trouwringen
Al rond mijn 13e levensjaar ga ik wekelijks op zaterdag naar de kunstacademie te Aalst. Tekenen en schilderen is mijn passie al van voor ik kon schrijven..
Op latere leeftijd na het behalen van een "normaal" diploma, op aanraden van mijn ouders, start ik een 4 jaar durende  goudsmidopleiding aan het Technicuum te Antwerpen. ik leer er de basis en langzaam aan vormen we er ons eerste juweel.
Ik volg tijdens die schooljaren een vakantiestage bij goudsmid Jos Bikkems uit Aalst en blijf er na mijn opleiding 4 jaar ervaring opdoen in zijn kunstatelier.
Er komt een tijd dat ik verder wil en ik vind per toevalstreffer werk in één der , zo niet hét top ateliers te Antwerpen.
Goudsmid atelier Aelbrecht blijft 5 jaar mijn thuisbasis. Ik klim zeer snel op tot meestergast  door mijn eerdere ervaring .
Het verschil is dat  ik  nu zeer moeilijke top juwelen vervaardig, een totaal andere, veel preciezere werkwijze leer ik aan.
Kennis die ooit werd doorgegeven van generatie op generatie is door mijn volharding en wilskracht binnen handbereik gekomen.
Niet iedereen krijgt deze kansen, ik heb het geluk ook aan mijn kant gehad om in zulke omgevingen te kunnen werken.
Het betreft vanaf begin jaren 90 voornamelijk haute joaillerie juwelen voor Amerikaanse filmsterren, schatrijke emiraten, bekende en minder bekende welgestelden uit binnen en buitenland. Het werk komt meestal rechtstreeks binnen via Antwerpse diamantairs en het gaat vaak om zeer dure stenen van meer dan 1, 2 of 3 karaat en zelfs meer.
Ik maak hierdoor natuurlijk ook naam in de kleine Antwerpse juwelenindustrie.
Uiteindelijk verlaat ik het atelier en start ik voor mezelf  omdat het heen en weer pendelen naar Antwerpen me verveelt werk ik thuis in mijn eigen streek voor winkels uit het Antwerpse ,Gentse en Brusselse. Ik start ineens een etalage aan mijn woonst op aanraden van mensen die soms werk van mij zien en neem particuliere klanten aan omdat ik toch steeds thuis bezig ben. Dankzij mijn ervaring als ontwerper en de vakkennis die ik opdeed heb ik al snel te veel werk.
Al snel bevind ik me in men eigen gevangenis, ik kom men atelier niet meer uit tenzij om werk op te halen op mijn vaste ronde.
Na een zwaar verkeersongeluk en zeven maand werkonbekwaam gooi ik men leven om. Ik stop met werk aannemen van juweliers en ik werk enkel  voor particulieren.
Ik weiger halsstarrig om een collectie gietwerk aan te leggen en weer de groothandeltoer op te gaan, bij mij vind je enkel handwerk op bestelling en  unieke stukken gemaakt van uw oud goud.
Het zou zonde zijn om alle kennis op te geven en nu enkel gegoten ringetjes zitten op te schuren en polijsten. Ik zou mij dan ook tot het uitstervende ras der échte goudsmeden rekenen.
Velen gebruiken de naam goudsmid maar zijn eigenlijk meer met wassen modelering en gietwerk bezig. Een chaton (zetting voor een steen)kopen ze in de groothandel want zelf maken gaat niet meer.
Als goudsmid moet je blijven oefenen of je verliest de skills.
Spijtig genoeg is de term goudsmid niet beschermd, dus iedere juwelier kan zichzelf goudsmid noemen.
Snel met was iets vormen en dan laten gieten en eventueel laten afwerken, een collectie aankopen en verkopen, stevig doorrekenen voor zogenaamd handwerk kan iedereen ,  Het is aan u als klant om ogen en oren goed open te houden.
Een echte goudsmid is niet rijk, maar een harde werker. Zeker in tijden waarin alles snel moet gaan,  grondstoffen alsmaar duurder worden en mensen liever anoniem gaan shoppen is het een moeilijk vak om in te overleven. Alle werkuren doorrekenen is quasi onmogelijk of het juweel is onbetaalbaar. Wegwerpjuwelen zullen echter nooit een handgemaakt gouden juweel evenaren. Zelfs de mooiste namaak krijgt nooit emotionele waarde. Als je een persoonlijk gouden juweel een tijdje draagt ontstaat er een band mee. Het hoort bij jou als een deel van je lichaam. Die ervaring krijg je enkel met iets waardevol, iets met betekenis. Zelfs het kleinste juweeltje krijgt na verloop van tijd een onschatbare waarde. De emotionele waarde. Het is die waarde die mij en vele collegas doet geloven in het voortbestaan ons boeiende vak.
Goud word niet gebruikt omdat het een duur materiaal is, maar omdat het juist die unieke eigenschappen heeft om eeuwig mooi te blijven. Dit in tegenstelling tot allerlei "dure" namaak die na een seizoen reeds voor de vuilbak is. Een gouden juweel blijft soms generaties lang in de familie.
Er is geen enkel metaal dat goud kan vervangen, zelfs zilver heeft niet de goede eigenschappen die nodig zijn om een degelijk juweel te vormen.
Goudsmeden zal dus nog lang beoefend worden.
Bij ons is de opvolging verzekerd want  zoontje Steve heeft dezelfde handige eigenschappen als zijn papa ...
Contact
Biografie
Ringen
Parelringen
Trouwringen
Hangers
Oorringen
How it's made
Biografie
Home