klik hier om  naar homepage te gaan klik hier om naar de algemene linkpagina te gaan

Mispelconfituur
Recept uitgeprobeerd en opgesteld door:
Margot Van Geem, Kathy Van Langenhove en Phedra De Backer

Tijdstip: eind oktober- begin november
Struik: mispel

Ingrediënten en benodigdheden:

een roerzeef, een kookpot, een vergiet, een houten lepel en
1 potje voor de jam, boterhammen, een sinaasappel, rietsuiker en natuurlijk mispels

Hoe klaarmaken ?

Recept voor mispelconfituur:

Spoel de mispels eerst grondig af (wij namen 300g). Zet ze dan net onder water in een kookpot. Kook ze gaar. Dit duurt ongeveer 10 minuutjes. Giet het water af door de roerzeef. Wrijf daarna de mispels door deze roerzeef. Vergeet de moes aan onderkant van de roerzeef niet! Weeg de mispelmoes en voeg er de helft aan rietsuiker bij. Voeg er ook het sap van een halve sinaasappel bij en laat tenslotte nog 5 minuten koken.
Laat dan nog een nachtje in de ijskast overnachten.
Smeer op een boterham en EET SMAKELIJK!!!!!!

 

Mispels zijn pas rijp en eetbaar als ze overrijp- rot- zijn. Echt rot zijn ze niet: er gebeurt in de vrucht een gisting waardoor ze helemaal mals wordt en vocht bevat. Dan is ze op haar lekkerst. En gezond want de vrucht bevat veel mineralen en voedingsvezels.
Mispels kan je rauw uitzuigen of verwerken in confituur zoals wij gedaan hebben.

Het hout van de mispelstruik is zeer sterk: daarom maakte men er vroeger de tandraderen voor molens mee.
Haar witte bloempjes vind je op sommige wapenschilden.

Geraadpleegde bronnen:
De Bond: weekblad van Grote en Jonge Gezinnen
Zonneland

Foto: Jo Van Der Fraenen

De printbare versie (word bestand) kan je hier bekomen

Wil je iets kwijt over de site, mail me

Copyright artikels, tekeningen en foto's op deze site

Vermenigvuldiging van artikels, tekeningen en foto's op welke wijze ook is absoluut verplicht, dit zolang ze gebruikt worden voor educatieve en niet voor commerciële doeleinden.
De makers van deze site, en vooral de tekenaars van de vogels en dieren, eigenen zich alle rechten toe.