Contact | About Us | Site Map
Home | About Us | Contact
West-Vlaanderen | Oost-Vlaanderen | Antwerpen | Vlaams-Brabant | Brussels Gewest | Limburg | Henegouwen | Waals-Brabant | Namen | Luik | Luxemburg
Zoek op locatie | Alfabetisch zoeken | Geavanceerd zoeken
Inleiding | Historiek | Ingrediënten | Proces
Inleiding | Historiek | Ingrediënten | Proces | Zelf brouwen
Bieretiketten | Bierglaze
subglobal8 link | subglobal8 link | subglobal8 link | subglobal8 link | subglobal8 link | subglobal8 link | subglobal8 link

Dear Beer Lover

Belgian Beer Lover

Belgian Beer Lover verwelkomt u, en heeft één doel, u tevredenstellen met een totaalbeeld van de Belgische biercultuur en u te laten "proeven" van het uitgebreide gamma Belgische bieren met nadruk op deze van de mooiste provincie van het land, West-Vlaanderen.

Verder geven we u een bredere kijk op het proces om bier te maken en andere interessante weetjes over bier, zoals het gebruik van bier in de keuken. Andere aantrekkelijke thema's zijn de geschiedenis van bier brouwen, de musea waar u terecht kan voor extra informatie over bier en ten slotte nog de beste cafés waar u kan genieten van dit verfrissend godendrankje! Elke maand verschijnt er "het bier van de maand", waarin de kenmerken van het bier besproken worden, maar ook andere boeiende informatie over het bier worden uit de doeken gedaan.

Ten laatste ben ik ook een fervent verzamelaar van bieretiketten met name van West-Vlaanderen, maar andere van de Vlaamse gemeenschap. Als u ook zo'n collectioneur bent en eventueel eitketten wilt verwisselen met West-Vlaamse, mag u gerust contact met mij opnemen.

Veel plezier bij het bezoeken van mijn site!

België, Bierparadijs!

België is het bierland bij uitstek, het is bekend om zijn grote diversiteit aan biersoorten in vergelijking met andere landen. De wortels van het Belgische bierbrouwen gaan terug tot de middeleeuwen..
Deze bieren zijn bekend over de ganse wereld en wordt met lof gelauerd door gerennomeerde experts zoals Michael Jackson.

Belgische brouwerijen hebben een groot voordeel, ze zijn zijn echter niet gebonden aan regels zoals die van het Duitse Reinheitsgebot, waardoor zij de mogelijkheid hebben om zeer veel verschillende ingrediënten te gebruiken, waaronder kruiden en vruchten. Mede door het succes van de commerciële fuitbieren zoals kriek heeft Belgisch bier vaak de reputatie zoet te zijn. Echt zoet zijn echter alleen de gezoete fruitbieren en enkele zeer zware bieren. In Wallonië worden enkele zeer bittere bieren gebrouwen.

De grote diversiteit aan bieren in België gaat gepaard met een rijke lokale biercultuur, iets waar de meeste Belgen erg trots op zijn. Zo telt België talloze cafés waar een groot aantal bieren uitgeschonken of getapt worden. Elk bier moet voor een optimale smaak geserveerd worden op zijn "ideale" temperatuur (meestal tussen 8 en 15°C), met de juiste hoogte van schuimkraag. Elk bier wordt geschonken in zijn eigen specifieke glas, een regel waar zelden van afgeweken wordt.

BiergeschiedenisBierbrouwen is een bezigheid die al eeuwen oud is, de Sumeriërs, een volk dat ongeveer 5000 jaar geleden in Mesopotamië, het tweestromenland tussen de Eufraat en de Tigris, nu behorend tot huidige Irak, leefde, waren vermoedelijk de eersten die bier maakten...

BierprocesDe bereiding van bier is nog steeds hetzelfde als in de middeleeuwen. Het gaat erom dat graan door gisting wordt omgezet in en lekker drankje, met bepaalde hoeveelheid alcohol. De verschillende kleuren en smaken ontstaan omdat elk land en elke brouwer een eigen steil en een andere techniek heeft...

HedenAan het begin van de eenentwintigste eeuw worden Belgische bieren in bruin (of soms donkergroen) gekleurde glazen flessen verkocht. De donkere kleur dient ervoor om effecten van licht op de drank te voorkomen. De flessen zijn verzegeld met een kurk, een metalen kroonkurk of soms beide. Sommigen bieren zijn gefermenteerd in de fles...

Gezondheid!In vergelijking met geheelonthouders en met zware drinkers, vermindert matig bier drinken zowel de kans op hart- en vaatziekten als op de dood door hart- en vaatziekten. Dat is aangetoond in tientallen studies waaraan enkele honderdduizenden mensen deelnamen...

Bier soorten Op deze pagina wordt de meest gebruikte onderverdeling toegelicht. Deze onderver deling, die in de brouwerswereld ontstaan is en door overlevering blijft voort bestaan, is wettelijk niet, of slecht, geregeld...

Koken met bier Zoals de wijnkeuken de trots is van de Fransen, illustreert onze bierkeuken het levenslustige karakter van de Belgen. Sinds eeuwen maakt bier deel uit van onze levensstijl. Als land van hop en gerst had België in het begin van de vorige eeuw bijna zoveel bieren als dorpen...

About Us | Site Map | Contact Us | ©2007 Belgium Beer Lover