banner

Bomen

knotwilgKnotwilg

Een mooie landelijke knotwilg bekomt u door het aanplanten van een knotwilgpoot. Dit is een tak afgehakt van een andere knotwilg, ongeveer 2,5 m lang en 4 tot 6 cm doorsnede. Indien deze poot ongeveer 60 cm diep wordt geplant, zal ze uitgroeien tot een volwaardige knotwilg. Prijs: 3 €.  Meer info over knotbomen.

Kweepeer (Cydonia oblonga)

kweepeerDe kweepeer is een plant uit de rozenfamilie. De soort komt oorspronkelijk uit het gebied rondom de Kaspische Zee en is een algemeen bekende vrucht in veel landen, vooral in de zuidelijke landen van Europa en in Japan. In Nederland wordt deze vrucht weer vaker aangeboden op markten en in groentespeciaalzaken. Vroeger stond bij veel boerderijen een kweepeer. De boom kan 4-6 m hoog worden. De kweepeer bloeit in vergelijking met de appel en peer laat, namelijk van mei tot in juni. De kweepeer is nauw verwant aan de appel, de peer en de lijsterbes.

De botanische naam is afkomstig van de Griekse stad Kydonia, tegenwoordig Chania, dat in het noordwesten van het eiland Kreta ligt.

Kweeperen zijn rauw vrijwel niet te eten door het harde en zure vruchtvlees. Ook komen de looistoffen tannine en fenolen in het vruchtvlees voor. Daarnaast bevat de kweepeer veel steencellen, cellen met een harde wand. Kweeperen bevatten veel pectine en 10-14% suiker. Kweeperen worden verwerkt tot compote, jam, marmelade, gelei, vruchtensap, taart, wijn en likeuren.

Het woord "marmelade", dat oorspronkelijk kweeperenjam betekent, ontleent zijn betekenis aan de Portugese naam van deze vrucht, marmelo.

Recepten met kweeperen

De aangeboden bomen hebben een stamomtrek van 10 à 12 cm op 1 m hoogte. Ze worden geleverd met blote wortel. De hoogte is ongeveer 4 m. Er wordt een steunpaal van 2,5 m meegeleverd. Het geleverd ras is Champion of Vranja. Deze zijn zelffertiel.
Prijs: 42 €

Vogelkers (Prunus padus)

Dit aanbod is helaas niet meer leverbaar wegens de schaarste te wijten aan de droge zomers en de weinig beschikbare goede zaden.

De inheemse vogelkers is één van onze mooist bloeiende bomen. In mei verspreiden de talrijke witte bloemtrossen een aangename geur. De bessen zijn een echte lekkernij voor vogels. Vogelkersen kunnen 10 tot 12 meter hoog worden en 6 tot 8 meter breed. De kroonvorm is breed piramidaal. De bladen zijn mooi donker olijfgroen en zijn langs de rand fijn gezaagd en licht behaard. In het najaar verkleurt het blad naar opvallend geel tot oranjegeel.

De aangeboden bomen hebben een stamomtrek van 8 à 10 cm op 1 m hoogte. De hoogte is ongeveer 2,5 tot 3 m. Er wordt een steunpaal van 2.5 m meegeleverd. Prijs: 44 €

Verdere info: Plant van Hier, Soortenbank.nl, Wilde planten in Nederland en België