Tim DC Militaria


Home
            Terechtgesteld             Gevraagd            Links            Contact

Kanaal Gent-Terneuzen
            Fotoverzameling            Militaria WO2            Militaria WO1


 

Cover TerechtgesteldOp 10 december 2009, Internationale Dag van de Rechten van de Mens, werd in de Trouwkapel van het Gentse Stadhuis het boek ‘Terechtgesteld. Duitse executies in Oost– en West-Vlaanderen 1941-1944’ voorgesteld.

Op een koude januaridag in 1941 werd in Ertvelde-Rieme een 39-jarige man aan een executiepaal gebonden. Hij onderging zijn lot in een ijzige stilte. De doofstomme Gentenaar Remi Cours was de eerste Belg die na een Duits proces tijdens de bezetting werd gefusilleerd. Bij een sabotageactie had hij op een Duitse soldaat geschoten. In de rechtbank maakte de vader van vier kinderen door zijn handicap geen schijn van een kans. De drie daaropvolgende jaren zouden in Brugge en Gent nog tientallen doodsvonnissen volgen.

Auteur Tim De Craene schetst in ‘Terechtgesteld’ de geschiedenis van de executies in Oostakker, Rieme en Loppem. Een honderdtal Belgen werden hier door de Duitse bezetter gefusilleerd. Alle facetten van deze duistere geschiedenis worden ontleed: van de processen en de Duitse modus operandi tot het verhaal van alle slachtoffers en de tragische ontdekkingen na de bevrijding. Een gids naar de overblijfselen van de executieplaatsen vandaag verbindt dit verleden met het heden.

De geboeide, verzwakte en weerloze mannen, de korte bevelen, de opeenvolgende salvo’s: de verhalen in dit boek zijn soms brutaal, maar steeds schrijnend. Bijna zeventig jaar na de feiten verschijnt nu een eerlijke en wetenschappelijk verantwoorde weergave van deze problematiek, met een voorwoord door prof. dr. Bruno De Wever (Universiteit Gent).

‘Terechtgesteld’ werd gepubliceerd door Uitgeverij Flying Pencil in 2009. Het boek is rijkelijk geïllustreerd en telt 208 pagina’s. U kunt het boek rechtstreeks bij de auteur bestellen door overschrijving van 20 EUR plus 3 EUR verzendingskosten
op rekeningnummer 737-0039605-72.


E-mail