Mörser

Desondanks het feit dat Duitse kanonbouwers zware stukken vervaardigden sinds 1880, was het maar pas net voor Wereldoorlog Idat de Duitse legerleiding hierin ernstige interesse begon te vertonen. Het grootste probleem was immers het transport van de stukken, artillerie bedoeld voor een veldleger tot 1900 werd immers in actie gebracht door een paardenspan, daarom werd de zware veldartillerie in het algemeen gebruikt op vaste plaatsen, zoals kustbatterijen en forten.

De Eerste Wereldoorlog wijzigt dit alles, ten eerste omdat de zware kanonnen en howitzers een belangrijk onderdeel van het veldleger zijn en ten tweede door de komst van een tractor om deze zware last te verplaatsen, die niet meer kon getrokken worden door een paardenspan. Desalniettemin werden paardenkracht nog gebruikt voor het verplaatsen van de meeste artilleriestukken uit die periode nadat deze werden opgedeeld in twee of meerdere stukken, nl. loop en affuit. Wanneer er meer tractoren in gebruik kwamen werden er twee extra houten wielen aan het einde van de affuit geplaatst om dit geheel vooruit te trekken als één stuk, wat natuurlijk een enorme winst betekende voor het veldleger.

 

Echter werd de 21-cm howitzer en zijn tijdgenoten overschaduwd door twee monsterwapens, met name de Dikke Bertha –die tot ieders verbeelding sprak- en het Parijs kanon. Jammerlijk worden deze twee nogal eens verward, ondanks hun verschillende afkomst en uiterlijk. De 21- cm Mörser werd voor het eerst gebruikt in de Eerste Wereldoorlog en bleef in dienst tot en met de tweede Wereldoorlog.

42cm Gamma / dikke BertHa

In 1893 tijdens de Columbiaanse tentoonstelling in Chicago, stelde Krupp uit Essen voor het eerst zijn 42-cm (howitzer) kustbatterij voor. De meeste mensen die dit wapen zagen, vonden het meer een rariteit dan een praktisch wapen, maar het Duitse leger vroeg aan Krupp om het meer mobiel te maken. Rond 1906 produceerde zij de Gamma howitzer. 137 ton aan machine’s werden dan aangevoerd door tien spoorwegwagon’s en dan samengesteld door een kraan. Dit was nog teveel voor het leger, daarom ging Krupp weer aan het werk en produceerde de Big Bertha, bestaande uit affuiten met vier wielen, deze wogen 42 ton en werden in 5 delen vervoerd door Daimler-Benz tractoren. In 1914 werden de eerste twee Big Bertha’s gebruikt om de forten van Luik uit te schakelen, daarna werden ze gebruikt om met Namen, Antwerpen, Maubeuge, Verdun, Ieper en de Russische versterkingen af te rekenen. Er werden er totaal zeven in gebruik genomen, maar eind 1917 uit de strijd genomen omdat hun vuurbereik niet meer voldeed om buiten schot te blijven van de geällieerde batterijen.

De 42-cm Gamma howitzer werd vooral berucht door zijn ongekende vuurkracht waarmee hij de geallieerde forten in een mum van tijd verpulverde en/of buiten werking stelde

 

Eén enkel exemplaar ‘de originele Gamma’ bleef behouden, deze werd tot en met 1945 gebruikt op het test terrein van Krupp voor het testen van granaten.
TripAdvisorBezoek ons ook hier

Het boek "Klein-Brabant in Oorlog"
is terug beschikbaar!